FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 januari 2010

'Ook Veendam op de rand van de afgrond'

Het kan zomaar zijn dat er in de provincie Groningen maar één betaald voetbalclub overblijft. BV Veendam heeft ook voor de maand januari moeite om aan de betalingsverplichtingen te voldoen.

De Groningers besloten om financiële hulp te vragen bij hoofdsponsor Koos Gjaltema, maar hij ging niet in op de noodoproep van de Veendammers. "Ik heb geen vertrouwen in het bestuur", zei hij tegenover Voetbal International. "Er moet echts iets gebeuren. Anders komt het einde voor Veendam heel erg dichtbij."

Na dit seizoen wil de ondernemer, die ook de Groningse ijshockeyvereniging Grizzlies financieel bijstaat, als hoofdsponsor stoppen bij de club van trainer Joop Gall. Door het wegvallen van de hulp van Gjaltema komt de club nu in financiële problemen. Vorig jaar nog pompte hij nog wel 25.000 euro in de club, maar Gjaltema wil het daar nu bij laten. De man verwacht nu dat de club binnenkort surseance van betaling moet aanvragen.

Mocht Veendam omvallen dan is het de tweede club dit seizoen die uit de Jupiler League wordt gehaald. Eerder vandaag werd er door de naam van HFC Haarlem definitief een streep gezet. Dit zou eveneens gevolgen kunnen hebben voor de degradatieregeling.

'Kapitalisme werkt ontwrichtend'

Het moderne kapitalisme werkt uiteindelijk ontwrichtend op de samenleving. Dat zei minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) vandaag in Amsterdam. Daar hield hij de 21e Den Uyl Lezing.

Volgens Bos heeft het moderne kapitalisme in het westen niet geleid tot grootscheepse verpaupering en diepe armoede. "Er is een hoog welvaartsniveau gerealiseerd en deze crisis overleven we ook wel weer."

Toch vindt er volgens de minister een 'ondermijning van de menselijke waardigheid plaats door een voortdurende druk van commercialisering op de publieke sfeer, het stelsematig appeleren aan de primaire behoeften van meer meer meer en nu nu nu'. "Dat werkt uiteindelijk ontwrichtend op de samenleving omdat het mensen onverschillig maakt ten opzichte van elkaar en het steeds weer de balans tussen particuliere koopkracht en collectieve investeringen verstoort en daarmee de kracht van wat wij met en voor elkaar kunnen betekenen."

Wat de afgelopen jaren is gebeurd, is volgens de PvdA-politicus een waardencrisis over de balans tussen excessen en matiging, tussen lange en korte termijn, tussen status najagen en dienstbaarheid, tussen roekeloosheid en verantwoordelijkheid. "Onze nieuwe en noodzakelijke houding ten opzichte van het kapitalisme vraagt dus uiteindelijk ook om een opvoeding tot burgerschap en een aan het algemeen belang dienstbare elite."

VS wil wapens leveren aan Taiwan

De regering-Obama heeft besloten wapens te verkopen aan Taiwan. Hooggeplaatste medewerkers van het Congres hebben dit vandaag gezegd.

Het besluit kan de toch al gespannen verhouding tussen Washington en Beijing, dat Taiwan als een afvallige provincie beschouwt, verder doen verslechteren.

De verkoop omvat vermoedelijk UH-60 Black Hawk-helikopters, Patriot-luchtdoelraketten en onderdelen voor het communicatienetwerk van de Taiwanese strijdkrachten. F-16 straaljagers zouden niet in het pakket zitten.

Volgens de Congresmedewerkers voert de regering vooroverleg met het Congres alvorens de voorgenomen verkoop formeel aan te kondigen.

[Video] Dief jat medicijnen kankerpatiŽntje (11)

Een Amerikaanse dief heeft een wel heel erg lullige diefstal gepleegd. De tot nog toe onbekende man heeft deze maand in Westminster, in de staat Colorado, een elfjarig leukemiepatiëntje beroofd van zijn broodnodige medicijnen.

Chase Chesbro liep onlangs samen met zijn moeder Sarah vanaf de parkeerplaats naar een winkel toen er ineens een onbekende man opdook. De dief griste de tas uit Sarahs handen en rende naar zijn auto.

Naast de levensreddende medicijnen bevond er zich nog 1400 dollar in contanten in het handtasje. Moeder en zoon waren namelijk juist op weg naar Colorado om artsen te bezoeken.

De elfjarige Chase is woedend op de dader. "Wat is er verdomme met je aan de hand? Ik heb dit nodig om te overleven!", roept hij in de camera. De dader is helaas vooralsnog voortvluchtig.


Gelukkig heeft de bewakingscamera de laffe daad gefilmd...

[Afrika Cup] Uitslag Zambia - Nigeria

Nigeria heeft ten koste van Zambia de halve finales van de Afrika Cup bereikt. Na 120 minuten voetbal stond er nog steeds een 0-0 stand op het bord, dus moesten strafschoppen de beslissing brengen. Daarin waren de Nigerianen het best, het werd 5-4.

Zambia en Nigeria maakten er een saaie wedstrijd van. Grote kansen waren er nauwelijks, al had Zambia gedurende de wedstrijd vorderde een klein overwicht. Nigeria hield zich moeilijk staande, maar sleepte er uiteindelijk wel een verlenging uit.

Ook daarin had Nigeria het moeilijk en de Super Eagles moesten vanaf de 107e minuut zelfs verder met tien man. Onyekachi Apam ontving zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en mocht vertrekken. Zambia wist echter in de resterende tijd niet van het veldoverwicht te profiteren en daardoor moesten penalties uitmaken wie er in de halve finale zou staan.

Nigeria was hier uiteindelijk de beste in en staat daardoor in de halve finale tegenover Ghana. Voor Zambia is de Afrika Cup voorbij en Jacob Mulenga zal daardoor weer terug kunnen keren naar zijn ploeg FC Utrecht.

'Vuurzee' en RTL in de prijzen bij Beeld en Geluid

De Vara-dramaserie 'Vuurzee' en RTL zijn vandaag de grote winnaars geworden van de Beeld en Geluid Awards 2009. 'Vuurzee' leverde met Mark Rietman en Carine Crutzen zowel de beste acteur als de beste actrice op, terwijl RTL twee prijzen pakte met 'De TV Kantine' en 'X Factor'.

De RTL-programma's wonnen in de categorie beste amusement en showprogramma's. Daarnaast greep Marc-Marie Huijbregts naar de titel 'Tv-persoonlijkheid van het jaar' ten koste van Antoinette Hertsenberg en Jörgen Raymann. De KRO mocht voor ''t Vrije Schaep' het beeldje voor beste fictie ophalen. BNN werd met 101Barz gekozen tot beste multimedia-platform.

De belangrijke vakprijzen prijzen werden vandaag in Hilversum verdeeld door een vakjury onder leiding van producent Peter Römer. De Beeld en Geluid Awards worden sinds 2007 uitgereikt.

Welkom in Apeldoorn


Hartelijk welkom in de mooiste stad van Nederland. Of nee, de mooiste stad van de hele wereld.
Natuurlijk, ik hoor nu alweer mensen roepen dat Apeldoorn geen stad is, omdat het geen stadsrechten heeft.
Laat ik dan vooraf één ding duidelijk stellen.

(Met deze column verwelkomde bazbo de gasten tijdens de FOK!columnisten-voorleesvoorstelling op zondagmiddag 24 januari in Art Café 'Sam Sam' in Apeldoorn.)

Duo gesnapt met 696 flessen gejat bier in autootje

De politie van het Nieuws-Zeelandse Christchurch stuitte vrijdagavond op een vreemd voertuig. Een vrij kleine auto met daarin twee jongemannen reed met de spatlappen bijna op de grond aan hen voorbij. Toen het tweetal staande werd gehouden, wist de politie waarom. De Mazda 323 bleek tot de nok toe vol te zitten met bier.

Gestolen bier, zo bleek later. Het wagentje bleek te zijn volgestouwd met maar liefst 58 dozen met flessen bier van het merk Miller Genuine Draft. Aangezien iedere doos twaalf flessen van het goddelijke vocht bevat, leert een snel rekensommetje ons dat het duo 696 flessen bier aan boord had.

De twee mannen hadden het bier gestolen uit een nabij gelegen magazijn. Omdat de auto volgens de politie letterlijk op zijn veren reed, werd een niet al te grote agent uitgekozen om de auto naar het politiebureau te rijden. Bij huiszoeking trof de politie overigens nog eens 33 dozen bier bij de heren aan. De heren zijn aangehouden en worden aangeklaagd wegens inbraak.

22-jarige voor zesde keer zwanger

Terwijl veel vrouwen er op die leeftijd überhaupt nog niet aan moeten denken om aan kinderen te beginnen maakt de 22-jarige Daniela zich op voor haar zesde bevalling. De Duitse vrouw, afkomstig uit Bad Steben, heeft daarmee een landelijk record in handen. Nooit eerder heeft een Duitse vrouw op die leeftijd zoveel kinderen op de wereld gezet.

Vader van de kinderen is Timo, die Daniela op haar veertiende leerde kennen. Het was het begin van een relatie die reeds na een jaar met de geboorte van hun eerste kind werd bekroond, dochter Lisa. Daarna volgden zonen Leon (nu 5) en Lucas (4) en dochters Lea (2) en Anna-Soey (1). Het kind-in-uitvoering trekt de verhouding jongens/meisjes weer gelijk. Hij zal Ben gaan heten.

"Ik dacht dat Daniela de pil ging nemen, maar blijkbaar verdraagt ze die pillen niet. Ze heeft het voor mij al die tijd verborgen gehouden dat ze geen pil nam", aldus Timo. Na zes keer in de roos te hebben geschoten heeft hij nu het plan opgevat om zelf maar eens aan de voorbehoedsmiddelen te beginnen.

Extra surveillances na vernielingen stadion Haarlem

De politie heeft vanavond tijdelijk wat meer gesurveilleerd rond het stadion van het vandaag failliet verklaarde HFC Haarlem. Een aantal gefrustreerde supporters heeft rond 18.00 uur in het stadion kleine vernielingen gepleegd. Rond 21.30 uur is het weer rustig en is het aantal surveillances alweer teruggeschroefd, meldt een politiewoordvoerder.

De gefrustreerde voetbalfans vernielden onder meer stoeltjes in het stadion, trokken hekken omver en vernielden reclameborden. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Rotsblok verplettert woonhuis in Beieren

In Stein an der Traun bij Rosenheim in de Duitse deelstaat Beieren is vanavond een groot rotsblok op een woonhuis gevallen. Het gebouw is compleet verwoest en de politie spreekt van vermoedelijk vier vermisten.

Volgens de eerste berichten brak het brok steen af van een rotswand. Verschillende omliggende panden, waaronder een kantoorgebouw, zijn ontruimd. Politie, brandweer en andere hulpverleners zoeken met man en macht naar de vermisten.

Het ongeluk voltrok zich rond 20.00 uur.

Lokeren ontslaat trainer Mathijssen

De beschamende 1-4 nederlaag tegen Roeselare is Lokeren-coach Jacky Mathijssen duur komen te staan. De coach werd maandag door zijn club op straat gezet.

Mathijssen, die pas sinds drie maanden de opvolger was van Aleksandar Jankovic, sprokkelde slechts vier punten uit tien duels. Daardoor zakte zijn equipe af tot de absolute bodem van de Belgische competitie.

Mathijssen had nog een contract bij Lokeren tot het einde van dit seizoen, maar de hekkensluiter gaat dus voor de tweede maal dit seizoen op zoek naar een nieuwe hoofdcoach.

Vooronderzoek naar uitspraken Advocaat

De aanklager betaald voetbal start een vooronderzoek naar de uitspraken van AZ-trainer Dick Advocaat.

Gisteren, in de competitiewedstrijd van de landskampioen tegen Ajax, werd Advocaat naar de tribune gestuurd vanwege kritiek op de wedstrijdleiding Na afloop van de wedstrijd, die AZ overigens met 1-0 verloor, zei Advocaat dat hij arbiter Kuipers onder andere een "oetlul" had genoemd.  

Verpleeghuis HaÔti raakt zonder voedsel

Het personeel van een verpleeghuis in Haïti, dat door de verwoestende aardbeving van 12 januari is getroffen, heeft gisteren de laatste nog resterende maaltijden uitgedeeld aan zijn bejaarde bewoners. "Het voedsel is op", zei verzorgster Jeannine Laurore, terwijl ze het laatste beetje maïspap op het bord van een patiënt schraapte.

Door de beving zijn de voedseldonaties door de gemeenschap aan het tehuis stil komen te liggen. Inmiddels is de medische hulp op gang gekomen, maar het wachten is tot hulporganisaties voedsel komen brengen.

Particulieren brengen zo nu en dan kleine hoeveelheden etenswaren en ook de directeur draagt zijn steentje bij, maar de bejaarden liggen ondertussen buiten op door urine bevlekte lakens en zeggen al sinds de beving honger te hebben.

Toch zijn er kleine verbeteringen. Het Haïtiaanse Rode Kruis voorziet in drinkwater en een internationale groep artsen, die door de Venezolaanse regering wordt betaald, houdt de gezondheid van de bewoners in de gaten. "Velen hebben psychische problemen", aldus een van de artsen, Said Lopez. "Ze zijn getraumatiseerd door de aardbeving."

Tijdelijke PT-licentie voor Lampre

Lampre heeft van de licentiecommissie van de UCI een voorlopige ProTour-licentie ontvangen. De Italiaanse formatie mag voorlopig tot en met 31 maart blijven koersen. De ploeg van onder andere Damiano Cunego krijgt tot die datum de tijd om zijn financiën in orde te krijgen.

Mocht op die datum het financiële plaatje nog niet in orde zijn dan volgt er van de UCI een nieuw voorstel tot intrekking van licentie intrekken. Eerder deze week gaf UCI-voorzitter Pat McQuaid al aan dat Lampre moet vrezen voor zijn voortbestaan als er niet snel wat aan de financiële huishouding wordt gedaan.

Seeldraeyers: "Niet genoeg vertrouwen in mezelf"

Kevin Seeldraeyers is misschien wel het grootste Belgische klimtalent dat in het peloton rondfietst. In de Giro d'Italia van 2009 won hij nog het jongerenklassement en in Parijs-Nice werd hij zevende. Desondanks is de Belg onzeker over zijn eigen kunnen.

"Ik heb niet genoeg vertrouwen in mezelf," vertelt de 23-jarige Belg tegen Sporza. "Ik weet niet hoe het komt, maar ik denk altijd dat het niet lukt, dat ik niet goed genoeg ben." Maar over de prestaties is toch niet te klagen? "Pfoe, jawel, maar echt zelfvertrouwen heb ik niet."

"Ik heb geen begeleiding nodig. Als ik achteraf goed heb gereden, dan heb ik het goed gedaan. Een sportpsycholoog is niet nodig, want ik denk niet dat mijn prestaties beter worden met meer zelfvertrouwen."

S. Schumacher tot augustus aan de kant

De schorsing van wielrenner Stefan Schumacher zal op 27 augustus aflopen. Dit heeft het internationaal sporttribunaal CAS vandaag besloten. Hierdoor is de schorsing van de Duitser wel gehandhaafd, maar wel aanzienlijk ingekort. Aanvankelijk liep zijn schorsing tot januari 2011.

Schumacher werd na afloop van de Tour de France van 2008 betrapt op het gebruik van CERA. Hierop werd hij door de Duitse wielerbond voor twee jaar geschorst, waarop de voormalig renner van Gerolsteiner in beroep ging. Het CAS gaf hem geen gelijk, maar kortte wel de straf in. Dit omdat de instantie stelde dat de schorsing met terugwerkende kracht vanaf augustus 2008 loopt en niet vanaf januari 2009.

Whitmarsh: "Veel vertrouwen in nieuwe auto"

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh heeft veel vertrouwen in de MP4-25. De Brit weet nog niet of de nieuwe auto in de handen van Lewis Hamilton en Jenson Button voor de wereldtitel kan gaan, maar races winnen moet reëel worden geacht. Het jaar 2009 begon voor het team nog dramatisch, iets wat dit jaar goedgemaakt moet worden.

"Het helpt wel dat er in januari niet meer getest wordt, maar dat betekent niet dat er niet hard wordt gewerkt. We zullen de auto op 29 januari presenteren en op 1 februari wordt er voor het eerst mee gereden. Dat Pedro de la Rosa naar Sauber is vertrokken heeft wel wat invloed op ons testprogramma, maar dat overleven we wel. We zullen tijdens het testen nog verbeteringen aan de auto aanbrengen," zei Whitmarsh.

"We zijn erg blij met de auto tot nu toe. De nieuwe reglementen hebben wel voor wat veranderingen gezorgd, zoals de grotere tank. Ik verwacht wel dat we een competitieve auto zullen hebben, maar het is nog te vroeg om te zeggen of we er mee om de titel kunnen strijden, maar we hopen wel op wat overwinningen."

Nog maar ťťn degradant uit Jupiler League

Door het faillissement van HFC Haarlem degradeert er dit seizoen maar één ploeg uit de Eerste Divisie. Dat heeft de KNVB bekendgemaakt. Volgens de reglementen zouden de onderste twee ploegen uit de Jupiler League naar de Topklasse moeten, maar door het wegvallen van Haarlem is er nog maar één club die op sportieve gronden het veld moet ruimen.

Pas op het moment dat het faillissement van Haarlem definitief is (reglementair heeft de club nog acht dagen de tijd om beroep aan te tekenen) worden alle wedstrijden die de Noord-Hollanders dit seizoen hebben gespeeld, geschrapt. Daardoor moeten de clubs die punten hebben gepakt tegen Haarlem, deze weer inleveren. Ook de stand van de derde periode wordt aangepast. De reeds behaalde periodetitels van Go Ahead en Excelsior blijven in stand.

Alle spelers van Haarlem zijn door het faillissement transfervrij. Voor voetballers waarvan de club failliet is gelden overigens versoepelde overschrijvingsregelingen bij de KNVB.

Groningen enkele weken zonder Lucius

Theo Lucius is niet pijnvrij begonnen aan zijn klus bij FC Groningen. De verdediger, die eveneens op het middenveld uit de voeten kan, moest door een pijnlijke kuit de confrontatie met FC Twente (0-0) aan zich voorbij laten gaan.

