FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 mei 2008

Vrachtwagen explodeert na botsing

Een vrachtwagen volgeladen met ijzeren balken is vanmiddag ingereden op een file op de Duitse autobahn A40, nabij Venlo. De vrachtwagen reed achterop een andere vrachtwagen, die daarop in brand vloog en explodeerde. De chauffeur van de voorste wagen overleefde het ongeluk niet.

De chauffeur van de geëxplodeerde wagen vervoerde olie en smeerstoffen. De bestuurder die het ongeluk veroorzaakte heeft alleen lichte verwondingen opgelopen. Na het ongeluk werd de snelweg in beide richtingen afgesloten en verleenden politie en brandweer uit Nederland assistentie.

Met dank aan MPG voor de submit.

Olympisch ticket voor Kibet

Hilda Kibet heeft zich gekwalificeerd voor de olympische tien kilometer. Ze liep in Utrecht een tijd van 30.55,61. Ruim onder de limiet.

Tijdens de race kreeg ze veel steun van Lornah Kiplagat. Die bepaalde in de eerste helft van de race het tempo en stapte na 6600 meter uit. "Ik wist dat ik de winst in de eerste helft kon maken. Lornah heeft me geweldig geholpen," aldus Kibet na afloop.

Kiplagat, Nederlands recordhouder op de tien kilometer, kon vandaag niet voor de limiet gaan omdat kort geleden kampte met een bacteriële infectie en negen dagen training miste. "Ze heeft ook geen enkele keer op de baan getraind," aldus haar echtgenoot en manager Pieter Langerhorst. Kiplagat gaat nu proberen op 12 juni in Ostrava de limiet te lopen. Daar moet ze de limiet kunnen halen", aldus Langerhorst.

Kibet is sinds juni 2007 in het bezit van een Nederlands paspoort en heeft een relatie met marathonloper Hugo van den Broek. Nadat een eerdere poging in april om zich te kwalificeren mislukte kwam ze vandaag niet in de problemen en bleef de hele race onder het schema voor de limiet van 31.22.

'Kabinetscrisis voorkomen door knieval Bussemaker'

PvdA-staatssecretaris Bussemaker van volksgezondheid heeft haar besluit om embryo-selectie ter voorkoming van erfelijke borstkanker, moeten intrekken om een kabinetscrisis te voorkomen. Ze trok haar brief in, die zij afgelopen maandag naar de Kamer stuurde, omdat zij was vergeten te overleggen met ‘haar’ minister Ab Klink (CDA, volksgezondheid). Door deze actie is haar besluit ingetrokken en zal het kabinet zich nu over de kwestie buigen waarna een nieuw standpunt zal volgen.

De kwestie ligt zeer gevoelig bij de christelijke partijen in de coalitie, waardoor Bussemaker tot haar knieval werd gedwongen. Bussemaker wenst dat IVF-embryo’s op meer ziektes gescreend mogen worden dan nu het geval is. Deze embryo’s worden nu al onderzocht op genen die ernstige ziektes kunnen veroorzaken, en alleen gezonde embryo’s worden daarom teruggeplaatst worden in de baarmoeder.

De ChristenUnie, die sowieso al tegen reageerbuisbevruchting is, wijst het plan af omdat er heel veel embryo’s – pril leven – wordt weggegooid. De huidige manier van werken stelt de partij echter niet ter discussie. De uitbreiding van het selecteren van ongeboren leven wijst de partij echter wel af. Bussemaker meende dat het om een kleine technische toevoeging aan de bestaande praktijk ging. Zij heeft de opstelling van het probleem onderschat.

Vandaag benadrukte Premier Balkenende dat er tal van "medische, menselijke en ethische aspecten in het geding zijn. Deze brief had eerst in het kabinet aan de orde moeten komen. Dat vindt de staatssecretaris nu ook." De PvdA blijft echter voorstander. Kamerlid Arib vindt dat "vrouwen hiervan gebruik moeten kunnen maken". Partijgenoot en vice-premier Bos sprak vandaag eveneens van een goede brief. De VVD daarentegen wenst een spoeddebat over de hele affaire.

Met dank aan DJMO voor de herschreven submit 

Slangenmeisje wint Holland's Got Talent

De 14-jarige Daniëlle Bubberman heeft Holland's Got Talent overtuigend gewonnen. Het slangenmeisje versloeg de andere deelnemers met haar verbazingwekkende lenigheid. Tweede werd zanger Waylon Bijkerk die een ouderwetse popsong zong en derde werd operazanger Mario Veltman die het lied 'Ave Maria' vertolkte.

Naast het slangenmeisje waren ondermeer ook nog een twirlact, een breakdance-act, een pianist en een zanger in de race in de finale. Ook de Britse winnaar Paul Potts, een operazanger waarmee Veltman ook wel wordt verleken, was aanwezig als extra act. De winnares kreeg naast de eretitel een optreden in het Wereldkerstcircus in theater Carré en kreeg de beker overhandigd uit de handen van Paul Potts.

Autobanden A'dam moeten het ontgelden

Afgelopen nacht hebben de banden van meer dan honderd auto's in Amsterdam het moeten ontgelden. De wagens stonden geparkeerd in de Koninginnebuurt, een deel van de grachtengordel, De Pijp, Rivierenbuurt en Sarphatistraat, allen in het stadsdeel Oud-West.

Eerder deze week hebben onbekende vandalen ook al tientallen autobanden lekgestoken. In de nacht van maandag op dinsdag werden tien auto's in Oud-Zuid onder handen genomen en een dag later vonden 33 mensen in Amsterdam-Zuideramstel hun voertuig met lekke banden terug.

De politie doet een dringend beroep op getuigen en gedupeerden om meer informatie over de dader(s) te krijgen. Door middel van aangiften heeft de politie wel al een signalement van de vermoedelijke dader.

Jolie toch nog niet bevallen

Berichten dat Angelina Jolie zou zijn bevallen van haar tweeling, zijn niet waar. Dat heeft een woordvoerder van de actrice vandaag gezegd tegen het showbizzblad People.

Het Amerikaanse tv-programma Entertainment Tonight meldde vandaag op gezag van een anonieme bron dat de 32-jarige Jolie in Frankrijk zou zijn bevallen van een tweeling.

Jolie heeft pas twee weken geleden in het openbaar bevestigd dat zij zwanger was van een tweeling. Zij deed dat in een vraaggesprek tijdens het filmfestival van Cannes. Het magazine Touch meldde eerder deze week dat Jolie voor de rest van haar zwangerschap bedrust was voorgeschreven en dat de tweeling ongeveer half juli met een keizersnede zou worden gehaald.

FC Eindhoven maakt doorstart

FC Eindhoven lijkt ook volgend seizoen uit te kunnen komen in de eerste divisie. Het heeft dankzij donaties een doorstart kunnen maken.

Dit dankt het onder meer aan stadsgenoot PSV, die een schuld van 208 duizend euro kwijtschold. Die was ontstaan door het huren van spelers van PSV door FC Eindhoven. Verder waren er donaties van supporters, nieuwe sponsors en heeft het zelfs de lichtmasten aan de gemeente verkocht.

De afgelopen jaren verkeerde Eindhoven in catagorie één van de KNVB, wat betekent dat het de de status van financieel zwakke club had. Een club mag maximaal drie seizoenen in deze categorie zitten, hierna moet een club opschuiven om de licentie te kunnen behouden. FC Eindhoven heeft de begroting voor komend seizoen voorgelegd aan de KNVB en meldt dat deze goed genoeg is om de stap naar categorie twee te kunnen maken.

Echtscheiding wordt makkelijker

Scheiden wordt makkelijker voor echtparen zonder kinderen. Het kabinet heeft ingestemd met een wetswijziging die het ook voor notarissen mogelijk maakt om een verzoek tot echtscheiding bij de rechter in te dienen. Nu mogen alleen advocaten dat doen. Een scheidingsverzoek via de notaris indienen kan alleen als beide partners het eens zijn over de afwikkeling van de scheiding. Ook mogen er geen minderjarige kinderen in het spel zijn, omdat dan een ouderschapsplan moet worden gemaakt.

Vaak is de notaris al betrokken bij een scheiding omdat bijvoorbeeld de inboedel moet worden verdeeld. Scheiden via de notaris is volgens het kabinet waarschijnlijk goedkoper dan via een advocaat.

Springruiters winnen in St. Gallen

De Nederlandse springruiters hebben de derde wedstrijd in de Super League gewonnen.

In Sankt Gallen werd de overwinning behaald door het viertal Angelique Hoorn (O'Brien), Vincent Hoorn (Alpapillon Armanie), Piet Raijmakers Jr. (Rascin) en Gerco Schröder (Berlin). Het noteerde vijf strafpunten. Zwitserland eindigde als tweede, Duitsland werd derde. In het klassement neemt Nederland nu ook de eerste plaats in met score van 16.50. De Verenigde Staten staan hierin tweede, Groot-Brittannië derde.

Marechaussee verdacht van zware mishandeling

Vier marechaussees worden verdacht van zware mishandeling van een Nederlandse reiziger op Schiphol. De Koninklijke Marechaussee zal een intern onderzoek uitvoeren naar de toedracht en de rechtmatigheid van het gebruikte geweld, waarbij de man meerdere botbreuken opliep.

Afgelopen maandag sprak een man medewerkers van de marechaussee aan, omdat zij geen paspoorten controleerden. "Dat werd niet gewaardeerd, waarna hij met zijn armen op zijn rug werd gebonden en een nacht in de cel doorbracht", aldus advocaat Thomas van Vugt. De man zegt zelf dat hij bewusteloos raakte in de cel en zijn arm op twaalf plaatsen heeft gebroken.

De aanhouding, waarbij geweld is gebruikt en letsel is ontstaan, wordt bevestigd door een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. Volgens de woordvoerder gebeurt het zelden dat er letsel onstaat bij een aanhouding met geweld. "Bij een aanhouding met geweld is het een standaardprocedure dat we melding maken bij het Openbaar Ministerie in Arnhem. Als er sprake is van letsel, kan een intern onderzoek plaatsvinden naar het incident." Het is de derde keer dit jaar dat er een onderzoek plaatsvindt. De woordvoerder vervolgt: "We betreuren het enorm dat mensen letsel oplopen bij een aanhouding. Dat geweld wordt gebruikt bij een aanhouding is soms wel, soms niet terecht. Onderzoek moet dat uitwijzen."

Ondertussen vindt Van Vugt het verstandig als zijn cliënt aangife doet tegen de marechaussees. Hij zal de onderste steen boven halen om zijn cliënt schadeloos te stellen. "Dat dit een zaak wordt, is één ding dat zeker is."

Met dank aan Blueliquid voor de submit

Adolf Hitler in Madame Tussauds Berlijn

Madame Tussauds in Berlijn krijgt een wassen beeld van dictator Adolf Hitler. De oud-dictator zal niet aantrekkelijk en als held worden neergezet, maar als gebroken man in zijn bunker tijdens de verovering van Berlijn door de Sovjet-troepen in 1945. Dit heeft een woordvoerder van het museum laten weten.

Het stadsbestuur van Berlijn heeft er vrede mee, zolang het maar waarheidsgetrouw wordt weergegeven. "We hopen dat het figuur van Hitler in z'n juiste historische context geplaatst wordt, namelijk die van grootste misdadiger aller tijden", aldus een woordvoerder. Madame Tussauds begrijpt alle kritiek, maar ziet een wassen beeld van Adolf Hitler louter als informatief. "We tonen Hitler als een oude, gebroken man. Er zal worden gewezen op de misdaden van het naziregime", aldus Madame Tussauds.

"Ook zullen de bezoekers zich niet mogen laten fotograferen aan de zijde van het Hitlerbeeld", voegt de woordvoerder toe. Het wassen beeld van Hitler zal achter een tafel komen om het voor extreem-rechtselingen geen bedevaartsoord te maken. De Berlijnse vestiging van Madame Tussauds opent haar deuren in juli.

Schuldig aan het prostitueren van eigen kinderen

In Frankrijk zijn vijf mannen van 37 tot 59 jaar en een 58-jarige vrouw schuldig bevonden aan het prostitueren en misbruiken van hun kinderen. Het gaat om drie jongens. De jongens werden 'uitgeleend' door hun ouders aan vrienden en hun ooms die hen vervolgens misbruikten. De ouders kregen er soms 10 of 20 euro voor, die zij gebruikten om hun schulden af te lossen.

Dit gebeurde van 1995 tot 2002. "De kinderen zijn momenteel in de leeftijd van 17 tot 21 jaar en hebben er sociale stoornissen aan overgehouden", zegt de advocaat. De zes verdachten hebben een gevangenisstraf van 20 jaar boven het hoofd hangen.

Swordstone, Guus de Jong, Peter-Vincent Schuld en Mr. Luc Verkoren versus FOK!

25 mei 2008,
 
Geachte heer Verkoren,
 
Onlangs ontving ik van u een laatste sommatie om 960 euro te voldoen tbv een foto van fotograaf Guus de Jong welke door een gebruiker op ons forum is geplaatst.
Ik wil u wijzen op de uitspraak van de rechter in de zaak Willem-Alexander tegen Martijn.org, waarin de rechter in zijn uitspraak stelt
 
"Gedaagde biedt met haar forum weliswaar een podium voor members, ook voor het plaatsen van foto's, maar zij heeft zelf de portretten niet geplaatst en in zijn algemeenheid kan niet worden gezegd dat het aanstonds voor gedaagde kenbaar is, dan wel moet zijn, dat met die plaatsing het auteursrecht van een derde wordt geschonden. Het gaat te ver om van een eigenaar of beheerder van een website, dus ook van gedaagde, te verlangen dat zij op voorhand de op het forum te plaatsen stukken, of dit nu teksten zijn, foto's of andere werken, op schending van auteursrechten van derden onderzoekt.  Dat geldt ook voor de hier besproken foto, die zich niet onderscheidt van andere foto's die met toestemming van de auteursrechthebbende, althans zonder diens bezwaar, gepubliceerd plegen te worden. Wel is de eigenaar of beheerder van een website gehouden op eerste aanmaning, zodra hem door mededeling van de auteursrechthebbende bekend wordt dat op zijn website een publicatie in strijd met een auteursrecht plaatsvindt, die publicatie op zijn website te beëindigen. Aan die verplichting heeft gedaagde, naar zij voldoende aannemelijk heeft gemaakt, voldaan. Van het schenden van het auteursrecht door gedaagde door openbaarmaking van de bewuste foto op het forum van de website is daarom geen sprake."
 
De hele uitspraak vindt u op http://www.solv.nl/nieuws_docs/3602Vzr_Rb_Amsterdam_011107__Martijn_.doc
De foto in kwestie is door een van onze gebruikers (xxxxxxx) geplaatst als link vanaf http://www.vijftigplusser.nl/pictures/50_plus-26-890-2504071344-johan_cruijff_cruyff.jpg alwaar de foto nog steeds te vinden is.  Ons is nimmer verzocht gegevens van deze gebruiker te verstrekken, terwijl deze gebruiker degene is die vermeend inbreuk op auteursrecht heeft gepleegd.
 
Op eerste aanmaning, de brief die door mij op 14-4 is ontvangen, is de foto direct door ons verwijderd.  Hetgeen ook aan de heer Peter Vincent Schuld van stichting Swordstone, alsmede per e-mail aan de fotograaf Guus de Jong kenbaar is gemaakt via e-mail op 14 april j.l.
Die mail vindt u hieronder:
 
"tav Swordstone: Peter-Vincent Schuld en Guus de Jong,

Geachte heer Schuld en heer de Jong,

Op dd maandag 14-4-2008 ontving ik van u een schrijven met betrekking
tot vermeend inbreuk op auteursrecht via onze website forum.fok.nl.
Uit nader onderzoek blijkt dat het gaat om een door een eindgebruiker
middels onze site openbaar gemaakte foto.  Deze is meteen na ontvangst van
uw brief verwijderd, conform de wettelijk geldende bepalingen en meest
recente jurisprudentie omtrend aansprakelijkheid van site-eigenaren met
betrekking tot discussieplatforms.  De foto is geplaatst door een
eindgebruiker, niet door onze redactie en met meer dan 40.000 reacties per
dag en meer dan 60 miljoen reacties in totaal kan wettelijk niet
redelijkerwijs worden verwacht dat wij van alle berichten inhoudelijk op de
hoogte zijn.  Bij een eerste verzoek tot verwijdering of melding van
onrechtmatigheid zijn wij echter verplicht direct te handelen.  Dat is bij
deze gedaan en de foto is verwijderd.

De foto is/was overigens blijkbaar afkomstig van een andere site, namelijk
http://www.vijftigplusser.nl/pictures/50_plus-26-890-2504071344-johan_cruijff_cruyff.jpg
en
op ons discussieplatform geplaatst door gebruiker xxxxxxx.  Wellicht heeft u
iets aan die informatie.  Justitie kan eventueel een verzoek indienen tot
vrijgave van de persoonsgegevens van deze gebruiker.

Aan uw verzoek een onevenredig hoog bedrag over te maken zal dan ook niet
worden voldaan.  Wel zijn wij bereid een zinvoller en constructievere actie
voor te stellen waarbij wij nog sneller foto's kunnen verwijderen van
uw client, namelijk doordat u of uw client eenvoudigweg een mailtje stuurt
naar forum@fok.nl waarna binnen enkele uren, maar vaak zelfs minuten, een
eventueel volgende foto verwijderd zal worden.  Dat is een stuk minder
tijdrovend en een heel stuk vriendelijker van karakter dan deze weg en een
eventuele gang naar de rechter, die wij in dit geval overigens met het
volste vertrouwen tegemoet zouden zien.

Wij winnen niets bij het plaatsen van een dergelijke foto, het levert ons
geen cent op en het is niet door onszelf geplaatst.  Ware het redactionele
inhoud in bijvoorbeeld een nieuwsbericht op frontpage.fok.nl of
sport.fok.nl zouden wij de eersten zijn de fout toe te geven.  In deze
hebben wij correct
gehandeld en we zijn ervan overtuigd dat een rechter dezelfde mening
toegedaan zal zijn.  We hopen echter dat het zover niet hoeft te komen.

