FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 mei 2008

BioShock naar handhelds en iProducten

Je leest het goed. BioShock komt naar de kleinere apparaten. Dit verklaarde de developer IG Fun tegenover de website Pocketgamer.co.uk tijdens BREW 2008. BREW staat voor "Binary Runtime Environment for Wireless". BREW 2008 is een event waarop developers hun software kunnen tonen voor wireless devices. IG FUN demonstreerde daar dus onder andere BioShock. Een 3D versie moet beschikbaar komen voor Symbian devices en voor de iPhone en de iPod Touch. Daarnaast werken ze ook aan een 2D versie voor de handhelds die geen 3D aan kunnen.

Volgens Pocketgamer.co.uk zag de demo er spectaculair uit en zou zelfs een hardcore gamer met een grote liefde voor de originele game er van onder de indruk zijn. Een releasedatum is nog niet bekend.



Dank aan Moe Szyzlak voor het herschrijven van dit bericht.

Bijzondere graven ontdekt in Limburg

Bij een opgraving in het plaatsje Lomm, Noord-Limburg, is één van de grootste grafvelden ontdekt uit de late ijzertijd in Nederland. Archeologen hebben ongeveer vijftig graven en een cultusplaats voor rituele handelingen gevonden in de buurt van de Maas.

In Nederland zijn wel meer grafvelden uit de ijzertijd blootgelegd. Maar grote grafvelden met twintig of meer graven uit die periode zijn zeldzaam. De late ijzertijd was rond 500 voor Christus.

De opgravingen begonnen vorig jaar al. Bij het vorderen van het onderzoek kwamen steeds meer graven aan het licht.

'VN heeft 12 miljoen huurachterstand'

De Verenigde Naties hebben in New York een huurachterstand van meer dan twaalf miljoen dollar. Dat stelt een financieel controleur van de stad New York, William Thompson jr..

De VN-organisatie die verantwoordelijk is voor de kantoren en woonruimtes van VN-personeel, de United Nations Development Corporation, betwist het bedrag. Volgens Thompson heeft de VN de achterstand opgelopen in de jaren 2003 tot en met 2006. Twaalf miljoen dollar is ongeveer 7,7 miljoen euro.

Balkan veiliger dan West-Europa

Een decennium nadat een oorlog Joegoslavië verscheurde is de Balkan een veiligere regio dan West-Europa. Dat heeft het VN-bureau belast met de bestrijding van drugs en criminaliteit (Unodc) vandaag bekendgemaakt.

In de Balkan komen moord, verkrachting, aanranding, beroving en overvallen minder vaak voor dan elders in Europa. Dit komt volgens Unodc vooral door de politieke en economische stabiliteit in de regio de laatste jaren.

"Het stereotype beeld van de Balkan als een paradijs voor criminelen bestaat niet meer, al blijven er serieuze problemen bestaan", aldus het rapport. Het VN-bureau duidde op de omvang van de georganiseerde misdaad en de rol van de regio in heroïnesmokkel in de Balkan. Het VN-bureau riep op tot meer samenwerking tussen politie-eenheden van de verschillende landen om de problemen op te lossen.

Voetbal: Nederland oefent tegen Denemarken

Vandaag oefende het Nederlands elftal in Eindhoven tegen Denemarken. De wedstrijd, die diende als voorbereiding op het naderende EK, eindigde in een gelijkspel. Ruud van Nistelrooij maakte in de eerste helft 1-0, in de tweede helft was het Poulsen die de Denen op gelijke hoogte bracht.

Nederland miste in de tweede oefenwedstrijd tegen Denemarken nog Robin van Persie, die uit voorzorg aan de kant gehouden werd. De eerder deze week geblesseerde Demy de Zeeuw en de later aangesloten Ruud van Nistelrooij, Wesley Sneijder en Edwin van der Sar begonnen wel in de basis. Marco van Basten gunde Orlando Engelaar voor de tweede wedstrijd op rij een basisplek.

Nederland had net als in de wedstrijd tegen Oekraïne de eerste minuten het beste van het spel. De eerste kans was voor Robben die na vijf minuten voorlangs schoot. Na negen minuten kreeg Denemarken, dat vijf basisspelers mist, plotseling een goede mogelijkheid toen Bendtner voor het eerst achter de Nederlandse verdediging opdook, alleen stond Van der Sar op de juiste plaats. Aan de andere kant kreeg Nederland goede mogelijkheden via Mathijsen en met name Van der Vaart. Echter stond hun vizier niet op scherp. Denemarken kreeg via een vrije trap en spits Bendtner nog enkele kansen. Na 29 minuten viel de eerste goal voor Nederland. Ruud van Nistelrooij maakte een prachtige combinatie dwars door de verdediging met een rol voor Van der Vaart, Sneijder en Robben af.

In het vervolg van de eerste helft kreeg Van der Vaart nog een goede mogelijkheid door een pass van De Zeeuw. Hij schoot echter over, maar er was al gefloten voor buitenspel. Direct daarna kregen de Denen een goede mogelijkheid, maar het schot van Perez stuitte op Heitinga die de bal tot hoekschop verwerkte. Nederland sloeg uit de tegenstoot na de corner toe, waarbij Robben net als eerder in de wedstrijd voorlangs schoot. Vijf minuten voor rust kreeg Nederland na een overtreding op Van Nistelrooij een vrije trap net buiten het strafschopgebied van de Denen, echter schoot Van der Vaart recht op de keeper af.

Met De Jong op de plaats van Ooijer liet Nederland direct na rust zien dat het wil winnen met een goede combinatie door het hart van de verdediging, maar Robben stond buitenspel. Ook Denemarken vond dat er wat te halen viel en bracht Tomasson in. Bendtner kreeg twee minuten na rust al een goede mogelijkheid, maar Van der Sar kon redding brengen. Na matig verdedigen kon Bendtner in de 56e minuut met een verdediger in de rug Poulsen bedienen, waardoor het 1-1 werd.

Na de 1-1 nam Denemarken geleidelijk het initiatief over, waarbij meer kansen voor the Danish Dynamite ontstonden. Na een drievoudige wissel aan Nederlandse kant trok Nederland de wedstrijd weer naar zich toe, waarbij Sneijder na een pass van Robben de lat raakte. Na 73 minuten kwam Vennegoor of Hesselink vrij voor de goal, maar hij schoot tegen de keeper aan. In de rebound schoot Kuijt over. Even later raakte bij een verdedigende actie Andreasen bij de Denen geblesseerd. Vervolgens ging de wedstrijd uit als een nachtkaars, al kreeg Denemarken via Tomasson en Bendtner nog goede mogelijkheden.


Karakteristieken

Nederland - Denemarken
29’ Van Nistelrooij 1-0
56’ C. Poulsen 1-1

Toeschouwers: 34.000
Scheidsrechter: Chapron (Fra)
Stadion: Philips Stadion
Gele kaart: geen

Opstellingen

Nederland: Van der Sar, Ooijer (De Jong/46), Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst, Van der Vaart (Kuijt/65), De Zeeuw, Sneijder (Afellay/81), Engelaar (De Cler/65), Robben (Babel/77), Van Nistelrooij (Vennegoor of Hesselink/65)

Denemarken: Christiansen, Jacobsen, Krøldrup, Andreasen (Møller Christensen/77), Kvist (T. Rasmussen,81), Jørgensen (Retov/63), C. Poulsen, Kahlenberg (Tomasson/46), Perez (Vingaard Hanssen/77), Bendtner, Rommedahl

 

Doe jij al mee aan de FOK!EK-pool?

