Zeker 30 doden bij actie tegen bendes in Rio

Redactie

Bij een grote actie van de politie in het noorden van de Braziliaanse metropool Rio de Janeiro zijn sinds maandag al zeker dertig mensen gedood. Bij de acties van donderdag zette de politie ook pantserwagens in die waren uitgeleend door de marine.

De politie doodde volgens meldingen van Braziliaanse media donderdag zeker zeven drugscriminelen in de wijk Vila Cruzeiro. Die geldt als een van de gevaarlijkste krottenwijken of favela's van de stad van meer dan zes miljoen inwoners. Tot dusverre zijn bijna vijftig arrestaties verricht.

Aangenomen wordt dat het dodental in 'de slag om Vila Cruzeiro' nog oploopt. De politie heeft naast de pantserwagens ook helikopters en het elitekorps, het BOPE (bataljon voor speciale operaties) ingezet. Volgens meldingen van de autoriteiten zijn twee politieagenten ernstig gewond geraakt.

Drugsbendes hebben zich verzameld in de wijk Vila Cruzeiro, nadat ze uit andere wijken waren verdreven. De politie begon maandag een grote actie tegen criminele bendes, die de afgelopen tijd steeds gewelddadiger aanvallen ondernemen op het openbaar vervoer, particuliere auto's en op politiebureaus. Afgelopen zaterdag verschenen op verscheidene belangrijke doorgangswegen in de stad groepjes gewapende criminelen die mensen beroofden en ook willekeurig op voertuigen schoten. Dinsdagavond breidde dit verschijnsel zich uit naar aangrenzende gemeentes zoals Niterói.

De autoriteiten hebben 28 favela's in het vizier bij hun schoonmaakactie. De stad speelt een hoofdrol bij het wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016.