De kuit van de oud-speler van onder meer Feyenoord is de afgelopen periode aandachtig onderzocht. Uit het onderzeek bleek dat er slechts sprake is van een lichte verrekking, aldus de Telegraaf.

Verwacht wordt dat de in de winterstop aangetrokken Nederlander één tot anderhalve week uit de roulatie is. Hierdoor mist hij onder meer het uitduel met AZ en het thuistreffen met ADO Den Haag. Tegen Heracles Almelo zou Lucius weer van de partij kunnen zijn.

FC Groningen haalde Lucius in de afgelopen transferperiode over van FC Den Bosch, waar hij zijn conditie op peil hield. Bij de Trots van het Noorden maakte hij zijn debuut in de basis tegen aartsrivaal sc Heerenveen, waarna de supporters hem verkozen tot ‘Man of the Match’.

Scholen VS weren woordenboek om 'orale seks'

Op scholen in het zuiden van de staat Californië is het vanaf heden verboden de tiende editie van het woordenboek 'Merriam Webster' bij je te hebben. Het woordenboek geeft namelijk een nogal expliciete definitie van de uitdrukking 'orale seks'. Een leerling zat met rode oortjes de beschrijving te lezen, waarna een ouder geschokt aan de bel trok. Ook het feit dat de term 'orale seks' überhaupt in het woordenboek staat is de school een doorn in het oog.

Het prestigieuze woordenboek is de afgelopen jaren veel gebruikt door leerlingen van een jaar of negen, tien, maar moet nu van de schoolboekenplanken verdwijnen. Men is namelijk bang dat de teksten 'seksueel aanstootgevend' en 'niet gepast voor deze leeftijd' zijn.

De schoolleiding en de ouders vallen over de nogal erg duidelijke verklaring voor het begrip 'orale seks'. De uitleg 'orale stimulatie van de genitaliën' is de preutse Amerikanen een doorn in het oog. "Het is moeilijk om rustig te gaan zitten en het woordenboek door te lezen, maar we doen ons best andere aanstootgevende begrippen te vinden", laat een woordvoerder weten.

Sekstape Mass Effect 2 verschenen

Mass Effect heeft nogal wat opschudding veroorzaakt. Niet om het geweld maar om de seks-scenes in de game. Het was namelijk mogelijk om als vrouw seks te hebben met een vrouwelijke alien, en dat was natuurlijk voor onze vrienden aan de andere kant van de oceaan genoeg reden om schande te spreken van de game. Toch doet Bioware dit kunstje gewoon nog eens met onder andere Dragon Age: Origins en ook Mass Effect 2 kan niet achter blijven.

Van de seks in de game zijn nu de eerste beelden verschenen die je hieronder kunt zien. We zien hoe Shepard een gezellige avond heeft met Miranda. Kijk de video snel want Electronic Arts is druk bezig video's te verwijderen van het web.

"Muziekgames hebben hun top nog niet bereikt"

Het afgelopen jaar werden we overstelpt met ritmegames van MTV en Activision. Zo werd Guitar Hero uitgebreid met Smash Hits, Metallica, Band Hero en natuurlijk het vijfde deel in de hoofdserie. MTV daarnaast bracht ons The Beatles, LEGO Rock Band en Rock Band: Unplugged. Toch was het niet het succesvolste jaar voor muziekgames, de totale jaaromzet zakte met 46% naar $1,06 miljard. Heeft het genre al gepiekt of moet het beste nog komen? In de nieuwste uitgave van Edge horen we Harmonix en Neversoft die hierin lijnrecht tegenover elkaar zijn.

Oprichter en CEO van Harmonix Alex Rigopulos heeft er het volle vertrouwen in dat de top nog lang niet bereikt is. Volgens hem was 2009 een zwaar jaar door de recessie, mensen zijn dan niet zo snel geneigd veel geld neer te leggen voor dure gamebundels. Maar de passie die mensen hebben voor muziek blijft wel bestaan en ritmegames leveren een extra ervaring voor de muziekfans. Rigopulos denkt dan ook dat het recordjaar nog gevestigd zal gaan worden.

Brian Bright, project director bij Neversoft, is een andere mening toegedaan. Hij ziet de toekomst van het genre niet in nog meer games en content die analoog of digitaal verkocht moet worden, hij gelooft in de kracht van user generated content. Hij denkt hierbij absoluut niet alleen aan de gewone consument die het in zijn vrije tijd moet doen naast het gamen, maar hij ziet mensen die een passie hebben voor het maken van muziek zich ook inzetten voor het maken van nieuwe content. De verkoopcijfers van Guitar Hero III evenaren, de op een na best verkochte game in de US van de laatste vijftien jaar, ziet hij zo snel niet gebeuren.

Beatles Rock Band
The Beatles zijn niet de toekomst van ritmegames?

Mirror's Edge 2? Dice houdt de lippen stevig op elkaar

In 2008 verscheen Mirror's Edge voor de Playstation 3, Xbox 360 en PC. De game was origineel en uniek te noemen omdat de populaire sport parkour voor het eerst vanuit een first person view te beoefenen was in een game. De game was een bescheiden succesje te noemen en veel mensen zouden dan ook graag een tweede deel zien verschijnen. De ontwikkelaar, Dice, en uitgever, Electronic Arts, hebben deze nog niet aangekondigd en houden de lippen nog steeds stevig op elkaar.

Karl-Magnus Todesson van Dice, en producer van Bad Company 2, heeft in een interview gezegd dat hij helaas niets mag zeggen over een eventueel vervolg op de game maar dat ze wel erg trots op het eerste deel zijn.

"I can’t really comment on that because we haven’t officially announced that we’re working on it, but we were very happy and proud of Mirror’s Edge one as a studio, so we are thinking about what we are going to do in the future.”

Toch zijn er genoeg hints dat Dice op dit moment druk bezig is aan Mirror's Edge 2. Zo heeft Patrick Söderland van Dice afgelopen jaar gezegd dat een klein team bezig is met de game en John Riccitello, baas bij Electronic Arts, heeft gezegd dat de game een vervolg verdient.

Mirror's Edge screen

Hopelijk in de toekomst meer van dit.

"Gezamenlijke F1-teampresentatie in 2011 mogelijk"

McLaren-teambaas en FOTA-voorzitter Martin Whitmarsh houdt de mogelijkheid open dat er in 2011 alsnog een gezamenlijke presentatie van de Formule 1-teams komt. Dit jaar ging het evenement niet door, omdat met name de nieuwe teams niet in staat zijn om hun nieuwe bolides op tijd in Valencia te krijgen.

"We hebben het nog niet voor 2011 besproken," zei Whitmarsh. "Het was duidelijk dat twee of drie teams hun auto's niet op tijd voor het evenement klaar zouden hebben. We kwamen overeen dat zij oude auto's of showauto's met de livery voor 2010, wat een redelijk compris was, zouden gebruiken. Toen het evenement dichterbij kwam bleek dat slechts drie teams hun nieuwe auto zouden kunnen presenteren. Het zou een teleurstelling worden als we niet een mooi aantal auto's voor 2010 zouden kunnen tonen."

"We moesten er van af zien, maar we denken dat het nog steeds een goed idee is. Het is nu de vraag of we het voor elkaar krijgen om voldoende nieuwe auto's beschikbaar te krijgen om volgend jaar tot een interessant spektakel te maken."

Timmer verlengt carriŤre met een jaar

Marianne Timmer gaat een jaar langer door met schaatsen. De Sappemeerse maakte dit vanavond bekend in het tv-programma RTL Boulevard. Eerder vandaag liep ze op 1,5 seconden een ticket voor de 1000 meter op de Olympische Spelen mis, nadat ze twee maanden geleden zwaar ten val kwam.

"Ik wilde mijn loopbaan afsluiten in Vancouver, maar dat kan helaas niet", aldus Timmer vanavond. "Maar zo wil je ook geen afscheid nemen."Volgend jaar staan er voor haar nu nog twee mogelijke hoogtepunten te wachten: het WK sprint in Thialf en het WK afstanden in Inzell.


De val van Marianne Timmer afgelopen november

Scholieren geschorst om foto 'Kont van 2010'

De schoolleiding van een middelbare school in Harris County, onder de rook van de Texaanse stad Houston, heeft drie leerlingen zwaar gestraft voor hun deelname aan een geintje met een schoolfoto. Het drietal is geschorst en alle drie moeten ze 135 dollar, zo'n honderd euro, betalen om de foto te laten bewerken.

Meer dan zeshonderd leerlingen van de Cypress Ridge High School hadden zich verzameld voor een formele schoolfoto. Enkele van hen droegen een T-shirt met een letter, die samen de woorden 'CLASS OF 2010' zouden vormen. Alles ging volgens plan, totdat ineens de scholieren met de letters 'C' en 'L' uit de rij stapten. Ondanks dat de lokale media verder niet vertellen welke woorden er vervolgens werden gevormd, is er weinig fantasie voor nodig om te beseffen dat zo het zinnetje 'ASS OF 2010' werd gevormd, oftewel 'KONT VAN 2010'.

De leiding van de school nam direct harde maatregelen. De leerlingen die rondliepen met de letters 'A' en 'S' werden vervolgens voor drie dagen geschorst. Daarnaast moeten ze alle drie een bijdrage leveren voor het retoucheren van de schoolfoto, á 135 dollar de man. Een scholier merkte op dat het niet eerlijk was, omdat juist de 'C' en de 'L' wegliepen, terwijl de S'en en de 'A' bleven staan.

Just Dance blijft aan top in het Verenigd Koninkrijk

Het gaat nog steeds goed met Ubisofts 'Just Dance'. De game staat na 2 weken nog steeds aan top in de verkooplijst van week 4. Net zoals Modern Warfare 2, de game is na een iets slechtere week weer terug op de plek nummer 2.

Army of Two: The 40th Day is nog niet van zijn vierde plek af te slaan. Net zoals Wii Fit Plus en Wii Sport Resort die al een tijdje hoog in de lijst staat. Verder zakken er verschillende games naar beneden zoals Bayonetta en Darksiders.

Verrassend is genoeg is Call of Duty: Modern Warfare helemaal uit de lijst verdwenen, de laaste paar weken was hij nog altijd aanwezig. Een andere verrassing is dat Assassin's Creed een weer terug is in de lijst. Het spel stamt al uit 2007.

Hier de gehele lijst.

Scherpe kritiek op griepcritici

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vandaag scherpe kritiek geuit op critici die claimen dat de Mexicaans griep een nep-pandemie is, die alleen maar is gecreëerd ten bate van de medicijnfabrikanten.

Volgens de WHO had de uitbraak van een nieuwe stam van de H1N1-griep alle wetenschappelijke kenmerken van een pandemie. De WHO ontkent te zijn beïnvloed door de farmaceutische industrie. "De wereld ondergaat een echte pandemie. De ontkenning ervan is verkeerd en onverantwoordelijk", aldus de WHO in een verklaring.

WHO-woordvoerder Gregory Hartl zei dat het relatief geringe aantal doden door het virus niet betekent dat de Mexicaanse griep geen pandemie was. "Een pandemie heeft niets van doen met het aantal doden of de ernst ervan. Een pandemie is letterlijk een mondiale verspreiding van een ziekte", aldus Hartl.

De Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa, een waakhond voor de mensenrechten in Straatsburg, heeft kortgeleden geadviseerd om de verklaring van de WHO omtrent de Mexicaanse griep te onderzoeken, om te zien of het agentschap is beïnvloed. Medewerkers van de WHO zullen morgen een ontmoeting hebben met de Raad van Europa.

Plakje kaas geen reden voor ontslag

McDonald's had een medewerkster niet mogen ontslaan om een plakje kaas. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden vandaag bepaald. De medewerkster was op staande voet ontslagen omdat zij aan een collega een plakje kaas op een hamburger had gegeven.

Hierdoor was volgens McDonald's geen sprake meer van een hamburger, maar van een cheeseburger. Een cheeseburger is echter duurder, en daarvoor was niet betaald.

McDonald's stelde dat het weggeven van het plakje kaas in strijd is met de huisregels van het bedrijf, waarin staat dat het verboden is producten weg te geven aan familie, vrienden en collega's.

De kantonrechter in Leeuwarden oordeelt echter dat ontslag een te zware maatregel is. Het initiatief van het weggeven van het plakje kaas kwam niet van de medewerkster, maar van de collega. Tegen die collega heeft McDonald's echter geen maatregelen genomen. Het bedrijf heeft hiervoor in de ogen van de rechter ook geen goede verklaring kunnen geven.

De fastfoodonderneming heeft daarbij de medewerkster geen mogelijkheid gegeven een toelichting te geven op haar handelen. De rechter vindt dan ook dat McDonald's met twee maten meet, aangezien deze werkneemster wel en haar collega niet moest vertrekken. "Bovendien gaat het hier slechts om een plakje kaas." McDonald's had volgens de rechter met een veel minder zware maatregel kunnen komen, bijvoorbeeld een schriftelijke waarschuwing.

Door de uitspraak van de kantonrechter moet McDonald's de medewerkster alsnog het salaris over de resterende duur van haar contract, vijf maanden, betalen.

Ecclestone: "Problemen voor Campos en US F1"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft bevestigd wat vele fans al vreesden: de nieuwe teams Campos Meta en US F1 kampen met financiële problemen. Beide teams hebben het budget voor het jaar 2010 nog niet rond.

Mochten deze renstallen de grid in Bahrein niet halen of het seizoen niet af kunnen maken, dan is dit volgens de Brit niet schadelijk voor het imago van de sport. "Campos en het Amerikaanse team hebben problemen. Financiële problemen, niet technische. Maar de Formule 1 heeft lange tijd niet zo stevig in zijn schoenen gestaan. Het was jammer dat we die fabrikanten verloren, maar we wisten allemaal dat hun tijd beperkt was," zei Ecclestone in The Mirror.

Zelfs FIFA leidt tot steekpartij

Dat niet alleen gewelddadige games tot geweld leiden bewijst de 16-jarige Mario.

Zijn vader gaf hem een aantal adviezen voor het spelen van FIFA 2009, die hij cadeau had gekregen van zijn ouders. Uiteindelijk ontstond er een discussie, waarbij Fabrizio de TV uitschakelde vanwege het gedrag van zijn zoon Mario.

Deze vond het hierna nodig om een mes uit de keuken te halen en zijn vader in zijn nek te steken.

"I saw Mario come back into the room, he seemed calm, he went to the sink and I noticed him washing a knife" zo zegt Monica, de moeder. "Then my husband came into the room with a hand round his neck, dripping blood."

De vader maakt het inmiddels goed.

FOK!radio: Minister Eurlings krijgt lesje democratie

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

Een hoop ophef was er afgelopen weekend rond verkeersminister Eurlings en de kilometerheffing. Een van de belangrijkste partners is de ANWB. Die houdt nu een ledenpeiling over het draagvlak. Eurlings wekte de indruk dat het doorgaan van de kilometerheffing daar vanaf hing. Heel Den Haag stond vervolgens op z'n achterste benen. De jongerenclub van D66 wil de minister nu een lesje in democratie aanbieden. Details hoor je vanavond. Luisteren dus, vanavond vanaf 20:00 uur. Uiteraard kun je ook meepraten via de chat (irc) of op het FOK!forum .

Een schok ging afgelopen woensdag door radioland. Kink FM-directeur en radiomaker Arjen Grolleman is plotseling overleden. Hij werd 37. Veel mensen zullen hem ook kennen als de stem van RTL 5. Vanmiddag staan veel radiostations bij zijn overlijden stil. Vanmiddag is namelijk de crematie. Ook FOK!radio doet mee. Vanavond draaien we zijn favoriete plaat en hebben we contact met iemand die bij de crematie was.

De columnisten van de FOK!frontpage laten wekelijks hun kunsten horen in FOK!radio. Deze week hoor je bazbo. We gaan hem meteen vragen hoe de voorleesmiddag gisteren in Apeldoorn was. Dus steek de kaarsen maar vast aan en leg het tijgervelletje op z'n plek! Wil je zelf nog wat kwijt in de uitzending, bel ons dan op 030-3200406 (normaal tarief).

Meer FOK!radio? Meld je dan aan voor http://fokradio.hyves.nl ! Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?


FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.

Winamp

Winamp / Itunes

Windows Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AAC

Tegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier! 

 

Assassin's Creed II systeemeisen en releasedatum bekend

Assassin's Creed II komt er aan voor de pc, vandaag heeft Ubisoft de officiële minimale en aanbevolen systeemeisen bekend gemaakt, samen met de een releasedatum. De huidige releasedatum staat op 16 maart in de VS, in Europa zal dat een paar dagen eerder of later zijn.

De officiële verkoopprijs voor het spel wordt $59.95, voor ons Europeanen dus gewoon €59.95. Het is ietwat vreemd dat Ubisoft voor deze prijs heeft gekozen aangezien deze prijs normaal is voorbestemd voor de console-releases. De PC-versie van Assassins Creed II gaat meteen over de (digitale) toonbank als een Directors Cut, dat wil zeggen inclusief de DLC die al eerder voor de Xbox 360 en Playstation 3 is uitgebracht.

Assassin's Creed II

Samen met de normale Directors Cut-versie van het spel brengt Ubisoft ook een speciale 'Black Edition' op de markt. Het is nog onduidelijk wat deze versie ons allemaal gaat brengen. Ubisoft beloofde wel een extraatje voor de 'Black Edition'. Wat dat extraatje dan is wordt in februari bekend gemaakt.