 

[EK] Special: Frankrijk

In de aanloop naar het EK neemt FOK!sport elk deelnemend land onder de loep. Belangrijk: houd de Specials in gedachten, je hebt ze namelijk nodig voor de EK Pool! Gisteren schreven we al over Griekenland.

Frankrijk
De Fransen zijn altijd kanshebbers. Ze zijn al twee keer kampioen geworden en strijden vaak mee als het er echt om draait. Dit jaar zijn ze ingedeeld in groep C, de groep die ook wel wordt gezien als de ‘poule des doods’. Echter ook nu weer is Frankrijk een van de favorieten.

EK-geschiedenis
De Fransen waren al twee keer de sterksten op een Europees kampioenschap. In 1984 wist het, onder leiding van Michel Platini die dat toernooi topscorer werd met maar liefst negen goals (tot op de dag van vandaag een record), in de finale Spanje met 2-0 te kloppen. De halve finale was echter een stuk lastiger, die werd namelijk ternauwernood gewonnen in de verlenging tegen Portugal. Het werd uiteindelijk 3-2. Zestien jaar later waren het opnieuw Les Bleus die er met de titel vandoor gingen. Na een tweede plaats in de groepsfase, achter Nederland dat alle drie zijn groepswedstrijden had gewonnen, wonnen de Fransen alle drie de knock-outwedstrijden met 2-1. Respectievelijk Spanje, Portugal en Italië waren niet opgewassen tegen Zinedine Zidane en consorten. De finale tegen Italië werd beslist in de verlenging door een ‘golden goal’ van David Trezeguet, de spits die buiten de selectie werd gelaten voor het komende EK. In 2004 werden de Fransen al in de kwartfinale uitgeschakeld door latere winnaar Griekenland. In Lissabon werd het 0-1 door een doelpunt van Angelos Charisteas.

Road to…
Frankrijk zat samen met Italië, de ploeg die de Fransen had verslagen in de finale van het WK in 2006, in groep B. Na een prima resultaat in Parijs tegen datzelfde Italië, het werd 3-1 voor Frankrijk, volgde een deceptie tegen Schotland. De Schotten wonnen het duel in Glasgow met 1-0 en zorgde voor een veel competitivere groep dan vooraf verwacht. Na overwinningen op onder andere Litouwen en Oekraïne volgde er een gelijkspel in Milaan tegen Italië. Echter opnieuw volgde een tragedie na een goed resultaat tegen de Italianen. Schotland was nota bene in Parijs te sterk voor Frankrijk, het werd 0-1 door een doelpunt van James McFadden. De volgende wedstrijd plaatste Frankrijk zich alsnog, door een 2-0 overwinning op opnieuw Litouwen. Daardoor was de laatste wedstrijd tegen Oekraïne een formaliteit geworden.

De ploeg
Frankrijk beschikt over een solide selectie. Namen die eruit springen zijn natuurlijk die van Thierry Henry (Barcelona), Frank Ribéry (Bayern München) en Liliam Thuram (Barcelona). Opvallende naam die er niet bij is David Trezeguet, de spits van Juventus, die dus die winnende goal maakte tegen Italië. Hoewel hij de laatste jaren niet erg in trek was bij bondscoach Raymond Domenech, was hij dit seizoen op dreef in de Serie A. In plaats van Trezeguet neemt Domenech de onervaren Bafétimbi Gomis van St. Etienne mee.

EK 2008
Frankrijk zit tijdens het EK in poule C, de zwaarste poule dit EK, en wordt vergezeld door Italië, Nederland en Roemenië. De Fransen komen dus opnieuw de Italianen tegen, de ploeg waar ze tijdens de kwalificatie over twee duels van hadden gewonnen. Na vier jaar geleden te zijn uitgeschakeld in de kwartfinale zullen de Fransen opnieuw op zoek gaan naar succes.

Uitslag Nederland - Denemarken

Nederland heeft in de oefenwedstrijd tegen Denemarken gelijkgespeeld. In het Philips Stadion werd het 1-1.

Nederland miste in de tweede oefenwedstrijd tegen Denemarken nog Robin van Persie, die uit voorzorg aan de kant gehouden werd. De eerder deze week geblesseerde Demy de Zeeuw en de later aangesloten Ruud van Nistelrooij, Wesley Sneijder en Edwin van der Sar begonnen wel in de basis. Marco van Basten gunde Orlando Engelaar voor de tweede wedstrijd op rij een basisplek.

Nederland had net als in de wedstrijd tegen Oekraïne de eerste minuten het beste van het spel. De eerste kans was voor Robben die na vijf minuten voorlangs schoot. Na negen minuten kreeg Denemarken, dat vijf basisspelers mist, plotseling een goede mogelijkheid toen Bendtner voor het eerst achter de Nederlandse verdediging opdook, alleen stond Van der Sar op de juiste plaats. Aan de andere kant kreeg Nederland goede mogelijkheden via Mathijsen en met name Van der Vaart. Echter stond hun vizier niet op scherp. Denemarken kreeg via een vrije trap en spits Bendtner nog enkele kansen. Na 29 minuten viel de eerste goal voor Nederland. Ruud van Nistelrooij maakte een prachtige combinatie dwars door de verdediging met een rol voor Van der Vaart, Sneijder en Robben af.

In het vervolg van de eerste helft kreeg Van der Vaart nog een goede mogelijkheid door een pass van De Zeeuw. Hij schoot echter over, maar er was al gefloten voor buitenspel. Direct daarna kregen de Denen een goede mogelijkheid, maar het schot van Perez stuitte op Heitinga die de bal tot hoekschop verwerkte. Nederland sloeg uit de tegenstoot na de corner toe, waarbij Robben net als eerder in de wedstrijd voorlangs schoot. Vijf minuten voor rust kreeg Nederland na een overtreding op Van Nistelrooij een vrije trap net buiten het strafschopgebied van de Denen, echter schoot Van der Vaart recht op de keeper af.

Met De Jong op de plaats van Ooijer liet Nederland direct na rust zien dat het wil winnen met een goede combinatie door het hart van de verdediging, maar Robben stond buitenspel. Ook Denemarken vond dat er wat te halen viel en bracht Tomasson in. Bendtner kreeg twee minuten na rust al een goede mogelijkheid, maar Van der Sar kon redding brengen. Na matig verdedigen kon Bendtner in de 56e minuut met een verdediger in de rug Poulsen bedienen, waardoor het 1-1 werd.

Na de 1-1 nam Denemarken geleidelijk het initiatief over, waarbij meer kansen voor the Danish Dynamite ontstonden. Na een drievoudige wissel aan Nederlandse kant trok Nederland de wedstrijd weer naar zich toe, waarbij Sneijder na een pass van Robben de lat raakte. Na 73 minuten kwam Vennegoor of Hesselink vrij voor de goal, maar hij schoot tegen de keeper aan. In de rebound schoot Kuijt over. Even later raakte bij een verdedigende actie Andreasen bij de Denen geblesseerd. Vervolgens ging de wedstrijd uit als een nachtkaars, al kreeg Denemarken via Tomasson en Bendtner nog een aantal goede mogelijkheden.


