FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 mei 2009

Overijssel stemt in met verkoop Essent

Bij meerderheid van stemmen hebben de Statenleden van Overijssel vanavond ingestemd met verkoop van de aandelen Essent. Overijssel is met 18,7 procent van de aandelen de op een na grootste aandeelhouder van het energiebedrijf.

De Statenleden van Noord-Brabant stemden eerder tegen verkoop van de aandelen Essent. De collega's van Overijssel stemden vandaag in met het voorstel na een debat van vijf uur, met 33 tegen dertien stemmen. Binnen de fracties van PvdA en ChristenUnie werd verdeeld gestemd.

Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Theo Rietkerk (CDA) is het belangrijker dat de overheid eigenaar blijft van het netwerkbedrijf, Enexis. "Dat is voor de inwoners van belang want dat zorgt voor zekerheid van levering van energie." Er is volgens Rietkerk weinig reden om als provincie aandelen van de commerciële tak van het energiebedrijf te behouden. "Wat heb je te zoeken in zo'n groot commercieel bedrijf waar je zoveel risico's loopt maar amper invloed hebt?"

Statenlid Jan Jaap Kolkman (PvdA) was het daar grotendeels mee eens. "Hier is geen sprake van het versjacheren van publiek belang. Het netwerk blijft publieke geborgd."

Maandag vergaderen de aandeelhouders van Essent. Het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel maakt een dag daarna haar definitieve standpunt over verkoop van de aandelen bekend.

Overijssel akkoord met verkoop Essent aan RWE  (foto: ANP)

Denise Richards uitgejouwd na prulperformance

Actrice Denise Richards heeft zich de woede van Amerikaanse honkbalfans op de hals gehaald door een traditioneel baseball-liedje extreem vals te vertolken. De voormalig Bondgirl greep in de rust van een wedstrijd van de Chicago Cubs de microfoon en zong een extreem valse versie van het immens populaire Take Me Out To The Ball Game. Helaas voor de 10.000 toeschouwers bleek Richards niet al te best bij stem, en ze verprutste haar optreden dan ook volledig.

De valse vertolking van het geliefde honkbaldeuntje leverde de actrice een hoop boegeroep op. "Normaal gesproken zou ik dit nooit doen", verklaarde de actrice nog"Maar ik was hier in het kader van een goed doel, dus besloot ik toch maar te gaan zingen".


Denise Richards uitgejouwd na prulperformance  (foto: DAG)

Q-koorts rukt weer op

Het aantal patiënten met Q-koorts stijgt sinds enkele weken explosief. Huisartsen hebben tot nu toe ongeveer tweehonderd besmettingsgevallen gemeld bij de GGD's, blijkt uit cijfers van het Centrum Infectiebestrijding (CIb). De helft van de meldingen komt uit Noord-Brabant. Geiten zijn de veroorzakers.

Tot 2007 was de Q-koortsbacterie bij mensen nauwelijks een probleem: gemiddeld tien tot vijftien besmettingen per jaar. In 2007 deed zich voor het eerst een explosie voor: 168 mensen raakten dat jaar besmet. Vorig jaar waren het er meer dan duizend, de meeste in de maanden voor de zomer. De eerste cijfers van het CIb voor dit jaar zijn opnieuw explosief.

De Q-koortsbacterie veroorzaakt bij zwangere geiten vroeggeboortes en abortussen. Miljarden bacteriën uit placenta en vruchtwater komen in mest en stro terecht die drie maal per jaar ingedroogd wordt uitgereden. Wanneer mest verwaait, worden bacteriën verspreid. Mensen ademen die in.

De meeste mensen merken niets van de besmetting, een aantal van hen krijgt koorts en een klein percentage krijgt ernstigere verschijnselen als longontsteking. Ondanks een antibioticakuur blijven vaak restverschijnselen als vermoeidheid. Zwangere vrouwen lopen risico op chronische infectie.

Na de explosie vorig jaar zijn maatregelen genomen. Zo is er gevaccineerd, zij het beperkt bij gebrek aan vaccins. De komende maanden, voor het dekseizoen in oktober, worden 130 duizend geiten in Noord-Brabant en delen van Gelderland en Limburg verplicht gevaccineerd. Het ministerie van Landbouw (LNV) verwacht in 2010 een eerste effect hiervan te zien.

Er zijn ook maatregelen genomen om de hygiëne in de stal te verbeteren. Uit de nieuwe cijfers, zegt Jim van Steenbergen van het CIb, blijkt nog niet dat die werken. Het is de afgelopen weken droog en zonnig weer geweest waardoor mest en bacteriesporen gemakkelijker verwaaien.

Het gaat vermoedelijk niet alleen om nieuw uitgereden mest maar ook om de oude toplaag. "Abortusgolven van maart en april zullen daarom de komende weken nog veel Q-koortsbesmettingen veroorzaken", verwacht Van Steenbergen.

 


Q-koorts rukt weer op  (foto: DAG)

FOTA wil snel met FIA om tafel

De organisatie van Formule 1-teams FOTA wil op zeer korte termijn met de FIA praten over de regelwijzigingen die onlangs zijn doorgevoerd. Grootste twistpunt is de budgetbeperking in de Formule 1 die kan zorgen voor een splijting in de sport.

Woensdag werd er op de luchthaven van Heatrow in Londen gesproken over de richting die de Formule 1 in de toekomst, alsmede over de nieuwe Concorde Agreement die in de maak is. Ook werd er gesproken over de onenigheid die binnen de FOTA was ontstaan over het onthouden van het tv-geld van Brawn GP door Flavio Briatore.

De FOTA liet in een verklaring weten: "De FOTA heeft een positieve en constructieve meeting gehouden en heeft afgesproken om continue op een methodische manier te kijken naar verdere kostenbesparingen voor 2010 en 2011, doorgaand op de in 2008 ingeslagen weg."

"De FOTA uit haar zorgen over de beslissingen die vorige week zijn genomen door het WMSC over de regelgevingen in 2010 en daarom wil ze er zo spoedig mogelijk met de FIA over spreken."

De FIA introduceerde vorige week de budgetlimiet van 44 miljoen euro per jaar, maar de grotere teams kunnen hier zeker in het begin niet aan voldoen. Daarom zal er een verschil ontstaan tussen de teams die zich houden aan de limiet en de teams die dat niet doen. Dit kan volgens onder meer Ferrari en BMW Sauber leiden tot een splitsing binnen de Formule 1.

Michelangelo en de Mona Lisa ineen

Gisteravond was er weer eens geen ruk te doen in de kroeg. Een paar man in het café en op het terras een paardenkop die een door mij zorgvuldig gemonteerde cappuccino aan het nuttigen was.
Mevrouw wilde bier, dus mevrouw kreeg bier. Omdat ze maar over Spanje bleef doorkakelen liet ik haar zien dat we ook flesjes San Miguel in huis hadden. En daarmee had ik mijn vonnis voor de rest van de avond getekend want dat vond ze natuurlijk wel heel erg bueno en zo…

Aboutaleb maakt indruk bij herdenking Fortuyn

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vandaag indruk gemaakt door te speechen bij de herdenking van de moord op Pim Fortuyn. Volgens de politie herdachten ongeveer vijftig Rotterdamse aanhangers om 18.06 uur de moord op de LPF-voorman. Het was voor het eerst dat de burgemeester van Rotterdam aanwezig was bij de herdenking.

Aboutaleb hield een korte speech waarin hij betoogde dat vrijheid van meningsuiting een groot goed is dat "Fortuyn te vuur en te zwaard verdedigde”. Hij prees Fortuyn als een aanhanger van het democratische gedachtegoed, al memoreerde Aboutaleb ook in het politieke debat vaak van mening te hebben verschild met Fortuyn.

Een zegsman van de Stichting Beeld van Pim, die de herdenking mede organiseert, liet na afloop weten "het helemaal toppie te vinden van Appie. Hij heeft met zijn aanwezigheid en zijn speech de harten van alle Fortuyn-aanhangers gestolen."

Na de speech van Aboutaleb werd bij het standbeeld van Fortuyn in het centrum van de Maasstad een minuut stilte in acht genomen. Voor een groep van 35 trouwe aanhangers van Fortuyn begon de herdenking al in de ochtenduren. Zij reisden af naar het Mediapark in Hilversum, waar de politicus op 6 mei 2002 werd vermoord, en de begraafplaats Driehuis-Westerveld.

Volgens een zegsman was het animo voor de herdenking groter dan in voorgaande jaren.


Aboutaleb maakt indruk bij herdenking Fortuyn  (foto: DAG)

Voetbal: Uitslag Chelsea - Barcelona

Barcelona heeft ten koste van Chelsea de finale van de Champions League gehaald. Diep in blessuretijd scoorde Iniesta het beslissende doelpunt.

Barcelona begon goed aan de wedstrijd en nam meteen na de aftrap het initiatief met een paar kleine kansjes. In de negende minuut viel plotseling de 1-0 uit een schitterend afstandschot van Essien. Hij kreeg de bal wat gelukkig aangespeeld en haalde vol uit. Valdés sprong nog goed naar de bal, maar het mocht niet baten.

Barcelona begon vervolgens de jacht op de gelijkmaker, maar het schortte in de afronding. Chelsea kreeg steeds meer vertrouwen en begon steeds meer te drukken, wat resulteerde in een paar goede kansen. In de drieentwintigste minuut beging Alves een overtreding op Malouda in het strafschopgebied en zou het team van Guus Hiddink een penalty moeten krijgen. De Noorse scheidsrechter zag dat echter anders en de Engelsen kregen een vrije trap. De bal bleef hierop hangen rond het doel van Barcelona. De Catalanen kwamen maar met moeite onder de druk uit, maar konden in de rest van de eerste helft geen potten breken. Dat was vooral te danken aan het spel van Chelsea dat Barcelona niet hun favoriete spel liet spelen.

Het begin van de tweede helft was vrijwel een kopie van het begin van de eerste helft. De Engelsen wachtte af en Barcelona ging op zoek naar de gelijkmaker. Gaanderweg dutte de wedstrijd weer in. In de eenenvijftigste minuut kreeg Drogba een grote kans op de 2 – 0, maar Valdés had alweer een uitstekende redding en voorkwam de treffer. Dit schudden de Catalanen wat wakker en ze begonnen een hoger tempo te spelen. In de vijfenzestigste minuut zag de scheidsrechter een overtreding van Abidal op Anelka en gaf de speler onterecht de rode kaart. De vrije trap van Lampart die hierop volgde, ging ver naast.

Barcelona was geen schim van de afgelopen wedstrijden. Maar Chelsea sprong slordig om met de kansen die ze kregen en bleek niet ten koste van alles met grotere cijfers te willen winnen. Ver in blessuretijd toverde Iniesta nog een duiveltje uit zijn hoed en scoorde toch de 1-1 in de drieennegentigste minuut. Chelsea zette nog aan voor een slotoffensief, waarbij zelfs Cech mee naar voren ging, maar het mocht niet baten. Door het late doelpunt van Iniesta is Barcelona door naar de finale, omdat uitdoelpunten zwaarder tellen bij een gelijkspel. In de finale zal men Manchester United treffen dat gisteren won van Arsenal.


Karakteristieken

Chelsea FC (ENG) - Barcelona FC (SPA) 1-1
9’ Mickaël Essien 1-0
93’ Andrés Iniesta (Lionel Messi) 1-1

Toeschouwers: 41.000
Scheidsrechter: Tom Henning Øvrebø (NOO)
Stadion: Stamford Bridge, Londen
Gele kaart: Alex, Drogba, Essien, Ballack (Chelsea), Alves, Eto'o, Iniesta (Barcelona)
Rode kaart: Abidal (Barcelona)

Opstellingen

Chelsea FC: Cech; Bosingwa, Alex, Terry, A.Cole; Essien, Ballack; Anelka, Malouda; Lampard; Drogba (Belletti/72)

Barcelona FC: Valdés; Alves, Piqué, Touré, Abidal; Busquets (Krkic/85); Xavi, Keita; Messi, Eto'o(Gudjohnsen/96), Iniesta (Sylvinho/97)

Uitslag Chelsea - Barcelona

Barcelona heeft ten koste van Chelsea de finale van de Champions League gehaald. Diep in blessuretijd scoorde Iniesta het beslissende doelpunt. De eerste wedstrijd in Barcelona was nog in 0-0 geëindigd.

Barcelona begon goed aan de wedstrijd en nam meteen na de aftrap het initiatief met een paar kleine kansjes. In de negende minuut viel plotseling de 1-0 uit een schitterend afstandsschot van Essien. Hij kreeg de bal wat gelukkig aangespeeld en haalde vol uit. Valdés sprong nog goed naar de bal, maar het mocht niet baten.

Barcelona begon vervolgens de jacht op de gelijkmaker, maar het schortte in de afronding. Chelsea kreeg steeds meer vertrouwen en begon meer te drukken, wat resulteerde in een paar goede kansen. In de 23e minuut beging Alves een overtreding op Malouda in het strafschopgebied en zou het team van Guus Hiddink een penalty moeten krijgen. De Noorse scheidsrechter zag dat echter anders en de Engelsen kregen een vrije trap. De bal bleef hierop hangen rond het doel van Barcelona. De Catalanen kwamen maar met moeite onder de druk uit, maar konden in de rest van de eerste helft geen potten breken. Dat was vooral te danken aan het spel van Chelsea dat Barcelona niet hun favoriete spel liet spelen.

Het begin van de tweede helft was vrijwel een kopie van het begin van de eerste helft. De Engelsen wachtten af en Barcelona ging op zoek naar de gelijkmaker. Gaandeweg dutte de wedstrijd weer in. In de eenenvijftigste minuut kreeg Drogba een grote kans op de 2-0, maar Valdés had alweer een uitstekende redding en voorkwam de treffer. Dit schudden de Catalanen wat wakker en ze begonnen een hoger tempo te spelen. In de vijfenzestigste minuut zag de scheidsrechter een overtreding van Abidal op Anelka en gaf de speler onterecht de rode kaart. De vrije trap van Lampart die hierop volgde, ging ver naast.

Barcelona was geen schim van de afgelopen wedstrijden. Chelsea sprong slordig om met de kansen die ze kregen en bleek niet ten koste van alles met grotere cijfers te willen winnen. Ver in blessuretijd toverde Iniesta nog een kunstje uit zijn hoed en scoorde toch de 1-1 in de 93e minuut. Chelsea zette nog aan voor een slotoffensief, waarbij zelfs Cech mee naar voren ging, maar het mocht niet baten. Door het late doelpunt van Iniesta is Barcelona door naar de finale, omdat uitdoelpunten zwaarder tellen bij een gelijkspel. In de finale zal men Manchester United treffen dat gisteren won van Arsenal.


Karakteristieken

Chelsea FC (ENG) - Barcelona FC (SPA) 1-1
9’ Mickaël Essien 1-0
93’ Andrés Iniesta 1-1

Toeschouwers: 41.000
Scheidsrechter: Tom Henning Øvrebø (NOO)
Stadion: Stamford Bridge, Londen
Gele kaart: Alex, Drogba, Essien, Ballack (Chelsea), Alves, Eto'o, Iniesta (Barcelona)
Rode kaart: Abidal (Barcelona)

Opstellingen

Chelsea FC: Cech; Bosingwa, Alex, Terry, A.Cole; Essien, Ballack; Anelka, Malouda; Lampard; Drogba (Belletti/72)

Barcelona FC: Valdés; Alves, Piqué, Touré, Abidal; Busquets (Krkic/85); Xavi, Keita; Messi, Eto'o(Gudjohnsen/96), Iniesta (Sylvinho/97)

Pakistanen ontvluchten gebied Taliban

Inwoners van de Swat-vallei in Pakistan zijn massaal op de vlucht geslagen. Overheidsfunctionarissen meldden vandaag dat alleen vanuit de stad Mingora al meer dan 40.000 burgers een veilig heenkomen zoeken. Zij vrezen de gevolgen van een offensief door het Pakistaanse leger tegen Taliban-militanten in het gebied.

De uittocht begon gisteren in de namiddag. Het leger had de bewoners van de buitenwijken van Mingora, de grootste stad in de vallei, opdracht gegeven hun woning te verlaten.

Om de bewoners de tijd te geven, hebben de autoriteiten een uitgaansverbod voor onbepaalde tijd opgeheven. Dat wijst er mogelijk op dat het Pakistaanse leger een aanval op de Taliban in het gebied voorbereidt.

Volgens de plaatselijke autoriteiten zou het aantal vluchtelingen tot zeker een half miljoen kunnen oplopen. Een woordvoerder van de regering in de noordwestelijke grensprovincie, waar de Swat-vallei in ligt, meldde dat kampementen worden opgezet om de vluchtelingen op te vangen.


Pakistanen ontvluchten gebied Taliban  (foto: DAG)

Fabrikant flitspalen geflitst

Een directeur van een Brits bedrijf dat flitsapparatuur produceert is vandaag zijn rijbewijs kwijtgeraakt. De man is geflitst toen hij ruim 160 kilometer per uur reed, waar omgerekend 110 kilometer per uur toegestaan is.

De hardrijdende baas mag de komende zes maanden niet meer rijden. Sinds 1992 heeft zijn bedrijf op zo'n 4500 locaties in Groot-Brittannië flitspalen geplaatst.

Met dank aan vries007 voor de submit.

[Upd][Giro] Serov vervangt betrapte Pfannberger

De Oostenrijkse wielrenner Christian Pfannberger is door zijn team Katjoesja met onmiddellijke ingang geschorst. Ook is de 29-jarige wielrenner uit de ploeg gelaten voor de Giro, die aankomende zaterdag van start gaat in Venetië.

"We kregen een fax van Pfannbergers manager. Daarin staat dat hij positief heeft getest. We wachten nu op een sein van de UCI, maar we hebben hem in afwachting geschorst," aldus een verklaring van het team.

Mocht de UCI de positieve test van Pfannberger bevestigen, dan kan hij een levenslange schorsing krijgen. In 2004 werd hij namelijk al eens voor twee jaar geschorst vanwege het gebruik van testosteron.

Update
Team Katjoesja heeft via de eigen website laten weten dat Alexander Serov de vervanger zal zijn van Pfannberger in de Giro d'Italia. Pfannberger zou niet mee willen doen "vanwege persoonlijke problemen".

