DVD: Michael Moore Hates America

Tim

Anders dan de titel doet vermoeden is dit niet weer een schop van Michael Moore naar zijn vaderland. Het is een documentaire over een documentairemaker. Een poging om de meester zelf op zijn eigen terrein de loef af te steken. Een poging om heel de Verenigde Staten en ver daar buiten te tonen dat Michael Moore niets meer is dan een bedrieger. Eens kijken of dat lukt.

Cover Michael Moore Hates America

De achtergrond

Deze documentaire is gemaakt door Michael Wilson, anders dan zijn voornaam heeft hij weinig gemeen met Moore. Hij houdt namelijk wél van zijn land en wil dit graag uitdragen. Hij is trots op de soldaten die gevochten hebben voor de vrijheid van... ja, van wie eigenlijk? Nou ja, de soldaten die gevochten hebben dus. Wilson reageert met Michael Moore Hates America op de documentaire van Moore genaamd Roger & Me die over de teloorgang van het plaatsje Flint, Michigan gaat. in dit kleine landelijke plaatsje groeide Moore op, zo doet hij geloven. En in Roger & Me voelt hij de CEO van General Motors aan de tand over het vertrek van de fabriek uit het kleine plaatsje, waardoor veel inwoners hun baan en toekomst verloren.

Tot zover de achtergrond van de documentaire. Na Roger & Me werd Moore natuurlijk veel bekender met zijn schokkende documentaire Bowling for Columbine over de aanslag op de Columbine High School. De documentaire Michael Moore Hates America dateert uit 2004 (!) en kwam uit na het verschijnen van Fahrenheit 9/11 van Moore over de wijze waarop Bush na de aanslagen van 11 september dat drama gebruikte om de oorlog in Afghanistan te beginnen. 

Doel van de documentaire

Het eigenlijke doel van Michael Wilson is om een interview met Michael Moore, de grote charlatan, te krijgen waarin hij hem kan confronteren met zijn leugens. Want dat is wat Wilson vindt, hij vindt dat Moore iedereen bedriegt middels zijn documentaires. En documentaires horen niet subjectief te zijn, het is juist aan het publiek te kiezen wat de waarheid behelst. Zo laat Wilson vol overtuiging zien dat de bekende scène in Bowling for Columbine waarin hij een rekening opent en een geweer cadeau krijgt volledig in scène is gezet. Er was volgens Wilson zorgvuldig geknipt om de indruk te wekken dat talloze geweren aanwezig waren in de kluis van de bank, maar dit was absolute onzin! Ze lagen in een filiaal verderop. En dat is natuurlijk vele malen minder erg. 

Dit is een beetje de argumentatie die Wilson gebruikt in zijn documentaire. Hij tracht allerlei zaken die Moore aan het licht heeft gesteld te weerleggen, maar komt simpelweg niet sterk genoeg over. Natuurlijk wordt in een documentaire geknipt, maar als je denkt iemand te kunnen ontmaskeren moet je echt met sterkere argumenten op de proppen komen. 

De uit 2004 stammende documentaire snijdt geen hout en zal zeker zes jaar na dato als een hilariteit beschouwd worden. Er zit geen tempo in, de argumenten zijn zwak en de personen die hij aan het woord laat, hebben weinig te vertellen of zijn stierlijk irritant. De media in de Verenigde Staten die anti-Moore zijn, steunen het initiatief van Wilson om een interview met Moore op te zetten. Dan zie je wederom duidelijk dat de media ook verdeeld zijn in dat land.

Oordeel

Documentairemaker Michael Wilson tracht zijn collega Michael Moore onderuit te halen door diens gewraakte documentaire uit te pluizen en te laten zien dat hij de boel gemanipuleerd heeft. Wilson doet dit slechts door zelf een interview te regelen met Moore, maar Moore weigert dit keer op keer. En dat is an sich natuurlijk ook een schokkende gewaarwording. Wilson lijkt gewoon een rasechte patriot die het niet kan verkroppen dat iemand slecht over zijn land spreekt. Michael Moore Hates America is een zeer zwakke poging om Moore onderuit te halen, steunend op nog zwakkere argumenten. Een typisch geval van meeliften op een succesvolle naam; waarom noem je je documentaire anders Michael Moore Hates America?