Met vriendelijke groet,
D. Roodbol
Eigenaar fok.nl"

De stelling in uw schrijven van 14-5 j.l. dat de stichting geen reactie heeft ontvangen is derhalve onjuist.  Sterker nog; de stichting heeft hierop geantwoord:
 
"Geachte Heer Roodbol,

Gelet op het feit dat u als webbeheerder, voortdurend redactioneel 
toezich heeft op de inhoud van uw site bent u aansprakelijk en 
verantwoordelijk.
Een recentelijk gerechtelijk vonnis bevestigt ons standpunt.
Gelet op uw gebrek aan medewerking om deze casus minnelijk te regelen 
wordt thans de gebruikelijke procedure in gang gezet. Krachtens 1019h 
Rv zijn de kosten van deze procedure ten uwe laste. Heden wordt de 
vordering gelegd in handen van Flanderijn Gerechtsdeurwaarders.

Hoogachtend,
Peter-Vincent Schuld"
 
Van Flanderijn Gerechtsdeurwaarders hebben wij nimmer iets mogen vernemen.  Op het schikkingsvoorstel is echter zoals u hierboven kunt zien wel degelijk persoonlijk gereageerd.  Het pleit niet in uw client's voordeel dat hij hierover kennelijk tegen u heeft gelogen.
 
Op basis van de correspondentie en jurisprudentie (zie uitspraak in de zaak Willem-Alexander vs Stichting Martijn) verzoek ik u vriendelijk uw client te adviseren deze casus in heroverweging te nemen en mij op korte termijn te melden dat van verdere stappen wordt afgezien.
 
Hoogachtend,
D. Roodbol
Eigenaar FOK.nl

--------------------

REACTIE VAN Mr. L. Verkoren:

Geachte heer,
 
Ex artikel 35 AW 1912 is het openbaarmaken en/of verveelvoudigen van een portret zonder toestemming niet toegestaan. U kunt er dus van uitgaan dat alle portretten (en de foto van Cruijff moet volgens rechtspraak ook worden gezien als een portret) op uw site en/of van uw bloggers evenzovele inbreuken zijn.
 
Ik stel er prijs op de naw gegevens van de betrokken blogger te ontvangen.
 
De zaak Willem Alexander is mij bekend, ook trouwens de zaak van Brein.
 
Graag in afwachting van de gevraagde gegevens,
 
Luc Verkoren

---------------------

REACTIE FOK!

Woensdag 28 mei 2008,
 
Geachte heer Verkoren,
 
Uit onze algemene voorwaarden, welke u kunt vinden op
 
4 H:
Het is gebruiker niet toegestaan materiaal te plaatsen op FOK! waarvan de auteursrechten niet bij gebruiker of in het publieke domein liggen. Met het plaatsen van foto's, video's, teksten,
software, tekeningen, muziekstukken of ontwerpen verklaart gebruiker de auteursrechthebbende te zijn danwel diens expliciete toestemming te hebben verkregen voor het gebruik van het geplaatste materiaal.

De gebruiker verleent ons, eveneens volgens onze voorwaarden, expliciet toestemming de foto te tonen op de website.  Met plaatsing geeft gebruiker aan dat hij of zij de rechten bezit de foto te plaatsen.  Wij kunnen dat onmogelijk van 200.000 gebruikers en ruim 60 miljoen berichten verifiëren en dat verlangt de wet gezien recente jurisprudentie in meerdere zaken ook niet van ons.  Gezien de geringe hoeveelheid claims op auteursrecht die bij ons binnenkomt is het vertrouwen in onze gebruiker overigens gerechtvaardigd.  Eenieder is immers onschuldig tot het tegendeel wordt bewezen. Overigens bevinden zich ook onder onze gebruikers enkele tientallen beroepsfotografen die hun werk tentoonstellen op ons forum.  Om nog maar te zwijgen van de duizenden mensen die hun zelfgemaakte kiekjes van voetbalwedstrijden, celebs, evenementen etc etc etc. plaatsen.  Uw aanname dat elke geplaatste foto inbreuk zou maken op auteursrecht wijzen we dan ook ten stelligste af.  Een dergelijke uiting zou, indien gedaan in het openbaar, zelfs als smadelijk en lasterlijk kunnen worden gezien aangezien u hiermee impliceert dat wij een bron van auteursrechtelijk beschermd materiaal zijn.  U zou als jurist beter moeten weten.
 
Wij hebben het inbreukmakend materiaal direct na sommatie verwijderd, hetgeen gezien recente jurisprudentie van ons verlangd wordt.
Zie voor relevante jurisprudentie onder meer:
LJN: BA7354, Rechtbank 's-Gravenhage , rolnr. 608200 CV EXPL 06-5793
LJN: BB6926, Rechtbank Amsterdam , 382637 / KG ZA 07-2048 Pee/SK
 
De zaak van Brein vs Leaseweb (BA7810, Rechtbank Amsterdam , 369220 / KG ZA 07-840 AB/MV) waar u naar alle waarschijnlijkheid aan refereert met passage "ook trouwens de zaak van Brein" (hier doe ik even een gooi naar aangezien er vele tientallen zaken door BREIN zijn gevoerd, stuk voor stuk tegen sites wier primaire doel het schenden van auteursrecht is) stelt dat


"Ingevolge artikel 3:305a lid 1 BW kan een stichting of vereniging met volledige rechtsbevoegdheid een rechtsvordering instellen die strekt tot bescherming van gelijksoortige belangen van andere personen, voor zover zij deze belangen ingevolge haar statuten behartigt."
 
Graag zou ik enig bewijsmateriaal overlegd zien worden waaruit blijkt dat
 
- Dhr. Schuld van Stichting Swordstone danwel de stichting zelf voldoet aan door rechter en artikel 3:305a lid 1 BW gestelde voorwaarden.


- De foto die user bij ons plaatste inderdaad gemaakt is door Guus de Jong.  Dit vanwege het vreemde feit dat Dhr. Peter-Vincent Schuld in de zaak versus SDN auteursrecht claimde op de verkeerde foto (http://www.eurostaete.eu/auteursrecht/Image12.jpg en http://www.eurostaete.eu/auteursrecht/Image13.jpg ).  Dhr Schuld heeft in deze eerdere zaak aangetoond niet altijd even zorgvuldig te handelen en we willen elke vorm van misverstand uitsluiten. 


- Stichting Swordstone daadwerkelijk handelt bij volmacht van de fotograaf, inclusief verificatiemogelijkheid in de vorm van een kopie van het legitimatiebewijs van Guus de Jong.  Dit omdat er in een andere lopende zaak door Dhr. Schuld een niet-ondertekende volmacht werd geleverd die ook nog eens schijnbaar geantidateerd leek, aangezien de datum in het document 9 april 2008 aangaf terwijl uit de informatie van het document blijkt dat het document op 24 april gecreëerd is ( http://www.lucaswashier.nl/wp-content/uploads/2008/04/stone1.jpg ).  Uiteraard dient deze machtiging ondertekend te zijn door Guus de Jong.
 
Voorts stelt Dhr. Schuld dat FOK! verantwoordelijk gehouden wordt, zoals ook blijkt uit eerdere correspondentie.  Zolang daar geen verandering in komt is er geen noodzaak u enige gegevens van gebruiker te overhandigen.  U heeft uw slachtoffer immers al, al vermoed ik dat ook u beseft dat wij volledig in lijn met de wet hebben gehandeld en er derhalve geen sprake is van verwijtbare/strafbare schending van auteursrecht van onze kant.  Wij ontkennen nog steeds met klem de stelling dat wij inbreuk hebben gemaakt op enig auteursrecht van Guus de Jong.   De foto in kwestie is overigens ook gewoon terug te vinden op tientallen pagina's bij Google.  Ik neem aan dat Guus de Jong tegen die vermeende inbreuk ook stappen zal ondernemen richting Google, of hanteert Guus de Jonge bepaalde selectiecriteria?

In het geval er in deze casus verandering komt in de vorm van een behoorlijk bewijs van kwijting van Guus de Jong en Stichting Swordstone jegens FOK! en mijzelf zullen we met door u geleverde gegevens juridisch advies inwinnen en ons laten informeren door het CBP inzake het verstrekken van persoonsgegevens van onze gebruiker xxxxxxx.  Persoonsgegevens geven wij namelijk niet zonder meer vrij, tenzij wetgeving ons daartoe verplicht.  Uiteraard kunt u ook via de rechter proberen de gegevens gevorderd te krijgen.  Een gerechtelijk bevel zullen wij zeker niet naast ons neerleggen.
 
Het is toch gek dat er eerst een sommatie komt waarin meneer Schuld uit naam van Guus de Jong ? 960,-- eist, er vervolgens een 'dreigbrief' komt waarin gemeld wordt dat ik onmiddellijk en zonder pardon gedagvaard zal worden en dán pas een keer gevraagd wordt naar de gegevens van de persoon die de vermeende inbreuk op auteursrecht heeft gepleegd?  Ook dat doet mij ernstig twijfelen aan de zorgvuldigheid die meneer Schuld en Stichting Swordstone betrachten in dit soort zaken.
 
Dan nog een laatste rechtzetting op uw schrijven, waarmee in geen geval het uitblijven van een reactie op andere door u geuitte stellingen dient te suggereren dat wij akkoord gaan met die stellingen;
Het gaat om een gebruiker van FOK!.  Een bezoeker die een bericht plaatst op een forum.  Een discussieplatform, min of meer gelijk aan het locale café, maar dan online.  In dit geval een 'topic' waar Ajax-supporters met elkaar praten over hun club.
FOK! telt op haar forum ruim 1,15 miljoen 'topics' met extreem uiteenlopende onderwerpen.  Die 1,15 miljoen 'topics' zijn gevuld met ruim 58 miljoen berichten van gebruikers.  Onze overige onderdelen tellen samen nog eens enkele honderdduizenden 'topics' en miljoenen berichten van gebruikers.  Het FOK!forum is met ruim 58 miljoen posts het grootste forum van Nederland en heeft wereldwijd de 13e positie in de ranglijsten op http://www.big-boards.com/
We doen ons uiterste best inbreuk op auteursrecht aan te pakken en reageren altijd snel en adequaat op meldingen door het inbreukmakende materiaal direct te verwijderen.
 
U heeft het echter niet over gebruikers of bezoekers, maar over een blogger.  Een blogger is iets totaal anders.  xxxxxxx is geen blogger, maar een gebruiker.  Een bezoeker van een stamcafé die blijkbaar een auteursrechtelijk beschermde foto heeft geplaatst.
Wezenlijk verschil. Wikipedia is uw vriend!
 
Graag in afwachting op de gevraagde gegevens,
D. Roodbol

------------------------

REACTIE VAN Mr. L. Verkoren:

Geachte heer,
 
Schendingen van auteursrechten zijn uw probleem niet. Maar de privacy van uw gebruikers is heilig.
 
Het leveren van bewijs inzake de foto van Guus de Jong is heel eenvoudig. De foto staat op de beeldbank van het ANP onder nummer 1332678 met vermelding van De Jong als maker. Zoals u wel weet levert dit een rechtsvermoeden op, tegenbewijs is toegestaan.
 
Uw brief breng ik onder de aandacht van de Stichting Swordstone, die deze zonder twijfel zal inbrengen in het huidige overleg met OM en FIOD ECD.
 
Vriendelijke groet,
 
Luc Verkoren

-------------------------

REACTIE VAN FOK!

Donderdag 29 mei 2008
 
Geachte heer,
 
U beweert dat schending van auteursrecht mijn probleem niet is. Als uw client die mening had gedeeld hadden wij deze correspondentie niet hoeven voeren.  Wij zien schending van auteursrecht echter wel degelijk als ons probleem. Wij bestrijden echter dat wij als forumhouder inbreuk maken op auteursrecht als een gebruiker een auteursrechtelijk beschermde foto plaatst. Zolang wij direct en adequaat ingrijpen op het moment dat wij op de hoogte zijn van mogelijke inbreuk op auteursrechten kunnen wij niet aansprakelijk worden gehouden voor acties van derden.  Vandaar ook dat wij direct hebben ingegrepen toen bleek dat er sprake was van vermeend inbreuk op auteursrecht.  Dat is niet meer of minder dan onze wettelijke en morele verplichting. 
 
uit LJN: BA7354, Rechtbank 's-Gravenhage , rolnr. 608200 CV EXPL 06-5793:
"Naar het oordeel van de kantonrechter is niet gebleken dat CU2 zich schuldig heeft gemaakt aan een onrechtmatige gedraging, of onrechtmatig nalaten, jegens [eiseres], omdat CU2 onmiddellijk na de melding van [eiseres], inhoudende dat de op haar auteursrecht inbreuk makende afbeelding op de website van CU2 was gezien, deze (link) heeft verwijderd. Gesteld noch gebleken is dat CU2 al langer op de hoogte was, of had kunnen zijn, van de plaatsing van de afbeelding van het schilderij van [eiseres] op de website [website 2], laat staan van het onrechtmatige karakter van die plaatsing.
Daarnaast heeft CU2 in haar algemene voorwaarden haar gebruikers verboden om te linken naar afbeeldingen die niet van de gebruiker zelf zijn, zonder voorafgaande toestemming van de rechthebbende op die afbeelding. Met het voorgaande heeft CU2 genoegzaam voldaan aan haar verplichtingen als beheerder van die website. Geen rechtsregel verplicht CU2 elke onrechtmatige gedraging van derden, waaronder haar klanten, bij voorbaat te voorkomen of onmogelijk te maken, wanneer dat in dit geval technisch al uitvoerbaar zou zijn.
Maar zelfs indien de enkele plaatsing van de link/afbeelding op de website al schending van het auteursrecht van [eiseres] zou opleveren, is voor toekenning van schadevergoeding geen plaats, aangezien niet gebleken is dat CU2 daarvan enig concreet verwijt te maken valt."
 
uit LJN: BB6926, Rechtbank Amsterdam , 382637 / KG ZA 07-2048 Pee/SK
"Gedaagde voert echter als verweer aan dat niet zijzelf, maar een zekere [naam forummember], forummember van de website van gedaagde, de foto heeft geplaatst op het forum, dat zij hiervan geen weet had en dat zij dit ook niet goedkeurt, zodat zij zelf niet onrechtmatig heeft gehandeld.
Dit verweer slaagt. Gedaagde heeft aannemelijk gemaakt dat genoemde [naam forummember] de foto en de bijbehorende tekst heeft geplaatst en zij heeft voldoende gegevens van [naam forummember] bekend gemaakt om diens identiteit te kunnen achterhalen. De plaatsing van een auteursrechtelijk beschermd portret van de dochter van eiser sub 1 op het forum door die [naam forummember], brengt mee dat eisers in de eerste plaats die [naam forummember] zouden moeten aanspreken op schending van het auteursrecht op die foto. Gedaagde biedt met haar forum weliswaar een podium voor members, ook voor het plaatsen van foto's, maar zij heeft zelf de portretten niet geplaatst en in zijn algemeenheid kan niet worden gezegd dat het aanstonds voor gedaagde kenbaar is, dan wel moet zijn, dat met die plaatsing het auteursrecht van een derde wordt geschonden. Het gaat te ver om van een eigenaar of beheerder van een website, dus ook van gedaagde, te verlangen dat zij op voorhand de op het forum te plaatsen stukken, of dit nu teksten zijn, foto's of andere werken, op schending van auteursrechten van derden onderzoekt. Dat geldt ook voor de hier besproken foto, die zich niet onderscheidt van andere foto's die met toestemming van de auteursrechthebbende, althans zonder diens bezwaar, gepubliceerd plegen te worden. Wel is de eigenaar of beheerder van een website gehouden op eerste aanmaning, zodra hem door mededeling van de auteursrechthebbende bekend wordt dat op zijn website een publicatie in strijd met een auteursrecht plaatsvindt, die publicatie op zijn website te beëindigen. Aan die verplichting heeft gedaagde, naar zij voldoende aannemelijk heeft gemaakt, voldaan. Van het schenden van het auteursrecht door gedaagde door openbaarmaking van de bewuste foto op het forum van de website is daarom geen sprake."
 
De privacy van onze gebruikers is heilig zegt u, en dat ben ik deels met u eens.  Niet alleen dienen wij de privacy van onze gebruiker te waarborgen, maar daar waar het een wettelijke overtreding betreft, waaronder ook schending van auteursrecht valt, zullen wij op aangeven van correcte bewijsvoering zeker meewerken aan het verstrekken van persoonsgegevens voor zover de wet ons dit verplicht.
 
De vermeende schending van auteursrecht is aangepakt.  Wij hebben de foto in kwestie bij eerste sommatie direct verwijderd, althans, de link ernaar.  Op geen moment heeft de foto zich fysiek op onze servers bevonden.  De foto is geplaatst door een user.  Alvorens wij persoonsgegevens vrijgeven zullen wij ons moeten beraden of wij met het leveren van die gegevens de wet bescherming persoonsgegevens niet overtreden.  U als jurist zult zeker begrijpen dat we niet zonder meer persoonlijke gegevens openbaar mogen maken.
 
Graag ontvang ik van u een deugdelijke afdruk van de ANP beeldbank, danwel een relevante link waar ik deze zelf kan bekijken.  Indien blijkt dat de foto dezelfde is als door Stichting Swordstone geclaimde acht ik inbreuk op auteursrecht bewezen, zodra blijkt dat Stichting Swordstone daadwerkelijk handelt bij machtiging van Guus de Jong.  Hoe dan ook blijven wij bestrijden verantwoordelijk gehouden te kunnen worden voor acties en overtredingen welke gemaakt worden door derden, zolang wij daar niet actief aan bijdragen en zolang wij direct optreden tegen vermoedelijk of gebleken inbreuk.  Hieraan voldoen wij volledig.
 
