FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 29 maart 2009

[upd]Negentien doden bij WK-kwalificatie Ivoorkust

Negentien mensen zijn vandaag in Abidjan rond voetbalduel Ivoorkust - Malawi om het leven gekomen toen ze in het gedrang kwamen. Dat hebben medische bronnen zondagavond medegedeeld. Ivoorkust en Malawi troffen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK voetbal in 2010.

Update: 23:47:

De Ivoriaanse staatstv laat weten dat het dodental nu op 22 staat en dat er 132 gewonden zijn gevallen.

Wil je meepraten over dit onderwerp? Dat kan ook op het Forum!

Met dank aan Missy_Angelina voor de submit!


Negentien doden bij WK-kwalificatie Ivoorkust  (foto: ANP)

Beleggers zijn gewaarschuwd

Na drie weken van flinke stijgingen op de wereldwijde aandelenmarkten is de grote vraag onder beleggers of de rally van de laatste tijd duurzaam zal blijken. Met de G20-top, een belangrijk rentebesluit in Europa en een stroom aan Amerikaanse economische cijfers in het vooruitzicht moet de markt wegen wat wijsheid is.

De belangrijkste beursindex ter wereld, de S&P 500, steeg in enkele weken van 666 naar 833 punten tijdens de handel afgelopen donderdag. Een stijging van bijna 25 procent. De hoofdgraadmeter in Amsterdam, de AEX, is vanaf de bodem 11 procent hersteld.


Koersverloop S&P 500 afgelopen 3 maanden

Het herstel werd de afgelopen week onder meer gesteund door het bankenplan van de Amerikaanse regering. Het plan om giftige kredieten op te kopen zou een uitweg kunnen bieden uit de financiële crisis die de economie nu al meer dan een jaar in zijn greep houdt.
 
Desondanks is de grote angst dat dit het zoveelste schijnherstel zal blijken te zijn. Sinds de beurzen dit najaar in een vrije val kwamen, heeft zich verschillende malen een stevige stijging voorgedaan. Na het herstel zakten de beurzen echter elke keer weer weg naar nieuwe dieptepunten. Een soortgelijk patroon kwam op de aandelenmarkten voor tijdens de Grote Depressie.

Een succesvolle G20-top wordt gezien als een cruciale voorwaarde voor het beëindigen van de financiële crisis en de wereldwijde recessie. Beleggers kijken ook met angst en beven uit naar de bedrijfscijfers van het eerste kwartaal van 2009, die vanaf begin april worden gepresenteerd.

Koersverloop en rally's Dow Jones tijdens de Grote Depressie

'Bilic in beeld bij Schalke 04'

Volgens Kicker moet Slaven Bilic voor de rest van het seizoen de opvolger worden van Fred Rutten, die deze week werd ontslagen. Schalke zou bovendien Frank Arnesen op het verlanglijstje hebben staan.

Slaven Bilic is momenteel bondscoach van Kroatië, dat na komende woensdag (de interland tegen Andorra) pas in juni weer een wedstrijd speelt. De Kroaat zou daarom het seizoen in Gelsenkirchen kunnen afmaken.

De 40-jarige coach spreekt bovendien perfect Duits, omdat hij van 1993 tot 1996 bij Karlsruhe voetbalde. Volgens Kicker onderhandelt Schalke met Bilic en wordt de Kroaat volgende week gepresenteerd.

De nummer acht van de Bundesliga zoekt bovendien een nieuwe technisch directeur. Nu Oliver Kahn niet meer in beeld is, wordt de naam van Frank Arnesen genoemd. De Deen is bij Chelsea hoofd scouting en heeft daar een contract tot medio 2010.

27-jarige Rotterdammer gewond door steekpartij

Vanmiddag maakte de politie bekend dat een 27-jarige Rotterdammer gewond is geraakt bij een steekpartij. Deze vond afgelopen nacht rond een uur of twee plaats in een woning aan de Gouvernestraat. De man wordt in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen. 

De steekpartij vond volgens een buurtbewoner plaats te midden van zo'n tachtig tot honderd mensen. Die zouden in en om de woning aanwezig geweest zijn op een uit de hand gelopen verjaardagsfeestje. 

[MotoGP] Stoner wint BMW na testsessie

Casey Stoner heeft op de laatste testdag van de MotoGP deze winter in Jerez de snelste tijd gereden. De Australiër reed een tijd van 1.39.804, waarmee hij Yamaha-rijders Jorge Lorenzo en Valentino Rossi voorbleef.

De snelste tijden van de dag werden in de ochtend gereden op een droge baan gereden. 's Middags viel de regen met bakken uit de hemel en kwamen maar tien coureurs in actie. Onder hen was niet James Toseland die hard ten val was gekomen eerder vandaag. Na twee uur 's middags vond er een kwalificatiesimulatie plaats waarbij Stoner de snelste was. De Ducatie-rijder won hiermee een BMW 135i BMW Sauber F1 Team Edition. Hij was in die sessie zeventienden sneller dan Rossi.

Veteraan nu ook oudste man Groot-Brittannie

Een van de twee nog levende Eerste Wereldoorlogveteranen in Groot-Brittannië is nu ook de oudste man ooit van zijn land. Henry Allingham heeft de respectabele leeftijd van 112 jaar en 296 dagen bereikt, dat is een dag ouder dan voormalig recordhouder John Evans die in 1990 overleed op de leeftijd van 112 jaar en 295 dagen. Allingham bracht deze memorabele dag samen met wat visite door in St. Dunstans verzorgingstehuis voor blind, gepensioneerd personeel van het Britse leger in Ovingdean, Oost Sussex.

Een goede vriend van Allingham, Dennis Goodwin, en oprichter van de First World War Veterans' Association, zegt over Allingham: "Hij heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in zijn lange leven en verlegt nog steeds de grenzen van het ouder worden. Om eerlijk te zijn is hij de afgelopen twee jaar bedolven onder de mijlpalen, maar deze is leuk voor hem. De volgende mijlpaal zal hij bereiken wanneer hij weer een 'tiener' wordt op zijn 113e verjaardag in juni.”

Allingham, die de geboorte van zijn eerste achter-achter-achterkleinkind heeft meegemaakt, wordt 6 juni 113 jaar oud. Hij nam dienst in het Britse leger in 1915. De laatste jaren heeft hij veel tijd doorgebracht met het voorlichten van schoolkinderen en zijn ervaringen in het leger met hen te delen. 

Met dank aan soofje voor de submit.
© Yvonne Heslinga


Kogo verbetert wereldrecord Gebrselassie

Mica Kogo heeft zondag bij de Parelloop in Brunssum het wereldrecord op de 10.000 meter op de weg verbeterd. De Keniaan liep 27:01 in Nederland, waarmee het het record van Haile Gebrselassie van december 2002 in Doha met een seconde verbeterde.

Kogo is geen onbekende voor de Parelloop. In 2007 won de Keniaan in 27:07. In Peking moest hij het nog doen met brons, maar vandaag op de weg bleef hij zijn landgenoten Abraham Chebbi en Pater Kamais ruim voor. Beste Nederlander was Patrick Stitzinger met een tijd van 29:05, waarmee hij zesde werd.

Doden door schietpartij in verpleeghuis VS

Een man heeft vandaag zes mensen doodgeschoten in een verpleeghuis in de plaats Carthage in de Amerikaanse staat North Carolina. De schutter verwondde drie anderen en raakte zelf ook gewond.

Dat heeft de politie gemeld, aldus Amerikaanse media. Na de schietpartij zijn de dader en de andere gewonden naar het ziekenhuis overgebracht.

Het motief van de man is niet bekend. Ook is niet bekend of er een relatie is tussen de schutter en een van de patiënten in het verpleeghuis. De dader was een tehuis met negentig bedden voor onder meer patiënten met de ziekte van Alzheimer binnengestapt. Meteen daarna begon hij te schieten.

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan ook op het Forum!

Spanjaarden betogen tegen vrijere abortuswet

Tienduizenden mensen hebben vandaag in Madrid betoogd tegen het plan van de regering de abortuswetgeving te versoepelen. De sociaaldemocratische regering van premier José Luis Rodríguez Zapatero wil vrouwen die een abortus ondergaan en artsen die de abortus uitvoeren meer wettelijke bescherming geven.

Bij de protestactie in Madrid waren ongeveer tweehonderd organisaties betrokken. Volgens de media en de autoriteiten gingen tienduizenden mensen de straat op. De organisatoren hielden het op een half miljoen.

De huidige abortuswet dateert van 1985. Volgens die wet is bij verkrachting abortus toegestaan tot in de twaalfde week van de zwangerschap. Bij mismaaktheid van het kind of medisch gevaar voor de moeder wanneer het kind zou worden geboren, is abortus tot in de 22ste week van de zwangerschap mogelijk.

De regering-Zapatero wil de mogelijkheden onder meer vergroten door na verkrachting tot in de veertiende week van de zwangerschap abortus toe te staan. Ook wil de regering meisjes tussen de 16 en 18 de mogelijkheid bieden een abortus te ondergaan zonder toestemming van de ouders.


Spanjaarden betogen massaal tegen vrijere abortuswet  (foto: DAG)

Button en Barrichello uitzinnig met zege

De eerste Formule 1-race van het seizoen, de Grand Prix van Australië, is gewonnen door het team van Brawn GP. De coureurs Jenson Button en Rubens Barrichello maakten er meteen een dubbelslag van voor het 'nieuwe' team van Ross Brawn en Nick Fry.

Het was voor Button zijn eerste race voor Brawn GP en meteen een overwinning was meer dan hij gehoopt had. De tweede overwinning in zijn carrière - in Hongarije 2006 won hij voor het eerst - was voor de Brit niet gemakkelijk, al vertrok hij van poleposition en reed hij continu aan de leiding. "Het zag er misschien gemakkelijker uit dan het in werkelijkheid was. De eerste ronden gingen geweldig en ik kon in een goed ritme komen, maar tijdens de safety car had ik flinke problemen om de banden om temperatuur te houden en raakte de bodem van de auto telkens het asfalt. En net voordat de safety car weer in de pits verdween, had ik ook nog een vlakke plek op mijn band geremd, waardoor er erg veel vibraties in de wagen kwamen. Het was dus zeker niet gemakkelijk."

De winst van vandaag was de tweehonderdste F1-zege van een Britse coureur, dus de Britse fans vierden een feestje. Button was vooral blij, maar keek ook nog even terug op de afgelopen tijd. "Het was echter een fantastische dag. Sommige mensen zullen het jammer vinden dat we onder de safety car zijn gefinisht, maar dat maakt mij echt helemaal niets uit. Ik heb de race gewonnen en dat is het enige dat telt voor mij. Ik wil graag iedereen bedanken, niet alleen het team, maar ook mijn familie. We hebben namelijk een paar traumatische maanden achter de rug."

Teamgenoot Rubens Barrichello kende een dramatisch slechte start na een touché met Kimi Räikkönen. De Braziliaanse senior was na de race vooral content met de snelheid en stevigheid van de BGP001. "De wagen bleek bijzonder sterk. Ik ben van achteren geraakt en ik heb iemand aan de voorkant geraakt, maar de auto heeft alles overleefd. Het was zwaar en na de start dacht ik niet meer op het podium kunnen komen. Bij de start trad het anti-stallsysteem van de auto in werking, waarna de wagen in zijn neutraal raakte. Ik wist me vrij snel te herstellen, maar ik kwam hierdoor wel veel snelheid te kort richting de eerste bocht."

Barrichello had een goede klassering niet meer verwacht, maar uiteindelijk kwam het - met een snufje geluk - toch nog goed. "Vervolgens werd ik van achteren geraakt door een McLaren, waardoor ik opzij schoof en ik vrij hard tegen een andere auto botste. Ik dacht dat ik door die klap niet meer verder zou kunnen rijden, maar de wagen bleek het wonderwel overleefd te hebben. Tijdens de eerste stint viel de voorkant van de auto echter uit elkaar en na de aanvaring met Kimi was de wagen ook niet stabiel meer onder het remmen. Hij gooide de deur dicht en ik kon hem niet meer ontwijken. Veel gemengde gevoelens tijdens de race dus, maar het resultaat is fantastisch. Ik begon als tweede en had dus voor de zege kunnen gaan, maar gezien alle problemen bij de start ben ik erg tevreden met de tweede plaats."

5 Fransen gearresteerd bij verkeerscontrole

Vanmorgen zijn vijf mensen van Franse afkomst gearresteerd op de A16 bij Zwijndrecht. Dit gebeurde na een achtervolging omdat de bestuurder doorgereden was bij een verkeerscontrole nabij een benzinestation. Hierbij moest een agent opzij springen om de auto te kunnen ontwijken. 

Na de achtervolging werd de auto op de vluchtstrook bij Zwijndrecht tot stilstand gedwongen. De vijf inzittenden, in de leeftijd van negentien tot tweeëntwintig jaar, zijn aangehouden. Bij de verkeerscontrole zijn nog drieëntwintig andere bestuurders gearresteerd, allen voor rijden onder invloed.

De geschiedenis van de striptease en de macht van de blote venusheuvel (6)

Betekende de opkomst van de televisie het einde van de striptease in bars nachtclubs en theaters? Wij weten dat het niet zo was want de televisie is een goed reclame medium, ook voor de striptease en naaktdans. Middels tv uitzendingen is het ook heel gemakkelijk om naakte huid te ‘faken’ zonder ze werkelijk te tonen. Voorbeelden daarvan zijn oa. Kunstschaatssters, zangeressen, danseressen circusartiesten enz.

Deze doen het vaak voorkomen dat ze gedeeltelijk bloot zijn, vooral op de ondeugende plaatsen, maar in werkelijkheid dragen ze huidkleurige stukken stof. Zo verbergen de kostuums van circusmeisjes (*) meestal niets van de vrouwelijke vormen en verraad alleen de kleur de ze niet naakt zijn..!

UWV maakt fout in vooringevulde aangifte

Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel. De slogan van de belastingdienst, die vaak aangehaald wordt als iets fout gaat. Ook bij uitkeringsinstantie UWV is er iets fout gegaan. Ze heeft bij de vooraf ingevulde aangifte van 240.000 mensen namelijk het vakantiegeld vergeten bij te tellen, waardoor het totaal inkomen te laag uit is gevallen. 

De fout werd ontdekt door oplettende klanten van het UWV. Ze kwamen erachter na een vergelijk met de jaaropgave die zij ontvingen, en die bedragen klopten wel. Alle gedupeerden zijn per post geïnformeerd. Door de juiste gegevens over te nemen van de jaaropgave kan de fout van het UWV hersteld worden. Indien men reeds aangifte gedaan heeft, kan er opnieuw aangifte gedaan worden. 

De mensen die de brief niet gehad hebben, niet zelf achter de fout zijn gekomen of dit nieuwsbericht niet hebben gelezen, kortom de mensen die de fout niet herstellen krijgen een voorlopige aanslag die te laag is. De definitieve aanslag is dan hoger en het geld wat zij van de belastingdienst terugkrijgen na de voorlopige aanslag zal moeten worden terugbetaald.

[WK] Veldt pakt brons op omnium

Baanwielrenner Tim Veldt heeft zondag bij het wereldkampioenschap in het Poolse Pruszków brons gewonnen op het onderdeel omnium. De Australiër Leigh Howard veroverde het goud voor de Canadees Zachary Bell.

Veldt won de puntenkoers en de kilometer tijdrit, maar verspeelde een hogere klassering door zestiende te worden op de scratch. Omnium staat bekend als een onderdeel waarbij zowel de sprint als het duurvermogen belangrijk is.