Karakteristieken

Nederland - Denemarken
29’ Van Nistelrooij 1-0
56’ C. Poulsen 1-1

Toeschouwers: 34.000
Scheidsrechter: Chapron (Fra)
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Gele kaart: geen

Opstellingen

Nederland: Van der Sar, Ooijer (De Jong/46), Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst, Van der Vaart (Kuijt/65), De Zeeuw, Sneijder (Afellay/81), Engelaar (De Cler/65), Robben (Babel/77), Van Nistelrooij (Vennegoor of Hesselink/65)

Denemarken: Christiansen, Jacobsen, Krøldrup, Andreasen (Møller Christensen/77), Kvist (T. Rasmussen,81), Jørgensen (Retov/63), C. Poulsen, Kahlenberg (Tomasson/46), Perez (Vingaard Hanssen/77), Bendtner, Rommedahl

[RG] Federer en Nadal simpel door

Roger Federer en Rafael Nadal hebben zonder al te veel moeite de derde ronde bereikt.

Nadal klopte in drie sets Nicolas Devilder uit Frankrijk. Het werd 6-4, 6-0, 6-1. Federer nam het op tegen de Spanjaard Albert Montanes. In de eerste ging het echter niet goed met Federer. De Zwitser speelde slordig en maakte veel onnodige fouten. Na eerder al op 5-4 twee setpoint tegen te hebben gekregen verloor hij de tiebreak met 7-5. Daarna was het echter gedaan met de tegenstand en won Federer de drie daaropvolgende sets met 6-1, 6-0 en 6-4.

Nadal treft in de derde ronde de als 26e geplaatste Fin Jarkko Nieminen. Federer treft Mario Ancic, de Kroaat is als zestiende geplaatst in Parijs.

Phil Harrison: Single Player games zijn op hun retour

Phil Harrison, tegenwoordig grote man bij Atari is van mening dat het publiek niet meer zit te wachten op single player games. Volgens hem is Alone in the Dark een prachtig gemaakte game, maar hij denkt echter niet dat de industrie nog meer van dit soort games zal gaan maken.

Hij denkt niet dat gamers nog games willen spelen waar geen sociaal netwerk aan te pas komt of games die niet uit te breiden zijn met episodic content.

"The industry is changing, and the role we play as creators and publishers has to reflect those changes. I don't think I'm alone in having those views, either."

Heeft deze man gelijk, of stuurt hij Atari de verkeerde kant op?

Saints Row 2 uitgesteld wegens werk aan co-op mode

THQ heeft bekend gemaakt dat Saints Row 2 is uitgesteld tot 15 oktober.
Analyst Colin Sebastian van Lazard Capital meent dat het te doen heeft met het werk aan de co-op mode, wat volgens hem een van de unieke features van de game is. De kwaliteit verbeteren is uiteraard belangrijk, zeker als de game dichter naar de feestdagen wordt geschoven, zegt hij. Verder zegt hij, wat iedereen natuurlijk al denkt, dat hij verwacht dat een eventuele release van episodic content voor GTA IV, de aandacht af kan leiden van Saints Row 2.

En nu maar hopen dat de episodic content voor GTA IV niet ook in oktober uitkomt.

ChristenUnie hekelt tunnelgedicht

Een gedicht in een tunnel in Dordrecht heeft de woede gewekt van de ChristenUnie. Volgens de gereformeerden zouden enkele strofen in strijd zijn met de bijbel.

Fractievoorzitter H. Mostert zou de regels het liefst zo snel mogelijk verwijderd zien. Het gaat hierbij om de zinnen 'Halleluja Jutteperen zongen ze toen' en 'Er ruist langs de wolken een boer op de fiets'.

Volgens Mostert zou dat gejat zijn van de bijbelse zin 'Er ruist langs de wolken een lieflijke naam', van Johannes de Heer. "De teksten zijn in strijd met de uitgangspunten zoals wij die in onze godsdienst beleven."

Mark van Eeuwen is blij met benen Lieke

Mark van Eeuwen vindt dat zijn vrienden Lieke van Lexmond perfecte benen heeft. Dat zei hij donderdag tijdens de verkiezing van 'De mooiste benen van Nederland', georganiseerd door het tijdschrift Cosmopolitan. Zijn vriendin presenteerde het evenement, waar werd gezocht naar 'killer legs'.

Tijdens de presentatieklus wist de 26-jarige Van Lexmond zich verzekerd van verliefde blikken van Mark vanuit zijn jurystoel. Al tijdens de show liet hij in een opmerking blijken dat hij de benen van zijn vriendin perfect vindt. Maar natuurlijk kon de presentatrice er zelf niet met de prijs vandoor gaan. De jury koos unaniem voor de Haagse Sanae Chirar.

Lieke en Mark zijn nu bijna twee maanden bij elkaar. Mark zegt dat hij 'helemaal in de wolken is'. Naast een liefdesrelatie in het echte leven, hebben ze in Goede Tijden Slechte Tijden ook een heftige relatie. "Het acteren is nu nog leuker geworden", stelt Lieke. "We nemen de teksten thuis nog even door en verzinnen dan soms iets extra's. De scènes zijn er dus alleen maar beter op geworden."

Het liefdesleven van Lieke stond de laatste tijd in de aandacht toen haar ex-vriend Jeroen Rietbergen haar verliet en daarna een relatie aanknoopte met Linda de Mol.

Eenzaam tuinfeest

Het barbecueseizoen was weer begonnen. Karst baalde daar altijd van. De stank van verbrand vlees, en het gewauwel van zijn buren die gezellig de ene fles wijn na de andere leeg tikten was hem een doorn in het oog. Of neus en oren, dat wist hij niet meer. Het eten van half rauw, of juist droogdoorbakken en verbrand vlees kon hem niet bekoren. Als hij zelf betrokken werd bij een barbecue dan nam hij wat sla. Het vlees dat bij binnen kreeg probeerde hij goed te kauwen, zodat hij het de zelfde avond nog met weinig moeite uit kon braken.

Verkerk wint ondanks slechte start

Martin Verkerk heeft de kwartfinale bereikt van het Challenger-toernooi van Karlsruhe. De Serviër Ilia Bozoljac werd, na een slecht begin van de Alphenaar, weggezet in drie sets: 0-6 6-3 6-2.

Verkerk, de nummer 378 van de wereldranglijst, begon erg slecht, en liet de eerste set maar lopen. Vervolgens kwam Verkerk op een 5-1 voorsprong in de tweede set. Bozoljac, de nummer 208 van de wereld, brak nog wel terug, maar het mocht niet meer baten.

Verkerk, de enige Nederlander deze week die niet in de eerste ronde van een toernooi uitgeschakeld werd, kwam in de beslissende derde set al snel op een break voorsprong en liet de winst niet meer glippen.

In de kwartfinale moet Mighty Martin tegen Daniel Munoz-De La Nava. De 26-jarige Spanjaard is te vinden op de 173e plek op de wereldranglijst. Dit jaar bereikte hij de halve finale van het Challenger-toernooi van Bordeaux.