Demente bejaarde 'ontvoerd' door familie

Een 68-jarige dementerende bejaarde uit Groningen is door familieleden 'ontvoerd'. Omdat zij vinden dat de vriendin van de man onvoldoende voor hem zorgde, hebben ze hem overgebracht naar een verzorgingshuis in Winschoten.

De bejaarde man woonde samen met zijn vriendin in Groningen. Zijn kinderen hebben moeite met de relatie, en vinden dat de vriendin hem weghoudt bij zijn familie. De familie van de man heeft de kantonrechter ingeschakeld, maar deze oordeelde dat de man bij zijn vriendin kon blijven. Wel heeft de kantonrechter een mentor aangesteld die toeziet op de zorg die de man krijgt.

De aangestelde mentor is van mening dat er geen probleem is met de vriendin van de man. "De familie speelt voor eigen rechter. Ze kunnen kennelijk niet accepteren dat vader gewoon verliefd is geworden. Dat kan nu eenmaal gebeuren, ook op die leeftijd. Ze hebben een ongenuanceerd vooroordeel ten opzichte van die vriendin."

De zoon van de bejaarde deelt de mening van de mentor niet. "Mijn vader is zo dement dat hij verliefd zou kunnen worden op iedereen. Ik kan mij niet voorstellen dat een normale, gezonde vrouw verliefd op hem kan worden."

Een zorgteam gaat nu met de mentor overleggen welke actie wordt ondernomen tegen de 'ontvoering'. De bejaarde hoort niet thuis in het verzorgingshuis, maar moet naar een verpleeghuis.

Bionische arm niet altijd nuttig in Bionic Commando video

Binnenkort verschijnt Bionic Commando op de Xbox 360, PC en Playstation 3. De game is gebaseerd op het principe van een soldaat met een bionische arm. Hiermee kan hij door de steden slingeren, vijanden aan gort smijten en nog veel meer. Zo kan de arm namelijk ook nuttig gebruikt worden als brandweerman, zoals je een tijd geleden hier kon zien. Vandaag hebben we een video voor jullie waarin de arm nuttig van pas komt bij een ander beroep. Helaas loopt het wederom niet erg succesvol af.

Heracles test verdediger van Emmen

Heracles Almelo heeft deze week de 18-jarige Tim Siekman op proef. De jonge verdediger komt momenteel uit voor FC Emmen.

De linksback van Emmen kwam tot nu toe drie wedstrijden uit voor de hoofdmacht. Daarvoor speelde hij zijn wedstrijden in het beloftenteam van Emmen.

Heracles ziet ondanks de jeugdige leeftijd van Siekman, een versterking in de jongeling. Hij zal deze week meetrainen onder Gert Heerkes. Daarna wordt gekeken of hij in aanmerking komt voor een contract.

Wanneer Heracles de verdediger overneemt, zal Siekman in eerste instantie voor het beloftenteam gehaald worden. Vorig jaar kwam Bas Dost al over van FC Emmen.

Familie begraaft Karst Tates

De dader van de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn, Karst Tates, is vandaag aan het begin van de middag begraven op begraafplaats Rosorum in Zevenaar. De begrafenis werd bijgewoond door zijn familie.

De teraardebestelling had plaats rond twee uur ’s middags op de algemene begraafplaats. Voorafgaande aan de begrafenis kwam de familie bijeen in de aula. Het gezelschap bestond uit tien personen.

Daarna werd de rieten kist met daarop witte bloemen in alle stilte en soberheid naar de begraafplaats gedragen. Tijdens de teraardebestellig was de begraafplaats afgesloten voor het publiek. Achteraf waren er bij het graf geen kransen en geen gedenksteen te zien.

Hogere straf voor doodslag Sjoerd Rutten

In hoger beroep is de 27-jarige Roel K. uit Baarlo veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. In november 2007 sloeg K. de dan 17-jarige Sjoerd Rutten dood tijdens de paardenmarkt in Lottum.

De rechtbank in Roermond veroordeelde K. eerder tot een celstraf van drie jaar, waarvan een voorwaardelijk, omdat er volgens de rechtbank geen sprake was van doodslag. Het gerechtshof in Den Bosch is het niet eens met die uitspraak en legt K. daarom een hogere straf op.

De advocaat van K. stelt echter dat zijn cliënt handelde uit noodweer, omdat hij zich bedreigd voelde door een groep Lottumse jongeren. De advocaat en K. gaan dan ook in cassatie tegen de uitspraak.

Start komende edities VOR in Spanje

De komende drie edities van de Volvo Ocean Race zullen starten in de Spaanse havenstad Alicante. Een woordvoerster van de regionale regering van Valencia heeft dit woensdag gezegd.

Morgen zal in Boston het contract officieel ondertekend worden. In die stad zal op 16 mei de zevende etappe van de huidige Ocean Race van start gaan. De verwachting is dat de volgende edities plaatsvinden in 2011, 2014 en 2017.

Lionel Messi tekent voor San Lorenzo

De fans van de Argentijnse voetbalclub San Lorenzo zullen het waarschijnlijk niet geloven, maar Lionel Messi heeft een contract getekend bij hun club. Tenzij hij aannemelijk kan maken dat hij onder valse voorwendselen heeft getekend zal de spits van Barcelona vanaf komende zomer in Argentinië spelen.

Na de met 2-6 gewonnen wedstrijd tegen Real Madrid werd Messi opgezocht door Diego Korol, die een bijdrage leverde voor het populaire Argentijnse tv-programma Showmatch. Na afloop van het interview vroeg Korol nog om een handtekening. Nadat Messi deze had gezet draaide de presentator het blad om en kwam de tekst Contrato met het logo van San Lorenzo eronder tevoorschijn.

Messi kon de grap er wel van inzien. Het bewuste fragment is hier te zien. (Messi tekent ongeveer na driekwart van het item).

Aboutaleb: rellen Rotterdam voorbereid

De rellen op het bevrijdingsfeest in Rotterdam waren mogelijk voorbereid. Bij de Erasmusbrug, waar het feest plaatsvond, heeft de politie stokken gevonden die met spijkers waren beplakt.

Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vandaag gemeld. Hij stelde geschokt te zijn "dat mensen nota bene op een bevrijdingsfeest moedwillig ruzie gaan zoeken met de intentie slachtoffers te maken”.

Aboutaleb roept getuigen van de rellen op zich te melden bij de politie. Ook is de politie op zoek naar beelden van het incident.

Het bevrijdingsfeest in de Zalmhaven werd gisteravond vervroegd afgebroken vanwege gevechten tussen twee groepen jongeren. Hierbij werd onder meer iemand met een gebroken fles gestoken.

Politieagenten werden in het nauw gedreven en losten meerdere waarschuwingsschoten. Er is nog niemand aangehouden.


Aboutaleb: rellen Rotterdam voorbereid  (foto: DAG)

Machinist knokt met jongen op perron

Een machinist van de NS had het vanmiddag op het station van Sittard aan de stok met een zestienjarige jongen uit Stein die een joint rookte op het perron. Een ooggetuige verklaart dat de machinist de jongen geschopt heeft.

Het tweetal is aangehouden door de politie, nadat de kemphanen door NS-personeel uit elkaar gehaald zijn. De politie heeft de zaak nog in onderzoek. Volgens een persbericht is er 'geduwd en geschopt'.

De ooggetuige meldde dat de machinist de ruzie begonnen was. "Die jongen stond een jointje te roken op het station. Daardoor kreeg hij ruzie met de machinist. Die gaf hem vervolgens een flying kick. Daarna werd de jongen door twee man van de NS tegen de grond gewerkt, met een knietje in zijn nek. Ik vond het allemaal nogal overdreven."

Een woordvoerder van de NS stelt dat de aanhouding van de machinist niet voor problemen met de dienstregeling heeft gezorgd. "Zijn dienst was nog niet voorbij, maar gelukkig hebben we in Sittard uitstekende mogelijkheden om wat bij te sturen. Er zijn andere machinisten voor handen. De machinist in kwestie reed op een stoptrein en er zijn anderen die dat traject ook kennen. Misschien dat de trein tien minuten vertraging heeft opgelopen, maar verder hebben de reizigers hier nauwelijks hinder van gehad." Over eventuele sancties tegen de machinist wil de NS nog niets zeggen zolang het onderzoek nog loopt. 

Met dank aan FortunaHome voor de submit.

[Actie] Moederdag!

Aankomende zondag is het weer Moederdag! en dat kunnen we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom hebben we in samenwerking met yoursurprise.nl/ een speciale Moederdag actie! yoursurprise.nl/ heeft een uitgebreide webshop waar in het kader van deze speciale dag een origineel aanbod van Moederdag-cadeaus is samengesteld.

Wij mogen van yoursurprise.nl cadeaubonnen ter waarde van 20 euro weggeven! Om hier kans op te maken hoef je enkel antwoord te geven op de onderstaande prijsvraag. Om mee te doen moet je het antwoord op deze vraag: Welke dag is moederdag in 2010? in een mailtje sturen naar forumacties@fok.nl Je kan tot vanavond 22:00 uur een antwoord inzenden.

 Ook voor de mensen die geen cadaeubon winnen hebben we iets speciaals! De mensen van yoursurprise.nl/ hebben nog iets extra's! en naar mijn persoonlijke mening heel erg tof! Ze geven via deze speciale link een korting van 10% op alle moederdagcadeaus! Dit is natuurlijk alleen voor ons.  

 


 

Hiddink niet verrast door vertrek Van Basten

Guus Hiddink neemt het vanavond op met Chelsea in de halve finale van de Champions League tegen Barcelona. Toch had de manager van de club uit Londen nog wat te zeggen over het vertrek van Marco van Basten bij Ajax.

In een kort interview met Jack van Gelder van de NOS liet Hiddink weten niet echt verrast te zijn met het vertrek van zijn collega. "Het liep niet lekker", aldus Hiddink. "Marco had het niet echt naar zijn zin en hij is wel een type dat het goed naar zijn zin moet hebben bij een club."

"Het gaat erom wat hij de komende tijd gaat doen en dat hij zich afvraagt: wil ik verder na mijn ervaringen bij het Nederlands elftal en Ajax. Hij moet zichzelf daar heel goed van op de hoogte stellen", aldus de succesvolle trainer die vanavond de finale van de Champions League kan bereiken.

UEFA heeft geen genade met Fletcher

Darren Fletcher mag niet meespelen in de finale van de Champions League. De UEFA heeft aangegeven de rode kaart die de Schot kreeg tegen Arsenal niet te seponeren.

Fletcher kreeg in de slotfase een rode kaart nadat hij Arsenal-aanvoerder Cesc Fàbregas in het zestienmetergebied neerlegde. Fletcher raakte ook de bal, maar de bal ging op de stip. Scheidsrechter Roberto Rosetti kende geen genade en stuurde Fletcher uit het veld.

Na afloop van de wedstrijd was Sir Alex Ferguson tevreden met de uitslag, maar baalde van de rode kaart. Hij hoopte op genade van de UEFA, zodat Fletcher toch nog in actie zou kunnen komen in de finale.

De Europese voetbalbond bevestigde vandaag dat de enige reden om een rode kaart te schrappen, een persoonsverwisseling is. Tegenover SkySports zei de persvoorlichter van de UEFA het volgende: "Manchester United heeft het recht om de rode kaart aan te vechten binnen 24 uur na de wedstrijd. Maar een protest tegen een uitsluiting of boeking van een speler kan alleen toegelaten worden als de scheidsrechter de kaart aan de verkeerde speler heeft gegeven."

[NHL] Uitslag Ducks - Red Wings

De Anaheim Ducks hebben een 2-1 voorsprong genomen in de play-offserie tegen titelverdediger Detroit Red Wings. Het als achtste en laatst geplaatste team versloeg de Red Wings met 2-1. Man van de wedstrijd was weer eens Jonas Hiller.

Hiller maakte deze wedstrijd 45 reddingen en hoefde slechts één goal toe te staan. De Red Wings scoorde overigens nog een keer, maar deze werd onterecht afgekeurd door de scheidsrechters. Een verkeerde pass van Scott Niedermayer verdween onder de pads van Hiller, waarna de scheidsrechter de puck niet meer zag en het spel stillegde. De puck lag echter nog los, waardoor Marian Hossa kon scoren. Omdat het spel al was stilgelegd werd de goal afgekeurd en was er ook geen review mogelijk.

Hiller: "Het was een mazzeltje voor ons, maar we hebben er wel hard voor gevochten om überhaupt in deze positie te komen. Foute beslissingen van scheidsrechters zijn onderdeel van het spel en vandaag was het in ons voordeel." Red Wings-aanvoerder Niklas Lidstrom was opvallend mild over de scheidsrechterlijke dwaling. "Ik denk dat de scheidsrechter niet in de goede positie stond om het goed te kunnen zien. Het was pech voor ons, maar het is nu eenmaal niet anders. De regels zijn nu eenmaal zo."

De Red Wings betaalden zo een hoge prijs voor hun matige begin. In de eerste periode werden de Red Wings namelijk wederom overspeeld door Anaheim, en liepen zo een 1-0 achterstand op. De scherprechter was Teemu Selanne. Na acht minuten in de tweede periode maakte verdediger Scott Niedermayer een powerplay-goal en bracht de score op 2-0. Pas na veertien minuten in de tweede periode maakte Detroit via Henrik Zetterberg de aansluitingstreffer: 2-1.

Wat volgde was volledige dominantie van Detroit. In de laatste periode hadden de Red Wings maar liefst achttien schoten op doel, en de Ducks slechts drie. Jonas Hiller wist echter alles wat hij op zich af kreeg te keren en lijkt weer de beslissende factor in deze play-offserie. Waar hij al vrijwel eigenhandig de San Jose Sharks, het team met het beste reguliere seizoen dit jaar, eruit knikkerde lijkt hij ook deze serie te gaan binnenhalen voor de Ducks. De Red Wings hebben deze serie namelijk een 145-93 voordeel in aantal schoten op doel, maar de Ducks leiden de serie voorlopig.

[NHL] Uitslag Blackhawks - Canucks

De Chicago Blackhawks zijn er in eigen huis niet in geslaagd om een voorsprong te nemen in de play-offserie tegen de Vancouver Canucks. Chicago verloor met 3-1 en staat nu met 2-1 achter in de serie.

Roberto Luongo leek zich aardig te hebben hersteld van een mindere wedstrijd vorige week en maakte 23 reddingen. Hij hoefde slechts éénmaal een goal toe te staan, waar hij de vorige wedstrijd nog vijf tegengoals kreeg. Van tevoren waren er nog twijfels of Luongo niet uit zijn ritme was na deze matige wedstrijd, maar Luongo snoerde de criticasters de mond.

Wat vooral opviel deze wedstrijd was dat de Canucks, ondanks het ontbreken van verdediger Sami Salo, goed verdedigden. Er werden veel schoten geblockt, 21 in totaal, en de passing lanes werden goed dichtgehouden. Dit alles leidde ertoe dat de Blackhawks slechts 24 schoten op doel had, het laagste aantal in deze serie tot nu toe. Bovendien bleven de Canucks nu 60 minuten pushen, waar ze de eerste twee wedstrijden na een voorsprong het wat rustiger aan deden.

De goals van de Canucks werden gemaakt door Henrik Sedin, Steve Bernier en Mason Raymond. De enige goal van Chicago werd gemaakt door verdediger Brian Campbell in de powerplay.

Trek Yourself

Zo als iedereen misschien wel weet (anders weet je het nu), morgen gaat in Nederland de nieuwe Star Trek film in premiere. En om vast in stemming te komen kun jijzelf even helemaal startrek maken. Fotootjes oploaden en je weet hoe je er bijvoorbeeld als Vulcan uit zou zien.

Zijn de gewone Star Trek fims te saai voor jou, dan zijn misschien de Hustler versies meer jouw ding. Hier nog meer Star trek soft porno (met leuke filmfragmentjesen hier nog wat plaatjes).

Eenzame opsluiting voor 'enige' varken Afghanistan

Het voor zover bekend enige varken in Afghanistan, dat rondloopt in de dierentuin van Kabul, is in quarantaine geplaatst. Bezoekers vreesden voor besmetting met de Mexicaanse griep. Het dier is opgesloten in zijn winterverblijf.

"De meeste mensen weten niets over de Mexicaanse griep en bezoekers raakten in paniek toen ze het varken zagen uit vrees voor besmetting”, aldus de directeur van de dierentuin. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft laten weten dat het eten van varkensvlees of contact met varkens geen besmettingsgevaar oplevert. Het eten van varkensvlees is verboden in het streng-islamitische land.

Afghanistan kreeg in 2002 twee varkens van China om de dierentuin in Kabul weer wat leven in te blazen. Het andere varken en de nazaten van de twee werden gedood door een aanval van een beer. Desondanks is het ‘laatste varken van Afghanistan’ niet eenzaam. Hij is volgens de directeur bevriend geraakt met een geit.


Eenzame opsluiting voor 'enige' varken Afghanistan  (foto: DAG)

Finale X Factor moet wijken voor herdenking Apeldoorn

RTL4 staat vrijdagavond vanaf 19.30 uur in het teken van de herdenking van het drama in Apeldoorn. De finale van talentenjacht X Factor schuift daardoor een dag op en heeft plaats op zaterdag. Dat meldde een woordvoerder van RTL4 vandaag.

De vrijdagaflevering van Goede Tijden, Slechte Tijden wordt direct na de episode van morgen uitgezonden.

Overmorgen zal in de reguliere uitzending van het RTL Nieuws veel aandacht zijn voor de herdenking en de actuele ontwikkelingen rond de gebeurtenissen op Koninginnedag. Om 20.00 uur begint een speciale uitzending verzorgd door het RTL Nieuws waarin ook live wordt geschakeld naar Apeldoorn. Deze uitzending wordt niet onderbroken door reclame.

Erland Galjaard, programmadirecteur RTL4: "Wij vinden het niet gepast om op een avond dat Nederland herdenkt en rouwt een uitbundige liveshow te brengen. Om die reden passen we de programmering op vrijdagavond aan en besteedt RTL4 ruimschoots aandacht aan de herdenkingsdienst.”