"De afgelopen jaren met Theo was de teamsprint een hoofddoel. Individueel zag ik niet echt meer mogelijkheden en de kilometer tijdrit ging vorig jaar bij de WK al niet zo goed. Voor het omnium kon ik me weer opladen. Misschien had er goud in gezeten, maar met deze medaille kan ik leven," aldus Veldt die een nieuwe uitdaging vond in het omnium.

Gemaskerde helden in Army of Two: The 40th Day screenshots

EA Montreal is momenteel hard bezig met het vervolg op Army of Two, die gaat verschijnen onder de naam Army of Two: The 40th Day. Army of Two: The 40th Day neemt ons mee naar Shanghai dat wordt getroffen door een ramp van epische proporties. Rios en Salem gaan samen op pad om de uitgebroken pleuris de kop in te drukken. Vandaag hebben we een achttal screenshots voor jullie waarin we wederom mogen genieten van actie en geweld. Army of Two: The 40th Day komt dit jaar nog uit voor de Xbox 360 en Playstation 3.






Puber springt op politieauto

Een zeventienjarige jongen uit Damwoude heeft afgelopen nacht in Dokkum een domme stunt uitgehaald. De Fries sprong namelijk een paar keer op het dak van een politieauto. Toen een diender hem in het oog had, ging de rekel ervandoor. Na een korte achtervolging wist de agent hem echter in de kraag te vatten.

Hierop werd de jongen afgevoerd naar het politiebureau. De dienstauto is zwaar beschadigd. Zo zijn de ruitenwissers afgebroken en is het dak zwaar ingedeukt. "Deze schade zal hij moeten betalen", verzekert politiewoordvoerder Anne van der Meer.

Beenhakker negeert Poolse kritiek

Leo Beenhakker zal niet wakker liggen van de Poolse kritiek, die steeds meer toe begint te nemen. De bondscoach van Polen zag zijn selectie gisteren pijnlijk bij Noord-Ierland (3-2) onderuit gaan. Hierdoor is de druk op de toekomstig technisch directeur van Feyenoord nog meer toegenomen.

Beenhakker trekt zich vooralsnog niet aan van de berichten in de Poolse media. "Ze zoeken het maar uit," liet de oefenmeester zich ontvallen, nadat hij terug in Nederland was.

Daarnaast liet Beenhakker duidelijk merken dat hij zich niets van de mensen uit Polen zal aantrekken. "k heb alleen met de bondsvoorzitter te maken. Dat is mijn enige baas en die zegt evenals ik dat er nog niets aan de hand is. Maar er zijn in Polen nog eens vijf miljoenen mensen die denken dat ze de baas zijn bij de voetbalbond. Als ik alle verhalen in de media had moeten geloven, was ik al zeven keer ontslagen en had ik al een keer zelf ontslag genomen. Alles wordt hier nogal overtrokken."

Beenhakker baalde overigens wel van de nederlaag in Belfast. "Maar alles staat in onze groep nog heel dicht bij elkaar. Dus bij een foutje zoals van ons in Noord-Ierland ben je niet meteen uit de WK-race. Maar in Polen wordt er meteen erg dramatisch gedaan."

Bovendien richtte de bondscoach het vizier alweer op San Marino, dat woensdag de tegenstander van Polen zal zijn. "De spelers moeten na het tikkie in Belfast weer fris in het hoofd worden. Dat is mijn belangrijkste taak."

'Spurs en PSV jagen op Heinze'

Tottenham Hotspur en PSV zijn in de markt om Gabriel Heinze van Real Madrid in te lijven. De verdediger van de ploeg uit Madrid maakt momenteel een lastig seizoen door en is niet gelukkig bij zijn werkgever. De overstap naar een andere club ligt dus zeker in de mogelijkheden.

Heinze moet ongeveer vijf miljoen euro gaan opleveren. Tottenham Hotspur en PSV zijn beide bereid het bedrag op tafel te leggen. Vooralsnog lijken de Engelsen de meeste aanspraak op de diensten van de speler te maken.

Er gaan geruchten dat de Argentijn 60.000 euro per week wil gaan verdienen, wat op drie miljoen euro per jaar neerkomt. The Spurs zouden hieraan kunnen voldoen, maar voor PSV wordt het een stuk lastiger. Salarissen van deze hoogte passen namelijk niet in het beleidsplan van de club.

Van Persie blij met samenspel met Huntelaar

Arsenal-aanvaller Robin van Persie mocht zaterdag in de interland tegen Schotland eens op '10', zijn favoriete positie, spelen. De speler van The Gunners was na afloop dik tevreden met de 3-0 winst en de geleverde prestatie.

Door de overwinning op Schotland kan plaatsing voor het WK in Zuid-Afrika Oranje nauwelijks nog ontgaan. Dat weet Van Persie ook. "Als wij woensdag weer drie punten pakken, zijn we bijna gekwalificeerd. Dat is heel speciaal, zo vroeg", zei hij na de wedstrijd tegen de aanwezige media. "Iedereen speelde scherp. Van der Wiel was erg goed. Van Bommel en De Jong speelden scherp. Dat maakte het voor de aanvallers makkelijk."

De Gunner was in zijn nopjes met het feit dat hij eindelijk een keer als schaduwspits mocht opereren. "Dit is eigenlijk pas de tweede keer in mijn hele interlandloopbaan dat ik op tien mocht spelen en ik ben erg blij met die kans", aldus Van Persie, die tevreden was over de samenwerking met spits Klaas Jan Huntelaar. "Dat ging goed. We probeerden elkaar te zoeken en waren redelijk balvast. Daarnaast allebei een goal gemaakt, dus niks te klagen."

G20 voorziet groei economie eind 2010

De wereldeconomie zal aan het eind van 2010 weer groeien. Dit staat in een voorlopige versie van de gezamenlijke verklaring die de leiders van de belangrijkste economieën donderdag na de G20-top in Londen naar buiten gaan brengen.

De Britse krant Financial Times wist de hand te leggen op de verklaring en publiceerde zondag de inhoud op zijn website. Volgens de G20 leveren alle stimuleringsmaatregelen en belastingverlagingen die overheden nu al hebben doorgevoerd, 20 miljoen banen op. Verder groeit de wereldeconomie meer dan 2 procent extra door de ingrepen.

Hamburger wint Boat Race met Oxford

Oxford, met aan boord de Nederlander Sjoerd Hamburger, heeft de 155e editie van Boat Race gewonnen. Het was duidelijk beter dan rivaal Cambridge.

Oxford, dat de zwaarste ploeg uit de geschiedenis van de wedstrijd met een gemiddelde van 99,7 kg per roeier, nam direct na de start een kleine voorsprong. Cambridge plaatste een aanval en kwam tot een halve lengte voorsprong, maar Oxford pareerde deze en domineerde daarna de wedstrijd. het nam al snel een voorsprong en won uiteindelijk met enkele bootlengtes voorsprong. Het traject over 6 kilometer tussen Putney en Mortlake werd afgelegd in 16 minuten en 59 seconden.

Hamburger is de tweede Nederlander die de Boat Race heeft gewonnen. In 2002 was Gerrit-Jan Eggenkamp, ook namens Oxford, de eerste.

6-jarige doodgebeten door herders

Gisterenmiddag is een zesjarig meisje in Grandes-Loges, een dorpje in Frankrijk ten zuiden van Reims, doodgebeten door twee Duitse herders die tot het gezin van de kleuter behoorden. Rond een uur of vier was het kind naar buiten gegaan en toen ze om zes uur nog niet terug was, begonnen haar ouders zich ongerust te maken.

Samen met politie en brandweer werd gezocht naar het meisje dat dood gevonden werd in het hok van de twee honden. "De honden hadden het meisje doodgebeten", aldus de adjunct-burgemeester van Grandes-Loges. Hoe het kind in het hok heeft kunnen komen is nog niet duidelijk. De honden zaten in een goed afgesloten hok volgens de politie. Ook is niet bekend of het meisje met de honden gespeeld heeft. 

Hoewel de Duitse herder niet als gevaarlijk geclassificeerd is in Frankrijk, was de moeder zeer voorzichtig met de huisdieren. De adjunct-burgemeester: "Het is een ongeluk. De ouders hadden nochtans veel vertrouwen in de honden." De polite in Chalons-en-Champagne heeft de zaak in onderzoek.

Toyota in beroep tegen straf Trulli

Het was te verwachten: het Toyota-team is in beroep gegaan tegen de tijdstraf die Jarno Trulli kreeg in de Grand Prix van Australië. De Italiaan kreeg de straf omdat hij terwijl de safety car op de baan was, Lewis Hamilton ingehaald zou hebben.

De Japanse teambaas Tadashi Yamashina maakte bekend dat team in beroep gaat tegen de straf van de wedstrijdleiding om Trulli een stop-and-gopenalty van 10 seconden te geven. Omdat de beslissing kort voor het einde van de race kwam, was er geen tijd meer die stop-and-go uit te voeren en daarom werd de equivalente straf van 25 seconden toegepast. Daardoor viel Trulli van de derde plaats terug naar de twaalfde plek, buiten de punten.

McLaren had eerder protest ingediend bij de wedstrijdleiding omdat Trulli zijn derde plek terugpakte die hij zojuist had verloren aan Lewis Hamilton. Alleen was dat tijdens de safety carsituatie, waardoor 25 strafseconden zijn uitgedeeld. Volgens eigen zeggen kon Trulli niet anders dan Hamilton voorbij gaan: "Ik kan niet zeggen hoe teleurgesteld ik ben dat mijn derde plaats me is ontnomen. Toen de safety car op de baan kwam, wist Lewis Hamilton mij te passeren, maar niet lang daarna remde hij plotseling af en ging hij aan de zijkant van de baan rijden. Ik kon niets anders doen dan hem weer inhalen."

Trulli: "Hoe dan ook, ik wil mijn team bedanken voor alle moeite. We moesten vanuit de pitstraat starten, maar vochten om het podium. Dat is dankzij mijn team." Het was geen gezegend weekend voor Toyota, na de kwalificatie werd het team al gediskwalificeerd omdat de beide wagens te flexibele achtervleugels zouden hebben. De auto's moesten daarom achteraan het veld startten, maar er werd besloten vanuit de pitstraat te starten.

Zowel Trulli als teamgenoot Timo Glock kenden een goede race, waarbij Glock in eerste instantie als vijfde eindigde. Maar na de straf voor Trulli werd hij uiteindelijk vierde. Glock: "Ik ben er erg blij mee. Dat we dit resultaat bereiken na gestart te zijn uit de pistraat, toont aan hoe snel de auto is. Ik zat helaas een tijdje vast achter Alonso, maar verder was het een prima race."

Commotie om naakte Miss Rusland

In Rusland is een relletje ontstaan rond Sofiya Rud'eva. De negentienjarige schone is zeer recent gekroond tot de nieuwe Miss Rusland. De Miss blijkt nu echter in het verleden naakt te hebben geposeerd, en daar is de Miss World-organisatie niet zo blij mee.

Vroeger werd je geheid de competitie uitgeflikkerd als bleek dat je ooit met je blote kont op de foto was gezet. Tegenwoordig is zo'n schandaal juist goed voor de naamsbekendheid van de dames. Zo werden Miss Puerto Rico, Miss Spanje en Miss Griekenland al eens naakt gekiekt voor hun Miss-titel, en alle drie kwamen ze in de top 3 van de Miss Universe-verkiezing.

Of Miss Ruslands kinky foto's nu roet in het eten zullen gooien voor haar deelname aan de Miss World-verkiezing is nog niet bekend. Haar manager zal binnenkort meer duidelijkheid hierover verschaffen.

De fotocollectie van een naakte Miss Rusland is hier te bewonderen. Ohja, zwaar NSFW overigens...

Medvedev: ik ben de baas in Rusland

De Russische president Dimitri Medvedev heeft in niet mis te verstane bewoording duidelijk gemaakt dat hij de baas is in Rusland en niemand anders. Veel mensen geloven dat de huidige premier en ex-president Vladimir Poetin nog steeds de touwtjes in handen heeft. "Ik ben de baas in Rusland. Ik ben het staatshoofd en daarop is de machtsverdeling gebaseerd."

"Poetin is de premier van de regering, een zeer moeilijke taak met veel werk. De belangrijkste beslissingen uit naam van de staat worden door de president genomen, zo duidelijk is het", aldus Medvedev in een interview met de BBC.

Een derde van de Russische bevolking denkt dat Poetin het nog steeds voor het zeggen heeft, slechts twaalf procent denkt dat Medvedev daadwerkelijk de baas is. Medvedev kwam vorig jaar makkelijk aan de macht, nadat Poetin hem voor het presidentschap had voorgedragen. Poetin zwaait sindsdien de scepter over de invloedrijke regeringspartij.

'VS zullen Noord-Koreaanse raket niet neerhalen'

Het Amerikaanse leger zal de raket die Noord-Korea binnenkort wil lanceren niet uit de lucht schieten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates vandaag gezegd tegen de Amerikaanse nieuwszender Fox News.

Gates hield echter een slag om de arm. "Als een raket op Hawaii af lijkt te koersen, zouden we misschien overwegen het projectiel te vernietigen."

Admiraal Timothy Keating, bevelhebber van de Amerikaanse vloot in de Grote Oceaan, had eerder gezegd dat de strijdkrachten klaar zijn om de Noord-Koreaanse raket neer te halen zodra het bevel daartoe komt.

Robert Michael Gates, minister van Defensie  (foto: ANP)

Voorbereidingen top in volle gang

In Den Haag wordt bij het World Forum druk gewerkt om alles af te krijgen voor de Afghanistan-top van dinsdag. Op diverse plekken zijn dranghekken geplaatst of staan die klaar voor wegafsluitingen. Aan de Burgermeester Teldersweg, de toegangsweg naar het World Forum, wapperen de vlaggen van de deelnemende landen. Op de locatie zelf richten technici de perstribune in en rijden diplomatieke auto's af en aan.

In de middenberm van de Johan de Wittlaan, die langs het congresgebouw loopt, is een barriere van hekken geplaatst, zodat voertuigen er niet overheen kunnen. Her en der staan aggregaten voor de stroomvoorziening. In de Haagse binnenstad is van veiligheidsmaatregelen nog niet veel te zien.

Voorbereidingen top in volle gang  (foto: ANP)

LMV ziet woningverkopen halveren

De Landelijke Makelaars Vereniging (LMV) heeft zijn woningverkopen de afgelopen maanden zien halveren. Dit zei LMV-voorzitter Ed van de Bijl vandaag.

"Het gaat bar slecht. Eerst verkochten we tweeduizend woningen per maand, nu halen we net de duizend", zei Van de Bijl. De verkoopdaling wijst op een flinke verslechtering van de woningmarkt het afgelopen half jaar. In het derde kwartaal van 2008 verkochten de LMV-makelaars nog ruim vijfduizend woningen.

Doden door verkiezingsgeweld in Turkije

Geweld tijdens de lokale verkiezingen in Turkije heeft vandaag aan zeker vier mensen het leven gekost. Meer dan vijftig mensen raakten gewond.

In het dorp Akziyaret, bij de grens met Syrië, raakten de aanhangers van twee kandidaat-dorpsoudsten slaags. Een man werd doodgeschoten, twaalf mensen raakten gewond. Ook in het dorp Siginak, vlakbij de stad Diyarbakir, en in de oostelijke plaats Kagizman werden mensen doodgeschoten.

