Verpleeghuis Haïti raakt zonder voedsel

Het personeel van een verpleeghuis in Haïti, dat door de verwoestende aardbeving van 12 januari is getroffen, heeft gisteren de laatste nog resterende maaltijden uitgedeeld aan zijn bejaarde bewoners. "Het voedsel is op", zei verzorgster Jeannine Laurore, terwijl ze het laatste beetje maïspap op het bord van een patiënt schraapte.

Door de beving zijn de voedseldonaties door de gemeenschap aan het tehuis stil komen te liggen. Inmiddels is de medische hulp op gang gekomen, maar het wachten is tot hulporganisaties voedsel komen brengen.

Particulieren brengen zo nu en dan kleine hoeveelheden etenswaren en ook de directeur draagt zijn steentje bij, maar de bejaarden liggen ondertussen buiten op door urine bevlekte lakens en zeggen al sinds de beving honger te hebben.

Toch zijn er kleine verbeteringen. Het Haïtiaanse Rode Kruis voorziet in drinkwater en een internationale groep artsen, die door de Venezolaanse regering wordt betaald, houdt de gezondheid van de bewoners in de gaten. "Velen hebben psychische problemen", aldus een van de artsen, Said Lopez. "Ze zijn getraumatiseerd door de aardbeving."