Vettel bestraft na incident met Kubica

Sebastian Vettel is door de stewards bestraft - tien plaatsen gridpenalty voor de volgende race en een boete - vanwege het incident dat plaats vond drie ronden voor de finish. Robert Kubica haalde de coureur van Red Bull Racing in voor de derde plaats, maar bij dat gevecht crashten beide wagens.

Kubica kwam in de buitenbocht van buiten naar de binnenste lijn, alwaar Vettel zijn racelijn verdedigde en er was contact tussen de bolides. De voorvleugel van zowel de BMW Sauber als van de Red Bull raakten direct los bij de touché, en de brokstukken vlogen over de baan. Vettel - die op een tweede positie had gereden voor het ongeluk - baalde er stevig van dat hij die plek aan zijn neus voorbij zag gaan en riep meteen over de boardradio naar zijn team: "Het spijt me, ik ben een idioot." Waarmee hij eigenlijk alle schuld op zich nam.

Ook de stewards vonden dat Vettel schuldig was aan het ongeval: voor het veroorzaken van de crash wordt de Duitser in Maleisië tien plaatsen teruggezet op de grid. Daarnaast kregen Vettel en het Red Bull-team ook een boete van 50.000 dollar, omdat de Duitser zijn Red Bull RB5 niet meteen aan de kant zette. Hij reed nog een tijd door op slechts drie wielen, iets wat niet is toegestaan vanwege het gevaar waarin men anderen brengt.

Vettels reactie na afloop sprak boekdelen: "Ik lag tweede met nog maar een paar ronden te gaan, toen ik een stom raceongeluk had met Robert Kubica. Op het moment dat ik instuurde lag ik voor, maar ik kon die snelheid in de bocht niet vasthouden en Robert – die op de harde banden reed – was veel sneller. Op het moment dat we elkaar raakten, lag hij al voor, maar ik kon geen kant op: ik kon de auto niet stoppen of naar rechts sturen, mijn banden deden helemaal niks meer. Heel erg jammer omdat dat het einde voor ons allebei betekende."

"Had ik hem moeten laten gaan? Dat is nu de vraag, maar je wilt altijd vechten voor je positie. Achteraf gezien was het misschien beter geweest als ik hem er langs had gelaten en me tevreden had gesteld met de derde plaats. Ik baal hiervan en het spijt me vreselijk voor Robert en het team – dat zo hard gewerkt heeft om hier zo’n goede auto neer te zetten", aldus een teleurgestelde Sebastian Vettel.