Tuinders sjoemelen met identiteiten

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft vorig jaar 78 Westlandse tuinders achterhaald die op grote schaal frauderen met identiteiten van werklozen. Door burgersurvicenummers (BSN) van werklozen, bijvoorbeeld huisvrouwen, te kopen, kunnen de tuinders illegalen onder die nummers laten werken. De horeca zou ook veel gebruik maken van valse identiteiten.

Door gebruik te maken van het BSN van een werkloze, lijkt het alsof er een legaal persoon in dienst is. In werkelijkheid wordt er arbeid verricht door illegale vreemdelingen. Op deze manier wordt onder andere de Belastingdienst flink benadeeld."Grote ondernemingen dachten dat ze onaantastbaar waren, dat de SIOD alleen de kleintjes aanpakt. Maar hoe professioneel de bedrijven hun fraude ook organiseren, wij komen toch achter de waarheid", aldus Nico Laagland, directeur van SIOD.

Vorig jaar werden 78 tuinders gepakt en aangemeld bij Justitie voor fraude. Door deze bedrijven werd voor ongeveer 63 miljoen euro gefraudeerd. De grootste kostenposten zijn fraude met identiteitsbewijzen en niet betaalde sociale premies; samen goed voor bijna 47 miljoen euro.

Volgens Laagland worden tegenwoordig vooral Bulgaren en Roemenen gebruikt voor de illegale praktijken van de tuinders. Door het openstellen van de grenzen, is fraude met Polen flink gedaald.