Crematie nu ook 's avonds mogelijk

Mensen die de uitvaart regelen voor hun overleden dierbare, hebben nu in verschillende delen van het land ook de mogelijkheid om hem of haar in de avonduren te laten cremeren. Op deze manier hoeven de nabestaanden geen vrije dag of uren op te nemen. Ook zou het obligate kopje koffie met plak cake vervangen kunnen worden door een biertje of een goed glas wijn. 

Frans Kloeg Uitvaartverzorging in Rotterdam en Uitvaart Frits Spierings in Helmond bieden deze mogelijkheid sinds kort aan. De ceremonie begint dan om acht uur 's avonds. Spierings legt uit: "Neem het overlijden van een marktkoopman als voorbeeld. Als zijn collega's voorheen naar de uitvaart wilden komen, misten ze een complete dagomzet." De avonduitvaart is dan ook bedoeld om mensen met een baan tegemoet te komen. 

Spierings kreeg verschillende keren de vraag voorgelegd of een avondcrematie mogelijk was. Daarom biedt hij nu ook de avondversie aan. Zijn collega Frans Kloeg ervaart hetzelfde: "Ik merkte dat het voor nabestaanden die geen directe familie van de overledene waren, soms lastig was om vrij van werk te krijgen. Daarom zijn we begonnen met avondcrematies." Volgens hem hangt er 's avonds ook een andere sfeer dan overdag: "Je kunt fakkels plaatsen en beter met licht spelen. Het is gewoon sfeervoller."

Over het traditionele kopje koffie en de bijbehorende cake heeft hij ook nagedacht. Hij vermoedt dat de mensen liever een biertje of een glas wijn drinken: "Veel mensen zijn de koffie en cake toch al een beetje zat."