Een kandidaat in een voorstad van Diyarbakir, de belangrijkste stad van het Turkse deel van Koerdistan, stierf aan een hartaanval, die hij had opgelopen tijdens een verhitte discussie met kiezers.

In de zuidelijke dorpen Suruç en Akcakale, in de centrale provincie Afyon en in de oostelijke provincie Igdir ontaardden de verkiezingen eveneens in grote vechtpartijen.

Tilburgse politieagent zwaar mishandeld

Een politieagent is vanochtend vroeg op de Paleisring in het centrum van Tilburg zwaar mishandeld. Een 45-jarige inwoner uit Rijen is aangehouden, twee bekenden van de man moesten ook mee naar het bureau. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De 32-jarige politieman die gewond raakte bemiddelde rond half zes in de ochtend bij een ruzie tussen een aantal vrouwen. Hij werd aangesproken door een 27-jarige Tilburger. De man beledigde de agent en werd daarop weggestuurd. Dat was aanleiding voor de 45-jarige man uit Rijen om de agent vast te pakken.

Hij greep de politieman bij de keel waardoor die geen lucht meer kreeg. Na een worsteling wist de agent zichzelf te bevrijden. Tijdens de worsteling greep de Rijenaar de hand van de agent en draaide zijn vingers om. Tegelijkertijd bedreigde een omstander de agent verbaal met de dood. Collega's van de politieagent, een zogenoemde politiebiker, schoten te hulp en hielden drie mensen aan. De agent moest zich laten behandelen in het ziekenhuis. Daar bleek dat de banden en de spieren van zijn vingers gescheurd zijn.

Daei ontslagen als bondscoach Iran

Ali Daei is ontslagen als bondscoach van Iran. De slechte resultaten in de WK-kwalificatiereeks zijn de reden.

Daei, wereldrecordhouder met 109 interlanddoelpunten in 148 interlands, verloor gisteren met 1-2 de thuiswedstrijd tegen Saudi-Arabië. Uit de laatste vijf duels haalde Iran slechts zes punten, waardoor het WK ver weg lijkt.

Daei trad in maart 2008 aan als bondscoach. Daarnaast bleef hij trainer-speler bij de club Saipa uit Teheran, waarmee hij vorig seizoen de landstitel greep.

[WK] Brons Kanis op keirin

Willy Kanis heeft bij WK baanwielrennen in in het Poolse Pruszków brons gewonnen op de keirin.

Kanis, gisteren al winnaar van het zilver op de sprint, had voor de finale de plaats direct achter de derny geloot. Victoria Pendleton, gisteren in de finale van de sprint te sterk voor Kanis, ontbrak. Zij werd in de halve finale uitgeschakeld.

Nadat de derny de baan verliet raakte Kanis enigzins ingesloten. In de sprint eindigde ze achter de Chinese Guo Shang en Clara Sanchez uit Frankrijk, maar wist ze de Italiaanse Elisa Frisoni net achter zich te houden.

Minister sjoemelt met porno

De Britse minister van Binnenlandse Zaken is in opspraak geraakt nadat ze heeft gesjoemeld met een partijtje obscure porno. Jacqui Smith heeft namelijk de door haar man gebruikte pornofilms opgevoerd als arbeidskosten.

Smith heeft het boetekleed aangetrokken en toegegeven dat het niet juist was de porno te declareren. "Bij het declareren van mijn internetverbinding heb ik per ongeluk ook twee betaalzenders opgegeven", luidt haar verklaring. Ze heeft inmiddels spijt betuigd en aangegeven het geld te zullen terugstorten.

Smith wist overigens niets van manliefs fapsessies af. De BBC meldt dan ook dat de minister 'laaiend en geschokt' is. Volgens roddelblad Sunday Express is Smith 'woest en vernederd'.

België jaloers op NL'se recessie-aanpak

Belgische parlementsleden kijken met enige jaloezie naar de daadkracht waarmee de Nederlandse regering vorige week een crisisplan heeft afgesproken. Velen verwijten de Belgische regering dat het vooralsnog helemaal niets heeft gedaan tegen het snel stijgende begrotingstekort en de torenhoge staatsschuld.

"Ik denk dat we in de herfst maatregelen moeten gaan nemen voor 2010 of 2011. Er moet zo’n 15 miljard euro gesaneerd worden”, erkende Kamerlid Hendrik Bogaert van regeringspartij CD&V zondag in tv-programma De Zevende Dag (VRT).

Oppositieleider Peter Vanvelthoven (sp.a) vindt dat te laat: "Waarom de herfst? Begin er vandaag aan. Nederland heeft de weg getoond met een akkoord met de sociale partners."

NS woedend na mishandeling conducteur

De Nederlandse Spoorwegen (NS) zullen "geen middel onbenut laten" om de verdachten van de mishandeling van een NS-conducteur maximaal financieel aan te pakken. Ze zullen zich als benadeelde partij voegen in het strafproces. Dat zei een woordvoerder van het bedrijf vandaag.

Gisterenavond laat werd een conducteur van het spoorbedrijf door twee mannen mishandeld. De conducteur had in zijn vrije tijd de wedstrijd Nederland-Schotland bezocht en zat uitgedost als oranjesupporter in de trein van Amsterdam naar Amersfoort. Toen hij een man op het balkon zag staan te plassen, sprak hij hem daarop aan. "Daarna volgde niet eens een discussie maar werd er gelijk op losgeslagen", aldus de NS-woordvoerder.

De conducteur verloor tijdens de matpartij even zijn bewustzijn, kwam weer bij en probeerde zich terug te trekken. "Maar hij kreeg vervolgens een karatetrap." Daarna is het slachtoffer een kwartier buiten bewustzijn geweest. Er is een tand door zijn lip geslagen, zijn sleutelbeen is gebroken en hij heeft een hersenschudding.

Iemand in de trein heeft aan de noodrem getrokken en de trein is iets voorbij Weesp tot stilstand gekomen. De politie heeft in de trein op aanwijzingen van getuigen twee verdachten aangehouden. Een 34-jarige man uit Delfzijl en een 35-jarige man uit Groningen. Zij zijn ingesloten.

De conducteur kon na behandeling in het ziekenhuis vanochtend vroeg naar huis. "Wij zullen er alles aan doen om onze collega bij te staan", zegt de woordvoerder van de NS. "Dat hij zich niet bekend heeft gemaakt als NS'er is voor ons niet relevant. Dit soort gedrag tolereren we niet."

Personeelsleden van de NS reageren aangeslagen op dit nieuwe incident. "Het komt hard aan dat er in zo'n korte periode weer iets gebeurt." Donderdag 19 maart werden in Almere twee NS-medewerkers mishandeld.

Huntelaar: "WK-ticket nog niet binnen"

Het Nederlands elftal slaagde er gisteravond in om met 3-0 van Schotland te winnen. Hierdoor staat de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk inmiddels acht punten voor op de concurrentie. Klaas-Jan Huntelaar was dan ook van mening dat het WK voetbal haalbaar moet zijn.

"Met dit team mogen we plaatsing voor het WK normaal gesproken niet mislopen," waren de duidelijke woorden van Huntelaar. De speler van Real Madrid gaf overigens toe dat het begin van Oranje niet goed was. "Het begin was vrij lastig. Dat kwam vooral omdat de Schotten veel energie in de wedstrijd stopten. Toen ze na een kwartiertje waren uitgeraasd, konden wij het initiatief naar ons toe trekken."

Huntelaar, die zelf het openingsdoelpunt maakte, was van mening dat hij een goede wedstrijd had gespeeld. "Voor mij was het een lekkere wedstrijd. Ik had wel even tijd nodig om in mijn ritme te komen, maar na de 1-0 was het gemakkelijker voetballen."

Toch waakt de aanvaller van De Koninlijke, ondanks de comfortabele voorsprong, voor euforie. "Het gevoel is natuurlijk heel goed bij ons na vier overwinningen. Dit is een prima stap, maar tegen Macedonië moeten we komende woensdag de klus ook klaren. Pas als we die wedstrijd ook winnen, is deze interlandperiode geslaagd. Als we gaan denken dat we het WK-ticket nu al binnen hebben, kan het altijd nog mis gaan."

Infinity Ward werkt niet meer aan 'Call of Duty'

Activision heeft gisteren via een persbericht bevestigd dat de opvolger van Call of Duty 4: Modern Warfare simpelweg Modern Warfare 2 gaat heten. Er werd verder niet veel aan toegevoegd, maar we kennen allemaal wel het aparte verhaal van Infinity Ward en Treyarch die samen om beurten Call of Duty spellen uitbrengen. Het afstappen van de naam 'Call of Duty' zal voor Infinity Ward waarschijnlijk als een kleine opluchting voelen, aangezien ze nu niet meer hoeven te ruziën met Treyarch over wie de betere Call of Duty's maakt.

Zoals het er nu naar uitziet zal Modern Warfare 2 op 10 november van dit jaar wereldwijd gereleased worden.



Fletcher: "Nederland favoriet voor WK"

Schotland had zaterdag weinig tot niets in te brengen tegen Nederland in het WK-kwalificatieduel in de Amsterdam Arena. Middenvelder Darren Fletcher was na afloop van de met 3-0 verloren wedstrijd lovend over Oranje.

"Niet veel landen zijn zo sterk in de breedte. Ik denk dat ze tot de favorieten voor het WK behoren", zei de speler van Manchester United na afloop van het duel tegen de aanwezige pers. "Ik was onder de indruk van Oranje op het EK. In de groepsfase waren ze het beste team."

Deze mening is Fletcher na de ontmoeting met de ploeg van Bert van Marwijk nog steeds toegedaan. "Zij hebben een topteam met veel kwaliteit, zelfs bij de reservespelers. Ik ben erg onder de indruk van de manier waarop ze op balbezit spelen en van hun passing."

Palyama wint finale in Warschau

Dicky Palyama heeft zijn opmars in Polen afgerond met een schitterende eindzege. Na zijn triomf in de halve finale tegen de Pool Wacha begon hij overdonderend aan de finale. Met 21-12 zette hij Raul Must uit Estland gemakkelijk opzij. Daarna brandde de strijd pas echt los.

Een voorsprong in het begin voor Palyama werd teniet gedaan door Must (3-7). De Est behield de voorsprong lange tijd vast, maar bij 16-16 was de Nederlandse nummer één weer langszij gekomen en hij keek nooit meer om. Op 20-16 wist Raul Must één matchpoint weg te werken maar de bevrijdende smash van Palyama kwam er direct daarna: 21-17.

Na zijn overwinning in de Russian Grand Prix in Moskou in oktober 2008 was dit de tweede grote triomf dit seizoen van Palayma, die de 24e plaats op de wereldranglijst inneemt.

[Special] The Boat Race

Komende middag word wordt de 155e editie van de jaarlijkse roeiwedstrijd tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge gevaren. Hieronder een terugblik op één van de meest historische sportwedstrijden ter wereld.

De historie van 'The Boat Race' begint in 1829, als twee schoolvrienden afspreken een wedstrijd tegen elkaar te roeien. Het gaat om Charles Merivale, student in Cambridge, en Charles Wordsworth van de universiteit van Oxford. De wedstrijd die plaatsvond op de Thames bij Henly, werd gewonnen door Oxford. In de beginjaren vond de wedstrijd nog niet jaarlijks plaats. De tweede editie was in 1836. Het parcours werd verplaatst en de nieuwe route was van Westminster naar Putney in Londen. Toen het daar na een aantal edities te druk werd door de grote belangstelling van de toeschouwers werd in 1845 besloten het parcours een paar kilometer stroomopwaarts te verplaatsen. De nieuwe route ging van Putney naar Mortlake over een afstand van de ongeveer 6¾ kilometer (4 mijl, 378 yards). Dat parcours wordt tot op de dag van vandaag gevaren. De wedstrijd werd steeds populairder en is, met uitzondering van oorlogstijd, sinds 1856 een jaarlijks evenement.

In 1877 gebeurde het voor de eerste en tot nu toe enige keer dat de wedstrijd in een gelijkspel eindigde. Volgens de overlevering omdat de scheidsrechter bij de finish onder een struik lag te slapen. De editie van 1900 was bijna het tegenovergestelde van 1877. Cambridge won met een voorsprong van bijna twintig bootlengtes. Ook de wedstrijd van 1912 was bijzonder. Oorspronkelijk gepland op 31 maart maar omdat beide boten zonken was er een herstart op 1 april. Oxford won uiteindelijk. Na de Eerste Wereldoorlog brak de heerschappij van Cambridge aan. Het won zeventien van de achttien volgende edities, waaronder dertien keer op rij. Een record dat nog steeds staat.

De jaren tussen de twee Wereldoorlogen kreeg de Boat Race, dankzij de media, een steeds groter bereik. In 1927 was er voor het eerst een radioverslag van de BBC en in 1938 was de eerste televisieregistratie. Toch was dat niet de eerste keer dat het publiek beelden kon zien van de wedstrijd. Al in 1895 werd er een film gemaakt (uiteraard in zwart-wit en zonder geluid). Het was de eerste commerciële Britse film die vertoond werd buiten Londen, namelijk op 5 mei 1896 in Cardiff. Na een onderbreking van vijf jaar door de Tweede Wereldoorlog werd de ontmoeting in 1946 weer hervat met een overwinning voor Oxford. In 1954 werd er een mijlpaal bereikt met de honderste ontmoeting, die resulteerde in een zege voor Oxford.

In de jaren zeventig sloeg ook bij de historische Boat Race de commercie toe. Sinds 1976 wordt de wedstrijd gesponsord. Gokbedrijf Ladbrokes was destijds de eerste, tegenwoordig is het Xchanging, dat software voor verzekeringsbedrijven levert. De beelden van de wedstrijd in 1978 gingen de hele wereld over. In slechte weersomstandigheden zonk de boot van Cambridge. De laatste keer daarvoor dat een boot zonk, was Oxford in 1925, dus voor er radio- en tv-verslag was. Een nieuwe mijlpaal was er in 1980, toen er voor het eerst een vrouw in de boot zat, namelijk Sue Brown namens Oxford. Het waren de jaren dat Oxford domineerde. Het won tussen 1974 en 1992 zeventien van de negentien edities. Daarna brak in de jaren '90 weer de dominantie van Cambridge aan. Tussen 1993 en 1999 won die universteit zeven keer op rij. In 1998 won het in een tijd van 16 minuten en 19 seconden, wat tot op de dag van vandaag het parcoursrecord is.

De editie van 2003 was zeer spannend. In het wellicht kleinste verschil ooit won Oxford met 1 voet (30,48cm). Een jaar eerder, was er voor het eerst een Nederlander die deelnam en ook won, Gerrit-Jan Eggenkamp. Hij deed dat voor Oxford. Dit jaar neemt er voor de tweede keer een Nederlander mee deel, Sjoerd Hamburger zal in de boot van Oxford plaatsnemen. Tot vandaag won Cambridge 79 edities, Oxford was 74 keer de sterkste.

Toename belangeloze nierdonatie

Na een onderzoek naar nierdonatie door het Erasmus MC in Rotterdam, is gebleken dat het aantal donaties met een nier van een levende donor verrassend toeneemt. Er is nu een toename van wildvreemden die een nier doneren om de medemens te helpen. Eerder waren het vooral familieleden die bij leven doneerden.

