Afrika Cup blijft tweejaarlijks toernooi

De Afrika Cup blijft een tweejaarlijks toernooi. Dat heeft president Issa Hayatou van de Afrikaanse voetbalbond CAF vandaag gezegd. Vooral vanuit Europa wordt grote druk uitgeoefend om het toernooi, net als het EK en het WK, iedere vier jaar te houden.

Wel wordt erover gedacht om het toernooi in oneven jaren te houden, zodat het niet in hetzelfde jaar als een ander titeltoernooi valt. "Daar denken we hard over na. Er is nog geen beslissing over genomen", stelde Hayatou. "We moeten goed nadenken over de haalbaarheid daarvan en de kwalificatie voor toernooien." In de huidige situatie wordt de kwalificatie voor de Afrika Cup in jaren dat het samenvalt met het WK gecombineerd met kwalificatie voor dat WK. Bij toernooien in oneven jaren wordt dat lastig.

Voor de grote Europese clubs is de Afrika Cup sowieso een doorn in het oog, omdat ze hun Afrikaanse spelers midden in het seizoen moeten afstaan. Europese druk om het toernooi in de zomerstop te houden heeft echter niets opgeleverd, omdat het in een groot deel van Afrika dan veel regent of het simpelweg te heet is.

Hayatou stelde bovendien dat de Afrika Cup meer dan een voetbaltoernooi is. Hij noemde het een kans voor landen om hun infrastructuur te verbeteren. "We hebben sportinfrastructuur nodig. Twee jaar geleden bouwde Ghana vier stadions, Angola deed hetzelfde. Dat was niet gebeurd zonder de Afrika Cup."

Het volgende toernooi om de Afrika Cup wordt in 2012 gezamenlijk georganiseerd door Gabon en Equatoriaal-Guinea.