Nog halfjaar samenscholingsverbod Culemborg

Redactie

Het samenscholingsverbod in de Culemborgse wijk Terweijde is met een halfjaar verlengd. De gemeente heeft een samenscholingsverbod voor vier of meer mensen opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening. De noodverordening waarin het verbod was opgenomen is daarom niet meer nodig en is dus opgeheven. Over een halfjaar kan het verbod worden verlengd. De politie mocht al een tijd niet meer preventief fouilleren.

De gemeente kondigt aan dat de politie streng in de wijk blijft controleren. Het samenscholingsverbod moet helpen zo vroeg mogelijk op te kunnen treden tegen overlast en criminaliteit. 'Goedwillende' bewoners hebben volgens de gemeente geen enkele last van de maatregel. 'Normale' vormen van samenkomen zouden niet onder het samenscholingsverbod vallen.

De politie beoordeelt ter plekke of gedrag acceptabel is of niet. In de praktijk komt het erop neer dat een groep van tien rustige bejaarden ongemoeid wordt gelaten en een groep van vier onruststokende jongeren niet.

Het is vooral bedoeld om jongeren aan te pakken die schelden, roekeloos rijden of voorbijgangers intimideren. Ook komt er een bewonersoverleg in de wijk, die een afspiegeling moet vormen van de inwoners. Dat overleg moet een gesprekspartner voor de gemeente worden.

Daarnaast worden aanspreekpunten benoemd. Zij moeten bij incidenten ingeschakeld kunnen worden om escalatie te voorkomen. Verder worden buurtveiligheidsteams opgericht. In elk team komen drie bewoners uit de wijk die onder begeleiding van een professioneel bureau.

Vorige week werd de noodverordening met een week verlengd. Tegelijk werd de mobiele eenheid teruggetrokken en vervangen door gewone agenten.

Molukse en Marokkaanse bewoners van de wijk hadden het al enige tijd met elkaar aan de stok toen het met de jaarwisseling helemaal fout ging. Zo reed er een auto in op een groepje mensen. Ook in de dagen daarna bleef het onrustig en sneuvelden er ramen.