Overigens is mij nu volstrekt onduidelijk wat Stichting Swordstone precies wil, vordert of eist.  In eerste instantie was het geld, toen waren het opeens de gegevens van de user die de foto geplaatst heeft en nu wordt geprobeerd een strafrechtelijke zaak op gang te zetten middels OM en FIOD ECD? (Overigens een 'dreigement' waarvan ik allerminst onder de indruk ben en waarmee ik Stichting Swordstone veel plezier en succes toewens).  Als Stichting Swordstone eerst even bekijkt wat precies haar bedoeling is en welke stappen zij nu werkelijk van zin zijn te ondernemen om deze vervolgens duidelijk en bondig te formuleren zou dat heel wat misverstanden en heen en weer geschrijf kunnen voorkomen.  De stap 'gerechtsdeurwaarders' welke in een eerder schrijven door Dhr. Schuld werd aangekondigd is reeds overgeslagen.  In plaats van een dagvaarding ontving ik een verzoek om privégegevens (zonder ook maar enig bewijs dat Stichting Swordstone rechthebbende van de gewraakte foto is danwel vertegenwoordigt).  Een verzoek om verdere gegevens opdat wij u van deze informatie kunnen wordt niet gehonoreerd.  In plaats daarvan ontvangen wij een nogal onsamenhangend verhaal over FIOD en OM, welke op geen enkele wijze terzake doet.  Met wie Stichting Swordstone koffie drinkt is niet mijn zaak.
 
Ik benadruk voor de volledigheid (nogmaals) met klem dat
- wij niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor inbreuk op auteursrecht door onze users in deze casus daar wij bij eerste sommatie, het moment dat voor ons bekend werd dat de foto wellicht onrechtmatig geplaatst is, deze foto direct hebben verwijderd.

- wij compleet in verwarring zijn gebracht door de diverse verschillende en telkens veranderende claims en uitlatingen vanuit Stichting Swordstone.

- er nog geen enkele vorm van bewijs is overlegd dat uw client daadwerkelijk de belangen behartigt van Guus de Jong.

- wij ons bereid hebben getoond om u, op aangeven van correcte documentatie en bewijsvoering uwerzijds en na overleg met het CBP en het inwinnen van juridisch advies op basis van die correcte documentatie onzerzijds, de persoonsgegevens van user in kwestie te overhandigen.  Gezien het feit dat de foto reeds verwijderd is is er geen enkele vorm van spoed geboden en treft ons geen blaam als wij eerst de correcte documentatie van u willen ontvangen.

- wij ons met klem distantiëren van uw eerdere stelling dat alle door users geplaatste portretten de auteurswet overtreden.

- wij van uw client verlangen dat deze ons correcte documentatie ter bewijsvoering aanbiedt, niet alleen omdat uit andere zaken reeds is gebleken dat uw client tenminste onzorgvuldig is, maar ook dat er wellicht gerommeld is met machtigingen, zoals zou blijken uit de documentatie waar ik in mijn eerdere mailtjes aan refereer en welke ik hierbij bijvoeg.
 
- u kennelijk niet van zin bent uw beweringen te staven met degelijk bewijs, alleen al met betrekking op de vraag of Swordstone inderdaad handelt in opdracht en bij volmacht van Guus de Jong.
 
- wij vanwege ontbreken van enig bewijs dat client in opdracht en bij volmacht van Guus de Jong handelt alle claims van Stichting Swordstone volledig van de hand wijzen.  Uit niets is gebleken dat Stichting Swordstone gemachtigd is deze casus te voeren en uw onwelwillendheid bevoegdheid aan te tonen doet mij vermoeden dat hier sprake is van een onrechtmatige claim. 
 
Ik verzoek derhalve met klem dat u alsnog volledige documentatie levert opdat we op serieuze wijze aan een oplossing kunnen werken en verdere dreigementen voor u te houden.  Ze komen niet indrukwekkend over en veranderen in geen enkel opzicht de stelling dat wij geen verwijtbare inbreuk op auteursrecht hebben gepleegd.  Swordstone klaagt de verkeerde persoon aan en had beter haar pijlen gericht op de user die de vooralsnog vermeede schending van auteursrecht heeft gepleegd. Diep van binnen weet u dat ook wel vermoed ik.
 
Deze brief breng ik zelf onder de aandacht van de Stichting Swordstone, die deze naar alle waarschijnlijkheid niet zal inbrengen in het huidige overleg met OM en FIOD ECD.
 
Graag in afwachting op de (wederom) gevraagde gegevens,
Dhr. D. Roodbol

----------------------------

REACTIE VAN Mr. L. Verkoren

Geachte heer,
 
Met de juridische uitleg van uw positie kan ik mij verenigen. Het is niet de bedoeling van Swordstone of van mij u in rechte te betrekken. Een andere zaak is dat Swordstone in gesprek is met OM (inbreuken zouden moeten worden vervolgd ipv civiel afgehandeld) en met FIOD ECD in verband met de econimosche schade die fotografen lijden. Formeel valt u niets te verwijten, maar een feit is dat ondanks uw huisregels talrijke auteursrechtelijk beschermde werken worden 'geplaatst'. De procedure om die foto's verwijderd te rkijgen kost veel tijd en levert niets op. Daar ligt een probleem.
 
Vriendelijke groet,
 
Luc Verkoren

--------------------------

REACTIE VAN FOK!

Donderdag 29 mei 2008,
 
Geachte heer Verkoren,
 
Ik waardeer de vriendelijke toon van uw schrijven.  Het is werkelijk de het eerste schrijven dat ik vanuit kant van Swordstone ontvang dat niet gebaseerd is op dreigementen, gelardeerd met onvriendelijke termen en gedreven door een onvermurwbare positie.  Een verademing en hopelijk de basis van het komen tot een buitengerechtelijke oplossing.
 
Wat mijn persoonlijke visie is op de gesprekken tussen Swordstone en FIOD ECD/OM is niet van enorm belang voor uw zaak.  Ik kan daar helaas geen verandering in aanbrengen, noch is mijn persoonlijke mening als web-hobbyist hierin relevant, hoewel ik zeker in zekere mate begrip voor de situatie kan opbrengen.
 
U zegt niet de bedoeling te hebben mij in rechte te betrekken.  Wat houdt dit in voor deze casus?   Ontvang ik nog een dagvaarding?   Staat binnenkort de FIOD ECD/OM/Politie hier voor de deur en moet ik vast zorgen dat koffie en gebak voor ze klaar staat?   Of kunnen we afspreken dat bij geconstateerde overtreding er een eventueel volgende keer (en echt, zo heel vaak komt het niet voor, hoewel het met 40.000 berichten per dag uiteraard niet uit te sluiten valt) een simpel mailtje naar admins@fok.nl gaat zodat we nog veel sneller in kunnen grijpen en ontvang ik een bewijs van kwijting in deze zodat mijn vrouw weer rustig kan slapen en ik mijn spaarzame vrije tijd weer met mijn kinderen kan doorbrengen in plaats van in juridische documenten?  
 
Wij winnen er niets mee dergelijke foto's op onze site te hebben en zijn meer dan bereidwillig mee te werken aan spoedige verwijdering van gewraakt materiaal, mits er enige vorm van bewijsvoering wordt geleverd uiteraard.  Dat hoeft echt geen uitgebreide documentatie te zijn, zolang wij de user in kwestie op de hoogte kunnen stellen dat zijn bericht is verwijderd of aangepast en met welke reden.   Dat zal uiteindelijk ook bijdragen aan een grotere bewustwording bij onze gebruikers.   Het strooien met rechtzaken is in die zin een stuk minder productief in mijn persoonlijke opinie.
 
Eenzelfde 'samenwerking' hebben wij onder meer met playboy (mbt hun foto's die nog weleens in topics opduiken), het MDI (als zij een kennelijk strafbare uitlating melden gaan wij direct tot verwijdering over) en nog een aantal andere partijen, en dat werkt tot op heden naar volle tevredenheid.   Het doel is uiteindelijk inbreuk terug te dringen door middel van bewustwording bij de eindgebruiker.  Dat zal nimmer bereikt worden als de sitebeheerders maar voor de rechter gesleept worden.  Nog afgezien van het feit dat er vanuit de internetcommunity weinig begripvol wordt gereageerd op de werkwijze van Stichting Swordstone.  Zelfs al staat zij in sommige gevallen volledig in haar recht, dan nog zijn er constructievere manieren om deze problematiek aan te passen.  Maar dat is mijn bescheiden mening.
 
De procedure om foto's verwijderd te krijgen hoeft helemaal niet tijdrovend te zijn.  Ik durf te beweren dat een vriendelijk verzoek naar eender welke site met een korte uitleg en zonder dreigende woorden, astronomische bedragen en hangende juridische stappen er in 95% van de gevallen voor zal zorgen dat de site in kwestie het materiaal direct verwijdert.  Probeer het eens en u zult versteld staan.  Wij werken al 9 jaar op die manier.  Ook onze content wordt weleens gekopiëerd.  Een vriendelijk mailtje met beknopte bewijsvoering is doorgaans voldoende om een vriendelijk mailtje met excuses en de melding dat de content is verwijderd terug te krijgen.   In een dergelijke mail gebruiken we geen juridische termen, vermijden we woorden als 'sommeren', 'vorderen', 'incasso' en 'copyright enforcement officer', maar beginnen we informeel met een simpel 'goedemorgen, mijn naam is Danny Roodbol van de website FOK!.  Wij zijn er recentelijk op gewezen dat ... Het is niet toegestaan deze inhoud zomaar over te nemen.  Wel is het toegestaan een citaat te plaatsen, mits u hierbij een linkje naar onze site opneemt.'
Iets van die strekking.  Het materiaal wordt meestal geheel verwijderd, we hebben er een positief contact bij en in veel gevallen wordt ook nog eens naar ons gelinked wat onze naamsbekendheid zeker ten goede komt.
 
Een dergelijke aanpak is wellicht het overwegen waard?
 
Met vriendelijke groet en in afwachting op uw reactie,
 
Danny Roodbol
FOK!

-----------------------

REACTIE VAN Mr. L. Verkoren

Geache heer,
 
En als dan ook de aantijgingen en beledigingen van deze en gene verdwijnen van het web zou dat heel mooi zijn.
 
Verder ben ik het helemaal met u eens.
 
Vriendelijke groet,

----------------------

REACTIE VAN FOK!

Geachte heer,
 
Mag er vanuit gaan dat deze zaak zo verder is afgehandeld?    Dan kan ik mijn vrouw, crewleden en users ook weer geruststellen.
 
mvg,
Danny Roodbol
FOK!

-----------------------

REACTIE VAN Mr. L. Verkoren:

Ja, daar mag u van uit gaan.
 
LV

-----------------------

REACTIE VAN FOK!

Heel fijn!
Tot ziens en bedankt voor de vis!
 
Danny Roodbol
FOK!

[RG] Nadal door naar laatste zestien


Rafael Nadal is op het heilige gravel van Parijs door naar de vierde ronde. De 21-jarige Spanjaard won eenvoudig in drie sets van de Fin Jarkko Nieminen (6-1, 6-3 en 6-1).

Titelverdediger Nadal had in de derde ronde weinig moeite met de als 26e geplaatste Fin. Nadat Nieminen de eerste game nog wel won, verloor hij de volgende zeven games op rij. Nadal had erg weinig moeite met de slagen van Nieminen. De opslag van de Fin en zijn return waren niet dreigend genoeg om Nadal in de problemen te brengen. Pas in de tweede set wist Nieminen voor het eerst antwoord te geven op het geweld van zijn Spaanse tegenstander. Hij brak de service van Nadal in de tweede game van de tweede set. Veel spanning kwam er niet op het centercourt van Parijs want Nadal brak terug en won ook de tweede set.

Na de tweede set moest Nadal zich laten behandelen voor zijn blaren. De kwaal die de nummer twee van de wereld ook al in Rome velde was terug omdat hij door de regen begin van de week twee dagen achter elkaar moest spelen. Zijn vervelende blessure weerhield hem er niet van om in de derde set weer over zijn tegenstander heen te lopen. Met nogmaals 6-1 schaarde hij zich bij de laatste zestien in Parijs.

[RG] Djokovic naar vierde ronde

Novak Djokovic heeft zich op Roland Garros geplaatst voor de vierde ronde door Wayne Odesnik in drie sets te verslaan. Na twee uur tennis stond er 7-5, 6-4 en 6-2 op het scorebord.

De Servische nummer drie van de wereld had veel moeite met de 22-jarige Amerikaan die zowel in de eerste als in de tweede set een break achterstand ongedaan maakte. De nummer 106 van de wereld kon echter op de beslissende momenten niet meekomen met Djokovic en verloor dan ook beide sets.

In de derde set was het verzet van Odesnik gebroken, al kreeg hij nog wel de kans om Djokovic te breken, maar slaagde daar niet in. In de volgende ronde neemt Djokovic het op tegen de als achttiende geplaatste Fransman Paul Henri Mathieu die in vier sets te sterk was voor de Argentijn Eduardo Schwank.

Onbekende jongen in Frankrijk uit water gevist

In Frankrijk is een jonge jongen opgepikt uit het water. Vandaag werd hij om 6.20 uur gevonden in het meer van Apremont in de Vendée. De jongen was slechts gekleed in een pyjama. Een boer die langs het meer fietste had het drijvende lichaam opgemerkt en waarschuwde hulpdiensten. De politie heeft geen flauw idee wie de jongen is, er is niemand als vermist opgegeven die aan dat signalement voldoet. De jongen is naar het ziekenhuis in Nantes overgebracht en is door ziekenhuispersoneel gereanimeerd. Het was tot vanmiddag nog niet duidelijk of hij het zou halen.

De politie is begonnen met het zoeken naar aanwijzingen die verder kunnen helpen om erachter te komen wie de jongen is. Ook hebben zij de bodem van het meer onderzocht om te kijken of er een bootongeluk heeft plaatsgevonden waarbij meerdere slachtoffers zijn betrokken. Een vijftigtal agenten zijn deze middag langs huizen en scholen gegaan om na te gaan of iemand een jongen mist. Gezien de maat van de pyjama denkt de politie dat de jongen een jaar of 8 moet zijn. Het is onduidelijk wanneer de jongen zelf kan vertellen wat er is gebeurd. Hij ligt bewusteloos in het ziekenhuis. Wel ademt hij weer zelfstandig. De potilie gaat door met het onderzoek.

Mancini gaat ontslag aanvechten

Internazionale is nog niet af van Roberto Mancini. De Italiaanse kampioen ontsloeg de oefenmeester woensdagnacht, maar de trainer overweegt naar de rechtbank te stappen om dit ontslag aan te vechten. Mancini is boos op voorzitter Massimo Moratti, die de trainer beschuldigde banden te hebben met de onderwereld.

"De beslissing van Inter is mede gedaan op basis van berichten die mijn eer en reputatie grondig hebben aangetast", aldus Mancini, die volgens de Italiaanse pers verwikkeld zou zijn in drugshandel.

Mancini vervolgde met de woorden: "Ik heb mijn advocaat de opdracht gegeven om mijn imago op welke manier dan ook te verdedigen tegen de valse beschuldigingen."

Daarnaast stoeien de trainer en club nog om de afkoopsom. Mancini wil zes miljoen ontvangen voor zijn tot medio 2012 lopende contact terwijl Inter niet verder wil gaan dan vijf miljoen euro.

[Giro] Kiriyenka wint bergrit

Vasil Kiriyenka is er in geslaagd om de negentiende etappe van de Giro d'Italia te winenn. De Wit-Rus van Team Tinkoff zat in een kopgroep van vier renners, maar wist op 15 kilometer van de streep te demarreren. Zijn mede-vluchters haalden hem niet meer bij, waardoor hij solo naar de finish kon rijden.

De kopgroep van deze etappe ontstond na 51 kilometer en wist een voorsprong van bijna 22 minuten op te bouwen. Op 36 kilometer sprong Danilo di Luca weg uit een groep, waar ook Alberto Contador deel van uitmaakte. De Italiaan kreeg Vicenzo Nibali en Paolo Savoldelli met zich mee. De laatstgenoemde renner was ook de eerste die de ontketende renner van LPR moest laten gaan.

Met nog 15 kilometer voor de wielen moest ook Nibali afhaken. Op de top van de Passo Persolana had Di Luca nog maar enkele seconden achterstand op roze trui-dragen Contador, maar in de de klim naar de finish op de Monte Pora roerde ook Riccardo Riccò, de nummer twee van het algemeen klasement, zich in de strijd. Contador kon niet meer volgen maar wist het duo wel achter zich te houden.

In de finale wist Kiriyenka uit de kopgroep weg te springen en soleerde naar de finish. Di Luca en Aleksandr Efimkin werden respectievelijk tweede en derde.


Uitslag negentiende etappe:

#NaamPloegLandTijd
1Vasil KirjenkaTeam TinkoffWit-Rusland06:37,32
2Danilo di LucaLPRItalië+ 4,36
3Aleksandr EfimkinQuick-StepRusland+ 4,43
4Steven CummingsBarloworldEngeland+ 5,25
5Riccardo RiccòSaunier DuvalItalië+ 5,44

Algemeen klassement:

#NaamPloegLandTijd
1Alberto ContadorAstanaSpanje82:28,10
2Riccardo RiccòSaunier DuvalItalië+ 0,04
3Danilo di LucaLPRItalië+ 0,21
4Marzio BruseghinLampreItalië+ 2,00
5Franco PellizottiLiquigasItalië+ 2,05

[upd] Dode bij ongeluk met kraan in New York

In Manhattan is vandaag een hijskraan ingestort en op een flat terechtgekomen. Bij het ongeluk zou zeker één dode zijn gevallen. Volgens de brandweer zijn een aantal mensen onder het puin vandaan gehaald.

De kraan werd gebruikt voor bouwwerkzaamheden bij East 91st Street en First Avenue. In datzelfde gebied stortte in maart ook al een kraan in. Bij dat incident kwamen zeven mensen om het leven, doordat de kraan een aantal gebouwen volledig verwoestte.

Update 20.20 uur:
Bij het ongeluk van vanmiddag zijn twee personen ernstig gewond geraakt. Zoals al eerder gemeld is ten minste één persoon om het leven gekomen. Volgens burgemeester Michael Bloomberg van New York zijn de slachtoffers allen bouwvakkers. De overledene zou de bestuurder van de hijskraan zijn.

Het is nog onduidelijk hoe het ongeluk kon gebeuren. De kraan voldeed aan alle veiligheidseisen. Zeven gebouwen in de omgeving zijn ontruimd.

Bekijk een kaartje van het gebied.

