Demente bejaarde 'ontvoerd' door familie

Een 68-jarige dementerende bejaarde uit Groningen is door familieleden 'ontvoerd'. Omdat zij vinden dat de vriendin van de man onvoldoende voor hem zorgde, hebben ze hem overgebracht naar een verzorgingshuis in Winschoten.

De bejaarde man woonde samen met zijn vriendin in Groningen. Zijn kinderen hebben moeite met de relatie, en vinden dat de vriendin hem weghoudt bij zijn familie. De familie van de man heeft de kantonrechter ingeschakeld, maar deze oordeelde dat de man bij zijn vriendin kon blijven. Wel heeft de kantonrechter een mentor aangesteld die toeziet op de zorg die de man krijgt.

De aangestelde mentor is van mening dat er geen probleem is met de vriendin van de man. "De familie speelt voor eigen rechter. Ze kunnen kennelijk niet accepteren dat vader gewoon verliefd is geworden. Dat kan nu eenmaal gebeuren, ook op die leeftijd. Ze hebben een ongenuanceerd vooroordeel ten opzichte van die vriendin."

De zoon van de bejaarde deelt de mening van de mentor niet. "Mijn vader is zo dement dat hij verliefd zou kunnen worden op iedereen. Ik kan mij niet voorstellen dat een normale, gezonde vrouw verliefd op hem kan worden."

Een zorgteam gaat nu met de mentor overleggen welke actie wordt ondernomen tegen de 'ontvoering'. De bejaarde hoort niet thuis in het verzorgingshuis, maar moet naar een verpleeghuis.