Wat de onderzoekers opvallend vinden is dat deze donoren over het algemeen bij liefdadigheidsinstellingen werken of een christelijke levensovertuiging hebben. De meeste van deze Samaritanen waren al bloed- of beenmergdonor. In Nederland heerst een groot tekort aan nieren voor transplantatie, gemiddeld is er voor nierpatiënten een wachttijd van zesenveertig maanden. 20 tot 25 procent van de personen op die wachtlijst zal nooit een transplantatie ondergaan.

Voor het onderzoek van 2000 tot 2008 meldden zich 110 personen voor anonieme donatie, hiervan waren er achtenveertig medisch geschikt. In vijfendertig gevallen heeft er aan het eind van het programma daadwerkelijk een donatie plaats gevonden.

Renault gematigd tevreden

Fernando Alonso kijkt terug op een redelijke race. De Spanjaard eindigde in Melbourne op de vijfde plaats terwijl teamgenoot Nelson Piquet jr. door remproblemen niet aan de finish kwam.

"Dit is niet het beste resultaat, maar in zekere zin zouden we tevreden moeten zijn, aangezien we de race op een lastige plek moesten beginnen en ik in de eerste bocht het gras werd opgedrukt, waardoor ik helemaal achteraan het veld belandde", vertelde de Spanjaard, die van de tiende plaats mocht starten. "Daarna werd het een erg zware race, dus het is geweldig om punten te hebben gescoord."

"Ik ben verder een beetje teleurgesteld over KERS, ik voelde niet zo heel veel verschil. We moeten ook nog iets meer aan de banden werken voor de volgende race."

Nelson Piquet jr. haalde in Melbourne de finish niet. De Braziliaan had remproblemen en spinde in de eerste bocht van de baan. "Ik was erg tevreden over hoe het in de race ging. We hadden aan het begin van de race wat geluk, waardoor we wat posities hadden gewonnen en de wagen was vandaag heel erg goed en consistent. Maar nadat de Safety Car de baan op was gekomen, kreeg ik wat problemen met de remmen. Ik had vervolgens een goede herstart en zat naast Nico Rosberg, maar toen ik wilde remmen, gebeurde er niets. Ik spinde van de baan en had alle geluk dat daar een grindbak lag."

Ferrari grijpt overal naast

Ferrari is het niet gelukt om met beide auto's de finish te bereiken. Het Italiaanse team kon in het begin goed mee komen, maar op de harde banden kregen Kimi Räikkönen en Felipe Massa te maken met gripproblemen.

Räikkönen: "We zijn duidelijk niet waar we willen zijn. We zullen dus hard moeten werken om onszelf te verbeteren. Ik raakte de muur behoorlijk hard toen ik plotseling de achterkant verloor. Het was waarschijnlijk mijn eigen fout, ik zou niet weten wat het anders was. Zonde, want we hadden waarschijnlijk tweede kunnen worden."

"Ik ben er inmiddels wel aan gewend om het seizoen slecht te beginnen. Het is op de één of andere manier altijd moeilijk om goed te finishen in Australië. We weten dat in de Formule 1 veel kan veranderen. We moeten rustig blijven en hard werken. Misschien hebben we meer grip in de banden op het volgende circuit, dus hopelijk gaat het in Maleisië beter. We zijn competitief, maar we mogen wel wat meer van onszelf verwachten. Ik weet niet of het mogelijk is om Brawn GP te pakken," aldus Felipe Massa.

Vettel bestraft na incident met Kubica

Sebastian Vettel is door de stewards bestraft - tien plaatsen gridpenalty voor de volgende race en een boete - vanwege het incident dat plaats vond drie ronden voor de finish. Robert Kubica haalde de coureur van Red Bull Racing in voor de derde plaats, maar bij dat gevecht crashten beide wagens.

Kubica kwam in de buitenbocht van buiten naar de binnenste lijn, alwaar Vettel zijn racelijn verdedigde en er was contact tussen de bolides. De voorvleugel van zowel de BMW Sauber als van de Red Bull raakten direct los bij de touché, en de brokstukken vlogen over de baan. Vettel - die op een tweede positie had gereden voor het ongeluk - baalde er stevig van dat hij die plek aan zijn neus voorbij zag gaan en riep meteen over de boardradio naar zijn team: "Het spijt me, ik ben een idioot." Waarmee hij eigenlijk alle schuld op zich nam.

Ook de stewards vonden dat Vettel schuldig was aan het ongeval: voor het veroorzaken van de crash wordt de Duitser in Maleisië tien plaatsen teruggezet op de grid. Daarnaast kregen Vettel en het Red Bull-team ook een boete van 50.000 dollar, omdat de Duitser zijn Red Bull RB5 niet meteen aan de kant zette. Hij reed nog een tijd door op slechts drie wielen, iets wat niet is toegestaan vanwege het gevaar waarin men anderen brengt.

Vettels reactie na afloop sprak boekdelen: "Ik lag tweede met nog maar een paar ronden te gaan, toen ik een stom raceongeluk had met Robert Kubica. Op het moment dat ik instuurde lag ik voor, maar ik kon die snelheid in de bocht niet vasthouden en Robert – die op de harde banden reed – was veel sneller. Op het moment dat we elkaar raakten, lag hij al voor, maar ik kon geen kant op: ik kon de auto niet stoppen of naar rechts sturen, mijn banden deden helemaal niks meer. Heel erg jammer omdat dat het einde voor ons allebei betekende."

"Had ik hem moeten laten gaan? Dat is nu de vraag, maar je wilt altijd vechten voor je positie. Achteraf gezien was het misschien beter geweest als ik hem er langs had gelaten en me tevreden had gesteld met de derde plaats. Ik baal hiervan en het spijt me vreselijk voor Robert en het team – dat zo hard gewerkt heeft om hier zo’n goede auto neer te zetten", aldus een teleurgestelde Sebastian Vettel.

Evert ten Napel stopt als commentator

Evert ten Napel zal vanaf nu veel minder te horen zijn. De voetbalcommentator bereikte eerder deze week de respectabele leeftijd van 65 jaar en zal daarom veel minder commentaar bij de NOS gaan leveren.

Ten Napel zal nog wel op oproepbasis voor de NOS beschikbaar blijven, waardoor zijn stem niet helemaal van Radio 1 of de televisie verdwijnt. Eén van de belangrijkste wedstrijden die de commentator heeft verslagen, was de halve finale van het EK in 1988. Dit duel werd in het Volksparkstadion in Hamburg gehouden. Ten Napel leverde daar zijn grootste uitspraak ooit: "Het Volksparkstadion is van Oranje".

Daarnaast staat Ten Napel ook nog bekend om kreten als "Goeie genade" of "Een tien met een griffel".

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport .

Hamilton: "Meer punten dan verwacht"

Lewis Hamilton kan toch nog tevreden terugkijken op het Australische raceweekend. De Brit die de race vanaf plaats achtien moest starten eindigde toch nog op de derde plaats na de straf van Jarno Trulli.

"We hebben vandaag veel meer punten gescoord dan we hadden verwacht. Ik was al blij geweest met één punt, maar zes is een geweldige prestatie. We zijn duidelijk niet vergeten hoe we moeten winnen, want onze strategie was geweldig en het team heeft het fantastisch gedaan. Gezien ons pakket, hebben we het maximale uit de auto gehaald en ik heb een van mijn beste races ooit gereden," aldus Hamilton.

"Ik wil ook vanuit de grond van mijn hart Jenson Button feliciteren. Hij reed het hele weekend briljant rond en hij en zijn team hebben dit echt verdiend."

'John Lennon' duikt bed weer in voor vrede

Hij heeft een rond brilletje, een volle baard en hij kan zingen. Of hij de echte John Lennon kan doen vergeten, is de vraag. Maar dat weerhoudt Schiedammer Marcel Gootjes er niet van om een bed in te duiken en zo om wereldvrede te vragen.

In maart 1969 hielden Lennon en zijn vrouw Yoko Ono in het Amsterdamse Hilton Hotel hun eerste Bed in for Peace. Met Lennon als voorbeeld doet Gootjes dat veertig jaar later dunnetjes over, maar dan in de Rotterdamse Euromast. Hij wil zo niet alleen de aandacht leggen op wereldvrede, maar hij hoopt ook geld in te zamelen voor War Child.

Enkele maanden geleden kwam hij op het idee om het bed in te duiken en zo geld in te zamelen. "Gootjes zag een filmpje van Lennon en Ono in Amsterdam, realiseerde zich dat het veertig jaar geleden was en wilde daar direct iets mee doen", aldus een woordvoerder van Bed in for Peace 2009. Het kostte hem ogenschijnlijk weinig moeite om in de huid van Lennon te kruipen: de uiterlijke overeenkomsten tussen beide wereldverbeteraars zijn groot. Zo staat Gootjes in zijn woonplaats bekend als de Schiedamse Beatle.

Met deze actie hoopt Gootjes geld op te halen voor War Child.  Er zijn een aantal geldschieters, er worden benefietconcerten gehouden, er is een speciaal singeltje opgenomen en 'Bed in for Peace 2009' houdt een veiling. "Ons topstuk is origineel haar van John Lennon, gekregen van iemand die anoniem wil blijven", zo zegt een woordvoerder.

Gootjes blijft van vandaag tot en met woensdag in de Euromast slapen. Tv-presentatrice Jet Sol kruipt als eerste tussen de lakens in de rol van Yoko Ono. Onder andere Henk Bres, Johan Vlemmix en Kim Holland (die beroepsmatig geregeld in bed te vinden is) komen langs om de actie te ondersteunen.
 
Gootjes in bed.

Kwalificatiewedstrijd: 30 aanhoudingen

De Amsterdamse politie heeft voor de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland - Schotland 33 personen aangehouden. Het gaat om 31 Nederlanders en twee Schotten. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging, discriminerende spreekkoren, belediging, opruiing, vernielingen en openbare dronkenschap.

Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt. Een groep van zeventien ruziezoekende supporters die 'Hamas, joden aan het gas' riep, werd door de politie ingerekend. De twee Schotten zaten vast voor openbare dronkenschap; zij hadden niets te maken met de ruziemakers. Na afloop van de wedstrijd zijn er volgens de politie geen problemen meer geweest. Er zitten er nog drie supporters vast.

DSi weer best verkochte systeem in Japan

De afgelopen weken domineerden de PSP en de PS3 in Japan de wekelijkse hardwarelijst. Vorige week is daar een einde aan gekomen door bijna een verdrievoudiging van het aantal verkochte DSi's. De PS3 blijft wel beter verkopen dan de Wii en 360 samen, al is zijn achterstand op de Wii nog steeds erg groot.

Software
01. [NDS] Super Robot Taisen K (Namco Bandai) 117,000 / NEW
02. [PS2] Jikkyou Powerful Pro Yakyuu 2009 (Konami) 50,000 / NEW
03. [PS2] Amagami (Enterbrain) 42,000 / NEW
04. [NDS] Mario & Luigi RPG 3 (Nintendo) 39,000 / 428,000
05. [PS3] Musou Orochi Z (KOEI) 36,000 / 148,000
06. [PS3] Resident Evil 5 (Capcom) 29,000 / 410,000
07. [NDS] Rittai Picross 3D (Nintendo) 24,000 / 62,000
08. [PSP] Monster Hunter Portable 2 G (PSP the Best) (Capcom) 23,000 / 506,000
09. [WII] Jikkyou Powerful Pro Yakyuu Next (Konami) 22,000 / NEW
10. [PSP] Shin Sangoku Musou: Multi Raid (KOEI) 19,000 / 335,000

11. [NDS] Dengeki Gakuen RPG: Cross of Venus (Enterbrain)
12. [NDS] Crayon Shin-Chan: Arashi wo Yobu - Nendororon Daihenshin! (Namco Bandai)
13. [PSP] Sarugetchu: Piposaru Senki (SCEI)
14. [PSP] Bokujou Monogatari: Sugar Mura to Minna no Negai (Marvelous)
15. [NDS] Kuroshitsuji: Phantom & Ghost (Square Enix)
16. [WII] Play on Wii: Pikmin 2 (Nintendo)
17. [WII] Wii Fit (Nintendo)
18. [PS3] Yakuza 3 (SEGA)
19. [PSP] Tomoyo After: It's a Wonderful Life CS Edition (Prototype)
20. [PSP] Harukanaru Toki no Naka de 3 with Izayoiki Aizouban (KOEI)
21. [WII] Taiko no Tatsujin Wii (Namco Bandai)
22. [WII] Mario Kart Wii (Nintendo)
23. [NDS] Rhythm Tengoku Gold (Nintendo)
24. [NDS] Aibou DS (Tecmo)
25. [PSP] Brandish: Dark Revenant (Nihon Falcom)
26. [NDS] 7th Dragon (SEGA)
27. [NDS] Wagamama Fashion: Girl's Mode (Nintendo)
28. [PSP] Resistance: Retribution (SCEI)
29. [NDS] Tantei Jinguuji Saburo DS: Fuserareta Shinjitsu (Arc System Works)
30. [PSP] World Soccer Winning Eleven 12: PES 2009 (Konami)

31. [360] Resident Evil 5 (Capcom)
32. [NDS] Pokémon Platinum (Pokémon)
33. [NDS] Inazuma Eleven (Level 5)
34. [NDS] Penguin no Mondai: Saikyou Penguin Densetsu! (Konami)
35. [WII] Wii Sports (Nintendo)
36. [NDS] Tongariboushi and the 365 Days of Magic (Konami)
37. [PS2] World Soccer Winning Eleven 12: PES 2009 (Konami)
38. [PS2] Yakuza 2 (Playstation 2 The Best) (SEGA)
39. [NDS] Ouran High School Host Club DS (Idea Factory)
40. [NDS] Shounen Sunday x Shounen Magazine Nettou! Dream Nine (Konami)
41. [WII] One Piece Unlimited Cruise: Episode 2 - Mezameru Yuusha (Namco Bandai)
42. [NDS] Animal Crossing: Wild World (Nintendo)
43. [NDS] Mario Kart DS (Nintendo)
44. [NDS] Atelier no Annie: Alchemist of Sera island (Gust)
45. [WII] Animal Crossing: City Folk (Nintendo)
46. [PS3] Demon's Souls (SCEI)
47. [WII] Play on Wii: Mario Tennis (Nintendo)
48. [NDS] Kirby Super Star Ultra (Nintendo)
49. [PSP] Musou Tourou (Nippon Ichi)
50. [NDS] Chou Gekijouban Keroro Gunsou: Gekishin Dragon Warriors de Arimasu! (Namco Bandai)

System Count
NDS - 22
PSP - 10
WII - 9
PS2 - 4
PS3 - 4
360 - 1

Hardware
System | This Week | Last Week | YTD | LTD
NDS | 80,181 | 39,135 | 942,085 | 26,061,720
PSP | 65,765 | 43,463 | 645,718 | 12,003,821
PS3 | 25,435 | 28,014 | 325,285 | 2,947,753
WII | 18,095 | 17,941 | 372,462 | 7,851,439
360 | 5,441 | 8,378 | 139,680 | 969,117
PS2 | 5,067 | 4,844 | 70,761 | 21,470,290
---------------------------------------------------------------
DSi | 71,233 | 27,564 | 742,052 | 1,973,411
DSL | 8,948 | 11,571 | 200,033 | 17,502,838

Brawn GP: "Het is een sprookje"

Ross Brawn en Nick Fry konden het maar amper bevatten wat de race betekende. Brawn GP won niet alleen de wedstrijd maar pakte ook gelijk de dubbel. Nadat het uitstappen van Honda eind vorig jaar, kan je nu spreken van een droom scenario.