Bekijk foto's van het ongeluk.

[upd] Jorans verdwenen gympen gevonden?

Mogelijk zijn de beruchte witte sportschoenen van Joran van der Sloot gevonden. Dat meldt de Arubaanse krant Diario. Joran houdt al drie jaar lang stug vol dat hij zijn schoenen achter heeft gelaten op het strand.

De twee schoenen, van het merk K-Swiss, zijn gevonden aan de noordkant van Aruba. Daar werd ook Natalee Holloway voor het laatst gezien. Volgens de Arubaanse krant zijn de schoenen "bewust tussen de rotsen" geplaatst. Tevens zouden de schoenen zijn herkend door diverse mensen die de zaak van dichtbij hebben gevolgd. Tijdens een verborgen camera-actie van Peter R. de Vries in januari, bekende Van der Sloot nog de schoenen in een greppel te hebben gegooid.

Het is opvallend dat de krant vandaag naar buiten komt met de vondst, aangezien het vandaag precies drie jaar geleden is dat de Amerikaanse studente verdween. Holloway was samen met klasgenoten een avondje gaan stappen aan de vooravond van hun vertrek naar Amerika, toen zij verdween.

Foto's van de gevonden schoenen zijn hier te zien.

Update 20.17 uur
De gevonden schoenen zijn volgens het OM niet van Joran van der Sloot. De schoenen zijn wel van hetzelfde model als de schoenen van Joran, maar het zou hier gaan om damesschoenen die drie jaar geleden gemaakt zijn. Daarnaast is de maat te klein voor de Arnhemse Van der Sloot.

Meeste kansarmen buiten de Randstad

Uit een onderzoek van de stichting Atlas voor gemeenten, blijkt dat de meeste kansarme mensen niet in de Randstad wonen, maar in Limburg en het noordoosten van het land. De stichting heeft de onderkant van de arbeidsmarkt in kaart gebracht; dit was nog niet eerder gebeurd.

Voor het onderzoek heeft men diversen doelgroepen laten meetellen. Naast de mensen met een bijstandsuitkering, is ook gekeken naar mensen met bijvoorbeeld een WAO-uitkering of die met een gesubsidieerde baan. Wanneer er alleen zou worden gekeken naar de bijstandsuitkeringen, dan staan steden als Rotterdam en Amsterdam wel bovenaan de lijst.

In het onderzoek van de stichting Atlas staat Heerlen bovenaan. In deze Limburgse gemeente wordt bijna één op de vier mensen die tot de beroepsbevolking behoort tot de onderkant van de arbeidsmarkt gerekend. Ook in Enschede en Sittard-Geleen wonen veel mensen die als kansarm kunnen worden bestempeld. Het gaat hier vaak om mensen die een uitkering, anders dan de bijstand, of subsidie ontvangen.

Drie jaar geleden behoorde 16,7 procent van de Nederlandse beroepsbevolking tot de onderkant van de arbeidsmarkt. Hun aantal is afgenomen tot ruim 13 procent dit jaar, wat neerkomt op bijna anderhalf miljoen mensen. Gemeenten hebben ook ontdekt dat verschillende uitkeringen 'inwisselbaar' zijn. Als voorbeeld wordt Zoetermeer genoemd, waar het aantal bijstanduitkeringen met hetzelfde aantal afnam, als waarmee het aantal voor de Wajong-uitkering toenam.

Wanneer is Dit: Opgave 9 - Uitslag

Andermaal heb ik het jullie niet moeilijk gemaakt. Het ging inderdaad om de val van de Berlijns Muur. marijano zag dit al na 6 minuten en dat was voor de meesten duidelijk het goede antwoord. De lift zit dus weer stampvol: glasbak, TARAraboemdijee, Mar0988, J-DOGG, DoorBell, Maxzter, PAAC, Sc0rPi0n, Freak_66, dfr0st, padlarf, WensMeester, InTrePidIvity, TagForce, Kiegie, Knutknuttsson, Jordy-B, Ryoga, Rossdale, Champloo, Froop, bees, G-lock, Viper2k1, Wurm, Karstman, ABC-tje, qu63, Daywalk3r, Timti en JtS.
 

Twee nieuwelingen voor Volendam

FC Volendam heeft twee nieuwe spelers vastgelegd voor komend seizoen. Middenvelder Paul de Lange komt van het Griekse Veria, terwijl aanvaller Adil Harfaoui wordt weggeplukt bij zaterdaghoofdklasser Quick Boys.

De 27-jarige De Lange speelde in Nederland eerder voor Telstar, SC Heerenveen en RBC Roosendaal. Bij die laatste club vertrok hij afgelopen zomer, om in Griekenland te gaan spelen. Hij degradeerde met Veria en kon transfervrij vertrekken. In Volendam tekent hij voor één seizoen, met een optie op nog een jaar.

De 20-jarige Harfaoui, die zowel op de flanken als centraal voorin uit de voeten kan, tekende eveneens voor één seizoen. Hij brak afgelopen seizoen door bij Quick Boys en wist zeven keer te scoren voor de kwartfinalist uit het KNVB-bekertoernooi. Harfaoui zal beginnen in het beloftenteam.

[Ubidays 2008] EndWar maakt gebruik van Playstation Eye?

Tijdens een interview heeft Julian Gerighty, de content director voor Tom Clancy's EndWar van Ubisoft, per ongeluk een wel aardig interessant detail prijs gegeven over de PlayStation 3-versie van de game.

Tijdens het interview werd hem gevraagd of de versie voor de Xbox 360 identiek zou zijn aan die voor de PlayStation 3. Hierop reageerde hij zonder na te denken: "Misschien gaan we wat doen met de PlayStation Eye, maar dat ligt eraan of we dat langs Microsoft kunnen smokkelen. Ik mag hier eigenlijk nog niet over praten.."

Dit is overigens niet het enige verschil tussen de twee versies. Julian vertelde verder: "Ze zijn bijna hetzelfde, we werken nog aan een anti-aliasing methode op de PlayStation 3 die ons niet 3 frames per seconde kost." Hij verwacht echter geen problemen. "We hebben nog zes maanden om alles te debuggen, dus we hebben genoeg tijd om alles weg te poetsen. Uiteindelijk zullen de twee versies niet zo heel erg veel verschillen."

Verder is het ook mogelijk om je in te schrijven voor een BETA op de Xbox 360. Dit kun je hier doen.

Belgisch koningshuis laat Nederlander imago opknappen

Het imago van de Belgische koninklijke familie is niet al te best, dat vindt de familie blijkbaar zelf. Ze hebben namelijk een Nederlandse communicatie-expert ingeschakeld om het imago van de royalty’s op te schonen. "Het koningshuis is een product dat je zo goed mogelijk moet verkopen", zegt Cees Wijburg, die het klusje moet gaan klaren.

De trainingen werpen al vruchten af. Wijburg wist prins Filip te overtuigen mee te werken aan het tv programma Koppen van zender Eén. Volgende week is de prins te zien in een open portret en een uitgebreid interview. "Ja, de kroonprins volgt de raad van een Nederlander", zegt Wijburg enigszins trots.

Naast een beter imago heeft het Belgische hof dringend een professioneel persbureau nodig, stelt de communicatie-expert.

Tranen bij afscheid Calvé Delft

Na ruim 124 jaar is vanmorgen een definitief einde gekomen aan de Calvé-fabriek in Delft. Velen pinkten een traantje weg tijdens een 'rouwbijeenkomst' die tientallen werknemers, oud-werknemers en belangstellende Delftenaren bijwoonden.

In oktober vorig jaar besloot moederbedrijf Unilever dat fabrieken in Delft, Vlaardingen en Loosdrecht gesloten zouden worden. Vorige week vrijdag verliet de laatste pot pindakaas de lopende band in Delft en vrijdag werd de poort gesloten. De productie heeft vanaf juli plaats in Rotterdam.

"Voor iedereen is dit een heel erg pijnlijk moment"
, beschreef de 37-jarige Karmalita Hanoeman de gevoelens van zichzelf en haar collega's op hun laatste werkdag. "We hadden dit niet verwacht. Het was een goed lopend bedrijf. Maar ik denk dat de aandeelhouders meer winst willen zien".

Man overleden in politieauto

Een 41-jarige Hagenees is vannacht overleden in een politieauto. Agenten hielden de man aan in Zoetermeer op verdenking van mishandeling. Hij was het er duidelijk niet mee eens en stribbelde tegen bij zijn aanhouding. Toen de agenten bij het bureau aankwamen bleek de arrestant niet meer te leven.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft na sectie geconstateerd dat de man bezweken is aan een hartinfarct. Ook zijn slechte lichamelijke conditie zou een rol hebben gespeeld. Volgens het NFI heeft eventueel letsel geen aandeel gehad in het overlijden. De Rijksrecherche onderzoekt de zaak.

Demo van Dracula: Origin vanaf nu te downloaden

Vanaf vandaag kunnen we aan de slag met Dracula: Origin, want hij zou rond deze tijd al enkele uurtjes in de gameshops verkrijgbaar moeten zijn. Voor de mensen die de game wel interessant vinden, maar toch nog niet helemaal overtuigd zijn is er vandaag een demo van de game vrijgegeven en die is hier te vinden.

In Dracula Origin kruip je in de huid van de beruchte vampierjager professor van Helsing. Je gaat op jacht naar Count Dracula, die sinds de zelfmoord van zijn vrouw veranderd is in een monster, verdoemd tot in de eeuwigheid. Het is je taak om Dracula tegen te houden in zijn zoektocht naar een manuscript waarmee hij de doden kan doen herrijzen. Natuurlijk moet je hem hierbij ook doden, zodat de zielen van zijn slachtoffers bevrijd worden.

Brand in villa van 50 Cent

Zes mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen na een brand in een villa die op naam staat van de Amerikaanse rapper 50 Cent. Het huis in Long Island in de staat New York wordt bewoond door de ex-vriendin van de artiest, Shaniqua Tompkins, en twee van haar kinderen, zei Tompkins' advocaat.

Volgens de brandweer hebben alle zes de slachtoffers ademhalingsproblemen als gevolg van het inademen van rook, maar verkeren ze in stabiele toestand. Het huis is door de brand verwoest. De oorzaak van de brand wordt onderzocht. Eerder dit jaar begon Tompkins een proces tegen de rapper, omdat hij haar al meer dan tien jaar geleden beloofd zou hebben het huis ter waarde van omgerekend anderhalf miljoen euro aan haar te geven.

Aanhoudingen op homoparkeerplaatsen

De politie heeft gisteravond drie personen aangehouden bij homoparkeerplaatsen langs de A58. De politie controleerde hier na klachten van omwonenden. Zij storen zich aan de seksuele handelingen van de bezoekers en de vernielingen die worden aangericht in het aangrenzende bos.

Op parkeerplaats Lage Aard bij Molenschot hield de politie een inwoner uit Oud-Vossemeer aan. De 38-jarige man toonde tijdens het gesprek met de agenten zijn geslachtsdeel, dat schoot de ambtenaren in het verkeerde keelgat.

Op parkeerplaats Leikant werd een 51-jarige man uit Hilvarenbeek aangehouden omdat hij zich niet kon legitimeren. Op dezelfde parkeerplaats werd een 46-jarige Tilburger aangehouden. Hij negeerde een stopteken voor zijn hoge snelheid op een crossmotor. Hij verklaarde dat hij de bezoekers wilde verjagen, omdat ze zijn dochter lastig hadden gevallen op de parkeerplaats.

Heidfeld: "Hopelijk goede kwalificatie"

Nick Heidfeld is van plan om volgend weekend, tijdens de Grand Prix van Canada, wederom een goede kwalificatie neer te zetten. Vorig seizoen startte de coureur van BMW uiteindelijk vanaf de derde positie en moest alleen Lewis Hamilton en Fernando Alonso voor zich dulden.

"Vorig jaar had ik een erg mooie race in Canada," blikte Heidfeld terug op de race in 2007. "Ik had me als derde gekwalificeerd en finishte als tweede in de race. Helaas werd dat resultaat overschaduwd door de crash van mijn teamgenoot Robert Kubica. Maar toen we te horen kregen dat hij in orde was, konden we alsnog een feestje vieren."

Dit jaar zit het Heidfeld wat betreft de kwalificaties nog niet mee. Zijn teamgenoot Robert Kubica is tot nu elke kwalificatie sneller dan de Duitser. "Natuurlijk hoop ik me volgende week net zo goed te kunnen kwalificeren als vorig jaar. Ik werk daarom hard met mijn engineers aan een oplossing voor de problemen die ik momenteel heb met het opwarmen van de banden."

[Upd] Fernández niet naar FC Groningen

Sebastián Fernández zal snel worden voorgesteld als de nieuwe aankoop van FC Groningen. Zodra een aantal details uitgewerkt zijn, zal de Uruguayaan Defensor Sporting Club verruilen voor FC Groningen.

De 23-jarige spits zal in de loop van volgende week naar Nederland komen om medisch gekeurd te worden. Als alles goed gaat, zal de international van Uruguay een meerjarig contract ondertekenen in de Euroborg. Fernández was afgelopen week met de nationale selectie van Uruguay in Europa actief. Er werden twee oefeninterlands gespeeld.

Ze wonnen met 2-3 van Turkijke en tegen Noorwegen werd er 2-2 gelijk gespeeld. De aanvaller mocht tien minuten voor tijd in Noorwegen voor Atlético Madrid-aanvaller Diego Forlan invallen.

Update:

De transfer van Sebastián Fernández naar FC Groningen is van de baan. Hans Nijland, directeur van de Groningse formatie, liet dit tijdens een persconferentie weten.

Afgelopen donderdag onderging Fernández een medische keuring, maar daaruit bleek dat er iets niet in orde was met zijn rechterknie. Een MRI-scan in Almelo heeft inmiddels uitgewezen dat de knie van de Uruguayaan niet stabiel is. Voor FC Groningen is dit reden genoeg om de transfer af te blazen.

Didulica en AZ mogelijk uit elkaar

Er is een kans dat Joey Didulica zijn vertrek bij AZ zal aankondigen. De keeper kan er namelijk niet mee leven dat hij volgend seizoen als tweede keeper achter Sergio Romero zal moeten acteren. Ook Boy Waterman liet eerder al weten op te stappen bij de Alkmaarders.

Inmiddels gaan er al geruchten dat Red Bull Salzburg, de club van coach Co Adriaanse, geïnteresseerd zou zijn in de diensten van Didulica. "Ik heb een goede naam in Oostenrijk," aldus de keeper, die in het verleden al voor Austria Wien speelde. "Voor mij geldt eigenlijk hetzelfde als voor Boy: ik heb geen zin in een rol als tweede keeper."

Afgelopen week was er overigens ook nog goed nieuws omtrent de keepers van AZ te melden. Doelman Jordy Deckers, die de jeugdopleiding van AZ doorliep, werd namelijk voor twee seizoenen gecontracteerd.

Oranjegekte

"Doelpunt!"
Ik ren naar de kamer en zie in de herhaling kilometervreter Kuijt een voorzet van Van Bronckhorst binnen knikken.
"Onze Dirkie, wat een noeste werker is het toch. Hij gaat door het vuur voor het vaderland!" roep ik enthousiast.
"Wat zei je nou?!!?" Mijn vrienden vallen van verbazing achterover op de bank.
"Ehm, nou ja, ehm… goed doelpunt. Redelijk in ieder geval, een beetje dan. Toch?"
Ik schrok zelf nog het meest. Zei ik dat nou? Ik, die al bijna m'n hele leven tegen het Nederlands elftal ben. Degene die altijd in shirtjes van de tegenstander rond loopt op de wedstrijddag, die toeterend door de straten rijdt na een smadelijke nederlaag, menig vriend verliest na iets te uitbundig juichen om weer een gemiste penalty, die tegen elk oranjedoelpunt fulmineert, kortom de grootste oranjehater van allemaal. Ja, ik was het die het zei. Een positief woord voor het Nederlands elftal, het is een vreemde gewaarwording.

[Ubidays 2008] Prince komt ook naar de Wii

En dan hebben we het niet over de 'Purple Rain'-zanger, maar de Prince of Persia. Ubisoft heeft bevestigd dat men werkt aan een nieuwe Prince of Persia, specifiek voor de Wii. Het zal in ieder geval geen port zijn van de game die momenteel in ontwikkeling is voor de PS3, X360 en PC, maar een spin-off van deze game.

Verder informatie ontbreekt nog, maar de verwachting is dat Ubisoft tijdens de E3 meer zal verklappen over deze game.

Aragonés: "Spanje mikt op finale"

Luis Argaonés verwacht tijdens het naderende EK voetbal, dat volgende week zaterdag van start gaat, veel van zijn Spaanse selectie. Voorafgaand aan elk eindtoernooi wordt deze ploeg als favoriet getipt, maar elke keer kunnen de Spanjaarden vroegtijdig naar huis.

"We bevinden ons op het juiste pad, het pad dat we na het WK hebben uitgezet," liet Aragonés in een reactie weten. "We willen zo ver mogelijk komen, dat betekent dat we mikken op de finale."

Het huidige contract van Aragonés, die drie titelkandidaten voor ogen heeft, loopt eind juni af. "Italië en Frankrijk zijn altijd goed, hetzelfde geldt voor Duitsland. Eigenlijk zijn alle deelnemers aan elkaar gewaagd. Je hebt Griekenland als regerend kampioen, Roemenië met een goede ploeg. Portugal heeft enorm veel potentieel. Het is lastig om een rangorde aan te brengen."

Heijblok naar De Graafschap

De Graafschap heeft Erik Heijblok van Ajax overgenomen. De keeper tekent bij de club uit Doetinchem een contract voor de duur van drie seizoenen. Het afgelopen seizoen maakte de 30-jarige sluitpost deel uit van de selectie van Ajax.

Heijblok speelde het grootste deel van zijn actieve carrière als voetballer voor HVV Hollandia, een amateurclub uit Hoorn. In 2003 kreeg de toen 26-jarige keeper een kans bij HFC Haarlem. Na vier seizoenen stapte de speler over naar Ajax. Tijdens de afgelopen voetbaljaargang kwam hij slechts één keer in actie. Dit was tijdens het bekerduel tegen Kozakken Boys (2-1).