Gordon is een van de leden van de jury van X Factor. Op dit moment is hij met De Toppers in Moskou om zich daar voor te bereiden op het Eurovisiesongfestival. Gepland was dat de zanger voor de finale van de talentenjacht even terug zou vliegen naar Nederland. Nu die finale is verplaatst, is dat plan op losse schroeven komen te staan. "Wij gingen ervan uit dat hij erbij zou zijn, maar dit is een van de implicaties van het verplaatsen van de finale", schetst een RTL-woordvoerder. "Wij vinden het heel belangrijk dat hij erbij is, temeer omdat Gordon ook coach is van kandidaten. Maar momenteel zoeken we nog uit wat er mogelijk is."

Finale X Factor moet wijken voor herdenking Apeldoorn  (foto: DAG)

Engoulvent wint tweede rit Duinkerken

De tweede etappe van de Vierdaagse van Duinkerken is vanmiddag gewonnen door de Franse wielrenner Jimmy Engoulvent.

De renner van de kleine Franse wielerploeg Besson Chaussures was de snelste in de massasprint. De Duitser Andre Greipel eindigde als tweede en nam de leiding in het algemeen klassement over van de Nederlander Kenny van Hummel. Van Hummel was gisteren de beste in de eerste rit.

Jankovic door in Rome na opgave Bondarenko

Jelena Jankovic heeft de kwartfinale van het WTA-toernooi van Rome bereikt. Een dag na de zware partij tegen Dulko had de Servische minder moeite met Kateryna Bondarenko. De Wit-Russische moest opgeven vanwege ziekte bij 6-1 en 1-0 in het voordeel van Jankovic.

De Servische tennister, die op zoek is naar haar derde titel op rij in Rome, zat goed in de wedstrijd. Een aantal winners van de als derde geplaatste Jankovic waren indrukwekkend. Binnen het half uur kon ze de eerste set winnend afsluiten. In de tweede set brak ze meteen Bondarenko, die daarna aangaf niet verder te kunnen spelen.

IJslandse bankiers willen West Ham kopen

Een consortium, dat wordt geleid door de IJslandse bank Straumur, zou de Engelse voetbalclub West Ham United willen overnemen. Momenteel heeft Hansa de club in handen, maar dit bedrijf dat wordt gerund door Björgólfur Guðmundsson ging onlangs kopje onder.

Straumur is de belangrijkste financier van Hansa en is daarom de meest logische optie voor de overname van de club. Als men tot een akkoord komt, zal Straumur aan het einde van dit seizoen de club in handen krijgen. Veel veranderingen zullen er niet plaatsvinden, zo meldt Sky Sports.

Momenteel wacht West Ham op duidelijkheid inzake de overname, alvorens de club zich aanmeldt bij de Premier League en de FA voor een licentie. Deze is nodig, wil men deelnemen aan één van de competities van de UEFA.

De deadline van inschrijving - 30 april - heeft de Londense club niet gehaald. Dit kan hen een plek in de Europa League kosten, mits zij zich kwalificeren voor het toernooi, dat als opvolger van de UEFA Cup geldt.

"Cambuur wil Van Mosselveld"

SC Cambuur-Leeuwarden heeft in de zoektocht naar een vervanger voor de naar FC Groningen vertrekkende Michael Jansen het vizier gericht op Frank van Mosselveld. Hij mag vertrekken bij RKC Waalwijk.

De 25-jarige Van Mosselveld speelde drie seizoenen voor RKC Waalwijk, waar zijn aflopende contract niet verlengd wordt. RKC nam hem in de zomer van 2006 over van Willem II, waar hij als prof debuteerde. Van Mosselveld speelde tot dusverre 131 competitiewedstrijden in het betaald voetbal en maakte daarin vijf doelpunten.

Ook Grace Jones komt rocken op Lowlands

De organisatie van het inmiddels uitverkochte festival Lowlands heeft vandaag weer nieuwe namen uit het muziekprogramma aangekondigd, waaronder de Britse rockband Kaiser Chiefs en Grace Jones. Ook de Amerikaanse band Faith no More en de Canadese dj Tiga beklimmen in augustus een van de podia in Biddinghuizen.

Andere nieuwe namen uit het muziekprogramma zijn Grizzly Bear, Dixon, The Parlor Mob en Paul Kalkbrenner. Eerder waren al de Arctic Monkeys, The Prodigy, Lily Allen, Basement Jaxx en Boys Noize aangekondigd.

De zeventiende editie van Lowlands begint op 21 augustus op het evenemententerrein Walibi World in Biddinghuizen. Sinds vrijdag 1 mei is het festival uitverkocht. Alle 55.000 tickets voor het driedaagse festival gingen de afgelopen maanden over de toonbank en dat is sneller dan ooit. Kaarten die via de zwarte handel zijn opgekocht, worden binnenkort ongeldig gemaakt.


Ook Grace Jones komt rocken op Lowlands  (foto: DAG)

Kwartet spelers vertrekt bij Den Bosch

FC Den Bosch heeft een viertal spelers laten weten dat ze mogen vertrekken bij de club. Het kwartet heeft een aflopend contract en krijgt geen nieuwe aanbieding.

Het gaat om Stanley Aborah, Arjan Ebbinge, Ivo Rossen en Stefano Seedorf. Volgens interim-trainer Fred van der Hoorn zijn er diverse redenen voor deze beslissing: "Zowel budgettaire redenen als de wens van spelers zelf om zich op hun maatschappelijke carrière te richten liggen daar ten grondslag aan. Dit betekent dat Aborah, Ebbinge, Rossen en Seedorf vrij zijn om te gaan en staan waar zij willen. Zelf zijn zijn met verschillende spelers in gesprek." Volgens de papieren versie van Voetbal International zou FC Den Bosch interesse hebben in Wilmer Kousemaker van Haarlem en Fabio Caracciolo van ADO Den Haag.

'15 procent daling komende weken'

Mahendra Sharma, een Indiase goeroe die voorspellingen doet op basis van astrologie, verwacht dat de financiële markten de komende dagen en weken hard onderuit zullen gaan, zo meldt financieel nieuwszender RTL Z. Aandelenmarkten lieten de afgelopen maanden wereldwijd een forse rally zien.

Mahendra: "Er komt een grote correctie aan in grondstoffen en in aandelen binnen 2 à 3 dagen. De koersdalingen zullen 'nasty' zijn, maar geven ook kansen om veel geld te verdienen." Volgens Mahendra zullen Europese en Aziatische beurzen de komende weken met 15 procent dalen.

"Neem ook gedeeltelijk winst op uw aandelen in zonne-energie, de nucleaire industrie en in uranium. Koop deze aandelen weer bij dalingen", aldus de Nostradamus-aanhanger. Ook is Mahendra extreem negatief over bankaandelen, graan en olie. Naar eigen zeggen komen 80 procent van de voorspellingen van Mahendra uit.

Braafheid solliciteert naar contractverlenging

Als het aan Edson Braafheid ligt, dan verlengt hij op korte termijn zijn contract bij FC Twente. Zo meldt het Algemeen Dagblad. De international speelt vanaf januari 2007 bij de Tukkers.

De verbintenis van de linksback loopt tot medio 2010 en de zaakwaarnemer van Braafheid heeft reeds om de tafel gezeten met FC Twente. Dat was eerder dit seizoen en toen bleken de partijen te ver uit elkaar te liggen wat betreft eisen.

De clubleiding heeft daarna niks meer van zich laten horen, maar naar nu blijkt zal er op korte termijn alsnog een gesprek volgen. Mede door het feit dat Braafheid uit is op een nieuwe verbintenis.

Eerder speelde Braafheid 3,5 seizoen bij FC Utrecht. In de winterstop van 2007 verkaste hij naar Enschede en daar groeide hij al snel uit tot basisspeler.

Bloemendaal per direct weg bij De Graafschap

De Graafschap heeft per direct afscheid genomen van Mark Bloemendaal. De jonge aanvaller debuteerde op 17-jarige leeftijd tegen Cambuur. Zijn eerste doelpunt dateert van het seizoen 2006/2007 tegen FC Eindhoven.

Bloemendaal gold ooit als het grote talent van De Graafschap, die met zijn voetballende kwaliteiten zelfs naar Real Madrid kon, maar de 20-jarige speler kon het nooit waarmaken. In onderling overleg tussen De Graafschap en Mark Bloemendaal en diens zaakwaarnemer Robert Postma is besloten dat de wegen van beide partijen per direct scheiden.

"Ik heb een gesprek gehad met Mark Bloemendaal en zijn zaakwaarnemer Robert Postma", zei directeur voetbalzaken Leen Looyen in De Gelderlander. "Hij was erg teleurgesteld omdat hij de laatste tijd wisselspeler was bij de beloften. Er zijn de laatste tijd een paar dingetjes gebeurd en we hebben besloten dat hij nu al op zoek mag naar een andere club. Misschien kan hij ergens op stage en ik wil hem daarbij ook nog wel helpen."

Bloemendaal zou in de kleedkamer hebben gezeten tijdens het uitduel van Jong De Graafschap tegen de beloften van FC Groningen, waardoor hij door trainer Jan Vreman niet kon worden ingebracht. De jongeling staat bekend om zijn slechte mentaliteit.

[Giro] Millar is vol goede moed

David Millar begint met goede moed aan de Giro d’Italia komende zaterdag. Op 9 mei zal er in Venetie worden gestart met een ploegentijdrit. Millar en zijn teamleden van Garmin-Slipstream willen, net als vorig jaar, de overwinning pakken.

In maart van dit jaar brak de 32-jarige Schot zijn sleutelbeen in Paris - Nice. De afgelopen week trainde hij echter weer met zijn ploeggenoten in Noord-Spanje. "We hebben in Girona onze laatste trainingsweek gehad voordat de Giro begint. Er is geoefenend op de ploegentijdrit, die wij hopelijk weer kunnen winnen. Met mij persoonlijk gaat het goed. Mijn schouder geneest uitstekend. Ik heb bijna een maand niet op de fiets gezeten, maar ik groei naar een goede vorm toe," aldus Millar tegen Cyclingnews.

Millar uitte vorig jaar forse kritiek op de organisatie van de Giro vanwege de reistijd tussen de etappes en het zware parkoersschema. "Ik had mezelf beloofd om nooit meer in de Giro te rijden, maar na mijn blessure heb ik nog eens alles goed geanalyseerd en besloot dat het verstandig is om toch in Italië te rijden. Ik heb geen hoge verwachtingen dit jaar, maar het kan voor mij haast niet slechter verlopen dan in 2008."

Amsterdam in zomer weer wekenlang bouwput

Evenals vorig jaar verandert Amsterdam de komende zomer gedurende enkele weken in een bouwput. Tussen 26 juni en 24 augustus vinden op verscheidene plaatsen in de stad ingrijpende werkzaamheden plaats, waarvan het verkeer ernstige hinder ondervindt.

Dat maakte de gemeente vandaag bekend. Amsterdam begint onder meer met de renovatie van de IJtunnel en de herinrichting van het Mr. Visserplein, waardoor veel autoverkeer moet omrijden. Ook de toegangsweg richting de IJtunnel in Amsterdam-Noord is op twee plaatsen tijdelijk afgesloten.

Daarnaast is de gemeente van plan aan het spoor bij station Zuid te werken in het kader van de Noord-Zuidlijn. Enkele metrolijnen rijden daarom tijdelijk niet of slechts gedeeltelijk. Deze werkzaamheden gaan overigens niet door als de gemeenteraad besluit te stoppen met de aanleg van de metrolijn, zo benadrukte de gemeente.

De hoofdstad kiest er bewust voor alle werkzaamheden tegelijkertijd uit te voeren in de zomerperiode. Er zijn dan minder reizigers in de stad en het ongemak duurt relatief kort, aldus de gemeente.

IJsstokjesboot vaart uit!

Het Jeugdjournaal, Hart van Nederland en de Telegraaf en vele anderen zoals de Frontpage van FOK! waren gister in jubelstemming. Groot nieuws! De IJsstokjesboot vertrekt met aan boord honderden knuffels naar London en vervolgens naar Key West. Ja Viking Wim, Key West! Niet eerst naar London, dan weer terug en vervolgens voorbereiden op een tocht naar het grote verre Key West. 

Iedereen was verrast door het geweldige idee en de heldendaad die Robert mcDonald voor ogen had. Als een ware Viking de zee bevaren en landen veroveren met knuffels. Wat een held!
Na een lange inwerkperiode van zeer professionele crewleden is het dan zo ver. Gister is de IJsstokjesboot vertrokken vanuit Urk.
 
Ik neem alles terug wat ik de afgelopen jaren heb gezegd over de IJsstokjesboot en Robert mcDonald. Het is hem dan uiteindelijk toch gelukt. Mijn oprechte excuses voor de zoveelste keer. De weblog van FOK! zat er nu toch echt volledig naast. 

EA Sports 'heeft lesje geleerd'

In een interview met MCV heeft de baas van EA Sports, Peter Moore, aangegeven dat ze bij EA Sports bij het ontwikkelen van spellen voor de Wii 'hun lesje hebben geleerd'. We horen de laatste tijd steeds vaker dat ontwikkelaars zich meer gaan concentreren op het ontwikkelen van spellen voor de Nintendo Wii en Peter Moore gaat hier dus ook volop in mee. In het interview zegt hij onder andere:

"We’ve been used to using graphics as the selling point for the latest FIFA or Madden. The Wii can’t deliver that, but we’ve come to learn how to adapt to the motion. We had a slow start and maybe we were leading on Xbox 360 and PS3 a few years ago and not paying enough attention to the Wii."

Moore geeft aan dat ze bij EA Sports nu teams hebben ingesteld die meer ervaring hebben met het ontwikkelen van spellen voor de Wii. Ook zegt Moore dat ze bij EA Sports hebben geleerd hoe ze hun licenties relevant moeten maken voor Wii bezitters.

Moore bevestigt dat met de woorden:

“It’s not about the detail in the shirts and being able to smell the grass anymore. It’s about having fun and how the games feel.”

Voor het volledige interview kun je hier terecht.

Het is levendig in de stad in nieuwe trailer van Risen

Eind vorig jaar werd de Action-RPG Risen aangekondigd voor de Xbox 360 en de PC. Sinds de aankondiging zijn er al een aantal trailers uitgekomen die onder andere wat van de setting lieten zien. Vandaag is er weer een trailer verschenen, deze laat wat zien over het leven in de stad.
Risen wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2009 voor de Xbox 360 en de PC.


Action-RPG die zich afspeelt op een vulkanisch eiland ergens in een middeleeuwse fantasy-setting.

Beenhakker krijgt vertrouwen van Poolse bond

De Poolse voetbalbond en Leo Beenhakker hebben tijdens een functioneringsgesprek besloten dat de oefenmeester aanblijft als bondscoach van de Polen.

Sinds enkele maanden stond Beenhakker onder druk, waardoor de bond genoodzaakt was de bondscoach voor een onderhoud bij zich te roepen. Vooral de Poolse media sprak schande van het feit dat Beenhakker aankomend seizoen technisch adviseur wordt bij Feyenoord. Grzegorz Lato, hoofd van de Poolse bond, sprak in het gesprek echter zijn vertrouwen uit in Don Leo.

Een ontslag is dus niet van toepassing, maar of alle kou uit de lucht is, valt te betwijfelen. De problemen tussen Beenhakker en de Poolse voetbalbond zijn in het gesprek met Lato wel opgelost. Polen maakt nog altijd kans op een ticket voor het WK 2010.

Koploper Noord-Ierland staat drie punten voor, maar heeft een wedstrijd meer gespeeld. Slowakije heeft de beste kans om eerste te worden in de poule. Zij hebben twee wedstrijden minder gespeeld dan Noord-Ierland én één wedstrijd minder gespeeld dan Polen en staan één punt achter op de Britten.

Rabbids teasen ons in 'Rabbids Go Home'-trailer en multiplayer blijft geheim

Ubi Soft heeft ons al eerder bekend gemaakt een game te maken waarin de Rabbids weer de hoofdrol spelen. In deze game denken de Rabbids dat de maan hun huis is en moeten er komen door zich door verschillende stereotypes heen te worstelen. Hoewel de gameplay nog een klein beetje geheimzinnig blijft hebben we toch een teaser-trailer voor je.

Ook heeft IGN een interview gehouden met Rabbids Go Home's creative director, Jacques Exertier, waarin deze meldt dat er wel degelijk een multiplayer modus in zit. Helaas kon hij niet veel vertellen, maar wel is bekend dat beide spelers zich samen erg moeten kunnen vermaken met deze modus. Ook vertelt Jacques dat ze verschillende, nog onbekende online features zullen gebruiken.

IGN: Does the title include a multiplayer mode? Tell us about it.

Jacques: It's too soon to talk about it, but it is our firm intention that 2 players be able to experience the adventure and the comedy together.

IGN: Any online play or WiiConnect24 support?

Jacques: We are preparing several online features currently, but I can't elaborate at this time...

Operatie voor Vertonghen zeer waarschijnlijk

Het zit Ajax niet mee. De ploeg eindigt al niet als tweede in de competitie, trainer Marco van Basten stapte uit eigen beweging op, en nu ziet het ook nog toe hoe Jan Vertonghen een operatie ondergaat.

De Ajacied heeft last van een buikspierblessure en de enige manier om deze kwetsuur te verhelpen is volgens AT5 door onder het mes te gaan. Volgende week zal de operatie volgens het Amsterdamse medium plaatsvinden.

Het is niet bekend voor welke duur Vertonghen nadien met zijn herstel bezig zal zijn. De verwachting is dat hij zeker weer bij de selectie kan aansluiten als deze aan de voorbereiding op volgend seizoen begint.

De Belg speelde dit seizoen 27 wedstrijden in het shirt van Ajax. Tegen FC Utrecht viel hij uit met een hamstringblessure, waarna hij tegen PSV weer speelde en tegen AZ inviel. Na de wedstrijd tegen de kersverse landskampioen is hij opnieuw geblesseerd geraakt.

Van Basten: "Moeilijke beslissing"

Om 17:00 uur begon er in de Amsterdam ArenA een persconferentie naar aanleiding van het vertrek van Marco van Basten. De oefenmeester gaf aan dat het toch nog een moeilijke beslissing was.