De systeemeisen zijn als volgt:

Minimum Configuration:

 • SUPPORTED OS: Windows XP (32-64 bits) /Windows Vista®(32-64 bits)/Windows 7 (32-64 bits)
 • Processor: Intel Core 2 Duo 1.8 GHZ or AMD Athlon X2 64 2.4GHZ RAM: 1.5 GB Windows XP / 2 GB Windows Vista - Windows 7
 • Video Card: 256 MB DirectX 9.0–compliant card with Shader Model 3.0 or higher
 • Sound Card: DirectX 9.0 –compliant sound card DirectX Version: DirectX 9.0
 • Hard Drive Space: 8 GB
 • Peripherals Supported: Keyboard, mouse, optional controller

Recommended Configuration:

 • Processor: Intel Core 2 Duo E6700 2.6 GHz or AMD Athlon 64 X2 6000+ or better
 • Video Card: GeForce 8800 GT or ATI Radeon HD 4700 or better
 • Sound: 5.1 sound card
 • Peripherals: Keyboard, mouse, joystick optional (Xbox 360 Controller for Windows recommended)
 • Supported Video Cards at Time of Release: ATI RADEON X1950, HD 2000/3000/4000/5000 series NVIDIA GeForce 7/8/9/100/200 series

[Afrika Cup] Uitslag Egypte - Kameroen

Egypte is erin geslaagd om de halve finales van de Afrika Cup te bereiken. De titelhouder was na verlenging met 3-1 te sterk voor Kameroen. Daardoor zijn de Egyptenaren nog altijd in de race om voor de derde keer op rij het Afrikaanse voetbaltoernooi op hun naam te schrijven.

De Egyptische ploeg begon in Benguela als favoriet aan de wedstrijd, maar na 25 minuten was de voorsprong voor Kameroen. De Ontembare Leeuwen, met Ajacied Eyong Enoh opnieuw in de basis, zagen een kopbal van Egyptenaar Hassan in eigen doel belanden. Nog voor rust herstelde Hassan, recordinternational met 170 interlands, zijn fout en zorgde voor de gelijkmaker. Van ruim dertig meter loste de Egyptenaar een schot op het doel van Kameroen en zag deze achter keeper Kameni belanden.

In de tweede helft ging het lange tijd gelijk op, maar naarmate het einde vorderde, werd Kameroen beter. Toch stond er na negentig minuten voetbal nog altijd een 1-1 stand op het scorebord, dus mochten beide landen gaan verlengen.

In deze verlenging pakte de Egyptische ploeg al snel een voorsprong. Mohamed Nagy Gedo profiteerde van een te korte terugspeelbal van Geremi en schoot de bal langs de keeper in het vijandelijke doel. Drie minuten later besliste Hassan het duel door zijn tweede doelpunt voor Egypte van de wedstrijd te scoren. Een vrije trap, die de doellijn niet gepasseerd heeft, werd goedgekeurd en dit betekende een 3-1 voorsprong in het voordeel van De Farao's.

In de slotfase kreeg Chedjou nog rood aan de kant van Kameroen en aangezien de stand niet meer veranderde, kan Egypte zich op gaan maken voor de halve finales van de Afrika Cup. In deze halve finale is Algerije de tegenstander. Dit zal een pikante ontmoeting worden, aangezien beide landen elkaar troffen om een ticket voor het WK van 2010 en Egypte toen dankzij een fel omstreden doelpunt een beslissingswedstrijd afdwong. Deze wedstrijd stond in het teken van fikse rellen, maar Algerije wist toen alsnog het WK te bereiken.

Krajicek geeft SŲderling laatste wildcard

Richard Krajicek heeft de laatste wildcard voor het ABN AMRO World Tennis Tournament aan Robin Söderling gegeven. Hiermee zijn in februari in Ahoy' in Rotterdam met Rafael Nadal, Novak Djokovic, Nikolay Davydenko, Jo-Wilfried Tsonga en Söderling vijf spelers uit de mondiale top tien van de wereldranglijst te bewonderen.

"Robin Söderling is natuurlijk een goede bekende van het ABN AMRO World Tennis Tournament. Hij stond in 2008 nog in de finale tegen Michael Llodra. Daarnaast heeft hij een uitstekend jaar achter de rug, met als meest in het oog springende resultaten natuurlijk zijn finaleplaats op Roland Garros en zijn halve finale tijdens de ATP World Tour Finals in London. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij afgelopen oktober de top-10 van de wereld is binnengekomen," zei toernooi-directeur Krajicek.

Voor Söderling is het zijn derde deelname in Rotterdam. In 2005 ging hij in de eerste ronde onderuit tegen Thomas Berdych. Twee jaar geleden moest hij in de finale zijn meerdere erkennen in de Fransman Michael Llodra na in eerdere rondes ondermeer Marcos Baghdatis en Gilles Simon geklopt te hebben.

Tiger Woods-schandaal geen effect op verkoop

Vele sponsoren lieten Tiger Woods in de steek na het schandaal dat de afgelopen tijd veelal in het nieuws is geweest. Met uitzondering van EA Sports.

Wel hebben ze onderzoek gedaan of het schandaal effect heeft gehad op de verkoop.
Peter Moore liet het volgende weten: "We've looked actually at the overall franchise for calendar year 2008 and 2009 and are slightly up when we look at all platforms for the Tiger franchise. Despite what has gone on in his personal life, we've seen no negative impact on sales."

Toch is dit een klein beetje misleidend aangezien het schandaal pas eind november in de media kwam. Er is nu dus alleen gekeken hoe de verkoop het deed in december.
Als Tiger Woods PGA Tour 11 en PGA Tour Online uit zijn, kunnen we wellicht een beter beeld schetsen van de gevolgen van dit schandaal.

Gemeente betreurt ondergang HFC Haarlem

Het stadsbestuur betreurt de ondergang van HFC Haarlem. "Veel mensen willen graag betaald voetbal in de stad, maar de realiteit is dat dit vandaag de dag niet mogelijk is", zo liet de gemeente vandaag in een reactie weten.

Sommige supporters verwijten de gemeente de voetbalclub onvoldoende te hebben gesteund. De gemeente wijst die kritiek van de hand. "Een gemeente mag wettelijk gezien een betaaldvoetbalorganisatie niet financieel steunen." Volgens het stadsbestuur is er juist voldoende ondernomen om HFC Haarlem nog te redden. Zo is vorig jaar nog voor ruim zes ton het laatste deel van het Haarlem-stadion aangekocht. "Ook hebben veel Haarlemmers zich de afgelopen maanden ingespannen om te helpen. Maar dit bleek helaas niet genoeg gezien de omvangrijke schuldenlast en oplopende tekorten. De gemeente begrijpt de teleurstelling bij de supporters en alle mensen rond de club", stelde het gemeentebestuur.

Interplays 'Fallout MMO' gaat gewoon door.

Het lijkt er op dat er eindelijk schot zit in de Fallout MMO die bekend staat onder de naam Project: V13, volgens de ontwikkelaar Interplay geeft Bethesda geen problemen meer. Bethesda had namelijk de rechten voor de single-player van het Fallout-universum opgekocht.


Interplay heeft onlangs ook aangekondigd dat ze een partnerschap aangaan met Masthead Studios. Masthead Studios zal Interplay technologieën, mankracht en gereedschap lenen voor het ontwikkelen van de MMO.

Interplay is zelfs zo overtuigd dat het deze keer wel goed zal gaan dat ze de eerste beta al gepland hebben, net voor het einde in van de wereld in 2012. Wij kunnen dus nog een paar maanden genieten van de MMO voor dat we zelf praktisch met een post-apocalyptische situatie aan de slag gaan.

Het sportmoment van DerMeister

FOK!sport presenteert "Het sportmoment van..." Elke keer vertelt een ander crewlid van FOK!sport wat hun ultieme of memorabele sportmoment is. Dit keer is het de beurt aan DerMeister. Het vorige sportmoment was van Olga.

Aangezien iedereen van de sportcrew om een favoriet sportmoment werd gevraagd en de meeste mensen dit meteen konden bedenken, moest ik er in eerste instantie toch eens goed voor gaan zitten. Er zijn een hoop, vooral op het gebied van voetbal, momenten die mij bij zijn gebleven. Toch kies ik niet voor een voetbalmoment, maar voor een moment uit het darten. Het was een jaartje of drie terug, tijdens de Lakeside BDO WK darts van 2007 in Frimley Green. Martin Adams, dé favoriet in de finale, trof de redelijk onbekende maar zeer verrassende Phil Nixon.

In het toernooi, zonder de naar de PDC overgestapte Van Barneveld, bereikte Adams na een bloedstollende halve finale tegen Mervyn King de eindstrijd van het toernooi. Hij stond in die partij met 5-2 voor, maar gaf deze bijna alsnog uit handen, aangezien King erg sterk terugkwam tot 5-5. Toch won Wolfie uiteindelijk met 6-5 en daardoor kon ik m'n favoriete darter van dat moment in de finale bewonderen. Phil Nixon moest een makkie worden, want als je King kon verslaan, dan was Nixon natuurlijk een eitje. Die Nixon mocht ik eigenlijk al helemaal niet, want hij wist de toen geweldig spelende Niels de Ruiter uit het toernooi te gooien. Dus moest Adams, ook om mij gelukkig te stellen, die Nixon van het podium blazen.

Ik ging er die zondagavond eens goed voor zitten en zag dat Adams totaal geen moeite had met die zenuwachtig spelende Nixon. Adams won de eerste set wel erg gemakkelijk van zijn opponent. Er hing totaal geen vuiltje in de lucht voor de Engelsman, maar natuurlijk dacht iedereen terug aan die halvefinalepartij tegen King. Ook toen begon hij supersterk, maar op het moment dat het er op aankwam, faalde hij. Toch won Adams vervolgens elke set die hij kon winnen en eigenlijk kon het al niet meer misgaan. Het werd 2-0, 3-0, 4-0, 5-0 en toen beide mannen gingen pauzeren, was het zelfs al 6-0 voor Adams. Dit kon geen waar zijn, met 6-0 leiden in een Lakeside-finale! Adams had slechts nog één set nodig om de winst binnen te slepen. Die pauze van een paar minuten leek wel een uur, want ik wou zo snel mogelijk zien hoe Adams het toernooi ging winnen.

Beide darters kwamen het podium weer op en behalve de gehele zaal in Frimley Green, ging ook ik me opmaken voor de volgende set, die eigenlijk de laatste van de wedstrijd zou moesten worden. Dit moest voor ons allemaal nog even uitgesteld worden, want Nixon won plots zijn eerste set van de wedstrijd. Ach, kan gebeuren. Ook de sets daarop wist Nixon, tegen mijn zin in, te winnen. Wat is er aan de hand? Is het dan echt een syndroom aan het worden voor Adams? Het zal toch geen waar zijn dat Nixon terugkomt in de partij? Allemaal vragen die ik snel beantwoord kreeg.

Het was niet te geloven, maar die misselijke Nixon kwam zelfs op gelijke hoogte met Adams! Onmogelijk, in een dartfinale terugkomen van 6-0 tot 6-6! Wat was er toch met Adams aan de hand? Straks zou hij de finale nog verliezen, die hij halverwege nog riant wist te leiden! De dertiende set moest beslissing brengen en daarin was Nixon ineens niet meer de darter die hij de zes sets daarvoor wel was. Adams herpakte zich en won deze set met 3-0 in legs. Gelukkig sleepte hij daardoor alsnog zijn eerste Lakeside-toernooi van zijn loopbaan binnen. Wat maakten ze er een spannende en mooie finale van, al had Adams het na zeven sets al willen beslissen, denk ik.

Het slot van de spannende finale tussen Adams en Nixon:

FC Groningen wil contract Sankoh verlengen

Het contract van FC Groningen-verdediger Gibril Sankoh loopt weliswaar bijna af, maar zijn werkgever hoopt ook na dit seizoen gebruik te kunnen maken van de sterke defensieleider, zo meldt RTV Noord.

FC Groningen hoopt de aflopende verbintenis van Sankoh, die wederom een basisklant is in de equipe van vertrekkend trainer Ron Jans, snel te verlengen. Dit seizoen kwam de robuuste rechtspoot al vijftien maal in actie namens de noorderlingen. In de Euroborg is de 26-jarige Sankoh al actief sinds 2004. Daarvoor kwam hij uit voor Telstar, dat hem aan de Groningers verkocht.

Sony maakt Europese releasedatum God of War III bekend

Sony Computer Entertainment Europe heeft vandaag de officiele releasedatum voor God of War III en God of War III: Ultimate Trilogy Eidition voor Europa bekend gemaakt. Heel veel mensen hadden op de maand maart gegokt, en het blijkt dat zij gelijk hebben. Op 19 maart (mijn verjaardag!) komt de langverwachte God of War III in de rekken van jouw lokale gamestore te liggen en dat betekent dus ook dat vanaf 19 maart de PlayStation 3's overuren zullen gaan draaien. 

De Ultimate Trilogy Edition zal naast God of War III ook deeltje één en twee bevatten, voor diegenen die de trilogie nog niet kennen of hebben gespeeld. Naast de twee games krijg je dit ook nog erbij:

 • Extra game content downloadable via PlayStation Network:

  • God of War Combat Arena containing an exclusive environment and seven challenges to complete

  • Dominus character skin

  • Apollo character skin

  • Phantom of Chaos character skin

  • Forgotten Warrior character skin

 • Exclusive video content downloadable via PlayStation Network:

  • God of War: Unearthing the Legend Franchise Documentary. This is a full-length documentary detailing the history of the God of War franchise. A must have for fans!

 • Special audio bonus content:

  • God of War Trilogy SoundtrackGod of War, II, and III scores from the game

  • God of War: Blood and Metal EP – a heavy metal homage featuring original music inspired by God of War

 • Additional content:

  • Artbook

  • Postcards

Genoeg te doen dus. Schrijf het alvast op in je agenda: 19 maart is de datum die jij in de gaten moet houden.

 

Baskische gevangenen in hongerstaking

Een aantal leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA die in de gevangenis zitten, is vandaag in hongerstaking gegaan. Zij willen met de hongerstaking protesteren tegen het Spaanse beleid dat erop is gericht leden van de ETA in de gevangenis van elkaar te isoleren.

De Baskische Politieke Gevangenen Groep, zoals de groep zich noemt, heeft de hongerstaking vandaag aangekondigd in de Gara, een Baskische krant die vaak fungeert als spreekbuis voor de ETA. In een verklaring zeggen de gevangenen dat ze "niet hoeven te accepteren dat iemand van ons wordt geïsoleerd, op een afstand moet worden gehouden of moet worden verspreid (over het land, red.)".

Het Spaanse beleid is erop gericht om ETA-gevangenen van elkaar te isoleren en te verdelen over gevangenissen door het hele land, vaak ver van huis, om te voorkomen dat er vanuit de gevangenis aanslagen kunnen worden gepland.

De Spaanse minister van binnenlandse zaken, Alfredo Perez Rubalcaba, zei dat de overheid de regels niet gaat veranderen.

Clijsters laat Fed Cup schieten

Kim Clijsters doet niet mee aan de Fed Cup-wedstrijd tegen Polen. Dit heeft de Belgische tennisbond vandaag bekend gemaakt. De clash tussen de Belgen en de Polen wordt begin februari afgewerkt.

In eerste instantie was het de bedoeling dat Clijsters acte de présence zou geven, maar door haar verrassende nederlaag op de Autralian Open ziet ze hier vanaf. Daarnaast is ook Justine Henin, die in januari haar rentree maakte, nog niet beschikbaar. Zij vindt het nog te vroeg om aan deze wedstrijd deel te nemen.

Sabine Appelmans, bondscoach van het Belgisch Fed Cup-team, heeft Yanina Wickmayer, Kirsten Flipkens, Sofie Oyen en An-Sophie Mestach inmiddels opgeroepen. Dit viertal zal tegen Polen gaan strijden om de winst.

Frankrijk wil verbod op niqab

Een Frans parlementair panel wil een verbod op gezichtsbedekkende kleding in de openbare ruimte. Dit heeft de voorzitter van het panel, André Gerin, vandaag gezegd.

Morgen brengt het panel een rapport uit, nadat het zes maanden lang onderzoek heeft gedaan naar het dragen van gezichtsbedekkende sluiers ('niqab'). In het rapport staan verschillende voorstellen om de kleding te verbieden op plaatsen als scholen, ziekenhuizen en andere openbare ruimtes. Het panel wil geen verbod op het dragen van de kledij in huis of op straat. Of het verbod ook moet gelden voor het openbaar vervoer is niet duidelijk.

Gerin benadrukte de noodzaak om op een 'vooruitstrevende' wijze tot een wet te komen die het dragen van een niqab op straat verbiedt. Gerin wil daartoe samenwerken met moslimleiders en islamitische organisaties.

Sinds 2004 geldt in Frankrijk een verbod op het dragen van een hoofddoek op scholen.

Jongen belt 112 om aandacht

Een 13-jarige jongen uit Den Hout heeft gistermiddag binnen vijf minuten negen keer het noodnummer 112 gebeld, omdat hij aandacht wilde. De jongen was alleen thuis en kon zijn ouders niet bereiken, meldt de politie vandaag.

De politie ging naar het adres waar de belletjes vandaan kwamen, omdat niet duidelijk was wat er aan de hand was. De vrouw van de alarmcentrale had een aantal keren teruggebeld naar het bewuste nummer, maar dan werd niet opgenomen. Agenten troffen het 13-jarige kind ter plaatse aan. Ook de politie kon de ouders niet te pakken krijgen.

Voor de jongen en zijn ouders is hiermee de kous nog niet af, meldt de politie. "Het mag duidelijk zijn dat dit verhaal nog een staartje voor ze gaat krijgen."

Man hoest gestolen ring op

Een Amerikaan die ervan werd verdacht een ring te hebben gestolen, heeft het kleinood tijdens zijn politieverhoor opgehoest. De twee karaats diamanten ring, met een waarde van omgerekend zo'n veertienduizend euro, werd donderdag in het plaatsje Joplin, in de staat Missouri, uit een auto gestolen.

De krant The Joplin Globe meldde dat een juwelier de ring herkende toen een man en een vrouw enkele uren na de diefstal zijn winkel binnenstapten om het sieraad te verkopen. Het personeel van de juwelier hield de twee bezig terwijl de politie werd gebeld.

Zodra agenten arriveerden slikte de man de ring door. Tijdens zijn verhoor begon hij hevig te hoesten, waarna het niet lang duurde voor het kleinood naar boven kwam.

Dief hoest ring op

Bankrover opgesloten in bank

Medewerkers van de stadsbank van Zürich hebben vandaag op een wel heel simpele manier een bankoverval voorkomen: ze sloten de overvaller op in de lobby. Dat heeft de Zwitserse politie vandaag gezegd.

Een man met een bivakmuts liep vandaag de hal van de stadsbank binnen. Hij eiste geld en bedreigde de medewerkers met iets wat eruit zag als een vuurwapen. Het bankpersoneel en de overvaller werden echter van elkaar gescheiden door een wand van gewapend glas. Een medewerker sloot de enige uitgang van de hal af en anderen liepen naar een kantoor om de politie te bellen.

