FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 31 mei 2008

'Mourinho naar Internazionale'

Josť Mourinho lijkt de nieuwe coach te worden van Internazionale. Vanmorgen verscheen in de Italiaanse krant 'La Gazzetta dello Sport' een foto van Mourinho samen met Inter-voorzitter Massimo Moratti.

Eerder deze week werd Roberto Mancini ontslagen vanwege tegenvallende resultaten in Europa. In eigen land deed de coach het echter een stuk beter, hij leidde Inter naar drie landstitels op rij.

Mourinho werd eerder in verband gebracht met Chelsea, de club waar hij in september ontslagen werd. Volgens het Italiaanse persbureau Ansa wordt de Portugees begin volgende week gepresenteerd.

Beckham opnieuw aanvoerder Engeland

David Beckham zal in de wedstrijd van Engeland tegen Trinidad en Tobago voor het eerst sinds lange tijd weer de aanvoerdersband dragen. In 2006 had de Los Angeles Galaxy-speler de aanvoerdersband nog ingeleverd om teamgenoten een kans op de band te geven.

Engeland-coach Fabio Capello heeft Beckham voor het eerst geselecteerd sinds zijn aantreden in januari 2008. Door het geven van de aanvoerdersband aan Beckham lijkt Beckham zeker van zijn plaats bij het Engels nationale voetbalelftal. The Three Lions hebben zich niet geplaatst voor het EK in Zwitserland en Oostenrijk, maar willen er alles aan doen om er in 2010 weer bij te zijn.

Turnregels gewijzigd

Internationale turnbond FIG heeft de regels gewijzigd omtrent plaatsing voor de Olympische Spelen. Voortaan plaatsen de turners die een medaille pakken op het WK in het jaar voorafgaand aan de Spelen zich rechtstreeks in plaats van alleen de gouden medaille winnaar.

Door deze regelwijziging worden de kansen voor turners als Yuri van Gelder om deel te nemen aan de Olympische Spelen van 2012 vergroot. Vorig jaar liep the Lord of the Rings nog plaatsing voor de Spelen mis door tweede te worden op het WK in Stuttgart.

Tijdens een vergadering in Kaapstad werd besloten om het aantal deelnemers per team terug te brengen tot vijf om zo ruimte te creŽren voor het plan. Ook is er besloten dat er naast het WK nog een speciale kwalificatiewedstrijd komt om alsnog plaatsing voor de Spelen af te kunnen dwingen.

Tv-klassieker helpt 20.000 leprapatiŽnten

De tv-klassieker Eén Van De Acht kwam vanavond eenmalig weer op de buis. Ditmaal niet met de vroegere presentatrice Mies Bouwman, maar met Henny Huisman. Hij mocht de legendarische woorden 'licht uit, spot aan!' uitspreken.

De tv-makers haalden in de rechtstreekse Nederland 1-show 500.000 euro binnen voor de Leprastichting. De show wilde in totaal genoeg geld ophalen om 10.000 mensen te helpen. Kijkers konden donateur worden of geld storten. Uiteindelijk werd meer dan 500.000 euro gestort, waardoor 20.000 leprapatiënten op weg geholpen kunnen worden door de Leprastichting.

In de jaren '70 bleven tv-kijkers massaal thuis voor het spelletje en de EO stofte het programma af om nieuwe Leprastichting-donateurs binnen te halen. Als vanouds konden gulle gevers bellen met een telefoonpanel van bekende Nederlanders.

De EO omschreef het programma als "een spetterende, eigentijdse live-versie van Eén Van De Acht met een knipoog naar het verleden''. Net als in de jaren '70 deden er vier koppels mee die stuk voor stuk afvielen. In de laatste spelronde werd een kandidaat achter een lopende band gezet waarop telkens prijzen langsrolden. De voorwerpen die de deelnemer na afloop had onthouden mocht hij mee naar huis nemen.

Prins William op patrouille in Caribische wateren

De Britse prins William begint maandag aan een nieuw militair avontuur. Het 25-jarige lid van de koninklijke familie vaart dan op fregat 'HMS Iron Duke' af naar Caribische wateren, berichtten Britse media vandaag.

William zal op zoek gaan naar drugssmokkelaars en, mocht er zich een cycloon voordoen in het gebied, hulp verlenen aan slachtoffers. Daarnaast krijgt hij tijdens de twee maanden durende training bij de marine een lesje navigatie.

William treedt in de voetsporen van zijn vader, oom en grootvader, die allen dienden bij de Koninklijke Marine. Volgens schout-bij-nacht marinier Robert Cooling wordt het een zware training, maar is het niet erg als William zeeziek wordt. "Dat overkomt zelfs de besten van ons", aldus Cooling.

De prins voltooide eerder bij de luchtmacht de opleiding tot piloot. Hij bereidt zich voor op zijn toekomstige rol als hoofd der strijdmachten.

EK: Boulahrouz vervangt Babel

Khalid Boulahrouz is opgeroepen als vervanger voor Ryan Babel. Die raakte eerder vandaag geblesseerd op de training.

Van Basten besloot voor Babel geen andere aanvaller op te roepen, maar de verdediger Boulahrouz. Die zat in eerste instantie al bij de selectie, maar viel afgelopen dinsdag als laatste af. Inmiddels is ook bekend dat Boulahrouz zich zondagochtend in het trainingkamp meldt.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!voetbalmanager!

China laat 'aardbevingsmeer' leeglopen

Met man en macht is vandaag in China een afwateringskanaal gegraven van een meer dat dreigt te overstromen. Het waterniveau van het meer, dat door de aardbeving van eerder deze maand ontstaan is, stijgt met twee tot drie meter per dag. 200.000 mensen zijn geëvacueerd naar hogergelegen gebieden.

Door de zware aardbeving van 12 mei hebben aardverschuivingen rivierstromen geblokkeerd, waardoor er talloze meren zijn ontstaan. Het meer in Beichuan, waar men nu het water gecontroleerd uit laat lopen, is de grootste van die 'aardbevingsmeren'.

In de stad Mianyang, die stroomafwaarts ligt, wonen 1,3 miljoen mensen. De overheid is voorbereid op een evacuatie als het meer alsnog zou overstromen. Dit zou kunnen gebeuren wanneer door een nieuwe aardbeving de dam doorbreekt. Er zijn in de afgelopen drie weken tientallen zware naschokken gevoeld in het getroffen gebied. Het dodental van de aardbeving staat inmiddels op bijna 69.000. Nog 18.000 mensen worden vermist.


200.000 mensen zijn geëvacueerd vanwege overstromingsgevaar

Motorrijder verongelukt op A37 in Drenthe

Een 41-jarige motorrijder is zaterdagavond in Drenthe om het leven gekomen na een ongeluk op de A37. De man haalde ter hoogte van Nieuw-Amsterdam een auto in en belandde daarop in de berm. Hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen, laat de politie weten.

De motorrijder haalde op een afrit de auto in, waarna hij slingerend in de berm terechtkwam. Hij ramde enkele verkeersborden en kwam toen ten val. De politie vermoedt dat de man met een te hoge snelheid reed. De woonplaats van het slachtoffer is nog niet bekend.

'Horeca niet klaar voor invoering rookverbod'

De horeca is niet klaar voor het rookverbod dat 1 juli ingaat. De ondernemers vinden dat de overheid hen slecht heeft geïnformeerd en ze denken over een maand nog niet klaar te zijn met de voorbereidingen. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van een enquête.

RTL ondervroeg ondernemers in vijftien regio's. Twaalf van de vijftien regio's zeggen nog niet klaar te zijn voor de invoering van het rookverbod. Koninklijk Horeca Nederland heeft volgens RTL geen zicht op de problemen die het rookverbod gaan opleveren.

[RG] Federer door

Roger Federer heeft zich op eenvoudige wijze geplaatst voor de laatste zestien op Roland Garros. Hij was met 6-3, 6-4 en 6-2 te sterk voor de Kroaat Mario Ancic.

De Zwitserse nummer een van de wereld had in de eerste set moeite om op gang te komen, maar pakte wel de enige kans die hij op de service van Ancic kreeg. De tweede set was vrijwel identiek aan de eerste, maar in de derde set brak de nummer 46 van de wereld de service van Federer. Echter was deze vreugde maar van korte duur, want Federer stoomde door naar 6-2 in deze set.

In de vierde ronde moet Federer het opnemen tegen de Fransman Julien Benneteau, die Robin SŲderling in vier sets de baas was.

TBS met Maassen vandaag op TV

Onlangs ging TBS nog in première tijdens het Rotterdams Filmfestival en vandaag is het al op televisie. Hoe dat kan? TBS is eigenlijk een telefilm, net als het Schnitzelparadijs was. Deze films worden speciaal voor TV gemaakt maar zijn soms zo goed dat ze ook in de bioscoop worden uitgebracht. En dat is dan weer aanleiding voor een leuk premièrefeestje waar in het geval van TBS ook FOK!tv bij was.

In TBS ontsnapt TBS'er Johan om na jaren zijn onschuld alsnog te willen bewijzen. Hiervoor ontsnapt hij en ontvoert hij tijdens zijn vlucht een dertienjarig meisje, gespeeld door de veertienjarige Lisa Smit. De film kreeg goede kritieken, mede dankzij het sterke acteerwerk van Theo Maassen en Lisa Smit. Ook de FOK! recensie was lovend. TBS is om 22.00 uur op Nederland 3 te zien. Hieronder vind je het verslag van de première waar we TBS'er Theo Maassen én lolita Lisa Smit spreken.Niet alles is liefde,

Renault blijft in F1

Renault-baas Carlos Ghosn heeft bekend gemaakt dat het merk nog voor lange tijd actief wil zijn in de Formule 1. Eerder had Ghosn nog gezegd dat Renault zich terug zou trekken uit de sport als resultaten uit zouden blijven, maar hij komt hier dus nu op terug.

In een interview met Gazetta dello Sport maakt Ghosn het nieuws bekend: "Wij zullen nooit als verliezers stoppen. Wij blijven nog jaren actief in de Formule 1. En op dit moment werken we er keihard aan om ons te verbeteren. Het resultaat van dat werk zal in het tweede deel van het seizoen zichtbaar worden. Maar het is duidelijk dat ik niet tevreden ben met hoe het nu gaat."

Het opnieuw aantrekken van tweevoudig wereldkampioen Alonso heeft hierin een rol gespeeld. Hij kan de situatie echter niet alleen verbeteren, maar als Renault er in slaagt om hem te houden, dan gloort er volgend Ghosn op termijn weer hoop: "Fernando is heel belangrijk voor ons. Hij heeft het team gemotiveerd, is een vechter en een eerlijk mens. Wij moeten hem een goede auto geven als we willen we dat hij bij ons wil blijven. Ik ben er zeker van dat ons dat gaat lukken."

Ook over de plannen van de FIA met betrekking tot het hebben van een gelimiteerd budget heeft Ghosn wat te melden: "We zijn het met de FIA-plannen eens, maar ik wil niet dat men denkt dat wij een lager budget hebben dan de anderen. We zijn niet voor niets tweemaal achtereen wereldkampioen geworden."

Verkerk verliest halve finale Karlsruhe

Martin Verkerk is uitgeschakeld voor het Challenger-toernooi van Karlsruhe. Hij verloor van de thuisspelende Tobias Kamke (ATP-224): 4-6 6-3 4-6.

De Alphenaar, nummer 378 op de wereldranglijst, mag 1500 euro mee naar huis nemen. Ook krijgt hij 24 punten voor de wereldranglijst, waarmee hij, met aftrek van de punten voor het missen van Roland Garros, ongeveer 50 plaatsen zal stijgen.