"Na een aantal dagen dubben heb ik besloten te stoppen bij Ajax," begon Van Basten de persconferentie. "Het is moeilijke beslissing geweest en heeft vooral te maken met de slechte resultaten van de afgelopen weken en de resultaten over het hele jaar. Dat hakt er in."

Van Basten ging verder met de woorden: "Ik wilde er wel voor gaan en was overtuigd dat het ging lukken, maar afgelopen zondag was opnieuw een forse teleurstelling. Als je het gevoel hebt dat er voldoende rek in de spelersgroep zit, kan je er nog mee doorgaan. Dit seizoen hebben we echter zeer wisselvallig gepresteerd."

Daarom dacht Van Basten dat hij niet de juiste man was om volgend seizoen bij Ajax verder te gaan. "Ik heb het niet het idee dat ik de kwaliteiten als coach heb om het volgend jaar anders te doen. Uiteindelijk dacht ik dat het beter was om te stoppen."

Rick van den Boog, algemeen directeur van Ajax, gaf ook nog een reactie en blikte vooral terug op de afgelopen uren. "Vanochtend maakte Van Basten aan de directie kenbaar te stoppen met zijn taken. En daarom zitten we nu dus ook hier."

Toch wilde Van Basten ook nog een compliment richting de spelersgroep maken. "Het was een prettige samenwerking met de mensen van de club en de spelers."

Kijk voor meer voetbalnieuws op FOK!sport!

 

Geen Nederlandse marathonlopers op WK

Er zal geen mannen marathonteam uitgezonden worden naar de Wereldkampioenschappen Atletiek in augustus in Berlijn. Overleg tussen Gerard Nijboer (begeleider van het nationaal marathonteam), de betreffende atleten en hun coaches heeft tot de conclusie geleid dat er geen team kan worden samengesteld.

Een team dient minimaal uit drie atleten te bestaan. Twee atleten hadden dit voorjaar voldaan aan de vormbehoud-eis: Hugo van den Broek (Venloop in Venlo, 22 maart) en Martin Lauret (Halve marathon van Berlijn, 5 april). Sander Schutgens wilde een startbewijs afdwingen door vormbehoud te tonen bij de internationale topwedstrijd over 25 kilometer, op zondag 10 mei 2009 in Berlijn.

De overige marathonlopers die op papier (tot 22 juni 2009, de dag waarop de kwalificatie-mogelijkheid sluit) kans hadden op kwalificatie voor het marathonteam hebben ieder hun redenen: Luc Krotwaar heeft nog tijd nodig om in een uitstekende vorm te geraken; hij is voornemens deel te nemen aan een najaarsmarathon. Greg van Hest heeft aangegeven niet voor 22 juni te kunnen voldoen aan de vormbehoud-eis. Eerder had Koen Raymaekers zich al teruggetrokken voor een eventueel marathonteam voor de WK. Hugo van den Broek heeft vervolgens onlangs aangegeven zich te willen focussen op een najaarsmarathon.

Alle potentiële atleten geven te kennen vooruit te willen kijken naar de Europese Kampioenschappen Atletiek in 2010 in Barcelona. Daar zijn de kansen op een toppositie van het marathonteam groter. In 2006 behaalde het Nederlandse marathonteam bij de laatste EK een knappe derde plaats.

Van Basten: "Moeilijke beslissing"

Om 17:00 uur begon er in de Amsterdam ArenA een persconferentie naar aanleiding van het vertrek van Marco van Basten. De oefenmeester gaf aan dat het toch nog een moeilijke beslissing was.

"Na een aantal dagen dubben heb ik besloten te stoppen bij Ajax," begon Van Basten de persconferentie. "Het is moeilijke beslissing geweest en heeft vooral te maken met de slechte resultaten van de afgelopen weken en de resultaten over het hele jaar. Dat hakt er in."

Van Basten ging verder met de woorden: "Ik wilde er wel voor gaan en was overtuigd dat het ging lukken, maar afgelopen zondag was opnieuw een forse teleurstelling. Als je het gevoel hebt dat er voldoende rek in de spelersgroep zit, kan je er nog mee doorgaan. Dit seizoen hebben we echter zeer wisselvallig gepresteerd."

Daarom dacht Van Basten dat hij niet de juiste man was om volgend seizoen bij Ajax verder te gaan. "Ik heb het niet het idee dat ik de invloed heb om het volgend jaar anders te doen. Uiteindelijk dacht ik dat het beter was om te stoppen."

Rick van den Boog, algemeen directeur van Ajax, gaf ook nog een reactie en blikte vooral terug op de afgelopen uren. "Vanochtend maakte Van Basten aan de directie kenbaar te stoppen met zijn taken. En daarom zitten we nu dus ook hier."

Toch wilde Van Basten ook nog een compliment richting de spelersgroep maken. "Het was een prettige samenwerking met de mensen van de club en de spelers."

Vertrek Van Basten zorgt voor unicum

Het vroegtijdige vertrek van Marco van Basten zorgt voor een unicum in de Eredivisie. Nog nooit zijn alle drie de trainers van de traditionele top drie in hetzelfde seizoen ontslagen of opgestapt.

Marco van Basten kondigde vandaag zijn vertrek bij Ajax aan. Eerder dit jaar diende Huub Stevens bij PSV al zijn ontslag en en werd Gertjan Verbeek door Feyenoord ontslagen. Dit is nog nooit eerder in de historie van de Eredivisie gebeurd.

Van Basten is daarnaast ookal de negende trainer dit seizoen die het veld moet ruimen. Roda JC ontsloeg in oktober 2008 als eerste zijn coach, Raymond Atteveld.

Vertrokken trainers:ClubTrainerOpvolger
ADO Den Haag *André WetzelRaymond Atteveld
AjaxMarco van BastenJohn van 't Schip
De GraafschapHenk van SteeDarije Kalezic
FC UtrechtWillem van HanegemTon du Chatinier
FeyenoordGertjan VerbeekLeon Vlemmings
PSVHuub StevensDwight Lodeweges
Roda JCRaymond AtteveldHarm van Veldhoven
VitesseHans WesterhofTheo Bos
Willem II *Andries JonkerAlfons Groenendijk

* Trainers zijn vrijwillig opgestapt omdat zij een dubbelfunctie hadden en hierdoor het trainerschap niet naar behoren konden uitvoeren.

Zelfmoord na verlies Arsenal

Een Keniaanse fan van de Engelse voetbalclub Arsenal heeft zich opgehangen na de 1-3 nederlaag tegen Manchester United. De twee ploegen speelden gisteren tegen elkaar voor een finaleplaats in de Champions League.

De 29-jarige Suleiman Omondi had de wedstrijd met vrienden in een café gevolgd. De man verliet volgens zijn vrienden huilend het café na het duel. Later werd hij hangend, met zijn Arsenal-shirt nog aan, gevonden in zijn huis in de buurt van de Keniaanse hoofdstad.

'Subsidieer stoppen met roken'

Tientallen deskundigen, onder wie hoogleraren en artsen, doen volgende week een oproep aan minister Klink van Volksgezondheid om stoppen met roken te subsidiëren. Dit zou via de basis ziektenkostenverzekering moeten gebeuren. De deskundigen verwachten dat op deze manier meer mensen stoppen met roken.

Oud-minister van Volksgezondheid Els Borst is een van de deskundigen. Zij zegt dat de maatregel in eerste instantie geld zal kosten, ongeveer 25 miljoen euro per jaar, maar dat het op den duur geld bespaart. Aangezien iedereen een basisverzekering heeft, zullen de kosten door iedereen worden gedragen. Op termijn worden steeds minder mensen ziek, waardoor de totale ziektekosten afnemen, zo is de redenatie.

Zieke rokers kosten nu ongeveer twee miljard euro per jaar.

NOS: spijt van verlengen applaus Beatrix

De NOS betreurt het dat in journaaluitzendingen na de dodenherdenking het applaus dat klonk voor koningin Beatrix heeft verlengd. Dat zegt plaatsvervangend hoofdredacteur NOS-nieuws Marcel Gelauff. "Dit hadden we zo niet moeten doen."

Tijdens de herdenking op de Dam hield burgemeester Job Cohen een speech waarin hij Beatrix bedankt voor haar aanwezigheid. "Dit jaar in het bijzonder prijzen wij ons gelukkig met haar aanwezigheid." Hij vervolgt: "Tussen 1939 en 1945.." en valt dan stil omdat het publiek uit waardering voor Beatrix begint te klappen.

Vanaf het moment dat het applaus op volle sterkte is, klapt het publiek nog zo'n tien seconden door waarna het geluid langzaam wegsterft en Cohen zijn speech vervolgt.

In de Journaal-uitzending is Cohens 'Tussen 1939 en 1945' eruit geknipt en volgt na zijn opmerking over Beatrix direct applaus op volle sterkte en houdt dat geen tien maar zo'n zeventien seconden aan voordat het afzwakt.

Volgens Gelauff probeerde de NOS in de journaals een beeld te geven van wat er gebeurde. "We wilden de volgorde Cohen - publiek - koningin laten zien. Maar onder een deel van die beelden was het alweer stil. Dat kan in een live-uitzending van een uur wel, maar onder een item van een halve minuut verwacht het publiek geluid. Daarom is een deel van het geluid er twee keer onder gezet. Dat hadden we in dit geval juist níet moeten doen."

Gelauff benadrukt dat de intentie van de NOS niet was 'de BV koningin vooruit te helpen', maar een samenvatting van de herdenking te laten zien.

Bekijk de originele uitzending hier

Bekijk het item uit het NOS-journaal hier

Slechts 491.000 banen weg in de VS

De werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven is in april met 'slechts' 491.000 banen afgenomen, zo blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van salarisstrookjesverwerker Automatic Data Processing (ADP). Dit is fors beter dan verwacht. Economen hielden gemiddeld rekening met een daling van de werkgelegenheid met 644.000 banen.

In maart was de daling van de werkgelegenheid in de Amerikaanse private sector nog 708.000 banen. Het ADP-rapport loopt vooruit op de cijfers over de banenmarkt van de Amerikaanse overheid, die vrijdag worden gepubliceerd.

100 meter geschrapt van wereldbeker

Aankomend seizoen zullen er geen honderd meters worden geschaatst tijdens wereldbekerwedstrijden. De ISU heeft besloten het onderdeel, dat sinds een paar jaar deel uitmaakte van het bijprogramma, niet meer te laten plaatsvinden.

Eén van de aanleidingen voor het besluit is dat het onderdeel nooit op veel belangstelling van het publiek en de media kon rekenen. Ook het feit dat veel schaatsers de afstand lieten schieten uit angst voor hamstring- en liesblessures speelde een rol.

Mbo wordt in niveaus opgedeeld

Het middelbaar beroepsonderwijs wordt vanaf volgend jaar opgesplitst in twee niveaus: hoog (mbo) en laag (fbo). Het huidige mbo bestaat uit vier niveaus, maar het is nu voor werkgevers veelal onduidelijk wat een mbo'er precies kan. De MBO Raad heeft geadviseerd dat er voor het hoge en lage niveau verschillende diploma's komen.

"Funderend beroepsonderwijs (fbo, de huidige niveaus 1 en 2, red) leidt op tot vakmanschap en een startkwalificatie op niveau 2. Wie verder wil kan doorstromen naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo, de huidige niveaus 3 en 4, red). Dat leidt op tot ondernemerschap, tot vakspecialist en wie verder wil, kan terecht op het hoger beroepsonderwijs", aldus Jan van Zijl, voorzitter van de MBO Raad.

De MBO Raad streeft naar een betere positionering van het mbo, bovengenoemde plannen maken hier deel van uit.

Selectie Ajax is teleurgesteld

De spelersgroep van Ajax heeft teleurgesteld gereageerd op het bericht dat Marco van Basten de club zal verlaten. Toch was er ook begrip voor de keuze van de oefenmeester.

"Je hoopt toch voor een langere tijd met een trainer samen te werken," liet Thomas Vermaelen, aanvoerder van Ajax, in een eerste reactie weten. Van Basten was woensdag niet aanwezig op de training, maar lichtte de selectie na afloop hiervan in over zijn besluit.

"Je weet dat er na die 4-0-nederlaag gespeculeerd wordt over de positie van de trainer," vervolgde Vermaelen. "Toch hadden we het niet verwacht. Het nieuws kwam hard aan, iedereen is teleurgesteld. We zullen ook nooit weten of het de juiste oplossing is. Wij hadden nog vertrouwen in de trainer."

John van 't Schip zal komend weekend op de bank plaatsnemen. Dan staat namelijk de wedstrijd tegen FC Twente op het programma. Vermaelen: "We hopen dat het publiek zondag achter ons staat. Het is een belangrijke wedstrijd. Alle steun kunnen we nu gebruiken."

Discussieer op het FOK!forum over de opvolger van Van Basten

Ferrari in Spanje met dubbele diffuser

Het Formule 1-team van Ferrari zal in Spanje aan de start verschijnen met de dubbele diffuser. Het Italiaanse team testte vorige week op het circuit van Vairano een compleet nieuw aerodynamisch pakket waaronder de nieuwe diffuser.

Het nieuwe pakket voor de F60 omvat onder meer een gewijzigde voor- en achtervleugel. Het Italiaanse team meldt op haar eigen website dat ze updates die ze in de planning hadden voor Turkije en Groot-Brittannië naar voren hebben gehaald. Hieronder valt de eerste poging tot het bouwen van een goede dubbele diffuser. Volgens Ferrari was het inpassen van de nieuwe diffuser complex, omdat er aan de achterzijde van de auto allerlei elektronische en hydraulische systemen opnieuw ingepast moesten worden. De eerste testresultaten wijzen er op dat de auto meer downforce heeft en sneller is dan eerder in het seizoen.

Naast de wijzigingen op beide auto's krijgt Kimi Räikkönen ook nog de beschikking over een nieuw chassis dat lichter is dan het vorige. Omdat de Fin zwaarder is dan zijn teamgenoot Felipe Massa was het nodig om hem een lichtere auto te geven en zo beter te kunnen profiteren van KERS. Het programma van deze update begon al eind 2008, nog voor de officiële presentatie van de F60.

Henk Vos stopt ermee na 600 duels

Henk Vos zal aanstaande vrijdag zijn imposante voetbalcarrière afsluiten. Bij de club waarbij hij debuteerde in het betaald voetbal, namelijk RBC, zal hij ook zijn carrière afsluiten na vijfentwintig jaar en exact zeshonderd duels.

Alleen Pim Doesburg ging hem voor door zoveel wedstrijden te spelen. Op 16-jarige leeftijd debuteerde de spits in 1983 bij RBC in het betaald voetbal. Tijdens zijn carrière speelde Vos voor veertien verschillende clubs, te weten RBC, PSV, Willem II, Eindhoven, Germinal Ekeren, Standard Luik, FC Metz, FC Sochaux, Feyenoord, FC Den Bosch, NAC Breda, TOP Oss, Germinal Beerschot en Racing Mechelen.

Vos beleefde mooie tijden bij de diverse clubs: "Feyenoord was de mooiste tijd. Ik ben er kampioen geworden en heb in de Champions League gespeeld. Bij Standard Luik, met wie ik in 1993 de Belgische nationale beker won, heb ik echter mijn beste tijd gehad. Ook bij RBC heb ik mooie momenten meegemaakt, zoals de promotie in 2002", aldus de inmiddels 40-jarige speler. "Alles bij elkaar ben ik trots op mijn carrière. Ik heb ongeveer alles meegemaakt, van Champions League tot degradatie."

RBC Roosendaal zal Vos aanstaande vrijdag in de rust van de wedstrijd Roosendaal - FC Den Bosch huldigen. Na afloop zal er een schilderij, dat Henk Vos schilderde ter ere van deze mijlpaal zelf schilderde, worden geveild in de businessclub.

Alle Gears of War 2-content plus extra's in één verpakking

Voor mensen die nog niet toe zijn gekomen aan het downloaden van nieuwe maps voor Gears of War 2 heeft Microsoft goed nieuws, er komt een doosje in de winkels met daarin alle tot nu toe uitgebrachte content plus een aantal extra's. De Gears of War 2: All Fronts Collection zal naast wat je al online kunt vinden ook de "Dark Corners"-add-on bevatten. Deze biedt zeven nieuwe multiplayermaps en een campaignmissie genaamd "Road to Ruin". Hierin keren Marcus en Dom terug naar de Locust Hollow en krijg je daadwerkelijk de mogelijkheid om stealthy te spelen.

Mocht je alle maps al gedownload hebben, niet getreurd. Dark Corners zal ook gewoon in de Xbox Live Marketplace verschijnen, daar mag je dan 1.600 Microsoft Points voor neertellen. Overigens kun je dan net zo goed alles even op disc halen, want All Fronts Collection gaat je €19,99 kosten. De content zal vanaf 28 juli te koop zijn.

[Giro] Diquigiovanni rekent op Simoni

De ploegleiding van Diquigiovanni-Androni heeft bekend gemaakt welke negen renners aanstaande zaterdag van start gaan in de Giro d'Italia. Tweevoudig winnaar van de roze trui, Gilberto Simoni, is de kopman van de ploeg.

Leonardo Bertagnolli is één van de acht renners die zijn landgenoot op weg naar een goede eindnotering mag ondersteunen. De Italiaan kwam begin deze maand over van team Amica Chips.

Volledige selectie Diquigiovanni-Androni:
Gilberto Simoni, Leonardo Bertagnolli, Rubens Bertogliati, Alessandro Bertolini, Francesco De Bonis, Carlos José Ochoa, Jackson Rodriguez, Michele Scarponi en José Serpa.

Hofland en Slory trainen weer

Kevin Hofland en Andwélé Slory trainen sinds woensdag weer mee met de selectie van Feyenoord. Hierdoor is het mogelijk dat het duo aanstaande zondag in actie kan komen tegen Roda JC.

Hofland had de laatste dagen last van zijn voet en Slory sukkelde met een kwetsuur aan zijn knie. "Ik heb vandaag redelijk vrij kunnen trainen," liet de aanvaller weten. "Ik zal even de reactie af moeten wachten, maar ik ga wat de wedstrijd tegen Roda JC betreft van het positieve uit."

Mocht Feyenoord er in slagen om minimaal één punt te pakken, dan zijn ze verzekerd van deelname aan de play-offs om Europees voetbal.