De zogenaamde overvaller gaf zich zonder tegenstribbelen over aan de politie.

FOTA zal regelwijzigingen niet overhaasten

De Formula One Teams' Association (FOTA) wil niet op een overhaaste manier beslissingen gaan nemen. Voorzitter Martin Whitmarsh zei dat zijn organisatie alleen met maatregelen wil komen die het spektakel verbeteren en snel dingen wil wijzigen die uiteindelijk achteraf niet blijken te werken.

"De FOTA heeft veel inspanningen geleverd om de kosten in de Formule 1 te reduceren, wat de kans dat teams overleven en hopelijk gaan bloeien vergroot. We hebben een aantal interessante initiatieven, maar er is geen toverstafje voor alles," zei Whitmarsh. "De FOTA zal doorgaan met het ontwikkelen van ideeën en veranderingen, maar we moeten de sport niet in één dag op zijn kop willen zetten. We zijn ons er van bewust dat we de reputatie van de sport moeten bewaren terwijl we het spektakel vergroten. De FOTA moet hier samen met de FIA, CVC en de FOM continue aan werken."

"Wij hebben ideeën, Bernie heeft ze ook, dus we moeten samenwerken in plaats van dat de FOTA bepaalt wat er gaat gebeuren. Wij blijven doorgaan met ons deel te doen om de sport op de best mogelijke manier te verbeteren," zei Whitmarsh die aankondigde dat zijn organisatie weer met een enquête voor de fans komt. Hij wil hierbij inzetten op de fans die de sport nu nog mondjesmaat volgen, maar in de toekomst grote fans moeten worden. De mening van het publiek zal uitgewerkt worden in concrete plannen.

Miljoenenboete illegaal downloaden verlaagd

Een vrouw in de Verenigde Staten moet voor het illegaal downloaden van muziek niet langer 1,9 miljoen dollar betalen, maar 54.000 dollar (omgerekend ruim 38.000 euro). Dit meldde de Britse omroep BBC vandaag op zijn website.

In eerste instantie kreeg de vrouw voor het illegaal downloaden en verspreiden van 24 liedjes in 2007 een boete van 220.000 dollar. Dat proces moest worden overgedaan wegens vormfouten. De boete ging omhoog naar 1,9 miljoen dollar. Vervolgens ging de vrouw in hoger beroep. "Monsterlijk", zo bestempelde een rechter het bedrag en haalde er een streep door.

De vrouw is niet blij met de uitspraak: "Of het nu twee miljoen of 54.000 dollar is, ik ben een moeder met vier kinderen en maar één inkomen." Vertegenwoordigers van de Amerikaanse muziekindustrie overwegen nog of ze in hoger beroep gaan tegen de verlaging van de boete.

Illegaal downloaden mag niet!

Bahrein past circuit aan

Het wordt de heren coureurs niet makkelijker gemaakt tijdens de openingsrace in Bahrein. De lengte van de baan wordt met een 800 meter verlengd. Een rondje is nu nog 5,412 kilometer en zal straks tijdens de nieuwe gedeelte 6,299 kilometer worden. Het nieuwe gedeelte ligt er al.

Na de vierde bocht zullen de coureurs nu linksaf gaan en aantal bochten in gaan alvorens ze weer op de oude baan terug komen dat is ongeveer honderd meter na de vierde bocht. "We hebben deze lus voor het eerst gebruikt in de 24 uursrace van 2006 en dat was een groot succes", zegt Zayed Akzayani, president van het circuit. "Met de nieuwe regels, de extra teams en de coureurs in gedachten, is dit een prima moment om het circuit uit te breiden met deze nieuwe uitdaging vol nieuwe inhaalmogelijkheden."

Met het nieuwe gedeelte zal de race over 49 ronden gaan, dat een totale race afstand maakt van 308,651 kilometer.

'Nel Veerkamp leeft weer op'

Het gaat weer goed met Nel Veerkamp. De 82-jarige, bekend van de realitysoap 'De Veerkampjes', is tegen de verwachtingen in weer wat opgeknapt.

"Een week geleden dacht ik echt dat ze dood ging", zegt dochter Hannie vandaag tegen de Telegraaf. Gelukkig kan de familie Veerkamp nu weer opgelucht ademhalen. "Ze maakt weer grapjes en heeft weer een grote bek. Dat is een teken dat het beter met haar gaat", concludeert ze. "Mijn moeder is een taaie hoor."

Nel mocht afgelopen dinsdag na een verblijf van enkele weken het ziekenhuis verlaten.

Nel staat links :)

Paraguayaans international neergeschoten

Paraguayaans international Salvador Cabanas verkeert in kritieke toestand. De spits van Club America in Mexico werd vandaag opgenomen met een schotwond aan zijn hoofd. Hij werd in de vroege ochtend in het toilet van een bar waar hij met zijn vrouw was neergeschoten. De precieze toedracht is nog onduidelijk.

Volgens voorzitter Michel Bauer van Club America was de 29-jarige Cabanas bij kennis toen hij in het ziekenhuis aankwam, maar wist hij niet wat er gebeurd was en waar hij was. Justitie in Mexico-Stad maakte bekend dat twee verdachten zijn aangehouden.

Cabanas zou normaal gesproken het WK spelen voor Paraguay. Dat land komt tijdens het titeltoernooi in actie tegen titelverdediger Italië, Nieuw-Zeeland en Slovenië. De 45-voudig international scoorde tien keer voor zijn land.

Paraguay

Derde slachtoffer lacht om aanranding Andy Dick

Het derde slachtoffer van de dronken bui van Andy Dick is niet kwaad op de Amerikaanse komiek. Hij noemt de actie 'dom en stom', maar wuift de kwestie weg.

De 44-jarige Dick werd zaterdag opgepakt nadat hij in een café in West-Virginia drie mannen had aangerand. De acteur zou een bewaker en een bezoeker bij hun edele delen hebben gegrepen en daarna stennis bij het derde slachtoffer hebben geschopt.

De man, Jonathan Kraft, kocht een drankje voor Dick en introduceerde hem vervolgens bij de eigenaar van de bar. Maar daarna ging het mis, weet entertainmentsite TMZ vandaag te melden. De laveloze acteur probeerde Kraft te kussen, maar daar was deze niet van gediend.

Kraft is niet boos op Dick. "Hij staat landelijk bekend als een rare vent", zegt hij tegen TMZ. Hij besloot daarom geen aanklacht in te dienen. Dick, die bekend werd door zijn rol in de televisieserie 'NewsRadio', hangt overigens een celstraf van maximaal vijf jaar boven het hoofd wanneer de andere twee hem wel aanklagen.

Een kusje voor een drankje

Olympische schaatsploeg compleet

Nu ook het tweede olympisch kwalificatietoernooi voor de langebaanschaatsers is geweest, is de Nederlandse schaatsploeg voor de Olympische Spelen bekend. Hieronder een overzicht.


Mannen

500 meter
Jan Smeekens
Ronald Mulder

1.000 meter
Jan Bos
Stefan Groothuis
Simon Kuipers
Mark Tuitert

1.500 meter
Stefan Groothuis
Simon Kuipers
Mark Tuitert
Sven Kramer

5.000 meter
Sven Kramer
Bob de Jong
Jan Blokhuijsen

10.000 meter
Sven Kramer
Bob de Jong
Arjen van der Kieft

Vrouwen

500 meter
Annette Gerritsen
Margot Boer
Laurine van Riessen
Thijsje Oenema

1.000 meter
Annette Gerritsen
Margot Boer
Laurine van Riessen
Ireen Wüst

1.500 meter
Annette Gerritsen
Margot Boer
Laurine van Riessen
Ireen Wüst

3.000 meter
Ireen Wüst
Diane Valkenburg
Renate Groenewold

5.000 meter
Elma de Vries
Jorien Voorhuis

Moreno Freire naar FC Dordrecht

Iderlindo Moreno Freire zal het seizoen afmaken bij FC Dordrecht. De Rotterdammer was tot de winterstop actief voor het Portugese Penafiel, maar zal zijn contract daar afkopen. Hij gaat vervolgens op amateurbasis aan de slag bij FC Dordrecht.

Moreno Freire, een neef van AZ-speler David Mendes da Silva, wacht nog op vrijgave van de Portugese bond. Zodra hij die heeft gekregen, zal hij naar Dordrecht afreizen. Hij hoopt zich bij de Schapenkoppen weer in de kijker te spelen bij Nederlandse clubs. De 23-jarige middenvelder speelde de afgelopen zes seizoenen voor Sparta Rotterdam. Daar werd zijn contract afgelopen zomer niet verlengd, waarna zijn avontuur bij Penafiel begon. Dat werd geen succes. Moreno Freire speelde 32 competitieduels in Nederland, waarin hij twee keer scoorde.

Mannen gepakt voor mishandeling RET-personeel

De politie heeft gisteravond in Rotterdam acht mannen opgepakt voor de mishandeling van personeel van vervoerder RET. Kort voor middernacht hielden controleurs de mannen aan op het Marconiplein. De acht verzetten zich hierbij hevig, waardoor vier RET-medewerkers gewond raakten, meldt de politie vandaag.

De acht komen uit Rotterdam en zijn 16 tot 25 jaar. Een van hen had een honkbalknuppel en een mes bij zich. Ook werden een aantal schroevendraaiers en wiet in beslag genomen. De mannen zijn voor nader onderzoek op een politiebureau in de cel gezet.

Geweld in Rotterdam

Marathonrijder Zwitser moet weg bij ploeg

Marathonrijder Ralf Zwitser moet aan het eind van dit seizoen weg bij de Adformatie-ploeg. De leiding van de ploeg heeft gezegd dat de 28-jarige Zwitser, die onlangs nog de natuurijsklassieker de Ronde van Loosdrecht won, zich te weinig schikt in het teambelang.
                                      
"Ralf kiest tijdens wedstrijden altijd  de aanval en weigert om onze sprinters Karlo Timmerman en Douwe de Vries in stelling te brengen," aldus ploegmanager  Edward van Dijk in een reactie.          

Ajax hield rekening met faillisement Haarlem

Ajax heeft rekening gehouden met het faillisement van HFC Haarlem. De Amsterdammers bedongen bij de KNVB dat bij een bankroet van de Haarlemmers de overschrijvingen van de verhuurde spelers zouden worden ingetrokken.

Dit betekent voor de Amsterdammers dat het per direct de selectie weer kan 'versterken' met Timothy van der Meulen, Sergio Padt, Javier Martina, Tayfun Candan en Edgar Manucharyan. Voor de hoofdtrainer van Haarlem, Hennie Spijkerman en coördinator Rob Witschge wordt een passende functie binnen Ajax gezocht. Beide Ajacieden hebben nog een contract tot het einde van het seizoen bij de Amsterdammers.

Actie hulpverleners voor neergestoken collega

Zeker vierhonderd hulpverleners uit het hele land fietsten vandaag door de provincie Utrecht om de neergestoken agent Rob Oostrom te steunen. Ook minister Guusje ter Horst fietste mee om te laten zien dat 'agressie tegen hulpverleners in- en intriest is', zo sprak Ter Horst vandaag.

Oostrom werd precies een jaar geleden neergestoken door een verwarde man op station Driebergen-Zeist. Hij liep een dwarslaesie op en is blijvend verlamd. Afgelopen weekeinde mocht hij het ziekenhuis pas verlaten.

Met de eenmalige fietstocht wilden de agenten, ambulancemedewerkers en brandweerlieden het signaal afgeven dat geweld tegen hen onacceptabel is. "Slachtoffers kunnen wel wat financiële ondersteuning gebruiken. Oostrom krijgt 100.000 euro netto tot zijn beschikking vanuit het Waarborgfonds voor politiemedewerkers die slachtoffer worden van geweld", aldus Ter Horst.

Een aantal enthousiaste FOK!users ondersteunt deze actie. Kijk hier voor het desbetreffende forumtopic.

[AO] Azarenka naar kwartfinale

Viktoria Azarenka heeft zich bij de Australian Open voor de kwartfinales geplaatst. De Wit-Russin, als zevende geplaatst in Melbourne, versloeg Vera Zvonareva met 4-6, 6-4 en 6-0.

Zvonareva, als negende geplaatst, was aanvankelijk de betere in de partij. Ze speelde sober en wachtte rustig op de fouten van haar opponente. Azarenka kwam langzaam in haar spel en toen ze eenmaal op stoom was, was ze niet meer bij te houden. Azarenka dwong haar tegenstandster met uitstekend spel in de defensie en sloeg vervolgens keihard toe. 

[NFL] Uitslagen Championship play-offs

De Indianapolis Colts en de New Orleans Saints zullen het dit jaar tegen elkaar opnemen in de Super Bowl. De Colts wisten de titel in de AFC te veroveren door de New York Jets te verslaan, terwijl de Saints in de NFC de titel pakte door langs de Minnesota Vikings te glippen.

De Colts moesten het opnemen tegen de Jets, die de verrassing van dit jaar, en het leek er in de eerste helft op dat de Jets wederom voor een stunt gingen zorgen. Touchdowns van de rookie Mark Sanchez naar Braylon Edwards en Dustin Keller zorgden voor een voorsprong van 17-6 voor de Jets, die later in de helft nog wel een touchdown van de Colts moesten toestaan. Men ging de rust in met een stand van 17-13.

In de tweede helft was het echter Indianapolis wat de klok sloeg. Peyton Manning liet zien waarom hij voor de vierde maal de meest waardevolle speler van de NFL was en leidde zijn team naar de overwinning. Touchdowns naar Pierre Garcon en Dallas Clark zorgen uiteindelijk voor een stand van 30-17 en de winst voor de Colts.

De Saints hadden de kans om voor de eerste maal in hun bestaan naar de Super Bowl te gaan. Dan moesten ze wel afrekenen met de Vikings en dat lukte pas in de verlenging. In een zeer gelijk opgaande strijd trokken de Saints pas in de extra tijd aan het langste eind. Nadat beide teams 28 punten hadden vergaard kregen de Saints de kans om met een fieldgoal de wedstrijd te beslissen en dat lukte. Garrett Hartley was de held, want hij schoot de bal tussen de palen en zorgde ervoor dat New Orleans een trip naar Miami kan boeken.

Super Bowl 44 wordt gespeeld op zondag 7 februari om half zeven plaatselijke tijd.

Puntensysteem: F1-teams keuren aanpassing goed

De Formule 1-teams hebben in een bijeenkomst van de F1 Sporting Working Group ingestemd met de aanpassing die er is gedaan aan het nieuwe puntensysteem voor 2010. Vorige maand werd het oude systeem met 10-8-6-5-4-3-2-1 punten ingeruild voor het systeem van 25-20-15-10-8-6-5-3-2-1 punten waarbij de eerste tien rijders punten zouden gaan krijgen.

Het puntensysteem bleek niet bij iedereen in goede aarde te vallen, omdat het verschil tussen de eerst twee rijders slechts vijf punten is en dat coureurs daarom minder geneigd zijn om te gaan voor de overwinning. Met de aanpassing naar 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1 hoopt men dit dit te veranderen. Deze aanpassing moet nog door de F1-commissie van de FIA goedgekeurd te worden, maar omdat de teams achter het voorstel staan lijkt dit slechts een formaliteit te zijn.

'Pil verdwijnt weer uit basispakket'

De pil moet weer uit het basispakket worden gehaald. Dat zal het College voor zorgverzekeringen (CVZ) minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) binnenkort adviseren, zegt CVZ-bestuursvoorzitter Dik Hermans vandaag in NRC Handelsblad.

De pil zat sinds 2008 weer in het basispakket. Voortaan zou de pil alleen nog moeten worden vergoed voor vrouwen onder de 21 jaar om zo tienerzwangerschappen en abortussen te voorkomen. Adviezen van het CVZ over de inhoud van het basispakket worden vrijwel altijd overgenomen door de minister, schrijft de krant.

Het schrappen van de vergoeding voor de pil zou een besparing opleveren van ongeveer 58 miljoen euro per jaar. Het voorkomen van een zwangerschap is niet hetzelfde als het voorkomen van een ziekte, luidt de motivatie van het CVZ. Ook andere anticonceptiemiddelen zoals condooms worden niet standaard vergoed.

Het CVZ was vanmiddag niet bereikbaar voor een reactie.

Paffett test nieuwe McLaren als eerste

Gary Paffett zal komende maandag 1 februari op het circuit van Valencia als eerste gaan rijden met de McLaren MP4-25. Het team uit Woking had Pedro de la Rosa aangewezen om met de auto te debuteren, maar vorige week werd bekend dat de Spanjaard naar Sauber ging verkassen.

Paffett blijft testrijder bij McLaren en daarom heeft het team besloten de eer aan de Brit te gunnen. Hij zal alleen op de eerste testdag in actie komen, Lewis Hamilton en Jenson Button zullen op respectievelijk 2 en 3 februari achter het stuur van de MP4-25 plaats gaan nemen.

New Super Mario Bros Wii bereikt mijlpaal

Mario verkoopt! Dat weet Nintendo en dat is dan ook de reden dat er vrijwel elk jaar wel een game met de besnorde loodgieter en zijn vriendjes verschijnt. Dat de nieuwste game, New Super Mario Bros. Wii een succes is was al bekend. Hoe groot precies is nu bekend geworden.

De game is namelijk sinds zijn release in november 2009 al meer dan tien miljoen keer verkocht waarvan 4,5 miljoen keer in de VS en drie miljoen keer in Europa. Om dit in perspectief te zetten: Mario Galaxy, die in 2007 verscheen voor de Wii is sinds zijn release 'maar' acht miljoen keer verkocht.

Hiermee is de game ook nog eens de snelst verkopende Wii-game ooit. In de eerste week na de release vloog de game alleen al in Japan maar liefst 930,000 keer over de toonbank.

Mario screen

HFC Haarlem failliet verklaard

HFC Haarlem is failliet. De Noord-Hollandse voetbalclub had tot vanmiddag de tijd om een investeerder te vinden die bereid was om een schuldenlast van twee miljoen euro over te nemen. De club uit de Jupiler League is daar echter niet in geslaagd.

