review
Film: Star Trek
De U.S.S. Enterprise is het nieuwste paradepaard van de federatie. Geavanceerder dan elk ander ruimteschip ooit. Na een noodoproep vanaf de planeet Vulcan wordt het schip voor het eerst ingezet. Bij afwezigheid van een groot deel van de ervaren mensen uit de federatie wordt noodgedwongen de academie aangesproken. De beste leerlingen worden toegewezen aan de U.S.S. Enterprise. Onder hen de rebelse James Tiberius Kirk en zijn groots mogelijke tegenpool, de halfbloed Vulcan Spock. De onervaren, maar veelbelovende crew stapt onder leiding van kapitein Christopher Pike in het grootste en gevaarlijkste avontuur in de geschiedenis van de federatie. Ze moeten het opnemen tegen de uit de toekomst komende Romulan Nero en die heeft snode plannen tegen de wereld gesmeed.
Star Trek is geen film geworden die alleen interessant is voor de 'trekkies' onder ons. Voorkennis is zeker niet vereist en technische en/of ingewikkelde prietpraat is tot een minimum beperkt. Abrams heeft er een toegankelijke film van gemaakt die het vooral moet hebben van de actie, lichtvoetigheid, de jonge cast en een lichtshow van overtuigende special effects. Dit alles wordt op de kijker afgevuurd op een aangename snelheid. Er zijn weinig tot geen scènes die onnodig aanvoelen of het tempo drukken. De 120 minuten vliegen voorbij alsof het er maar 80 zijn. Als je er lang genoeg over nadenkt zijn er hier en daar wel keuzes gemaakt die iets te veel van het toeval afhankelijk zijn of wel erg makkelijk worden opgelost door het tijdreisaspect, maar voor je je er echt aan kunt gaan ergeren ben je alweer in de volgende scène beland.
Een groot deel van de personages in Star Trek komen overeen met de crewleden uit de eerste serie. Onder andere Dr. Leonard 'Bones' McCoy (Karl Urban), Nyota Uhura (Zoe Saldana), Hikaru Sulu (John Cho), Pavel Chekov (Anton Yelchin) en niet te vergeten de populaire "beam me up" Scotty (Simon Pegg), Spock (Zachary Quinto) en James T. Kirk (Chris Pine) maken wederom hun opwachting. Pike wordt in ere hersteld als de eerste Kapitein van de U.S.S. Enterprise, een rol die hij in de eerste tv-pilot van Star Trek vervulde tot hij in de tweede pilot werd vervangen door ene James Kirk.
Abrams maakt in zijn herstart ook maar meteen gebruik van de situatie om voor het eerst een achtergrondverhaal van Kirk en Spock te vertellen. Kirk die zich veel vrijheden toe-eigent in zijn rebelse jeugd en worstelt met de heroïsche status van zijn vader en Spock die juist opgroeit in de strikte logische Vulcan-opvoeding en worstelt tussen twee extreem verschillende culturen. Het zijn grote verschillen die ze moeten overwinnen en gebruiken om enige kans te hebben om vele jaren later Nero te verslaan. Het is misschien ietwat zwart-wit uitgevoerd, maar subtiliteit is dan ook niet de kracht van deze Star Trek.
De acteur die in de schoenen stapt van het personage dat groot gemaakt is door William Shatner is Chris Pine. Pine kiest er niet voor om Shatner te imiteren, maar haalde zijn inspiratie naar eigen zeggen vooral uit helden als Han Solo en Indiana Jones. Dit is goed terug te vinden in de nonchalante houding van de ruwe Kirk die zich vooral laat leiden door het hart en door zijn dapperheid. Zo goed als eerder genoemde helden is het nog niet, maar Pine doet het meer dan aardig. Misschien wel moeilijker dan de rol van Kirk is Spock. De halfbloed Vulcan heeft geleerd altijd logische keuzes te maken en dat maakt hem al snel een stuk minder sympathiek. Gelukkig voor Zachary Quinto leeft Spocks menselijke helft een groot deel van de film op en dat weet Quinto duidelijk neer te zetten. Toch mist hij dat beetje extra wat de originele Spock, Leonard Nimoy, wel kon brengen.
Nieuwkomer in het Star Trek universum is de slechterik Nero. Deze doorgedraaide wraakengel van de planeet Romulus heeft een indrukwekkend groot en geavanceerd schip tot zijn beschikking dat hij maar al te graag inzet voor zijn destructieve doeleinden. Hoewel er weinig grote namen in de cast zijn opgenomen heeft Abrams een uitzondering gemaakt voor Nero. De rol wordt gespeeld door de Australiër Eric Bana bekend van o.a. Ang Lee’s Hulk en Munich. Toch weet Bana geen extra push te geven aan het karakter. Nero blijft jammer genoeg niet meer dan een schurk zoals velen en dat is toch een beetje een gemiste kans.
Ander vermeldenswaardig punt is wel de special effects van de film. Er mag natuurlijk ook wel wat verwacht worden van een film met zo'n hoog budget, maar er zijn genoeg recente voorbeelden te bedenken waar het toch tegenvalt of waar ze wel erg nadrukkelijk aanwezig zijn. In Star Trek is het consistent overtuigend zonder dat het alle aandacht wil opeisen en dat maakt het erg makkelijk om meegezogen te worden in de film.
