Ambassadeur bij viering onafhankelijkheid Suriname

Redactie

De Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi woont donderdag de officiële viering van 35 jaar onafhankelijkheid van Suriname bij. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. De ambassadeur had dinsdag, op eigen initiatief, voor de eerste keer een ontmoeting met Bouterse. Sinds het aantreden van Bouterse was de relatie van Nederland met Suriname bekoeld geraakt.

Jacobi wilde met Bouterse praten in verband met de onafhankelijkheidsviering en hij bracht namens de Nederlandse regering zijn gelukwensen over aan het Surinaamse volk. Hij liet na afloop weten dat het gesprek in goede sfeer was verlopen. Een topadviseur had medio augustus laten weten dat Jacobi's aanwezigheid niet op prijs werd gesteld tijdens de inauguratie van Bouterse als president.

Jacobi kwam toch opdagen maar kreeg, anders dan de andere aanwezigen van het corps diplomatique, geen hand van Bouterse. De Surinaamse president is in Nederland tot elf jaar cel veroordeeld voor drugshandel. Ook loopt er een proces tegen Bouterse vanwege de Decembermoorden in 1982.

De viering van de onafhankelijkheid van Suriname begint donderdag in de hoofdstad Paramaribo om 06.00 uur (lokale tijd) met 21 minuutschoten. Later op de dag vindt onder meer een militaire parade en een defilé plaats. China, Brazilië en Frankrijk leveren een bijdrage. Ook is er een parachuteshow.

De viering krijg volgens een woordvoerder van de Surinaamse regering dit jaar echter een sober karakter, nadat het afgelopen weekeinde zeven goudzoekers in het oosten van Suriname om het leven kwamen. Om hier bij stil te staan wordt een minuut stilte in acht genomen.

De activiteiten rond de onafhankelijkheidsviering gingen op 6 november van start en duren nog tot en met 5 december. De commissie die de viering organiseerde liet eerder weten te weinig geld te hebben om alle activiteiten te kunnen bekostigen.

Suriname werd op 25 november 1975 onafhankelijk, na bijna vier eeuwen een kolonie te zijn geweest van Nederland.