Door het faillissement zullen alle resultaten van HFC Haarlem van dit seizoen geschrapt worden. De eindstanden in de strijd om de periodetitels blijven wel staan. De uitwedstrijd afgelopen vrijdag tegen Excelsior, die met 3-0 werd verloren, is de laatste geweest.

Algemeen manager Johan van Streun heeft de spelers, technische staf en het kantoorpersoneel vanmiddag op de hoogte gebracht. Om 16:00 uur volgt een persconferentie. HFC Haarlem kwam in de problemen toen de bouw van een nieuw stadion niet doorging. Sponsoren haakten daarop af. De club investeerde tegelijk wel in nieuwe spelers, en hierdoor namen de schulden verder toe.

HFC Haarlem werd in 1889 opgericht. In 1946 werd het landskampioen en bovendien pakte de club tweemaal de beker. In 1990 degradeerde de club voor het laatst uit de eredivisie.

 

'Ali Chemicali' geŽxecuteerd

De Irakees Hassan al-Majeed, beter bekend als Ali Chemicali, is geëxecuteerd. Dat heeft een woordvoerder van de Iraakse regering vandaag laten weten.

Majeed werd vorige week voor de vierde keer ter dood veroordeeld. Deze keer gebeurde dat wegens de gifgasmoord op circa vijfduizend inwoners van de plaats Halabja in 1988. In het verleden werd de doodstraf al drie keer eerder uitgesproken tegen de prominente handlanger en neef van wijlen dictator Saddam Hussein. Dat gebeurde onder meer wegens genocide op Koerden, massa-executies en het neerslaan van een sjiitische opstand in de jaren tachtig en negentig.

Afrika Cup blijft tweejaarlijks toernooi

De Afrika Cup blijft een tweejaarlijks toernooi. Dat heeft president Issa Hayatou van de Afrikaanse voetbalbond CAF vandaag gezegd. Vooral vanuit Europa wordt grote druk uitgeoefend om het toernooi, net als het EK en het WK, iedere vier jaar te houden.

Wel wordt erover gedacht om het toernooi in oneven jaren te houden, zodat het niet in hetzelfde jaar als een ander titeltoernooi valt. "Daar denken we hard over na. Er is nog geen beslissing over genomen", stelde Hayatou. "We moeten goed nadenken over de haalbaarheid daarvan en de kwalificatie voor toernooien." In de huidige situatie wordt de kwalificatie voor de Afrika Cup in jaren dat het samenvalt met het WK gecombineerd met kwalificatie voor dat WK. Bij toernooien in oneven jaren wordt dat lastig.

Voor de grote Europese clubs is de Afrika Cup sowieso een doorn in het oog, omdat ze hun Afrikaanse spelers midden in het seizoen moeten afstaan. Europese druk om het toernooi in de zomerstop te houden heeft echter niets opgeleverd, omdat het in een groot deel van Afrika dan veel regent of het simpelweg te heet is.

Hayatou stelde bovendien dat de Afrika Cup meer dan een voetbaltoernooi is. Hij noemde het een kans voor landen om hun infrastructuur te verbeteren. "We hebben sportinfrastructuur nodig. Twee jaar geleden bouwde Ghana vier stadions, Angola deed hetzelfde. Dat was niet gebeurd zonder de Afrika Cup."

Het volgende toernooi om de Afrika Cup wordt in 2012 gezamenlijk georganiseerd door Gabon en Equatoriaal-Guinea.

Kemkers: "Sven staat er nu alleen voor"

Schaatsploeg TVM beleefde vandaag, overigens niet voor het eerst dit seizoen, een slechte dag. Carl Verheijen, Wouter Olde Heuvel en Koen Verweij slaagden er geen van allen in een ticket te bemachtigen voor de olympische 5.000 meter. De overwinning ging naar Jan Blokhuijsen.

Hierdoor is Sven Kramer komende maand in Vancouver de enige mannelijke schaatser van TVM. "Ik houd hier een wrange bijsmaak aan over. Maar om eerlijk te zeggen vind ik het van die drie man niet zo erg. Nu staat Sven er alleen voor. Dat is wel een groot probleem, want dat gaat om goud,” aldus Gerard Kemkers, de coach van TVM.

Om er voor te zorgen dat Kramer zich optimaal kan voorbereiden op de Olympische Spelen is het volgens Kemkers nodig om hem een trainingsmaatje te bezorgen. Olde Heuvel en Verheijen zouden hiervoor in beeld zijn.  “Ik hoop dat de KNSB ook zoiets heeft bedacht. Nu heeft Sven een probleem," besloot Kemkers.

Jongen (16) doodgereden op weg naar school

Een 16-jarige scholier uit Hedel is vanochtend overleden toen hij op weg naar school werd aangereden door een vrachtwagen. De tiener stak in Den Bosch met een andere fietser plotseling over en de trucker kon hem niet meer ontwijken. De jongen werd zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht waar hij snel bezweek aan zijn verwondingen.

Het ongeluk gebeurde rond 08.00 uur op de Treurenburg. Toen de fietsers opeens overstaken werd de 16-jarige jongen geraakt. De vrachtwagenchauffeur, een 58-jarige man uit Asperen, is niet aangehouden. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

Kerken IndonesiŽ in brand gestoken

Een menigte van honderden moslims heeft vorige week in het dorp Sibuhuan op Noord-Sumatra twee protestantse kerken en het huis van een priester in brand gestoken. Ongeveer tweehonderd christenen zijn Sibuhuan ontvlucht. Veiligheidstroepen zijn ingezet om de orde in het dorp te herstellen. Dat heeft een woordvoerder van het provinciaal bestuur van Noord-Sumatra vandaag gezegd.

Wat de aanleiding was voor de brandstichting is niet duidelijk, maar christelijke kerken zijn al langer de aanleiding voor spanningen in het overwegend islamitische Indonesië. De autoriteiten overwogen naar verluidt de bouw van een nieuwe kerk, vlak buiten het dorpje, toe te staan.

In Indonesië zijn de betrekkingen tussen de verschillende religieuze groepen over het algemeen vredig, maar minderheden zijn soms het slachtoffer van aanvallen van conservatieve islamitische groeperingen, die tegen religieuze diversiteit zijn. Volgens de christelijke bevolking wordt het steeds moeilijker om vergunningen te krijgen voor een kerk en neemt het geweld toe.

Nog halfjaar samenscholingsverbod Culemborg

Het samenscholingsverbod in de Culemborgse wijk Terweijde is met een halfjaar verlengd. De gemeente heeft een samenscholingsverbod voor vier of meer mensen opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening. De noodverordening waarin het verbod was opgenomen is daarom niet meer nodig en is dus opgeheven. Over een halfjaar kan het verbod worden verlengd. De politie mocht al een tijd niet meer preventief fouilleren.

De gemeente kondigt aan dat de politie streng in de wijk blijft controleren. Het samenscholingsverbod moet helpen zo vroeg mogelijk op te kunnen treden tegen overlast en criminaliteit. 'Goedwillende' bewoners hebben volgens de gemeente geen enkele last van de maatregel. 'Normale' vormen van samenkomen zouden niet onder het samenscholingsverbod vallen.

De politie beoordeelt ter plekke of gedrag acceptabel is of niet. In de praktijk komt het erop neer dat een groep van tien rustige bejaarden ongemoeid wordt gelaten en een groep van vier onruststokende jongeren niet.

Het is vooral bedoeld om jongeren aan te pakken die schelden, roekeloos rijden of voorbijgangers intimideren. Ook komt er een bewonersoverleg in de wijk, die een afspiegeling moet vormen van de inwoners. Dat overleg moet een gesprekspartner voor de gemeente worden.

Daarnaast worden aanspreekpunten benoemd. Zij moeten bij incidenten ingeschakeld kunnen worden om escalatie te voorkomen. Verder worden buurtveiligheidsteams opgericht. In elk team komen drie bewoners uit de wijk die onder begeleiding van een professioneel bureau.

Vorige week werd de noodverordening met een week verlengd. Tegelijk werd de mobiele eenheid teruggetrokken en vervangen door gewone agenten.

Molukse en Marokkaanse bewoners van de wijk hadden het al enige tijd met elkaar aan de stok toen het met de jaarwisseling helemaal fout ging. Zo reed er een auto in op een groepje mensen. Ook in de dagen daarna bleef het onrustig en sneuvelden er ramen.

[Upd] Mercedes GP toont nieuwe livery

Mercedes Grand Prix Petronas heeft in het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart de aftrap gegeven van de teampresentaties in het Formule 1-seizoen 2010. De Duits/Britse renstal toonde aan het publiek nog niet de auto voor 2010 maar alleen het kleurenschema dat in het nieuwe seizoen gebruikt zal gaan worden. De MGP W01 zal op 1 februari in Valencia het levenslicht zien.

"Ons team heeft vorig jaar en gedurende de winter hard gewerkt aan het ontwikkelen van de MGP W01 en iedereen kijkt dan ook uit naar de test in Valencia volgende week," zei teambaas Ross Brawn. "We hebben twee uitstekende coureurs in Nico (Rosberg, red.) en Michael (Schumacher, red.), die een van de meest opwindende en beste rijdersduo's op de grid zullen vormen."

"Eindelijk begint het Formule 1-seizoen 2010," zei Schumacher. "Ik sta helemaal achter deze nieuwe uitdaging. Dit seizoen voelt als een nieuw begin voor me en ik ben erg gemotiveerd. We hebben kampioensteam en ik kan dan ook niet wachten in Valencia in de nieuwe auto te stappen. Ik ben er van overtuigd dat Mercedes GP dit seizoen voor de beide kampioenschappen kan gaan vechten. Het rijden voor Mercedes-Benz maakt voor mij de cirkel weer rond, omdat ik mijn racecarrière ook met de ster op mijn helm begon. Dat is een andere reden waarom ik niet wachten totdat de competitie losbarst."

Ook Nico Rosberg kan niet wachten tot de start van het nieuwe seizoen. "Het onderdeel uitmaken van het nieuwe team met Zilverpijlen en racehistorie van het team zorgt voor veel trots en motivatie bij mij. Sinds november toen ik bij het team tekende heb ik veel tijd doorgebracht in de fabriek in Brackley, bij Mercedes-Benz High Performance Engines in Brixworth en in Stuttgart. Ik ken nu het hele team, heb gezien hoe hard iedereen werkt aan de nieuwe auto en daarom kan ik niet wachten om volgende week in Valencia te gaan rijden. Ik kijk er naar uit om met het hele team te gaan werken en ik ga mijn best doen om ze dit jaar te belonen met goede resultaten op de baan."

Livery Mercedes Grand Prix 2010
De nieuwe livery van Mercedes Grand Prix

Update:

Inmiddels zijn er meer afbeeldingen beschikbaar. Kijk hieronder voor een impressie

Presentatie bolide

Livery Mercedes GP schuin van voren

Livery Mercedes GP van voren

Coureurs Mercedes Grand Prix

Timmer: "Kan mezelf niets verwijten"

Marianne Timmer slaagde er vanmorgen niet in om zich te plaatsen voor de 1.000 meter bij de Olympische Spelen komende maand in Vancouver.

"Geef me twee weken extra en het wordt een andere wedstrijd. Het doel om de Winterspelen te halen, zat zo in mijn hoofd gebeiteld. Maar het is me helaas niet gelukt. Ik kan mezelf echter niets verwijten," aldus Timmer.

Timmer raakte begin november bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen zwaar geblesseerd en liep diverse breuken op in haar hielbeen. Ze herstelde tegen alle verwachtingen in snel, maar kwam vandaag, en ook afgelopen vrijdag bij de 500 meter, te kort.

LEGO Batman passeert de miljoen in de UK

Groot succes voor TT Games en Warner Bros., LEGO Batman die iets meer dan een jaar geleden in de winkels verscheen passeerde vorige week de grens van één miljoen verkochte exemplaren in de UK alleen. Al sinds de lancering weet de game constant degelijke verkoopcijfers te halen en staat dan ook al non-stop in de top-20 van best verkochte games. Dit komt met name door de Xbox 360-versie die ook in de individuele top-40 nog steeds voorkomt. Daarnaast kreeg de game wat extra aandacht door de BAFTA voor beste kindergame.

Ontwikkelaar TT Games was natuurlijk erg blij met dit verkoopaantal. Tom Sone, managing director, gaf aan dat hij blij is dat het harde werk van het team zoveel vreugde brengt bij zoveel mensen: "The team at TT Games worked incredibly hard to make LEGO Batman: The Videogame a very fun experience for players. We are delighted to know that so many people are enjoying the game."

Lego Batman

Proef met 'dierenpolitie' in Capelle

Opsporingsambtenaren in Capelle aan den IJssel mogen voortaan dieren in beslag nemen. Zo moeten ze strenger op kunnen treden tegen mishandeling en verwaarlozing van dieren. Het gaat om een proef van een jaar. De Dierenbescherming is enthousiast.

De Capelse wethouder van dierenwelzijn Joost Eerdmans spreekt van een doorbraak. "Tot nu toe kunnen onze ambtenaren weinig doen bij signalen van dierenleed. Met deze uitbreiding van taken kunnen we dierenleed vanaf de eerste melding aanpakken."

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft ook opsporingsambtenaren met soortgelijke rechten, maar dat zijn er veertien voor heel Nederland. Wel worden zij ondersteund door enkele honderden vrijwillige inspecteurs zonder bevoegdheden.

In Capelle worden twee van de tien buitengewoon opsporingsambtenaren aangewezen als dierentoezichthouder. De gemeente bekijkt nog wat voor kennis zij moeten opdoen voordat ze als 'dierenpolitie' aan de slag kunnen.

Na een jaar wordt de proef geëvalueerd, waarna landelijke invoering wordt overwogen. Binnenkort hebben het ministerie van Landbouw en de gemeente contact over het opbouwen van kennis rond de welzijnswetten voor dieren.

Eerdmans zegt het belangrijk te vinden dat er goed wordt samengewerkt met de inspectiedienst van de Dierenbescherming. Een woordvoerder van de Dierenbescherming zegt verrast te zijn door de ontwikkelingen. "Ons is hier nog niets over verteld, maar we zijn hier blij mee. Hoe meer handen aan het bed, hoe beter." De woordvoerder verwacht binnenkort van de gemeente te horen.

In theorie kan de politie ook ingrijpen bij verregaand dierenleed. In de praktijk ligt de prioriteit volgens de Dierenbescherming vaak elders, en daarom zouden speciale opsporingsambtenaren wel degelijk wat toevoegen.

117 Russen in ziekenhuis door heilig water

In het Siberische Irkoetsk zijn 117 Russen in het ziekenhuis beland omdat ze vervuild water hebben gedronken. Het water werd gedronken ter ere van de Russisch-orthodoxe viering van Driekoningen. Russisch-orthodoxen geloven dat alle water dat op Driekoningen wordt gewonnen heilig water is.

In Irkoetsk werden 204 mensen ziek van het water; 117 van hen, onder wie 48 kinderen, hadden dermate ernstige verschijnselen dat ze in het ziekenhuis moesten worden opgenomen.

Het vervuilde water was afkomstig van een stilstaand meer in de buurt van de kerk waar de gelovigen de festiviteiten ter ere van Driekoningen vierden.

Cafťs overtreden rookverbod steeds vaker

Horecagelegenheden met personeel houden zich steeds minder aan het rookverbod. In een kwart van alle cafés met personeel werden deze winter rokers aangetroffen. Dat blijkt vandaag uit onderzoeksresultaten die door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zijn gepubliceerd.

Uit het onderzoek blijkt verder dat in ruim 92 procent van de cafés en sportkantines niet wordt gerookt. Behalve in de cafés met personeel steken ook gasten van hotels, recreatieverblijven en cafetaria's weer vaker een sigaret op.

Afgelopen zomer besloot minister Klink om de toezicht in cafés zonder personeel tijdelijk stil te leggen. Dat gebeurde na uitspraak van de rechter. In de rest van de horeca is het rookverbod nog van kracht.

Feyenoord neemt geen kaarten af bij RKC

Feyenoord zal voor de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk, op donderdag 4 februari, geen kaarten in de verkoop brengen.

Voor die wedstrijd is door de plaatselijke autoriteiten een verplichte combiregeling (bus- en toegangsticket alleen samen aan te schaffen) uitgevaardigd. Zowel de Rotterdamse clubbestuurders als de eigen supporters zijn het daarmee niet eens. De vaste fans van Feyenoord konden tot gisteravond hun stem uitbrengen op de website van de Rotterdamse club. "Van de 1600 mensen die een kaartje konden reserveren, hebben slechts 235 mensen van deze mogelijkheid gebruik gemaakt", liet algemeen directeur Eric Gudde weten.

Bij minimaal 300 inschrijvingen was de verkoop van de 680 beschikbare tickets voor het duel in Waalwijk wel gewoon van start gegaan bij Feyenoord. De Rotterdamse clubleiding doet een dringend beroep op de eigen aanhang om niet via andere kanalen tickets voor de uitwedstrijd te bemachtigen. Het gevaar bestaat dan dat de fans van Feyenoord door het hele stadion verspreid tussen de supporters van RKC terecht komen.

'Games verwoesten de onschuld van kinderen'

We hebben er weer een gevonden, een politicus die een kruistocht gaat voeren tegen de gamesindustrie. Ditmaal komt hij uit Engeland en draagt de naam Iain Duncan Smith. Het zal velen niet verbazen dat hij een voormalig partijleider is van de conservatieven en momenteel een van de belangrijkste adviseurs van partijleider David Cameron. De reden voor zijn campagne is dat games volgens Smith de onschuld van kinderen kapot maken. Dit zei hij in een interview met de TimesOnline.

In dit interview sprak Duncan Smith met name over hoe de maatschappij in zijn ogen stuk is, The Broken Society. Hij wijt dit onder andere aan de manier waarop kinderen de laatste decennia worden opgevoed door hun ouders. Doordat veel ouders werken, krijgen kinderen niet de zorg die ze nodig hebben. Hij vergelijkt de situatie met zijn eigen kinderen, waar moeder de vrouw de eerste paar jaar thuis bleef om voor ze te zorgen. Deze one-on-one opvoeding is volgens Duncan Smith enorm belangrijk.