Star Trek is een film die zich met een hernieuwde aanpak van Abrams op een breder publiek richt. Verwacht geen meesterwerk, maar een zeer vermakelijke film die qua aanpak is te vergelijken met films zoals Transformers en Iron Man.
Label: Universal Pictures Releasedatum: 7 mei 2009
Kijkwijzer: Waardering film:
Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.
"A computer is like airconditioning, as soon as you open Windows, it becomes useless!"
Ik zal er morgen meteen heengaan, ben zeer benieuwd
(overigens heb ik de film niet gezien, ik refereer hier naar de foto hierboven)
niet zo tof doen
niet zo tof doen
Geheime strandvideo's met topless meiden, zomer 2010
Star trek werd juist groot met het technische technische gelul dat toch gebaseerd was op de realiteit.
Tuurl;ijk proberen ze zoveel mogelijk mensen aan te spreken... net als elke film... ben er bang voor dat dat er voor zorgt dat het speciale van Star Trek daarmee weg is...
Maar we zullen hem eerst zelfs eens gaan bekijken...
Verkrachting aflevering over Indiana Jones film was zooo erg...
Alleen die jonge koppen in de screenshot al, die spock lijkt wel behoorlijk gay zeg
Tjsa, ben ook niet echt die-hard trekkie.. maar alle series / films met Jean-Luc-Picard erin vind ik werkelijk briljant, kan ik uren naar kijken. De old-school afleveringen met Kirk hebben iets nostalgisch waar ik erg van gecharmeerd ben.
Maar de Captain van de nieuwere ST-Enterprise serie vind ik niet overtuigend genoeg, hij heeft zo'n typische american heroe attitude en gezicht wat ik persoonlijk niet vind passen in de bescheiden rol zoals Jean-Luc die vervulde.. Kirk had dat ook wel, maar dat is tohc net ff anders. Het kan me gewoon niet bekoren zoals de oudere series, weet eigenlijk niet exact waarom nog meer ; Beetje netals met Sliders, die ineens een andere Mallory kreeg, vond ik ook niks meer gelijk.
Ik volg nu al een hele tijd het uber-nerd-StarTrek forum, en zelfs de meest 'zware' trekkies vonden de film helemaal geweldig. Het is volgens velen de beste Star Trek film ooit, en sowieso voor niet Star Trek fans is het een pracht film vol snelle actie en mooie effecten. J.J. Abrams (lost, fringje, mission impossible etc.) is de director, en dit is volgens de meeste zijn beste werk tot nu toe..
"Sylar" heeft een topprestatie neergezet als Spock, en alle characters zijn geloofwaardig en spelen zeer goed. Het verhaal van de film is erg diep/mooi..
De meeste reacties hierboven zijn enkel gebaseerd op domme vooroordelen. Kijk op z'n minst even alle trailers op Apple, en lees je een beetje in het verhaal in.
En zoals ik al aangaf zijn de meeste fans erg te spreken over de film. Zelfs Leonard Nimoy (de oude spock die ook een belangrijke rol in de film heeft) was het zo dusdanig eens met het script (wat bijzonder is) dat hij op zijn bejaarde leeftijd nog een rol wou in dit meesterwerk.
Edit: bovendien zijn vrijwel alle reviews erg positief, zelfs die van star trek guru's.
Twitch: <a href="https://www.twitch.tv/drizzt_dourden" target="_blank" rel="nofollow norererer noopener" >https://www.twitch.tv/drizzt_dourden<;/a>\[/b\]
1: The Original Series
2: The Animated Series
3: The Next Generation
4: Deep Space Nine
5: Voyager
6: Enterprise
Overigens ga ik deze film zeer zeker bekijken
Star Wars & Trek hebben beide hun sporen in de film wereld achtergelaten.
En dan komt er zo'n fokkertje vertellen dat Star Trek en Wars triest zijn...
Wat ik van alle internationale recensies heb gelezen is het een erg goede film (nog steeds 100% op Rotten Tomatoes!!) geworden die perfect de oude Star Trek sfeer in een nieuw jasje weet te gieten. Ook de performances van Pine en Quinto als Kirk & Spock schijnen ook 100% in orde te zijn. Ik ga er zeker heen, de vorige ST films waren een lachtertje.
Overigens voor de fans: Er is een 4-delige prequel comic genaamd "Star Trek - Countdown" die de 'oude' continuïteit koppelt aan die van de film, de moeite waard!
Star Trek
Not with a bang but a whimper
Mijn reviews
[TK] megadrive, gameboy & atari 2600 spellen
[TK] 4 lege UMD doosjes voor de PSP
[TK] studieboeken psych / maatschap. werk.
Not with a bang but a whimper
Mijn reviews
Goede review en ik hoop dat mijn hooggespannen verwachtingen waar worden gemaakt.
