De geschiedenis van de striptease en de macht van de blote venusheuvel (6)

Betekende de opkomst van de televisie het einde van de striptease in bars nachtclubs en theaters? Wij weten dat het niet zo was want de televisie is een goed reclame medium, ook voor de striptease en naaktdans. Middels tv uitzendingen is het ook heel gemakkelijk om naakte huid te ‘faken’ zonder ze werkelijk te tonen. Voorbeelden daarvan zijn oa. Kunstschaatssters, zangeressen, danseressen circusartiesten enz.

Deze doen het vaak voorkomen dat ze gedeeltelijk bloot zijn, vooral op de ondeugende plaatsen, maar in werkelijkheid dragen ze huidkleurige stukken stof. Zo verbergen de kostuums van circusmeisjes (*) meestal niets van de vrouwelijke vormen en verraad alleen de kleur de ze niet naakt zijn..!

De reden hiervoor is heel eenvoudig, wij zien graag vrouwelijke vormen die zich geraffineerd en sensueel bewegen….het liefst natuurlijk zonder kostuum of kleren. Deze ‘fake’ naaktheid is ook bedoeld om de voorstelling/uitzending geschikt te houden voor de jonge kijkers…..de ‘ouderen’ fantaseren er zelf wel wat van af..!

Een andere vorm van lichaam presentatie is bodypainting dat toch wel vaak soft erotiek genoemd mag worden. Eigenlijk een beetje omgekeerde striptease. Op de bodypaintingfestivals (vanaf de negentiger jaren van de vorige eeuw) beginnen de meisjes bloot, waarbij ze vaak alleen een piepklein tangaslipje dragen maar veelal kompleet naakt zijn. Hier zie je toeschouwers (mannen en vrouwen, jong en oud, ouders met kinderen) nauwlettend en geïnteresseerd toekijken hoe op de naakte lichamen figuren, bloemen of fantasievoorstellingen ontstaan.
Als een model ‘af’ is begeeft ze zich tussen het publiek waar bewonderende ogen hun lichaam afspeuren. Later op de dag is er dan meestal een uitgebreide show waar alle deelneemsters hun “kunstwerk” laten bewonderen, kritiseren en keuren. Je kunt je afvragen waar de meeste toeschouwers naar kijken of op letten: de beschildering of de mooie lichaamsvormen…! En de jonge dames…, die vinden al deze aandacht prachtig, want zoals reeds eerde gezegd: in bijna elke vrouw verbergt zich een exhibitionist. Ook worden hiervan televisieopnames gemaakt voor de kijkers die hiervan thuis ongetwijfeld genieten…..misschien wel meer als van echte striptease….!

Het eerste echte naakt was al eerder op de Nederlandse televisie te zien in het kult programma Hoepla in 1967. Hiervoor was een jonge Belgische studente, Phil Bloom, genegen om volledig naakt voor de camera te lopen. Het was weliswaar nog geen striptease en haar venusheuvel was net niet te zien( ze droeg een bloemenkrans) maar het begin was gemaakt..! Veel mensen protesteerden en riepen schande, maar iedereen bekeek deze naakte feiten (maar al te graag)…er kwamen berispingen maar nu kon niets of niemand meer verhinderen dat vrouwen en meisjes die dat graag wilden, zich poedelnaakt lieten filmen en dit al niet op televisie uit te laten zenden. Zo gebeurde het dat, enkele jaren nadat Phil naakt te zien was, het wederom de Nederlandse televisie was die het grote publiek verraste met vrouwelijk naakt. Dit keer kon de kijker zich zelfs vergapen aan blote venusheuvels(**), meer dan levensgroot op het scherm. Het waren de legendarische VPRO shows zoals de ‘Fred Hachee show’ en de ‘Barend Servet show’ ……..
Een van de shows begon in een autobus die met bezoekers die naar de studio reed. Een stuk of vijf passagiers, mooie jonge meisjes, hadden zich poedelnaakt uitgekleed en liepen uitdagend van de ene naar de andere verbaasde(?) passagier en presenteerde hun een privé naaktdans . Op het studieterrein aangekomen huppelden de meiden naakt als ze waren over de parkeerplaat het studiogebouw binnen en wandelden vrolijk iedereen groetend de opnamestudio binnen. Hier dansten ze als volleerde striptease/naaktdanseressen met verleidelijke bewegingen op het door mensen omgeven podium. Door camera’s gevolgd, die veelvuldig inzoomden op de prachtige venusheuvels, om deze minutenlang meer dan levensgroot aan het televisiekijkend publiek te laten zien huiskamer te sturen.
Elke show had wel een of andere verrassende striptease voorstelling en bijna iedereen in Nederland, België en de grensstreek in Duitsland keek hiernaar en omdat deze shows vroeg op de avond kwamen keken veel kinderen mee. Dit veroorzaakte weliswaar weer kritiek, maar leidde nergens naar. Ouders konden (toen nog) best zelf uitmaken of hun kinderen dit onschuldig naakt mochten zien…tenslotte keek iedereen weer naar de volgende uitzending uit, niet vanwege de goede show (die eigenlijk slecht was) maar vanwege de mooie naakte meiden!

De Duitse televisie kwam pas in 1973 aarzelend met naakt vertier in “Klimbim”. De hierin gespeelde stripacts toonden weliswaar mooie blote borsten, buikjes en benen, maar de venusheuvels bleven vooralsnog verborgen. Deze werden in latere programma’s als Männermagazine, TutiFruti en Sexy-Folies ontbloot getooond en kon ook het Duitstalige publiek eindelijk genieten van de meest begeerde vrouwelijke ronding. Geraffineerde schaamhaar ‘coupes’ maar vaak ook volledig schaamhaarloze, glanzende venusheuvels. Terug nu naar de ‘echte’ striptease…..het plagend ontbloten van het vrouwenlichaam. wordt vervolgd…. (*)

Meisjes genieten de extra aandacht die ze zonder twijfel krijgen als ze zich langzaam en sierlijk bewegen. Niet voor niets kleden ze zich met plezier in deze strakke kostuums. Nieuw zijn de trappezen voorstellingen (18+) waar meisjes hun glitterpakjes tijdens de voorstelling langzaam uittrekken. (**) Wie had destijds het geluk een mooie blote venusheuvel te kunnen bekijken? (behalve dan vrouwen/meisjes zelf voor de spiegel)

Met dank aan lovepussy voor de submit