ADO druk bezig zich te versterken

ADO Den Haag is er alles aan gelegen om Daryl Janmaat te behouden. André Wetzel, na de zomer coach van Ado, wil de gewilde rechtsback langer vastleggen.

Er ligt een driejarig verbeterd contract klaar voor de 18-jarige speler. SC Heerenveen zou de speler uit Den Haag willen halen. Aleksandar Rankovic kan ook bijtekenen in Den Haag. Verder heeft Wetzel aangegeven Johan Voskamp van Excelsior te willen kopen en voor vier jaar aan ADO te binden.

Ook zullen vanuit Venlo Ekrem Kahya en Karim Soltani hun coach volgen naar de residentieclub. Er wordt ook gekeken of er budget is om Tim de Meersman van FC Eindhoven te halen.

Knoflook maakt vliegveldsecurity gek

De dames en heren van de bagageband in het vliegveld van Keulen vonden dat er een verdacht luchtje zat aan een koffer die voorbijkwam. Omdat ze het niet vertrouwden besloten ze er de beveiliging bij te halen.

Deze was er snel uit. Volgens de security zaten er waarschijnlijk patronen in voor een campinggastel. Deze zijn verboden in een vliegtuig, omdat de druk in het bagageruim zeer laag is. Hierdoor zouden de gasflesjes kunnen ontploffen.

Ze besloten de eigenaar van de koffer om opheldering te vragen. Deze wist de beveiligers weer gerust te stellen, want de verdachte koffer bevatte niets anders dan in knoflook gemarineerd vlees. Door de warmte was het zaakje gaan broeien, hetgeen een penetrante gaslucht opleverde.

FOK! zoekt FP-moderators!

Om de discussies bij de nieuwsberichten op de frontpage van FOK! netjes en ordelijk te laten verlopen worden de reacties onder de berichten gemodereerd. We kunnen daarbij versterking gebruiken! Lijkt het je wat om mee te helpen? Lees dan vooral verder!

Op de frontpage van FOK! zijn moderators actief die de reacties onder de nieuwsberichten doorlezen en deze op een objectieve wijze modereren. Dat zal niet altijd even makkelijk gaan aangezien sommige discussies hoog op kunnen lopen. Verder staan de moderators de users te woord in het moderatietopic in het Feedback-subforum: dat kan gaan om meldingen van reacties die volgens de users niet door de beugel kunnen, maar ook om complimenten, klachten, suggesties en andere opmerkingen rondom de moderatie op de frontpage.

Daarnaast wordt van fp-moderators verwacht dat ze ook meedenken over andere zaken die FOK! aangaan. Daarom dienen ze regelmatig de crewfora te bezoeken. Daar overleggen ze ook met hun collega-moderators.

Helaas kunnen we je geen geld bieden. Wel bieden we een leuk team van ruim tweehonderd collega's die samen FOK! draaiende houden. :)

Heb jij interesse? Stuur dan voor zondag 8 juni 23.59 uur een mailtje met je username, een beschrijving van jezelf, de reden dat je ons team wilt komen versterken en de uren van de dag (en frequentie) dat je denkt te kunnen modereren naar frontpage@fok.nl.

Je krijgt vóór 12 juni bericht. Succes met solliciteren!

Piturca uit zorgen over Chivu

Victor Piturca maakt zich zorgen om Cristian Chivu. De verdediger heeft de laatste weken namelijk last van een blessure aan zijn schouder. Een eventuele operatie kan pas na het EK voetbal, dat volgende week zaterdag van start gaat, plaatsvinden.

"Chivu is voor Roemenië een bepalende speler," liet Piturca in een reactie weten. "Ik wil dat hij in onze wedstrijden zo lang mogelijk op het veld staat. Maar ik vrees voor tegenstanders die Chivu op zijn zwakke punt willen raken. Zelfs tijdens de simpelste oefeningen op de training ben ik bang dat hij echt geblesseerd raakt."

Piturca gebruikt Chivu voornamelijk als verdedigende middenvelder, maar is van plan om tijden het EK voetbal een aantal wijzigingen door te voeren. "Sommige spelers zijn nog niet gewend om zware duels af te werken om de vier dagen. Alleen mijn verdediging zal ik in principe laten staan."

De bondscoach van Roemenië liet zelfs al doorschemeren welke verdedigers tegen Frankrijk zullen spelen, namelijk Cosmin Contra, Gabriel Tamas, Dorin Goian en Razvan Rat. Op 17 juni zal het Nederlands Elftal ten strijde trekken tegen de Roemenen.

Astarloa ontslagen bij Team Milram

Team Milram heeft opnieuw een vooraanstaand renner de laan uitgestuurd, namelijk Igor Astarloa. Hij wordt verdacht van het gebruik van verboden middelen. Eerder ontsloeg de wielerploeg van manager Gerry van Gerwen Alessandro Petacchi ook al.

Na afloop van de eerste etappe van de Giro d'Italia zou Astarloa een te hoge bloedwaarde hebben. "Hij heeft een brief gekregen. Hij rijdt niet meer voor ons," liet Van Gerwen aan een Duits persbureau weten. "Hij is het er niet mee eens en daarom ligt de zaak nu in handen van een advocaat."

Astarloa verscheen voorafgaand aan de tweede etappe in de Ronde van Italië niet meer aan de start. Volgens Team Milram zou de renner maagklachten hebben. Van Gerwen maakte donderdag dus bekend dat het mogelijk om dopinggebruik gaat. "Er is geen sprake van een positieve test."

Bakkal tot 2012 bij PSV

PSV is er in geslaagd om Otman Bakkal langer aan zich te binden. De middenvelder van de Eindhovenaren verlengde zijn contract tot medio 2010. De oude overeenkomst tussen de twee partijen liep in 2010 af.

Bakkal beleefde het afgelopen seizoen zijn grote doorbraak. Hij zorgde als controlerende middenvelder steeds voor de druk naar voren. Dat is ook één van de redenen waarom hij de afgelopen voetbaljaargang vrijwel elk duel in de basis stond.

Bakkal speelde in het seizoen 2007/2008 31 wedstrijden acht doelpunten. Momenteel is de jeugdinternational met olympisch team op bezoek in Zweden. Daar wordt namelijk deelgenomen aan het vierlandentoernooi, dat als voorbereiding op de Olympische Spelen geldt.

Brouwer maakt bier uit de ruimte

De Japanse bierbrouwer Sapporo werkt aan een wel heel bijzonder biertje. Het gerst van dit bier is namelijk afkomstig uit zaad dat twee jaar geleden enkele maanden in de ruimte heeft doorgebracht. De zaadjes verbleven in het kader van een onderzoeksproject maar liefst vijf maanden in een ruimtestation.

Doel van het project was te onderzoeken hoe planten zich aanpassen aan een veranderende omgeving. Vorig jaar gingen in de lente de zaadjes de grond in en overmorgen zal er voor de derde keer worden geoogst.

Het bier is helaas niet in de winkel te koop. De brouwerij is namelijk van plan slechts honderd flesjes bier te brouwen. De onderzoekers hebben trouwens nog geen bijzonderheden kunnen ontdekken aan de gerst uit de ruimte.