'Laffe PVV toont duikgedrag'

De Europese lijsttrekkers van VVD en PvdA verwijten de PVV 'lafheid' in de verkiezingscampagne. PVV-lijsttrekker Barry Madlener liet gisteren verstek gaan bij een publieksdebat in Den Haag tussen de lijsttrekkers, hoewel hij had toegezegd te zullen komen.

'Het is duikgedrag', zei Hans van Baalen (VVD) na afloop. "De PVV steekt een middelvinger op tegen Brussel en kondigt aan Europa van binnenuit kapot te maken. Maar Madlener laat al vier keer verstek gaan. Gewoon laf."

Madlener ontbrak volgens Van Baalen ook al bij een debat in Brussel en bij twee radiogesprekken met kandidaten. Volgens Van Baalen durft de PVV de confrontatie niet aan.

Ook PvdA-lijsttrekker Thijs Berman ergert zich. "Geert Wilders verwijt iedereen lafheid, maar ik heb nog weinig moed van de PVV gezien. Madlener verschuilt zich achter de rug van Wilders. Ik ga toch ook niet surfen op de populariteit van Wouter Bos?"

Madlener was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Mooie zonsondergang in screens Red Dead Redemption

Vandaag brengt Rockstar de eerste trailer uit van hun Wild West-game Red Dead Redemption welke eind dit jaar naar de Xbox 360 en PlayStation 3 zal komen. Helaas zal deze trailer op een normale Amerikaanse tijd vrijkomen en merken we het hier pas morgen. Tot die tijd hebben we wat screenshots van die trailer.

De game neemt ons mee naar het begin van de 20e eeuw, de tijd dat er een einde kwam aan het Wilde Westen en de wet overal in Amerika voelbaar werd. Als speler bestuur je John Marston, een voormalige outlaw wiens geweer nu in dienst staat van de sterke arm der wet.[Giro] Ag2r heeft selectie rond

Ag2r-La Mondiale heeft de selectie voor de Giro d'Italia, die aanstaande zaterdag in Venetië van start gaat, rond. Kopman bij de Franse equipe is Tadej Valjavec. De Sloveen eindigde vorig jaar als dertiende in het algemeen klassement.

"Onze eerste doelstelling voor de Giro is met een renner in de toptien eindigen en daarbij rekenen we op Tadej Valjavec. Ook willen we enkele etappes winnen met mannen als Alexander Efimkin en Yuriy Krivtsov", aldus de ploegleiding van Ag2r.

Volledige selectie Ag2r-La Mondiale:
Tadej Valjavec, Renaud Dion, Alexander Efimkin, Sébastien Hinault, Yuriy Krivtsov, Julien Loubet, Jean-Charles Senac, Blaise Sonnery en Guillaume Bonnafond.

Van Basten stapt op bij Ajax

De huidige Ajax-coach Marco van Basten stapt per direct op bij Ajax. Dit heeft hij vandaag bekendgemaakt. De voornaamste reden voor zijn ontslag is dat de oefenmeester zijn doelstellingen niet gehaald heeft.

Van Basten zei dat hij niet het gevoel zou hebben dat het volgend jaar beter zou gaan. De huidige assistent-trainer John van 't Schip neemt de resterende wedstrijd en trainingen voor zijn rekening. Vorig jaar ondertekende San Marco een contract voor vier jaar bij Ajax. Daarvoor was hij vier jaar werkzaam bij het Nederlands elftal.

De laatste weken was Ajax aan een dramatische serie bezig. Zo ging men hard onderuit bij PSV (2-6) en verloor men afgelopen weekend verrassend van Sparta Rotterdam (4-0).

Bovendien lieten ook de supporters van Ajax van zich horen. Afgelopen zondag hielden zij de spelersbus namelijk bij de Amsterdam ArenA tegen. Ze eisten een verklaring voor de nederlaag op Het Kasteel.

Deze slechte resultaten zorgden er ook voor dat Ajax volgend seizoen weer niet aan de Champions League mag deelnemen. De ploeg is inmiddels veroordeeld tot de Europa League, dat vanaf volgend seizoen de vervanger van de UEFA Cup zal zijn.

Om 17.00 uur zal er een persconferentie zijn. Hierbij zullen directeur Rik van den Boog en Marco van Basten uitleg geven over het opstappen van de trainer.

Met dank aan zeer veel users voor de submit.

Voor meer voetbalnieuws kijk je op FOK!sport!

 

Van Basten stapt op bij Ajax

De huidige Ajax-coach Marco van Basten stapt per direct op bij Ajax. Dit heeft hij vandaag bekendgemaakt. De voornaamste reden voor zijn ontslag is dat de oefenmeester zijn doelstellingen niet gehaald heeft.

Van Basten zei dat hij niet het gevoel zou hebben dat het volgend jaar beter zou gaan. De huidige assistent-trainer John van 't Schip neemt de resterende wedstrijd en trainingen voor zijn rekening. Vorig jaar ondertekende San Marco een contract voor vier jaar bij Ajax. Daarvoor was hij vier jaar werkzaam bij het Nederlands elftal.

De laatste weken was Ajax aan een dramatische serie bezig. Zo ging men hard onderuit bij PSV (2-6) en verloor men afgelopen weekend verrassend van Sparta Rotterdam (4-0).

Bovendien lieten ook de supporters van Ajax van zich horen. Afgelopen zondag hielden zij de spelersbus namelijk bij de Amsterdam ArenA tegen. Ze eisten een verklaring voor de nederlaag op Het Kasteel.

Deze slechte resultaten zorgden er ook voor dat Ajax volgend seizoen weer niet aan de Champions League mag deelnemen. De ploeg is inmiddels veroordeeld tot de Europa League, dat vanaf volgend seizoen de vervanger van de UEFA Cup zal zijn.

Om 17.00 uur zal er een persconferentie zijn. Hierbij zullen directeur Rik van den Boog en Marco van Basten uitleg geven over het opstappen van Van Basten.

'Nederland wél een belastingparadijs'

Volgens Albert Hollander van het non-profit belastingonderzoeksbureau Tax Justice is Nederland wel degelijk een belastingparadijs. Weliswaar niet voor haar inwoners zelf, maar wel voor multinationals en andere buitenlandse particulieren. De Nederlandse financiële sector profiteert flink van bedrijven als Nike en Sun Microsystems.

Jaarlijks stroomt via buitenlandse bedrijven die hier om fiscale redenen zijn gevestigd 4.600 miljard euro door Nederland, ruim zes keer het bruto nationaal product (BBP), zo blijkt uit gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB). Dat levert de Nederlandse economie volgens DNB 1,5 miljard euro per jaar op.

Hollander: "Nederland stelt zijn belastingnetwerk beschikbaar voor buitenlandse bedrijven om elders aan belasting te ontkomen. Ook bands als U2 en voetballers als David Beckham kennen de vluchtroute via de polder maar al te goed. Zij hebben in Nederland speciale ondernemingen opgezet - ook wel BFI's (Bijzonder Financiële Instellingen) genoemd - om van het gunstige belastingklimaat te profiteren. Over de wereldwijde verdiensten (royalty’s) van de nieuwe U2-cd 'No Line On The Horizon' betaalt de band 0 procent belasting."

Op de Amsterdamse Zuidas zitten zogeheten trustkantoren die gespecialiseerd zijn in het vermijden van belasting via het Nederlandse stelsel. Bij deze trustkantoren werken bijna 2.000 mensen. Sinds de nationalisatie van Fortis is de Nederlandse overheid hier zelf actief bij betrokken geraakt. De marktleider blijkt Fortis Intertrust te zijn, die ruim 2.000 buitenlandse bv's onder zijn hoede heeft.

Een woordvoerder van Fortis Intertrust geeft zelf toe dat Nederland een belastingparadijs is: "Als je kijkt naar de definitie op Wikipedia is Nederland een belastingparadijs." Ook lokt de Nederlandse overheid via de website Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) buitenlandse partijen aan om zich wegens de gunstige belastingen in Nederland te vestigen.

Rainer Prokisch, hoogleraar Internationaal Belastingrecht van de Universiteit van Maastricht, benadrukt dat de profiterende bedrijven zelf niets fout doen: "Ze maken gewoon gebruik van het gunstige belastingklimaat."

De hoogleraar verbaast zich er wel over hoe weinig vraagtekens er worden gezet bij het ethisch gehalte van het Nederlandse stelsel, maar begrijpen doet hij dat wel: "Mensen die er verstand van hebben, praten er niet over, omdat ze goud geld verdienen aan het systeem."

Maandag kondigde de regering-Obama maatregelen aan tegen belastingparadijzen, en noemde daarin ook Nederland. Nadat onder andere de altijd goudeerlijke minister van Financiën Wouter Bos verbaasd reageerde, trok de Amerikaanse regering zijn aantijging in.

Veel explosies en filmbeelden in Star Trek: D-A-C trailer

Morgen kun je je Klingon-kostuum weer uit de kast halen, want dan gaat de langverwachte Star Trek-film in première, lees hier de review van FOK!. Ook deze film krijgt natuurlijk zijn eigen game en net als met Watchmen zal deze beschikbaar zijn via Xbox Live Arcade en PSN. Gisteren lieten we al wat screenshots zien en vandaag hebben we ook bewegende beelden van deze ruimteknaller.

Dominee organiseert eerste LinkedIn-kerkdienst

Krijgsmachtpredikant Fred Omvlee organiseert in september een kerkdienst via de netwerksite LinkedIn. De dienst vindt plaats in Amsterdam en is volgens de dominee de allereerste LinkedIn-kerkdienst.

Op LinkedIn kunnen mensen virtueel vriendschap met elkaar sluiten. De dominee wil dat mensen uit dat digitale netwerk in de speciale kerkdienst ook in het echt aan elkaar gelinkt worden. De dienst is niet alleen voor christenen bedoeld: "ben je niet christelijk, niet kerkelijk, niet gelovig? Laat horen wat jou linked met de wereld", zegt Omvlee op zijn weblog.

Omvlee is momenteel als krijgsmachtpredikant gestationeerd op Curaçao. Op 27 september, de dag van de LinkedIn-dienst, is hij terug in Nederland. De precieze plaats van de dienst is nog niet duidelijk. Mogelijk komen de internetters samen in de Singelkerk of de Westerkerk in Amsterdam.

Airbus levert minder superjumbo's

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft zijn doelstellingen voor de levering van zijn superjumbo, de A380, opnieuw naar beneden moeten bijstellen wegens de economische crisis. Dat heeft het concern vandaag bekendgemaakt.

Airbus verwacht dit jaar veertien A380's te leveren. Eerder ging Airbus uit van achttien stuks. Airbus denkt volgend jaar twintig superjumbo's af te leveren.

"Wegens de huidige economische omstandigheden, de crisis in de luchtvaart en doordat sommige klanten hebben gevraagd om uitstel van leveringen, hebben wij ons leveringsschema voor dit jaar en volgend jaar aangepast", aldus de vliegtuigfabrikant.

Airbus A380

[Giro] Roulston toch niet van start

Hayden Roulston zal niet aan de start van de Giro d'Italia verschijnen. De Canadees ondervindt nog teveel hinder van een blessure om in de Italiaanse wielerronde te starten. De renner van Cervélo Test Team wordt vervangen door Daniel Lloyd.

Roulston is gekwetst aan zijn voet en moet van de artsen verplicht rust houden. Daarnaast moet de Canadees minder intensief gaan trainen, zodat hij later in het seizoen alsnog aan wedstrijden kan deelnemen.

Snel duidelijkheid over play-offs

Door de KNVB wordt snel duidelijk gegeven inzake de play-offs om Europees voetbal. Dit naar aanleiding van de klaagzang van sc Heerenveen, dat geen zin heeft in play-offs om een 'beter' Europees ticket, als het de bekerfinale verliest van FC Twente en vijfde wordt.

De noorderlingen zouden bij verlies in de finale en een vijfde plek in de competitie aan de play-offs mogen deelnemen om zodoende te proberen een 'beter' Europees ticket te bemachtigen. Hierdoor zou men op een later moment kunnen instromen en een voorronde mogen overslaan.

Yme Kuiper, directeur van de Friezen, bevestigde dat men bij Heerenveen niet zit te wachten op play-offs. "Een rondje opschuiven als prijs is voor ons niet interessant", aldus de beleidsbepaler in De Telegraaf.

Daaropvolgend heeft de KNVB besloten om een verzoek in te dienen bij de UEFA. De Nederlandse voetbalbond wil graag dat de UEFA het ticket van de verliezend bekerfinalist 'verhoogt'. Uitsluitsel zou voor het weekeinde komen.

[Giro] Team Milram maakt selectie bekend

Team Milram is de laatste ploeg, die zijn selectie voor de Giro d'Italia bekend heeft gemaakt. De Italiaanse wielerronde start op 9 juli met een ploegentijdrit over bijna 21 kilometer.

Luca Barla is de enige Italiaan in de selectie van Team Milram. Daarnaast fietsen er ook één Oostenrijker en zeven Duitsers mee. Ook Robert Förster en Markus Fothen zullen aan de start van de rittenkoers verschijnen.

"Ik heb veel plannen, die ik in de Giro d'Italia wil uitvoeren. Daarnaast hoop ik op een goede eindklassering," aldus Thomas Rohregger, die in de Giro d'Italia zal debuteren. "Ik ben helemaal fit en voelde me tijdens de Ronde van Romandië erg goed. Bovendien ben ik extra gemotiveerd tijdens de etappes, die door Tirol komen."

Rohregger, die bovendien als kopman van Team Milram zal fungeren, heeft er in elk geval zin in. "De Italiaanse wielerronde is mijn eerste grote etappekoers en is voor elke wielrenner een hoogtepunt, dus ook voor mij."


Volledige Giro-selectie Team Milram:

Luca Barla, Robert Förster, Markus Fothen, Thomas Fothen, Martin Müller, Thomas Rohregger, Matthias Ruß, Ronny Scholz en Björn Schröder

[IndyCar] Doornbos snelste rookie

Gisteren heeft de Rookie Orientation Practice plaatsgevonden voor de Indy 500. Robert Doornbos kwam erg goed uit de bus tijdens deze training.

De Rotterdammer heeft dinsdag op het circuit van de Indy 500 in Indianapolis de snelste tijd van alle rookies gereden. Na de drie uur durende training was hij alleen langzamer dan twee veteranen Paul Tracy en Scott Sharp. Beide heren deden mee aan de Rookie Practice in het teken van een opfriscursus, aangezien beide heren al een tijdje niet meer op de baan gereden hadden. Raphael Matos, de tweede rookie, eindigde op zes tienden van een seconde van de Nederlander. Tracy was maar twee tienden sneller.

"Ovals lijken mij wel te liggen en het team heeft uitstekend werk verricht. Ik zie de Pole Day zonnig in en ik hoop dat we ons in de top kunnen kwalificeren", zei Doornbos. Ook over het circuit was hij lovend: "Dit circuit is geweldig! Deze wedstrijd is compleet anders dan toen ik hier in 2005 en 2006 met de Formule 1 reed. Het wordt een intense maand."

"Vanmorgen begon ik pas echt de historie van dit circuit en de snelheid op het rechte stuk te voelen. Het is echt geweldig", vervolgt hij. "Zolang je respect voor de baan hebt, valt het allemaal wel mee. Je moet niet de eerste dag meteen de snelste willen zijn, want dan ga je zeker de muur in. We hadden vandaag een goede snelheid die we moeten zien vast te houden."

Met zijn uitstekende test heeft Doornbos de Rookie Orientation succesvol afgerond. Vandaag heeft de coureur nog vijf uur om de baan nog beter te leren kennen. Daarna wordt de baan voor het voltallige veld vrijgegeven.

Voor een vooruitblik op de Indy 500 kun je hier terecht.

Met dank aan TJDoornbos en Modest71 voor de submit

Armoede in Nederland valt Europees gezien mee

Een op de tien Nederlanders leeft onder de armoedegrens. Daarmee heeft Nederland, samen met Tsjechië, het laagste percentage inwoners in de Europese Unie dat onder die armoedegrens leeft. Dit meldde Eurostat, het statistisch bureau van de EU, vandaag.

Het Europese gemiddelde van mensen die in armoede leven, is 16 procent. Letland heeft met 21 procent de meeste personen onder de armoedegrens. Die grens is gelegd bij 60 procent van het gemiddelde inkomen in elk land.

Armoede in Nederland valt Europees gezien mee  (foto: ANP)

Need for Speed Undercover op de iPhone

Welke game komt tegenwoordig niet meer naar de iPhone? Goede vraag, steeds meer ontwikkelaars zien de waarde van Apples draagbare platform en nu komt niet heel verrassend EA ook met een versie van Need for Speed: Undercover. De game is al een half jaartje uit op alle andere systemen, maar dat is geen reden om de game nogmaals uit te brengen. Echte details over deze versie hebben we nog niet, maar volgen vast spoedig.

Je kunt Need for Speed Undercover al downloaden naar je iPhone en iPod Touch, kosten zijn €7,99.


Magath volgt Rutten op bij Schalke 04

Felix Magath is vanaf volgend seizoen de nieuwe trainer van Schalke 04 en volgt hiermee de ontslagen Fred Rutten op, die volgend seizoen bij PSV op de bank zit. De huidige werkgever van de oefenmeester, VfL Wolfsburg, heeft dit woensdag naar buiten gebracht.

Magath had bij de huidige koploper van de Duitse Bundesliga nog een contract tot de zomer van 2010. Schalke 04 kende onder Rutten een slecht seizoen en staat op dit moment op de zevende plaats in Duitsland.

Youri Mulder, Mike Büskens en Oliver Reck zullen de taken van hoofdtrainer tot het einde van dit seizoen nog waarnemen.

Stam technisch adviseur bij FC Zwolle

FC Zwolle heeft per direct Jaap Stam aangesteld als technisch adviseur. Dit maakte de club uit de Hanzestad vandaag bekend.

Stam gaat bij Zwolle intensief samenwerken met de teruggekeerde trainer Jan Everse. De oud-speler, die zijn profloopbaan bij de Blauwvingers begon, zal bij de club uit de Jupiler League geen officieel contract tekenen en ook niet volledige dagen er aan het werk zijn. Met de komst van de Kampenaar kan Zwolle mogelijk enkele goede spelers aantrekken die anders onhaalbaar waren geweest.