"Het voelt ongelooflijk. Als je ziet wat onze medewerkers hebben moeten doorstaan, ik kan het niet beschrijven. Het was niet makkelijk en de betrouwbaarheid was een vraagteken na zo weinig testkilometers. Maar ze zijn beide gefinisht. Rubens had een probleem bij de start en liep wat schade op, waardoor zijn auto niet ideaal meer was, maar het is ongelooflijk. Het wordt niet veel mooier dan dit," aldus Ross Brawn tegenover de BBC.

Ook Nick Fry was in de wolken na de zege van het team Fry: "Een sprookje. Ik kan maar niet geloven dat het ons echt is gelukt. We maakten ons wel een beetje zorgen over Kubica, want die ging tegen het einde erg snel op de harde banden. Maar het is gelukt en iedereen in Brackley en bij Mercedes hebben het fantastisch gedaan."

Plat Haags: Agnes' Onderkant

Een nieuwe serie op de Stormfrontpage: Oudgedienden Tijl en ArchEnemy proberen het eens te worden over de Haagse actualiteit. Wat best een uitdaging is omdat eerstgenoemde niet alleen met bomen knuffelt maar ze liefst ook van achteren pakt, terwijl ArchEnemy een portret van Wilders op zijn voorhuid heeft getatoeëerd, voor het geval de Moslimbrigade op het idee komt hem die af te pakken. (De voorhuid, niet de tattoo.)

De Jong: "Manchester City project van twee jaar"

Nigel de Jong maakte tijdens de meest recente transferperiode de overstap van Hamburger SV naar Manchester City. De verdedigende middenvelder laat echter duidelijk blijken dat The Citizens niet het eindstation in zijn carrière zullen zijn.

"Iedereen wil voor een topteam uitkomen. Maar krijg je daar een garantie op een basisplaats?", zegt De Jong over zijn loopbaan in Trouw. "Bij Manchester City speel ik elke week in de beste competitie van Europa. Ik zie dit als een project van twee jaar. Dan ben ik pas 26, op de toppen van mijn kunnen en heb me twee seizoenen kunnen profileren. Ik denk calculerend, kies mijn eigen pad."

"Ik zie dit als een tussenfase. Daarom wilde ik nu al instappen. Zo kon ik vanaf het begin zien wat er gebeurde. Met Kompany, Bridge, Bellamy, Given, Wright-Phillips én Robinho staat het geraamte, maar niet iedereen heeft leiderscapaciteiten."

HSV deed bij zijn vertrek wel moeilijk. "Ze wilden me niet laten gaan", aldus De Jong. "'Jullie ontnemen me een droom, een nieuw avontuur', was mijn reactie. Na lang wikken en wegen heb ik het toch gedaan."

"Het contact bleef goed. Ik vertrok op een prettige manier. Dat wilde ik ook. Ik kan altijd nog een keer terugkomen, mocht ik niet slagen in Engeland. Dat gebeurt niet, hoor. Ik ga het heus maken. Daarvan ben ik overtuigd. "

[Upd] FIA bestraft Trulli na inhalen Hamilton

De wedstrijdleiding stelt een onderzoek in na een incident tussen Lewis Hamilton en Jarno Trulli tijdens de laatste safety carperiode.

Tijdens de safety car vlak voor de finish kwam de Italiaan buiten de baan, waarna Hamilton hem voor de derde plaats inhaalde. Trulli pakte echter de plek direct terug. De wedstrijdleiding bekijkt nu of Trulli dat wel mocht doen.

In artikel 40.7 van het Sportief Reglement van de Formule 1 staat dat er niet ingehaald mag worden tijdens een Safety Carsituatie, tenzij een van de deelnemers "langzaam rijdt door een overduidelijk probleem". Het is ook zo dat men niet met meer dan twee wielen buiten de witte lijn mag komen. Volgens McLaren-teambaas Martin Whitmarsh gebeurde dit echter wel. Jarno Trulli verliet de baan en dus mochten de andere coureurs de Toyota-rijder inhalen.

"Tijdens de Safety Carsituatie in de eindfase van de race kwam Trulli op het gras. Aangezien hij op dat moment niet op het circuit reed, had Lewis geen andere keuze dan hem te passeren. Nog achter de Safety Car pakte Trulli de derde plek weer terug, iets wat normaal gesproken niet zou mogen. Het enige wat ik weet is dat de FIA het incident nu onderzoekt. De komende uren zullen we wel merken hoe het afloopt. Hoe dan ook, of we nou derde of vierde zijn, het was een prima resultaat," aldus Martin Whitmarsh.

Trulli kan eventueel een tijdstraf van 25 seconden krijgen. In dat geval valt hij terug naar plaats twaalf en pakt Sébastien Bourdais het laatste puntje.

Update 12:18

Jarno Trulli heeft van de wedstrijdleiding een tijdstraf van 25 seconden gekregen vanwege het inhalen onder een gele vlag. Dit betekent dat Lewis Hamilton nu derde geworden is. Aanvankelijk besloten de stewards tot het uitdelen van een stop-and-gopenalty van 10 seconden, maar omdat het te kort voor het einde van de race was om dat uit te voeren, werd de equivalente straf van 25 seconden toegepast.

Van Marwijk: "Flinke stap dichterbij WK"

Het Nederlands elftal boekte gisteravond een eenvoudige 3-0 zege in het WK-kwalificatieduel met Schotland. Door de overwinning is plaatsing voor de eindronde in Zuid-Afrika heel dichtbij.

Bondscoach Bert van Marwijk toonde zich na afloop een tevreden man, maar had nog wel wat aan te merken op het vertoonde spel. "Internationaal 3-0 winst boeken, één kans weggeven en er zelfs meer kunnen maken. Dan is dat dus prima", analyseerde de bondscoach. "Maar als ik kritisch kijk: in het begin was het tempo te laag. Dat had ook te maken met de tegenstander die toen nog fris was."

Plaatsing kan Oranje nauwelijks nog ontgaan. Desondanks wil Van Marwijk niet op de zaken vooruit lopen. "We hebben nu twaalf punten. We zijn een flinke stap dichterbij gekomen, maar ik praat er pas over als we er echt zijn."

Eerste goal voor Marokko voor El Hamdaoui

AZ-spits Mounir El Hamdaoui heeft zijn eerste doelpunt voor Marokko gescoord. De topscorer van de Eredivisie was trefzeker in het WK-kwalificatieduel tegen Gabon.

Ondanks de treffer van El Hamdaoui verloor Marokko op eigen veld met 1-2 van Gabon. De aanvaller van AZ was zes minuten voor tijd verantwoordelijk voor de aansluitingstreffer. Het was het eerste WK-kwalificatieduel voor Marokko in de beslissende reeks. De Marokkanen zijn ook bij Togo en Kameroen ingedeeld.

Baas boven baas in Battlefield: Bad Company 2

Het eerste filmpje van Battlefield: Bad Company 2 is beschikbaar.
Bad Company 2 opnieuw verder met 'The Bad Company crew', die weer in allerlei nare situaties weten te belanden, waar ze alle voertuigen en wapens beschikbaar dienen te gebruiken.

"Action with unprecedented intesity, introducing a level of fervor to vehicular warfare never before experienced in a modern warfare action game."

Hoe dan ook, in het filmpje is er een hele rits aan moorden te zien, wat waarschijnlijk duidt op de multiplayer mode van het spel.

Wanneer de game uitkomt is nog niet bekend.

Vandereycken: "Onverdiende nederlaag"

België verloor gisteravond in eigen huis met 2-4 van Bosnië-Herzegovina. Bondscoach René Vandereycken vond de nederlaag van de Rode Duivels onverdiend.

"Ik zag een ander duel dan wat die 2-4 weergeeft, zo'n nederlaag verdienen we niet", aldus de oefenmeester na afloop van het duel tegen het Belgische medium Sporza. "We hebben zeker niet slecht gespeeld. Wél hebben we slecht verdedigd."

In de tweede helft werd het duel enige tijd stilgelegd, doordat er vuurwerk op het veld was gegooid. "Het scenario was ideaal voor Bosnië", ging de keuzeheer verder. "Door hun vroege goal konden ze tot rust komen. En net toen we de wedstrijd in handen hadden, kwam dat kantelmoment met vuurwerk. Ook al kregen we meteen een goede kans na de onderbreking."

Vandereycken probeerde tijdens het duel vanuit de dug-out om de tactiek, waarmee hij zijn spelers het veld in had gestuurd, te veranderen. "Ik vroeg tijdens de wedstrijd regelmatig de lange bal te spelen, omdat we geen topflankspelers hebben, maar we hebben wel spelers rondlopen met kopkracht."

België kan zich woensdag revancheren voor de nederlaag. Dan nemen beide ploegen het in Bosnië wederom tegen elkaar op.

Ten Napel stopt als commentator

Evert ten Napel zal vanaf nu veel minder te horen zijn. De voetbalcommentator bereikte eerder deze week de respectabele leeftijd van 65 jaar en zal daarom veel minder commentaar bij de NOS gaan leveren.

Ten Napel zal nog wel op oproepbasis voor de NOS beschikbaar blijven, waardoor zijn stem niet helemaal van Radio 1 of de televisie verdwijnt. Eén van de belangrijkste wedstrijden die de commentator heeft gedaan, was de halve finale van het EK in 1988. Dit duel werd in het Volksparkstadion in Hamburg gehouden. Ten Napel leverde daar zijn grootste uitspraak ooit: "Het Volksparkstadion is van Oranje".

Daarnaast staat Ten Napel ook nog bekend om kreten als "Goeie genade" of "Een tien met een griffel".

Colombiaan verwekt veertien kinderen bij dochter

Een Colombiaan heeft zijn dochter ongeveer 25 jaar lang misbruikt. Hij verwekte in die jaren veertien kinderen bij haar, van wie zes inmiddels zijn overleden. Dat meldden Colombiaanse media vandaag.

Het misbruik begon toen Alba Nidia Alvarez (nu 35) ongeveer tien jaar oud was. Haar moeder was enkele jaren eerder overleden. De man wordt verdacht van incest en verkrachting, maar hij ontkent dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Volgens de man was het geen incest, omdat het meisje niet zijn biologische dochter was, en gebeurde de seks met wederzijdse instemming.

De zaak wordt in Colombiaanse media vergeleken met het Oostenrijkse Fritzl-schandaal, waar een man zijn dochter bijna een kwart eeuw lang opsloot in een kelder en zeven kinderen bij haar verwekte. Ook in het Italiaanse Turijn kwam afgelopen week een omvangrijke incestzaak aan het licht. Een vrouw bleek tientallen jaren lang opgesloten en seksueel misbruikt te zijn door haar vader.

'Madonna moet afzien van adoptie'

De internationale kinderrechtenorganisatie Save The Children (STC) roept Madonna op af te zien van het adopteren van een Malawische kleuter. De popdiva heeft haar zinnen gezet op het adopteren van weesmeisje Mercy James, maar volgens STC kan het kind beter worden opgevangen door haar eigen familie of gemeenschap. Dat meldde de Britse omroep BBC vandaag.

Madonna verschijnt vermoedelijk morgen in het Afrikaanse land voor de rechtbank om een officieel adoptieverzoek in te dienen. Dit is tegen het zere been van STC. "Weeskinderen meenemen naar het buitenland is geen oplossing", stelt de organisatie. "Deze kinderen hebben vaak nog steeds familie. Het is beter om lokale instanties en goede doelen te steunen, die ervoor kunnen zorgen dat het kind kan worden opgevangen in eigen omgeving", zei een STC-woordvoerder tegen de BBC.

Het is niet de eerste keer dat Madonna een kind uit Malawi adopteert. In 2006 nam ze de toen 13-maanden oude David Banda mee naar Groot-Brittannië. Ook heeft ze twee biologische kinderen: dochter Lourdes en zoon Rocco.

Amsterdam week lang op zijn New Yorks

Amsterdam staat vanaf woensdag een week lang in het teken van New York. De zogeheten New York Nights vinden plaats binnen het NY400 jaar. Vierhonderd jaar geleden legde de hoofdstad voor het eerst vriendschappelijke banden met The Big Apple.

Met de New York Nights wil Amsterdam de culturele overeenkomsten tussen de twee steden benadrukken. Het Rijksmuseum laat kunstwerken uit de oude kolonie zien, het Van Gogh Museum opent 's avonds zijn deuren voor een speciale tentoonstelling en Amerikaanse filmklassiekers worden aan het Amsterdamse publiek vertoond.

Kapitein Henry Hudson vertrok april 1609 met zijn schip de Halve Maen uit Amsterdam, om in september in Noord-Amerika te belanden. Deze reis leidde tot de kolonie Nieuw-Nederland en de nederzetting Nieuw-Amsterdam. Die laatste groeide uiteindelijk uit tot New York, nadat de Nederlanders de stad overdroegen aan de Engelsen.

Van Marwijk rekent niet meer op Heitinga

Bert van Marwijk kan hoogstwaarschijnlijk ook in het WK-kwalificatieduel met Macedonië geen beroep doen op John Heitinga. De verdediger van Atlético Madrid liep vorige week in de wedstrijd tegen Real Mallorca een hoofdblessure op en miste hierdoor gisteren het duel met Schotland.

Van Marwijk verwacht niet dat Heitinga voor het treffen met Macedonië van aanstaande woensdag fit zal zijn. "Hij zou me bellen als het beter ging", aldus Van Marwijk na afloop van het duel Nederland - Schotland. "Dat heeft hij niet gedaan. Van de dokter hoorde ik dat hij nog steeds niet helemaal de oude is."

In het duel met Schotland verving Gregory van der Wiel de oud-Ajacied. Volgens de bondscoach deed hij dit dit naar behoren. "Ik wist dat hij een beetje onzeker was. Daarom vond ik het ook een voordeel dat hij in zijn eigen stadion voetbalde. Ik ben heel tevreden over hem."

Doeland maakt honderdste goal in hoofdklasse

Voor Onno Doeland, spits van zaterdaghoofdklasser DOTO, werd 28 maart 2009 een feestelijke dag. De 32-jarige Zeeuw maakte namelijk zijn honderdste competitiedoelpunt op het hoogste amateurniveau.

Enkele weken geleden bereikte Doeland ook al de mijlpaal van 250 wedstrijden in de hoofdklasse. De spits is al geruime tijd woonachtig in Rotterdam en verdeelde zijn productie dus over de Zeeuwse hoofdklassers Kloetinge en Hoek, het Brabantse Achilles Veen en vier clubs uit de regio Rijnmond, te weten ASWH, Capelle, TOGR en DOTO.

Doeland kon gisteren in de eerste minuut van de tweede helft van de wedstrijd DOTO - Excelsior Maassluis zijn honderdste goal bejubelen. Hij zette DOTO op een 2-0 voorsprong. Om het feest compleet te maken scoorde hij in blessuretijd de 3-2, nadat de bezoekers nog knap op gelijke hoogte waren gekomen. Hiermee bracht hij de teller op twaalf voor dit seizoen en 101 in totaal.

Aandeelhouders Eidos steunen overname door Square Enix

Een van Engelands laatste onafhankelijke uitgevers komt binnenkort ook in buitenlandse handen. Het Japanse Square Enix deed in februari een overnamebod van 84,3 miljoen pond. Het bestuur van Eidos was volledig voor de overname, maar de aandeelhouders moesten ook nog akkoord gaan. Vrijdag hebben de aandeelhouders die gezamenlijk 85% van de aandelen in bezit hebben voorgestemd. Daarmee komt Eidos waarschijnlijk vanaf april in Japanse handen.

