Uitslag Grand Prix van Australië

Jenson Button heeft de Grand Prix van Australië gewonnen. Rubens Barrichello maakte er een één-twee voor Brawn GP van. Jarno Trulli pakte, na een start vanuit de pitstraat, de derde plaats.

Bij de start kwam Rubens Barrichello slecht weg en hij viel terug tot de zevende plaats. Hij tikte Mark Webber aan in de eerste bocht en veroorzaakte een crash waar ook Nick Heidfeld, Adrian Sutil en Heikki Kovalainen slachtoffer van werden. Ze moesten de pits opzoeken, waar alleen de Fin moest opgeven. Button sloeg gelijk een gat van drie seconden op Sebastian Vettel, daarachter was Lewis Hamilton begonnen aan een stevige inhaalrace.

Räikkönen had het zwaar op de vijfde plaats. Hij werd eerst ingehaald door Nico Rosberg, daarna waagde Barrichello een poging. De Braziliaan kwam er voorbij, maar vernielde wel zijn voorvleugel. Räikkönen kwam direct naar binnen om andere banden te halen. Een ronde later kwamen ook Massa en Hamilton de pits in. Rosberg reed ondertussen snel het gat dicht naar Kubica en kreeg de derde plaats cadeau omdat de BMW-rijder de pits in ging. Met een gat van bijna een halve minuut naar Vettel had Rosberg vrij baan en was gelijk even snel als de koplopers.

Zowel Vettel als Rosberg gingen in ronde 16 de pits in. Vettel had een prima stop, maar bij Rosberg waren er problemen met een wielsleutel en de Williams viel terug tot plaats twaalf. Zijn teamgenoot zorgde even later voor een hoop rotzooi op de baan door de muur in te duiken. Het duurde lang voordat de safety car de baan op kwam en beide Brawncoureurs maakten van de gelegenheid gebruik om hun eerste stops te maken. Fisichella probeerde dat ook en zorgde voor een hachelijke situatie door veel te laat zijn pitbox in te sturen.

Piquet verknoeide zijn herstart door bij het aanremmen van bocht één het grind in te glijden. De koplopers kwamen goed weg, maar Rosberg verloor drie plaatsen. Vanaf een negende plaats had de Duitser wat moeite om de opvallend snelle Sébastien Buémi te passeren. Pas tijdens de laatste serie pitstops kon Rosberg het plaatsje opeisen.

Räikkönen maakte ook zijn laatste pitstop, maar was al vier ronden later terug in de box, nadat hij een muur had geraakt. Het feit dat hij daarna direct een ronde van 1:28 neerzette, gaf aan dat er niets vitaals was beschadigd aan de Ferrari. Dat kon niet gezegd worden van de wagen van Massa, die opeens snelheid verloor en direct de garage inreed.

Door zijn laatste pitstop verloor Button bijna zijn complete voorsprong op Vettel. Barrichello verloor echter een podiumplaats door zijn stop, omdat Kubica de derde plaats opeiste. De Pool was een stuk sneller dan zijn voorgangers en probeerde Vettel in te halen. Die poging ging echter mis en beide wagens crashten zwaar. Barrichello was de lachende derde en maakte er een één-twee van voor Brawn GP, terwijl de race achter de safety car finishte. Jarno Trulli maakte het podium af. Räikkönen haalde de finish niet: hij was op de rotzooi van de crash gereden.

Pos. Rijder Team TijdReden uitvallen
1 J. Button Brawn GP 1:34:15.784
2 R. Barrichello Brawn GP + 0.807
3 L. Hamilton McLaren + 2.914
4 T. Glock Toyota + 4.435
5 F. Alonso Renault + 4.879
6 N. Rosberg Williams + 5.722
7 S. Buemi Scuderia Toro Rosso + 6.004
8 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso + 6.298
9 A. Sutil Force India F1 + 6.335
10 N. Heidfeld BMW Sauber+ 7.085
11 G. Fisichella Force India F1 + 7.374
12 J. Trulli Toyota + 26.604
13 M. Webber Red Bull + 1 ronde
14 S. Vettel Red Bull DNFSchade na ongeval
15 R. Kubica BMW SauberDNFSchade na ongeval
16 K. Räikkönen Ferrari DNFSchade na ongeval
17 F. Massa Ferrari DNFVering
18 N. Piquet jr. Renault DNFDefecte remmen
19 K. Nakajima Williams DNFSchade na ongeval
20 H. Kovalainen McLaren DNFSchade na ongeval
Submitter:  Bron: FOK!sport