Hiddink:"Laatste kans voor dertigers"

Chelsea moet vanavond aantreden tegen FC Barcelona in de halve finale van de Champions League. De eerste wedstrijd werd een teleurstellende 0-0 in Barcelona. Guus Hiddink wil de favoriet Barcelona bestrijden met intelligentie en emotie.

De interim-coach heeft de afgelopen dagen ambitie gezien in zijn selectie. De laatste zes jaren was Chelsea steeds bij de laatste vier maar er werd nog nooit gewonnen. Voor de wat oudere spelers zoals Ballack, Drogba, Lampard en Anelka is dit een van de laatste kansen om de Champions League te winnen.

"Dit is misschien wel hun laatste kans op de eindzege met Chelsea in de Champions League. Deze spelers hebben geen vijf, zes of zeven jaar nog voor de boeg om de kansen te grijpen die ze in de afgelopen jaren hebben gekregen. Daarom is hun ambitie dit seizoen sterker dan ooit."

"Elke wedstrijd is anders", merkte Hiddink op. "Barcelona heeft het afgelopen weekeinde met de 6-2 zege op Real Madrid in San Bernabeu veel respect afgedwongen. Die zes treffers zullen de ploeg enorm motiveren. Maar tegen ons zal het anders gaan."

Financiële problemen voor Astana

De internationale wielrenunie (UCI) heeft Astana gisteren een officiële waarschuwing gegeven. De Kazachstaanse wielerploeg heeft een aantal renners in de afgelopen maand geen salaris gegeven.

Pat McQuaid, de grote baas van de UCI, hoopt dat Astana zijn verplichten snel zal nakomen. "Ik heb opgevangen dat enkele sponsors in de financiële problemen zitten door de economische crisis," liet hij weten. "Ik zal een brief sturen voor ik over twee weken naar Kazachstan ga. Als ze de lonen niet betalen, dan kunnen ze hun ProTour-licentie verliezen."

Astana, dat onder andere Alberto Contador, Levi Leipheimer en Lance Armstrong onder contract heeft, wil vooralsnog niet op het nieuws reageren.

Meer tijd voor oplossing Donington Park

De districtsraad van North West Leicestershire heeft Simon Gillet, directeur van Donington Ventures, de mogelijkheid gegeven om tot 30 juni te werken aan een oplossing om zijn schuld 2,75 miljoen euro bij circuiteigenaar Wheatcroft & Son in te lossen.

Donington Park zal volgend jaar de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië gaan organiseren, maar dat kan alleen als het circuit verbouwd is. De vergunningen daarvoor zijn inmiddels rond, maar de financiële problemen van Donington Ventures kan roet in het eten gooien. Gillet denkt dat alle problemen op tijd opgelost zijn.

Bommen doden ruim 100 burgers Afghanistan

In het westen van Afghanistan zijn gisteren en eergisteren meer dan honderd burgerdoden gevallen door aanvallen van de door de VS geleide troepenmacht. Dat maakte het hoofd van de politie in de westelijke provincie Farah vandaag bekend.

De politiechef baseert zich op informatie van het Rode Kruis en op getuigenissen van lokale inwoners die op onderzoek gingen in de getroffen dorpen.

Dit is het dodelijkste incident voor burgers sinds de Amerikaanse invasie in 2001. Eerder was een Amerikaans bombardement in Azizabad in augustus een incident met veel burgerdoden: negentig in totaal.

De door de VS geleide troepenmacht erkende betrokkenheid bij luchtaanvallen in het district Bala Baluk tegen Taliban-opstandelingen.


Bommen doden ruim 100 burgers Afghanistan  (foto: DAG)

'Hadouir mogelijk terug bij selectie Roda JC'

Roda JC zal Anouar Hadouir mogelijk laten terugkeren in de selectie voor de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Twee weken geleden deelde de aanvaller een dreun uit aan teamgenoot Bram Castro. Hierdoor werd de aanvaller teruggezet naar het jeugdelftal.

Door blessures van Andres Oper en Dieter van Tornhout zal Hadouir waarschijnlijk terugkeren in de selectie. "We overwegen sterk Hadouir bij de groep te pakken voor zondag. Maar het is nog niet definitief", zegt manager voetbalzaken Martin van Geel in De Limburger. De stem van de spelersgroep speelt hier een belangrijke rol in. Roda JC heeft minimaal een punt nodig om directe degradatie te ontlopen.

[Update] PS3 hoofdplatform Ghostbusters, timed exclusive?


Update 11.45
GamesIndustry.biz meldt dat Sony op 19 juni 2009 (de 25e verjaardag van de eerste Ghostbustersfilm) de PlayStation 3- en PlayStation 2-versies zal uitgeven, de PSP-versie zal enkele maanden later volgen. Oorspronkelijk zou Atari alle uitvoeringen van de game uitgeven, nadat Activision de game had laten vallen. Sony en Atari hebben nu een overeenkomst getekend, waarbij Sony dus de uitgever van de game op de Sony-consoles en -handheld is geworden.
Het is niet duidelijk wat er met de Wii- en X360-versies zal gebeuren, maar volgens de bron zullen die later door Atari worden uitgegeven.

Oorspronkelijk bericht
Uitvoerend producent Brendan Goss heeft in een interview aangegeven dat Terminal Reality de PlayStation 3 als hoofdplatform heeft gekozen voor de ontwikkeling van Ghostbusters: The Video Game. De reden hiervoor was de kracht die de PS3 te bieden heeft, wat ook direct de reden is waarom er niet eerder met de ontwikkeling van de game begonnen is.

Terminal Reality wilde een game ontwikkelen die de films recht doet, waardoor er behoefte was aan een systeem dat geweldige graphics kan produceren en met physics om kan gaan. De PlayStation 3 was hierdoor eerste keus, aldus Goss.
Hij geeft wel aan dat de ontwikkeling van de game op de PS3 veel gevraagd heeft van het team, maar het resultaat is de Infernal Engine, die volledig op de architectuur van de PS3 gericht is en hierdoor gebruik maakt van alle SPU's die de Cell herbergt.

The PS3 is a more demanding system to develop on and it is what the Infernal Engine was designed to exploit from the ground up. With the multiple SPU’s it has onboard a solid multithreaded engine design can really take advantage of that and give you some amazing results.

Daarnaast gaf Goss aan dat er exclusieve content voor de PlayStation 3-versie is, maar wat dat is wilde hij niet zeggen.

Fletcher afhankelijk van wedstrijdformulier

Gisteravond ging Arsenal thuis onderuit tegen Manchester United. Binnen elf minuten was de wedstrijd gespeeld doordat de Gunners een 0-2 achterstand hadden. In de laatste minuten van de wedstrijd kreeg Darren Fletcher van United een directe rode kaart van scheidsrechter Roberto Rosetti.

De middenvelder zal de finale hierdoor missen tenzij de arbiter bij UEFA aangeeft dat de kaart onterecht was. Sir Alex Ferguson hoopt hierop waardoor de kaart kan worden geseponeerd door UEFA. De reglementen geven geen mogelijkheid voor bezwaar en hierdoor is Fletcher afhankelijk van het rapport van de scheidsrechter. "Op tv-beelden is duidelijk te zien dat Darren de bal speelt. Rosetti is eerlijk en competent genoeg om dat zelf ook vast te stellen. Blijkbaar kunnen we zelf niet in beroep gaan tegen de kaart, dus hopelijk onderneemt Rosetti zelf actie. Het zou voor Darren een tragedie zijn, als hij hierdoor de finale aan zich voorbij moet laten gaan", zegt Ferguson.

Rosetti zal op het wedstrijdformulier moeten vermelden dat het een verkeerde beslissing was waardoor de UEFA de kaart kan seponeren.

Tour toch op Duitse TV te zien

De Duitse tv-zenders ARD en ZDF zullen dit jaar toch de Tour de France deels live uitzenden. Dit zei Harald Dietz, woordvoerder van de ARD, dinsdag. Hiermee wordt teruggekomen op de beslissing van vorig jaar om geen live-verslag meer van het evenement te doen.

Per dag kunnen de Duitse televisiekijkers rekenen op een half uur live-beelden uit de wedstrijd. "We willen altijd over de Tour berichten. We hebben alleen gezegd dat we geen lange live-uitzendingen meer gaan doen," aldus Dietz.

Vorig jaar bekende de Oostenrijker Bernhard Kohl dat hij de EPO-variant CERA had gebruikt en daarmee derde was geworden in Tour en de bergtrui gepakt had. Ook de Duitser Stefan Schumacher was kort daarvoor al betrapt op gebruik van het middel. Daarom werd er eind vorig jaar besloten om de Tour van dit jaar niet meer live uit te zenden. Nu is daar verandering in gekomen. "Onze collega's van de dopingredactie zullen ook zeker van de partij zijn, maar ze zullen over alles berichten."

Christina Aguilera gaat in film spelen

De Amerikaanse zangeres Christina Aguilera (27) wil nu ook een bekend actrice worden. De popster maakt haar filmdebuut in de musical Burlesque, meldt het blad Variety gisteren.

Aguilera gaat een ambitieus meisje met een geweldige stem spelen. Het meisje komt uit een klein plaatsje en wil haar geluk beproeven in een club in Los Angeles. De film wordt geregisseerd door Steven Antin (The Good Mother).

De studio Screen Gems wil dat de film nog dit jaar wordt opgenomen.


Christina Aguilera gaat in film spelen  (foto: DAG)

Fisichella gaat voor top 12 in Spanje

Force India-coureur Giancarlo Fisichella hoopt dat hij in Spanje in de top twaalf te kunnen finishen. De Italiaan krijgt enkele nieuwe delen op zijn auto komend weekend, maar volgens hem zijn deze niet zodanig goed dat hiermee punten kunnen worden behaald.

"In Bahrein hadden we een auto die flink was verbeterd. We zullen echter nog een paar stappen moeten maken voordat we echt voor de punten mee kunnen gaan doen. Vorig jaar had ik een goede race in Spanje en werd ik tiende. Dit jaar zijn alle auto's echter heel erg betrouwbaar. Daarom zouden we niet al teveel van deze race moeten verwachten. Ik zou het al een mooi resultaat vinden als we bij de eerste twaalf kunnen eindigen," aldus de Italiaan die zijn team dit jaar nog geen punten zag scoren.

Alimentatie onbetaalbaar door crisis

Steeds meer gescheiden mensen kunnen (of willen) de alimentatie voor hun kinderen niet betalen. Dat concludeerde het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) vandaag op basis van het toegenomen aantal aanvragen om te helpen bij het innen van de bijdragen.

Het bureau zag het eerste kwartaal van dit jaar een stijging van 20 procent vergeleken met vorig jaar. Oorzaak is waarschijnlijk de economische recessie, aldus het bureau.

De afgelopen jaren was het aantal aanvragen met 7500 volgens het LBIO vrij stabiel. De laatste twee maanden van 2008 was er al een groei. Voor dit jaar verwacht het bureau een stijging naar 9100 aanvragen. Per jaar zijn er gemiddeld ruim tienduizend nieuwe alimentatiegevallen.


Alimentatie ontbetaalbaar door crisis  (foto: DAG)

Super Aguri keert mogelijk terug in F1

Voormalig Super Aguri-teameigenaar Aguri Suzuki heeft in de Japanse krant Sankei Sports gezegd dat hij in 2010 misschien terug wil keren in de Formule 1. Het Japanse team moest precies een jaar geleden nog de stekker uit haar Formule 1-project trekken wegens financiële problemen.

De hernieuwde terugkeer van Super Aguri in de Formule 1 wordt nu mogelijk omdat de FIA een budgetlimiet van 44 miljoen euro heeft bepaald voor volgend seizoen. Hierdoor wordt het mogelijk dat de kleinere teams het opnemen tegen de grotere, zoals Ferrari, McLaren en BMW Sauber. Zeker omdat de teams die zich aan het lagere budget houden meer technische vrijheden krijgen dan de teams die meer uit willen geven. Het aantal teams dat in de sport uit mag komen is al van twaalf naar dertien gegaan, maar voor Aguri liggen er veel kapers op de kust.

Vorig jaar haakten grote sponsors nog voor het Japanse team af en was Honda niet bereid om in de renstal te investeren. Ook zei Suzuki toen nog dat de Formule 1 een "club vol piranha's was waar hij zijn vingers nooit meer in wilde steken." Nu denkt hij er anders over: "Als het fysiek mogelijk is dan wil ik het zeker weer," aldus de Japanner.

Slachtoffer loverboy daagt school

Maria Mosterd heeft de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle gedagvaard. Volgens de regionale krant de Stentor eist ze bijna 74.000 euro smartengeld en schadevergoeding. Maria en haar moeder Lucie Mosterd vinden dat de school leerlingen te weinig heeft beschermd tegen pooiers die in en om de school actief waren.

Mosterd werd in 2001, ze was toen 12, geronseld door een loverboy. De bende waar hij deel van uit maakte dwong haar tot prostitutie, criminaliteit en het ronselen van andere meisjes.

Over haar ervaringen schreef ze later het boek ‘Echte mannen eten geen kaas’, een bestseller waarvan ruim 180.000 exemplaren zijn verkocht.

Volgens advocaat Ernst Muller was de school nalatig toen Maria veelvuldig afwezig was. "Het was bekend dat de problematiek daar speelde. De school was in die tijd bezig met allerlei programma’s om het tegen te gaan", aldus Muller. Volgens hem had de school het veelvuldige verzuim moeten opmerken en ertegen moeten optreden.


Slachtoffer loverboy daagt school  (foto: DAG)

Serena Williams krijgt deksel op haar neus

Tennisster Serena Williams is met beide benen terug op aarde gezet. De Amerikaanse beweerde dinsdag de beste tennisster ter wereld te zijn, maar ging vervolgens in de tweede ronde van het WTA-toernooi van Rome onderuit tegen de Zwitserse Patty Schnyder.

Williams hoefde in de eerste ronde niet in actie te komen op het gravel in de Italiaanse hoofdstad en speelde zo dinsdagavond om 23:00 pas haar eerste partij tegen Snyder. In het door regen geteisterde Rome leverde Serena in de eerste set tweemaal haar service in om de set met 2-6 in te leveren. De tweede set won ze eenvoudig met 6-2, maar daarna was het op voor de voormalig nummer één van de wereld en won ze nog maar 1 game in de beslissende set: 1-6.

PSV heeft het gehad met Lazovic

Het Algemeen Dagblad meldt dat PSV op korte termijn afwil van aanvaller Danko Lazovic. Binnen de Eindhovense geledingen zou men de grillen en fratsen van de Serviër helemaal zat zijn. Het incident van afgelopen zondag in de wedstrijd tegen NEC was voor PSV aanleiding Lazovic ter verantwoording te roepen.

De Servische spits trok na het scoren van de 1-0 zijn shirt uit, waardoor hij automatisch een gele kaart kreeg. Kort daarna maakte Lazovic een onnodige handsbal, waardoor hij kon vertrekken. Nadat ook Edison Méndez van het veld was gestuurd kwam NEC in de blessuretijd langszij dankzij een treffer van Tim Janssen.

Over het gesprek met Lazovic wordt door iedereen bij PSV gezwegen. Duidelijk is dat men in Eindhoven Lazovic zo snel mogelijk wil zien te verkopen. Om de onderhandelingen met mogelijk geïnteresseerde clubs echter niet te verstoren zegt men niets over het gedrag van de Serviër.

Lazovic verloor dit seizoen zijn basisplaats bij PSV en kan dit maar niet verkroppen. In de uitwedstrijd tegen Ajax liet de spits zich volledig gaan nadat Ibrahim Afellay op zijn aangeven de gelijkmaker had gescoord. Tegen de toenmalige trainer Huub Stevens schreeuwde de Serviër: "Ik neuk je moeder."

Later in het seizoen liet Lazovic het aanwezige publiek opzichtig zijn spierballen zien nadat hij in de blessuretijd de winnende treffer had gemaakt in de uitwedstrijd tegen FC Groningen (0-1). "De hele wereld is tegen me, maar niemand maakt Danko kapot", was zijn commentaar na afloop.

'Wellicht nog een jaar voor Nedved'

Pavel Nedved kan het blijkbaar toch niet laten. De middenvelder van Juventus gaf eerder dit seizoen aan dat hij komende zomer zou stoppen als profvoetballer, maar lijkt nu op deze beslissing terug te komen.

"Ik verwacht niet dat hij gaat stoppen", aldus zijn zaakwaarnemer Mino Raiola tegenover het Italiaanse medium Radio Radio. "Ik geloof dat hij nog een jaar doorgaat."

Het zou niet de eerste keer zijn dat Nedved een beslissing om te stoppen heroverweegt. Bij de Tsjechische nationale ploeg maakte hij al eens zijn rentree na een aangekondigd afscheid, terwijl hij in 2007 een punt wilde zetten achter zijn carrière. De onvermoeibare middenvelder kwam ook op deze beslissing terug.

Brit wint droombaan Australië

Een Brit heeft woensdag in Australië de ‘beste baan ter wereld‘ gewonnen. Fondsenwerver Ben Southall mag zes maanden lang het tropische eiland Hamilton ‘bewaken’, tegen een salaris van 10.000 euro per maand. Daar neemt hij in juli zijn intrek in een drie verdiepingen tellend strandhuis met zwembad.

Een vierkoppige jury vond Southall de beste kandidaat om het tropische eiland wereldwijd te promoten via blogs, fotodagboeken en videofilmpjes. De strijd om de mooiste baan ter wereld was een initiatief van het bureau voor toerisme in Queensland om vakanties naar die regio te promoten.

Zo’n 35.000 kandidaten uit heel de wereld zagen het wel zitten om zich te ontfermen over het eiland vlakbij het Great Barrier Reef. Zo ook de Nederlandse kandidate Magali Hueberger, die het met vijftien anderen schopte tot de finale.


Brit wint droombaan Australië  (foto: DAG)

'Dag des oordeels' voor Fortuna Sittard

Fortuna Sittard krijgt vandaag te horen of de club ook volgend seizoen nog betaald voetbal zal spelen. De beroepscommissie van de afdeling licentiezaken van de KNVB zal zich vanavond voor de tweede keer in twee weken bezighouden met de door de clubleiding voorgelegde toekomstplannen van het noodlijdende Fortuna.