De overname is voor Square Enix een manier om zich meer in de Westerse markt te kunnen vestigen. President Yoichi Wada vond Eidos daarvoor een geschikte partner, omdat het bedrijf veel games heeft zoals Tomb Raider die voor grote groepen Westerse gamers interessant zijn. Naast Tomb Raider krijgt Square Enix de licenties in handen voor titels als Hitman en Championship Manager.


Lara gaat binnenkort turn-based de strijd aan?

Uitslagen zaterdaghoofdklasse

Gisteren stond de eenentwintigste speelronde in de zaterdaghoofdklasse op het programma. Vanaf dit seizoen wekelijks op zondag een uitgebreide uitslagenpost, zodat iedereen op de hoogte kan blijven van deze competitie.

Hoofdklasse A

ARC - Ter Leede 0-2 (0-0)
50. 0-1 Sergio Ommel 60. 0-2 Dennis van Vuuren

DOTO - Excelsior Maassluis 3-2 (1-0)
29. 1-0 Harvey Wijngaarde 46. 2-0 Onno Doeland 74. 2-1 Niels Redert (strafschop) 90. 2-2 Nilton Tavares Ramos (strafschop) 90 (+5). 3-2 Onno Doeland
Rood: Richard Rasens (assistent-trainer Excelsior Maassluis)

FC Lisse - Barendrecht 1-6 (0-2)
14. 0-1 Michael van Dommelen 32. 0-2 Alexander van Dommelen 57. 0-3 Jeroen van Wetten 76. 1-3 Michael van der Laan 78. 1-4 Michael van Dommelen 85. 1-5 Jermaine Sandvliet 89. 1-6 Michael van der Laan (eigen doelpunt)

Katwijk - ASWH 1-1 (0-0)
75. 0-1 Youri Petrov 90 (+8). 1-1 Caspar Kuhlmann

Noordwijk - Capelle 2-3 (1-1)
32. 0-1 Henk Roeland 38. 1-1 Stefan Mertens 47. 1-2 Bob Vermunt 57. 2-2 Maik van Zanten 90 (+4). 2-3 Bob Vermunt

Scheveningen - Quick Boys 1-5 (0-2)
20. 0-1 Benjamin Martha 37. 0-2 Chima Onyeike 55. 0-3 Chima Onyeike 69. 0-4 Benjamin Martha 88. 1-4 Domingos Lopes de Brito 90. 1-5 Jaber Akhrif

Heerjansdam - Rijnsburgse Boys werd afgelast

STAND

1. Rijnsburgse Boys 19-53
2. Capelle 19-43
3. Barendrecht 20-39
4. Quick Boys 20-34 (+8)
5. ASWH 20-34 (+6)
6. Ter Leede 20-33
7. Katwijk 19-32
8. FC Lisse 19-25
9. DOTO 20-22
10. Noordwijk 20-20 (-5)
11. Excelsior Maassluis 20-20 (-12)
12. ARC 20-14
13. Scheveningen 19-13
14. Heerjansdam 19-8

Topscorers:

1. Sergio Ommel (Ter Leede) 17
2. Henk Roeland (Capelle) 13
3. Onno Doeland (DOTO) 12
4. Michael van Dommelen (Barendrecht) 11
=. Arie Jonker (Katwijk) 11
=. Benjamin Martha (Quick Boys) 11
7. Peter Freke (Rijnsburgse Boys) 10
=. Joost Leonard (Noordwijk) 10
=. Youri Petrov (ASWH) 10


Hoofdklasse B

Bennekom - Sparta Nijkerk 4-2 (2-0)
15. 1-0 Martin van Eck 43. 2-0 Clint van der Wal 84. 2-1 Ivo te Velthuis 85. 3-1 Wouter Lamers 89. 3-2 Stefan Fredriksen 90 (+3). 4-2 Roy de Ruiter

Geinoord - DOVO 2-4 (1-1)
31. 0-1 Thijs van Tent Beking 42. 1-1 Niels Maat 52. 1-2 Remko Pieterse 55. 2-2 Niels Maat 65. 2-3 Marco van Rooijen 90. 2-4 Daniël Kops

GVVV - Jodan Boys 0-0 (0-0)
Bijzonderheid: Antonio Aguilar Aguilera (GVVV) mist strafschop

Hoek - Zwaluwen '30 / Henver 1-1 (1-0)
41. 1-0 Stijn Mahieu 58. 1-1 Sergio Parris

SDC Putten - IJsselmeervogels 0-1 (0-0)
90 (+3). 0-1 Kwong-Wah Steinraht

Spakenburg - AFC Ajax 2-0 (0-0)
77. 1-0 Maurice van der Wilt 90 (+2). 2-0 Karim Elkaddouri
Bijzonderheid: Duncan van Moll (Spakenburg) mist strafschop, doelpunt Salim Amerzgiou (Spakenburg) afgekeurd

Volendam - Kozakken Boys 2-0 (1-0)
30. 1-0 Nick Tol 73. 2-0 Jaap Molenaar
Rood: Ben Zwarthoed (Volendam, 2 x geel), Michael Samuel (Kozakken Boys, 2 x geel), Arie Lock (Kozakken Boys)

STAND

1. IJsselmeervogels 20-45
2. Bennekom 20-36
3. Sparta Nijkerk 20-35
4. Hoek 20-34
5. Spakenburg 20-30 (+8) *
6. GVVV 20-30 (+7) *
7. Volendam 20-29
8. Kozakken Boys 20-26
9. Zwaluwen '30 / Henver 20-23
10. Jodan Boys 20-22
11. SDC Putten 20-20 (-15)
12. DOVO 20-20 (-17)
13. AFC Ajax 20-17
14. Geinoord 20-15

*= één punt in mindering

Topscorers:

1. Dennis van Meegdenburg (GVVV) 14
=. Kwong-Wah Steinraht (IJsselmeervogels) 14
3. Stijn Mahieu (Hoek) 11
4. Thijs Houwing (Spakenburg) 10
=. Jaap Molenaar (Volendam) 10
=. Clint van der Wal (Bennekom) 10


Hoofdklasse C

Berkum - ONS Sneek 5-2 (0-2)
3. 0-1 Klaas Johan Knevelman 23. 0-2 Leo de Wagt 61. 1-2 Marc van der Meulen 73. 2-2 Chris van der Meulen 80. 3-2 Marc van der Meulen 86. 4-2 Jean Paul Ndizeye 90. 5-2 Marc van der Meulen

Go-Ahead Kampen - Excelsior '31 2-2 (1-1)
12. 1-0 Roy Supèr 38. 1-1 Jolf Stel 49. 2-1 Marc van der Vegte 90 (+1). 2-2 Amanuel Isa

HHC Hardenberg - WHC 3-1 (1-0)
18. 1-0 Gerben Tieltjes 50. 2-0 Kenny Kroeze 52. 3-0 Kenny Kroeze 77. 3-1 Henrico Mud

Nunspeet - Be Quick '28 1-2 (1-0)
11. 1-0 Bram Zwaan 62. 1-1 Edwin Starke 90. 1-2 Saba Gwedelidze

Oranje Nassau - Staphorst 3-2
1-0 Kevin Heuvelink 1-1 Leon Kosse 2-1 Jorrit Sennema 2-2 Martijn Brakke 3-2 Jorrit Sennema

SC Genemuiden - Flevo Boys 2-0 (0-0)
66. 1-0 Florencio Cornelia 85. 2-0 Martijn Jansen

Harkemase Boys - PKC '83 werd afgelast

STAND

1. HHC Hardenberg 20-41
2. Harkemase Boys 18-38
3. WHC 20-35
4. Nunspeet 20-33
5. Be Quick '28 19-32
6. Berkum 19-28
7. Excelsior '31 19-25 *
8. Go-Ahead Kampen 19-24 *
9. Staphorst 19-23
10. ONS Sneek 20-23
11. Flevo Boys 19-22
12. PKC '83 19-20
13. SC Genemuiden 19-19
14. Oranje Nassau 20-14

*= één punt in mindering

Topscorers:

1. Arjen Postma (Flevo Boys) 15
2. Marc van der Meulen (Berkum) 13
3. Chris van der Meulen (Berkum) 12
4. Martijn Barto (Harkemase Boys) 11
5. Erwin Schouten (Nunspeet) 10

Crematie nu ook 's avonds mogelijk

Mensen die de uitvaart regelen voor hun overleden dierbare, hebben nu in verschillende delen van het land ook de mogelijkheid om hem of haar in de avonduren te laten cremeren. Op deze manier hoeven de nabestaanden geen vrije dag of uren op te nemen. Ook zou het obligate kopje koffie met plak cake vervangen kunnen worden door een biertje of een goed glas wijn. 

Frans Kloeg Uitvaartverzorging in Rotterdam en Uitvaart Frits Spierings in Helmond bieden deze mogelijkheid sinds kort aan. De ceremonie begint dan om acht uur 's avonds. Spierings legt uit: "Neem het overlijden van een marktkoopman als voorbeeld. Als zijn collega's voorheen naar de uitvaart wilden komen, misten ze een complete dagomzet." De avonduitvaart is dan ook bedoeld om mensen met een baan tegemoet te komen. 

Spierings kreeg verschillende keren de vraag voorgelegd of een avondcrematie mogelijk was. Daarom biedt hij nu ook de avondversie aan. Zijn collega Frans Kloeg ervaart hetzelfde: "Ik merkte dat het voor nabestaanden die geen directe familie van de overledene waren, soms lastig was om vrij van werk te krijgen. Daarom zijn we begonnen met avondcrematies." Volgens hem hangt er 's avonds ook een andere sfeer dan overdag: "Je kunt fakkels plaatsen en beter met licht spelen. Het is gewoon sfeervoller."

Over het traditionele kopje koffie en de bijbehorende cake heeft hij ook nagedacht. Hij vermoedt dat de mensen liever een biertje of een glas wijn drinken: "Veel mensen zijn de koffie en cake toch al een beetje zat."

Robben: "Ik zou ook woest zijn"

Als een van de eerste spelers van Oranje verliet Wesley Sneijder gisteren het veld van de Amsterdam ArenA. De 24-jarige voetballer van Real Madrid speelde in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Schotland slechts de laatste 25 minuten als invaller mee. En dat zinde Sneijder zichtbaar niet.

"Ik zou ook woest zijn als ik niet in het basiselftal word opgenomen”, aldus Arjen Robben. "Iedereen mag boos en teleurgesteld zijn, als dat maar niet ten koste gaat van het teamproces. En dat is nu ook niet gebeurd. Sneijder is een speler die in mijn ogen altijd zou mogen spelen, maar de bondscoach maakt zijn keuzes."

Bert van Marwijk ging tegen de Schotten van start met een aanvalslinie bestaande uit Dirk Kuijt, Robin van Persie, Robben en diepe spits Klaas-Jan Huntelaar. Rafael van der Vaart, Ibrahim Afellay en Ryan Babel bleven hierdoor, naast Sneijder, buiten de basisformatie. "Ik moest kiezen tussen Robben of Sneijder”, aldus Van Marwijk. "Van Persie en Kuijt halen bij Arsenal en Liverpool al maanden een heel hoog niveau. Of Sneijder dan niet goed speelt bij Real Madrid? Jawel, maar ik kan maar vier aanvallers opstellen.”

Vier beste mannen op screenshots Virtua Tennis 2009

In mei van dit jaar brengt SEGA een nieuw deel uit in hun Virtua Tennis-serie. Net als elke keer brengt een nieuwe tennisgame, nieuwe topspelers en meer mogelijkheden om de wereldtop te bereiken. Zo zijn nu ook Ana Inanovic en Andy Murray aanwezig. In onderstaande screenshots kun je alvast zien wat de nieuwe engine van Sumo Digital doet voor de banen en spelers.

Virtua Tennis 2009 is in ontwikkeling voor de PC, Wii, Xbox 360 en PlayStation 3.






In Virtua Tennis 2009 kun je het opnieuw opnemen tegen de beste tennisspelers ter wereld zoals Rafael Nadal en Roger Federer, of speel als Maria Sharapova tegen Venus Williams om een aantal klassieke wedstrijden opnieuw tot leven te brengen. Naast de traditionele wedstrijden voor enkel, dubbel en gemengd dubbel heeft Virtua Tennis 2009 tevens een officiële Davis Cup-licentie, zodat je de kans krijgt om je land naar de overwinning te leiden

-5: Nokia verkoopt meeste camera mobieltjes

Wat werd vijf jaar geleden als nieuws gebracht?

Nokia verkoopt meeste camera mobieltjes

In het laatste kwartaal van 2003 heeft telefoonfabrikant Nokia het grootste aandeel in de verkoop van mobiele telefoons met camera gehad. Het Finse concern bleef marktleider met 14 procent van de verkoop. Overigens wordt Nokia wel op de voet gevolgd door Samsung en Sony Ericsson, beide hebben 12 procent in handen.

'NEC heeft Lodeweges op de korrel'

De Telegraaf meldt dat Dwight Lodeweges in beeld is om de nieuwe trainer van NEC te worden. De interim-trainer van PSV is na het afhaken van Adrie Koster en Alfons Groenendijk een belangrijke kandidaat voor de Nijmegenaren.

Groenendijk leek de afgelopen week zijn jawoord te geven aan NEC, maar koos uiteindelijk voor een langer verblijf bij zijn huidige club Willem II. Koster staat hoog op het lijstje bij Club Brugge, dat gisteren bekend maakte dat de huidige trainer Jacky Mathijssen na dit seizoen zal vertrekken.

Let's Flock! together and feel alright

Deze week verscheen op Xbox Live en PSN de titel Flock!, de droom van iedereen die altijd al schapenherder wilde worden. In de launchtrailer van deze kuddegame kun je kijken hoe de game in zijn werk zal gaan en wat voor diersoorten je allemaal mag gaan ontvoeren de ruimte in.

In FLOCK! bestuur je een UFO met de taak om kuddedieren naar je moederschip te lokken. Zorg ervoor dat je obstakels ontwijkt en het temperament van de beestjes onder controle houdt zodat ze niet weglopen van waar ze naartoe moeten. Zorg dat je de kudde binnen de tijd naar het moederschip lokt en ontdek verborgen bonussen.

'Noord-Korea wil tweede raket lanceren'

Noord-Korea wil binnenkort een tweede raket lanceren. Het gaat om een raket voor de korte of middellange afstand, die Japan zou kunnen bereiken. Dat meldde de Japanse krant Sankei vandaag op basis van bronnen binnen de Japanse regering.

Noord-Korea had al aangekondigd dat het begin april een raket zal lanceren. Volgens het regime in Pyongyang gaat het om een onschuldige communicatiesatelliet, maar inlichtingendiensten in Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten vrezen dat Noord-Korea een langeafstandsraket wil testen. Die zou de Amerikaanse staat Alaska kunnen bereiken.

Door de geplande lancering zijn de spanningen in Oost-Azië opgelopen. Onder meer de VS hebben marineschepen richting Noord-Korea gestuurd en Japan heeft aangekondigd de Noord-Koreaanse raket uit de lucht te zullen schieten als het dat nodig acht.

Tovergevechten in trailer Harry Potter en de Halfbloed Prins

Door het uitstel van de film Harry Potter and the Halfblood Prince is het een tijdje stil geweest rond de gelijknamige game. EA heeft de stilte doorbroken met een mysterieuze trailer die de magische gevechten en het zwerkbal in beeld brengt, je kunt ook kijken hoe goed de ingame karakters lijken op hun evenbeelden in de film.

