Toyota in beroep tegen straf Trulli

Het was te verwachten: het Toyota-team is in beroep gegaan tegen de tijdstraf die Jarno Trulli kreeg in de Grand Prix van Australië. De Italiaan kreeg de straf omdat hij terwijl de safety car op de baan was, Lewis Hamilton ingehaald zou hebben.

De Japanse teambaas Tadashi Yamashina maakte bekend dat team in beroep gaat tegen de straf van de wedstrijdleiding om Trulli een stop-and-gopenalty van 10 seconden te geven. Omdat de beslissing kort voor het einde van de race kwam, was er geen tijd meer die stop-and-go uit te voeren en daarom werd de equivalente straf van 25 seconden toegepast. Daardoor viel Trulli van de derde plaats terug naar de twaalfde plek, buiten de punten.

McLaren had eerder protest ingediend bij de wedstrijdleiding omdat Trulli zijn derde plek terugpakte die hij zojuist had verloren aan Lewis Hamilton. Alleen was dat tijdens de safety carsituatie, waardoor 25 strafseconden zijn uitgedeeld. Volgens eigen zeggen kon Trulli niet anders dan Hamilton voorbij gaan: "Ik kan niet zeggen hoe teleurgesteld ik ben dat mijn derde plaats me is ontnomen. Toen de safety car op de baan kwam, wist Lewis Hamilton mij te passeren, maar niet lang daarna remde hij plotseling af en ging hij aan de zijkant van de baan rijden. Ik kon niets anders doen dan hem weer inhalen."

Trulli: "Hoe dan ook, ik wil mijn team bedanken voor alle moeite. We moesten vanuit de pitstraat starten, maar vochten om het podium. Dat is dankzij mijn team." Het was geen gezegend weekend voor Toyota, na de kwalificatie werd het team al gediskwalificeerd omdat de beide wagens te flexibele achtervleugels zouden hebben. De auto's moesten daarom achteraan het veld startten, maar er werd besloten vanuit de pitstraat te starten.

Zowel Trulli als teamgenoot Timo Glock kenden een goede race, waarbij Glock in eerste instantie als vijfde eindigde. Maar na de straf voor Trulli werd hij uiteindelijk vierde. Glock: "Ik ben er erg blij mee. Dat we dit resultaat bereiken na gestart te zijn uit de pistraat, toont aan hoe snel de auto is. Ik zat helaas een tijdje vast achter Alonso, maar verder was het een prima race."