Van der Sar: "Underdog"

Komende zomer is Oranje underdog in de poule. Zo oordeelt Champions League-winnaar Edwin van der Sar tenminste.

De doelman reageert daarmee op allerhande voorspellingen in de media en bij de bookmakers. "Het grootste voordeel van deze poule is dat je er meteen moet staan. In het verleden wilde Nederland nog wel eens groeien in een toernooi, dat is nu uitgesloten. Voor het eerst in mijn loopbaan staan we nu ook niet in het rijtje toernooifavorieten of outsiders voor de titel. In deze poule zijn we de underdog. En dat past misschien ook wel beter bij ons kleine landje met dat geringe aantal goede voetballers. Want dat wordt wel eens vergeten."

"We kunnen een redelijk goed team op de been brengen, maar geen topteam. Daarom kijk ik toch met enig optimisme naar het EK. We kunnen het alleen maar goed doen," aldus Van der Sar.

Vrouw geen maagd, huwelijk ontbonden

Een Franse rechtbank heeft een huwelijk van twee jonge moslims ongeldig verklaard omdat de bruid tijdens de huwelijksnacht geen maagd bleek te zijn. De vrouw had haar man voor het huwelijk verzekerd nog maagd te zijn, maar tijdens de huwelijksnacht bleek ze toch al door een ander gepenetreerd te zijn. Er belandden namelijk geen bloedspatten op de lakens van de echtelijke sponde.

De Franse rechters kwamen tot de conclusie dat de bruidegom was bedrogen inzake een ''essentiële kwaliteit” van de bruid.  De rechters besloten daarop tot de toepassing van een wetsartikel dat zelden wordt gebruikt. Dat artikel 180 is in het verleden wel eens toegepast als de bruid verzweeg dat zij eerder als hoer heeft gewerkt of als iemand niet in staat is tot 'de oudste beweging der aarde'.

Volgens de advocaat van de man zijn de twee ''helemaal geen extremisten''. De raadsman stelde dat de familie van de bruid haar gepresenteerd had als ''ongehuwd en kuis”. Het bedrog werd ontdekt toen de bruidegom in de huwelijksnacht geen bloedvlekken op het laken kon laten zien aan de feestvierende familie. De vader van de bruidegom bracht de bruid daarop linea recta terug naar haar ouders.

De statistieken op een rijtje

Nadat de afgelopen weken eindelijk de grote Europese voetbalcompetities werden afgerond, wordt het tijd om de statistieken eens uit de kast te trekken.

Allereerst maar eens de eindstanden in deze competities.

Engeland

#ClubGespeeldPuntenDoelsaldo
1Manchester United FC*3887+58
2Chelsea FC*3885+39
3Arsenal FC**3883+43
4Liverpool FC**3876+39
5Everton FC***3865+22
6Aston Villa FC+3860+20
7Blackburn Rovers FC3858+2
8Portsmouth FC***3857+8
9Manchester City FC++3855-8
10West Ham United FC3849-8
11Tottenham Hotspur FC***3846+5
12Newcastle United FC3843-20
13Middlesbrough FC3842-10
14Wigan Athletic FC3840-17
15Sunderland AFC3839-23
16Bolton Wanderers FC3837-18
17Fulham FC3836-22
18Reading FC#3836-25
19Birmingham City FC#3835-16
20Derby County FC#3811-69

#ClubGespeeldPuntenDoelsaldo
1West Bromwich Albion FC+++4681+33
2Stoke City+++4679+14
3Hull City+++4675+18

* = Champions League 2008-09
** = Voorronde Champions League 2008-09
*** = UEFA Cup 2008-09
+ = Intertoto Cup 2008-09
++ = voorronde UEFA Cup 2008-09
+++ = gepromoveerd, Premier League 2008-09
# = gedegradeerd, Championship 2008-09

Spanje

#ClubGespeeldPuntenDoelsaldo
1Real Madrid CF*3885+48
2Villarreal CF*3877+23
3FC Barcelona**3867+33
4Club Atlético de Madrid**3864+19
5Sevilla FC***3864+26
6Real Racing Club de Santander***3860+1
7RCD Mallorca3859+15
8UD Almería3852-3
9Deportivo de La Coruña+3852-1
10Valencia CF***3851-14
11Athletic Club de Bilbao3850-3
12RCD Espanyol3848-10
13Real Betis Balompié3847-6
14Getafe CF3847-4
15Real Valladolid CF3845-15
16RC Recreativo de Huelva3844-20
17CA Osasuna3843-7
18Real Zaragoza#3842-11
19Real Murcia CF#3830-29
20Levante UD#3826-42

#ClubGespeeldPuntenDoelsaldo
1CD Numancia+++3975+22
2Málaga CF3967+15
3Sporting de Gijón3966+19
4Real Sociedad3966+17
5CD Castellón3957+5

* = Champions League 2008-09
** = Voorronde Champions League 2008-09
*** = UEFA Cup 2008-09
+ = Intertoto Cup 2008-09
+++ = gepromoveerd, Primera División 2008-09
# = gedegradeerd, Segunda División 2008-09

Italië

#ClubGespeeldPuntenDoelsaldo
1FC Internazionale Milano*3885+43
2AS Roma*3882+35
3Juventus FC**3872+35
4ACF Fiorentina**3866+16
5AC Milan***3864+28
6UC Sampdoria***3860+10
7Udinese Calcio***3857-5
8SSC Napoli+3850-3
9Atalanta BC3848-4
10Genoa CFC3848-8
11US Città di Palermo3847-10
12SS Lazio3846-4
13AC Siena3844-5
14Cagliari Calcio3842-16
15Torino FC3840-13
16Reggina Calcio3840-19
17Calcio Catania3837-12
18Empoli FC#3836-23
19Parma FC#3834-20
20AS Livorno Calcio#3830-25

#ClubGespeeldPuntenDoelsaldo
1AC ChievoVerona+++4184+34
2Bologna FC 19094181+28
3US Lecce4180+40
4AlbinoLefe4177+19
5Brescia4171+19
6Pisa4171+18

* = Champions League 2008-09
** = Voorronde Champions League 2008-09
*** = UEFA Cup 2008-09
+ = Intertoto Cup 2008-09
+++ = gepromoveerd, Serie A 2008-09
# = gedegradeerd, Serie B 2008-09

Duitsland

#ClubGespeeldPuntenDoelsaldo
1FC Bayern München*3476+47
2SV Werder Bremen*3466+30
3FC Schalke 04**3464+23
4Hamburger SV***3454+21
5VfL Wolfsburg***3454+12
6VfB Stuttgart+34520
7Bayer 04 Leverkusen3451+17
8Hannover 963449-2
9Eintracht Frankfurt3446-7
10Hertha BSC++3444-5
11Karlsruher SC3443-15
12VfL Bochum3441-6
13BV Borussia Dortmund***3440-12
14Energie Cottbus3436-21
15Arminia Bielefeld3434-25
161. FC Nürnberg#3431-16
17Hansa Rostock#3430-22
18MSV Duisburg#3429-19

#ClubGespeeldPuntenDoelsaldo
1Borussia Mönchengladbach+++3466+33
21899 Hoffenheim+++3460+20
31. FC Köln+++3460+18