De Limburgers moeten vandaag voldoende kunnen aantonen dat de miljoenenschuld van de club de komende tijd weggewerkt kan worden, Fortuna bestaansrecht blijft houden en dat er op verantwoorde wijze betaald voetbal gespeeld kan blijven worden in Sittard.

John van Bommel, vader van ex-Fortuna-speler Mark van Bommel, zette een loterij op om geld bij elkaar te krijgen voor de club. Tot nu toe zijn er 23.000 loten verkocht.

Buemi geniet van debuutseizoen

De Zwitser Sébastien Buemi is dit seizoen de enige debutant in de Formule 1. Hij haalde in zijn debuutrace voor Scuderia Toro Rosso meteen een zevende plaats en zegt daarmee zeer tevreden te zijn. Later pakte hij in China nog het laatste punt mee.

"Zonder twijfel komen de twee mooiste momenten tot nu toe uit de openingsrace in Australië. Het eerste was op de vrijdag voor de allereerste keer de baan op rijden en het tweede was het zien van de zwart-wit geblokte vlag, wetende dat ik punten had gescoord tijdens mijn debuut. In China was het ook fantastisch nadat ik wederom punten had gehaald en op zaterdag al doorgedrongen was tot Q3. Tot op heden heb ik van alles genoten en het team doet erg goed haar best. Dat schept vertrouwen voor de rest van het seizoen," aldus een tevreden terugkijkende Buemi.

"Het lastigste om aan te wennen is dat alles in een Grand Prix-weekend zo snel verloopt. Als je een klein foutje maakt, dan blijft je dat achtervolgen," zei de Zwitser die uitkijkt naar de race in Spanje. "Ik krijg enkele nieuwe onderdelen op de auto en hoewel de andere teams dat ook krijgen, denk ik dat we vanaf nu een stuk competitiever zijn. Terug in Europa verandert er niet veel voor me, behalve dan dat ik de circuits beter ken. Dat moet helpen en ik ben dan ook zeer positief gestemd."

Mercedes gelooft niet in nieuw scoresysteem

Mercedes Motor Sport-baas Norbert Haug heeft zich uitgelaten over het nieuwe scoresysteem dat komend seizoen ingevoerd zal gaan worden. Haug ziet net als de vele fans niets in het 'winners take all' principe.

Het nieuwe scoresysteem dat de internationale autosportbond FIA afgelopen week heeft ingevoerd voor het volgende seizoen kan niet op de steun van de Duitser rekenen. Hij ziet niets in het systeem waarbij de coureur met de meeste overwinningen wereldkampioen wordt.

"Hier moeten we over praten", aldus Haug. "Ik geloof niet dat er iets veranderd moet worden als we kunnen zeggen dat het huidige systeem ook al goed is. Ik geloof dat wij op dit moment een goede Formule 1 hebben."

Vorig jaar werd Lewis Hamilton, voor het team van McLaren Mercedes, wereldkampioen op basis van punten. Wanneer het nieuwe systeem al ingevoerd zou zijn was Felipe Massa de wereldkampioen geworden.

BMW zonder dubbele diffuser in Spanje

BMW zal tijdens de Grand Prix van Spanje geen gebruik maken van een dubbele diffuser. Eerder werd al bekend dat er ook geen gebruik zal worden gemaakt van KERS. Wel zullen er andere aerodynamische veranderingen gedaan worden.

"De aërodynamica voor Barcelona was al langere tijd in ontwikkeling. Om daarbij meteen een dubbele diffuser te introduceren, zou ons geen voordeel hebben opgeleverd", aldus teambaas Mario Theissen. "Wanneer deze wel komt, weten we nog niet. Wel zullen we in Barcelona van de voorvleugel tot achtervleugel allerlei veranderingen doorvoeren."

Everse terug bij FC Zwolle

FC Zwolle heeft Jan Everse terug in dienst genomen als hoofdcoach. De trainer was eerder dit seizoen weggestuurd na 'bitterballengate', maar mag nu van het interim-bestuur toch terug komen.

Everse spande een arbitragezaak aan tegen Zwolle en won deze, waardoor de club hem 250.000 euro moest betalen om zijn contract te kunnen laten ontbinden. Het interim-bestuur van de club wilde hier niet aan voldoen, omdat het voldoende basis zag om met de oefenmeester verder te gaan.

Interim-voorzitter Arjan Jansen heeft vertrouwen in de hernieuwde samenwerking met Everse. "We hebben de afgelopen weken informatie ingewonnen en ons in de situatie rond Everse verdiept. We zijn tot de conclusie gekomen dat er in een nieuwe structuur vertrouwen is met hem verder te gaan. Hij krijgt wel iets minder bevoegdheden, maar heeft daar positief op gereageerd. Er is een goede basis."

"We hebben duidelijke voorwaarden gesteld in de nieuwe structuur. Niemand kan natuurlijk in de toekomst kijken, maar we zijn ervan overtuigd dat we niet meer met een dergelijke situatie te maken krijgen," waarbij Jansen doelde op het bitterballenincident dat Everse had met het inmiddels afgetreden oude bestuur.

Vrouw overleeft paal door lichaam

Voor de 22-jarige Cearne Murch uit Darwin, Australië begon dit jaar slechter dan andere jaren. Begin februari raakte de moeder van twee kleine kinderen betrokken bij een auto-ongeluk waarbij zij doorboord werd door een houten paal. De paal drong binnen bij haar linkerdij, miste op een haar na haar ruggengraat en kwam onderaan haar rug naar buiten.

De hulpverleners reageerden geschokt op wat zij aantroffen. Cearne Murch werd een week lang in coma gehouden. Het kostte vijf bloedtransfusies, vier huidtransplantaties, zeven operaties en elf weken voor ze uit het ziekenhuis in Adelaide ontslagen werd. Haar artsen verwachten dat het nog achttien maanden gaat duren voor haar littekens enigszins geheeld zijn. Een foto van de vrouw is hier te vinden.

Mexicaanse griep krijgt eigen games

Het kon natuurlijk niet uitblijven. Mensen vinden altijd manieren om te kunnen lachen om verschrikkelijke dingen. Bewijs daarvan zijn twee nieuwe juweeltjes op game-gebied: Stop Swine Flu en Swine Flu: Hamdemic. Beiden spellen steken de draak met de Mexicaanse griep. In Stop Swine Flu krijg je punten door mensen te besmetten met de Mexicaanse griep. In Swine Flu: Hamdemic is het de bedoeling dat je varkens over de Mexicaanse grens slingert.Film: Appaloosa

We nemen een tijdmachine en gaan terug in de tijd. Namelijk naar 1882, het jaar waarin rancher Randall Bragg (Jeremy Irons) zijn mannen toestemming heeft gegeven om flink huis te houden in een mijnwerkersstadje vlakbij. De twee mannen hebben in Appaloosa een man vermoord en zijn vrouw verkracht. Als marshall Jack Bell (Robert Jauregui) naar de rancher toegaat om zijn mannen te arresteren worden, zijn hulp-marshalls en hijzelf in koele bloeden vermoord.

Karst Tates was 'vrolijk en onbezorgd'

De dader van de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn schijnt vroeger een vrolijk en heel normaal jongetje te zijn geweest. RTL Nieuws sprak oude klasgenoten en een docent, die allen bevestigen dat de man een rustige en gewone jeugd heeft gehad.

Op de basisschool in het Gelderse Duiven was hij niet het zielige jongetje dat altijd als laatste werd gekozen met gym, vertelt een klasgenootje. ‘Een hele populaire jongen, een van de populairste van de klas.’

Henk van der Ploeg, Karsts mentor in de brugklas, omschrijft zijn voormalige leerling tegen RTL: ‘Een onopvallende jongen, rustig, klein en tenger. Hij kwam uit Duiven en verwierf al gauw een plaats in de groep.’

Het verhaal van Tates’ oude schoolgenoten ontkracht het beeld van een zonderlinge, van de maatschappij afgekeerde einzelgänger dat net na de aanslag ontstond.

Zijn oud-mentor: ‘Ik vertel dit over hem, omdat zoveel mensen in Nederland geschokt zijn en dit wel over ons Koningshuis gaat’, zegt Van der Ploeg. ‘Ik denk dat het goed is als mensen wat meer over Tates te weten komen. Iedereen vraagt zich toch af: waarom?’


Karst Tates was 'vrolijk en onbezorgd'  (foto: DAG)

Real Madrid wil af van Nederlanders

Real Madrid wil af van bepaalde Nederlandse spelers. Op dit moment lijkt het dat alleen Ruud van Nistelrooy mag blijven. De overige vijf Nederlanders zullen verkocht worden dan wel gebruikt worden in een ruil om andere spelers aan te schaffen.

Indien Florentino Pérez gekozen worden als voorzitter van de club wil hij Gonzalo Higuaín gebruiken in een ruil om Zlatan Ibrahimovic te halen. Indien Internazionale geen interesse heeft in de aanvaller willen ze Arjen Robben en Klaas-Jan Huntelaar gebruiken om alsnog de Zweed te halen.

Royston Drenthe, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart kregen via sms te horen dat ze op de transferlijst gezet zijn. Na de 6-2 verlies tegen FC Barcelona heeft de clubleiding dit laten weten aan de Nederlanders.

Bolt hervat volgende week training

Usain Bolt zal op korte termijn weer gaan trainen. De Jamaicaanse topsprinter is enkele dagen uit de roulatie geweest in verband met een auto-ongeluk.

De sprintkoning beleefde een aantal dagen geleden een hachelijk moment toen zijn auto crashte op een snelweg in Jamaica. Bolt hield aan de crash alleen wat doornen in zijn voet over toen hij in een struik ging staan bij het verlaten van het wrak. Deze doornen zijn inmiddels operatief verwijderd en aanstaande dinsdag zullen de hechtingen verwijderd worden uit zijn voet.

"Hij herstelt goed. Ik denk dat hij weer over een week weer kan gaan trainen", aldus zijn manager Norman Peart. Op 17 mei wil Bolt weer van de partij zijn tijdens een stratenrace in Manchester.

Film: Star Trek

Weinigen zullen vooraf vermoed hebben dat het geesteskind van Gene Roddenberry in 2009 nog immer in de publiciteit zou staan. De eerste Star Trek serie was in eerste instantie misschien geen enorm kijkcijferkanon, Star Trek heeft zich na al die jaren uitgebreid tot één van de meest bekende science-fiction franchises met zes tv-series, elf films, boeken, spellen en nog veel meer. Na vier jaar afwezigheid van nieuwe uitingen op tv en film keert Star Trek terug als één van de blockbusters van dit jaar. Aan het roer van de nieuwe film staat J.J. Abrams, bekend van onder andere Alias en MI:III. Samen met een cast zonder al te grote namen probeert hij een frisse start te maken met Star Trek.

De la Red mag weer voetballen

Real Madrid kan weer binnenkort beschikken over Ruben de la Red. De middenvelder heeft sinds november 2008 geen wedstrijd meer gespeeld door hartproblemen. De laatste tests zijn zeer positief waardoor hij kan uitkijken naar het volgend seizoen.

Tijdens het bekerduel tegen Real Union vorig jaar zakte de 23-jarige middenvelder in elkaar. De artsen constateerden meerdere hartproblemen waardoor er gedacht werd dat het mogelijk zijn voetbalcarrière zou beëindigen. De la Red geeft aan op de website van Real Madrid dat hij binnenkort weer de training kan hervatten.

"De doktoren hebben me gezegd dat binnen anderhalve maand de laatste testresultaten binnen zijn. Tot nu toe zijn ze geen problemen tegengekomen", aldus de international, die ook actief was op het door Spanje gewonnen EK in Zwitserland en Oostenrijk.

Sunderland ontevreden over Cissé

Ricky Sbragia, de trainer van Sunderland, is van mening dat de huurling van Olympique Marseille, Djibril Cissé, te weinig laat zien en hierdoor in de zomer weer mag terugkeren. De 27-jarige aanvaller heeft te weinig rendement om de optie tot koop te gebruiken.

De aanvaller is op dit moment wel de clubtopscorer met tien doelpunten. Sbragia is desondanks niet tevreden over de spitsen en zo ook over Cissé. "Onze spitsen hebben dit seizoen te weinig laten zien. Dat geldt ook voor Djibril", zegt de Schot tegenover Sky Sports.

"Hij heeft te veel kansen verspeeld en hield de bal niet vast. Daar kunnen we niet op bouwen", aldus Sbragia. Het blijft onzeker of Sunderland in de Premier League blijft waardoor het financieel niet makkelijk zou zijn om de aanvaller in vaste dienst te nemen. "We moeten de komende weken flink verbeteren in ons aanvalsspel willen we het redden. De inzet leverde veel te weinig rendement op en dat is dodelijk", besluit de oefenmeester.

'FC Groningen druk bezig in Zweden'

FC Groningen is een van de teams die al langer in Scandinavië aan het scouten is. Na eerder interesse getoond te heben in Mattias Bjärsmyr en Emil Johansson zijn de Noordelingen geïnteresseerd in de middenvelder Emir Bajrami.

Er is hevige concurrentie voor de speler van onder andere Parma, FC Utrecht en Borussia Mönchengladbach. De 21-jarige Bajrami wordt als een groot talent gezien in Zweden. De middenvelder heeft de Zweedse en Albanese nationaliteit en staat bekend als een technische middenvelder. Clubchef van IF Elfsborg vreest voor het vertrek van zijn pupil. "Ik denk dat het EK-onder 21 van cruciaal belang voor de toekomst kan zijn. Maar het is gewoon zinloos om te speculeren. Emir is een fantastische speler die zal ver komen", aldus Andreasen.

Voor het beloftenteam van Zweden speelde hij al twaalf wedstrijden en maakte daar drie doelpunten. "Ik zei eerder, ik speel, dus we zullen het zien. Maar ik ben blij dat ze hier zijn en dat geeft me meer inspiratie. Het is niet zo dat ik nerveus meer ben", aldus Bajrami.

Rockstar wil karma introduceren in Grand Theft Auto?

Voordat er een game gemaakt wordt, is het voor developers handig om te weten wat de consument wil. Je kunt hele mooie ideeën hebben maar als de consument het niet koopt heb je er helemaal niets aan. Dit is de reden dat ontwikkelaars vaak een consumentenonderzoek doet waarbij ze aan de consument vragen wat ze graag willen zien. Zo ook Rockstar die een interessante vraag stelde in een enquête.

De vraag was als volgt:

Do you think the Grand Theft Auto series would benefit from having a karma system or good vs. evil actions mechanism that allowed you to choose you overall path by doing good or bad actions, where those actions have a cumulative impact on how the game unfolds?

Oftewel, zou je het tof vinden als in toekomstige GTA's een karma-systeem verwerkt zit waardoor je speelstijl invloed krijgt op het verloop van de game? Dit systeem heeft in talloze games al bewezen dat het goed te doen is en vaak een extra dimensie aan de game geeft. Of Rockstar dit echt in Grand Theft Auto 5 gaat verwerken is natuurlijk de vraag maar ze denken er in ieder geval over na.Karma is a Bitch!

Insiders dumpen massaal aandelen

Na twee maanden van een wereldwijde rally in aandelenmarkten verkopen insiders (topmedewerkers van banken en bedrijven) op het moment als een gek aandelen. De verkoop van aandelen door deze insiders is sinds de piek van de beurzen in oktober 2007 nog niet eerder zo massaal geweest, en neemt nog steeds toe.

De topmedewerkers van grote Amerikaanse bedrijven en banken deden recent slechts 18 aankopen, ieder ter waarde van enkele honderdduizenden dollars. In dezelfde periode werden er echter maar liefst 170 verkopen geregistreerd, voor grote bedragen, die tot in de tientallen miljoenen dollars lopen.

Volgens persagentschap Bloomberg verkochten insiders van Wall Street in de eerste drie weken van april $8,32 voor iedere dollar die ze uitgaven voor aankopen. Het totaal aan 42,5 miljoen dollar maandelijkse insider-aankopen op 20 april was het laagste bedrag sinds juli 1992.

Hier een lijst van de aan- en verkopen van insiders.

De S&P 500, de belangrijkste beursindex ter wereld, koersverloop afgelopen 3 maanden

[NBA] Uitslag Nuggets - Mavs

De Dallas Mavericks zijn er niet in geslaagd om de tweede wedstrijd tegen de Denver Nuggets te winnen. In het prachtige Pepsi Center wonnen de Nuggets met 117-105. Hiermee is de stand op 2-0 gebracht door Denver.

De Duitse power forward Dirk Nowitzki was gedreven en scoorde erop los voor zijn team. Hij was goed voor 35 punten en negen rebounds. Jason Terry voegde daar 21 punten aan toe. Jason Kidd lijkt toe aan pensioen. De ervaren point guard scoorde tien punten maar kreeg alle hoeken van het veld te zien van Chauncey Billups. Josh Howard bleef steken op nul punten.

Sinds de komst van Billups lijkt er een goed evenwicht te zijn bij de Nuggets wat het offensief en het defensief betreft. Het team lijkt niet meer de run and gun methode te gebruiken maar evenwichtige strategische schoten te nemen. Billups was goed voor achttien punten en acht rebounds. Carmelo Anthony voegde daar 25 punten aan toe. Jr Smith was goed voor 21 punten ondanks het feit dat hij geen basisplaats had.

Volgende Call of Duty in Vietnam?

Tot nu hebben alle Call of Duty-games zich afgespeeld in de Tweede Wereld Oorlog met uitzondering van het uiterst succesvolle Modern Warfare. Blijkbaar was de frisse wind van Modern Warfare genoeg voor Activision om te kijken of ze misschien nog een andere setting zouden kunnen vinden voor de volgende Call of Duty-game. Volgens geruchten blijkt dat nu Vietnam te zijn.

Volgens een aantal bronnen zou Activision licenties aan het nemen zijn op muziek uit het Vietnam tijdperk. Het zou muziek zijn uit de Sovjet-Unie, Afrika en Cuba. Dit zou ook kunnen betekenen dat we misschien wel terug gaan naar de koude oorlog. Producer Noah Heller van Call of Duty: World at War zou deze game gaan maken en dit zou betekenen dat Treyarch met deze game bezig zou zijn.

Natuurlijk is dit allemaal nog speculatie. Wie weet weten we op de E3 meer.Terug naar de tropen?

