Nog steeds geen besluit over vervolging Wilders

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft opnieuw langer nodig om te bepalen of het PVV-leider Geert Wilders vervolgt. Dat heeft het OM vrijdag bevestigd. Advocate Els Lucas meldde eerder op de dag dat het OM haar voor de vierde keer dit jaar een brief heeft geschreven dat het langer de tijd nodig heeft om tot een oordeel te komen. Tegen Wilders zijn tientallen aangiften gedaan van onder meer aanzetten tot haat.

Het betreft aangiften van Lucas en andere partijen over de uitspraken van Wilders in een interview met de Volkskrant van augustus vorig jaar en met dagblad De Pers in februari vorig jaar. In de Volkskrant pleitte Wilders voor een verbod op de koran, omdat in het 'fascistische' boek zou worden opgeroepen tot geweld. De PVV-voorman vergeleek de koran met 'Mein Kampf' van Adolf Hitler. Lucas deed de dag na verschijning van het interview aangifte wegens het aanzetten tot haat jegens moslims. Andere aangiften volgden.

In De Pers zei Wilders in februari vorig jaar dat moslims de helft uit de koran moeten scheuren als ze in Nederland willen blijven. Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) deed aangifte tegen Wilders omdat meerdere meldingen van discriminatie waren binnengekomen.

Het OM laat vrijdag slechts weten nog niet tot een oordeel te zijn gekomen. Een reden kon een woordvoerder niet geven. Lucas noemt het 'uiterst verbazingwekkend' dat het OM nog steeds geen 'duidelijk signaal' heeft gegeven of Wilders wordt vervolgd. "Het lijkt er sterk op dat het OM het niet aandurft om op dit moment 'kleur' te bekennen en deze zaak voor zich uitschuift."

De aangiften worden door het landelijk expertisecentrum OM in Amsterdam beoordeeld. Het OM kijkt ook naar aangiften tegen Wilders vanwege zijn in maart verschenen film 'Fitna', van onder meer het Landelijk Beraad Marokkanen. Aan de hand van het oordeel van het landelijk expertisecentrum doen de andere parketten uitspraak in de individuele zaken over 'Fitna'.