Oud-premier Olmert hekelt Netanyahu

De voormalige Israëlische premier Ehud Olmert heeft donderdag kritiek geleverd op zijn opvolger, de huidige premier Benjamin Netanyahu. Olmert zei dat Israël in had moeten stemmen met een verzoek van de Verenigde Staten om de bouwstop in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te verlengen, zodat de vredesgesprekken konden worden hervat.

De Amerikaanse president Barack Obama vroeg Netanyahu nadat de bouwstop van tien maanden in september was verlopen om opnieuw een bouwstop van drie maanden in te stellen. Netanyahu heeft hier vooralsnog niet mee ingestemd, naar eigen zeggen, omdat hij wacht op garanties van de VS. Hierdoor kwamen de vredesgesprekken met de Palestijnen echter stil te liggen.

Olmert suggereerde dat Netanyahu en de regering van de Amerikaanse president Obama kostbare tijd verdoen door zich te richten op een dergelijke 'marginale' kwestie, in plaats van in te gaan op de kernkwestie van het Israëlisch-Palestijnse conflict. "Als iemand zegt dat hij instemt om de bouw tien maanden stil te leggen en de president van het machtigste land op aarde komt naar je toe en vraagt of hij 'alsjeblieft twee extra maanden mag, slechts twee maanden', ik bedoel, wat kan er nou gebeuren in twee maanden?", vroeg Olmert zich af. "Ik zou hebben gezegd 'Meneer de president, waarom twee? Waarom niet drie? Neem er drie!'."

Olmert trad twee jaar geleden af wegens beschuldigingen van corruptie. Sindsdien heeft hij zich op de achtergrond gehouden en niet in het openbaar kritiek geleverd op Netanyahu.


Olmert heeft kritiek op Netanyahu (Foto: Novum)