NOS: spijt van verlengen applaus Beatrix

Redactie

De NOS betreurt het dat in journaaluitzendingen na de dodenherdenking het applaus dat klonk voor koningin Beatrix heeft verlengd. Dat zegt plaatsvervangend hoofdredacteur NOS-nieuws Marcel Gelauff. "Dit hadden we zo niet moeten doen."

Tijdens de herdenking op de Dam hield burgemeester Job Cohen een speech waarin hij Beatrix bedankt voor haar aanwezigheid. "Dit jaar in het bijzonder prijzen wij ons gelukkig met haar aanwezigheid." Hij vervolgt: "Tussen 1939 en 1945.." en valt dan stil omdat het publiek uit waardering voor Beatrix begint te klappen.

Vanaf het moment dat het applaus op volle sterkte is, klapt het publiek nog zo'n tien seconden door waarna het geluid langzaam wegsterft en Cohen zijn speech vervolgt.

In de Journaal-uitzending is Cohens 'Tussen 1939 en 1945' eruit geknipt en volgt na zijn opmerking over Beatrix direct applaus op volle sterkte en houdt dat geen tien maar zo'n zeventien seconden aan voordat het afzwakt.

Volgens Gelauff probeerde de NOS in de journaals een beeld te geven van wat er gebeurde. "We wilden de volgorde Cohen - publiek - koningin laten zien. Maar onder een deel van die beelden was het alweer stil. Dat kan in een live-uitzending van een uur wel, maar onder een item van een halve minuut verwacht het publiek geluid. Daarom is een deel van het geluid er twee keer onder gezet. Dat hadden we in dit geval juist níet moeten doen."

Gelauff benadrukt dat de intentie van de NOS niet was 'de BV koningin vooruit te helpen', maar een samenvatting van de herdenking te laten zien.

Bekijk de originele uitzending hier

Bekijk het item uit het NOS-journaal hier