De onschuld van kinderen wordt kapot gemaakt door games. Tegenwoordig mishandelen ze elkaar en denken ze dat seks de basis is van een relatie. Volgens Duncan Smith worden de kindertijd gewoon geschrapt en dat wordt gestimuleerd door gewelddadige games als Grand Theft Auto IV. De game mag dan voor achttien jaar en ouder zijn, maar dat interesseert niemand. Ouders zouden hier veel strenger op moeten letten.

Maar het is natuurlijk niet alleen games waar Duncan Smith zijn pijlen op richt. Ook alcoholmisbruik krijgt het zwaar te voorduren. Zo zouden supermarkten door hun 'immorele' beleid alcoholisme stimuleren. Hij ziet het zelfs als een groter gevaar dan bijvoorbeeld heroïne, omdat alcohol veel makkelijker te verkrijgen is.

WŁst pakt ticket 1.000 meter, geen Spelen voor Timmer

Ireen Wüst heeft het laatste ticket voor de olympische 1.000 meter bij de vrouwen gepakt. De rijdster van TVM zegevierde zojuist bij de skate-off in Heerenveen in 1.18,29.

Natasja Bruintjes werd tweede in 1.18,88, Marianne Timmer eindigde in 1.19,92 als derde en laatste. Timmer, drievoudig olympisch kampioene, is nog nauwelijks hersteld van een zware voetblessure. Tijdens wereldbekerwedstrijden in november in Heerenveen brak ze haar hielbeen. Afgelopen vrijdag slaagde de schaatsster van Control er ook al niet in een olympisch ticket op de 500 meter te pakken.

Annette Gerritsen, Margot Boer en Laurine van Riessen waren al zeker van deelname aan de 1.000 meter in Vancouver.

Blokhuijsen ten koste van Verheijen naar Vancouver

Vanmorgen werd er bij de mannen in Heerenveen geschaatst om het laatste ticket voor de Olympische Spelen van Vancouver. De mannen streden vandaag om een ticket voor de vijf kilometer. Alle vijf de deelnemers verschenen solo aan de start en begonnen allemaal vanuit de binnenbaan.

Bob de Vries was de eerste schaatser die aan de start verscheen en hij stelde erg teleur. De van nature marathonschaatser klokte een tijd van 6.43,08 en moest vervolgens toezien hoe Carl Verheijen deze tijd met meer dan vijftien secondes verbeterde. Hij zette een tijd van 6.27,95 neer en dat betekende dat De Vries niet naar Vancouver af zal reizen.

Ook Verheijen zal deze trip niet maken, aangezien Jan Blokhuijsen de tijd van Verheijen met ruim een seconde wist te verbeteren. Blokhuijsen klokte een tijd van 6.26,81 en klopte daarmee Verheijen, die ook tijdens de AKT I al geklopt werd. Destijds was Bob de Jong 0,42 secondes sneller dan Verheijen.

Wouter Olde Heuvel was de vierde schaatser die in actie kwam en ook hij stelde flink teleur. Met een tijd van 6.38,41 bleef hij ver verwijderd van de leidende tijd van Blokhuijsen en zo kon ook Olde Heuvel gedag zeggen tegen het ticket voor Vancouver. Alleen Koen Verweij maakt nog kans om het ticket van Blokhuijsen af te pakken.

Ook Verweij kon niet aan de snelle tijd van Blokhuijsen tippen, want hij klokte een tijd van 6.33:67. Jan Blokhuijsen zal daardoor samen met Sven Kramer en Bob de Jong 13 februari Nederland vertegenwoordigen in Vancouver. Dan staat de 5000 meter als eerste schaatsdiscipline op het programma.


Uitslag 5000 meter:

# Naam Tijd
1 Jan Blokhuijsen * 6.26,81
2 Carl Verheijen 6.27,95
3 Koen Verweij 6.33,67
4 Wouter Olde Heuvel 6.38,41
5 Bob de Vries 6.43,08

* plaatst zich voor de Olympische Spelen in Vancouver

Hockeysters beginnen oefencampagne in VS met winst

In de nacht van zondag op maandag hebben de Nederlandse hockeyvrouwen hun eerste oefenwedstrijd in de Verenigde Staten gespeeld. In San Diego werd het gastland in een wedstrijd over drie periodes met 5-0 verslagen.

Na 23 minuten opende Maartje Paumen de score voor Oranje. In de tweede helft tilden Vera Vorstenbosch en Wieke Dijkstra de score naar 3-0. In het derde deel van de wedstrijd liep Oranje via Carlien Dirkse van den Heuvel en Kim Lammers uit naar 5-0.

Mirte van der Vliet maakte haar officieuze debuut voor Nederland. De keepster van Kampong kwam in de derde periode in het veld. Dinsdag speelt Nederland een officiële interland, tegen de Verenigde Staten.

[AO] Federer klopt thuisspeler Hewitt

Roger Federer heeft vandaag op knappe wijze de kwartfinales behaald van de Australian Open. De Zwitserse nummer één van de wereld was veel te sterk voor zijn opponent Lleyton Hewitt; 6-2, 6-3 en 6-4.

Hewitt, die voor eigen publiek speelde, had telkens geen antwoord op het sterke spel van Federer en liep de hele wedstrijd achter de feiten aan. De eerste twee sets gingen daarom ook gemakkelijk naar Federer.

In de derde set liep het op rolletjes bij de Zwitser, maar Hewitt gaf zich in het slot van die set niet gewonnen. De Australische tennisser brak voor de eerste keer de service van de Zwitser bij een stand van 5-2 en ook bij 5-4 kreeg Hewitt drie kansen om te breken. Federer knokte zich echter goed terug in de game en benutte zijn eerste matchpoint van de wedstrijd meteen.

Federer treft in de kwartfinale de Rus Nikolaj Davydenko.

'Aung San Suu Kyi in november vrij'

De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi wordt in november ontslagen van huisarrest. Dat heeft een Myanmarese minister vandaag gezegd tijdens een officiële bijeenkomst. Dat hebben twee aanwezigen laten weten.

De winnares van de Nobelprijs voor de Vrede is het symbool van de oppositie in Myanmar. Suu Kyi (64) kreeg in augustus achttien maanden extra huisarrest opgelegd omdat ze een Amerikaan onderdak had geboden in haar woning in Yangon. Ze zou daarmee de regels hebben overtreden die golden voor haar lopende huisarrest.

Wachtlijst transplantatie nauwelijks korter

De wachtlijsten voor orgaantransplantaties zijn vorig jaar nauwelijks korter geworden. Op 1 januari dit jaar stonden 1289 mensen op een wachtlijst, een jaar eerder waren dat er 1316.

Veruit de meeste wachtenden (ruim negenhonderd) hebben een nieuwe nier nodig. Dat meldde de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) vandaag.

Het aantal mensen dat na de dood een of meer organen afstond, lag vorig jaar met 215 wel wat hoger dan in 2008. Het aantal transplantaties steeg met 11 procent tot 570. Maar over een langere periode bezien was 2009 volgens de NTS wat het aantal donoren betreft "een gemiddeld jaar".

Wegen kunnen nog verraderlijk glad zijn

Snelwegen in het noorden en oosten van het land kunnen nog verraderlijk glad zijn. Hetzelfde geldt voor lokale wegen in het hele land. Daarvoor waarschuwt de VerkeersInformatieDienst (VID) vanochtend.

Op de A7 vanuit Den Oever richting Zaandam gebeurde bij Hoorn een ongeluk. Of dat door de gladheid kwam, is niet bekend. Wel was het er volgens de VID erg glad. Het verkeer liep een half uur vertraging op, maar inmiddels is de vertraging minimaal.

In het oosten kan het vandaag sneeuwen, wat tot meer gladheid kan leiden.

Partij gaat met dode lijstduwer verkiezingen in

De lokale partij Gewoon Uden laat een onlangs overleden lijstduwer op de lijst staan. Het gaat om Jan Coenen, een oud-wethouder en oud-raadslid die enkele weken geleden aan een zware hersenbloeding overleed.

De partij in de Noord-Brabantse gemeente en Coenen zochten vorig jaar toenadering. Coenen wilde volgens de partij graag helpen als lijstduwer. Op de website van de partij is te lezen dat hem die plaats als 'eerbetoon voor zijn politieke loopbaan' is toegekend. Coenen blijft op de lijst staan, zoals hij zelf wilde, zodat er op hem kan worden gestemd bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen.

Mtiliga: "Ronaldo raakte me vol op mijn neus"

Patrick Mtiliga stond afgelopen zondag tijdens het duel met zijn ploeg Málaga tegen Real Madrid ongewild in de picture. De 28-jarige verdediger incasseerde een elleboogstoot van Cristiano Ronaldo, die vervolgens rood kreeg en mocht vertrekken.

De oud-speler van Feyenoord, Excelsior en NAC Breda vertelde naderhand tegenover Sporten.bk: "Hij raakte me met zijn elleboog vol op mijn neus." De Deen hield aan de actie van de Portugees een gebroken neus over en Ronaldo zelf dus de rode prent. "Het was een terechte rode kaart", aldus Mtiliga.


De Madrilenen wonnen overigens de wedstrijd wel met 2-0. Beide doelpunten werden gemaakt door Cristiano Ronaldo.

'Vergeten' De Guzman: "Niemand zit op mij te wachten"

Jonathan de Guzman gaat ervan uit dat hij de tweede seizoenshelft nog voor Feyenoord speelt. De middenvelder wil weg, maar staat niet in de concrete belangstelling.

"Valencia moet eerst een speler verkopen, daarna kunnen ze mij pas kopen. Dat gaat dus niet door, klaar",
zei De Guzman zondag na het duel bij VVV-Venlo tegen De Pers. "Op dit moment is het stil, dus ik denk niet dat er voor het sluiten van de transfermarkt nog iets gebeurt. Voor mij is dat geen probleem. Ik heb het hier nog steeds naar mijn zin."

"Maar ik ben er anderhalf jaar uit geweest. Dat betekent dat de rest van de voetbalwereld je vergeten is. Op dit moment zit er geen club op mij te wachten. Tijdens en na de zomer heb ik me weer bewezen en meteen had ik twee clubs in mijn rug hijgen. Maar omdat ik in oktober weer geblesseerd raakte, moet ik me nu opnieuw bewijzen."

De kans dat de speler komende zomer gratis de deur uitloopt wordt dus steeds groter. "Zo loopt het nu eenmaal, hier kun je niemand de schuld van geven. De club niet én mij niet. Ik heb Feyenoord uitgelegd dat mijn ambities in het buitenland liggen."

Italiaanse kritiek op hulpverlening VS aan HaÔti

De hulpverlening aan Haïti is een jammerlijke mislukking en de Amerikanen bakken er al helemaal niets van. Dat vindt Guido Bertolaso, het hoofd van de Italiaanse dienst voor burgerbescherming.

Volgens Bertolaso zijn veel te veel landen en organisaties unilateraal bezig en ontbreekt het aan coördinatie. De hulp aan het door een verwoestende aardbeving getroffen Haïti zou moeten worden gecoördineerd door een enkele internationale civiele coördinator, zei hij gisteren in Port-au-Prince tegen de Italiaanse RAI-televisie.

Bertolaso weet waar hij het over heeft. Hij coördineerde de hulpverlening na de aardbeving in Abruzzo en oogstte daar veel lof voor.

De Amerikanen bedoelen het goed, maar de inspanningen van de Amerikaanse troepen sorteren weinig effect, concludeert Bertolaso. De Italiaan zei dat de Amerikaanse hulpvaardigheid heel lovenswaardig is, maar dat het geen goed plan is om de leiding over een civiele hulpoperatie in handen te leggen van militairen. Volgens Bertolaso is er niet of nauwelijks overleg of zelfs maar contact tussen de Amerikaanse militairen en de internationale hulporganisaties die in Haïti aan het werk zijn en is dat fnuikend voor de gang van zaken.

NOS: geldtekort dreigt voor sportuitzendingen

De NOS kan in de aanloop naar de mogelijke komst van de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland de kosten voor veel televisieuitzendingen de komende jaren niet meer zelf betalen. De eigen begroting is daarvoor te klein. Dat zei Maarten Nooter, hoofdredacteur sport van de NOS,  naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant.

Sportbonden die bijvoorbeeld een EK of WK organiseren, zijn ook verplicht om beelden daarvan gratis ter beschikking te stellen. Omdat de komende jaren veel internationale sporttoernooien naar Nederland komen, rijzen de kosten voor de NOS de pan uit. Het bedrag kan in de tientallen miljoenen euro's lopen.

De NOS kan die kosten voor de verplichte tv-beelden niet meer uit eigen middelen betalen. Er dreigt een flink tekort, zegt Nooter. Hij wil dan ook dat er een apart potje komt waaruit die kosten kunnen worden betaald. Hij denkt dat sportkoepel NOCNSF daar een rol in kan spelen.

Akkoord Spyker en GM over Saab dichtbij

Een overeenkomst tussen Spyker Cars nv en General Motors over de overname van Saab zou opnieuw dichtbij zijn, hoewel de overlevingskansen van Saab nog verre van zeker zijn, zo zeiden twee mensen dichtbij de onderhandelingen gisteren tegenover Dow Jones Nieuwsdienst.

Hoewel de dagen van Saab geteld leken toen het Nederlandse Spyker Cars nv eerder niet tot een overeenkomst met GM was gekomen over een mogelijke overname, en GM al was begonnen met het afbouwen van Saab, bleven gesprekken met mogelijke kopers, waaronder Spyker Cars, gevoerd worden.

Afgelopen weekend zou significante vooruitgang zijn geboekt in de richting van een overeenkomst tussen Spyker en GM, die deze week al zou kunnen worden aangekondigd, zo zei een van de bronnen.

Significante kwesties tussen Spyker, GM en de Zweedse overheid zouden nog moeten worden uitgewerkt.

Spyker-CEO Victor Muller wilde geen commentaar geven.

[AO] Tsonga na thriller in kwartfinale

Jo-Wilfried Tsonga is er in geslaagd de kwartfinale van de Australian Open te bereiken. De Fransman bleek na 9-7 in de vijfde set te sterk voor Nicolas Almagro.

Tsonga had het af en toe behoorlijk moeilijk met de versnellingen en het loopvermogen van de Spanjaard maar wist vrij gemakkelijk de eerste twee sets binenn te slepen (6-4 en 6-3) de daaropvolgende sets gingen naar de Spanjaard die langzamerhand iets beter in zijn spel kwam te zitten (6-4 en 7-6). Uiteindelijk wist Tsonga in de beslissende vijfde set op 8-7 een break te realiseren en daarmee de wedstrijd naar zich toe te trekken.   

Boek: Andrea Voigt - Los van de schittering

Twee mensen spreken elkaar kort op een receptie, maar de ontmoeting blijft ze boeien, ze kunnen elkaar niet vergeten. Omdat ze beiden niet weten hoe ze de ander kunnen bereiken, schrijven ze brieven aan elkaar die nooit verstuurd worden. Zullen ze elkaar ooit nog ontmoeten? Dit is het gegeven van de novelle 'Los van de schittering' van dichteres Andrea Voigt.

 

 

 

 

 

Geen Giro dit jaar voor Nibali

Vincenzo Nibali, de nummer zeven van de Tour de France van afgelopen jaar, zal dit jaar de Giro d’Italia links laten liggen. Hij zal wel aan de start staan van de Ronde van Californië.

De 25-jarige Italiaan van Liquigas rijdt in het voorjaar de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. "Luik-Bastenaken-Luik is de klassieker die mij het best ligt. Ik hoop die koers ooit te winnen, omdat het voor mij de mooiste klassieker is," aldus Nibali tegenover Cyclingnews.

"Ik zal de Giro niet rijden, omdat we met Ivan Basso en Franco Pellizotti al mensen hebben die de ronde kunnen winnen. Bovendien vind ik de Ronde van Californië erg leuk. Het is een leuke koers van goed niveau. En Lance Armstrong rijdt er natuurlijk."

In juli wil Nibali weer strijden om een plek in de top van het klassement in de Tour de France. "Ik heb het gevoel dat ik dit jaar sterker ben en ik heb nu meer ervaring. Vorig jaar werd ik zevende en dat wil ik dit jaar verbeteren. Of in ieder geval evenaren."

 

 

 

Onrust bij Rabo's zakenbank

De Rabobank overweegt zijn Nederlandse zakenbank, Rabo Securities, te verhuizen van Amsterdam naar Utrecht, en afdelingen over te hevelen naar andere Rabo-onderdelen, meldt Het Financieele Dagblad vandaag.

Volgens de krant zorgt het plan voor onrust onder de zakenbankiers. Rabobank bevestigt het bestaan van het plan, maar zegt dat er nog geen besluit is genomen. Bestuurder Sander Pruijs van Rabo International stelt tegenover de krant de zakenbankactiviteiten op het hoofdkantoor in Utrecht te willen concentreren om 'de strategische dialoog met klanten te versterken'.

Volgens Pruijs vragen klanten er om en is er onder de medewerkers van Rabo Securities een breed draagvlak voor het plan. De naam Rabo Securities wordt waarschijnlijk losgelaten, aldus FD.

Ingewijden stellen tegen het FD dat een deel van de zakenbank moet worden toegevoegd aan de afdeling die de vijftig grootste klanten onder zijn hoede heeft. De zakenbankiers zien dat naar verluidt niet zitten 'omdat die vijftig niet de klanten zijn waar zij nu veel werk voor verrichten'.

Rabo Securities heeft nu een eigen vestiging in de Amsterdamse Rembrandt Toren. Daar werken tientallen bankiers aan fusies en overnames, aandelenemissies en aandelenhandel.

Rockstar reageert op klachten over slechte werkomstandigheden

De laatste tijd deed op internet het verhaal de ronde dat ontwikkelaar Rockstar niet goed voor zijn personeel zou zorgen in de San Diego-studio. Dit verhaal ontstond door een brief die ondertekend was door een aantal mensen die claimden echtgenotes te zijn van medewerkers van de studio. In deze brief klaagden ze dat Rockstar haar medewerkers zes dagen in de week werkdagen van twaalf uur liet maken en dat het bedrijf loog over deadlines.

Rockstar reageerde onlangs op deze klacht. Ze deden de verhalen af als geruchten gepost op internet door een paar anonieme mensen, waarna het domweg geloofd werd door bezoekers van die bulletinboards. De ontwikkelaar claimt geen ideale werkomstandigheden, maar zegt tevens dat er geen bedrijf is dat wel aan die voorwaarde voldoet. De studio heeft 900 man in dienst, sommige van hen al geruime tijd.