Boulahrouz vervangt Babel

Khalid Boulahrouz is opgeroepen als vervanger voor Ryan Babel. Die raakte eerder vandaag geblesseerd op de training.

Van Basten besloot voor Babel geen andere aanvaller op te roepen, maar de verdediger Boulahrouz. Die zat in eerste instantie al bij de selectie, maar viel afgelopen dinsdag als laatste af. Inmiddels is ook bekend dat Boulahrouz zich zondagochtend in het trainingkamp meldt.

Overlastgevende reiziger krijgt OV-verbod

Passagiers die vernielingen plegen in de tram of personeel en medereizigers bedreigen, krijgen vanaf morgen in Rotterdam een openbaarvervoersverbod opgelegd. Het gaat vooralsnog om een proef op tramlijn 2.

Rotterdam is de eerste gemeente waar een dergelijk verbod ingaat. Overtreders staan binnen zes weken voor de rechter en kunnen rekenen op een boete van maximaal 2500 euro of een celstraf. Mensen met een verbod mogen geen enkele bus, tram of metro in. Het reisverbod varieert van twee weken tot maximaal twee maanden. Als de proef succesvol is, zullen vervoerder RET, gemeente en politie en justitie het verbod op alle Rotterdamse lijnen invoeren.

Burgervader Opstelten licht het verbod nader toe, speciaal gericht aan de reljeugd

Timmermans wil blok tegen SP

De PvdA moet meer samenwerken met GroenLinks en D66. Staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans (PvdA) vindt dat zijn partij 'steeds meer toenadering moet zoeken tot links-progressieve partijen'. Dat schrijft hij zaterdag in een opiniestuk in NRC Handelsblad.

De staatssecretaris vindt een versterkte samenwerking met de twee partijen aantrekkelijk voor progressieve Nederlanders. Dan zal de SP ook van haar conservatieve koers afwijken, verwacht hij. PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer flirtte twee weken geleden in dezelfde krant nog met SP-leider Jan Marijnissen. Hamer zei graag snel een afspraak te willen 'om te kijken wat de partijen samen kunnen doen'.

Timmermans ziet een toenaderingspoging met de SP niet zitten. Een blok van links-progressieve partijen zet de partij van Marijnissen volgens hem voor een lastige keus: of de SP moet zich erbij aansluiten of zich fors verzetten. In beide gevallen weet de kiezer waar hij aan toe is, stelt Timmermans.

Het opiniestuk bestaat uit vijftien suggesties van de staatssecretaris om de verlamming van de PvdA te doorbreken. Hij vindt dat zijn partij zich te 'angstig opstelt en zich als een aangeslagen bokser gedraagt'.

FC Lisse bijna zaterdagkampioen

FC Lisse heeft een grote stap gezet richting de zaterdagtitel. Sterker nog, het lijkt onmogelijk dat Lisse het kampioenschap nog zal mislopen na de eclatante 6-2 overwinning op Spakenburg.

De kampioen van de hoofdklasse A was op eigen veld voor vierduizend toeschouwers stukken beter dan Spakenburg. Al in de derde minuut liet Rik Vermeulen zijn supporters voor de eerste keer juichen. In minuut tien deed Kevin Winter dit dunnetjes over. Glynor Plet en Michael van der Heijden tilden de score vervolgens nog voor het half uur naar 4-0. Het murw geslagen Spakenburg deed middels een goal van Karim Elkaddouri nog wel iets terug, zodat men met 4-1 aan de thee mocht.

Omdat Richard Rademaker in de tweede helft de 4-2 maakte, leek er nog iets van spanning terug te keren in de wedstrijd. Spakenburg kon aanvallend echter niet imponeren, want enkele kansen waren niet aan de kampioen van de hoofdklasse B besteed. FC Lisse toonde zich wel scherp voor de goal. Invaller Marvin Nieuwlaat vond binnen twee minuten twee keer het net en bepaalde de eindstand op 6-2.

FC Lisse heeft nu zeven punten verzameld uit drie duels. Slechts HHC Hardenberg, dat ťťn punt uit twee wedstrijden heeft, kan nog roet in het eten gooien. Die ploeg moet dan echter met grote cijfers van zowel Spakenburg als FC Lisse winnen. Mocht Lisse aanstaande dinsdag in Hardenberg al een punt pakken, is de titel reeds een feit.

Schoonmakers Center Parcs voeren actie

De schoonmakers van Center Parcs Heijderbos in het Limburgse Gennep gaan actie voeren. Ze zijn boos omdat hun CAO nog steeds niet wordt nageleefd. Ze liggen al maanden in de clinch met hun Duitse werkgever Menke. Die nam het schoonmaakwerk in januari over van een Nederlands schoonmaakbedrijf.

200 schoonmakers zeggen dat ze nog achterstallig loon en toeslagen tegoed hebben van hun werkgever. Center Parcs en Menke hebben inmiddels een stuurgroep opgericht om de problemen zo snel mogelijk op te lossen, maar dat is voor vakbond FNV Bondgenoten niet genoeg. Volgens de FNV zijn in april gedane toezeggingen ook niet werden nageleefd.

"Er wordt een verschil gemaakt tussen Duitse mensen en Nederlandse mensen. De Duitsers krijgen een euro per uur minder, geen vakantiegeld en geen enkele toeslag. De Nederlanders hebben nog heel veel loon en toeslagen tegoed. Ook wachten zieke mensen nog altijd op hun ziekengeld"
, zegt Ron Meyer, bestuurder van FNV Bondgenoten.

Van Basten: "Erg jammer"

Marco van Basten heeft laten weten dat hij het erg jammer vindt dat Ryan Babel niet mee kan naar het EK. De linkeraanvaller van Liverpool scheurde zijn enkelbanden vandaag op de training.

De bondscoach was de laatste tijd juist zeer tevreden over Babel. "Hij heeft de laatste weken aardige dingen laten zien. Het is heel jammer dat hij er niet meer bij is." Het incident kwam nogal onverwachts aldus de toekomstig Ajax-trainer: "Er ging geen contact met een andere speler aan vooraf. Een directe oorzaak is niet aan te wijzen. Wellicht een gevolg van een soort van vermoeidheid, zo aan het einde van het seizoen."

De verwachting is dat er een verdediger bij de groep zal komen als vervanger van Babel. Van Basten zei namelijk graag iemand uit de oorspronkelijk 29-koppige selectie mee te nemen. Het zou niet logisch zijn om Danny Koevermans (spits) en Sander Boschker (doelman) op te roepen. Dan blijven Khalid Boulahrouz, Urby Emanuelson, Kew Jaliens en Denny Landzaat over. Opvallend is dat er dan drie verdedigers en ťťn middenvelder overblijven om uit te kiezen. Boulahrouz was de laatst van deze mannen die uit de selectie viel en maakt daarom waarschijnlijk de meeste kans.

Gejatte fiets terecht, eigenares heeft pech

De fiets van een 53-jarige Groningse werd onlangs gestolen. Om geld van de verzekering te krijgen, moest ze echter een tweede fietssleutel aanvragen. Omdat dit enige tijd zou duren, deed ze pas op 8 mei aangifte van de diefstal.

Wat de vrouw niet kon weten, was dat de fiets twee weken daarvoor al was teruggevonden. De politie had namelijk de dertienjarige dief reeds in de kraag gevat. Ook bleek haar fiets in een heel andere straat te zijn gestolen dan die zij beweerde.

Pas bij het doen van de aangifte werd duidelijk dat de vrouw had getracht de verzekering op de lichten. De vrouw hangt nu een aanklacht wegens verzekeringsfraude en het doen van een valse aangifte boven het hoofd.

[Giro] Derde ritzege Sella

Emanuele Sella heeft zijn derde ritzege in de Ronde van ItaliŽ geboekt. Hij won vandaag de laatste bergrit.

Het parcours beloofde een spectaculaire etappe. Onder meer de Gavia, het dak van deze Giro, en de zeer steile Mortirolo moesten beklommen worden. Maar het echte spektakel bleef uit de positie van Alberto Contador, de leider in het algemeen klassement, werd geen moment bedreigt. De nummer drie van het klassement, Danilo Di Luca, moest zelfs lossen op de Mortirolo en zakt in het klassement naar de zevende plaats.

Op de slotbeklimming ging Sella in de aanval en met succes. Gilberto Simoni ging nog wel in de tegenaanval, maar slaagde er niet in bij Sella te komen. Die kwam daardoor solo over de streep en boekte zo zijn derde ritzege. Morgen is de slotetappe in Milaan. In een vlakke tijdrit van 28,5 kilometer moet Contador de zijn leidende positie gaan verdedigen op Riccardo RiccÚ, de voorsprong is slechts vier seconden.


Uitslag twintigste etappe:

#NaamLandPloegTijd
1Emanuele Sella ItaCSF6.52,45
2Gilberto Simoni ItaDiq+1.02
3Joaquin RodriguezSpaCai+1.21
4Riccardo RiccÚItaSdv+1.30
5Alberto Contador SpaAstZ.t

Algemeen klassement na de twintigste etappe:

#NaamLandPloegTijd
1Alberto Contador SpaAst89.23.25
2Riccardo RiccÚItaSdv+0.04
3Marzio BruseghinItaLam+2.00
4Franco PellizottiItaLiq+2.05
5Emanuele Sella ItaCSF+2.35

Olympisch team wint wel van Portugal

Nederland heeft in Zweden gewonnen van Portugal. Het Olympisch elftal is op het vierlandentoernooi om zich voor te bereiden op de strijd in Beijing.

Doelpunten kwamen van Jermaine Lens en Nordin Amrabat, wat betekende een 2-0 winst. Eerder verloor het elftal met 2-1 van Frankrijk en speelde het bloedeloos gelijk tegen het gastland.

Bakkal, Maduro en Opdam bleven met blessures aan de kant.

FOK!Blog Babe Battle #78

Jullie mogen weer kiezen. Het principe weten jullie ondertussen wel: twee foto's, twee dames en maar één kan er winnen. Jullie bepalen welke van deze twee schoonheden morgen in al haar glorie op de weblog komt te staan. Stemmen kan tot morgen 17.00 uur. Daarna worden de stemmen geteld. Bij een gelijke stand bepaald een geheel onafhankelijke jury wie de winnaar is.

In de linkerhoek hebben we Sam en in de rechterhoek Jenya. Wie willen jullie morgen om 18.00 uur zien?

Ex-amen

Pulsore stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Op school was het gewoon ontspannen en gezellig. Die mensen met "stresss" in hun msn-naam hadden zichzelf - en anderen - moedwillig gek zitten maken. Toen was het plots kwart voor negen en kon het eerste examen van start gaan.
Gedwee en mak als een kudde schapen worden we door de herder-surveillant de gymzaal in gedreven. Pak je spullen, zit, zwijg en ploeg je door je eerste examen heen: Nederlands. De enveloppen mogen pas open als iedereen er een heeft, maar een handige Harry probeert alvast de doorschijnende pagina's te ontcijferen.

Rechter opgelicht door nepsmerissen

Twee nepsmerissen hebben afgelopen week een rechter uit Cambodja, die op verzoek van de Nederlandse regering naar Den Haag was afgereisd, voor vijftienhonderd dollar opgelicht. De opgelichte man, die deel uitmaakte van een delegatie van internationale rechters, was op bezoek bij het Asser Instituut, dat een toonaangevend onderzoeksorgaan op het gebied van internationale wetgeving is. Het slachtoffer waande zich veilig in Den Haag, stad van recht, vrede en veiligheid, maar kwam van een koude kermis thuis.

