Spanjaarden betogen tegen vrijere abortuswet

Tienduizenden mensen hebben vandaag in Madrid betoogd tegen het plan van de regering de abortuswetgeving te versoepelen. De sociaaldemocratische regering van premier José Luis Rodríguez Zapatero wil vrouwen die een abortus ondergaan en artsen die de abortus uitvoeren meer wettelijke bescherming geven.

Bij de protestactie in Madrid waren ongeveer tweehonderd organisaties betrokken. Volgens de media en de autoriteiten gingen tienduizenden mensen de straat op. De organisatoren hielden het op een half miljoen.

De huidige abortuswet dateert van 1985. Volgens die wet is bij verkrachting abortus toegestaan tot in de twaalfde week van de zwangerschap. Bij mismaaktheid van het kind of medisch gevaar voor de moeder wanneer het kind zou worden geboren, is abortus tot in de 22ste week van de zwangerschap mogelijk.

De regering-Zapatero wil de mogelijkheden onder meer vergroten door na verkrachting tot in de veertiende week van de zwangerschap abortus toe te staan. Ook wil de regering meisjes tussen de 16 en 18 de mogelijkheid bieden een abortus te ondergaan zonder toestemming van de ouders.


Spanjaarden betogen massaal tegen vrijere abortuswet  (foto: DAG)