Het bedrijf is teleurgesteld als een groep voormalig medewerkers niet tevreden was over de tijd die ze hebben doorgebracht als werknemer, maar het overgrote deel van het team is er op gericht om games te maken die aan de grenzen van de techniek liggen. Het personeel is belangrijk voor Rockstar en ze proberen dan ook een creatieve en ondersteunende werkomgeving te onderhouden, dat moet wel om toptitels te kunnen afleveren. 

Het maken van AAA-titels is een enorme uitdaging en Rockstar zal dan ook zijn best blijven doen om de grootste talenten uit de industrie aan te trekken en deze vervolgens ook vast te houden. Deze mensen worden gewoon ondersteund op elke manier die Rockstar kan bieden.

Verkiezing: Sportmoment van het jaar: Tennis

Het nieuwe jaar is begonnen, waarmee afscheid is genomen van het sportjaar 2009. FOK!sport is benieuwd naar wat volgens jullie het 'Sportmoment van het Jaar 2009' is. Door middel van een verkiezing zal worden bepaald wat volgens FOK! het Sportmoment van het Jaar 2009 is geweest.

Al door naar de finaleronde:
- Terugkeer Lance Armstrong in peloton (Wielrennen)
- Barcelona wint zes prijzen in één jaar (Voetbal)
- Wereldrecords Shani Davis op 1.000 en 1.500 meter (Schaatsen)
- Duel Valentino Rossi en Jorge Lorenzo op circuit Barcelona (Auto/motorsport)
- Fenomenale wereldrecords Usain Bolt op 100 en 200m (Overige sporten)

Eerdere berichten
Verkiezing: FOK!sportmoment van het jaar
Verkiezing: Sportmoment van het jaar: Wielrennen
Verkiezing: Sportmoment van het jaar: Voetbal
Verkiezing: Sportmoment van het jaar: Schaatsen
Verkiezing: Sportmoment van het jaar: Auto/motorsport
Verkiezing: Sportmoment van het jaar: Overige sporten

Het tennismoment van het jaar 2009
Vandaag wordt gestart met de verkiezing voor het tennismoment van het Jaar 2009. De FOK!sportcrew heeft een selectie gemaakt met wat in hun ogen de meest opzienbarende momenten waren in het tennis het afgelopen jaar. De onderstaande momenten zijn gekozen:

- Roger Federer wint Roland Garros
- Finale Wimbledon: Roger Federer vs Andy Roddick – Federer wint zijn 15e grandslam
- Söderling verslaat als eerste Rafael Nadal op Roland Garros
- Juan Martín Del Potro wint US open
- Terugkeer Clijsters bij vrouwencircuit en wint vervolgens US Open
- Halve finale Australian Open: Rafael Nadal – Fernando Verdasco
- Finale Australian Open: Rafael Nadal - Roger Federer
- ‘Between the legs’ punt Roger Federer tegen Novak Djokovic halve finale US Open wat hem op matchpoint zette
- Raemon Sluiter die finale haalt op Rosmalen als laagst geplaatste speler ooit
- Diskwalificatie Serena Williams tijdens halve finale US Open

Hoe werkt het stemmen?
Plaats hieronder je top drie van je favoriete momenten. De nummer 1 krijgt vijf punten, de nummer 2 krijgt er drie en de nummer 3 één. Aan het eind van de stemronde worden de punten bij elkaar opgeteld en wordt bepaald wat het tennismoment van het jaar 2009 is.

Bij een gelijk aantal punten wordt gekeken naar welk moment de meeste nummer één posities heeft behaald. Mocht dit gelijk zijn dan wordt er gekeken naar het aantal tweede plaatsen. Mocht de stand dan nog gelijk zijn dan zal er een tiebreak volgen van 24 uur.

Stem alleen op voorgeselecteerde berichten

De stemronde sluit op maandag 25 januari om 19.00 uur

Van Nistelrooy wordt voorzichtig gebracht

Ruud van Nistelrooy zal later vandaag worden gepresenteerd als nieuwe aanwinst bij Hamburger SV. De Nederlandse ex-international zal nog even moeten wachten op zijn debuut bij de Duitsers.

"VFL Wolfsburg komt te snel. Ik sluit in de loop van de week aan en zal zo'n tien groepstrainingen meemaken om daarna langzaam gebracht te worden bij HSV. Te beginnen tegen FC Köln." Van Nistelrooy is nog altijd herstellende van een kuitblessure en heeft weinig zin iets te forceren. "Zou voor beide partijen onverstandig zijn."

Slash-kleding verboden bij Guns N' Roses-concert

Guns N' Roses heeft het blijkbaar niet zo op de gitarist Slash. De bandleden van Guns N' Roses gingen zelfs zover dat ze hun publiek verboden om merchandise van Slash te dragen, zoals petjes en t-shirts. Fans die toch kleding met de afbeelding of naam van Slash erop aanhadden moesten die kleding binnenstebuiten dragen.

Fans waren het hier duidelijk niet mee eens en verlieten woedend het concert.

 

 

November Rain

'Standard aast op Pocognoli'

De kans is groot dat Standard Luik vandaag Sébastien Pocognoli presenteert. De Belgische topclub heeft een bod van 2,2 miljoen euro gedaan op de AZ-verdediger. De club informeerde afgelopen zomer ook al naar de beschikbaarheid van Pocognoli, maar toen wilde AZ niet meewerken aan een transfer. Inmiddels hangt de vlag er in Alkmaar heel anders bij.

Volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad kostte Poco toen nog vijf miljoen en is zijn waarde nu, mede door de penibele financiële situatie, gedaald naar 2,2 miljoen.

Standard Luik is volgens de krant niet de enige geïnteresseerde in de verdediger, maar Pocognoli ziet een terugkeer naar zijn geboortestad wel zitten. Omdat hij met AZ in de Champions League uitkwam, mag hij na de winterstop uitkomen in de Europa League.

Kluivert op stage bij Brisbane Roar

Patrick Kluivert gaat twee weken lang het elftal van Australische Brisbane Roar onder zijn hoede nemen. De ex-international, die sinds eind vorig jaar in het bezit van zijn diploma coach betaald voetbal is, liet toen al weten ervaring op te willen gaan doen. "Ik heb nu wel een papiertje, maar ben nog lang niet uitgeleerd."

De 33-jarige Amsterdammer zal bij Brisbane Roar Sergio van Dijk en de Belg Pieter Collen tegen gaan komen. 

 

[NHL] Hurricanes niet langer slechtste team in NHL

De Carolina Hurricanes worden niet langer als het slechtste team in de NHL beschouwd. Die eer is nu voorbehouden aan de Edmonton Oilers. De Hurricanes wonnen gisteren namelijk met maar liefst 5-1 van de veel hoger aangeslagen Boston Bruins. Man van de wedstrijd werd Jussi Jokinen met een goal en een assist.

Voor goalie Cam Ward was er nog een reden voor een feestje. De goalie behaalde een recordaantal overwinningen voor de Hurricanes. Hij moest daarvoor aardig zijn best doen, want de Bruins vuurden 28 schoten op doel af waarvan hij er 27 wist tegen te houden. Het was de 131ste overwinning voor Ward, waarmee hij Arthurs Irbe passeert als goalie met de meeste overwinningen voor de Hurricanes. Het knappe hiervan is dat Ward pas 25 jaar oud is en dus nog vele jaren te gaan heeft. "Je kan het niet in je eentje, in al deze overwinningen had het team een groot aandeel. Ik hoop dat ik nog veel overwinningen aan dit record kan toevoegen", aldus de kersverse recordhouder.

In de eerste periode gingen de teams gelijkop, maar een fout van de Bruins bracht de puck bij Jokinen. Deze kon afleggen op Ray Whitney die met een backhander kon scoren na een krappe acht minuten speeltijd. Jokinen zorgde vervolgens voor een flinke boost voor het zelfvertrouwen voor zijn team in de powerplay. Hij gaf een pass achter zijn rug om aan de op het net af schaatsende Eric Staal die vervolgens eenvoudig kon binnentikken. Omdat Bruins-verdediger Matt Hunwick tijdens deze aanval ook nog een straf kreeg voor haken kwamen de Hurricanes nogmaals in een powerplay-situatie. Alhoewel er hieruit niet gescoord werd gebeurde dit wel drie seconden nadat de powerplay was afgelopen. Jokinen was ditmaal zelf degene die de trekker overhaalde. Brandon Sutter vergrootte de malaise van de Bruins door er 4-1 van te maken uit een pass van Whitney. Dit was het sein om goalie Tim Thomas, die slechts elf van de vijftien schoten op doel tegenhield, te vervangen voor Tuukka Rask.

In de derde periode werd verwacht dat de Bruins furieus uit de startblokken zouden komen om alsnog overtime of de overwinning te forceren. Na slechts vijftien seconden spelen lag de puck echter al achter Rask. Chad Larose scoorde uit een pass van Brandon Sutter. De Bruins gunden goalie Cam Ward echter geen shutout, want na negen minuten spelen scoorde David Krejci de 5-1. De Bruins waren de gehele periode de bovenliggende partij, maar verder wisten zij niet meer te scoren waardoor dit de eindstand bleef.

Uitslagen NHL

Carolina Hurricanes - Boston Bruins 5-1
Philadelphia Flyers - Pittsburgh Penguins 1-2
Colorado Avalanche - Dallas Stars 4-0

Computerstoring politie woekert voort

De computerstoring bij een groot deel van de politiekorpsen is nog altijd niet opgelost. Dat heeft een politiewoordvoerder vanochtend op Radio 1 gezegd.

De politie streefde ernaar de storing na het weekeinde te hebben opgelost, maar dat is niet gelukt. De storing bedreigt de noodhulp en bereikbaarheid van de politie niet, wel kost het meer tijd om een aangifte in te voeren, waardoor wachtrijen kunnen ontstaan. Via internet kan nog gewoon aangifte worden gedaan.

De storing zou niet door een hacker of een virus komen. Het is niet bekend wat dan wel de oorzaak is. Alle korpsen gebruiken hetzelfde systeem, maar niet alle korpsen hebben er last van.

De computerstoring begon vorige week bij de korpsen Friesland, Groningen, Drenthe, IJsselland, Noord- en Oost- Gelderland, Gelderland Midden, Gelderland Zuid en Twente.

[AO] Serena slaat Stosur eruit

Samantha Stosur is er niet in geslaagd te stunten voor eigen publiek. De Australische nummer dertien van de plaatsingslijst verloor vrijwel kansloos van de eerste geplaatste Serena Williams.

De Amerikaanse speelde prima en wist mede dankzij haar goede services vijf games op nul binnen te slepen en uiteindelijk de wedstrijd te pakken met 6-4 en 6-2. De Amerikaanse weet zich met haar winst in ieder geval zeker van een langer verblijf op de eerste plaats van de wereldranglijst. 

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag de website van pedo-slachtoffer Chris Hölsken.

De website van pedojager Chris Hölsken is door zijn internetprovider uit de lucht gehaald. Als je die zin zo lees, denk je al gauw “schande!” Maar dat is het niet. Hölsken is zelf in zijn jeugd seksueel misbruikt, en dat is verschrikkelijk. Maar zijn website heeft weinig van doen met een echte strijd tegen pedoseksuelen. Veeleer lijken de activiteiten van Hölsken gericht te zijn op de verwerking van zijn eigen trauma’s. Zelfs mensen die zich nooit aan kinderen hebben vergrepen, worden op zijn site in een kwaad daglicht gesteld:
 

Philips presteert beter dan verwacht

Elektronicaconcern Philips heeft in het vierde kwartaal van 2009 een nettowinst behaald van 260 miljoen euro. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend.

De omzet daalde naar 7,3 miljard euro van 7,6 miljard euro in het laatste kwartaal van 2008. Analisten rekenden op een omzet van 7 miljard euro en een winst van 254 miljoen.

In 2010 wil het bedrijf vooruitgang boeken in het veroveren van leiderschap op het gebied van 'Health& Wellbeing'. Het dividend wordt gehandhaafd op 0,70 euro per aandeel.

Zaakwaarnemer Reis aangeslagen: "Een nachtmerrie"

Jonathan Reis werd gisteren op straat gezet door PSV wegens drugsgebruik. Zaakwaarnemer Renato Moura reageerde aangeslagen.

"Het is onbegrijpelijk dat Jonathan de hulp van PSV weigert", zegt hij in De Telegraaf. "Hij geeft zijn leven en voetballoopbaan kennelijk heel gemakkelijk op. Dit is een nachtmerrie."

"We kunnen samen met PSV verklaren dat wij hem niet hebben opgegeven, maar dat hij onze hulp niet heeft willen accepteren. Dat is ontzettend jammer", aldus Moura.

Reis was juist aan een prima seizoen bezig bij de Eindhovenaren. De Braziliaan maakte verschillende keren indruk als centrale aanvaller, maar zal zijn carrière nu ineens moeten heroverwegen.

'De Vrij komende weken ook in Feyenoord-basis'

Mooie berichten voor Stefan de Vrij. Volgens RTV Rijnmond houdt Mario Been hem ook de komende wedstrijden in de Feyenoord-basis. De Vrij maakte zondagmiddag tijdens het uitduel tegen VVV-Venlo (1-1) een goede indruk op Been, die hem de voorkeur gaf boven Bart Schenkeveld. Vaste rechtsback Dani Fernandez is nog steeds geblesseerd.

De regionale omroep meldt dat Been de komende wedstrijden het vertrouwen geeft aan De Vrij. Geen misselijk programma voor de 17-jarige verdediger: woensdag staat de uitwedstrijd bij PSV op de rol, zondag komt aartsrivaal Ajax op bezoek in De Kuip.

Feyenoord stond in De Koel lange tijd op 0-1, maar gaf kort voor tijd de zege uit handen.

ANWB-directeur: Eurlings maakt misstap

De enquête van de ANWB is helemaal niet bedoeld om een duidelijk 'ja' of 'nee' over de kilometerheffing aan het kabinet door te geven. Dat zegt ANWB-directeur Guido van Woerkom vandaag in het AD.

Hij spreekt van een misstap van minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA). Die zei vorige week dat de raadpleging van de ANWB van doorslaggevend belang zal zijn bij zijn besluit de kilometerheffing door te voeren of niet. Dat gaat Van Woerkom te ver. Eurlings doorkruist volgens de directeur het politieke systeem in Nederland.

De ANWB heeft graag invloed, maar past volgens de krant voor een beslissende stem over de kilometerheffing. De ANWB wil volgens Van Woerkom alleen aangeven wat de zorgen en suggesties van automobilisten zijn. "Maar de politiek bepaalt uiteindelijk."

De directeur ziet er geen probleem in dat niet-leden de enquête ook kunnen invullen. Dat is volgens hem ook de bedoeling. De ANWB wil niet met een 'voor' of 'tegen' naar de politiek stappen, maar met een waslijst aan verbeterpunten. Als het nodig is kan het wetsvoorstel dan worden aangepast. Dan pas neemt de bond definitief een standpunt in.

'Ogararu wijst Sparta af, Wielaert kan naar ADO'

Ajacied George Ogararu heeft een overgang naar Sparta Rotterdam van de hand gewezen. De Roemeense rechtsback van Ajax, derde keus op zijn positie, kon op huurbasis naar Het Kasteel. Ogararu ziet Sparta echter niet zitten en belde de club af, weet De Telegraaf.

Ajax hoopt de speler nog voor het verstrijken van de transferdeadline (31 janurari, red) te kunnen slijten. Komende week worden er gesprekken gevoerd met de zaakwaarnemer van Ogararu.

Ondertussen heeft ook Rob Wielaert nog geen nieuwe club gevonden. ADO Den Haag toonde dit weekend opnieuw interesse voor de ontevreden verdediger van Ajax. Hij geeft binnenkort uitsluitsel over zijn toekomst. Het lijkt niet waarschijnlijk dat hij in Amsterdam veel speelminuten gaat maken.

Mourinho: "Ook met zeven man hadden we gewonnen"

José Mourinho maakte er zondagavond weer een show van. De Portugees zag zijn Inter met 2-0 winnen van AC Milan en heel het stadion mocht het weten. Met opzwepende gebaren kort voor het einde van het duel zette hij Giuseppe Meazza in vuur en vlam. Inter, dat formeel gezien thuis speelde, eindigde het duel met negen man na een vroege rode kaart van Wesley Sneijder (cynisch klappen richting scheidsrechter) en Lucio (twee keer geel).

Mourinho was vervuld van trots na de 2-0 zege. "We lieten alle sterke punten van ons spel zien vanavond", zei hij na afloop. "We hadden alleen kunnen verliezen als er zes spelers waren weggestuurd. Zelfs met zeven spelers zouden we hebben gewonnen."

"Inter was fantastisch, iedereen speelde goed. Vanaf de start kon je zien dat wij sterker waren. We hebben de wedstrijd comfortabel gewonnen. Niemand zal de Scudetto zomaar van ons afpakken, al is het duidelijk dat we van een team als AC Milan het niet cadeau krijgen."

'Proef met betalen voor filemijden succesvol'

Een proef waarbij automobilisten worden betaald om de spits in Nijmegen te mijden is een succes. De Volkskrant schrijft dat minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) dat vandaag bekendmaakt. De files voor en op de Waalbrug zijn nagenoeg verdwenen.

Sinds september krijgen automobilisten vier euro per dag om deze files te mijden, 6700 mensen doen mee. Per dag mijden 641 automobilisten de ochtendspits en 676 de avondspits. Een woordvoerder van Eurlings (CDA) concludeert in de krant dat automobilisten alternatieven kunnen verzinnen als zij een beloning krijgen.

Ook werkgevers hebben hun steentje volgens de krant bijgedragen. Zo stimuleerden de Radbout Universiteit en het UMC Radboud flexibelere werktijden en meer thuiswerken. Ook werden elektrische fietsen ingezet. De proef wordt de komende jaren uitgebreid naar de hele regio Arnhem en Nijmegen, omdat op de A12, A50 en A325 werkzaamheden staan gepland.