Afgelopen woensdag trok het slachtoffer samen met drie landgenoten de stad in alwaar hij werd aangehouden door twee mannen gestoken in politie-uniform en zich ook als dusdanig legitimeerden. Zij verzochten de rechter zijn portemonnee af te geven omdat zij hem op drugsbezit wilden controleren. De rechter gaf hier gehoor aan, maar toen hij hem terugkreeg bleek er 1500 van de 2700 aanwezige dollars verdwenen te zijn. Hoewel de man nog om hulp schreeuwde, wisten de daders te ontkomen in een auto.

Bij een grenswisselkantoor heeft de politie beelden van de vermoedelijke daders weten te achterhalen. Bij het bewuste kantoor zou het geld omgewisseld zijn voor euro’s. Woordvoerder Wim Hoonhout van de politie Haaglanden verklaarde: “Aan de hand van de beelden proberen we hun identiteit te achterhalen”.

Met dank aan DJMO voor de herschreven submit.

Preventieve aanhoudingen Anderlecht

In de Brusselse wijk Anderlecht zijn gisteravond preventieve aanhoudingen verricht. Ongeveer honderd mensen zijn gearresteerd om een herhaling van de rellen van vorige week zaterdag te voorkomen. Bij de politieactie zijn ook molotovcocktails en wapens in beslag genomen.

Al geruime tijd zijn er spanningen tussen de fans van voetbalclub Anderlecht en Noord-Afrikaanse jongeren die in de omgeving van het stadion wonen. Vorige week kwam het in de Brusselse wijk tot gevechten tussen deze twee groepen. Bij deze gevechten raakten 24 mensen gewond, veertien van hen waren politieagenten. Er zijn daarbij ongeveer tweehonderd personen gearresteerd.


Met dank aan kL0j00h voor de submit.

Premier: taakstraf vervullen in eigen buurt

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar die over de schreef gaan en een taakstraf krijgen, moeten deze zo veel mogelijk in hun eigen buurt vervullen. Daarvoor pleitte premier Jan Peter Balkenende (CDA) zaterdag in een toespraak voor het CDA-congres, dat in het teken stond van respect. "Hufterigheid is onze vijand."

Nu wordt de taakstraf nog te vaak op een anonieme locatie vervuld, hield Balkenende zijn gehoor in het Utrechtse Beatrixheater voor. De maatregel zou effectiever zijn als die in de eigen buurt van de jeugdige raddraaiers wordt uitgevoerd, 'waar familie en vrienden wonen'. Jongeren die zich hebben misdragen, worden dan ook direct geraakt in hun reputatie. Het zorgt daarnaast voor meer betrokkenheid van de buurt, stelde de premier. Ook moeten de jonge crimineeltjes opdraaien voor de kosten en de schade.

Balkenende richtte zich aan het eind van zijn betoog over respect, normen en waarden specifiek op de jeugd. "Respect kent een vriendelijke, maar ook een strenge kant. Daar hoort het grenzen stellen en handhaven bij. En dat doen we ook bij jongeren."

Daarom worden kinderen tussen de 10 en 12 die stelselmatig probleemgedrag vertonen als het aan de premier ligt ook harder aangepakt. Het gaat dan om delicten als brandstichting, winkeldiefstal, pesten, bekladden en fysiek geweld. Een op de drie jeugdigen uit deze groep misdraagt zich minimaal een keer per jaar ernstig of pleegt een misdrijf, zei Balkenende. "Er ontstaat een harde kern in de dop die dreigt af te glijden."

Voor het eind van dit jaar dient CDA-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin een wet in die het mogelijk maakt om kinderen uit deze leeftijdscategorie aan te pakken die 's avonds laat rondhangen op straat en overlast vertonen. De politie mag hen dan onder dwang naar huis brengen en de ouders aanspreken op het gedrag. Wanneer dit voor een tweede keer gebeurt, gaat er iemand van Bureau Jeugdzorg mee en bij een derde maal wordt de officier van justitie ingeschakeld. Ook moeten de ouders dan opdraaien voor de kosten van de toegebrachte schade.

Landmachtdagen te groot succes

De belangstelling voor de Landmachtdagen in Oirschot was vandaag zo groot, dat Defensie mensen opriep om niet meer te komen. De Landmacht adviseert het publiek een eventueel bezoek uit te stellen tot morgen. Er waren zo'n 50.000 mensen op het terrein. Meer kon er niet meer bij.

De wegen rond Eindhoven raakten vanochtend compleet verstopt door de grote belangstelling. Defensie verwacht dat er vandaag en morgen in totaal zo'n 100.000 mensen op de Landmachtdagen in Oirschot af komen.

Aan de hand van demonstraties krijgen mensen een beeld van wat de landmacht allemaal doet. Toch is het niet voor iedereen even leuk afgelopen. Een vrouw raakte gewond geraakt bij een tandemsprong met een parachutist. Ze brak haar enkel bij de landing.

Sid Meier meest succesvolle games creator ooit

Veel prijzen won Sid Meier al in zijn carriŤre met het ontwerpen van videogames. Door successeries als Pirates, Railroad Tycoon en Civilization kreeg hij al een ster op de Walk of Game en een lifetime achievement award op de Game Developers Conference. Door zijn vele successen wordt Meier nu opgenomen in het Guinness World Records Gamer's Edition 2008. Hij heeft namelijk meer prijzen gewonnen als game creator dan welke andere ook wereldwijd. Hoeveel dit er zijn werd niet door Take Two of de redactie van het boek bekend gemaakt. Wat wel genoemd werd waren de eerder genoemde prijzen en zijn opname in de Academy of Interactive Arts and Sciences' Hall of Fame in 1999 en Computer Museum of America's Hall of Fame in 2002.

Het volgende deel in Sid Meiers Civilization-serie, Civilization: Revolution, verschijnt deze zomer op de PlayStation 3 en Xbox 360.EK: Ryan Babel haakt geblesseerd af

Ryan Babel moet het EK voetbal, dat volgende week zaterdag van start gaat, noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan. De aanvaller van het Nederlands Elftal scheurde zaterdag tijdens de training in Hoenderloo zijn enkelbanden. De speler van Liverpool moet minimaal een aantal weken rust houden.

De technische staf van Oranje heeft de mogelijkheid om een vervanger op te roepen, maar vooralsnog is hier nog niets over bekend. Eerder deze week maakten de bondscoaches van Oranje, Marco van Basten en John van 't Schip, de definitieve selectie bekend. Afgelopen woensdag kreeg Babel rugnummer 21 toebedeeld.

Het Nederlands Elftal speelt zondagmiddag de laatste oefeninterland tijdens de voorbereidingen op het EK voetbal tegen Wales. De spelers en staf zullen dinsdagmiddag richting Zwitserland vertrekken. Op 9 juni speelt Oranje de eerste wedstrijd tegen Italië.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!voetbalmanager!

'Rokers Nigeria zijn de sigaar'

Vanaf morgen is het in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja ten strengste verboden in het openbaar te roken. Wie toch publiekelijk een sigaret opsteekt kan achter tralies belanden, zo meldde een regeringsfunctionaris vandaag.

"We gaan mensen die in openbare gelegenheden roken arresteren en vervolgen", aldus de zegsman. Politiemensen hebben de opdracht gekregen toe te zien op naleving van wet tegen het roken. Sigarettenreclame was al eerder verboden. Ook deze wet is één van de inspanningen van de regering om het roken tegen te gaan. Het beleid tegen het roken is de afgelopen jaren sterk geïntensiveerd in Nigeria.

Met dank aan bierspons voor de submit.

Arrestaties bij manifestatie Oss

Bij de tegendemonstratie van Comité artikel 1, die tegelijkertijd plaats vond met de demonstratie van de Nederlandse Volks Unie (NVU) vandaag in Oss, zijn talloze arrestaties verricht. De manifestatie van tegenstanders van de extreemrechtse partij is uitgelopen op schermutselingen.

De NVU demonstreerde vandaag in Oss tegen de komst van Oost-Europeanen naar Nederland. Omdat de SP zich in deze discussie stil houdt, vindt de NVU het nodig van zich te laten horen. Comité Artikel 1, had aangekondigd hierbij aanwezig te zijn met een tegendemonstratie. Zij hielden een lawaaimanifestatie bij het NS-station in Oss en liepen daarna richting het politiebureau. Alle vijftig actievoerders zijn toen aangehouden.

Comité Artikel 1 had voor de demonstratie van minder dan een uur een vergunning gekregen, voor de mars was echter geen vergunning afgegeven. Toen de actievoerders bij het politiebureau aan kwamen werd het gesommeerd uiteen te gaan. De demonstranten weigerden dit, waarop de politie hen één voor één arresteerde.

Tijdens de manifestatie was de Mobiele Eenheid aanwezig. Ook hing er boven Oss de hele middag een helikopter van de politie. De manifestatie en de schermutselingen hebben veel belangstelling getrokken van het publiek.

Een filmpje van deze arrestaties is hier te zien.

Met dank aan FOKwa voor de submit.

[Giro] Andreas KlŲden stapt af

Andreas KlŲden heeft opgegeven in de Giro d'Italia.

KlŲden stond dertiende in het algemeen klassement, op ruim twaalf minuten van zijn ploeggenoot Alberto Contador. De 32-jarige Duitser had last van een verkoudheid. "Hij is de hele week al verkouden", aldus een woordvoerder van Astana. "Hij heeft zich de afgelopen week volop ingezet om de roze trui te verdedigen. Dat heeft hem uiteindelijk opgebroken."

[RG]Sharapova simpel verder

Maria Sharapova heeft zonder al teveel moeite de vierde ronde bereikt van Roland Garros. Ze klopte de Italiaanse Karin Knapp.

De Russische nummer ťťn van de wereld won simpel in twee sets, 7-6 (4) 6-0. Het was de eerste keer dit toernooi dat Sharapova geen set afstond. In de vierde ronde treft ze haar landgenote Dinara Safina. Die klopte de Chinese Jie: 6-2 7-5. Van de vijf eerdere ontmoetingen won Sharapova drie keer.

Skydivers overleven crash vliegtuig

Negen parachutisten hebben gisteren een crash van hun vliegtuig in Spanje overleefd door uit het toestel te springen toen dat een vleugel verloor. Het vliegtuig stortte vervolgens neer waardoor de piloot en een van hun teamgenoten om het leven kwamen.

Vier van de overlevende skydivers raakten gewond, van wie twee ernstig, aldus de Spaanse autoriteiten. Het toestel stortte door nog onbekende oorzaak neer vlakbij een vliegveld in de regio Lillo in het midden van Spanje. Het eenmotorige vliegtuig stortte al tollend neer nadat het een vleugel had verloren, aldus Spaanse media. Op de grond vloog het in brand. De parachutist die omkwam, zat in de stoel van de co-piloot en kon daardoor waarschijnlijk het vliegtuig niet meer verlaten.

Het parachutistenteam, dat volgens de krant ABC zeer ervaren was, had donderdag boven de hoofdstad Madrid nog reclame gemaakt voor het Britse tv-station Channel 4.

Boekencollectie TU overleeft brand

De spullen uit de bibliotheek en het prentenkabinet van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft lijken de grote brand van 13 mei te hebben overleefd. Een woordvoerder van de universiteit meldde dat vanochtend, toen de berging van de duizenden historische boeken, prenten, kaarten en schetsen werd afgerond.

Na de brand werd gevreesd dat de collectie gehavend uit de strijd zou komen. "Zoals we het nu bekijken, is alles ongeschonden'', aldus de zegsman. De spullen worden nog door een gespecialiseerd bedrijf onderzocht.

De berging van de collectie liet op zich wachten vanwege het instortingsgevaar in het zwaar gehavende faculteitsgebouw. Eerder werd al wel de verzameling meubelstukken van beroemde ontwerpers als Rietveld en Le Corbusier vrijwel ongeschonden uit de puinhopen gehaald. Deze collectie is miljoenen waard.

