Weglopen levert Wilders 3 zetels winst

In de politieke peiling van Maurice de Hond van deze week is de Partij Voor de Vrijheid van Geert Wilders gestegen tot een hoogte van 32 virtuele zetels. Volgens De Hond heeft Wilders die stijging te danken aan zijn optreden in de Tweede Kamer afgelopen donderdag. Wilders beende toen met zijn hele fractie de Kamer uit nadat CDA-fractievoorzitter Van Geel mede had gedeeld dat er aan het akkoord dat besproken werd in principe vrijwel niets meer veranderd kon worden.

De crisisbesprekingen lijken ook hun effect te hebben gehad op de populariteit van de regeringspartijen: het CDA en de PvdA leveren beide een zetel in. Het CDA staat nu op een zetelaantal van 27, de PvdA moet het volgens De Hond doen met een aantal van 22. De ChristenUnie blijft staan op een totaal van vier zetels. Bij elkaar opgeteld zou de huidige coalitie nog goed zijn voor 53 kamerzetels. Bij de verkiezingen in 2006 waren dat er nog 80.

Verder zijn er weinig verschuivingen te zien. De VVD en de SP leveren allebei een zetel in en staan nu op respectievelijk 15 en 17 zetels. D66 wint er een en komt nu op 18 zetels.

Zie voor meer informatie en discussie ook het forum!