Verkerk wint nipt spannende kwartfinale Karlsruhe

Martin Verkerk heeft de halve finale van het Challenger-toernooi van Karlsruhe behaald. In een spannende kwartfinale was een tie-break nodig om de wedstrijd tussen Martin Verkerk en de Spanjaard Daniel Munoz-De La Nava: 6-4 4-6 7-6(2).

Verkerk begon goed aan de wedstrijd. Al in de vierde game van de wedstrijd wist de nummer 378 van de wereld Munoz-De La Nava te breaken. Hoewel Munoz-De La Nava, die op de 173e plek op de wereldranglijst te vinden is, de Nederlander nog wel terug brak, won Verkerk toch de eerste set door nog een break point te verzilveren. De tweede set verliep op een bizarre wijze. In de tweede set werd er namelijk maar liefst vijf keer gebroken. Munoz-De La Nava brak zijn tegenstander echter een maal vaker, waardoor de 26-jarige Spanjaard aan het langste eind trok: 4-6.

In de derde set zag het er slecht uit voor de Alphenaar, want al vroeg in de set werd Verkerk gebroken. Verkerk wist echter toch nog een break te forceren, waardoor er een allesbeslissende tie-break gespeeld moest worden. Mighty Martin won die tie-break met grote overmacht.

Verkerk moet in de volgende ronde tegen de winnaar van de partij tussen de Duitser Tobias Kamke (ATP-224) en Franco Ferreiro (ATP-176). De 23-jarige Braziliaan behaalde dit jaar de finale en de halve finale van respectievelijk het Challenger-toernooi van Florianopolis en de Challenger van Zagreb.

Akkoord plannen Silverstone

De lokale overheid heeft hun goedkeuring gegeven voor de verbouwing van het circuit van Silverstone. Het Britse circuit wordt gereonveerd om zo weer aan de hoge eisen van de FIA te voldoen. De organisatie gaat beginnen met de bouw van een nieuw pitscomplex.

Het pitscomplex en de bijbehorende paddock worden verplaatst van zijn huidige locatie tussen Woodcote en Copse naar het rechte stuk tussen Club en Abbey. Verder zal in de toekomst een bedrijvenpark worden gebouwd, een sportcomplex en een universiteitscomplex.

"Wij zijn dolblij dat de plannen voor het pitscomplex zijn afgerond," aldus algemeen directeur Richard Phillips. "De komst van dit gebouw is een mijlpaal voor Silverstone en goed voor de Britse autosport. Ook is het een belangrijke poging om de Grand Prix voor ons land te behouden. Later dit jaar zullen de werkzaamheden beginnen."

Pinkpop relaxed van start

Pinkpop is vrijdag ordelijk en vredig van start gegaan. "Het gaat allemaal heel relaxed", meldt een woordvoerder van het driedaagse popfestival. "Het gras ligt er bovendien heel mooi bij." Ook het weer werkt vooralsnog mee. De regen die 's nachts neerviel in Landgraaf, hield langzaam op toen het kampeerterrein om 06.00 uur openging.

Rond 13.30 uur waren twee van de drie campings, die samen een capaciteit hebben van veertigduizend mensen, helemaal vol. Het programma ging om 12.45 uur van start met een optreden van de Canadese zanger Patrick Watson. Later op de dag staan onder meer Metallica, Incubus en Flogging Molly op het podium.

De kans lijkt groot dat het festivalterrein dit weekeinde in een modderbad verandert. Vooral zaterdag is er grote kans op regen, zo'n zestig procent. Het KNMI verwacht negen millimeter neerslag. Koud zal het echter niet zijn. De maximumtemperaturen liggen op zaterdag en zondag rond de 25 graden.

De 39e editie van het jaarlijkse festival wordt vrijdag rond 16.00 uur officieel geopend door staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans. De PvdA-politicus wordt dan geïnterviewd door 3FM-dj Giel Beelen, die samen met collega Eric Corton de presentatie van Pinkpop voor zijn rekening neemt.

Het is dit jaar voor het eerst in de geschiedenis van het festival dat Pinkpop niet plaatsvindt tijdens het Pinksterweekeinde. Op zaterdag en zondag treden bands op als Foo Fighters, Kaiser Chiefs, Rage Against the Machine en Queens of the Stone Age.

Steekpartij: twee Gooise tieners aangehouden

Twee jongens van 17 en 19 jaar oud zijn vandaag aangehouden in hun woonplaats Bussum. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij een steekpartij, die afgelopen dinsdag plaatsvond in Bussum. Hierbij raakte een 20-jarige Hilversummer gewond, hij ligt nog steeds in het ziekenhuis.

De twee verdachten kregen dinsdag ruzie met het slachtoffer op de kruising van de Ceintuurbaan en de Huurmanlaan. Het slachtoffer probeerde in zijn auto een paar fietsende kinderen in te halen op de kruising, een geparkeerde auto bood echter geen ruimte. De verdachten, die in de tegenliggende auto zaten, begonnen zich te irriteren omdat de auto niet aan de kant wilde.

De twee stapten uit en staken de man uit Hilversum in zijn zij. Hierna kozen zij het hazenpad, maar werden vandaag na onderzoek alsnog aangehouden.

Nieuwe cartoony Star Wars game komt naar Wii en DS

Het lijkt er op dat LucasArts hard aan het werk is aan een nieuwe Star Wars game. De game zal gebaseerd zijn op de aankomende geanimeerde film genaamd: Star Wars: The Clone Wars. Deze animatiefilm speelt zich af tussen de tweede en derde episode uit de reeks.

Het bewijs voor deze aankondiging zou in de handleiding van de nieuwe LEGO Indiana Jones game staan. Hierin zou een plaatje van Anakin en Obi-Wan staan met de mededeling die duidt op een "fall 2008" release voor de Nintendo Wii en de DS.

Helaas is er op dit moment niet meer informatie beschikbaar en uitgever Activision houdt voorlopig de kaken nog stevig op elkaar. Het lijkt erop dat we dus nog even geduldig moeten afwachten.

Knieklachten voor De Cler

Tim de Cler heeft de training van vrijdagochtend niet kunnen voltooien. De linksback van het Nederlands Elftal liep een blessure aan zijn knie op en stapte uit voorzorg van het veld. Robin van Persie werkte op dat moment nog een individuele training af.

De Cler gaf in eerste instantie nog wel aan dat hij verder wilde trainen, maar de technische staf van Oranje was het hier niet mee eens. Zij wilden geen risico lopen met de verdediger, die gisteren tijdens de oefeninterland tegen Denemarken (1-1) inviel.

Alle spelers die donderdagavond in de basis stonden, kregen vandaag vrijaf en hoefden daarom niet mee te trainen. Een aantal voetballers gaf de voorkeur aan een tochtje op de mountainbike in de bosrijke omgeving van Hoenderloo. Een aantal anderen, waaronder Arjen Robben, bekeken de training vanaf de zijlijn.

PSV, AZ en Ajax in ECA

Nederland zal in de European Clubs Association drie vertegenwoordigers hebben. Het zal gaan om PSV, AZ en Ajax. Die clubs hebben in de laatste vijf jaar de meeste punten in Europese toernooien verzameld.

De ECA is de opvolger van de G-14, die opgeheven gaat worden. Er zullen 104 grote clubs uit Europa zitting nemen in het orgaan. Voorzitter Karl-Heinz Rummenige zal op 7 juli voor het eerst een vergadering in Zürich leiden.

[RG] Sharapova wint weer moeizaam

Maria Sharapova is er in geslaagd om zich voor de derde ronde van Roland Garros te plaatsen. De huidige nummer één van de wereld had drie sets nodig om zich van Bethanie Mattek te ontdoen. De setstanden waren 6-2, 3-6 en 6-2.

Het is niet de eerste keer dit toernooi dat Mooie Maria een set verliest. In de eerste ronde kwam de Russin, tijdens de partij tegen haar landgenote Evgeniya Rodina, ook al met de schrik vrij. Sharapova wist de derde set uiteindelijk met 8-6 naar zich toe te trekken.

[RG] Wassen door in herendubbel

Rogier Wassen heeft zich samen met zijn partner, Christopher Kas uit Duitsland, voor de tweede ronde van het herendubbel op Roland Garros geplaatst. Het duo had twee sets nodig om het Franse tweetal Jonathan Eysseric en Adrian Mannarino (6-2 en 6-1) te verslaan.

In de tweede ronde zullen Wassen en Kas het op moeten nemen tegen het Amerikaanse duo John Isner en Sam Querrey. De Nederlandse tennisser is overigens ook nog actief in het gemengd dubbelspel. In de eerste ronde speelt hij samen met de Franse Virginie Razzano tegen Shuai Peng uit China en Wesley Moodie uit Zuid-Afrika.

[RG] Williams uitgeschakeld

Een grote verrassing op het gravel van Roland Garros. Serena Williams is in de derde ronde uitgeschakeld door Katarina Srebotnik. De Amerikaanse tennisster, die als vijfde geplaatst was, verloor tweemaal met 4-6.

Williams was een van de betere deelneemsters in de eerste twee rondes. De 26-jarige tennisster had geen enkele set verloren. De in Slovenië geboren Srebotnik kwam nooit verder dan de vierde ronde op Roland Garros. Het is de negende keer dat ze meedoet aan het graveltoernooi.

Berger wil dat Senna GP2 wint

Gerhard Berger vindt dat Bruno Senna eerst maar eens de GP2 moet winnen alvorens hij wil praten over Formule 1 met de Braziliaan. Senna wordt al tijden gelinkt aan Toro Rosso, het team waar Berger mede-eigenaar van is.

Het neefje van de legendarisch Ayrton Senna won vorige week in Monaco tijdens de hoofdrace en dat is stap één aldus de Oostenrijker. "Ik heb hem gezegd dat hij het kampioenschap moet winnen. Ik denk dat hij daar wel een goede kans op heeft, dat heeft hij in Monaco al laten zien. Ik zie niet in waarom hij niet zou kunnen winnen. Hij heeft een goede auto en het is een goede coureur. We zullen daarna nog eens na moeten denken of hij ook voor ons de juiste coureur is, maar ik wil daar nu nog niet over speculeren."

In het GP2-kampioenschap staat Senna bovenaan, hij heeft 24 punten net als Giorgio Pantano.

Superleague Formule naar Eindhoven

Zondag 8 juni zal er in Eindhoven een evenement zijn dat een beetje doet denken aan de Bavaria City Race in Rotterdam. Helaas is er geen F1-team dat langs komt, die zitten in Canada voor de race, wel rijdt er een Superleague Formule-bolide.

Bruce Jouanny zal plaats nemen in die wagen. Welke kleuren de wagen van de Fransman heeft is niet bekend. Wel is zeker dat PSV deelneemt in de raceklasse voor voetbalclubs. Naast Jouanny zullen ook Jeroen Bleekemolen, met de A1GP-wagen van Nederland, Peter Kox, FIA GT-bolide, en Mike Hezemans, ook FIA GT, rijden. Hezemans en Kox zijn beide afkomstig uit Eindhoven.

Het evenement heet Pole Position, en zal voor het eerst gehouden worden. De toegang is gratis.

Mogelijke verfilming van Brothers in Arms: Hell's Highway

Het lijkt steeds meer een rage te worden, games die als basis dienen voor nieuwe Hollywoodfilms. Niet alleen onze allergeliefde Uwe Boll ziet het licht in deze inspiratiebron, maar steeds meer mensen en filmstudios kijken dingen af van de game-industrie. Een aankomende gameverfilming zou wel eens Brothers in Arms kunnen gaan worden. De avonturen die we dit jaar in de game Brothers in Arms: Hell's Highway gaan beleven zouden later wel eens op het witte doek kunnen verschijnen.

Mocht dit project doorgang vinden dan zal de film echter niet zozeer gericht zijn op de game zelf, maar eerder op een boek rondom de game. "In de game worden twee van de tien dagen niet gespeeld," vertellen de makers van de game, "en die twee dagen worden opgevuld door een boek. We denken dat het boek een film zal worden."

Op dit moment zijn er nog geen concrete plannen voor een film, maar er zijn zeker wel al gesprekken gaande. Of de film er ooit zal gaan komen zal mede afhangen van het succes die de game wel of niet zal hebben bij ons gamers. Het leuke is natuurlijk dat als deze film ooit geschoten wordt, deze zich op Nederlandse gronden zal afspelen. De game speelt zich namelijk af tijdens Operation Market Garden.

[Ubidays 2008] Far Cry 2 toont gameplaybeelden consoles

In de volgende sneak-peek zien we enkele gameplaybeelden van de aankomende nieuwe topper van Ubi Soft genaamd FarCry 2. Hierin zijn zowel beelden van de PS3-versie als de Xbox 360-versie te aanschouwen.

Het eerste deel in de Far Cry serie speelde zich af op een tropisch eiland met parelwitte stranden en prachtige diepe zeeën. In deel twee zullen we ons niet dicht bij het water bevinden, maar we zullen gevechten aangaan in hartje Afrika.

Transfer Vormer gaat gewoon door

De overgang van Ruud Vormer naar Roda JC gaat gewoon door. De 20-jarige speler gaat een vierjarig contract tekenen bij de club uit Kerkrade.

Er ontstond onduidelijkheid rondom het huidige contract van Vormer eerder deze week. De jonge speler is van mening dat hij transfervrij is en gewoon gratis weg mag uit Alkmaar, maar AZ is ervan overtuigd dat de middenvelder zijn contract al mondeling heeft gelicht half maart. Roda JC trekt zich niks aan van de uitspraken van het kamp-AZ en zal vandaag met Vormer om tafel gaan om tot een akkoord te komen over een contract. Vormer speelde afgelopen seizoen zeventien duels voor AZ.

Team Fortress 2: Meet the Sniper volgende 'Meet the' video

Het is bevestigd dat de volgende 'Meet the' video Meet the Sniper wordt. De 'meet the' video's zijn ter promotie van Team Fortress 2 en elke video vertelt wat achtergrondverhaal over een van de klassen in TF2. RPS noemde het de leukste tot nu toe, en het filmpje schijnt ook al af te zijn. Misschien kunnen we dus zelfs een snelle release van Valve verwachten. Ter vergelijking, Meet de Scout was in april te zien terwijl er in november al gezegd werd dat de video 'bijna klaar was, en er alleen nog wat kleine wijzigingen te doen zijn.'


Meet the scout

Estelle Gullit haalt uit naar Jort Kelder

Estelle Gullit vindt het sneu wat showbizzkoppel Jort Kelder en Georgina Verbaan is overkomen, maar vindt wel dat Jort een koekje van eigen deeg heeft gekregen. "Wie goed doet, goed ontmoet", zei de voetbalvrouw vrijdag in het programma van Ruud de Wild op Q-music. Verbaan werd eind maart kussend gesignaleerd met een andere man, wat breed werd uitgemeten in de media.

Kelder heeft er de afgelopen jaren een sport van gemaakt om Estelle af te schilderen als een kooplustige vrouw die de creditcard van haar man leegtrekt op de PC Hooftstraat in Amsterdam. Zo liep hij in zijn programma 'Bij ons in de PC' met een megafoon door de dure winkelstraat, waarin hij riep naar Estelle, omdat ze immers toch altijd daar zou zijn.

Haar sneer naar Kelder doet vermoeden dat de kritieken het nichtje van Johan Cruijff niet in de koude kleren zijn gaan zitten. Toch stelde ze vrijdag dat ze niet snel onder de indruk is van negatieve publiciteit. "Als je in Nederland afgezeken wordt, dan word je ook meteen heel erg afgezeken. Maar ik vergeet het snel."

Over een kleine drie weken reist Estelle haar man Ruud Gullit achterna, die op dit moment in Los Angeles woont omdat hij het voetbalteam LA Galaxy traint.

Begluurders plassende vrouwen horen werkstraf eisen

Tegen drie Friezen zijn gisteren werkstraffen geëist wegens het begluren en betasten van plassende vrouwen. Het drietal werd in januari opgepakt. Toen waren ze al jaren bezig geweest met hun gluuractiviteiten.

De 68-jarige Johannes de V., Jappie Z. (40) en Eppie de H. (57) trokken er bijna elk weekeinde op uit om plassende vrouwen te kunnen spotten. Vaak gingen ze naar feesttenten. Om hun kansen 'te vergroten' maakten ze zo nu en dan de toiletwagen buiten zo’n feesttent onbruikbaar door toiletpotten kapot te trappen, schotjes te slopen of de verlichting onklaar te maken.

Gaandeweg kwamen de mannen, gehurkt of op hun knieën, steeds dichter bij  hun slachtoffers, zo bleek gisteren tijdens de rechtszaak waar hilariteit en afschuw elkaar verdrongen. Zo dicht dat sommige gehurkt zittende vrouwen opeens als vanuit het niets een hand of een hoofd tussen hun benen moesten ontdekken.

Slechts één slachtoffer was bereid zich als benadeelde partij op te werpen. Zij is er na twee jaar  nog niet overheen dat, toen ze wat geritsel had gehoord, Johannes de V. opeens onder haar was verschenen. Ze is 20 kilo afgevallen en slaapt nog altijd slecht. Haar sport, ze was kampioene powerliften van Nederland, heeft ze moeten opgeven. Ze schrikt nog steeds van ''kleine kale mannen van rond de vijftig, zestig jaar''. De vrouw eist 750 euro schadevergoeding.

De geëiste werkstraffen lopen uiteen van 80 tot 240 uur. Ook werd een paar maanden voorwaardelijke celstaf geëist. De uitspraak is over twee weken.

Poortvliet, Wotte naar Southampton

Jan Poortvliet is benoemd als nieuwe trainer van Southampton, dat actief is in de Engelse First Division. Poortvliet was afgelopen jaar trainer van Helmond Sport, dat recent nog meestreed om promotie naar de eredivisie. Mark Wotte is bij de club uit het zuiden van Engeland benoemd tot hoofd jeugdopleidingen.

De 52-jarige Poortvliet volgt bij the Saints Nigel Pearson op die afgelopen jaar nipt aan degradatie ontsnapte. Mede door financiële problemen bij de club werd zijn contract niet verlengd. Poortvliet krijgt daarom samen met de van Al-Ahli uit Qatar afkomstige Mark Wotte de opdracht om meer jeugdspelers bij het eerste elftal halen.