Harry Potter en de Halfbloed Prins verschijnt in het tweede kwartaal van dit jaar.



In de game Harry Potter en de Halfbloed Prins keer je terug naar Zweinstein en help je Harry om een zwaar zesde jaar te overleven. Je moet je bewijzen in spannende tovenaarsduels, magische ingrediënten mengen tijdens de les Toverdranken en je Zwerkbalteam naar de overwinning leiden. Je kunt je zelfs laten afleiden door Rons romantische avonturen, tot het verhaal een dramatische climax bereikt en je de identiteit van de Halfbloed Prins ontdekt.

Christenen: kritiek op geloof mag

Een aantal christelijke organisaties heeft laten weten het niet eens te zijn met een VN-resolutie tegen het beledigen van religie. De resolutie werd aangenomen door de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN).

In die resolutie, die ingediend werd door Pakistan, wordt aangedrongen op regelgeving omtrent het beledigen van religie. De resolutie werd gesteund door 23 landen. Eerder wezen al zo’n 200 organisaties op het gevaar van de resolutie. Zij vrezen dat de resolutie gebruikt zal worden om macht uit te oefenen op religieuze dissidenten en mensenrechtenactivisten. Ze menen dat het besluit bedreigend is voor rechten als de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst.

Namens de Amerikaanse christelijke organisatie Becket Fund laat woordvoerder L. Bennett Graham weten dat er wat hem betreft al voldoende regels en wetten zijn om mensen in religieuze conflicten te beschermen. Ook het Britse Christian Solidarity Worldwide (CSW) is absoluut niet te spreken over de resolutie. Beide organisaties steunen een petitie tegen het voorstel.

Jankovic onderuit in Miami

Jelena Jankovic is in de tweede ronde van het Masters Serie-toernooi in Miami uitgeschakeld. De Servische tennisster, als derde geplaatst, verloor met 4-6 en 6-7 van de Argentijnse Gisela Dulko.

Dulko, 35e op de wereldranglijst, liet Jankovic in de zesde game van de tweede set terugkomen door haar servicebeurt in te leveren. In de game die daarop volgde wist de Argentijnse echter weer terug te breken. In de tiebreak maakte Dulko een achterstand van 5-2 goed en trok zo de wedstrijd naar zich toe.

Van Bronckhorst: "Goede zaken gedaan"

Met Giovanni van Bronckhorst in de basis won het Nederlands elftal het WK-kwalificatieduel tegen Schotland gisteravond met 3-0. De middenvelder van Oranje was content met de behaalde punten, maar sprak zich ook kritisch uit.

"We zijn blij met de drie punten", aldus Van Bronckhorst na afloop van het duel tegen SBS 6. "Maar het was niet onze beste wedstrijd. We scoorden wel op de juiste momenten en hebben de kansen optimaal benut. Maar echte open kansen hebben we niet gehad. Het ging moeizaam, maar we hebben toch drie punten."

"Wij hadden het moeilijk om de vrije man te vinden door het lage baltempo", gaat hij verder. "Daardoor was er ook weinig ruimte voor Robin (Van Persie, red.). Maar we hebben goede zaken gedaan. Als we woensdag weer drie punten pakken, hebben we een hele grote stap gemaakt", besloot de Feyenoord-speler zijn betoog.

Aankomende woensdag neemt Oranje het in de WK-kwalificatierace voor het WK 2010 op tegen Macedonië.

Win het boek Zes miljoen slagen

FOK! mag deze week, in samenwerking met Uitgeverij Nieuw Amsterdam, het boek Zes miljoen slagen weggeven. Wil je weten hoe je hier in aanmerking voor kunt komen? Lees dan even verder.

Zes miljoen slagen

Zeven dagen per week, elke dag van de maand roeien. Wat bezielt iemand om in zijn eentje, in bijna een jaar, de Stille Oceaan over te steken? Op 27 september 2006 begon beroepsavonturier Ralph Tuijn aan de Zeeman Ocean Challenge. Ter voorbereiding roeide hij met broer Michael de Atlantische Oceaan over. Op 14 maart 2007 begon hij aan het grootste waagstuk van de Zeeman Ocean Challenge: de solo-oversteek van de Stille Oceaan.

In zijn zelfgebouwde roeiboot begon Ralph Tuijn aan zijn poging om zonder ondersteuning vanuit Zuid-Amerika Australië te bereiken. Ralph kwam in zeer zwaar onweer terecht, trotseerde acht meter hoge golven, sloeg meerdere keren om en werd achtervolgd door haaien. Na 163 eenzame dagen werd hij tot overmaat van ramp verrast door enorme golven, die hem vijfmaal over de kop deden slaan. Hij strandde op het eiland Atafu. Van de boot was weinig meer over. Met hulp van de eilanders repareerde hij zijn boot en hij vervolgde zijn tocht. Orkanen die zijn kant op kwamen dwongen hem, na 201 dagen en 15.000 geroeide kilometers, uit te wijken naar de Fiji-eilanden. Het was een wijs besluit. De windsnelheden van 275 km/uur van orkaan Daman zou hij niet overleefd hebben. In mei 2008 ging hij op weg naar Australië, maar moest vanwege de uiterst gevaarlijke riffen in de Koraal- en Salomonzee zijn einddoel verleggen naar Papoea-Nieuw-Guinea. Na 19.500 km en 281 dagen kwam daar een einde aan dit spectaculaire avontuur.

ISBN: 9789046805251
Prijs: ¤ 18,95

Beroepsavonturier Ralph Tuijn fietste 80.000 kilometer door meer dan vijftig landen, was als expeditieleider verantwoordelijk voor de Polio Ride 2003, waarbij bijna twee miljoen euro werd opgehaald voor het goede doel. Hij ondernam diverse Arctische expedities, met temperaturen onder de 50 graden Celcius. Vijfmaal stak hij het Baikalmeer over, het grootste bevroren meer ter wereld.

FOK! mag drie exemplaren weggeven van het boek 'Zes miljoen slagen'. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is ons vertellen waarom juist jij het boek wil winnen. Stuur je motivatie, met vermelding van je username op FOK!, voor 29 maart 20:00 uur naar prijsvragensport@fok.nl .

Succes!

Weglopen levert Wilders 3 zetels winst

In de politieke peiling van Maurice de Hond van deze week is de Partij Voor de Vrijheid van Geert Wilders gestegen tot een hoogte van 32 virtuele zetels. Volgens De Hond heeft Wilders die stijging te danken aan zijn optreden in de Tweede Kamer afgelopen donderdag. Wilders beende toen met zijn hele fractie de Kamer uit nadat CDA-fractievoorzitter Van Geel mede had gedeeld dat er aan het akkoord dat besproken werd in principe vrijwel niets meer veranderd kon worden.

De crisisbesprekingen lijken ook hun effect te hebben gehad op de populariteit van de regeringspartijen: het CDA en de PvdA leveren beide een zetel in. Het CDA staat nu op een zetelaantal van 27, de PvdA moet het volgens De Hond doen met een aantal van 22. De ChristenUnie blijft staan op een totaal van vier zetels. Bij elkaar opgeteld zou de huidige coalitie nog goed zijn voor 53 kamerzetels. Bij de verkiezingen in 2006 waren dat er nog 80.

Verder zijn er weinig verschuivingen te zien. De VVD en de SP leveren allebei een zetel in en staan nu op respectievelijk 15 en 17 zetels. D66 wint er een en komt nu op 18 zetels.

Zie voor meer informatie en discussie ook het forum!

 

F1: uitslag GP Australië

Jenson Button heeft de Grand Prix van Australië gewonnen. Rubens Barrichello maakte er een één-twee voor Brawn GP van. Jarno Trulli pakte, na een start vanuit de pitstraat, de derde plaats.

 

 

Bij de start kwam Rubens Barrichello slecht weg en hij viel terug tot de zevende plaats. Hij tikte Mark Webber aan in de eerste bocht en veroorzaakte een crash waar ook Nick Heidfeld, Adrian Sutil en Heikki Kovalainen slachtoffer van werden. Ze moesten de pits opzoeken, waar alleen de Fin moest opgeven. Button sloeg gelijk een gat van drie seconden op Sebastian Vettel, daarachter was Lewis Hamilton begonnen aan een stevige inhaalrace.

Räikkönen had het zwaar op de vijfde plaats. Hij werd eerst ingehaald door Nico Rosberg, daarna waagde Barrichello een poging. De Braziliaan kwam er voorbij, maar vernielde wel zijn voorvleugel. Räikkönen kwam direct naar binnen om andere banden te halen. Een ronde later kwamen ook Massa en Hamilton de pits in. Rosberg reed ondertussen snel het gat dicht naar Kubica en kreeg de derde plaats cadeau omdat de BMW-rijder de pits in ging. Met een gat van bijna een halve minuut naar Vettel had Rosberg vrij baan en was gelijk even snel als de koplopers.

Zowel Vettel als Rosberg gingen in ronde 16 de pits in. Vettel had een prima stop, maar bij Rosberg waren er problemen met een wielsleutel en de Williams viel terug tot plaats twaalf. Zijn teamgenoot zorgde even later voor een hoop rotzooi op de baan door de muur in te duiken. Het duurde lang voordat de safety car de baan op kwam en beide Brawncoureurs maakten van de gelegenheid gebruik om hun eerste stops te maken. Fisichella probeerde dat ook en zorgde voor een hachelijke situatie door veel te laat zijn pitbox in te sturen.

Piquet verknoeide zijn herstart door bij het aanremmen van bocht één het grind in te glijden. De koplopers kwamen goed weg, maar Rosberg verloor drie plaatsen. Vanaf een negende plaats had de Duitser wat moeite om de opvallend snelle Sébastien Buémi te passeren. Pas tijdens de laatste serie pitstops kon Rosberg het plaatsje opeisen.

Räikkönen maakte ook zijn laatste pitstop, maar was al vier ronden later terug in de box, nadat hij een muur had geraakt. Het feit dat hij daarna direct een ronde van 1:28 neerzette, gaf aan dat er niets vitaals was beschadigd aan de Ferrari. Dat kon niet gezegd worden van de wagen van Massa, die opeens snelheid verloor en direct de garage inreed.

Door zijn laatste pitstop verloor Button bijna zijn complete voorsprong op Vettel. Barrichello verloor echter een podiumplaats door zijn stop, omdat Kubica de derde plaats opeiste. De Pool was een stuk sneller dan zijn voorgangers en probeerde Vettel in te halen. Die poging ging echter mis en beide wagens crashten zwaar. Barrichello was de lachende derde en maakte er een één-twee van voor Brawn GP, terwijl de race achter de safety car finishte. Jarno Trulli maakte het podium af. Räikkönen haalde de finish niet: hij was op de rotzooi van de crash gereden.

Voor meer F1-nieuws kijk je natuurlijk op de FOK!sport F1-site!.

[WK] Brons Hijgenaar op omnium

Bij het WK baanwielrennen in het Poolse Pruszków heeft Yvonne Hijgenaar gisteravond brons veroverd op het omnium, een vijfkamp, die voor het eerst op een WK werd verreden.

Hijgenaar won de 200 en 500 meter sprint, maar ze verloor terrein op de scratch, puntenkoers en de achtervolging. De wereldtitel ging naar de Australische Josephine Tomic, zilver was er voor Tara Whitten uit Canada.

Uitslag Grand Prix van Australië

Jenson Button heeft de Grand Prix van Australië gewonnen. Rubens Barrichello maakte er een één-twee voor Brawn GP van. Jarno Trulli pakte, na een start vanuit de pitstraat, de derde plaats.

Bij de start kwam Rubens Barrichello slecht weg en hij viel terug tot de zevende plaats. Hij tikte Mark Webber aan in de eerste bocht en veroorzaakte een crash waar ook Nick Heidfeld, Adrian Sutil en Heikki Kovalainen slachtoffer van werden. Ze moesten de pits opzoeken, waar alleen de Fin moest opgeven. Button sloeg gelijk een gat van drie seconden op Sebastian Vettel, daarachter was Lewis Hamilton begonnen aan een stevige inhaalrace.

Räikkönen had het zwaar op de vijfde plaats. Hij werd eerst ingehaald door Nico Rosberg, daarna waagde Barrichello een poging. De Braziliaan kwam er voorbij, maar vernielde wel zijn voorvleugel. Räikkönen kwam direct naar binnen om andere banden te halen. Een ronde later kwamen ook Massa en Hamilton de pits in. Rosberg reed ondertussen snel het gat dicht naar Kubica en kreeg de derde plaats cadeau omdat de BMW-rijder de pits in ging. Met een gat van bijna een halve minuut naar Vettel had Rosberg vrij baan en was gelijk even snel als de koplopers.

Zowel Vettel als Rosberg gingen in ronde 16 de pits in. Vettel had een prima stop, maar bij Rosberg waren er problemen met een wielsleutel en de Williams viel terug tot plaats twaalf. Zijn teamgenoot zorgde even later voor een hoop rotzooi op de baan door de muur in te duiken. Het duurde lang voordat de safety car de baan op kwam en beide Brawncoureurs maakten van de gelegenheid gebruik om hun eerste stops te maken. Fisichella probeerde dat ook en zorgde voor een hachelijke situatie door veel te laat zijn pitbox in te sturen.

Piquet verknoeide zijn herstart door bij het aanremmen van bocht één het grind in te glijden. De koplopers kwamen goed weg, maar Rosberg verloor drie plaatsen. Vanaf een negende plaats had de Duitser wat moeite om de opvallend snelle Sébastien Buémi te passeren. Pas tijdens de laatste serie pitstops kon Rosberg het plaatsje opeisen.

Räikkönen maakte ook zijn laatste pitstop, maar was al vier ronden later terug in de box, nadat hij een muur had geraakt. Het feit dat hij daarna direct een ronde van 1:28 neerzette, gaf aan dat er niets vitaals was beschadigd aan de Ferrari. Dat kon niet gezegd worden van de wagen van Massa, die opeens snelheid verloor en direct de garage inreed.

Door zijn laatste pitstop verloor Button bijna zijn complete voorsprong op Vettel. Barrichello verloor echter een podiumplaats door zijn stop, omdat Kubica de derde plaats opeiste. De Pool was een stuk sneller dan zijn voorgangers en probeerde Vettel in te halen. Die poging ging echter mis en beide wagens crashten zwaar. Barrichello was de lachende derde en maakte er een één-twee van voor Brawn GP, terwijl de race achter de safety car finishte. Jarno Trulli maakte het podium af. Räikkönen haalde de finish niet: hij was op de rotzooi van de crash gereden.

Pos. Rijder Team TijdReden uitvallen
1 J. Button Brawn GP 1:34:15.784
2 R. Barrichello Brawn GP + 0.807
3 L. Hamilton McLaren + 2.914
4 T. Glock Toyota + 4.435
5 F. Alonso Renault + 4.879
6 N. Rosberg Williams + 5.722
7 S. Buemi Scuderia Toro Rosso + 6.004
8 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso + 6.298
9 A. Sutil Force India F1 + 6.335
10 N. Heidfeld BMW Sauber+ 7.085
11 G. Fisichella Force India F1 + 7.374
12 J. Trulli Toyota + 26.604
13 M. Webber Red Bull + 1 ronde
14 S. Vettel Red Bull DNFSchade na ongeval
15 R. Kubica BMW SauberDNFSchade na ongeval
16 K. Räikkönen Ferrari DNFSchade na ongeval
17 F. Massa Ferrari DNFVering
18 N. Piquet jr. Renault DNFDefecte remmen
19 K. Nakajima Williams DNFSchade na ongeval
20 H. Kovalainen McLaren DNFSchade na ongeval

Krajicek onderuit tegen Petrova

Michaëlla Krajicek is in de tweede ronde van het toernooi van Miami uitgeschakeld. De Nederlandse verloor met 6-3, 4-6 en 2-6 van de als negende geplaatste Nadja Petrova.

