'Games verwoesten de onschuld van kinderen'

We hebben er weer een gevonden, een politicus die een kruistocht gaat voeren tegen de gamesindustrie. Ditmaal komt hij uit Engeland en draagt de naam Iain Duncan Smith. Het zal velen niet verbazen dat hij een voormalig partijleider is van de conservatieven en momenteel een van de belangrijkste adviseurs van partijleider David Cameron. De reden voor zijn campagne is dat games volgens Smith de onschuld van kinderen kapot maken. Dit zei hij in een interview met de TimesOnline.

In dit interview sprak Duncan Smith met name over hoe de maatschappij in zijn ogen stuk is, The Broken Society. Hij wijt dit onder andere aan de manier waarop kinderen de laatste decennia worden opgevoed door hun ouders. Doordat veel ouders werken, krijgen kinderen niet de zorg die ze nodig hebben. Hij vergelijkt de situatie met zijn eigen kinderen, waar moeder de vrouw de eerste paar jaar thuis bleef om voor ze te zorgen. Deze one-on-one opvoeding is volgens Duncan Smith enorm belangrijk.

De onschuld van kinderen wordt kapot gemaakt door games. Tegenwoordig mishandelen ze elkaar en denken ze dat seks de basis is van een relatie. Volgens Duncan Smith worden de kindertijd gewoon geschrapt en dat wordt gestimuleerd door gewelddadige games als Grand Theft Auto IV. De game mag dan voor achttien jaar en ouder zijn, maar dat interesseert niemand. Ouders zouden hier veel strenger op moeten letten.

Maar het is natuurlijk niet alleen games waar Duncan Smith zijn pijlen op richt. Ook alcoholmisbruik krijgt het zwaar te voorduren. Zo zouden supermarkten door hun 'immorele' beleid alcoholisme stimuleren. Hij ziet het zelfs als een groter gevaar dan bijvoorbeeld heroïne, omdat alcohol veel makkelijker te verkrijgen is.