Meeste kansarmen buiten de Randstad

Michel (OA)

Uit een onderzoek van de stichting Atlas voor gemeenten, blijkt dat de meeste kansarme mensen niet in de Randstad wonen, maar in Limburg en het noordoosten van het land. De stichting heeft de onderkant van de arbeidsmarkt in kaart gebracht; dit was nog niet eerder gebeurd.

Voor het onderzoek heeft men diversen doelgroepen laten meetellen. Naast de mensen met een bijstandsuitkering, is ook gekeken naar mensen met bijvoorbeeld een WAO-uitkering of die met een gesubsidieerde baan. Wanneer er alleen zou worden gekeken naar de bijstandsuitkeringen, dan staan steden als Rotterdam en Amsterdam wel bovenaan de lijst.

In het onderzoek van de stichting Atlas staat Heerlen bovenaan. In deze Limburgse gemeente wordt bijna één op de vier mensen die tot de beroepsbevolking behoort tot de onderkant van de arbeidsmarkt gerekend. Ook in Enschede en Sittard-Geleen wonen veel mensen die als kansarm kunnen worden bestempeld. Het gaat hier vaak om mensen die een uitkering, anders dan de bijstand, of subsidie ontvangen.

Drie jaar geleden behoorde 16,7 procent van de Nederlandse beroepsbevolking tot de onderkant van de arbeidsmarkt. Hun aantal is afgenomen tot ruim 13 procent dit jaar, wat neerkomt op bijna anderhalf miljoen mensen. Gemeenten hebben ook ontdekt dat verschillende uitkeringen 'inwisselbaar' zijn. Als voorbeeld wordt Zoetermeer genoemd, waar het aantal bijstanduitkeringen met hetzelfde aantal afnam, als waarmee het aantal voor de Wajong-uitkering toenam.