Toename belangeloze nierdonatie

Na een onderzoek naar nierdonatie door het Erasmus MC in Rotterdam, is gebleken dat het aantal donaties met een nier van een levende donor verrassend toeneemt. Er is nu een toename van wildvreemden die een nier doneren om de medemens te helpen. Eerder waren het vooral familieleden die bij leven doneerden.

Wat de onderzoekers opvallend vinden is dat deze donoren over het algemeen bij liefdadigheidsinstellingen werken of een christelijke levensovertuiging hebben. De meeste van deze Samaritanen waren al bloed- of beenmergdonor. In Nederland heerst een groot tekort aan nieren voor transplantatie, gemiddeld is er voor nierpatiënten een wachttijd van zesenveertig maanden. 20 tot 25 procent van de personen op die wachtlijst zal nooit een transplantatie ondergaan.

Voor het onderzoek van 2000 tot 2008 meldden zich 110 personen voor anonieme donatie, hiervan waren er achtenveertig medisch geschikt. In vijfendertig gevallen heeft er aan het eind van het programma daadwerkelijk een donatie plaats gevonden.