Een gespecialiseerd bedrijf was gisteren begonnen met het weghalen van de collectie in de bibliotheek en het naastgelegen prentenkabinet. Alleen al de bibliotheek bestaat uit een verzameling van ongeveer 40.000 titels uit de 17e, 18e en 19e eeuw.

Hilversum smijt nog steeds met belastinggeld

Publieke omroepen hebben maling aan de Balkenende-norm. Deze norm houdt in dat openbare bestuurders en medewerkers van publieke omroepen niet meer mogen verdienen dan de minister-president. Echter, de salarissen van presentatoren bij de publieke omroep zijn juist gestegen.

Het hoogste salaris bij de publieke omroep werd vorig jaar verdiend door een presentator van de NOS, wie dat is wil de omroep niet zeggen. De persoon in kwestie zag 356.000 euro op het loonstrookje staan. Zes gezichten van de VARA zaten in 2007 boven de Balkenende-norm, waarmee zij meer verdienden dan de premier. Goed verdienende VARA presentatoren zijn onder andere Matthijs van Nieuwkerk, Paul de Leeuw en Paul Witteman.

Een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zegt dat de norm vooral geldt voor bestuurders van publieke omroepen en niet voor presentatoren. "Presentatoren worden marktconform beloond, een systeem dat moeilijk te doorbreken is met de komst van de commerciële omroepen. Maar je moet als bedrijf ergens een streep trekken."

Open dagen landmacht: vrouw gewond

In Oirschot is vandaag tijdens de open dagen van de landmacht een vrouw gewond geraakt bij een parachutesprong. De vrouw had bij een radiozender een tandemsprong gewonnen. De sprong ging onder begeleiding van een landmachtinstructeur, maar de vrouw trok haar benen niet goed in bij de landing. De vrouw is volgens een woordvoerder van de landmacht met een gebroken been naar het ziekenhuis gebracht.

Er gebeuren vaker ongelukken tijdens open dagen van de landmacht. Tijdens de landmachtdagen van vorig jaar kwam een sergeant van de Luchtmobiele Brigade om het leven bij een demonstratie. Er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek naar een militair die mogelijk betrokken zou zijn bij het ongeluk.

Gerrard wil versterkingen voor Liverpool

Steven Gerrard is van mening dat Liverpool er alles aan moet doen om Gareth Barry te contracteren. De middenvelder speelt nu nog in het shirt van Aston Villa en wekte een tijdje geleden de interesse van de ploeg uit Liverpool.

Gerrard is van mening dat de komst van Barry goed zou zijn voor zowel de ploeg als hemzelf. "Barry is een fantastische speler. Hij zou van ons een beter team maken. Voor hemzelf is het belangrijk dat hij op Champions League niveau gaat spelen. Barry is 27 en toe aan een nieuwe stap."

The Reds legden eerder ook al een bod bij Aston Villa neer, maar dat werd afgewezen. Gerrard voerde de druk op de managers van Liverpool daarom nog wat verder op. "We hebben al twee jaar geen prijzen meer gewonnen. Dat betekent dat we ons moeten versterken. Gareth is van hetzelfde niveau als Fernando Torres en die heeft ons dit seizoen veel sterker gemaakt."

Donadoni: "We speelden wat naÔef"

Roberto Donadoni is van mening dat ItaliŽ nog niet helemaal klaar is voor het EK voetbal, dat volgende week zaterdag van start gaat. De bondscoach van de Italianen deed deze uitspraak na de gewonnen oefeninterland tegen BelgiŽ (3-1).

"We speelden wat te naÔef", aldus Donadoni na afloop. De Italiaanse bondscoach begon het duel tegen de Belgen met drie spitsen, namelijk Mauro Camoranesi, Luca Toni en Antonio di Natale. Alleen de laatstgenoemde speler wist tweemaal het net te vinden.

Na de thee koos de bondscoach van de Italiaanse ploeg voor twee spitsen, te weten Toni en Alessandro del Piero. Antonio Cassano werd daar vlak achter geposteerd. "Nu heb ik ook een andere speelwijze als mogelijkheid", aldus de oefenmeester.

ItaliŽ speelt op 9 juni haar eerste duel op het Europees kampioenschap voetbal, dat in Oostenrijk en Zwitserland wordt gehouden, tegen het Nederlands Elftal.

'Sno kan uit diverse ploegen kiezen'

Evander Sno hoeft zich de komende periode niet druk te maken over zijn toekomst. Een aantal buitenlandse clubs heeft serieus interesse getoond voor de middenvelder van Celtic.

Volgens geruchten zou zicht onder deze ploegen ook FC Porto bevinden. Verder zouden ook een aantal Spaanse ploegen uit de Primera Divisiůn een gooi doen naar Sno. Toch is een vertrek nog niet helemaal zeker, aangezien de middenvelder nog niet weet of hij Celtic wil verlaten.

Sno wil eerst van Gordon Strachan, manager van de Schotse kampioen, weten wat zijn plannen voor volgend seizoen zijn. De 21-jarige voetballer, die de jeugdopleiding van Feyenoord doorliep, droeg in de Eredivisie het shirt van NAC Breda.

[Ubidays 2008] Konijnen laten zien hoe je met ze moet spelen

Op de Ubidays toonde Ubisoft ons de eerste beelden van het derde deel in de waanzinnige Raving Rabbids-serie. We zagen toen het dansen en glijden demonstreerd worden door een man in een erg strak pak. Omdat de Rabbids van mening waren dat dit niet goed genoeg aan gaf hoe de game nu eigenlijk werkt, heeft Ubisoft een paar screenshots vrijgegeven waarop de gestoorde konijnen zelf laten zien hoe het spel moet.Alleen Duitsers in hotel: schadeloosstelling

Een Britse toerist die met zijn gezin op het Griekse eiland Kos in een duur hotel verbleef waar alleen Duitsers zaten, heeft van een rechtbank een schadeloosstelling toegewezen gekregen van 750 pond (956 euro). Dat heeft het blad The Sun vandaag bericht.

Volgens de Brit was het voor zijn vrouw en drie dochters onmogelijk om in het hotel yogalessen te nemen en een cursus windsurfen te doen, omdat er alleen Duits gesproken werd. Voor het gezin was de vakantie verpest, omdat het niet optimaal kon profiteren van de faciliteiten, aldus de boze Brit.

De man had verwacht dat er ook Engels gesproken werd, omdat de brochure in deze taal was opgesteld. De rechter gaf hem gelijk en vond dat er daarom sprake was van misleidende informatie en contractbreuk. De rechter bepaalde daarom dat de reisorganisatie een schadeloosstelling moet betalen.

De toerist zei na afloop geen racist te zijn en dat hij het ook niet leuk zou hebben gevonden als in het hotel alleen maar Britten zaten.

Wales mist drie vaste krachten

Wales zal aanstaande zondag, tijdens de oefeninterland tegen het Nederlands elftal, een aantal vaste krachten moeten missen. In de Rotterdamse Kuip zullen Owain Tudur Jones, Carl Fletcher en Brian Stock niet in actie komen.

Jones en Fletcher zijn beide geveld door een enkelblessure. Stock heeft teveel last van zijn rug en moet ook verstek laten gaan. John Toshack, bondscoach van Wales, kan overigens wel over Carl Robinson, Boaz Myhill en Sam Ricketts beschikken. Het trio deed afgelopen woensdag niet mee in het oefenduel tegen IJsland (1-0).

Ecclestone: "Mosley moet opstappen"

Bernie Ecclestone, de grote baas van de Formule 1, wil dat Max Mosley zijn functie per direct neerlegt. De voorzitter van de internationale autosportfederatie (FIA) ligt al een aantal weken zwaar onder vuur. De aanleiding hiervoor is het seksschandaal, waarbij de Engelsman betrokken is.

"Het is spijtig dat hij zelf die beslissing nog niet heeft genomen," was de ongezouten mening van Ecclestone. "Iedereen die belangen heeft in de Formule 1 vindt dat hij moet vertrekken."

Mosley denkt echter nog niet aan opstappen en hoopt op 3 juni, tijdens het jaarlijkse congres van de FIA, voldoende steun te krijgen om aan te blijven als voorzitter van de bond.

[RG] Kuznetsova door naar vierde ronde

Svetlana Kuznetsova heeft zich voor de vierde ronde van Roland Garros geplaatst. De Russin nam het op tegen haar landgenote Nadia Petrova en had hiervoor slechts twee sets nodig. De standen waren 6-2 en 6-1.

Kuznetsova geldt dit jaar als ťťn van de kandidaten voor de titel. Twee jaar geleden reikte de Russin tot de finale van het tennistoernooi in Parijs. Vooralsnog wist de 22-jarige tennisster slechts ťťn grandslam te winnen, namelijk de US Open van 2004.

In de vierde ronde van Roland Garros strijdt Kuznetsova tegen Victoria Azarenka uit Wit-Rusland. Zij was in de derde ronde veel te sterk voor de Italiaanse Francesca Schiavone (6-1 en 6-1).

Van der Sar: "Teveel aandacht voor verdediging"

Edwin van der Sar heeft toegegeven dat de defensie van het Nederlands Elftal nog niet helemaal stabiel is. Toch is de doelman van Oranje ook van mening dat de vaderlandse media naar het gehele elftal moet kijken in plaats van ťťn linie.

"Er wordt te veel aandacht aan de verdedigers op zich geschonken. Terwijl iedereen toch weet dat je als team verdedigt. We doen het samen," liet de doelman in een reactie weten. Van der Sar bekritiseerde overigens geen enkele ploeggenoot. "Zoiets kan je toch niet van me verwachten. We doen het samen."

Van der Sar vervolgt met de woorden: "We balanceren op een dun koord, omdat we zoveel mogelijk willen profiteren van onze offensieve kwaliteiten. Maar we mogen onze taken bij balverlies niet uit het oog verliezen. We geven daarbij inderdaad te veel kansen weg. Daarom zoeken we naar een modus tussen aanvallen en verdedigen. Nee, die is nog niet gevonden. Maar we hebben nog negen dagen voordat ItaliŽ voor onze neus staat."

Jacht gezonken na lekke wc

In de haven van het Gelderse Lochem is gisteren op spectaculaire wijze een jacht gezonken. Door een defect voerde het toilet van het scheepje geen afvalwater af. In plaats daarvan zoog de wc juist water op.

Gelukkig was de eigenaar op het moment van zinken niet aan boord. Hij kreeg het verhaal pas later via de politie te horen. Een kraan heeft de boot uit het water gehaald. De politie kon niet zeggen hoe groot het gevaarte was.

Winkel weigert 'haatzaaiend' kinderboek Hirsi Ali

Zoals FOK! donderdag al meldde is deze week het eerste kinderboek van de hand van oud-VVD-Kamerlid  Ayaan Hirsi Ali verschenen. In 'Adan en Eva' behandelt Hirsi Ali de schaduwkanten van de multiculturele samenleving. Lezertjes vanaf 10 jaar worden geconfronteerd met de wederzijdse keiharde vooroordelen die de vriendschap tussen een Marokkaanse moslimjongen en een joods meisje uit Amsterdam in de weg staan. En de imam aarzelt niet een tik uit te delen.