Vrouw botst op Picasso

Een vrouw kreeg dit weekeinde de schrik van haar leven. Ze stond voor het werk The Actor van kunstenaar Pablo Picasso in het fameuze Metropolitan Museum of Arts in New York. Opeens struikelde ze, viel tegen het schilderij aan, greep zich vast aan het werk, waardoor een scheur van zo'n 15 centimeter ontstond.

Het schilderij, dat 1,82 bij 1,22 meter meet is direct naar de restauratieafdeling gebracht. Een conservator heeft laten weten in The New York Times, dat het de komende weken gerestaureerd wordt en dat de scheur daarna nagenoeg onzichtbaar zal zijn. De vrouw is niet gewond geraakt. Het werk uit 1904-1905 stamt uit de 'roze periode' van Picasso. Op het doek staat een rondtrekkende acrobaat afgebeeld in een roze met blauw pak.

Dag van de waarheid voor Timmer

Marianne Timmer krijgt vandaag haar laatste kans om een Olympische ticket te pakken. De 35-jarige schaatsster zal in Thialf de 1000 meter moeten winnen om alsnog naar Vancouver te gaan. Tijdens deze 1000 meter zal Timmer het moeten opnemen tegen Ireen Wüst en Natasja Bruintjes.

Twee maanden geleden nog raakte Timmer ernstig geblesseerd bij een wereldbekerwedstrijd in Heerenveen. De Schaatsster uit de Controlploeg brak daarbij haar hielbeen op meerdere plekken. Ondanks de negatieve voorspellingen van haar Artsen heeft de Sappermeerse het voor elkaar gekregen toch fit te zijn voor het tweede Aegon Kwalificatie Toernooi (AKT II).

Dat Marianne Timmer nog altijd niet geheel fit is liet ze afgelopen vrijdag zien tijdens de 500 meter. De oud Olympisch kampioene verloor in een rechtstreeks duel tot tweemaal toe van Thijsje Oenema. Timmer zal dan ook een klein wonder nodig hebben om zich alsnog te kunnen plaatsen voor Vancouver.

Ook bij de mannen staat een skate-off op het programma. Er valt nog één startbewijs voor de 5000 meter te winnen en Carl Verheijen, Bob de Vries, Jan Blokhuijsen, Wouter Olde Heuvel en Koen Verweij zullen daarvoor gaan strijden.

[AO] Djokovic en Davydenko naar kwartfinale

Novak Djokovic heeft zich vrij eenvoudig weten te plaatsen voor de kwartfinale van de Australian Open. De Servische tennisser had geen enkele moeite met de Poolse verrassing Lukasz Kubot: 6-1, 6-2 en 7-5.

De winnaar van de Australian Open in 2008 heeft alleen in de tweede ronde partij tegen de Zwitser Marco Chiudinelli een set verloren. Djokovic moet het in de volgende ronde opnemen tegen Jo-Wilfried Tsonga of Nicolas Almagro.

Ook Nikolay Davydenko heeft zich weten te plaatsen voor de kwartfinales. De Rus was na vijf sets te sterk voor de Spanjaard Fernando Verdasco. Het werd: 6-2, 7-5, 4-6, 6-7 en 6-3.

Politie houdt krakers in opslag Leids Museum aan

Kort nadat krakers gisteren een opslag van het Leids Museum Naturalis hadden gekraakt, heeft de politie hen aangehouden. Ze hadden het pand volgens de politie illegaal betreden. Agenten hielden 22 mensen aan voor lokaalvredebreuk, openlijke geweldpleging, vernieling en poging tot inbraak.

In het pand liggen volgens de politie onder meer skeletten van walvissen en potvissen met een grote natuurhistorische waarde. In een bericht op de activistische nieuwssite Indymedia.nl stellen de krakers dat het pand niet meer als opslag werd gebruikt.

[AO] Wozniacki uitgeschakeld, V. Williams door

Caroline Wozniacki is er niet in geslaagd de kwartfinale van de Australian Open te bereiken. De Deense, nummer vier van de wereldranglijst, werd verrassend uitgeschakeld door de Chinese Na Li met 6-4 en 6-3.

Li is daarmee de tweede Chinese die zich plaatst voor de kwartfinale van het Australische grandslamtoernooi. Jie Zheng sloeg zich eerder al naar de beste acht van de wereld ten koste van Alona Bondarenko. In de geschiedenis van de Australian Open wist een Chinese nog nooit zo ver te komen.

Venus Williams wist zich eveneens te plaatsen voor de kwartfinale. De Amerikaanse was in drie sets te sterk voor de Italiaanse Francesca Schiavone. Williams verloor de eerste set nog met 3-6 maar wist de andere twee sets gemakkelijk naar zich toe te trekken met 6-2 en 6-1.

'Kuifje veroorzaakt alarm op vliegveld'

De Britse komiek en journalist Dom Joly heeft voor opschudding gezorgd toen hij verkleed als stripfiguur Kuifje in Schots tenue met nepdolk op het vliegtuig in Glasgow wilde stappen. Dat berichtten Britse media gisteren.

De alarmbellen gingen af toen douanebeambten op de scanner de nepdolk voorbij zagen komen, die zich in de bagage van Joly bevond. Toen zijn koffer handmatig doorzocht werd en de acteur aangaf dat hij in de rol van de fictieve verslaggever Kuifje gefilmd werd voor een documentaire, ging er geen belletje rinkelen bij de betreffende beambte. "Duidelijk geen fan", aldus Joly.

Uiteindelijk mocht hij met de filmploeg alsnog het vliegtuig naar het Schotse eiland Barra nemen.

Producenten: The Hurt Locker beste film

Het Amerikaanse gilde van filmproducenten heeft oorlogsdrama The Hurt Locker gisteren uitgeroepen tot beste film van 2009. De film is daarmee definitief op de kaart gezet als kanshebber voor een Oscar.

In de afgelopen twintig jaar won de favoriet van de Producers Guild of America dertien keer de Oscar voor beste film. The Hurt Locker wist ook de zogeheten Critics Choice Award in de wacht te slepen. Die winnaar van die prijs werd de afgelopen tien jaar acht keer beloond met de Oscar voor beste film.

The Hurt Locker is een naar Amerikaanse maatstaven low budget filmdrama over de oorlog in Irak. De film verhaalt over de belevenissen van een groep Amerikaanse militairen die zijn gespecialiseerd in het onschadelijk maken van explosieven.

Opnieuw naschok in Haiti

Haïti is gisteren opnieuw getroffen door een aardbeving met een kracht van 4,7 op de schaal van Richter. Dat meldde het Amerikaanse Geologische Instituut (USGS).

Volgens de eerste berichten heeft deze naschok geen schade veroorzaakt. Het epicentrum van de beving lag ongeveer 30 kilometer ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince op een diepte van ongeveer 4 kilometer.

Twaalf dagen geleden veroorzaakte een beving van 7,0 op de Schaal van Richter veel schade. Meer dan 120.000 mensen kwamen om. Ondertussen zijn Franse reddingswerkers op zoek naar een mogelijke overlevende onder een ingestort gebouw. "We hebben beweging ontdekt met een radar", zei een Franse commandant. Het kan om een mens of een dier gaan. 

Eergisteren werd een man levend onder het puin van een ingestort hotel vandaan gehaald. Hij had zich in leven gehouden met de aanwezige cola en snacks.

Passagiersvliegtuig neergestort bij Libanon

Een passagiersvliegtuig van Ethiopian Airlines met aan boord 92 personen onder wie 85 passagiers is vannacht neergestort in de Middellandse Zee. Het toestel was ongeveer een half uur eerder in Beiroet in Libanon opgestegen. Dat hebben Libanese bronnen van het vliegveld laten weten.

Het vliegtuig zou op weg zijn geweest naar de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Het neergestorte toestel zou een Boeing 737 zijn, meldde het Libanese persbureau ANN. Ooggetuigen aan de Libanese kust lieten weten, dat het vliegtuig in brand stond toen het in zee stortte.

Op de passagierslijst zouden ongeveer vijftig Libanezen staan en verder vooral Ethiopiërs. Het toestel was enkele uren eerder vanuit Addis Abeba naar Beiroet gevlogen. De vliegmaatschappij vliegt niet meer op Nederland, maar wel naar vliegvelden in onder meer België en Duitsland. Ethiopian Airlines werd in 1945 opgericht. De vloot bestaat uit 37 vliegtuigen van het type Boeing en Fokker.

Altijd leuk, domino spelen met dieren

Wie kan zich de dominomus nog herinneren? Wat een commotie was dat zeg, een mus werd doodgeschoten omdat het beest alle dominosteentjes zou kunnen omgooien. En daar zou Hans Kraay Jr. en de rest van SMS6 niet blij mee zijn. Nee, het diertje werd gewoon om zeep geholpen en het volksfeest was weer gered. Commotie om niks natuurlijk, want dieren kunnen zeker wel een dominoveld omgooien, getuige het volgende filmpje...

Corus-toernooi: Concurrentie loopt in op Shirov

Alexei Shirov krijgt het tijdens het Corus-toernooi in Wijk aan Zee per dag zwaarder. De Spaanse grootmeester kende een geweldige start van het toernooi, maar begint nu punten te morsen en ziet daardoor de concurrentie naderen.

Shirov trad gisteren aan tegen de jonge Noor Magnus Carlsen, die op een half punt van Shirov af tweede staat. De partij tussen de aanvoerder van de wereldranglijst en Shirov eindigde in een gelijkspel. Daardoor blijft Carlsen tweede op een half punt van koploper Shirov. Vladimir Kramnik nestelde zich ook op een tweede plaats, aangezien hij zijn partij met wit won van Hikaru Nakamura.

In de B-groep wist Nederlands kampioen Anish Giri opnieuw zijn partij te winnen. De pas vijftienjarige schaker uit Rijswijk won in veertig zetten van de Engelsman David Howell. De jonge Giri leidt in de B-groep met 6,5 punten.

Sauerbreij verliest leiding in WB-klassement

Nicolien Sauerbreij heeft de leiding in het klassement om de wereldbeker van de parallel reuzenslalom af moeten staan aan Fränzi Mägert-Kohli. De concurrente van de Nederlandse snowboardster eindigde tijdens de WB-wedstrijd in het Canadese Stoneham vierde, één plaats boven Sauerbreij.

Onze landgenote was de laatste tijd erg goed op dreef. Begin januari won Sauerbreij de WB-wedstrijd in Kreischberg, terwijl ze nog geen twee weken later tweede werd in Nendaz. In Stoneham moest de Nederlandse haar meerdere erkennen in de kwartfinale tegen Mägert-Kohli. De Zwitserse nam daardoor de leiding over in het klassement.

De wedstrijd, de laatste ter voorbereiding op de Olympische Winterspelen in Vancouver, werd overigens gewonnen door Svetlana Boldikova. In de finale finishte de Russin eerder dan haar landgenote Alena Zavarzina.

Kiki Musampa beŽindigt loopbaan

Kiki Musampa heeft besloten zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. De oud-Ajacied probeerde de afgelopen maanden bij verschillende clubs een nieuw contract te verdienen, maar verschillende stages liepen op niets uit.

"Het is uitgesloten dat ik ooit nog bij een profclub ga spelen", vertelt Musampa tegen Sportweek. De voetbalnomade Musampa wil zich toeleggen op werkzaamheden bij amateurclub sc Nieuwendam in Amsterdam-Noord.

De 32-jarige middenvelder gaat samen met Nordin Wooter een toekomst buiten het voetbal tegemoet. "Net als Nordin ligt mijn ambitie bij ons bedrijf en dit nieuwe plan. Het heeft ook net wat meer om voor je eigen vereniging te voetballen."

"We willen ook een podium creëren voor werkloze profs en talentvolle jongens die de ambitie hebben om op het hoogste niveau te spelen en een springplank nodig hebben. Ze kunnen bij ons trainen en wedstrijden spelen, zodat scouts ze kunnen bekijken. Zie het als een verlengstuk van wat de VVCS in de zomer doet"
, besluit de oud-speler onder meer Atletico Madrid, Málaga, en Manchester City.

Monaco verslaat Lyon, PSG verder in Franse beker

Olympique Lyon is uitgeschakeld in de Coupe de France. AS Monaco bleek in het Franse bekertoernooi in eigen huis te sterk voor de ploeg van Claude Puel. Paris Saint-Germain wist wel door te dringen tot de volgende ronde ten koste van een derde divisionist.

Lyon kwam in Monaco nog wel op voorsprong. Verdediger Jean Alain Boumsong bracht de bezoekers aan de leiding. Maar kort na rust ging het mis bij de mannen van Puel. De Braziliaan Nene scoorde vijf minuten na rust de gelijkmaker namens  Monaco, dat steeds meer grip kreeg op de Franse topploeg uit Lyon.

De Monegasken kregen vele kansen en wisten een kwartier voor tijd de beslissende voorsprong te creëren. De Zuid-Koreaan Chu-Young Park scoorde de 2-1 en velde daarmee het vonnis over het dit seizoen wisselvallig acterende Olympique Lyonnais.

In Parijs won Paris Saint-Germain zonder weinig moeite van derde divisionist Evian Thonon Gaillard. Mevlut Erdinç was met twee treffers belangrijk voor PSG in het eerste uur. Kevin Berigaud deed nog iets terug voor de bezoekers. Maar verder dan een eretreffer kwam de ploeg niet. Guillaume Hoarau bepaalde de eindstand op 3-1.


Uitslagen Franse beker zondag:

Thuis Uit Uitslag
AS Monaco * Olympique Lyon 2-1
Paris Saint Germain * Evian Thonon Gaillard (3) 3-1
Saint Etienne * Lorient 4-1
Mulhouse (4) Guingamp (2) * 0-1
SA Thiers (5) AS Nancy * 1-1 (pen)

SuŠrez: "Ik zou toch kunnen vertrekken"

Luis Suárez tekende deze week een vernieuwd contract bij Ajax. De Uruguayaan is gelukkig in Amsterdam en wil nog een jaar leren. Toch geeft hij aan dat een transfer in de zomer niet geheel uitgesloten is.

Suárez gaf aan nog een jaar te willen leren in Amsterdam. Eén van die leermomenten was zondag tegen AZ. De aanvoerder van Ajax was de gehele wedstrijd druk in de weer met scheidsrechter Bjorn Kuipers. “Ik moet nog iets meer karakter krijgen”, zei de aanvaller tegen Sportweek.

"Soms ben ik nog te druk met de scheidsrechter. Voor die ontwikkeling is Amsterdam de goede plaats. Ook komt er een WK aan en word ik in augustus vader. Voor mijn vrouw en voor mij is het beter als er nu duidelijkheid is."

Een vertrek in de zomer sluit Suárez niet helemaal uit. "Als er een heel grote club een heel groot bod doet, zou ik toch kunnen vertrekken. Maar dan moet het een echte topclub zijn. Voor een club onder de top verlaat ik Ajax niet."

Tumult vliegveld was loos alarm

Het tumult vorige week op de luchthaven van München, waar een man er schijnbaar vandoorging nadat zijn laptop de alarmbellen had doen afgaan, was loos alarm. Dat heeft de Beierse regering gisteren meegedeeld.

Een deel van de terminal werd woensdag afgesloten toen de passagier na de controle met zijn laptop was doorgelopen en vervolgens onvindbaar bleek. Bestudering van de beelden van bewakingscamera's bracht aan het licht dat de man doodgemoedereerd was gaan shoppen in de taxfree-winkel, zich niet bewust van de commotie die hij had veroorzaakt.

Hij liet zich net als alle andere passagiers gedwee naar buiten voeren toen de terminal werd ontruimd, om een paar uur later opnieuw door de controle te gaan, deze keer zonder problemen.

De autoriteiten waren zeer verlegen met de situatie. De Duitse minister van binnenlandse zaken heeft een grondig onderzoek beloofd.

Tunnel dicht na klachten over rijgedrag

Een van de tunnelbuizen van de Westerscheldetunnel is gistermiddag enige tijd afgesloten geweest. Dat gebeurde op last van de politie die klachten had gekregen over het rijgedrag van een Belgische automobilist.

De politie heeft dit gisteravond bekendgemaakt. De politie werd door verschillende automobilisten gebeld dat ze waren ingehaald door een roekeloos rijdende medeweggebruiker. De man haalde links en rechts in, reed dan weer heel hard of juist erg langzaam.

De klagers gingen er vanuit de automobilist dronken achter het stuur zat. Om de Belg te kunnen aanhouden, sloot de politie de Westerscheldetunnel tussen Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen af en haalde hem tussen de rij wachtende auto's uit. Na een blaastest op het politiebureau bleek de roekeloze bestuurder nuchter.

Hij kreeg wel een proces-verbaal voor het in gevaar brengen en hinderen van andere weggebruikers.

'Corruptie bij pepperspraycontract KLPD'

Mogelijk is er sprake geweest van corruptie toen het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in 2002 voor een Amerikaans merk pepperspray koos. Volgens de Amerikaanse justitie heeft een medewerker van de politie Rotterdam tegen betaling vertrouwelijke informatie over pepperspray-aanbesteding aan de fabrikant van de spray doorgespeeld.

Dat blijkt uit de aanklacht tegen een van de hoofdverdachten in een grotere smeergeldzaak in de Verenigde Staten.

Een woordvoerder van het KLPD heeft gisteren laten weten dat het Amerikaanse onderzoek vooralsnog niet bekend is bij het korps. Ook is hem niet bekend of naar de toenmalige medewerker van de politie Rotterdam, die volgens de VS voor het KLPD werkzaamheden op gebied van inkoop zou hebben verricht, een onderzoek loopt.

SP wil af van provincie Gelderland

De SP in Gelderland wil af van de provincie Gelderland. De partij liet gisteravond weten een referendum te willen waarin de inwoners van Gelderland kunnen beslissen of ze de provincie Gelderland willen afschaffen of willen behouden.

De SP zal dit voorstel doen tijdens het debat dat op 27 januari wordt gehouden in Provinciale Staten over de toekomst van de provincie.

De SP-fractie wil af van "die grote onoverzichtelijke provincie Gelderland". In plaats daarvan gaan wat de SP betreft zoveel mogelijk taken naar gemeenten, een deel naar het Rijk en wat over blijft naar vier nieuwe democratisch gekozen regio's, Achterhoek, Veluwe, Rivierenland en de stadsregio Arnhem/Nijmegen.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.