Southampton-voorzitter Michael Wilde licht zijn keuze voor de trainers toe: "Als jonge talenten doorbreken, zal dat andere jonge spelers weer verleiden naar Southampton te komen. Wotte heeft de naam dat hij jonge spelers beter kan maken. En Poortvliet heeft ervaring met het werken bij financieel beperkte clubs."

Aandeelhouders zakenbank accepteren buyout

Na 85 jaar komt er een einde aan de zelfstandigheid van wat ooit één van de grootste zakenbanken van Amerika was. Het grootste deel van de aandeelhouders van Bear Stearns heeft gisteren ingestemd met de overname door JP Morgan voor 10 dollar per aandeel. Vorig jaar was het aandeel nog 160 dollar waard.

De kredietcrisis die Amerika het afgelopen jaar trof, begon bij Bear Stearns. Twee zogenaamde hedgefondsen (speculatieve beleggingsfondsen) van die bank kwamen afgelopen zomer in moeilijkheden. In maart van dit jaar raakte Bear plotseling in grote liquiditeitsproblemen, omdat in korte tijd veel handelspartners bij de bank vertrokken toen deze de financiële positie van Bear niet meer vertrouwden.

Op vrijdag 14 maart meldde Bear voor het eerst dat ze weliswaar met grote liquiditeitsproblemen te kampen hadden, maar dat JP Morgan, een van de oudste banken ter wereld, een noodlening had verstrekt om de acute problemen op te lossen. Deze lening werd gedekt door de Federal Reserve (de centrale bank) in New York, zodat JP Morgan geen risico liep. Het aandeel Bear Stearns halveerde van 60 naar 30 dollar op het nieuws.

De lening bleek echter niet toereikend; het kwaad was al geschied. Het zou het onmiddellijke faillissement van Bear hebben betekend, als niet hetzelfde weekend nog werd afgesproken dat JP Morgan de bank voor 2 dollar per aandeel zou overnemen. Wederom stond de Federal Reserve garant voor het grootste deel van de verliezen van Bear Stearns. JP Morgan verhoogde het bod later onder druk van aandeelhouders naar 10 dollar.

De redding van de Federal Reserve was uitzonderlijk (het gebeurde slechts twee keer eerder in de geschiedenis), maar noodzakelijk, omdat het omvallen van een bank met een omvang als Bear Stearns een domino-effect had kunnen veroorzaken. Andere financiële instellingen zouden dan zijn meegenomen in de val van Bear.

Op de aandeelhoudersvergadering bood voormalig bestuursvoorzitter James Cayne persoonlijk zijn excuses aan. "We zijn in een orkaan terecht gekomen... Er is geen woede, er is simpelweg berouw." Desondanks probeerde hij er alsnog een positieve draai aan te geven: "het is een trieste dag, maar we slaan ons er doorheen, en we komen er misschien wel beter uit". Dat laatste lijkt vooral voor 7000 werknemers van Bear te gelden, die bij JP Morgan aan de slag kunnen. Voor de aandeelhouders smaken de druiven daarom niet minder zuur.

In-game muziek van Don King Presents: Prizefighter bekend

2K Sports heeft vandaag de artiesten bekend gemaakt, wiens stemgeluid in onze oren zullen klinken tijdens het spelen van de boks-game Don King Presents: Prizefighter. De game zal in totaal zo'n 70 verschillende tracks kennen en om een varierende sfeer te creëren varieert de muziek van rock tot rap en van metal tot soul en funk.

De soundtrack zal artiesten en nummers als Run DMCs 'It's Tricky' en Survivors 'Eye of the Tiger' bevatten, naast een exclusief nummer dat speciaal voor de game door funklegende Bootsy Collins is geschreven.

"As an avid boxing fan myself, it's been a great pleasure having the opportunity to work on the theme song and be a part of Don King Presents: Prizefighter," aldus Bootsy Collins.
"With different out-of-the-ring situations, documentary and exclusive interview footage, boxing fans are going to get funked up and totally involved with a funky sensation of being in the ring to feel the full boxing experience. Not only that, the music will rock you, knock you, and pounce on your ear hole. Watch out now, or you may get a standing 8 count! Bootsy Collins here, and in yo ear hole baba!!!"

Hieronder staan enkele van de artiesten die te horen zullen zijn in de game:

Blue Oyster Cult
Bootsy Collins
Boss Martians
George Clinton
Iggy Pop
James Brown
Parliament
Run DMC
Stereo Black
Suicidal Tendencies
Survivor
Tower of Power
Wild Cherry

Voor een volledige lijst kun je terecht op de officiële website van de game.

Turkse homo-organisatie om naam verboden

Een Turkse rechtbank heeft donderdag een belangenorganisatie van homoseksuelen verboden, omdat de naam van de groep de publieke moraal zou schenden. Dat heeft de organisatie, de Lambda Istanbul Solidariteitsvereniging voor lesbiennes, homofielen, biseksuelen en travestieten, bekendgemaakt.

De organisatie gaat in hoger beroep en zet haar activiteiten voort. Het bezwaar van de rechtbank geldt het laatste deel van de naam van de organisatie. "Als we de woorden lesbiennes, homofielen, biseksuelen en travestieten schrappen is het geen vereniging voor hen", zei een vertegenwoordiger van de organisatie, Baran Ergenc.

Lambda is vastbesloten de beslissing aan te vechten tot aan het Europese Hof van de Rechten voor de Mens, als het beroep bij een Turkse rechtbank niets oplevert.

Nog steeds geen besluit over vervolging Wilders

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft opnieuw langer nodig om te bepalen of het PVV-leider Geert Wilders vervolgt. Dat heeft het OM vrijdag bevestigd. Advocate Els Lucas meldde eerder op de dag dat het OM haar voor de vierde keer dit jaar een brief heeft geschreven dat het langer de tijd nodig heeft om tot een oordeel te komen. Tegen Wilders zijn tientallen aangiften gedaan van onder meer aanzetten tot haat.

Het betreft aangiften van Lucas en andere partijen over de uitspraken van Wilders in een interview met de Volkskrant van augustus vorig jaar en met dagblad De Pers in februari vorig jaar. In de Volkskrant pleitte Wilders voor een verbod op de koran, omdat in het 'fascistische' boek zou worden opgeroepen tot geweld. De PVV-voorman vergeleek de koran met 'Mein Kampf' van Adolf Hitler. Lucas deed de dag na verschijning van het interview aangifte wegens het aanzetten tot haat jegens moslims. Andere aangiften volgden.

In De Pers zei Wilders in februari vorig jaar dat moslims de helft uit de koran moeten scheuren als ze in Nederland willen blijven. Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) deed aangifte tegen Wilders omdat meerdere meldingen van discriminatie waren binnengekomen.

Het OM laat vrijdag slechts weten nog niet tot een oordeel te zijn gekomen. Een reden kon een woordvoerder niet geven. Lucas noemt het 'uiterst verbazingwekkend' dat het OM nog steeds geen 'duidelijk signaal' heeft gegeven of Wilders wordt vervolgd. "Het lijkt er sterk op dat het OM het niet aandurft om op dit moment 'kleur' te bekennen en deze zaak voor zich uitschuift."

De aangiften worden door het landelijk expertisecentrum OM in Amsterdam beoordeeld. Het OM kijkt ook naar aangiften tegen Wilders vanwege zijn in maart verschenen film 'Fitna', van onder meer het Landelijk Beraad Marokkanen. Aan de hand van het oordeel van het landelijk expertisecentrum doen de andere parketten uitspraak in de individuele zaken over 'Fitna'.

Kinderen van oudere vaders leven langer

Kinderen van oudere vaders leven langer. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde  op basis van een onderzoek naar zogeheten telomeren en biologische veroudering bij hart- en vaatziekten.

Telomeren zijn de uiteinden van chromosomen en essentieel voor de bescherming van het DNA. De kinderen van oudere vaders hebben een langere telomeerlengte en zijn daardoor beter en langer bestand tegen de beschadigingen die bij elk persoon uiteindelijk leiden tot de dood.

Hoe het komt dat oudere vaders hun kinderen een langere telomeer meegeven, is onduidelijk. Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben het onderzoek uitgevoerd.

Zes ton voor werven één allochtone agent Antwerpen

Ondanks een grote wervingscampagne die zo'n 600.000 euro heeft gekost, is het de Antwerpse politie niet gelukt meer dan één allochtone agent toe te voegen aan het politiekorps. Dat schrijft De Morgen vandaag.

Maar de Antwerpse politie geeft niet op en start volgende week een nieuwe campagne om meer collega's aan te trekken, vooral van allochtone afkomst. Volgens politiecommissaris Francois Vermeulen was het aantal allochtonen bij de eerste sollicitatieronde zo'n 20 procent. Maar slechts één van hen werd aangenomen.

Het belangrijkste struikelblok is de taal. Met de nieuwe campagne hoopt de politie Antwerpen meer dan één allochtoon aan te kunnen nemen.

Agent moet extra bekeuren vanwege stakingen

Agenten die aan het begin van dit jaar hebben gestaakt voor een betere cao, lopen de kans dat het politiekorps waar zij onder vallen, hen opdraagt meer boetes te gaan uitschrijven om aan de prestatienorm te voldoen.

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) becijferde dat er van december tot en met februari ruim 630.000 minder bekeuringen werden uitgedeeld. Enkele politiekorpsen proberen het gestelde quotum alsnog te halen, door afzonderlijke prestatieafspraken met agenten te maken. Politiebond NPB heeft "verbijsterde" telefoontjes gehad van leden die zelfs een contract zouden moeten tekenen.

De Raad van Hoofdcommissarissen wil bovendien dat agenten die gestaakt hebben extra werken in 2008. De tijd waarin gestaakt is, wordt door de Raad als niet-gewerkte uren beschouwd. De NPB is het hier op principiële gronden niet mee eens en schrijft op haar website : "Stakingen zijn in onze ogen een middel om de werkgever onder druk te zetten en het realiseren van bepaalde vakbondseisen af te dwingen. Van de effectiviteit van dat pressiemiddel blijft niet veel over als de werkgever bij voorbaat weet dat hij de werknemer de stakingsuren hetzelfde jaar nog kan laten inhalen."

Väyrynen in belangstelling Club Brugge

Mika Väyrynen staat in de belangstelling van Club Brugge. De 26-jarige middenvelder van PSV kan niet op een goed toekomstperspectief rekenen in Eindhoven. Dat is de grootste reden waarom de Belgische topclub de Fin naar de Jupiler League wil halen.

De international kwam dit seizoen bijna niet aan spelen toe. Hij kwam tot slechts twee invalbeurten bij PSV. Het contract van de oud-Heerenveen-speler loopt deze zomer af. Brugge, dat afgelopen seizoen als derde eindigde in België, kan op concurrentie rekenen van enkele clubs uit Turkije, Frankrijk, Griekenland, Spanje en Duitsland.

Bill Murray (57) scheidt na 11 jaar

Bill Murray, de sympathieke 57-jarige acteur die in onder andere Ghostbusters, Groundhog Day en Lost in Translation speelde, gaat scheiden. Dat meldt het sufferdje van zijn woonplaats in South California, de Courier of Charleston.

Murray's vrouw, Jennifer Butler, vroeg de scheiding 12 mei al aan. Ze heeft een eigen huis in Sullivans Island, South Carolina, waar ze met de vier kinderen woont. Als reden voor de scheiding gaf ze op, dat Bill "verslaafd is aan marijuana en alcohol". Ook zegt ze dat hij haar mishandelde en vaak weken in de steek liet.

Bill Murray én zijn advocaat wilden niets kwijt over de aanklacht. Advocaat John McDougall: "Bill is ontzettend verdrietig door de scheiding. Hij en zijn vrouw zijn liefdevolle ouders die het beste voor hun kinderen willen."

Toen ze in 1997 trouwden, deden ze dit niet in gemeenschap van goederen. Toch heeft Bill toegezegd 7 miljoen dollar (een slordige 4 miljoen euro) aan zijn ex-vrouw te betalen, om zo te voorzien in het levensonderhoud van haar en de vier kinderen.

De klacht van de vrouw zegt niet hoe vaak Murray blowde of dronk, maar wel dat hij "vaak wegging zonder te zeggen waarheen, en soms wel weken Amerika verliet om publiekelijk of privé van feestjes en seksuele uitspattingen te genieten". Over de mishandeling meldt het rapport: "Bill sloeg haar afgelopen november in haar gezicht en vertelde haar dat ze blij mocht zijn dat hij haar niet vermoordde."

Of de door de vrouw van Murray opgegeven redenen tot scheiden ook leiden tot een officieel onderzoek of een rechtszaak, is niet bekend.

Hardwareverkopen Japan, Sony eenzaam aan de top

Ondanks de nieuwe nummer een in de software verkopen is het toch Sony's PSP dat voor de zoveelste week sterk boven alle andere platforms blijft staan. Ondanks dat de PSP bovenaan staat is het toch het enige platform dat deze week iets minder is verkocht.

Hardware - This Week | Last Week | YTD | LTD
1. PSP - 64,449 | 70,536 | 1,819,072 | 9,420,666
2. WII - 49,047 | 41,572 | 1,468,839 | 6,084,999
3. NDS - 37,404 | 34,905 | 1,415,561 | 22,588,612
4. PS3 - 9,071 | 7,701 | 417,673 | 2,059,349
5. PS2 - 7,189 | 7,022 | 228,483 | 21,155,520
6. 360 - 1,947 | 1,474 | 58,448 | 565,789

[RG] Nalbandian verrast door wildcardhouder

Hij werd als enige man in Parijs gezien die een derde opeenvolgende finale tussen Roger Federer en titelhouder Rafael Nadal kon voorkomen. David Nalbandian verkeek zich helaas donderdag in de tweede ronde op Roland Garros op Jeremy Chardy, die met een wildcard het grand slamtoernooi was binnen gekomen.

Na twee sets leek er voor de argeloze Argentijn nog niets aan de hand. De score was 6-3 en 6-4 in zijn voordeel. Hierna verloor de zesde geplaatste tennisser de controle kwijt. Met 2-6 1-6 en 2-6 verliet hij op even sensationele als beschamende wijze het toernooi. In de vijfde set leidde Nalbandian eerst nog met 2-0 om daarna met 2-6 droevig af te gaan. Chardy, de nummer 145 van de wereldranglijst, beleefde de mooiste overwinning in zijn carrière. Na zijn ontmaskering bleef Nalbandian opmerkelijk nuchter. “Ik heb nu meer vrijetijd in Parijs dan ik had gedacht. Ik weet nog niet hoe ik dat ga invullen.

Er waren meer opvallende verliezers donderdag. Amélie Mauresmo uit Frankrijk en de Amerikaan James Blake trokken de nodige aandacht. Mauresmo ging onderuit tegen de 19-jarige Carla Suarez Navarro, een debutante uit Spanje die via het kwalificatietoernooi een plaats in het hoofdtoernooi had verworven. De 19-jarige Navarro won mooi in twee sets: 6-3 en 6-4. De Française kwam op Roland Garros nooit verder dan de kwartfinales. Het was haar snelste aftocht in Parijs in zeven jaar. “Ik weet niet wat ik moet zeggen”, mompelde Mauresmo, de nummer 22 van de plaatsingslijst. “Ik kon weinig uitrichten op de baan. Het was meelijwekkend.

De Letse tiener Ernests Gulbis verraste Blake. De nummer tachtig op de wereldranglijst was in vier sets te sterk voor de nummer zeven van de plaatsingslijst: 7-6, 3-6, 7-5 en 6-3. Blake liet hiermee zien dat hij niks te zoeken heeft op een graveltoernooi. Hij nam zes keer deel aan het graveltoernooi en kwam nooit verder dan de derde ronde.

2008: warmste mei in 100 jaar

Harry Geurts, medewerker van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), heeft vandaag bekend gemaakt dat deze meimaand de boeken in gaat als de warmste in ruim een eeuw.

De gemiddelde maandtemperatuur komt op 15,7 graden te liggen, zegt Harry. Normaal gesproken is dat 12,7 graden. Het oude record dateert van mei 1992, toen de temperatuur uitkwam op 15,6 graden Celcius. De meimaand van 2008 is de warmste sinds het KNMI in 1901 begon met meten.

Het was voor mei dus een uitzonderlijk warme maand. Ook scheen de zon erg veel. Hoewel het af en toe met bakken uit de hemel kwam, heeft het ook veel minder geregend dan normaal. Het aantal 'warme' dagen, zijnde dagen waarbij de maximumtemperatuur de 20 graden ontstijgt, kwam op 20 te liggen. Normaal telt het KNMI slechts negen warme dagen in mei. Ook dit is een record: het oude warme-dagen-record stamt uit 1917, toen er 19 voorkwamen.

In mei leggen alle vogels een ei.

KLM zegt papieren ticket vaarwel

Het tijdperk van het papieren vliegticket is voorbij, als het aan de KLM ligt. Vanaf zondag stapt het bedrijf volledig over op elektronische tickets. Dat meldt het bedrijf vandaag.

Echt revolutionair is de overstap niet: ruim 99 procent van alle uitgegeven tickets zijn inmiddels al elektronisch. De Koninklijke Luchtvaartmaatschappij noemt de zogenaamde 'e-tickets' goedkoper, milieuvriendelijker en veiliger.

Een woordvoerder sprak van een "branchebrede ontwikkeling". Als de gehele luchtvaartsector op e-tickets over zou stappen, zou dit hen jaarlijks 2 miljard euro schelen. Ook zouden elk jaar 50.000 bomen kunnen blijven staan.

Zonder geldig emailadres geen KLM-tickets meer.

Kluivert: 'Als Ajax belt, zeg ik ja'

Patrick Kluivert lijkt wel interesse te hebben in een terugkeer naar Ajax. Het zou een ideale stageplek zijn voor de oud-Ajacied om zijn cursus Coach Betaald Voetbal af te ronden.

