Mexico stuurt meer troepen naar grensgebied

Redactie

Door meer militairen en politie in te zetten gaat de Mexicaanse regering proberen haar gezag in de noordoosthoek van het land te verstevigen. Het aan de Verenigde Staten grenzende gebied, dat de staten Tamaulipas en Nuevo Leon omvat, wordt momenteel beheerst door twee elkaar bestrijdende drugskartels.

De autoriteiten maakten woensdag bekend dat leger en politie een gezamenlijke operatie in het gebied gaan uitvoeren. Behalve dat het aantal militairen en agenten in het gebied aanzienlijk wordt opgevoerd werden er geen bijzonderheden over de operatie verschaft.

Het geweld tussen de drugskartels heeft vooral Monterrey, de hoofdstad van Nuevo Leon, in zijn greep, maar ook in heel Tamaulipas is het geweld schrikbarend. Monterrey was ooit een van de veiligste grote steden van Mexico.

De twee kartels zijn Golf en de Zetas. In het verleden vormden de Zetas de militaire tak van Golf, maar sinds begin dit jaar bestrijden de kartels elkaar op leven en dood. In Nuevo Leon werpen de kartels wegversperringen op en vermoorden ze plaatselijke politici. Beschietingen kosten geregeld het leven aan onschuldige burgers. Ook in Tamaulipas zijn politici vermoord. Hier heeft het geweld tussen de kartels bijvoorbeeld ook geleid tot de sluiting van scholen. Eerder dit jaar werden in Tamaulipas de lijken van 72 migranten gevonden. Ze waren afgeslacht toen ze op weg waren naar de VS.

Inwoners van de staten hebben de plaatselijke en landelijke overheid ervan beschuldigd niets te doen en hen daarmee over te leveren aan het geweld. Eerder deze maand bracht het leger het Golf-kartel een slag toe, door zijn leider, Antonio Cardenas Guillen, dood te schieten en twee jaar geleden werd een van de oprichters van de Zetas, Jaime Gonzalez Duran, gearresteerd. Ook de arrestatie van acht vermoedelijke Zetas-leden na de moord op de 72 migranten wordt als een succes beschouwd.

Operaties tegen drugsbendes in andere delen van Mexico, bijvoorbeeld in Chihuahua, hebben tot nu toe niet geleid tot een afname van het drugsgerelateerde geweld.


Mexico stuurt meer troepen naar grensgebied (Foto: Novum)