Button en Barrichello uitzinnig met zege

Sally (Tessa)
De eerste Formule 1-race van het seizoen, de Grand Prix van Australië, is gewonnen door het team van Brawn GP. De coureurs Jenson Button en Rubens Barrichello maakten er meteen een dubbelslag van voor het 'nieuwe' team van Ross Brawn en Nick Fry.

Het was voor Button zijn eerste race voor Brawn GP en meteen een overwinning was meer dan hij gehoopt had. De tweede overwinning in zijn carrière - in Hongarije 2006 won hij voor het eerst - was voor de Brit niet gemakkelijk, al vertrok hij van poleposition en reed hij continu aan de leiding. "Het zag er misschien gemakkelijker uit dan het in werkelijkheid was. De eerste ronden gingen geweldig en ik kon in een goed ritme komen, maar tijdens de safety car had ik flinke problemen om de banden om temperatuur te houden en raakte de bodem van de auto telkens het asfalt. En net voordat de safety car weer in de pits verdween, had ik ook nog een vlakke plek op mijn band geremd, waardoor er erg veel vibraties in de wagen kwamen. Het was dus zeker niet gemakkelijk."

De winst van vandaag was de tweehonderdste F1-zege van een Britse coureur, dus de Britse fans vierden een feestje. Button was vooral blij, maar keek ook nog even terug op de afgelopen tijd. "Het was echter een fantastische dag. Sommige mensen zullen het jammer vinden dat we onder de safety car zijn gefinisht, maar dat maakt mij echt helemaal niets uit. Ik heb de race gewonnen en dat is het enige dat telt voor mij. Ik wil graag iedereen bedanken, niet alleen het team, maar ook mijn familie. We hebben namelijk een paar traumatische maanden achter de rug."

Teamgenoot Rubens Barrichello kende een dramatisch slechte start na een touché met Kimi Räikkönen. De Braziliaanse senior was na de race vooral content met de snelheid en stevigheid van de BGP001. "De wagen bleek bijzonder sterk. Ik ben van achteren geraakt en ik heb iemand aan de voorkant geraakt, maar de auto heeft alles overleefd. Het was zwaar en na de start dacht ik niet meer op het podium kunnen komen. Bij de start trad het anti-stallsysteem van de auto in werking, waarna de wagen in zijn neutraal raakte. Ik wist me vrij snel te herstellen, maar ik kwam hierdoor wel veel snelheid te kort richting de eerste bocht."

Barrichello had een goede klassering niet meer verwacht, maar uiteindelijk kwam het - met een snufje geluk - toch nog goed. "Vervolgens werd ik van achteren geraakt door een McLaren, waardoor ik opzij schoof en ik vrij hard tegen een andere auto botste. Ik dacht dat ik door die klap niet meer verder zou kunnen rijden, maar de wagen bleek het wonderwel overleefd te hebben. Tijdens de eerste stint viel de voorkant van de auto echter uit elkaar en na de aanvaring met Kimi was de wagen ook niet stabiel meer onder het remmen. Hij gooide de deur dicht en ik kon hem niet meer ontwijken. Veel gemengde gevoelens tijdens de race dus, maar het resultaat is fantastisch. Ik begon als tweede en had dus voor de zege kunnen gaan, maar gezien alle problemen bij de start ben ik erg tevreden met de tweede plaats."