"Als Ajax belt, zeg ik ja. Dat is zeker", laat de aanvaller weten tegenover Ajaxlife TV. "Maar dan moeten ze natuurlijk wel bellen", grapt de oud-speler van onder meer Ajax, AC Milan en FC Barcelona. Ook laat Kluivert weten ook wel bij AZ te willen fungeren als stagiair. "Natuurlijk is AZ ook een optie, want ik ken Louis van Gaal goed. Maar het liefst ga ik zeker bij Ajax stage lopen."

Kluivert vindt de kritiek op de jeugdopleiding van de Amsterdamse club onnodig en onterecht is. "Ik heb het niveau gezien waarin mijn zoons spelen, petje af hoor", is de mening van de aanvaller die 79 interlands speelde en daarin veertig keer scoorde. "Ajax moet Ajax weer worden, weer lekker gaan voetballen en niet te veel op de beurs gaan rommelen. Het moet weer een echte voetbalclub worden, zoals in De Meer en dan komt alles goed", besluit de spits van 344 wedstrijden en 149 treffers.

Michael Reiziger besloot eerder ook om de cursus te gaan volgen.

McDonald's stuurt Escort-kinderen naar EK

Kinderen konden bij McDonald's in april en begin mei Panini-voetbalplaatjes sparen. Hiermee konden zij zich aanmelden als zogenaamde Player-Escort. Vier Nederlandse kinderen zijn geselecteerd.

Fleur, Tano, Sammy (alledrie 7 jaar oud) en Valentino (6) zijn uitgeloot om als Escort te dienen op de EK-wedstrijden die Nederland op de Europese Kampioenschappen, die volgende week beginnen, zal gaan spelen. De kindertjes mogen onder andere hand in hand met de spelers van Oranje het veld oplopen. Ze krijgen, samen met hun familie, een vierdaagse reis naar de Alpenlanden aangeboden.

McDonald's is al jaren één van de hoofdsponsors van het EK, het WK en de Olympische Spelen. Ook sponsort het bedrijf de Nationale Sportweek, en zijn veel van de 218 restaurants betrokken bij plaatselijke sportverenigingen. Hiermee hoopt het bedrijf een 'sportief' imago neer te zetten, en het imago van een dikmakende hamburgerketen te doorbreken.

[NBA] Lakers naar NBA-finale

De Los Angeles Lakers hebben zich voor de NBA-finale geplaatst. De vijfde wedstrijd in de halve finale tegen de San Antonio Spurs werd met 100-92 gewonnen dankzij een dominante Kobe Bryant.

De Lakers hebben een zeer sterke play-offs reeks neergezet. Er werden slechts drie wedstrijd verloren in de play-offs. In de eerste ronde tegen de Denver Nuggets verloren de Lakers geen enkele wedstrijd. Het team van Allen Iverson en Carmelo Anthony werd met 4-0 opgerold. In de kwartfinales tegen de Utah Jazz werden er slechts twee wedstrijden verloren en wonnen de heren in purple and gold de serie met 4-2. De Spurs konden slechts één wedstrijd winnen tegen de ijzersterke Lakers.

In de wedstrijd van gisteravond was Bryant dominant en gedreven. Hij scoorde 39 punten in 43 minuten speeltijd. De Spanjaard Pau Gasol was zowel defensief als offensief goed bezig. Hij pakte negentien rebounds waarvan negen offensieve rebounds. Hij scoorde ook twaalf punten en gaf vijf assists. Lamar Odom scoorde dertien punten en pakte acht rebounds.

Bij de Spurs had Tim Duncan een triple-double. De aanvoerder van de Spurs scoorde negentien punten, pakte vijftien rebounds en gaf tien assists. Zelfs deze grote cijfers waren niet voldoende om in Los Angeles met de winst vandoor te gaan. Greg Popovich, de coach van de Spurs, had lovende woorden voor de voormalige kampioenen. Zijn team speelde goed maar het team onder leiding van Phil Jackson was beter. De andere finalist zal uit het duel Boston Celtics tegen Detroit Pistons komen dat vanavond gespeeld wordt. Op dit moment leiden de Celtics met 3-2.

[RG] Haase door, Krajicek niet

Het is Robin haase gelukt in het dubbelspel de tweede ronde te bereiken. Met zijn partner Rik De Voest uit Zuid-Afrika versloeg hij de Wit-Rus Max Mirnii en de Brit Jamie Murray in drie sets: 3-6, 6-3 en 7-5. De verliezers waren als twaalfde geplaatst.

Voor Michaëlla Krajicek verliep ook het dubbelspel niet naar wens. De Nederlandse moest zich met haar Nieuw-Zeelandse dubbelspelpartner Marina Erakovic gewonnen geven tegen het Franse duo Emilie Loit/Pauline Parmentier. Krajicek en Erakovic verloren in twee sets: 6-4 en 7-6 (3).

Krajicek maakt een moeilijke periode door. Ze verloor al tienmaal op rij en is bezig belangrijke beslissingen te nemen in haar tenniscarrière. Als eerste neemt ze een nieuwe tennistrainer aan. Op dit moment is haar vader haar trainer. Die nieuwe tennistrainer moet volgens haar wel goed kunnen samenwerken met haar fitnesscoach Allistair McCaw. De uiteindelijke beslissing wordt door Krajicek zelf, en door niemand anders, genomen. "Ik krijg van diverse mensen advies en de mening van vader is belangrijk. Maar dat is mijn eigen mening ook en ik ben inmiddels volwassen genoeg om die te volgen."

Van Basten looft Robben

Arjen Robben lijkt zich de afgelopen dagen in het basiselftal van bondscoach Marco van Basten te hebben gespeeld. De aanvaller van Real Madrid was de uitblinker van het oefenduel tegen Denemarken (1-1).

"Arjen speelde goed." Robben was dan ook betrokken bij het enige Oranje-doelpunt. Van der Vaart zette op, Van Nistelrooy kaatste, Sneijder speelde in op Robben, die de bal opnieuw liet vallen voor Van Nistelrooy en hij schoof de bal beheerst langs doelman Jesper Christiansen. "Arjen is gevaarlijk in zijn dribbels, is fysiek fit en met zijn snelheid is hij altijd dreigend", sprak Van Basten lovende woorden over zijn pupil. "Arjen is één van de weinige spelers die diepgang in zijn spel heeft."

Beyond Good & Evil 2 wordt makkelijker

De kogel is door de kerk; tijdens de Ubidays werd het langverwachte Beyond Good & Evil 2 dan eindelijk aangekondigd. Naast een teaser heeft de baas van Ubisoft, Yves Guillemot, nog een aantal vragen beantwoord. Eén van de vragen was waarom de verkopen van het eerste deel destijds tegenvielen. Guillemot antwoordde dat het spel te moeilijk was; een fout die Ubisoft niet weer zal maken.

Yves Guillemot vertelde dat Beyond Good & Evil destijds vooral bij core gamers in een gameconsole of PC werd geschoven. De casual gamers van die tijd waren volgens hem niet toe aan de game, omdat de game te moeilijk zou zijn voor het algemene publiek.Omdat er in de loop der jaren meer casual gamers bijgekomen zijn, gaan ze er alles aan doen om Beyond Good & Evil 2 toegankelijker te maken voor een nieuwe generatie van gamers.De teaser van de Ubidays

Sparta lijft Wilusz definitief in

Sparta Rotterdam heeft zich voor volgend seizoen verzekerd over de diensten van Maciej Wilusz. De verdediger van Poolse komaf speelde de afgelopen maanden al op huurbasis op Het Kasteel.

Wilusz kwam in 2005 bij SC Heerenveen terecht, maar in Friesland wist hij nooit een vaste waarde te worden onder Gertjan Verbeek. Afgelopen winterstop vertrok hij op huurbasis naar Sparta, waar zijn speelminuten tot op heden ook beperkt bleven. In het beloftenteam maakte de Pool een prima indruk en daarom ziet Sparta een definitief dienstverband met Wilusz wel zitten. De verdediger maakt komend seizoen waarschijnlijk deel uit van de eerste selectie.

Ooijer: "Ik sta open voor een transfer"

André Ooijer zal waarschijnlijk na het Europees kampioenschap afscheid nemen van de Blackburn Rovers. De verdediger, die momenteel in trainingskamp is met Oranje, liet de clubleiding merken dat hij open staat voor een transfer naar een andere club.

Het lijkt erop dat de 33-jarige Amsterdammer gaat terugkeren naar Nederland. Zijn oude werkgever PSV en Feyenoord hebben volgens diverse media al geïnformeerd naar de diensten van Ooijer. "Ik richt me nu op het EK, maar ik heb er al met mijn zaakwaarnemer over gesproken", zo liet Ooijer The Daily Star weten. "Hij weet wat mijn plannen zijn. Ik sta open voor een transfer, want ik heb geen zin om op de bank te gaan zitten", besloot de 35-voudig international.

Adam Curry adopteert giraffe

Adam Curry heeft een jonge giraffe die naar hem vernoemd is geadopteerd. De kleine Adam werd twee weken geleden geboren in de Amsterdamse dierentuin Artis. Het is het eerste jong van moeder Iwana. De verzorgers van de giraffen luisteren altijd naar het ochtendprogramma van Adam Curry op Arrow Classic Rock. Ze stuurden hem een sms waarin ze lieten weten de kleine giraffe ook Adam genoemd te hebben.

Curry besloot samen met zijn sidekick Alexander Stevens naar Artis te gaan om het dier te bekijken. Daar besloot hij meteen de kleine giraffe te adopteren.

Adam werd twee weken geleden geboren

Seinstoring: treinverkeer Utrecht plat

Door een sein- en wisselstoring lag van half negen tot tien uur het treinverkeer naar alle stations westelijk van Utrecht Centraal volledig plat. Dat meldde ProRail zojuist.

Door de storing reden er geen treinen van en naar Rotterdam, Den Haag en Leiden. Het technisch mankement deed zich dit keer voor op het belangrijke knooppunt Woerden. Reizigers moesten omreizen via Amsterdam of Den Bosch, en liepen vertragingen van één tot twee uur op.

De oorzaak van deze storing is niet bekend. Vorige week dinsdag en woensdag ondervond Utrecht Centraal ook al grote problemen, waardoor urenlang (vrijwel) geen treinen van of naar dat station reden.

Reizigersvereniging ROVER riep vorige week vanwege de vele sein- en wisselstoringen de regering in een persbericht op, het volledige bestuur van ProRail te ontslaan.

Economie India groeit 9 procent

De economie van India is in het boekjaar '07-'08, dat eindigde in maart, met 9 procent gegroeid. Dit is nu het derde opeenvolgende jaar dat India een dusdanige groei beleeft. De Indiase overheid kwam vandaag met dit nieuws naar buiten.

India is met haar 9 procent de sterkst groeiende economische macht van de wereld. Hoewel andere landen als Azerbeidzjan en Angola een hogere groei noteren, maken zij weinig uit in de wereldeconomie. India is momenteel de op drie na grootste economie, en sluit aan achter de Verenigde Staten, China en Japan.

De Indiase overheid is tevreden met de cijfers. Door een reeks renteverhogingen die de hoge inflatie tot een halt moesten roepen, zou de economie in de afgelopen maanden minder snel groeien, zei de regering bij het invoeren van de maatregelen. Dit is dus niet zo gebleken.

De regering dacht dat de groei uit zou komen op 8,7 procent, dit werd uiteindelijk 9,6 procent. Volgens de overheid is dat de sterkste economische groei in achttien jaar. Voor dit jaar gaat de regering uit van een groei van opnieuw bijna 9 procent, namelijk 8,5.

India is overigens niet de allersnelst groeiende economie ter wereld. Het staat op de vijftiende plek. Het bruto nationaal product van India ligt op 3 duizend miljard dollar. Dat is 2700 dollar bruto-inkomen per inwoner per jaar. Nederland zit daar ruim boven, met 35 duizend dollar per inwoner. Als India haar groei van 9,6 procent per jaar constant zou kunnen houden, zit India in 2036 op ons huidige niveau.

Zelfmoord viert hoogtij in leger VS

Zelfmoord onder militairen van het Amerikaanse leger komt steeds vaker voor. Vorig jaar maakte een record aantal van 115 soldaten een einde aan hun leven. Stress als gevolg van de oorlog in bijvoorbeeld Irak, is één van de belangrijkste oorzaken.

De afgelopen jaren vertoont het aantal zelfmoorden een stijgende lijn. In 2005 maakten 85 soldaten een einde aan hun leven en in 2006 waren het er al 102. Het aantal pogingen tot zelfmoord ligt met 935 nog vele malen hoger dan het uiteindelijke aantal dat echt overlijdt. Meer dan 25 procent van de soldaten die zich van het leven beroven, deden dit in Irak. Een combinatie van vreselijk geweld, een slechte gemoedstoestand en wapens binnen handbereik zouden de keuze voor zelfmoord makkelijker maken.

Het grootste gedeelte van de zelfmoordenaars, 43 procent, kiest de huiselijke omgeving om er een eind aan te maken. Stress als gevolg van de oorlog en relaties die als gevolg daarvan kapot gaan, zijn dan de voornaamste oorzaken.

Britney 'nog niet klaar' voor rechtbank

Britney Spears is er nog niet klaar voor om in de rechtbank te verschijnen. Dat heeft haar advocaat gisteren tijdens een hoorzitting in de rechtbank van Los Angeles gezegd, meldden Amerikaanse media.

Volgens de advocaat is de medische toestand van de gevallen zangeres veranderlijk, omdat haar behandeling verandert. Daarom zou het schadelijk voor haar zijn om voor de rechtbank te verschijnen.

De voorzitter van de rechtbank was het hier mee eens en eiste verder onderzoek naar Britney. In de loop van juni worden de uitkomsten hiervan verwacht. Dan wordt ook besloten of de geplande rechtszitting van 31 juli doorgaat. Op deze zitting moet worden besloten of Britney onder bewind gesteld blijft. Op dit moment is haar vader haar bewindvoerder. 

[Gerucht] In juni in-game XMB

Één van de features waar de meeste PS3-gamers halsreikend naar uitkijken is de in-game XMB. Volgens de geruchtenmolen op internet zal deze feature in firmware 2.40 opgenomen worden.
De site Gaming Age beweert nu dat zij officieel bevestigd hebben gekregen dat firmware 2.40 de gamer toegang geeft tot de in-game XMB en dat de update in juni vrijgegeven zal worden. Met deze update zul je in-game je vriendenlijst op kunnen roepen en hen berichten sturen. Verder zullen er naar het schijnt ook custom soundtracks ondersteund gaan worden, iets wat alleen maar bevestigd wordt door de Cagney-update voor Burnout Paradise. De Cagney-update verschijnt, net als firmware 2.40, in juni en biedt de speler ondersteuning voor custom soundtracks.

Zodra Sony zelf de details voor firmware 2.40 vrijgeeft zal je deze uiteraard op FOK!games kunnen lezen.

Tuinders sjoemelen met identiteiten

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft vorig jaar 78 Westlandse tuinders achterhaald die op grote schaal frauderen met identiteiten van werklozen. Door burgersurvicenummers (BSN) van werklozen, bijvoorbeeld huisvrouwen, te kopen, kunnen de tuinders illegalen onder die nummers laten werken. De horeca zou ook veel gebruik maken van valse identiteiten.

Door gebruik te maken van het BSN van een werkloze, lijkt het alsof er een legaal persoon in dienst is. In werkelijkheid wordt er arbeid verricht door illegale vreemdelingen. Op deze manier wordt onder andere de Belastingdienst flink benadeeld."Grote ondernemingen dachten dat ze onaantastbaar waren, dat de SIOD alleen de kleintjes aanpakt. Maar hoe professioneel de bedrijven hun fraude ook organiseren, wij komen toch achter de waarheid", aldus Nico Laagland, directeur van SIOD.

Vorig jaar werden 78 tuinders gepakt en aangemeld bij Justitie voor fraude. Door deze bedrijven werd voor ongeveer 63 miljoen euro gefraudeerd. De grootste kostenposten zijn fraude met identiteitsbewijzen en niet betaalde sociale premies; samen goed voor bijna 47 miljoen euro.

Volgens Laagland worden tegenwoordig vooral Bulgaren en Roemenen gebruikt voor de illegale praktijken van de tuinders. Door het openstellen van de grenzen, is fraude met Polen flink gedaald.

Stivoro: ontmoedigen roker mislukt

Het kabinetsstreven om het aantal rokers in 2010 terug te dringen tot minder dan twintig procent wordt niet gehaald. Dat zegt de directeur van de antirookstichting Stivoro vrijdag in gesprek met Trouw. "We mogen blij zijn als het cijfer zo rond de 26 à 27 procent blijft hangen."

Rokers zullen de sigaret alleen laten liggen als de overheid veel geld steekt in massacampagnes en hogere accijnzen, meent directeur Lies Van Gennip. Longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter, auteurs van 'Nederland stopt! Met roken', denken eveneens dat ingrijpende maatregelen nodig zijn.

Drie jaar geleden zetten toenmalig minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD) en de voorzitters van drie gezondheidsfondsen hun handtekening onder een Nationaal Programma voor tabaksontmoediging. Minder dan een op de vijf Nederlanders zou in 2010 nog roken. Bij de ondertekening rookte 27,7 procent, twee jaar later lag dit percentage op 27,5.

Zaterdag is het Wereld Niet Roken Dag. Ruim een op de vier Nederlanders van 15 jaar en ouder rookt. Onder mannen ligt dit aantal op 31 procent en onder vrouwen op een kwart.

Nepbonnen in Eindhoven

In Eindhoven stonden gisteravond veel Oranjesupporters voor een onaangename verrassing. Onder de ruitenwisser lag namelijk een bon van 'parkeerbeheer'.

De bonnen bleker echter nep te zijn. Tijdens de voetbalinterland Nederland-Denemarken in het stadion hebben twee mannen (20 en 22 jaar) de bonnen verspreid. Op de Lodewijk Napoleonlaan werden zij door stadswachten gespot. Zij probeerden nog te vluchten, maar zijn later toch opgepakt en meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek dat het ging om commerciële actie van een drankmerk.

