Kerken IndonesiŽ in brand gestoken

Een menigte van honderden moslims heeft vorige week in het dorp Sibuhuan op Noord-Sumatra twee protestantse kerken en het huis van een priester in brand gestoken. Ongeveer tweehonderd christenen zijn Sibuhuan ontvlucht. Veiligheidstroepen zijn ingezet om de orde in het dorp te herstellen. Dat heeft een woordvoerder van het provinciaal bestuur van Noord-Sumatra vandaag gezegd.

Wat de aanleiding was voor de brandstichting is niet duidelijk, maar christelijke kerken zijn al langer de aanleiding voor spanningen in het overwegend islamitische Indonesië. De autoriteiten overwogen naar verluidt de bouw van een nieuwe kerk, vlak buiten het dorpje, toe te staan.

In Indonesië zijn de betrekkingen tussen de verschillende religieuze groepen over het algemeen vredig, maar minderheden zijn soms het slachtoffer van aanvallen van conservatieve islamitische groeperingen, die tegen religieuze diversiteit zijn. Volgens de christelijke bevolking wordt het steeds moeilijker om vergunningen te krijgen voor een kerk en neemt het geweld toe.