Onderzoek naar prijsdumping postmarkt

Het kabinet gaat onderzoeken of nieuwe postbedrijven de Nederlandse postmarkt verstoren met te lage tarieven. Dat zegde staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) donderdag toe tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de problemen op de postmarkt. TNT kondigde al elfduizend ontslagen aan, waarvan 3100 gedwongen.

Verschillende Kamerleden uitten hun ergernis over de tarievenoorlog die momenteel woedt in de postsector. Nieuwkomers als Sandd en Selekt Mail kunnen deze lage prijzen hanteren omdat zij postbezorgers betalen op basis van stukloon. Volgens Bruno Braakhuis (GroenLinks) leiden deze tarieven zelfs tot een vorm van 'moderne slavernij' waardoor bezorgers 'zo weinig' betaald krijgen dat ze 'eigenlijk geen kant op kunnen'.

Bleker gaat nu onderzoeken of er echt sprake is van dumpprijzen of dat slechts sprake is van concurrerende markttarieven. Selekt Mail is eigendom van Deutsche Post. Mocht blijken dat het Duitse moederbedrijf bewust de prijzen van Selekt Mail te laag houdt om zo de positie op de Nederlandse markt te vergroten, dan zal de bewindsman niet aarzelen om de kwestie aan te kaarten bij de Europese Commissie en de Duitse mededingingsautoriteit.

Bij de liberalisering van de postmarkt is overigens afgesproken dat de nieuwe postbedrijven hun werknemers op termijn in dienst nemen op basis van een arbeidsovereenkomst. Gebeurt dat niet voor 1 januari, dan verplicht het kabinet ze daartoe.

Omdat de onderhandelingen tussen deze bedrijven en de vakbonden over een cao niet willen vlotten, heeft Bleker een verkenner aangesteld, de oud-burgemeerster van Tilburg Ruud Vreeman (PvdA). Hij moet proberen voor 1 januari de boel vlot te trekken.


Kabinet onderzoekt verstoring postmarkt (Foto: Novum)