Het kinderboek zal echter niet te koop zijn in kinderboekhandel De Boekenwurm uit Maastricht, de enige gespecialiseerde kinderboekwinkel in Limburg. Eigenaresse Hanneke Koene was na het lezen zo ''woest'' dat ze er niet over piekert het te verkopen. Volgens Koene vergroot Hirsi Ali in haar boek culturele meningsverschillen uit ''met het doel om haat te zaaien”. Koene: ''Ik heb met Adan en Eva niet iets moois voor kinderen in handen, maar alleen maar een middel om een politieke boodschap over te brengen. Daarnaast is het ook nog eens een héél erg slecht geschreven, dun mormel van een boek''.

Haatzaaien is in Nederland een strafbaar feit. Maar voor zover bekend zijn er nog geen aanklachten over het boek ingediend.  Het kinderboek is overigens wel in te zien in De Boekenwurm. Het proefexemplaar, van wat Koene ''een volkomen liefdeloos'' boek noemt, ligt ter inzage in haar winkel. ''Maar mensen kunnen het niet bij mij bestellen. Dat weiger ik. Ik wil op geen enkele wijze aan dit boek geld verdienen'', aldus Koene vandaag in NRC Handelsblad.

Zie voor meer info over de inhoud, het nieuwsbericht van donderdag.

 

''Volkomen liefdeloos''

TV-première: TBS

De Nederlandse film zit in de lift. Oorlogsdrama Zwartboek won drie Gouden Kalveren en had binnen vier dagen 100.000 bezoekers en ook de romantische komedie Alles is Liefde deed het erg goed. Nu is er dan het psychologische thrillerdrama TBS over een TBS-er op de vlucht die, om uit handen van de politie te blijven, een 13-jarig meisje gijzelt. De film komt van regisseur Pieter Kuijpers (Van God Los) en heeft in de hoofdrollen Theo Maassen (Minoes) en de 14-jarige Lisa Smit.


Taxichauffeur laat eigen inbreker meerijden

Een Chinese taxichauffeur heeft een man die zojuist bij zijn huis had ingebroken, per ongeluk laten meeliften in zijn taxi. Rond drie uur 's nachts pikte Chen zijn criminele inzittende op bij een bushalte in Huainan. "Hij had veel huishoudtoestellen bij zich, dus hielp ik hem nog een handje om alles in de taxi te steken. Het viel me wel op dat hij ook een vis zonder staart bij zich had, de gelijkenis met het exemplaar in mijn diepvriezer was treffend. Op dat moment moest ik er nog om lachen dat die gedachte bij me opkwam."

De beste man vertelde dat hij op de terugweg was van een reis naar zijn woonplaats en wenste bij een andere bushalte weer te worden afgezet. Pas toen Chen bij thuiskomst de enorme chaos ontdekte, en merkte dat naast vele spullen ook de opmerkelijke vis was verdwenen, ging er bij hem een lampje branden. Gelukkig liep voor hem alles toch nog goed af, want de 56-jarige inbreker is later alsnog gepakt.

Tilburg wil opheldering over 'homorazzia'

Burgemeester Ruud Vreeman van Tilburg wil opheldering van zijn korpschef Frans Heeres over een 'homorazzia' door de politie. Daarbij doorzocht de politie donderdagavond twee parkeerplaatsen langs de A58 en het achtergelegen bos.

Een woordvoerder van de gemeente bevestigde vandaag dit bericht uit de Volkskrant. De parkeerplaats is populair bij homo's op zoek naar seks. Bij de actie spoorde de politie 25 mannen op van wie de namen werden genoteerd. Drie personen werden aangehouden. Een van hen liet zijn geslachtsdeel zien, een ander had geen legitimatiebewijs. De derde reed op een crossmotor in op de politie en was van plan om homo's agressief te bejegenen.

Volgens getuigen zouden de homoseskuelen ''als wild vee'' zijn opgedreven. Aanleiding waren klachten van omwonenden en parkerende vrachtwagenchauffeurs over onzedelijke handelingen en vernielingen in het aangrenzende bosgebied.

Vreeman wil weten wat er precies gebeurd is. ''Het is niet zijn bedoeling de politie onder druk te zetten'', aldus zijn woordvoerder. ''Ook de korpschef wil weten wat er aan de hand was.'' Een woordvoerder van de politie zei zaterdag dat het korps de actie uitgebreid gaat evalueren naar aanleiding van binnengekomen negatieve reacties.

Flink wat actie in Space Siege-trailer

SEGA heeft deze week de tweede trailer vrijgegeven van de post-apocalyptische sci-fi RPG Space Siege, welke in ontwikkeling is bij Gas Powered Games. Deze legt duidelijk de nadruk op de actie in de game en de oorlog tussen de mensheid en een nog onbekend buitenaards ras.

Space Siege staat gepland voor een release op 29 augustus.

Space Siege speelt zich af in de krappe ruimtes van de Armstrong, een van de laatste colonisatieschepen welke door de ruimte zwerft, nadat de aarde vrijwel volledig verwoest is door een onbekend alienras. Als speler kruip je in de huid van Seth Walker,een cybernetics engineer die als een van zijn taken heeft het redden van de mensheid. Gedurende het spel krijgt je keuzes om delen van je eigen menselijkheid op te geven voor cybernetic upgrades, zodat hij in staat is om de mensheid te redden. De vraag resteert, kan hij zijn eigen menselijk wel behouden terwijl hij daar mee bezig is.

Examens: ruim 82.000 klachten

Het LAKS, Landelijk Aktie Komitee Scholieren, heeft tijdens de eindexamens in totaal 82.000 gegronde klachten binnen gekregen. Vorig jaar waren dit er nog 92.000. In totaal kwamen er dit jaar 100.000 klachten binnen.

Er werd verreweg het meest geklaagd over het vwo-examen aardrijkskunde, dat 6392 klachten opleverde. Met name onduidelijke vraagstellingen zorgen hierbij voor veel klachten, waardoor scholieren veel tijd verloren. Over het examen Nederlands voor havo scholieren werd voornamelijk geklaagd over spelfouten in het examen. Dit examen scoorde 5340 klachten.

Volgens het LAKS hebben de stakingen in het openbaar vervoer tijdens de examens niet voor grote problemen gezorgd. Er is, voor zover bekend, niet één keer geklaagd over een gemist examen. Klagen over examens kan telefonisch tot vrijdag, via internet is klagen het hele jaar door mogelijk.

Duitse politie pakt Nederlandse qat-dealer

De Duitse politie heeft een Nederlander en een Deen gearresteerd omdat ze rondreden met in totaal bijna vijftienhonderd kilo qat. De bladeren en takjes met stimulerende werking waren bedoeld voor de Deense markt en zouden daar volgens de politie naar schatting negentigduizend euro hebben opgeleverd. In Duitsland is, anders dan in Nederland, het bezit van en de handel in qat verboden.

De Nederlander werd met zijn vrachtwagen aangehouden bij een reguliere verkeerscontrole in de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein. De Duitse politie stelde vast dat de 32-jarige man meermaals was opgepakt voor het smokkelen van qat. Omdat er geen opsporingsbevel was en hij geen qat bij zich had mocht hij verder rijden richting Denemarken.

Korte tijd later werd een Deen in een bestelbusje met Nederlands kenteken aangehouden. In het busje lag bijna vijftienhonderd kilo qat. De 30-jarige man, die met de plantjes op weg was naar zijn thuisland, werd opgepakt. De politie zag een verband met de Nederlander en spoorde hem op. Ook hij werd opgepakt.

Het duo is intussen op vrije voeten. De Duitse douane buigt zich verder over de zaak. De qat wordt vernietigd.

Bladeren en takjes van de qatplant worden gekauwd, veelal door Somaliërs. De plant zelf is in Nederland legaal maar de werkzame stoffen zijn verboden.

Van Geel bepleit nieuw Deltaplan

Een nieuw Deltaplan is noodzakelijk om Nederland ook op langere termijn beter te beschermen tegen het water. De komende decennia en zonodig deze kabinetsperiode moet daarvoor extra geld worden uitgetrokken. Dat stelt CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel vandaag.

Tijdens het congres van zijn partij in Utrecht zal hij vanmiddag zijn plan toelichten. Volgens Van Geel zijn tientallen miljarden nodig voor extra maatregelen tegen de stijgende zeespiegel. Hier en daar een dijk verhogen is in zijn ogen niet voldoende. Hij voorziet een ''majeure operatie'' met mogelijk nieuwe sluizen, duinen, dijken en zand-aanwas.

Vrouw van 101 verlengt rijbewijs

De naar eigen zeggen 'oudste chauffeur ter wereld' mag tot 2011 blijven rondrijden. De 101-jarige vrouw uit de Amerikaanse staat Florida heeft namelijk net haar rijbewijs laten verlengen.

Lilian Cox rijdt al bijna een eeuw in auto's. Al in 1915 nam ze voor het eerst achter het stuur plaats. En ze rijdt ze nog steeds in Tallahassee, op de stoel van haar 24 jaar oude brikkie.

Vanwege dit heuglijke feit kreeg ze een uitnodiging van talkshowhost Jay Leno om de opnames van zijn 'Tonight Show' bij te wonen. Cox wil graag komen opdraven, zij het op één voorwaarde. Ze eist te worden opgehaald in een limousine.

Tichelaar boos op eigen PvdA-fractie

Voormalig PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar is verbolgen over het feit dat er binnen de fractie al gediscussieerd werd over zijn opvolging toen hij nog niet eens was geopereerd. Tichelaar onderging eerder een meervoudige bypassoperatie.

,,Echt ongelooflijk, direct ging het gerucht rond: die komt nooit meer terug. Ik was nog niet geopereerd of het was al met mij afgelopen'', aldus Tichelaar vandaag in een interview in de Volkskrant. Op de vraag wat hij toen dacht, antwoordt hij: ,,Nu ken ik Den Haag weer zoals het is. Dat collega's niet het fatsoen hebben hun ambities binnen te houden tot je geopereerd bent. Terwijl ze weten dat die verhalen mij bereiken op dat operatiebed. Dit is niet exclusief voor de PvdA.''

Tichelaar, die dinsdag terugkeert in de Tweede Kamer als 'gewoon' fractielid, zegt ook ''geschokt'' te zijn door het personeelsbeleid bij de PvdA, zoals duidelijk werd bij de manier waarop Mariette Hamer de nieuwe fractievoorzitter werd. ''Ze verving me al maanden, deed dat prima. En plotsklaps, als een donderslag bij heldere hemel, blijken er andere kandidaten te zijn. Ze hadden haar veel eerder moeten laten weten waar ze aan toe was. In de PvdA wordt veel gesproken over mensen maar niet met hen.''

Zijn gedwongen verblijf thuis heeft Tichelaar naar eigen zeggen nadrukkelijk gewezen op de grote kloof tussen burger en politiek. ''Politici laten hun oren hangen naar de peilingen.'' Het gevolg is volgens hem een zwalkend beleid waardoor burgers hun vertrouwen kwijt raken. Tichelaar stelt dat het huidige kabinet nog wat kan leren van het vorige dat ondanks protest koers hield en hard ingreep in onder meer de sociale zekerheid. ''Politici zijn bang geworden voor de kiezer. Te bang.''

FOK! verslaat Swordstone - knockout 1e ronde

Onlangs ontving FOK! van Stichting Swordstone een sommatie om 960 euro te betalen wegens het gebruik van een foto van Johan Cruijff uit de jaren 70, welke een user op ons forum in een topic over Ajax had geplaatst. Wij hebben de foto in kwestie direct verwijderd en gemeld dat daarmee de zaak wat ons betreft af was. Peter-Vincent Schuld (die zich tegenwoordig 'Copyright Enforcement Officer' noemt) van Stichting Swordstone meldde dat de hele boel naar de deurwaarder zou gaan. Prima. In plaats daarvan ontvingen wij een brief van Mr. L. Verkoren, waarin werd gesteld dat wij binnen 8 dagen alsnog moesten betalen. Zo niet zou ik onmiddellijk en zonder pardon gedagvaard worden!

Welnu; de kogel is door de kerk en Guus de Jong (foto's van Guus de Jong - de gast die dat plaatje heeft geschoten) laat via Peter-Vincent Schuld van Stichting Swordstone (die het vuile werk weer door Mr. Luc Verkoren laat opknappen) weten dat de zaak is afgedaan.
Mijn gemaakte kosten; nul komma nul. Ik heb wat gebruik gemaakt van Google en tips van tientallen users (waaronder een aantal juristen en fotografen die deze manier van handelen ook stellig verwerpen - waarvoor dank!) en op basis daarvan een jurist vastgeluld. Nu wil ik mezelf natuurlijk niet op de borst kloppen, maar leuk is het wel.

Natuurlijk bestond er wat mij betreft nooit enige twijfel dat we, mocht dit überhaupt voor komen, dit op onze sloffen zouden winnen, maar het blijft toch altijd weer spannend. En ergens ben ik wel wat teleurgesteld, want ik had me - al zeg ik het zelf - FOK!king goed voorbereid. Inmiddels ben ik volledig op de hoogte van repliek, dupliek, rolzittingen en - niet te vergeten - jurisprudentie op dit gebied. Ik heb dan ook een aantal tips voor andere slachtoffers van Stichting Swordstone. Dit is geen juridisch advies natuurlijk en ik stel op voorhand dat ik geen enkele aansprakelijkheid accepteer mocht dit toch anders aflopen. Maar toch.

1. Ga nimmer akkoord met de 200% verhoging die vaak geclaimed wordt omdat er geen toestemming was verleend. Jurisprudentie leert dat geen enkele rechter deze ooit heeft toegekend, omdat het het karakter heeft van een boete, en omdat de sitehouder uiteraard geen kont te maken heeft met voorwaarden van een fotografenfederatie waar hijzelf geen contract mee heeft. Ook gemaakte kosten worden in geen enkel geval wat ik heb kunnen vinden toegewezen. Rechters zijn van oordeel dat het normale handelingen zijn die men verricht (sturen van een sommatie e.d.).

2. Vraag om bewijs dat de foto van Dhr. Schuld is danwel of hij kan aantonen dat hij de belangen behartigt van de rechthebbende. Vraag om een door auteursrechthebbende ondertekende, gedateerde machtiging met een kopie van het legitimatiebewijs van auteursrechthebbende. Zonder die kopie is het onmogelijk de authenticiteit van de handtekening te verifiëren. Vooral het feit dat al eerder een niet ondertekend, kennelijk antigedateerde volmacht is geleverd aan LucasWasHier is iets dat je zeker moet aankaarten. Vraag natuurlijk ook om bewijs dat het om dezelfde foto gaat. Bij SDNL werd namelijk al een verkeerde foto geclaimed door Swordstone en Dhr. Schuld, wat niet direct pleit voor de zorgvuldigheid waarmee hij te werk zou behoren te gaan.

Deze twee tips wilde ik graag met jullie delen. Een paar key-quotes van de jurist van Swordstone:

"Met de juridische uitleg van uw positie kan ik mij verenigen. Het is niet de bedoeling van Swordstone of van mij u in rechte te betrekken.", "Formeel valt u niets te verwijten", "Schendingen van auteursrechten zijn uw probleem niet", "de privacy van uw gebruikers is heilig" en "Verder ben ik het helemaal met u eens."

Geweldig! Een paar mailtjes en men druipt af en dat doet mij denken dat Swordstone toch vooral werkt op basis van dreigementen. Ze weten zelf dondersgoed dat ze allesbehalve sterk staan, en gelukkig maar. Vrijheid zou ernstig in het geding komen als communicatiesites als FOK! en duizenden anderen het werk onmogelijk gemaakt zou worden. Er zijn betere manieren om schending van auteursrecht tegen te gaan. Mr. Luc Verhagen lijkt het met me eens te zijn. Laten we hopen dat Swordstone, Peter-Vincent Schuld en fotografen als Guus de Jong dat ook gaan inzien. Met vriendelijk overleg bereik je meer dan met dreigementen en grootspraak. Zéker als je niet bereid bent je grootspraak waar te maken.

We kunnen weer met een gerust hart ademhalen. En tegen Peter-Vincent Schuld, Guus de Jong en consorten zeg ik slechts; tot ziens en bedankt voor de vis!

Ik hoop dat deze zaak voor andere slachtoffers van Swordstone enig houvast biedt, en dat Swordstone de belangen van haar clienten voortaan op een andere manier zal behartigen. Bijvoorbeeld door gewoon een vriendelijk verzoek tot verwijdering te sturen.

De mailwisseling tussen FOK! en Mr. L. Verkoren vind je overigens hier.

UPDATE: Extra linkjes toegevoegd

Niet langer vaste grond onder je voeten in Fracture trailer

In de wereld van Fracture is de amerikaanse bevolking (schijnbaar telt de rest van de wereld niet meer mee) gescheiden in twee fracties. Ver in de toekomst hebben de mensen zich moeten aanpassen om te overleven. De ene groep doet dit door genetische manupilatie en de andere group door de ontwikkeling van cybernetics. Uiteraard geeft dit frictie en ontstaat er een oorlog tussen de twee groepen.

Het meest kenmerkende aan deze game is de mogelijkheid om de grond te deformeren. Hoe dit werkt? Kijk maar eens naar de volgende trailer!

[Ubidays 2008] Explosies in Brothers in Arms screenshots

Na de Ubidays heeft Ubisoft nog wat meer screenshots vrijgegeven van Gearbox' WWII-shooter Brothers in Arms: Hell's Highway. Dit 3e deel van de Brothers in Arms-serie zal beginnen bij operatie Market Garden, de gefaalde geallieerde operatie die de geallieerde troepen over de Rijn zou moeten zetten zodat ze vanuit Nederland op zouden kunnen rukken richting Duitsland. Jij kruipt in de huid van een lid van de 101e luchtlandingsdivisie van de Verenigde Staten en mag vechten tegen "oude mannen en kinderen".

Brothers in Arms: Hell's Highway staat gepland voor 28 augustus op de PlayStation 3, Xbox 360 en PC.

Topklasse komt er niet

De door de KNVB gewenste topklasse komt er zo goed als zeker niet. Het plan voor een afdeling tussen de Jupiler League en de hoofdklasse is zojuist weggestemd op de vergadering amateurvoetbal.

De vergadering keerde zich tegen de plannen van de bond, die drie topklassen wilde gaan invoeren. Deze moesten volgens het plan van start gaan in het seizoen 2009/2010. De afgevaardigden van de zes districten lieten echter een nee horen.

De vergadering eist een nader onderzoek naar de uitbreiding van de lagere klassen en vindt dat er een degradatieregeling vanuit het betaalde voetbal moet worden mogelijk gemaakt. Er is een motie ingediend, waarin het bestuur amateurvoetbal wordt opgeroepen nader onderzoek te doen.

In de motie wordt niet gesproken over promotie vanuit het amateurvoetbal naar het betaald voetbal. Degradatie van een BVO zou op zowel sportieve als financiŽle gronden mogelijk moeten worden. Als de KNVB de uitkomst van de vergadering overneemt, is de topklasse dus voorlopig weer van de baan.

[Ubidays 2008] HAWX krijgt stembesturing voor squad

Een van de mensen die demo's gaf van Tom Clancy's HAWX, Andrei Costin, vertelde Eurogamer op de Ubidays dat de game stembesturing krijgt waarmee je je squad kunt aansturen. Hoe het exact gaat werken wilde hij niet zeggen, maar de verwachting is dat het een overgang zal zijn tussen EndWar en Ghost Recon: Advanced Warfighter.

Tom Clancy's HAWX staat gepland voor een release eind dit jaar op de Xbox 360, PlayStation 3 en PC.

Resident Evil 5 trailer toont vrouwelijke sidekick

Het was al aangekondigd, maar hier is dan eindelijk de nieuwe Resident Evil 5 trailer.

De trailer laat niet alleen veel zombie-achtig gespuis zien met rare tentakels die uit de mond komen zetten, de vrouwelijke sidekick van Chris Redfield wordt ook geÔntroduceerd, en lijkt een pittige tante te worden.

Resident Evil 5 wordt verwacht op de Xbox 360 en PlayStation 3, wanneer is alleen nog een mysterie.

Onderstaande trailer is trouwens hier in HD te bekijken.


Barcelona aast op Trezeguet

FC Barcelona is op zoek naar een nieuwe aanvaller en ziet in David Trezeguet een goede keus. Het is overigens niet de eerste keer dat de Catalanen interesse hebben in de Fransman, maar in tegenstelling tot vorige keren, lijkt er nu meer kans op een transfer. De zaakwaarnemer van de aanvaller liet merken dat zijn cliŽnt zeker wel interesse heeft in een Spaans avontuur.

"Barcelona volgt David al jaren. Momenteel is het echter zeer serieus, omdat ze niet zeker weten of ze kunnen blijven beschikken over hun huidige aanvallers. Jongens als Eto'o azen op een vertrek, dus ze willen zich indekken", aldus Antonio Caliendo.

Eerder toonde Barcelona interesse in Zlatan Ibrahimovic maar hierdoor lijkt dit van de baan. De Zweed zei zelf dat hij zich goed voelt bij Internazionale en zeker niet wil vertrekken. Trezeguet heeft oren naar een nieuwe uitdaging. De 30-jarige aanvaller staat momenteel onder contract bij Juventus en kwam eerder uit voor Platense en AS Monaco. In 235 duels wist hij 152 keer het net te vinden.

Werder Bremen wil Pizarro

Het ziet er naar uit dat Claudio Pizarro terug gaat keren naar de Bundesliga. Werder Bremen lijkt veel interesse te hebben in de spits die momenteel onder contract staat bij Chelsea. De Engelse ploeg zal niet moeilijk doen over een vertrek van de Peruviaanse aanvaller, die pas ťťn seizoen voor The Blues uitkomt.

De spits stond al eerder onder contract bij Werder Bremen en wist 29 doelpunten te maken in 56 wedstrijden. Hij vertrok vervolgens naar Bayern MŁnchen. Zijn contract bij MŁnchen werd afgelopen zomer niet verlengd, waardoor de Engelsen hem gratis overnamen. Hij scoorde slechts tweemaal in het shirt van Chelsea. Pizarro zelf zou wel oren hebben naar een terugkeer naar het land waar hij meerdere successen boekte. In totaal maakte hij 100 doelpunten in de Bundesliga.

[NBA] Celtics in finale

Het is de Boston Celtics gelukt om in de zesde wedstrijd de Detroit Pistons te verslaan en hiermee een plaats in de finale te bemachtigen. Boston won de wedstrijd met 89-81. De finale zal tussen de Los Angeles Lakers en de Boston Celtics gaan.

De Pistons gingen niet zomaar opzij voor de groene heren uit Boston. Er werd alles op alles gezet om een kans te behouden op de zevende wedstrijd. De kleine guard Chauney Billups scoorde 29 punten en gaf zes assists. Richard Hamilton, die met een blessure speelde van de vorige wedstrijd, kwam tot 21 punten in veertig minuten speeltijd. Tayshaun Prince en Rasheed Wallace speelden een teleurstellende wedstrijd. Prince moest genoegen nemen met tien punten terwijl Wallace slechts vier punten scoorde.

Bij de Celtics liet de veteraan Paul Pierce zien dat hij gretig is en de finale graag wil behalen. Hij scoorde 27 punten en pakte acht rebounds. Kevin Garnett was goed voor zestien punten en zes rebounds.

Kritiek op CIA-baas wegens inschatting al-Qaeda

De inschatting van de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, Michael Hayden, dat het terreurnetwerk al-Qaeda zo goed als verslagen is, deugt van geen kant. Dat heeft de Amerikaanse senator Jay Rockefeller gister in Washington gezegd.

Hayden zei in een interview dat al-Qaeda in Irak en Saudi-Arabië verslagen is en dat de terreurorganisatie ook in de rest van de wereld in het nauw is gedreven. Rockerfeller, die voorzitter is van de senaatscommissie voor inlichtingendiensten, betwist dit. "Ik heb niets gezien, ook geen geheime rapporten van inlichtingendiensten, die mij tot deze conclusie brengen."

Rockefeller verwees naar uitspraken van medewerkers van inlichtingendiensten die het afgelopen jaar juist zeiden dat leden van al-Qaeda zich aan het hergroeperen zijn in het Pakistaans-Afghaans grensgebied. Eerder deze maand zei de directeur van de Amerikaanse contraspionagedienst nog dat de Verenigde Staten er niet in zijn geslaagd al-Qaeda te stoppen.

Volgens Rockefeller zijn de VS er wel beter in geworden om acties van al-Qaeda te verstoren. Maar hij voegde eraan toe dat de leiders, Osama bin Laden en zijn rechterhand Ayman al-Zawari, nog steeds in het ontoegankelijke grensgebied in Pakistan vertoeven, waar ze met succes nieuwe leden werven.

Lengte cutscenes Metal Gear Solid 4? Niks zeggen reviewers!

Het is gewoonlijk dat publishers aan tijdschriften en digitale media vragen bepaalde dingen niet in een review te zetten: er valt ook wat voor te zeggen als je zo weinig mogelijk van het plot weet en compleet verrast kan worden door die ene plottwist. Konami stelde wat andere eisen aan de reviewers van MGS 4. De reviewers zouden niks mogen schrijven over de grootte van de installatie van de game en de lengte van de cutscenes. Cutscenes van 90 minuten en een install van 4 Gb zien ze niet als iets positiefs. Dit is overigens een gerucht en nog niet bevestigd.

I’ve been told by two gaming media sources who asked to remain anonymous that Konami representatives had been asking print reviewers to keep some technical details out of their reviews, namely the length of the game’s cut-scenes and the size of the game’s installation on the PlayStation 3.

Such details wouldn’t have been plot spoilers, but perhaps the publisher was concerned that they would be viewed as negatives?

Konami representatives declined to comment to me about any of this, as did editors of a few major video game magazines.

Kotaku denkt dat het is om de investeerders tevreden te houden. Investeerders gamen niet, maar kijken naar trefwoordlijsten. Grote installaties kan dan de angst veroorzaken dat de game slechter zal verkopen. Oordeel zelf maar of dat te vergezocht klinkt of niet.

Amy Winehouse te laat voor optreden in Lissabon

Amy Winehouse heeft haar Portugese fans gisteren een halfuur laten wachten. Nadat de Britse zangeres eindelijk op het podium was verschenen van het festival Rock in Rio Lisboa, speelde ze een set van 55 minuten en kwam niet meer terug voor een toegift. Het optreden in Lissabon was haar eerste sinds haar meest recente opname in een afkickkliniek.

Toen ze uiteindelijk haar gezicht liet zien, excuseerde ze zich tegenover de negentigduizend toeschouwers voor haar schorre stem. De 24-jarige Winehouse zong enkele van haar hits, waaronder 'Rehab', en verschillende soulklassiekers en reggaenummers.

Naast Winehouse zijn op het vijfdaagse Rock in Rio Lisboa, dat gisteren van start ging, artiesten te zien als Alanis Morissette, Bon Jovi, Metallica en Rod Stewart.

Boek: Massage voor Dummies

Je hebt een drukke dag achter de rug. De hele dag achter je computer voorover gebogen, turend naar het scherm, intussen jezelf een rsi aan het bezorgen door het vele geklik. Dan voel je het wel als je opstaat, je rekt je rug en schouders, strekt je even uit en je gaat gewoon weer door, want je hebt een deadline te halen, die ene review moet gewoon af. Dan verlang je af en toe wel naar een heerlijke massage waarmee je je weer wat beter voelt. En stel je voor dat je je ooit hebt afgevraagd hoe je iemand moet masseren, of juist uitleggen hoe jij gemasseerd moet worden. Mogelijk heb je het zelfs al eens geprobeerd, wie weet met succes. Maar wat is masseren, hoe moet je dat doen en vooral, wat moet je niet doen. Daarvoor is het boek Massage voor dummies dan ook voor bedoeld. In heldere bewoordingen beschrijven twee experts alle kneepjes , nou ja, bijna alle, van het vak. En uiteraard in de termen die geschikt zijn voor de leek. Het Latijnse woordenboek of de folder van de slager kan gerust in de kast blijven.

CD: Hans Joachim Roedelius and Tim Story - Inlandish

Inlandish is de verwezenlijking van een samenwerking tussen Hans Joachim Roedelius en Tim Story. De Amerikaan Tim Story staat bekend als componist van elektronische kamermuziek. In vergelijking met de Germaan Roedelius heeft hij nog een redelijk bescheiden c.v. Hans Joachim Roedelius heeft immers meer dan tachtig releases op zijn naam staan. Ook heeft hij met talloze andere artiesten samengewerkt, waaronder de legendarische Brian Eno. Naast het componeren van muziek houdt Roedelius zich bezig met onder andere fotocollages en poŽzie. Inlandish is een vervolg op een eerdere samenwerking van Roedelius met Story in Lunz.

Hans Joachim Roedelius en Tim Story - Inlandish

Concentratiekamp voor kinderen

Heb jij ook een kutkind dat last heeft van bijvoorbeeld ADHD dan is dit misschien iets voor jou. Eindelijk is er eens een goed initiatief om het kind te helpen.

Stuur je kind gewoon naar KidsConcentrationCamps.com. Een gezellig kamp waar je kind wat bijgeleerd kan worden. Bekijk hun vrolijke website maar eens. Ze hebben er wat moois van gemaakt met een leuke header die er boven staat: een mooi treintje op weg naar een kampement met een rokende schoorsteen...

When it comes to helping kids concentrate, we’re Nazis!

Dat zal ze leren...

Boek: Tanya Commandeur - Wallada's Gasten

Boeken gebaseerd op bekende personen zijn er in overvloed. Vertellingen over hoe bepaalde zaken in elkaar zouden steken worden dan ook aan de lopende band uitgegeven. De combinatie van die twee leidt in ons land al snel naar een boek over Theo van Gogh, Ayaan Hirsi-Ali en de film die zij over de islam en moslims maakte. Met deze feiten kun je een aantal kanten op. Tanya Commandeur besloot om er een fictief verhaal van te maken, gebaseerd op deze personen en de belevenissen die zij bij leven meemaakten, Theo is inmiddels verwezen naar het hiernamaals, Ayaan mag dan nog wel leven, ze is verre van vrij. Wallada's Gasten is het resultaat van Commandeurs inspanningen. Een verhaal met zowel fictieve als bestaande personages, verwikkeld in een wereld van extremisme. Een boek met een boodschap, zo lijkt het op het eerste gezicht.

Boek: Danielle Hermans - Het Tulpenvirus

Er verschijnen met grote regelmaat thrillers op de markt, maar een thriller van Nederlandse bodem is toch wat minder gebruikelijk. Sinds kort is er het debuut van DaniŽlle Hermans. Haar eerste thriller heet Het Tulpenvirus. Kan een titel Hollandser aandoen, vraag je je dan af. Er is een hoofdrol weggelegd voor Neerlands symbool in het buitenland: de tulp. Naast het 'optreden' van deze oer-Hollandse bloem neemt ook de geschiedenis een belangrijke plaats in. Met name de tulpenmanie uit de zeventiende eeuw. Deze wordt door Hermans gekoppeld aan een moord in de eenentwintigste eeuw. Al met al een interessant gegeven om een thriller over te schrijven, gebaseerd op waargebeurde feiten. Hermans waagt er zich aan, en dat nog wel in haar debuutboek. Er zijn schrijvers die het zichzelf makkelijker hebben gemaakt.

Duurste pizza: Al Capone's troeft Gordon Ramsay af

Pizzaleverancier Al Capone's heeft gisteravond sterrenkok Gordon Ramsay afgetroefd en reden gegeven zijn geliefde f-woord te bezigen. Het bedrijf bakte de duurste pizza ooit.

De deegbodem met een doorsnee van 30 centimeter werd belegd met onder meer witte truffelcrème (3800 euro per kilo), Burrata mozzarella en krullen Culla de Crabettu (geitenkaas van 1100 euro per kilo). De pizza bracht tijdens een bijeenkomst in kasteel De Haar in Haarzuilens 2000 euro voor een goed doel op. Daarmee werd het record van Ramsay (1600 euro) ruimschoots gebroken.

De peperdure pizza werd ter plekke door een select gezelschap, onder wie de ambassadeur van Italië, genuttigd. "De reacties waren erg enthousiast," aldus een zegsman van de pizzaleverancier. De pizza, die mogelijk wordt opgenomen in de Guinness World Records, werd overigens gekocht door de eigenaar van het culinaire blad De Smaak van Italië.

Negen lijken gevonden in Mexico

In het noorden van Mexico zijn gisteren de lichamen van negen personen gevonden. Alle negen zijn neergeschoten, zo hebben de autoriteiten bekendgemaakt. De schietpartij is mogelijk drugsgerelateerd.

De lijken werden op verschillende plaatsen in de stad Ciudad Juarez aan de grens met de Amerikaanse staat Texas aangetroffen. Zo werden de lichamen van een man en een vrouw in een busje gevonden. Ze zijn neergeschoten met AK-47's, die veelal door huurmoordenaars van Mexicaanse drugsbendes worden gebruikt.

Rivaliserende drugsbendes in het noorden van Mexico zijn in een felle strijd verwikkeld over het beheer van smokkelroutes naar de Verenigde Staten. Om hun doel te bereiken schrikken ze niet terug voor martelingen en moorden in drukke openbare gelegenheden.

'Ontbijtproducten geen vervanger voor boterham'

Onbijtproducten speciaal voor kinderen bevatten zoveel suiker dat het meer snoep is dan ontbijt. Dat stelt de Consumentenbond in de Consumentengids van juni.

De bond testte ontbijtproducten als muesli, cruesli, drinkontbijt en kinderontbijt. Bij de krokante muesli's kwam de bond niet eens tot een beste koop; er zitten in alle onderzochte producten te veel verzadigd vet en suiker. Geen enkel product volstaat als vervanger van de ouderwetse volkorenboterham, aldus de bond.

"Van de onderzochte kinderontbijten spant de Kellogg's Smacks de kroon: die bestaat voor bijna de helft uit suiker, namelijk 47 procent." Alle geteste krokante muesli's, ook wel cruesli's genoemd, bevatten volgens de bond veel te veel verzadigd vet. "Alle onderzochte cruesli's zitten boven de norm van het Voedingscentrum."

Ook barst de krokante muesli van de suiker. Van 'nature' zit er tot 7 procent suiker in, fabrikanten vullen dat aan tot wel 20 procent. De hoeveelheid vezels in de cruesli is wel in orde en komt ongeveer overeen met twee volkorenboterhammen, ook leveren ze genoeg energie. Dat doen drinkontbijten dan weer niet en die bevatten ook weinig vezels. Het testpanel van de Consumentenbond vond wel vrijwel alle geteste producten lekker.

Japanse vrouw woonde jaar in kledingkast

Een 58-jarige Japanse vrouw heeft een jaar lang in de kledingkast van een Japanse man gewoond, zonder dat hij dat wist. Dat meldden Japanse media gisteren.

De 57-jarige inwoner van Fukuoka werd achterdochtig toen hij steeds iets uit zijn koelkast miste. Hij installeerde een veiligheidscamera, die vervolgens beelden naar het mobieltje van de man stuurde waarop te zien was dat er een vrouw in zijn huis rondwandelde, terwijl hij er niet was.

De inderhaast opgebelde politie vond de vrouw in een kleine kledingkast met een matrasje en enkele plastic flessen. Ze zei dat ze geen dak boven haar hoofd had gehad en zich daarom verschanst had in de kast van de man. De politie vermoedt dat de vrouw jarenlang van kast tot kast hopte in diverse huizen en heeft haar gearresteerd.

Heling kost winkeliers 1 miljard

Doorverkoop van gestolen goederen kost de winkeliers in Nederland jaarlijks zo'n 1 miljard euro. Dat meldde het Platform Detailhandel Nederland (PDN) vandaag.

Volgens de organisatie groeit het fenomeen heling gestaag. Het platform schat dat 80 procent van de winkeldiefstallen tegenwoordig wordt gepleegd om de gestolen waar door te verkopen. Vijf jaar geleden was dat nog de helft.

De gestolen spullen worden volgens PDN verkocht aan "doorgewinterde criminelen, georganiseerde bendes of drugsverslaafde veelplegers". Deze maken op hun beurt veel gebruik van internet om de artikelen verder aan de man te brengen.

En dat gebeurt vooral in het buitenland, weet het platform. Zo zijn artikelen als parfum, elektronica en tandpasta gewild in bijvoorbeeld Roemenië, Bulgarije en Polen.

Winkeliers zijn een half miljard euro kwijt aan spullen die voor heling worden gestolen. Doordat gestolen waar goedkoper wordt doorverkocht, derven zij nog eens een half miljard aan inkomsten. Verder zijn zij per jaar 200 miljoen euro kwijt aan beveiligingsmaatregelen.

Het platform noemt "gerichte opsporing van helers door de overheid" hard nodig om het doorverkopen van gestolen waar de kop in te drukken. Volgens het platform wordt "weinig of helemaal geen actie ondernomen" als gestolen goederen ergens opduiken.

Sneijder: "Robben in de basis"

Volgens Wesley Sneijder moet Arjen Robben in de basis staan tijdens het EK. Sneijder vindt dat Robben over kwaliteiten beschikt die andere internationals missen.

"De bondscoach heeft binnenkort dus een luxeprobleem", zegt Sneijder. "Laten we maar afwachten hoe hij dat gaat oplossen. Ik denk wel dat het heel belangrijk is dat Arjen Robben speelt." Voor de posities achter spits Ruud van Nistelrooij komen Dirk Kuijt, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Robin van Persie, Rafael van der Vaart en Ryan Babel in aanmerking.

"Eťn van de drie aanvallende middenvelders moet diepgang hebben. Bovendien is Robben bijna niet te verdedigen. Dat zie je zelfs in een sterke competitie als die van Spanje. Robben was al goed, maar hij wordt alleen maar beter en beter," vervolgt Sneijder.

Robben zei over de drie posities achter de spits het volgende: "Het zal een lastige keuze voor de trainer zijn. We hebben voor de posities achter Ruud van Nistelrooy zoveel kwaliteit. En allemaal verschillende types. Van der Vaart speelt goed direct achter de spits, Sneijder is sterk aan de bal en strooit met goede passes, terwijl ik veel diepgang zonder bal breng om die passjes te ontvangen."

Volleyballers bijna op EK

Het Nederlands volleybalteam lijkt hard op weg naar het EK. Zij boekten in en tegen SloveniŽ hun vierde kwalificatiezege op rij en staan nu met ťťn been op het EK. Het werd uiteindelijk 3-1 (25-15, 25-19, 23-25, 25-20).

Nederland begon sterk aan de partij. De ploeg van bondscoach Peter Blangť trok de eerste twee sets betrekkelijk eenvoudig naar zich toe. In de derde set liep het bij Nederland iets stroever waardoor SloveniŽ de set naar zich toe kon trekken en het misschien nog spannend kon maken. In de vierde set was het Jeroen Trommel die met een aantal goede opslagen voor de beslissende punten voorsprong zorgde.

Nederland had twee weken geleden in Rotterdam ook al gewonnen van SloveniŽ. Als de Nederlanders winnen van Letland zijn zij zeker van een plaats op het EK.

[RG] Ook Venus Williams uitgeschakeld

Nadat eerder Serena Williams werd uitgeschakeld was het nu de beurt aan zus Venus Williams. Zij verloor van de onbekende Flavia Pennetta in twee sets: 5-7 en 3-6.

In de eerste set werd de als achtste geplaatste Williams liefst vier keer gebroken. De Amerikaanse wist zelf ook een aantal keren te breken, maar Pennetta bleek uiteindelijk te sterk in de eerste set. In de tweede set werd Williams direct in haar eerste servicegame gebroken. Die break kon ze niet meer rechttrekken waardoor de Italiaanse de wedstrijd won.

Poepon vertrekt naar Sparta

Na Maciej Wilusz heeft Sparta Rotterdam nu ook zijn tweede versterking binnen. Rydell Poepon komt namelijk over van Ajax.

De 19-jarige Poepon kwam de laatste twee seizoenen op huurbasis uit voor Willem II. Hij keerde terug naar Ajax, maar daar was de aanvaller niet meer nodig. Hij kon ook naar Willem II, maar Poepon koos uiteindelijk voor Sparta Rotterdam. Poepon heeft een contract voor drie jaar getekend.

ItaliŽ overtuigt tegen BelgiŽ

In de aanloop naar het EK heeft de Italiaanse ploeg een overtuigende overwinning geboekt tegen de Belgen: 3-1. ItaliŽ is de eerste tegenstander van het Nederlands elftal op het EK.

In de eerste tien minuten had ItaliŽ al op 3-0 kunnen staan als zij de kansen verzilverden. De ruststand was echter 2-0, door twee doelpunten van Antonio Di Natale. De Belgen hadden het meeste balbezit, maar zodra de Italianen tempo maakten was het krachtsverschil levensgroot. Na rust zette Mauro Camoranesi de 3-0 op het scorebord. In de slotminuten mocht Wesley Sonck namens BelgiŽ iets terug doen: 3-1.

Speciale 'gay nights' met Mamma Mia!

In navolging van vrouwen krijgen nu ook homo's hun eigen bioscoopavond. In de week voorafgaand aan de première van de musicalfilm Mamma Mia! organiseren talloze bioscopen speciale 'gay nights' waarop de film wordt vertoond. Dat heeft distributeur UPI vandaag gemeld.

In onder meer Amsterdam, Utrecht, Groningen, Tilburg Delft en Haarlem vindt op 9 juli een speciale voorvertoning van Mamma Mia! plaats waarbij homoseksuele bezoekers extra in de watten worden gelegd. Zo krijgen zij na de voorstelling een goodybag en een gratis drankje in een lokale homobar.

Mamma Mia! is de filmversie van de succesvolle musical rond 22 liedjes van de Zweedse band Abba. De podiumversie trok de afgelopen tien jaar wereldwijd 30 miljoen kijkers en won kasten vol prijzen. De hoofdrollen in de filmbewerking worden vertolkt door Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Julie Walters en Amanda Seyfried. De film is vanaf 17 juli regulier in de Nederlandse bioscopen te zien.

Willem-Alexander en MŠxima tekenen voor vrede

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben gisterenavond in de Domkerk in Utrecht getekend voor de vrede. Tijdens een ceremonie ter gelegenheid van de 295e verjaardag van de Vrede van Utrecht onthulde modeontwerper AZIZ een boek waarin alle aanwezigen hun handtekening zetten.

Behalve het kroonprinselijk paar waren ook onder meer de ministers Hirsch-Ballin, Vogelaar en Donner, aartsbisschop Van Eijk en ambassadeurs uit talloze Europese landen bij de viering aanwezig. De ceremonie bestond verder onder meer uit een concert van de Bach-vereniging.

Het boek ligt tot en met 28 augustus nog in de Domkerk in Utrecht. Tot die tijd kan iedereen die dat wil symbolisch zijn steun betuigen aan de vrede door een handtekening te zetten. De vrede van Utrecht, die in 1713 werd getekend, betekende een einde aan meer dan honderd jaar doorlopende oorlog in Europa. Het was de eerste vrede die werd gesloten na diplomatieke onderhandelingen en wordt gezien alséén van de fundamenten van de moderne Europese samenwerking.

De gemeente Utrecht sprak gisterenavond het voornemen uit in 2013 de driehonderdste verjaardag van de Vrede van Utrecht groots te vieren. Zo zouden alle hoogste vertegenwoordigers van de landen die in 1713 het verdrag tekenden moeten worden uitgenodigd.

Vliegtuigje uit Nederland stort neer op Sylt

Een sportvliegtuig uit Nederland is gisterenavond neergestort op het Duitse waddeneiland Sylt. De piloot kwam om het leven en de twee andere inzittenden raakten gewond. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend. Dat heeft de politie in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein in de nacht van vrijdag op zaterdag laten weten.

Het tweemotorige toestel van het type Beachcraft stond op het punt te landen op het vliegveld ten oosten van het plaatsje Westerland toen het door nog onbekende oorzaak op een voetpad neerstortte. Een gewonde inzittende kon zich op eigen kracht uit het wrak redden. De dode piloot en de andere gewonde moesten uit het toestel worden bevrijd.

Man dood na steekpartij AZC Middelburg

In het ziekenhuis van Vlissingen is gisteravond een nog onbekende man overleden na een steekpartij eerder die avond. Dat liet de politie weten.

Rond half acht liep de man de receptieruimte van het Asielzoekerscentrum in Middelburg binnen. Hij viel daar hevig bloedend op de grond. De neergestoken man werd na reanimatiepogingen naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed. Getuigen hebben een mogelijke verdachte aangewezen. Deze 38-jarige man uit Middelburg is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Wat de aanleiding voor de dodelijke steekpartij was, weet de politie nog niet.

 

Met dank aan Aka-Zigor en bierspons voor de submit 

Ik weet hoe laat het is...

column door GauloisesB

Het was een mooie dag gisteren. WAS. Ik heb het even heerlijk rustig aan gedaan, achterover zittend op de bank speuren naar interessant nieuws voor de FP. Het enige stresspuntje was de file waar ik gistermiddag in belandde. Maar dat heeft ook zo zijn voordelen. Eigenlijk vind ik een file namelijk een hoog entertainment gehalte hebben. Wat is er leuker dan fileflirten? Juist, heel veel. Maar fileflirten, da's ook leuk. En als je helemaal niks te doen hebt wissel je om de twee minuten van rijstrook. Maar verder was het een rustig dagje vandaag. Niks aan de hand, rustige dag, kat in ‘t bakkie. Zou je denken.

Hideo Kojima volgende week in Media Markt Amsterdam

Het was al bekend dat Hideo Kojima op wereldtournee ging om Metal Gear Solid 4 te promoten en fans te ontmoeten en dat hij ook naar Amsterdam zou komen. Nu is ook bekend wanneer de beste man in Nederland verwelkomd zal worden, namelijk 7 juni. Inderdaad, volgende week zaterdag al. Mocht je de Godfather van de Metal Gear Solid-serie willen ontmoeten, kom dan tussen 15.00 en 16.00 naar de Media Markt bij de Amsterdam Arena op de tweede verdieping. Hij zal daar vergezeld worden door Art Director Yoji Shinkawa en actrice Yumi Kikuchi.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.