Schwarzenegger wil debat legaliseren wiet

Arnold Schwarzenegger wil een maatschappelijke discussie over het legaliseren van marihuana. Dit gaf de gouverneur van de Amerikaanse staat Californië dinsdag aan. De republikeinse politicus deed zijn uitspraak enkele dagen nadat opinieonderzoek uitwees dat 56 procent van de bevolking in Californië voorstander is van het legaliseren van consumptief wietgebruik.

"Ik denk dat we heel zorgvuldig moeten bestuderen wat er is gebeurd in landen die marihuana en andere drugs al gelegaliseerd hebben, welke effecten het had in die landen en of ze tevreden zijn met het besluit”, zegt Schwarzenegger. In 1996 was Californië de eerste Amerikaanse staat die marihuanagebruik in een begrensde hoeveelheid goedkeurde voor medische doeleinden. Een andere parlementariër kwam recent met het voorstel wietgebruik legaal te maken voor personen ouder dan 21 jaar. Dit zou de staatskas van Californië jaarlijks 1,3 miljard dollar, ongeveer één miljard euro, aan inkomsten opleveren.

Film: Street Fighter: The Legend of Chun-Li

Voordat ik mij waagde aan het recenseren van films, heb ik enkele jaren de functie van gamereviewer mogen vervullen. Het voornaamste wat ik in die tijd geleerd heb is dat games die zijn gebaseerd op films zelden deugdelijk zijn. Vaak betreft het hierbij afgeraffelde en onbarmhartige wanproducten, die bovendien volkomen onnavolgbaar zijn voor mensen die de film niet gezien hebben. Andersom komt het in mindere mate ook voor: gamefranchises die een uitstapje maken naar het witte doek. De filmindustrie doet echter soms iets beter zijn best er nog wat van te maken, met Max Payne als recent voorbeeld. Desondanks zijn de meeste gamefilms het kijken alleen waard als je inzichten zou willen verkrijgen in de dont’s bij het maken van een film. Morgen gaat Street Fighter: The Legend of Chun-Li in première, welke is gebaseerd op de populaire vechtspellenreeks Street Fighter. De games worden altijd zeer positief ontvangen, maar doet de film aanspraak op evenzo lovende kritieken?


Bevrijdingsfeest Rotterdam gestopt na oproer

Het feest bij de Erasmusbrug in Rotterdam ter ere van Bevrijdingsdag is gisteravond iets voortijdig beëindigd omdat het onrustig was.

De menigte keerde zich tegen 22.00 uur tegen agenten. De politiemensen zagen zich genoodzaakt enkele waarschuwingsschoten in de lucht te lossen. Niemand raakte gewond bij de schermutselingen.

Het muziekfeest begon gistermiddag om 1 uur. Aanvankelijk was het heel gezellig, maar in de loop van de avond werd het wat onrustig. Twee groepen waren agressief naar elkaar en naar anderen toe. Rond 20.00 uur verwijderde de politie een persoon en moest de muziek zachter, zegt een woordvoerder van de politie.

Tegen 10 uur laaide de onrust weer op en ontstond er een vechtpartij. Daarbij zou iemand met een mes gestoken zijn. De politie kwam ter plaatse, maar trof geen gewonde aan. Vanaf dat moment had de menigte het op de agenten gemunt en bekogelde de politiemensen met flessen.

Het was toen meteen afgelopen met het feest. De lichten gingen aan, de muziek uit en de nooduitgangen open. Tegen kwart voor elf was het plein leeg. Het feest zou normaal tot elf uur hebben geduurd.

Witte Huis past paradijzenlijstje aan

Het Witte Huis slikt zijn verwijten over Nederland als een soort belastingparadijs voor het Amerikaanse bedrijfsleven in. Dat misverstand is de wereld uit na contact met het Witte Huis door onze ambassade in Washington, liet een woordvoerder van staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën dinsdag rond middernacht weten.

Nederland prijkte op een lijstje van de Amerikaanse president Barack Obama tussen landen met lage belastingen als Bermuda en Ierland. "Het Witte Huis heeft de ambassade laten weten dat Nederland niet in het rijtje thuishoort en ook niet behoort tot de categorie landen met lage belastingen", aldus de zegsman. De bewuste tekst wordt volgens hem aangepast. "De staatssecretaris is blij dat het misverstand de wereld uit is."

Film: Il Papa di Giovanna

Aan de openingsbeelden en de muziek is niet te merken dat Il Papà di Giovanna een nogal zwaar thema heeft. We zien mooie zwart-wit foto's van de acteurs en van het fascistische Italië uit de jaren '30 van de vorige eeuw. Een ietwat vreemde opening voor een film over een obsessieve vader-dochter relatie, waarin vader Michele wel erg ver gaat om zijn dochter Giovanna te beschermen.


Volledige tracklist van Guitar Hero: Greatest Hits

Het is maar druk in de wereld van plastic gitaren en muziekgames. Rockband heeft net deel 2 uitgegeven, en komt binnenkort met een speciale Beatles versie. Ook Guitar Hero World Tour is nog redelijk jong, en toch is Guitar Hero Metallica onderweg naar Europa. Wat moet jij, als plastic-gitaar held kopen als er zo veel aanbod is? Guitar Hero: Greatest Hits, waarin de meest populaire hits van alle eerdere versies gecombineerd worden, is wellicht een oplossing.

Reeds is ook de tracklist verschenen van Guitar Hero: Greatest Hits.

Guitar Hero

* Blue Öyster Cult - "Godzilla"
* Boston - "More Than A Feeling"
* Deep Purple - "Smoke On The Water"
* Franz Ferdinand - "Take Me Out"
* Helmet - "Unsung (Live)"
* Incubus - "Stellar"
* Joan Jett & The Blackhearts - "I Love Rock N' Roll"
* Ozzy Osbourne - "Bark At The Moon"
* Pantera - "Cowboys From Hell (Live)"
* Queen - "Killer Queen"
* Queens Of The Stone Age - "No One Knows"
* The Donnas - "Take It Off"
* The Exies - "Hey You"
* White Zombie - "Thunder Kiss '65"

Guitar Hero II

* Alice In Chains - "Them Bones"
* Avenged Sevenfold - "Beast And The Harlot"
* Danzig - "Mother"
* Foo Fighters - "Monkey Wrench"
* Iron Maiden - "The Trooper"
* Jane's Addiction - "Stop!"
* Kansas - "Carry On Wayward Son"
* Lamb Of God - "Laid To Rest"
* Lynyrd Skynyrd - "Free Bird"
* Mötley Crüe- "Shout At The Devil"
* Nirvana - "Heart-Shaped Box"
* Rage Against The Machine - "Killing In The Name"
* Reverend Horton Heat - "Psychobilly Freakout"
* Rush - "YYZ"
* Stone Temple Pilots - "Trippin' On A Hole In A Paper Heart"
* The Police - "Message In A Bottle"
* The Sword - "Freya"
* Warrant - "Cherry Pie"
* Wolfmother - "Woman"

Guitar Hero Encore: Rocks the 80s

* Anthrax - "Caught In A Mosh"
* Extreme - "Play With Me"
* Judas Priest - "Electric Eye"
* Poison - "Nothin' But A Good Time"
* Ratt - "Round and Round"
* Twisted Sister - "I Wanna Rock"

Guitar Hero III: Legends of Rock

* AFI - "Miss Murder"
* DragonForce - "Through The Fire And Flames"
* Heart - "Barracuda"
* Kiss - "Rock And Roll All Nite"
* Living Colour - "Cult Of Personality"
* Pat Benatar - "Hit Me With Your Best Shot"
* Priestess - "Lay Down"
* Slayer - "Raining Blood"

Guitar Hero: Aerosmith

* Aerosmith - "Back In The Saddle

De nummers zullen te spelen zijn op alle instrumenten. De game staat geplanned voor 16 juni, of de game gelijktijdig uitkomt in Europa is nog niet bekend...
...maar ga er maar van uit van niet

Tweede Wolverinefilm in de maak

Producent Fox heeft besloten een tweede film rond het X-Men-personage Wolverine te maken. Dat melden Amerikaanse websites gisteren. De eerste Wolverinefilm ging vorige week in première en bracht in enkele dagen meer dan 150 miljoen dollar in het laatje.

Wolverine is de eerste van een aantal geplande 'spinoffs' van X-Men, films die zich concentreren op één personage uit de X-Mentrilogie. Een volgend deel zou gaan over Magneto, die een halve eeuw geleden vernietigingskamp Auschwitz wist te overleven. Maar deze film is voorlopig even in de ijskast gezet.

Het tweede deel over Wolverine zou zich afspelen in Japan. Het is nog niet bekend wanneer de film opgenomen gaat worden.

PVV wil dat ambassadeur in Jakarta opstapt

De Nederlandse ambassadeur in Jakarta heeft zich de woede van PVV-leider Geert Wilders op de hals gehaald. Wilders vindt dat ambassadeur Nikolaos van Dam moet opstappen wegens een "islam-goedpraat-speech" die hij vorige week heeft gehouden op een Koranschool in Jakarta.

Dit blijkt uit vragen die de PVV-leider gisteren aan minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft gesteld. Volgens hem heeft de ambassadeur niets te zoeken op een afstudeerplechtigheid van een Koranschool.

Wilders stelt dat Van Dam "in plaats van de islamproblematiek onder het tapijt te schuiven, zijn tijd beter kan besteden aan de onacceptabele weigering van Indonesië om een Nederlands parlementslid toe te laten." Het gaat om de PVV-leider zelf, die vorig jaar maart door de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono tot ongewenste vreemdeling werd verklaard wegens zijn film Fitna.

PVV wil dat ambassadeur in Jakarta opstapt  (foto: ANP)

Ramses Shaffy heeft slokdarmkanker

Zanger en acteur Ramses Shaffy heeft slokdarmkanker. Dat hebben naaste vrienden van hem gisteren bevestigd.

"Ondanks de ziekte blijft Ramses vooral Ramses", meldt één van hen. "Hij neemt het op een ongelooflijke manier heel licht op en voelt zich helemaal op zijn plek waar hij nu leeft. In dat opzicht is zijn wereld niet veranderd."

Het staat niet vast hoe lang de 75-jarige Shaffy al aan kanker lijdt. Recent gaf de chansonnier nog enige publieke optredens. De vrienden van Shaffy vragen de pers nadrukkelijk om terughoudendheid.

Ramses Shaffy heeft slokdarmkanker  (foto: ANP)

Man gooit baby uit auto

Een Amerikaanse man heeft na een hoogopgelopen ruzie met zijn ex haar baby ontvoerd en vervolgens uit het raam van zijn auto gegooid. De kleine van vier maanden overleefde de smak op het asfalt niet, meldden Amerikaanse media gisteren.

Het drama begon in de woning van de 17-jarige moeder. Ze belde de politie om hulp, nadat haar 21-jarige ex-vriend door het lint was gegaan. Hij had haar gemept en de baby meegenomen. Een automobilist vond het lijkje later langs de kant van de weg. De dader is opgepakt.

Teken van stabilisatie Europees vliegvervoer

Het Europese vliegverkeer lijkt te stabiliseren. In de maand april was de krimp in het vervoer veel kleiner dan in de maand maart. Dit blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van de Europese vereniging van luchtvaartmaatschappijen AEA.

Het aantal reizigerskilometers kromp in maart nog met 9,1 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Volgens voorlopige cijfers was het aantal kilometers in april slechts 2,5 procent minder dan in april 2008.

De AEA maakte de kanttekening dat tussen maart en april grote verschillen kunnen bestaan doordat het paasweekend soms in de ene en soms in de andere maand valt. Toch noemde de organisatie de ontwikkeling in april "bemoedigend".

Teken van stabilisatie Europees vliegvervoer  (foto: ANP)

Grieks homohuwelijk ongeldig

Een Griekse rechtbank heeft de eerste homohuwelijken die vorig jaar in het Zuid-Europese land werden gesloten, nietig verklaard. Dat heeft de advocaat van het paar gisteren laten weten.

In juni 2008 verbond de burgemeester van het eiland Tilos een homopaar en een lesbisch koppel in de echt. Hij maakte gebruik van een gat in de Griekse wet, waarin staat dat een huwelijk moet worden gesloten tussen twee mensen. Nergens is vastgelegd dat het een man en een vrouw moeten zijn.

Daarop tekende het Openbaar Ministerie beroep aan. De rechtbank op het eiland Rhodos, die de zaak behandelde, vonniste dat de burgemeester illegaal heeft gehandeld. De stellen hebben al aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Bos hekelt accountantsorganisatie Zalm

Minister Wouter Bos (Financiën) en collega's uit andere EU-landen zijn erg ontevreden over de internationale organisatie voor accountantsstandaarden IASB, waarvan oud-minister Gerrit Zalm topman is. Dat kan de kredietcrisis in de EU erger maken dan in de VS.

"De organisatie is veel te traag met het versoepelen van de waarderingsregels", zei Bos na EU-beraad gisteren in Brussel. "De VS hebben dat al gedaan, waardoor de Amerikaanse banken nu minder snel hoeven af te schrijven dan hun Europese collega's. Er is nu geen gelijk speelveld tussen de VS en EU."

De IASB had zaterdag nog gezegd dat aanpassing van de standaarden niet nodig is. Volgens de organisatie is er wel degelijk een gelijk speelveld.

Bos dringt aan op spoed bij de accountantsorganisatie. "We hebben de bevoegdheid voor deze accountantsregels enkele jaren geleden gedecentraliseerd aan de sector zelf. Nu moeten ze het waarmaken."

Wouter Bos  (foto: ANP)

Geen woorden

Het Marktplein is verlaten. Of nee, wat zie ik daar? Er zijn nog wat mannen bezig om de laatste kermisattractie af te breken. Normaal staat hier op zaterdagmorgen de grootste en beste markt van heel Nederland. Nu is er geen kraam te bekennen. Niks geen kruidenverkoper of groenteman. Geen schreeuwende mannen die hun koopwaar aan de man proberen te brengen. Geen lucht van vis, warm brood of verbrande frituurolie. Het plein is bijna leeg.

VN-commissie uit harde kritiek op leger Israël

Israëlische militairen hebben zich schuldig gemaakt aan zeker zes aanvallen op gebouwen van de Verenigde Naties tijdens de oorlog in de Gazastrook. Dat staat in een onderzoeksrapport dat is opgesteld door een onafhankelijke commissie van de VN.

De resultaten van het onderzoek werden gisteren (lokale tijd) gepubliceerd. De commissie onderzocht negen incidenten waarbij gebouwen van de Verenigde Naties werden beschadigd of verwoest door geweervuur en bombardementen en waarbij VN-werknemers en/of burgers gewond raakten of werden gedood. Het leger van Israël wordt al langer bekritiseerd vanwege het optreden tijdens het offensief tegen de radicale Hamas-beweging in Gaza. De militanten zouden schuldig zijn aan zeker één aanval op een VN-complex in de Gazastrook.

De oorlog in Gaza begon eind december en duurde drie weken. Meer dan 1300 Palestijnen en dertien Israëli's kwamen om het leven. De autoriteiten in Israël bestrijden de conclusies in het VN-rapport.

VN-commissie uit harde kritiek op leger Israël  (foto: ANP)

Tientallen evacuaties door uitslaande brand

Vanwege een grote uitslaande brand in een appartementencomplex in Egmond aan Zee zijn gisteravond ongeveer vijftig mensen geëvacueerd. Dit heeft een politiewoordvoerder bekend gemaakt.

De brand ontstond rond 22.15 uur op de eerste verdieping van het complex. Door de grote rookontwikkeling moesten mensen hun huizen verlaten. Zij zijn opgevangen in een boothuis van de reddingsbrigade.

Een paar mensen, waaronder enkele politieagenten, kampten met ademhalingsproblemen. Verder zijn er geen gewonden gevallen. De brandweer is met groot materieel uitgerukt. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Word astronaut of wetenschapper in De Sims 3

Je hoeft geen analist te zijn om te kunnen voorspellen dat een van de meest succesvolle games van dit jaar De Sims 3 gaat zijn. De serie is al vele jaren ongekend populair en in juni mag het derde deel die legacy gaan voortzetten. Nog iets meer dan een maand wachten dus, en dat betekent dat het hypen weer kan beginnen. Vandaag hebben we vijf screenshots om jullie alvast warm te krijgen, maar binnenkort volgt natuurlijk een hands-on en de al lang beloofde interviews met vriend en vijand van de serie.Bouw je droomhuis of ontwerp je ideale thuis. Pas alles aan, van vloeren tot bloemen, shirts tot sofa's, behang tot gordijnen. Verander in een handomdraai kleuren en prints, zodat alles naar jouw smaak wordt ingericht. Natuurlijk kun je de buurt van je Sims ook volzetten met kant-en-klare huizen en meubels. Welke Sims gaan wonen in een prachtige villa, een gave vrijgezellenstudio, een droomhuis of een goedkoop bungalowtje?

Krabbel in Scribblenauts op de Nintendo DS

De makers van Drawn to Life zijn momenteel druk bezig met Scribblenauts voor de Nintendo DS. Het spel zal een platformgame zijn met puzzel-elementen waarbij je met gebruik van voorwerpen puzzels moet oplossen. Wanneer je op het onderste scherm een voorwerp schrijft, verschijnt deze in het bovenste scherm. Hoeveel woorden de game daadwerkelijk kent, weten we niet. Vandaag hebben we een nieuwe trailer voor jullie met een leuke referentie naar Half-Life.

Dragon Age: Origins komt ook in analoge vorm

Ontwikkelaar Bioware heeft bekend gemaakt dat van de fantasy-RPG Dragon Age: Origins in september ook een versie zal verschijnen voor mensen die graag doen alsof ze superhelden zijn op papier. In samenwerking met Chris Pramas, schrijver van oa Warhammer Fantasy Roleplay en uitgever Green Ronin brengt Bioware een tabletop-versie uit. Je zult hierin je eigen karakter kunnen maken zoals een warrior, mage of rogue en de wereld Thedas beschermen tegen het kwaad.

Over een lancering in Europa is niks bekend, maar ga er maar van uit dat je de boeken zult kunnen vinden in je locale hobbywinkel of anders via het internet.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
©FOK.nl e.a.