Film: Appaloosa

We nemen een tijdmachine en gaan terug in de tijd. Namelijk naar 1882, het jaar waarin rancher Randall Bragg (Jeremy Irons) zijn mannen toestemming heeft gegeven om flink huis te houden in een mijnwerkersstadje vlakbij. De twee mannen hebben in Appaloosa een man vermoord en zijn vrouw verkracht. Als marshall Jack Bell (Robert Jauregui) naar de rancher toegaat om zijn mannen te arresteren worden, zijn hulp-marshalls en hijzelf in koele bloeden vermoord.


Het is de hoogste tijd voor veranderingen in het kleine stadje. De bewoners huren Virgil Cole (Ed Harris) and Everett Hitch (Viggo Mortensen) in om hun te beschermen tegen Bragg en zijn mannen. Alles lijkt prima te gaan tot de beeldschone weduwe Allison French (Renée Zellweger) roet in het eten dreigt te gooien. De aandacht van Cole om Bragg op te pakken verslapt per minuut. Hij wordt opgeslokt in zijn relatie met Miss French, die als een echte vrouw alleen maar kan zeuren over aandacht krijgen en het feit dat Vingil alleen maar werkt. Cole en Hitch bereiken een doorbraak in hun zaak als een jongeman genaamd Dean binnen komt wandelen en vertelt dat hij wel wil getuigen tegen Bragg. Hij was er de dag dat Bell werd vermoord namelijk bij. Bragg wordt meteen opgehaald en vastgezet in de gevangenis, maar dit accepteren de mannen van Bragg totaal niet en de oorlog is vanaf dat moment geopend.

Ed Harris en Vigo Mortensen zijn gemaakt voor echte western-films, het lijkt haast of beide heren op een paard geboren zijn. Appaloosa daarintegen heeft wel een erg langdradige verhaallijn. Het eerste uur van de film is ronduit saai te noemen, en je moet daar dus ook eerst even flink doorheen bijten voor je wat actie te zien krijgt. Zelfs voor een western vliegen er het eerste uur verdomde weinig kogels in het rond. Het is dan ook meer een zoetsappig liefdesverhaal versus Het kleine huis op de prairie in plaats van een western. Het acteerwerk van Renee Zellweger is in eerste instantie een verfrissend toevoeging aan de film. Maar als snel begint ze ronduit irritant te worden. Dit omdat ze bijna haar hele rol met haar gezichtsuitdrukkingen probeert te spelen. Beetje zonde dat ze zo ongeveer tweederde van de film kijkt als Jerney Kaagman. Haar wispelturige onrealistisch rol begint wat meer karakter te tonen wanneer ze merkwaardige achterbakse trekjes begint te vertonen, maar daar is dan ook wel alles mee gezegd.


Scenarioschrijvers Ed Harris en Robert Knott hebben de roman van Robert B. Parker op een teleurstellende manier vertaalt naar een gammel filmscript. De film zit vol met western-clichés. Nu heb je die voor een goede western ook absoluut nodig, maar deze film is er mee overgoten en laat weinig vernieuwends zien. De dialogen tussen de beide heren zijn vaak droog en saai en de humor komt niet echt over. Appaloosa is het gewoon net niet. Deze film krijgt tweeënhalve ster voor de moeite.

Label: Warner Releasedatum: 9 april 2009 Kijkwijzer:
Waardering Film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.