* = Champions League 2008-09
** = Voorronde Champions League 2008-09
*** = UEFA Cup 2008-09
+ = Intertoto Cup 2008-09
++ = Voorronde UEFA Cup 2008-09
+++ = gepromoveerd, Bundesliga 2008-09
# = gedegradeerd, 2. Bundesliga 2008-09

Nederland

#ClubGespeeldPuntenDoelsaldo
1PSV Eindhoven*3472+41
2AFC Ajax***3469+49
3NAC Breda+3463+8
4FC Twente**3462+20
5sc Heerenveen***3460+40
6Feyenoord***3460+23
7FC Groningen3451-1
8NEC***3449-1
9Roda JC34470
10FC Utrecht3446+4
11AZ Alkmaar3443-5
12Vitesse Arnhem3443-9
13Sparta Rotterdam3434-24
14Heracles Almelo3432-30
15Willem II3431-9
16De Graafschap3430-31
17VVV-Venlo#3429-32
18Excelsior Rotterdam#3427-43

#ClubGespeeldPuntenDoelsaldo
1FC Volendam+++3877+44
2RKC Waalwijk3877+40
3FC Den Bosch3870+24
4FC Zwolle3867+28
5MVV3860+16
6ADO Den Haag+++3858+8

* = Champions League 2008-09
** = Voorronde Champions League 2008-09
*** = UEFA Cup 2008-09
+ = Intertoto Cup 2008-09
+++ = gepromoveerd, Eredivisie 2008-09
# = gedegradeerd, Jupiler League 2008-09

------------------------

In iedere competitie vallen doelpunten. In de één wat meer dan in de ander, maar welke clubs waren nu uiteindelijk het meest trefzeker? In de top tien meest doeltreffende clubs zien we dit jaar twee Nederlandse clubs. Ajax staat wederom bovenaan, sc Heerenveen nam de tweede plaats over van AZ.

#ClubLandDoelpuntenTopscorer
1AFC AjaxNederland94KJ Huntelaar
2sc HeerenveenNederland88M Bradley
3Real Madrid CFSpanje84Raúl G
4Manchester United FCEngeland80C Ronaldo
5FC BarcelonaSpanje76S Eto'o
6Sevilla FCSpanje75L Fabiano
=SV Werder BremenDuitsland75M Rosenberg
8Arsenal FCEngeland74E Adebayor
9AS RomaItalië72F Totti
=Juventus FCItalië72A Del Piero

------------------------

Als er een doelpunt wordt gescoord, krijgt er ook altijd iemand een treffer tegen. Hieronder vind je de clubs die hun defensie het slechtst op orde hadden. Het Engelse Derby County kreeg er met 89 goals verreweg het meest tegen. Ook is er in de top 10 een zeer grote inbreng van Nederlandse clubs, namelijk vijf. De verrassing is Newcastle United, dat maar liefst 65 keer moest incasseren.

#ClubLandTegentreffersDegradatie
1Derby County FCEngeland89ja
2VVV-VenloNederland76ja
=Sparta RotterdamNederland76nee
4ExcelsiorNederland75ja
=Levante UDSpanje75ja
6Reading FCEngeland66ja
7Newcastle United FCEngeland65nee
=Real Murcia CFSpanje65ja
9De GraafschapNederland64nee
=Heracles AlmeloNederland64nee

------------------------

Er waren gelukkig ook clubs die de verdediging wel goed voor elkaar hadden. PSV zien we hierin terug; de Eindhovenaren bekleden de derde plaats. Ook FC Twente heeft de top tien gehaald, op plaats negen. Bayern München-doelman Oliver Kahn hoefde de minste ballen door te laten.

#ClubLandTegentreffersEerste doelman
1FC Bayern MünchenDuitsland21O Kahn
2Manchester United FCEngeland22E van der Sar
3PSV EindhovenNederland24H Gomes
4Chelsea FCEngeland26P Cech
=Hamburger SVDuitsland26F Rost
=FC Internazionale MilanoItalië26J César
7Liverpool FCEngeland28P Reina
8Arsenal FCEngeland31M Almunia
9FC TwenteNederland32S Boschker
=FC Schalke 04Duitsland32M Neuer

------------------------

De ESM hielden gedurende het seizoen een ranglijst bij voor de Europese topschutter. Cristiano Ronaldo was dit seizoen niet te stoppen, waardoor hij de titel voor zich opeiste. Klaas Jan Huntelaar van Ajax is de beste Nederlanders. Hij werd derde, na het scoren van 33 treffers in de Eredivisie.

#SpelerClubDoelpuntenPunten
1Cristiano RonaldoManchester United FC3162
2Daniel GüizaRCD Mallorca2754
3Klaas Jan HuntelaarAFC Ajax3349,5
4Fernando TorresLiverpool FC2448
=Emmanuel AdebayorArsenal FC2448
=Luís FabianoSevilla FC2448
=Luca ToniBayern München2448
8Alessandro Del PieroJuventus FC2142
9Karim BenzemaOlympique Lyon2040
=David TrezeguetJuventus FC2040
=Rhys GriffithsLlanelli AFC4040

------------------------

Aan het eind van het seizoen werden de prijzen verdeeld. Naast de bovenstaande competities waren er ook bekerwedstrijden. Niet alleen landelijk, maar natuurlijk ook Europees.

ToernooiWinnaarRunner-upUitslag finale
Champions LeagueManchester UnitedChelsea1-1 (pen)
UEFA CupZenit St. PetersburgRangers2-0
UEFA SuperCupAC MilanSevilla3-1
FA Cup (ENG)PortsmouthCardiff City1-0
League Cup (ENG)Tottenham HotspurChelsea2-1 (nv)
Copa Del Rey (ESP)ValenciaGetafe3-1
Coppa Italia (ITA)AS RomaInternazionale2-1
DFB Pokal (GER)Bayern MünchenBorussia Dortmund2-1 (nv)
KNVB BekerFeyenoordRoda JC2-0

------------------------

Ook FOK! draagt zijn steentje bij aan het eren van personen in de voetballerij. In de vijf grootste competities deelt FOK! de volgende awards uit: beste speler, grootste talent, beste trainer en grootste verrassing. Dat laatste kan zowel positief als negatief zijn.

CompetitieBeste spelerGrootste talentBeste trainerGrootste verrassing
EngelandCristiano RonaldoGabriel AgbonlahorSir Alex FergusonPortsmouth
SpanjeIker CasillasBojan KrkicBernd SchusterVillarreal
ItaliëZlatan IbrahimovicAlexandre PatoLuciano SpallettiAC Milan
DuitslandLuca ToniRafinhaOttmar HitzfeldFC Nürnberg
NederlandKlaas Jan HuntelaarMiralem SulejmaniFred RuttenAZ Alkmaar

------------------------

Volgens de FOK!sportcrew is dit het beste team van het afgelopen seizoen:

Doel: Edwin van der Sar (Manchester United).
Verdediging: Sergio Ramos (Real Madrid), Rio Ferdinand (Manchester United), John Terry (Chelsea), Patrice Evra (Manchester United).
Middenveld: Cristiano Ronaldo (Manchester United, Guti (Real Madrid), Frank Lampard (Chelsea), Wesley Sneijder (Real Madrid).
Aanval: Daniel Güiza (Mallorca), Zlatan Ibrahimovic (Internazionale).