*** Wiskunde Meisjes Blog *** CFR.org *** NRC.nl ***
❤ Viooltjes zijn blauw ❤
❤ Kristel, ik hou van jou! ❤
dit proeft naar heel veel meer.
Pro's: Spock ( Zachary Quinto ) en Doctor "Bones" McCoy ( Karl Urban )
Con's: Ik geef hem een 7.5
ik ben dan nieuw ik zie zo dat jij irritant ben jpg
PieAir
Ik denk altijd heel goed na voor ik iets stoms zeg...
Van de TOS era was Star Trek: The Movie (die mogen ze wel eens gaan rebranden net als de eerste Star Wars film A New Hope werd, om verwarring te voorkomen), Wrath of Khan was super (zoals Khan was hoort een schurk in Star Trek te zijn melodramatisch en super evil en de dood van Spock op het eind was schockerend), The Search for Spock was ook erg goed hoewel minder als Wrath, A Voyage Home was leuk vanwege interacties van de Trek crew met de 20ste eeuwse samenleving maar had ook wat overbodig langdradige scenes met die ruimteprobe en was wat minder voor de trekkies en meer voor het grote publiek. The Final Frontier was gewoon slecht met een vermoeiende religeuze plot maar men revancheerde zich met de laatste pure TOS film The Undiscovered Country, wat een waardig afscheid voor de oude crew was, met een goed verhaal, goede effecten en scenes (zoals de eerste digitale explosie van een planeet, een ijzingwekkende moord in zero gravity, Kirk op een gevangenisplaneet en een Khan achtige superschurk).
Goed de eerste twee seizoenen waren saai, het derde was spannend maar had een voorspelbaar einde (spoiler: de aarde werd niet opgeblazen) maar het vierde seizoen was goed op dreef met een aantal zeer goed in elkaar gezette mini-arcs, die ook de backgroundstory van de Star Trek universe goed invulden.
Enterprise speelde zich zo'n 100 jaar af voor TOS en voordat de Federatie was ontstaan maar pas in het vierde seizoen kwam dat pas goed tot z'n recht.
In het vierde seizoen waren ze ook gestopt met de time travel crap. Jammer dat deze film dat concept nu weer nieuw leven inblaast. Het is alleen soms interessant als de crew zelf terugreist in de tijd, niet als lui uit de toekomst waar we niks vanaf weten gaan fucken met hun verhaallijn.
Het is ook een voordeel dat ik pas Enterprise ben gaan kijken halverwege het derde seizoen. Anders zou ik ook bevooroordeeld zijn door de eerdere seizoenen (die ik wel gedownload heb en achter elkaar bekeken heb zonder er veel aan gevonden te hebben, met af en toe een uitzondering waardoor ik toch ben blijven kijken).
En de enige echt leuke timetravel episode vond ik wel DS9's "trials and tribulations", waar ze een aflevering om een TOS aflevering geschreven hadden. Geniale TV, en een mooi eerbetoon aan TOS.
Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe film. Dat ie minder filosofisch is en meer actiegericht vind ik niet op voorhand een slecht idee. Star Trek in zijn oude vorm werkt anno nu gewoon niet meer zo goed, dan moet je ook durven je concept aan te passen aan een nieuwe tijdsgeest. Ik beoordeel de film op zijn eigen merits, en zie het als het begin van een nieuwe franchise.
Hopelijk ooit nog is een nieuwe serie!!
Op zich erg vermakelijk, niet de beste Star Trek film die ik ooit gezien heb.
Het begin van de film is wat langzaam omdat de karakter voorgesteld worden, en met wat trucjes het universum duidelijk wordt gemaakt.
De rest van de film is gewoon een actie spektakel met inderdaad een mager verhaal. Maar zoals met zo veel reboot films tegenwoordig, is het eerste deel niet echt geweldig omdat de karakters voorgesteld moeten worden.
Ik mis inderdaad wel het politieke en filosofische aspect waar Star Trek me altijd zo geinterreseerd mee hield. Misschien dat dit meer aan bod komt in toekomstige films
Verder vond ik de aliens te "Star Wars" achtig. ("laten we goed ons best doen een zo lelijk en bizar mogelijke alien te maken")
Verder zetten met name "Sylar" en Lenard Nimoy Spock erg realistisch neer. Ik dacht op geen enkel moment "Hey dat is Sylar".
Ergens is het jammer dat de bestaand Star Trek canon met een trucje verlaten wordt. Aan de andere kant, die schrijvers hebben nu alle vrijheid te doen en laten wat ze willen.
Al met al, een goede film, maar inderdaad meer actie vermaak dan Star Trek. Niet echt slecht, en de film zal nu wel scoren, maar het zal bij de 2e film pas uitwijzen of Star Trek als actie film mensen kan blijven boeien.
En inderdaad, de politieke en filosofische aspecten mogen uiteindelijk wel weer wat meer naar voren komen, en inderdaad, de echte Star Wars-achtige aliens doen denken aan, uh, Star Wars, maar wij waren in ieder geval erg blij toen we de bioscoop uitliepen.
Ik ga er zaterdag heen, ben benieuwd.
Verder niets dan lof, ik geef hem een 8 (hoog)
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken