[Giro] Kiriyenka wint bergrit

Vasil Kiriyenka is er in geslaagd om de negentiende etappe van de Giro d'Italia te winenn. De Wit-Rus van Team Tinkoff zat in een kopgroep van vier renners, maar wist op 15 kilometer van de streep te demarreren. Zijn mede-vluchters haalden hem niet meer bij, waardoor hij solo naar de finish kon rijden.

De kopgroep van deze etappe ontstond na 51 kilometer en wist een voorsprong van bijna 22 minuten op te bouwen. Op 36 kilometer sprong Danilo di Luca weg uit een groep, waar ook Alberto Contador deel van uitmaakte. De Italiaan kreeg Vicenzo Nibali en Paolo Savoldelli met zich mee. De laatstgenoemde renner was ook de eerste die de ontketende renner van LPR moest laten gaan.

Met nog 15 kilometer voor de wielen moest ook Nibali afhaken. Op de top van de Passo Persolana had Di Luca nog maar enkele seconden achterstand op roze trui-dragen Contador, maar in de de klim naar de finish op de Monte Pora roerde ook Riccardo Riccò, de nummer twee van het algemeen klasement, zich in de strijd. Contador kon niet meer volgen maar wist het duo wel achter zich te houden.

In de finale wist Kiriyenka uit de kopgroep weg te springen en soleerde naar de finish. Di Luca en Aleksandr Efimkin werden respectievelijk tweede en derde.


Uitslag negentiende etappe:

#NaamPloegLandTijd
1Vasil KirjenkaTeam TinkoffWit-Rusland06:37,32
2Danilo di LucaLPRItalië+ 4,36
3Aleksandr EfimkinQuick-StepRusland+ 4,43
4Steven CummingsBarloworldEngeland+ 5,25
5Riccardo RiccòSaunier DuvalItalië+ 5,44

Algemeen klassement:

#NaamPloegLandTijd
1Alberto ContadorAstanaSpanje82:28,10
2Riccardo RiccòSaunier DuvalItalië+ 0,04
3Danilo di LucaLPRItalië+ 0,21
4Marzio BruseghinLampreItalië+ 2,00
5Franco PellizottiLiquigasItalië+ 2,05
Submitter:  Bron: NOS-TT / WielrenSite