Erasmus defintief naar Feyenoord

Zoals we al eerder meldend was Feyenoord in de markt voor Kermit Erasmus. Vandaag bracht de Rotterdamse club naar buiten dat alles is afgerond.

Erasmus is een Zuid-Afrikaans talent dat speelde voor Supersport United, waarmee Feyenoord al jaren samenwerkt. De 17-jarige speler werd dit seizoen kampioen met zijn ploeg in eigen land. In maart zat Erasmus bij de selectie van Zuid-Afrika maar heeft nog geen minuten gemaakt voor het elftal.

Peter Bosz, technisch directeur in Rotterdam, liet verder weten dat er een driejarig contract getekend is. "Kermit is nog heel jong en zal in principe aansluiten bij de beloften. In de voorbereiding krijgt hij de kans zich te bewijzen bij de selectie," aldus Bosz.

[upd] InHolland pikt uitlatingen imam Budak niet

Hogeschool InHolland overweegt stappen tegen imam Bahauddin Budak. De imam is verbonden aan de lerarenopleiding islamgodsdienst, een tweedegraadsopleiding in Amsterdam. Aanleiding zijn omstreden uitspraken van de islamitische geestelijk leider over partnerkeuze en verkrachting.

Op de website van de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO) gaf hij recent antwoord aan een Turks meisje (17) die door haar neef was verkracht. Zij vroeg wat ze met de situatie aanmoest. Imam Budak gaf een antwoord waarvan velen vonden dat hij de schuld grotendeels bij de vrouw legde.

De hogeschool zegt zich te distantieren van de ''ontoelaatbare'' uitlatingen van Budak en zal met de imam ''een indringend gesprek'' gaan voeren.

De Nederlandse Islamitische Omroep heeft het advies van de imam inmiddels van de website gewist. Maar al is de wisser nog zo snel, de internetcache van Google achterhaalt hem voorlopig nog wel:

Budak over verkrachting
Veel moslims zitten met vragen over hun geloof of twijfelen over hoe ze bepaalde regels moeten toepassen. Veel niet-moslims begrijpen de islamitische regels niet of zijn gewoon nieuwsgierig naar de islam. Elke week gaat Nioweb bij een imam langs die vervolgens een ingestuurde vraag beantwoordt. Deze week beantwoordt imam Bahaeddin Budak voor ons de volgende vraag:

Ik ben een Turks meisje van 17 jaar. Ik heb een groot probleem en weet niet wat ik ermee aan moet. Ik ben onlangs verkracht door mijn neef. Ik kan hier met niemand over praten en al helemaal niet met mijn familie. Zij zullen mij verstoten. Wat is het islamitische oordeel hierover?

Beste zuster,

Dat wat je is overkomen is een zeer treurige zaak. Ik begrijp dat je dit probleem niet zo maar aan je familie kunt vertellen. Ik weet niet wat jouw relatie is met je neef en hoe het zo ver is gekomen dat hij het lef heeft gekregen om je te verkrachten. Ik zal proberen je vraag vanuit verschillende invalshoeken te beantwoorden.

Allah swt zegt in de Qur’an: “en benadert ontucht niet. Dit is iets gruwelijks en een slechte manier van doen.” Surat al-isra 32.

De profeet Muhammed (vrede zij met hem) zegt: iedereen die in Allah en de laatste dag gelooft mag niet alleen met een vrouw zijn zonder mahram, want anders zal de Satan de derde persoon zijn.”

Uit de bovenstaande citaten wil ik zeggen dat we als mens worden gevraagd om ons zelf te beschermen tegen seksueel misbruik, verkrachting en ontucht. Voorzichtigheid geldt niet alleen tegen onbekenden maar ook tegen bekenden, want de mens of hij nou een bekende of geen bekende is heeft zijn slechte en goede eigenschappen. Als de slechte eigenschappen van een persoon veel sterker zijn ontwikkeld dan maakt het niet uit wie hij of zij tegenover zich heeft. Je doet je zelf goed om niet in een gesloten ruimte te verblijven met een man waar een derde niet makkelijk binnen kan komen.

In de islam is het duidelijk dat seks voor de nikah niet is toegestaan. Dit is een grote zonde. Als de persoon dit ook nog in de vorm van verkrachting begaat is het bij Allah swt alleen maar een grotere zonde. Zolang jij hem niet vergeeft zal Allah swt hem in het hiernamaals hiervoor straffen.

Je kunt het volgende doen;

a) Gezien we in een land leven dat verkrachting strafbaar stelt kun je naar de rechter gaan en hem aanklagen.

b) Als je bang bent dat jouw familie je gaat verstoten voor iets waaraan jij geen schuld hebt is het wellicht beter om dit niet aan je familie te vertellen. Wel moet je opletten dat je neef hiervan verder geen misbruik maakt. Op het moment dat hij dit wel wil doen raad ik je toch aan om je probleem aan iemand te vertellen zodat je neef hiervoor vreest. Laat je zeker niet misbruiken en wees niet bang om dit probleem toch met iemand te bespreken die je vertrouwt.

c) Je kunt hem vergeven en afspreken dat dit nooit meer gebeurt. Dit is natuurlijk het moeilijkste wat je kunt doen.

Moge Allah swt je sterkte en wijsheid geven.

Bron: (Noiweb, voordat het gewist werd).

Update: 17.40 uur
Voor imam Budak is geen plaats meer aan de Hogeschool InHolland. Als hij zijn opvattingen handhaaft, zal hij zijn werk aan de lerarenopleiding niet kunnen voortzetten. Dat heeft directeur Geert Dales vanmiddag gezegd.

De imam heeft naar aanleiding van de ophef over zijn woorden de NIO gevraagd het artikel over de verkrachting van de website te halen, ook al staat hij nog steeds achter zijn woorden. De Moslimomroep vond dat ''journalistiek gezien geen optie''. Daarop heeft Budak de samenwerking met de NIO verbroken. Dat had tot gevolg dat zowel het bedoelde artikel als alle voorgaande artikelen van zijn hand van de website zijn verwijderd.

[Giro] Voigt solo naar winst

Jens Voigt heeft de achttiende etappe gewonnen in de Giro. Na een solo van 36 kilometer kwam de Duitser in stijl, dus met rechtgetrokken shirt over de streep.

Paolo Bettini opende het vuur door na twaalf kilometer uit het peloton weg te rijden. De wereldkampioen kreeg meteen ploeggenoot Giovanni Visconti, Joaquim Rodriguez, Rinaldo Nocentini, Gabriele Bosisio, Mauricio Ardila, Simon ¦pilak, Alan Perez, Nikolai Trussov, Félix Cárdenas, Jens Voigt en Daniele Benatti mee. Leider Alberto Contador en zijn ploeg Astana hadden geen enkele reden er achteraan te gaan rijden, want Cárdenas was de gevaarlijkste man in het klassement, maar die stond al op iets meer dan elf minuten van de Spaanse tourwinnaar van 2007.

