De Jong: "Manchester City project van twee jaar"

Nigel de Jong maakte tijdens de meest recente transferperiode de overstap van Hamburger SV naar Manchester City. De verdedigende middenvelder laat echter duidelijk blijken dat The Citizens niet het eindstation in zijn carrière zullen zijn.

"Iedereen wil voor een topteam uitkomen. Maar krijg je daar een garantie op een basisplaats?", zegt De Jong over zijn loopbaan in Trouw. "Bij Manchester City speel ik elke week in de beste competitie van Europa. Ik zie dit als een project van twee jaar. Dan ben ik pas 26, op de toppen van mijn kunnen en heb me twee seizoenen kunnen profileren. Ik denk calculerend, kies mijn eigen pad."

"Ik zie dit als een tussenfase. Daarom wilde ik nu al instappen. Zo kon ik vanaf het begin zien wat er gebeurde. Met Kompany, Bridge, Bellamy, Given, Wright-Phillips én Robinho staat het geraamte, maar niet iedereen heeft leiderscapaciteiten."

HSV deed bij zijn vertrek wel moeilijk. "Ze wilden me niet laten gaan", aldus De Jong. "'Jullie ontnemen me een droom, een nieuw avontuur', was mijn reactie. Na lang wikken en wegen heb ik het toch gedaan."

"Het contact bleef goed. Ik vertrok op een prettige manier. Dat wilde ik ook. Ik kan altijd nog een keer terugkomen, mocht ik niet slagen in Engeland. Dat gebeurt niet, hoor. Ik ga het heus maken. Daarvan ben ik overtuigd. "