Plat Haags: Agnes' Onderkant

Tijl (tijl)
Ik haal tegenwoordig de woorden oppositie en obstipatie makkelijk door elkaar. En na een optreden van Agnes Kant krijg ik plaatsvervangend last van vaginisme. Ik zal uitleggen hoe dat allemaal komt.

 

Het was me het weekje wel, politiek-Haags gezien. Crisispakket! Ik dacht al dat elk moment de Zweden witbrood boven ons land gingen droppen, zo dringend leek het. De hele parlementaire democratie werd er voor uitgeschakeld! Eerst mochten namelijk vakbonden en werkgevers horen wat ons kabinet wilde, en toen pas de kamer! Zo erg was het in ons land met de crisis gesteld. (Eerlijk gezegd had ik het beter gevonden als ze helemaal niemand verteld hadden wat ze van plan waren, en het gewoon gedaan hadden. Net als bij de nationalisering van de tweede bank van Nederland, een paar maanden geleden.)

Maar goed, Pechtold schreeuwt "Moord!" en "Brand!" en dan ga je ervoor zitten. De hele oppositie mocht bij Pauw en Witteman komen uithuilen, met uitzondering van Wilders, die zeker weer vast zat op een vliegveld, en Verdonk, die wel was uitgenodigd maar te druk was met het opzetten van een middenkader voor haar partij (dit doet zij namelijk al sinds het midden van de eervorige eeuw). Rutten maakte zijn mooie zinnen, Halsema was ook boos maar om precies de tegenovergestelde redenen, Pechtold gaf een hoorcollege parlementaire democratie waarbij zelfs Witteman in slaap dommelde. Het viel kortom allemaal nogal tegen.

Gelukkig heb je dan nog Jan Marijnissen. Normaal gesproken dan. Hoe lang duurt die ziekte van hem eigenlijk nog? Je moet toch wel een heel acuut geval van zaadbalkanker hebben om rustig op de bank te blijven zitten als je Agnes Kant oppositieleider ziet spelen! Wat een armoedige visie... Arme mensen hebben weinig te makken, maar de hoge heren laten het breed hangen. Dat is ongeveer het mantra waarmee Agnes Kant de crisis denkt te kunnen bestrijden. Niemand kan de crisis bestrijden, die woedt immers wereldwijd, maar de meeste parlementariërs doen tenminste nog een póging om het interessant te laten klinken. Van Geel zweet er bij, en likt eens extra lang zijn katholieke lippen. Hij maakt geen zin af, dus je weet nooit wat hij bedoelt, maar dat het belangrijk is, dat zie je aan hem. Aan Agnes Kant zie je niks dan dat ze net voor de uitzending haar lippen nog eens gestift heeft.

Agnes Kant staat voor de onderkant van de samenleving, het deel dat met zijn poeperd denkt zeg maar, en wil dus vooral niet al te intelligent overkomen.

Kan ik inkomen. Maar het erge is, dat ze het niet eens zou kúnnen, intelligent overkomen. Ik bedoel, ArchEnemy is dom want rechts, maar best in staat van A naar B te redeneren in een min of meer rechte lijn. Ik ben slim want links en net wel of net niet net iets beter dan ArchEnemy in staat om van A naar B te redeneren in een min of meer rechte lijn. Maar Agnes Kant komt werkelijk niet verder dan wat buikgeluiden uit haar onderkant, waarbij begrippen als 'gewone mensen', 'graaien', 'asociaal' en 'zwakke schouders' elkaar in volstrekt willekeurige volgorde afwisselen in een trompetterend rectaal gereutel.

(Wie is ArchEnemy? ArchEnemy is volgende week aan de beurt in deze serie, Plat Haags. Hij zal dan gehakt maken van mijn betoog; nu maar hopen dat het biologisch sojagehakt is. Maar goed, dat je dat weet, voorlopig op zondagmiddag hier op de stormfrontpage is het een Amerika tegen de Talibaan, maar dan over binnenlandse politiek.)

Allemachtig wat een armoede daar aan de top van de SP.  Ik zeg niet dat Bos beter was, de volgende dag bij Pauw en Witteman. Of Balkenende, de volgende dag bij het Jeugdjournaal. Of Rouvoet, de volgende dag bij Stadsomroep Nunspeet. Van regeringszijde hoeven we de uitvinding van het buskruit misschien ook niet te verwachten. Maar wat die partijen tenminste wel begrijpen is dat arme mensen dromen van een rijke toekomst, en het electoraal dus geen enkele zin heeft om over hun ellende te gaan flatuleren. 

Dat was mijn punt.

(Een excuus aan ArchEnemy, dat ik me deze week eerst op links heb gericht; ik had het je misschien makkelijker gemaakt als ik het ziekenfondsbrilletje van Rutten of de PMS van Verdonk had aangepakt. Sorry, maar Agnes ging even voor. De scheet kwam van links, zogezegd.)