Scherpe kritiek op griepcritici

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vandaag scherpe kritiek geuit op critici die claimen dat de Mexicaans griep een nep-pandemie is, die alleen maar is gecreëerd ten bate van de medicijnfabrikanten.

Volgens de WHO had de uitbraak van een nieuwe stam van de H1N1-griep alle wetenschappelijke kenmerken van een pandemie. De WHO ontkent te zijn beïnvloed door de farmaceutische industrie. "De wereld ondergaat een echte pandemie. De ontkenning ervan is verkeerd en onverantwoordelijk", aldus de WHO in een verklaring.

WHO-woordvoerder Gregory Hartl zei dat het relatief geringe aantal doden door het virus niet betekent dat de Mexicaanse griep geen pandemie was. "Een pandemie heeft niets van doen met het aantal doden of de ernst ervan. Een pandemie is letterlijk een mondiale verspreiding van een ziekte", aldus Hartl.

De Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa, een waakhond voor de mensenrechten in Straatsburg, heeft kortgeleden geadviseerd om de verklaring van de WHO omtrent de Mexicaanse griep te onderzoeken, om te zien of het agentschap is beïnvloed. Medewerkers van de WHO zullen morgen een ontmoeting hebben met de Raad van Europa.