Geen Nederlandse marathonlopers op WK

Er zal geen mannen marathonteam uitgezonden worden naar de Wereldkampioenschappen Atletiek in augustus in Berlijn. Overleg tussen Gerard Nijboer (begeleider van het nationaal marathonteam), de betreffende atleten en hun coaches heeft tot de conclusie geleid dat er geen team kan worden samengesteld.

Een team dient minimaal uit drie atleten te bestaan. Twee atleten hadden dit voorjaar voldaan aan de vormbehoud-eis: Hugo van den Broek (Venloop in Venlo, 22 maart) en Martin Lauret (Halve marathon van Berlijn, 5 april). Sander Schutgens wilde een startbewijs afdwingen door vormbehoud te tonen bij de internationale topwedstrijd over 25 kilometer, op zondag 10 mei 2009 in Berlijn.

De overige marathonlopers die op papier (tot 22 juni 2009, de dag waarop de kwalificatie-mogelijkheid sluit) kans hadden op kwalificatie voor het marathonteam hebben ieder hun redenen: Luc Krotwaar heeft nog tijd nodig om in een uitstekende vorm te geraken; hij is voornemens deel te nemen aan een najaarsmarathon. Greg van Hest heeft aangegeven niet voor 22 juni te kunnen voldoen aan de vormbehoud-eis. Eerder had Koen Raymaekers zich al teruggetrokken voor een eventueel marathonteam voor de WK. Hugo van den Broek heeft vervolgens onlangs aangegeven zich te willen focussen op een najaarsmarathon.

Alle potentiële atleten geven te kennen vooruit te willen kijken naar de Europese Kampioenschappen Atletiek in 2010 in Barcelona. Daar zijn de kansen op een toppositie van het marathonteam groter. In 2006 behaalde het Nederlandse marathonteam bij de laatste EK een knappe derde plaats.

Submitter:  Bron: FOK!sport