De bonnen maakten melding van "een naheffing van parkeerbeheer à 49,50 euro". Het enige verschil tussen de nepbonnen en echte bonnen is dat bij de eerste het officiële gemeentelogo en het kenteken van de auto ontbreekt. Alle bonnen waren daarnaast om 20.16 uur uitgeschreven, meldde de politie gisteravond. Hoeveel bonnen er uitgedeeld zijn was gisteravond nog niet duidelijk. "Mogelijk honderden. We verwachten een grote toeloop van gefrustreerde automobilisten."

Valve komt met Steam Cloud: Online data opslag

Valve heeft een nieuwe feature aangekondigd voor Steam, namelijk Steam Cloud.
Met Steam Cloud kun je game data online opslaan, waardoor je save games of opties vanaf elke computer te benaderen zijn. Dit is handig als je een nieuwe PC koopt of vanaf meerdere locaties Half Life 2 zou willen spelen.
Dit alles kost je niks extra, en er is geen maximum aan data wat je mag opslaan, je mag zelfs oneindig veel videos en screenshots opslaan.
De eerste games die gebruik gaan maken van deze service zijn de Half Life games, Counterstrike, Team Fortress 2 en de komende co-op shooter Left 4 Dead.
Voor de nabije toekomst is er nog meer moois gepland voor Steam. Automatische update voor je drivers, sociale features als evenementen en kalenders, "officiële" community pages voor games, prijzen die aangeduid worden in de valuta van het land waar je woont, een aanbeveling systeem, shopping carts en nieuwe betalingsmogelijkheden.

'Mishandeling om winkelwagentje'

Een 74-jarige Eindhovenaar is gisteren aangehouden omdat hij een personeelslid van een supermarkt mishandelde. De man liep met een volle wagen naar zijn auto toen het mis ging.

Omdat het winkelwagentje gevuld met boodschappen vast liep ging de man verhaal halen in de winkel. De hulp van een personeelslid werd niet gewaardeerd. De man duwde het wagentje eerst tegen de medewerker, waarna deze nog een klap in zijn gezicht kreeg.

Nadat de politie gebeld was, heeft deze de man aan kunnen houden. De Eindhovenaar is meegenomen naar het bureau waar verder onderzoek naar het voorval wordt gedaan.

'Parkeren per minuut'

Door een nieuw betaalmiddel wordt parkeren rechtvaardiger. Een nieuw betaalmiddel, de Yellowbrick-kaart, laat parkeerders per minuut betalen.

De parkeerkaart zorgt er ook voor dat je nooit meer genoeg kleingeld bij je hoeft te hebben of je chipknip op hoeft te laden. Via een automatische afschrijving achteraf betaal je voor de gemaakte kosten. Bij vertrek wordt aangegeven hoe lang er geparkeerd is. Dat betekent dus nooit meer haasten om op tijd bij de auto terug te zijn.

Yellowbrick is onderdeel van Waysis, de marktleider voor parkeermeters in Nederland. Volgens hen zal de nieuwe kaart de chipknip snel gaan vervangen.

In Culemborg kan vanaf volgende week met de nieuwe kaart betaald worden voor het parkeren. "Daarna volgen nog elf gemeenten waaronder Amsterdam en Den Haag", aldus een woordvoerster. "Doel is dat in drie tot vijf jaar alle gemeenten de parkeermeters op straat hebben aangepast."

6+5-regel doorgevoerd

Op het jaarlijkse congres van de wereldvoetbalbond FIFA is vandaag ingestemd met invoering van de zogenoemde 6+5-regel. Dit houdt in dat de clubs tijdens de wedstrijden ten minste zes spelers uit eigen land moeten opstellen.

Op het congres in het Australische Sydney stemden 155 gedelegeerden voor invoering van de regel. Er waren vijf tegenstemmen en veertig onthoudingen.

FIFA-president Sepp Blatter is met het voorstel gekomen. Hij wil zo het groeiend aantal buitenlandse spelers bij profclubs beperken. Michel Platini van de Europese voetbalbond UEFA sprak eerder zijn steun uit voor het plan, maar plaatste vraagtekens bij de uitvoerbaarheid ervan.

Het Europees Parlement is tegen de 6+5-regel omdat het in strijd zou zijn met het vrije verkeer van werknemers in Europa.

'Gemuteerde lieveheersbeestjes vallen Spijkenisse aan'

In delen van de regio Rijnmond zijn volgens bewoners gemuteerde lieveheersbeestjes actief. De insecten hebben geen vleugels en slechts een beperkt pantser. Ze kunnen niet vliegen, maar bijten wel hard.

Met name kinderen zijn het slachtoffer van de lieveheersbeestjes. Wanneer iemand wordt gebeten ontstaat er een wondje. Wanneer er een allergische reactie optreedt, verschijnt er ook een rode 'schijf' op het lichaam.

De bewoners denken dat de lieveheersbeestjes speciaal zijn gekweekt om in de kassen de luizen te bestrijden. Hoe ze zich verspreiden vanuit het Westland is nog niet geheel duidelijk. Het is mogelijk dat de verspreiding door het transport van bloemen, planten en groenten uit de kassen geschiedt.

Met dank aan peenhaar voor de submit

Bosniër schiet zes familieleden dood

Een Bosniër heeft gisteren zes van zijn familieleden doodgeschoten. Hij vermoordde er drie bij hen thuis en drie anderen in een bus, aldus de politie en ooggetuigen. Agenten wisten de 45-jarige man vervolgens aan te houden.

Onder de slachtoffers zijn een oom en een tante en twee verre neven. De man pleegde de eerste moorden op het busstation, waarbij een 41-jarige buschauffeur ernstig gewond raakte. Hij ging vervolgens naar een woning waar hij een man doodschot in de badkamer. Zijn oom en tante schoot hij daarna dood in hun tuin.

De motieven van de man zijn nog onbekend. Hij zou al sinds zijn jeugd gefascineerd zijn geweest door wapens en nooit veel vrienden hebben gehad. De man had zich volgens zijn buren vreemd gedragen en zou depressief zijn. Zijn vrouw en twee kinderen en zijn ouders wonen in hetzelfde dorp en wilden niet met de media praten.

De regio Tuzla ligt in de Moslim-Kroatische federatie, een van de twee autonome delen waaruit Bosnië bestaat. In het gebied leven duizenden moslims uit andere delen van Bosnië die tijdens de oorlog (1992-'95) op de vlucht sloegen.

FIFA-congres stemt voor 6+5-regel

Op het jaarlijkse congres van de wereldvoetbalbond FIFA is vandaag ingestemd met invoering van de zogenoemde 6+5-regel. Dit houdt in dat de clubs tijdens de wedstrijden ten minste zes spelers uit eigen land moeten opstellen.

Op het congres in het Australische Sydney stemden 155 gedelegeerden voor invoering van de regel. Er waren vijf tegenstemmen en veertig onthoudingen.

FIFA-president Sepp Blatter is met het voorstel gekomen. Hij wil zo het groeiend aantal buitenlandse spelers bij profclubs beperken. Michel Platini van de Europese voetbalbond UEFA ondersteunt sprak eerder zijn steun uit voor het plan, maar plaatste vraagtekens bij de uitvoerbaarheid ervan.

Het Europees Parlement is tegen de 6+5-regel omdat het in strijd zou zijn met het vrije verkeer van werknemers in Europa.


FIFA-president Sepp Blatter

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!voetbalmanager!

Slachtoffers Fourniret krijgen schadevergoeding

Een rechtbank in Noord-Frankrijk heeft 'maagdenmoordenaar' Michel Fourniret en zijn vrouw gisteren veroordeeld tot het betalen van 1,5 miljoen euro aan de familieleden van de slachtoffers. Fourniret werd een dag eerder veroordeeld tot levenslang wegens de ontvoering van en moord op zeven meisjes. Zijn echtgenote Monique Olivier kreeg ook levenslang wegens betrokkenheid bij enkele zaken.

Ongeveer veertig personen hadden schadevergoedingen van in totaal 3 miljoen euro geëist, berichtten Franse media. Elke vader of moeder van een van de vermoorde meisjes kreeg gemiddeld 75.000 euro, broers en zussen ontvingen elk 50.000 euro. Drie vrouwen die aan Fourniret hadden weten te ontkomen, kregen tussen de 7.500 en 100.000 euro toegekend.

'Cycloonslachtoffers kunnen kikkers eten'

De militaire junta in Myanmar (Birma) spoort overlevenden van cycloon Nargis aan zich met natuurlijke producten uit de omgeving, bijvoorbeeld kikkers, te voeden. De bewoners van het rampgebied hebben de "chocoladerepen van de internationale gemeenschap" zeker niet nodig. Dat staat vandaag in de staatskrant Nieuwe Licht van Myanmar.

"Myanmarese mensen kunnen makkelijk vis als gerecht krijgen door te gaan vissen in de velden en sloten", aldus de spreekbuis van het regime. "In het begin van de regentijd zijn grote eetbare kikkers ruimschoots aanwezig".

De Verenigde Naties schatten dat een maand na de cycloon nog altijd een miljoen mensen in het rampgebied verstoken zijn van hulp. De overlevenden die wel worden bereikt, krijgen voedselpakketten met onder meer rijst, bonen en speciale biscuits die veel energie geven. Voor zover bekend heeft geen enkele buitenlandse hulporganisatie tot nu toe chocoladerepen uitgedeeld onder de orkaanslachtoffers.

Indianenstam ontdekt in oerwoud Brazilïe

In het westen van Brazilië is een indianenstam ontdekt. De groep werd waargenomen tijdens een rondvlucht van de overheidsorganisatie voor indianenzaken boven het Amazonegebied bij de grens met Peru.

Dat maakte Survival International donderdag bekend. Deze organisatie zet zich in voor bedreigde stammen.

Survival International heeft op haar website foto's van de stam geplaatst. Met rood pigment beschilderde stamleden staan naast rieten hutjes in een open plek in het bos. Een paar mensen richt pijl en boog op het vliegtuigje.

"We hebben de rondvlucht uitgevoerd om hun huizen te laten zien, om te laten zien dat ze er zijn, dat ze bestaan"
, zei een wetenschapper.

Naar schatting zijn er wereldwijd ruim honderd stammen nog niet ontdekt. Meer dan de helft daarvan zou in het Amazonegebied bij de grens tussen Brazilië en Peru leven. Door illegale houtkap worden zij in hun voortbestaan bedreigd.

Foto's: 1 2 3 4 5 6

DVD: 30 rock - seizoen 1

Nederland kent een behoorlijk scala aan Amerikaanse comedyseries die op de televisie worden uitgezonden. Soms komt het helaas voor dat er eentje niet wordt opgepikt door de omroepen en blijft deze zo, geheel onterecht, buiten beeld. Dit is ook het geval met 30 rock. De serie, geschreven en geproduceerd door Tina Fey (die ook een hoofdrol voor haar rekening neemt), is in ons land nog niet of nauwelijks bekend en dat is een gemis. Gelukkig hebben we dan altijd het medium dvd nog, zodat we de zojuist uitgekomen box van het eerste seizoen in eigen tempo en op eigen tijdstip kunnen bekijken. En dat kijken zal met veel plezier gepaard gaan, want dat deze serie niet is opgemerkt door de tv-bazen mag op zijn minst opmerkelijk genoemd worden. Hij verdiend zeker een plaats tussen alle andere Amerikaanse sitcoms.

Noorse homo's mogen volgend jaar in kerk trouwen

Noorse homoseksuelen mogen vanaf volgend jaar zeer waarschijnlijk trouwen in de kerk en kinderen adopteren. Twee oppositiepartijen maakten donderdag bekend zich achter een wetsvoorstel daartoe van de regeringscoalitie te scharen. Het is nu praktisch zeker dat het parlement het voorstel aanneemt.

Parlementslid Gunn Karin Gjul van de Arbeidspartij sprak van een historische dag. De aan te nemen wet schaft 'alle discriminatie van homoseksuelen' af, zei het parlementslid. Homoseksuelen krijgen onder de nieuwe wet ook recht op medische hulp bij het zwanger worden.

Het parlement stemt op 11 juni en de wet treedt naar verwachting volgend jaar in werking. Sinds 1993 mogen Noorse homoseksuelen elkaar trouw zweren in een burgerlijke ceremonie, maar niet in de kerk trouwen en ook geen kinderen adopteren.

Angstige scans van Fatal Frame 4/Project Zero 4

Fatal Frame 4, zo wordt de game in Japan genoemd, maar in Europa draagt het de naam Project Zero. Het is een game van Tecmo - onder andere bekend van Ninja Gaiden - en komt binnenkort naar je Nintendo Wii. Het is een horror-survival game die op een mysterieus eiland plaatsvindt. In het verleden is er een kidnapping gebeurd, waar jij één van de vijf gekidnapte meisjes was.

Je bent in een groot huis, waar het huis is gedecoreerd met maskers. Maskers gaan een serieuze rol spelen in Project Zero 4, maar wat voor rol is nog niet bekend. Je speelt Ruka Minazuki, een schattig meisje die terugkeert naar het grote huis. Wat ze daar allemaal wil doen, is niet bekend. Waarschijnlijk wil ze erachter komen hoe het met de andere gekidnapte meisjes is afgelopen.

Kippetjes te bewonderen in MGS4

Nog dertien dagen, en dan komt Metal Gear Solid 4 uit. Begin je al de zenuwen te krijgen? Veel MGS-fans van het eerste uur vermijden dan ook al het nieuws dat over Metal Gear Solid 4 gaat. Ze willen geen spoilers zien of lezen, want anders worden ze helemaal gek. Maar, voor de mensen die erg nieuwsgierig zijn, hebben we een interessant nieuwtje.

De Japanse magazine Famitsu heeft een artikeltje geschreven over Metal Gear Solid 4. Zo is duidelijk geworden dat er in ieder geval twee 'chicks' in de game aanwezig zullen zijn. Het gaat om oude bekenden, namelijk Mei Ling en Rosemary. Mei Ling kennen we van deeltje één, en Rosemary van deeltje twee. Zie hieronder de scan.


Helft officieren vindt missie Uruzgan niet zinvol

De helft van de Nederlandse officieren vindt de missie in Uruzgan niet zinvol. Ook voelt 63 procent zich niet gesteund door de Nederlandse politiek. Die steun ondervinden ze wel van hun thuisfront. Dat blijkt vandaag uit een enquête die Nova heeft laten houden door bureau Synovate Interview NSS onder 261 leden van vier militaire vakbonden.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna driekwart (73 procent) van mening is dat Nederlandse politici geen goed beeld hebben van de situatie in Afghanistan. Bijna zes op de tien zegt dat de media geen getrouw beeld geven van de missie. Verder meent ruim de helft (53 procent) dat de rustperiode tussen twee missies te kort is.

Tot slot werden de militairen ook gevraagd naar hun mening over de politieke steun die het kabinet Balkenende I gaf aan de oorlog in Irak. Ruim de helft (52 procent) gaf aan voor een onderzoek naar de besluitvorming rond de inval in Irak te zijn, terwijl 45 procent zegt dat niet nodig te vinden.

Biografie Zinedine Zidane gestolen

Grote pech voor voetballer Zinedine Zidane. Een laptop met bijna de complete biografie is gestolen. De inbraak werd gepleegd bij de schrijver van het boek, Besma Lahouri. "Eigenlijk alles was compleet, de titel was er, het hele verhaal was er. Alleen het hoofdstuk rond dopegebruik, dat net was afgerond, stond er nog niet op." aldus Lahouri.

In maart werd al eerder ingebroken bij de editeur van het boek, Christophe Deloire. Zijn computer bevatte een voorlopige versie van de biografie. Een paar dagen daarna werd er bij een journaliste die veel samenwerkte met Lahouri eveneens een computer weggehaald. Ook hierop stond een groot deel van het verhaal. Bij de laatste inbraak werden er ook sierraden meegenomen. Het boek zou in september bij de Franse uitgeverij Flammarion verschijnen.

"Toen ik thuiskwam viel me de enorme puinzooi op, alle papperassen lagen verspreid over de vloer en mijn laptop was weg," vertelt de journaliste. Wat opvallend is, is dat de twee slachtoffers het gevoel hadden dat ze steeds gevolgd werden, dit vertelden zij vorige week in een interview in het tijdschrift Le Point. De schrijver verklaart dat mensen die zijn geïnterviewd voor het boek, opeens terugbelden om alles tegen te houden. Zij wilden niet met naam- en toenaam in het boek komen. De Franse politie heeft een onderzoek ingesteld en gaat er vooralsnog van uit dat de twee inbraken met elkaar te maken hebben.

[Upd] Mancini weg bij Internazionale

Driemaal op rij werd Internazionale onder leiding van Roberto Mancini kampioen van Italië. Desondanks lijken de dagen van de huidige trainer geteld. De reden voor het ontslag zou liggen in het feit dat Europese successen uitbleven.

Zaakwaarnemer Giorgio De Giorgis beantwoordde de vraag of Mancini inderdaad zijn langste tijd heeft gehad in Milaan met de woorden: ”Het lijkt er wel op. Maar ik kan het nieuws nog niet bevestigen." Nadat de Nerrazurri in de Champions League werden uitgeschakeld door Liverpool, hield Mancini het al voor gezien. Op die beslissing kwam de 43-jarige oefenmeester later weer terug en leidde Internazionale vervolgens naar de landstitel.

Volgens de zaakwaarnemer is het een beslissing van de club. ”Het is een beslissing van de club als hij moet vertrekken. Hij wil absoluut niet zelf weg." Als mogelijke opvolger wordt José Mourinho genoemd. Zijn naam is de laatste tijd meerdere keren in verband gebracht met de landskampioen.

Update

Inter heeft bekend gemaakt dat Mancini ontslagen is. Dit maakt de weg vrij voor de opvolger die vrijdag bekend zal worden gemaakt.

Arrogante paarse puntoor in Spectral Force 3 screens

Atlus USA timmert hard aan de weg als het aan komt op J-RPG's naar het Westen brengen. Zo zijn ze ook voor de Xbox 360 bezig met Spectral Force 3. De game speelt zich af in een fantasiewereld, waar tien landen strijden om heerschappij. Dit is het begin van The Great Neverland War. Als nieuwe huurling wil je jezelf bewijzen en als je baas gewond raakt en jij de leiding krijgt, is dat de kans waar je op zat te wachten.
Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.