[Upd] FIA bestraft Trulli na inhalen Hamilton

Jan Willem (WEST)
De wedstrijdleiding stelt een onderzoek in na een incident tussen Lewis Hamilton en Jarno Trulli tijdens de laatste safety carperiode.

Tijdens de safety car vlak voor de finish kwam de Italiaan buiten de baan, waarna Hamilton hem voor de derde plaats inhaalde. Trulli pakte echter de plek direct terug. De wedstrijdleiding bekijkt nu of Trulli dat wel mocht doen.

In artikel 40.7 van het Sportief Reglement van de Formule 1 staat dat er niet ingehaald mag worden tijdens een Safety Carsituatie, tenzij een van de deelnemers "langzaam rijdt door een overduidelijk probleem". Het is ook zo dat men niet met meer dan twee wielen buiten de witte lijn mag komen. Volgens McLaren-teambaas Martin Whitmarsh gebeurde dit echter wel. Jarno Trulli verliet de baan en dus mochten de andere coureurs de Toyota-rijder inhalen.

"Tijdens de Safety Carsituatie in de eindfase van de race kwam Trulli op het gras. Aangezien hij op dat moment niet op het circuit reed, had Lewis geen andere keuze dan hem te passeren. Nog achter de Safety Car pakte Trulli de derde plek weer terug, iets wat normaal gesproken niet zou mogen. Het enige wat ik weet is dat de FIA het incident nu onderzoekt. De komende uren zullen we wel merken hoe het afloopt. Hoe dan ook, of we nou derde of vierde zijn, het was een prima resultaat," aldus Martin Whitmarsh.

Trulli kan eventueel een tijdstraf van 25 seconden krijgen. In dat geval valt hij terug naar plaats twaalf en pakt Sébastien Bourdais het laatste puntje.

Update 12:18

Jarno Trulli heeft van de wedstrijdleiding een tijdstraf van 25 seconden gekregen vanwege het inhalen onder een gele vlag. Dit betekent dat Lewis Hamilton nu derde geworden is. Aanvankelijk besloten de stewards tot het uitdelen van een stop-and-gopenalty van 10 seconden, maar omdat het te kort voor het einde van de race was om dat uit te voeren, werd de equivalente straf van 25 seconden toegepast.