Dankzij een break in de zesde game wist Krajicek de eerste set binnen te slepen. Met een break in de eerste game van de tweede set en een breakpoint voor 3-0 leek ze op weg naar een verrassing. Petrova wist echter terug te komen en won de tweede set.

Beide vrouwen kregen veel kansen, maar Petrova bleek beter tegen de druk bestand te zijn. Bij de stand 5-2 in de derde set werkte Krajicek op eigen service vier matchpoints weg, maar op het vijfde was het wel raak.

Heracles niet tevreden over huurling Bajer

Heracles Almelo gaat zoals het nu lijkt niet door met Lukas Bajer, weet RTV Oost te melden. De Tsjech wordt op dit moment gehuurd van het Tsjechische Sima Olomouc en zal daar na dit seizoen naar terugkeren.

De Almeloërs zijn allesbehalve tevreden over de ontwikkeling van Bajer. Dit seizoen kwam hij tot nu toe tien maal in actie, waarin hij niet wist te scoren.

Eerder al meldde Heracles dat het na afloop van dit seizoen afscheid gaat nemen van de verdedigers Remon de Vries en Marnix Smit.

Hiddink niet helemaal tevreden

Guus Hiddink won gisteren met Rusland van Azerbeidjan. De Russen scoorden twee keer maar toch was de bondscoach niet helemaal tevreden.

Hiddink was wel tevreden over de overwinning, alleen de manier waarop deze tot stand kwam stemde de geboren Achterhoeker niet helemaal tevreden. "Het was goed dat we wonnen, maar we kunnen veel beter spelen, zeker in de aanval", zei Hiddink na afloop. "Verdedigend kenden we weinig problemen, hoewel we in de laatste minuten onze concentratie verloren."

Hoofdconducteur mishandeld in trein

Afgelopen nacht zijn twee mannen aangehouden in verband met de mishandeling van een hoofdconducteur in de intercity van Amsterdam naar Amersfoort. Het slachtoffer, dat gekleed ging in burgerkleding, sprak één van de daders aan op wildplassen, waarna hij door de twee mannen werd geslagen en geschopt. Dit meldde de politie.

De conducteur verloor hierbij het bewustzijn en kreeg een tand door zijn lip. Eenmaal weer bij bewustzijn verklaarde hij ook nog pijn te hebben aan zijn sleutelbeen. De twee daders, een 34-jarige man uit Delfzijl en een 35-jarige man uit Groningen, konden op aanwijzing van getuigen worden aangehouden door de spoorwegpolitie. Het slachtoffer is in het ziekenhuis opgenomen. 

Rinkelende gsm verraadt vluchteling

Als je je wil verstoppen voor de politie, en onvindbaar wil blijven, is het raadzaam om je mobieltje uit te zetten, of minstens op stil. Een 24-jarige bromfietser uit Winterswijk had dit nagelaten waardoor hij afgelopen vrijdagnacht de sigaar was. 

Hij vervoerde rond half drie in de nacht twee van zijn vrienden en had daarnaast zelf gedronken. Toen hij in de Misterstraat staande werd gehouden door de politie en geen legitimatie kon tonen ging hij er te voet vandoor. Via een steegje belandde hij in de bosjes, maar de politie hoefde geen moeite te doen om hem te vinden. Nog geen minuut nadat hij tussen de struiken was beland ging zijn gsm rinkelen. 

De jongeman werd aangehouden en bleek een alcoholpromillage van 0,8 te hebben. Justitie buigt zich over de strafmaat.

Met dank aan dennistd voor de submit.  

21-jarige man komt om bij ongeluk

Een 21-jarige man is vanmorgen vroeg bij een ongeluk op de A20, vlak voor de afrit Rotterdam-Alexander, om het leven gekomen. De man, waarschijnlijk een Rotterdammer, raakte met zijn auto tegen de vangrail waarna hij tot stilstand kwam op de rijbaan. 

Een chauffeur van een Hummer kon hem niet meer ontwijken en klapte er bovenop. Hij raakte hierbij gewond. Hij is aangehouden door de politie. De rijbanen richting Gouda zijn ter hoogte van discotheek Outland enkele uren afgesloten geweest voor sporenonderzoek. 

Bierflesjesregen stopt dieven niet

Van je buren moet je het hebben. Dat geldt ook voor een drogist in Lekkerkerk. Deze werd afgelopen week het doelwit van inbrekers, die op de vlucht werden gejaagd door de overbuurman. Diens vriendin werd tijdens de inbraak wakker van een ongewoon geluid, en toen ze uit het raam keek zag zij een Audi A3 met open kofferbak tegen de winkel aan staan. De auto had Franse kentekenplaten. 

Terwijl zij de politie belde probeerde de buurman op zijn manier de dieven tegen te houden. Hij begon met bierflesjes te gooien. Hierbij sneuvelde de voorruit van de Audi. De Lekkerkerker zegt: "Ik zat vol met adrenaline. Je denkt er niet over na. Er stond een krat bier. In een seconde beslis je om te gooien. Maar eentje gooide een brok beton terug. Achteraf sta je te trillen op je benen."

De dieven leken zich niet veel van de bierflesjesregen aan te trekken. Ze gingen door tot het inbraakalarm afging. Hierop staakten zij hun poging en gingen er vandoor. Een inmiddels volle tas met parfum werd achtergelaten in de haast. Ook de kofferbak was nog nagenoeg leeg. De politie heeft de dieven enige tijd kunnen achtervolgen, maar raakte het spoor bijster. De Franse wagen werd een dag later, leeg uiteraard, teruggevonden. Het onderzoek is nog in volle gang. 

Kamer eist uitleg Irak-advies AIVD

De Telegraaf onthulde gisteren dat de AIVD een twijfelachtige rol heeft gespeeld in aanloop naar de invasie in Irak. De inlichtingendienst had als taak het kabinet te informeren over ondermeer het al dan niet aanwezig zijn van massavernietigingswapens in Irak. De dienst baseerde zich daarbij op rapporten van onder andere de Britse geheime dienst MI6. Zowel de AIVD als de buitenlandse diensten hebben de informatie waarover zij beschikten nooit goed geverifieerd.

Diverse partijen in de Tweede Kamer eisen uitleg van de premier over de gang van zaken. Het moet 'tot op de bodem' worden uitgezicht. Hieronder een aantal reacties.

Mark Rutte, VVD: "Ik begrijp dat we niet in alle landen zelf informatie kunnen vergaren, maar als de informatie volledig van andere diensten komt moet dat wel volstrekt duidelijk zijn. Het risico bestaat dat je als regering in een tunnel terechtkomt, waarin iedereen zich op dezelfde paar bronnen baseert." De onthullingen in De Telegraaf zijn voor de VVD, maar ook voor PVV, D66, SP en GroenLinks, aanleiding om een parlementaire enquête te starten.

PVV-voorman Geert Wilders stelt: "Het kabinet heeft heel wat uit te leggen Als dit soort informatie klopt is er nog meer reden om een totaal onafhankelijk onderzoek te laten doen, de onderste steen moet boven komen."

Femke Halsema van GroenLinks wil de premier Balkenende voor woensdag, als dit gevoelige onderwerp in de Kamer wordt behandeld, al een schriftelijke reactie geeft: "Het verhaal is zo verontrustend, daar moet de minister-president op reageren."

D66-voorman Alexander Pechtold zegt: "Het is extra pijnlijk wanneer blijkt dat de informatie niet klopt."

"Men is gewoon te goedgelovig geweest, maar heeft dit nooit willen erkennen. Dit zet het hele onderzoek op scherp", aldus SP-Kamerlid Harry van Bommel, die zegt niet verrast te zijn.

De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie vinden ook dat de rol van de AIVD duidelijk moet worden. De commissie-Davids, die is belast met het onderzoek naar Irak, moet wat betreft het CDA en de PvdA de rol van de AIVD meenemen in hun onderzoek.

CD/DVD/Blu-ray: Qlimax 2008

Sinds kort ligt de live-registratie van Qlimax 2008 in het Gelredome in de winkels. Deze is verkrijgbaar in twee versies: een cd en zowel een dvd- als een blu-ray-schijfje en een cd met alleen een dvd. Op de cd is een mix van DJ Tatanka te horen en op de blu-ray de live-registratie van het feest. De dvd is wat uitgebreider. Leuk om te weten is dat Qlimax 2008 de eer heeft om de eerste registratie van een feest op blu-ray te hebben staan.


Dodental Jakarta blijft stijgen

Het dodental door de dambreuk bij de Indonesische hoofdstad Jakarta is opgelopen tot 93. Meer dan honderd mensen worden nog vermist. Dit heeft een officiële Indonesische bron vandaag laten weten.

Een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid zei eerder dat naast de doden ongeveer 180 mensen gewond zijn geraakt. Door de dambreuk stortten honderden gebouwen in. Honderden reddingswerkers zoeken vandaag nog altijd naar de vermisten.

Het water van het meer Situ Gintung overstroomde Jakarta's voorsteden Cireundeu en Ciputat vrijdag om 02.00 uur (plaatselijke tijd) en verraste de bewoners in hun slaap. Volgens een overlevende was de ramp "als een tsunami". De dambreuk kwam na uren van zware regenval en harde wind, waardoor tal van bomen ontworteld raakten en de verouderde dam het begaf.

De Situ Gintung-dam is in 1933 gebouwd. Indonesië was toen nog een kolonie van Nederland.

[GDC 09] "Één is genoeg" voor de DSi

Op de Game Developers Conference gaf Nintendo een speech genaamd "The Inspiration Behind Nintendo DSi Development". In de speech werd duidelijk dat een aantal concepten van de Nintendo DSi al heel lang bestaan. Lead designer Masato Kuwahara gunt ons een kijkje achter de schermen. Ziehier een aantal prototypes die de markt niet gehaald hebben, maar wel geholpen bij de totstandkoming van de DSi.

Een vroeg project van Kuwahara was het maken van een camera en printer voor de Game Boy. Nintendo was niet erg enthousiast. Wel is een andere versie van het zelfde principe op de markt gekomen, in samenwerking met Now Creatures Inc.

Zo zag Masato's prototype er uit:

Nog een idee van het genie was een touch screen add on te maken voor de Game Boy color. Ook dit zag Nintendo toen niet zitten.

Hieronder zie je een screenshot van een Game Boy sp versie.

Tenslotte werd nog een prototype van de DSi getoond. Het oorspronkelijke plan was de DSi een tweede sleuf voor cartridges te geven.

Een vergelijking:

Nintendo: "één is genoeg"

Filmische beelden in Terminator: Salvation

Veel robotten, geweergeschut en vliegende raketten zijn te zien in onderstaande trailer. De film is begin juni te zien in de Nederlandse bioscopen en ongeveer twee weken daarvoor kunnen we genieten van de game. Terminator: Salvation is vanaf 19 mei verkrijgbaar aan de andere kant van de Atlantische Oceaan en drie dagen later ligt de game in Nederland in de winkels voor PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

Schoonheid?

Ik vraag me vaak af of er iets (of iemand) bestaat wat door iedereen als schoonheid wordt ervaren? Smaken verschillen maar is er een moment waarop alles samen valt? Ongeacht smaak. Een moment waarbij niemand een afwijkende mening heeft.
Zou ik hieromtrent een balletje op moeten gooien, dan zou ik voor Jeff Buckley’s Grace gaan. Of specifieker: de stem van Jeff Buckley.
(Ik weet dat er mensen zijn die het hier niet mee eens zijn. Wat belachelijk is overigens.)

Argwanende man sloopt kaartlezer uit bank

Een overijverige man heeft gisteren in het Duitse Bad Schwalbach een kaartlezer van een bank uit de wand gerukt. De man vermoedde dat criminelen de lezer hadden gemanipuleerd om aan gegevens van bankpasjes te komen.

Hij trok de lezer met blote handen van de wand en gaf het apparaat aan een hoogst verbaasde bankmedewerker. Volgens het personeelslid was de lezer enkele dagen geleden geïnstalleerd en helemaal in orde.

Argwanende man sloopt kaartlezer uit bank  (foto: ANP)

Hackernetwerk bespioneerde computers in 103 landen

Onderzoekers van de universiteit van Toronto hebben een netwerk ontdekt dat zo'n 1300 computers in maar liefst 103 landen bespioneerde. Volgens de Canadese onderzoekers zijn documenten gestolen uit honderden kantoren van overheden en particulieren.

Dit heeft de Amerikaanse krant The New York Times vandaag gemeld. Er waren eerder netwerken ontdekt die via het internet programmatuur verspreidden om andermans computer te bespioneren. De nu ontdekte operatie, door de onderzoekers GhostNet genoemd, is tot nu toe veruit de grootste wat het aantal betrokken landen betreft.

GhostNet is ook in staat om op afstand de camera en de microfoon aan te zetten van de besmette computer. Zo kunnen ook de mensen worden bespioneerd die zich in dezelfde ruimte bevinden.

De meeste spionerende computers staan in China. De onderzoekers waarschuwen echter voor de conclusie dat de Chinese overheid betrokken is bij de operatie. Er zouden particulieren of een commerciële organisatie achter kunnen zitten.

De operatie kwam aan licht toen medewerkers van de dalai lama nattigheid voelden. Op verzoek van de Tibetaanse regering in ballingschap begonnen de Canadese experts een onderzoek. Zij ontdekten dat de e-mailserver van de organisatie van de dalai lama was geïnfecteerd. Doelwit van de spionageoperatie waren kantoren van de dalai lama in India, België, Engeland en de Verenigde Staten.

De Chinese overheid lijkt soms door GhostNet vergaarde informatie in handen te krijgen, ook al is er geen bewijs dat het netwerk door de staat wordt gerund. Zo stuurde de organisatie van de dalai lama eens een uitnodiging via e-mail aan een buitenlandse diplomaat. Die kreeg daarop een telefoontje van de Chinese regering die de ontmoeting afraadde. En een vrouw die contacten met Tibetaanse ballingen onderhoudt, werd door de Chinese regering geconfronteerd met teksten van haar e-mailverkeer en gewaarschuwd dat zij met haar politieke activiteiten moest stoppen.

FOK!kers mijden Glazen Huis Groningen

Maar liefst 77 procent van de FOK!kers zegt niet het Glazen Huis te gaan bezoeken dit jaar. Het jaarlijkse evenement van 3FM waar 3 DJ's een week niet eten staat in december in Groningen.

55 Procent zegt geen moer om het Glazen Huis-evenement te geven. 22 procent gaat niet omdat de reiskosten dan te hoog zijn. 13,6 procent van de FOK!kers gaat wel, ook omdat ze Groningen een leuke stad vinden. 1,7 Procent gaat sowieso, al zou het Glazen Huis in Timboektoe staan. 7,7 procent vindt het Glazen Huis een leuk evenement maar vindt Groningen een kutstad. Die groep twijfelt nog. User Firstanual had graag deze optie ertussen gezien: "Groningen is een leuke stad, maar het glazen huis mag opgeblazen worden met een handgranaat in de aars van Giel Beelen".

Stem ook!


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.