Toen de voorsprong tussen de vijf en zes minuten bedroeg, begon Astana op kop van het peloton te rijden en zorgde er daarmee voor dat het rond die zes minuten bleef. Op zo'n 36 kilometer van de streep vertrok Voigt vooraan uit de kopgroep om alleen richting de finish te rijden. Vanuit de groep die er achter reed werd er niet serieus gereageerd op de uitval van de CSC-renner, waardoor hij al snel richting een halve minuut voorsprong reed.

Wat er daarna ook in de achtervolgende groep geprobeerd werd Voigt zagen ze niet meer terug. Zeker ook omdat er van samenwerking amper sprake was. Nocentini, Visconti en Bosisio gingen samen op jacht, maar kwamen er ook niet meer aan. Daarachter kwam de rest van de voormalig kopgroep.

In de sprint om de tweede plaats eindigde Visconti voor Nocentini en Bosisio. Benatti en Bettini sprinte nog om de vijfde stek maar dat leek meer op een prestige-sprint.

Uitslag achttiende rit

PlaatsNaamPloegLandTijd
1Jens VoigtCSCDuitsland3, 22,46
2Giovanni ViscontiQuick StepItalië+ 1,07
3Rinaldo NocentiniAG2RItalië+ 1,07
4Gabriele BosisioLPRItalië+ 1,07
5Daniele BennatiLiquigasItalië+ 2,04

Algemeen Klassement na vandaag

#NaamPloegLandTijd
1Alberto ContadorAstanaSpanje75:45,17
2Riccardo RiccòSaunier DuvalItalië+ 0,41
3Gilberto SimoniDiquigiovanniItalië+ 1,21
4Marzio BruseghinLampreItalië+ 2,00
5Franco PellizottiLiquigasItalië+ 2,05

SimCity voor de Nintendo Wii is een feit

Het is dan eindelijk een feit geworden; SimCity komt naar de Nintendo Wii. Er zijn scans van een Japanse magazine verschenen met daarin de allereerste informatie en beelden van SimCity Creator.

SimCity Creator bevat meer dan ooit tevoren. Zo zijn er tig unieke designs als Greek, Egypt, Futuristic, Crystal, Sweet, Las Vegas, Jungle, Hindu, Mediterranean, Japanese en nog veel meer. Een hele lange lijst dus. Met Sim Creator wil Electronic Arts niet de realistische kant op. Daarom lijkt de game sterk op MySims en heb je te maken met UFO's, dinosaurussen, meteorieten, et cetera, et cetera.

Er zijn veel game modi beschikbaar, evenals de mogelijkheden van de Wiimote. De functies van de Wiimote zullen compleet benut worden, zo kan je wegen aanleggen door simpelweg een lijn te trekken met de Wiimote. Naast het onderhouden van je stad, kun je ook een bezoekje maken. Dit kan alleen door in de helikopter te stappen en rond te vliegen.

SimCity Creator staat voor een release in september gepland, namelijk op 18 september.



[Ubidays 2008] Ubisoft werkt aan 3D-games

Als je de live coverage van de Ubidays hebt gevolgd, weet je inmiddels al dat Ubisoft aan een nieuw project werkt. Het gaat om games voor 3D-HDTV's. De eerste 3D-game wordt Avatar, een game die gebaseerd is op de gelijknamige film van James Cameron. Toen James Cameron met het idee kwam, was Guillemot, CEO van Ubisoft, erg blij met zijn idee. Hier zijn Guillemots woorden over de aankondiging:

"Technology continues to evolve and we have now new 3D TVs that are coming in homes and we will have also movies in 3D."

"Because we will have movies and TVs, we are actually working on games in 3D."

"James Cameron has said he is working with us on Avatar in 3D, I am proud to tell you today we have seen it and it is wonderful. I am sure you will love this new experience because this new technology is just wonderful. You will see that, I think, in the middle of next year."

Eerder deze week heeft James Cameron laten weten dat hij al 3D-games heeft draaien op de Xbox 360. Het is nu wachten op de allereerste beelden.

Capa nieuwe trainer MVV

Fuat Capa wordt de nieuwe trainer van MVV. De 39-jarige Belg wordt hiermee de opvolger van de naar NAC vertrokken Robert Maaskant.

Capa was dit seizoen werkzaam voor het Belgische Hamme dat op het een na hoogste niveau actief is. Eerder was hij onder andere werkzaam bij Turnhout, Beringen Heusden en het Turkse Gençlerbirligi, waar hij na vier wedstrijden vertrok. Capa tekent een contract van één jaar in Maastricht.

Zonderland naar OS

Turner Epke Zonderland heeft zich bij wereldbekerwedstrijden in Moskou verzekerd van een Olympisch startbewijs. Zijn oefening aan de rekstok werd beloond met 15,175 punten, waarmee hij aan de NOC*NSF gestelde eis voldeed.

Vorig jaar had de 22-jarige Lemster zich bij het WK in Stuttgart al verzekerd van een ticket, maar moest dit jaar nog wel vormbehoud tonen. Zonderland kampte dit jaar met een schouderblessure, waardoor hij EK aan zich voorbij moest laten gaan. Hij toonde zich dan ook opgelucht over plaatsing voor de Spelen: "Ik ben ongelooflijk opgelucht. Je hebt je dan wel gekwalificeerd, maar moet het toch nog een keer laten zien. En in turnen kan het altijd verkeerd gaan."

Celstraf voor neersteken scholier Florijn College

De rechtbank in Breda heeft de 19-jarige jongen die in januari een medescholier neerstak veroordeeld tot twee jaar celstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Hij is veroordeeld voor poging tot doodslag. De Officier van Justitie had eerder al dezelfde straf geëist.

Het 16-jarige slachtoffer uit Oosterhout en de destijds 18-jarige dader uit Breda hadden al enige tijd ruzie. Tijdens een gevecht op het plein van het Florijn College in Breda werd het slachtoffer met een vlindermes neergestoken. De dader zei dat hij uit noodweer handelde maar de rechtbank gelooft hem niet. Pas nadat de twee vechtersbazen uit elkaar waren gehaald, haalde de Bredanaar een mes tevoorschijn en stak hij de 16-jarige, die overigens wel de eerste klap uitdeelde, neer.

De schoolleiding was voor de steekpartij van plan om met de dader in gesprek te gaan vanwege een andere vechtpartij waar hij ook aan had deelgenomen. De bedoeling was om hem te schorsen of naar een andere school te sturen.

 

[Ubidays 2008] Far Cry 2 techdemo laat dynamisch vuur zien

Met Far Cry 2 gaat Ubisoft niet terug naar de tropische eilanden (dat hebben ze aan Crysis overgelaten), we gaan naar het oudste continent: Afrika.

In onderstaande techdemo passeren enkele technische snufjes van de engine de revue, waaronder het dynamische vuur-systeem. Vuur zal zich namelijk voortplanten op de steppe, waarmee onder invloed van de wind naast het gras ook bomen en zelfs hutten vlam zullen vatten. Ideale manier dus om een valstrik te creeëren.

Far Cry 2 wordt 28 november verwacht op de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.


A'dam heeft in verhouding meeste ambtenaren

Amsterdam is de gemeente met de meeste ambtenaren per duizend inwoners. Dat komt naar voren uit een onderzoek uitgevoerd onder gemeenten met meer dan 50.000 inwoners. Onze hoofdstad heeft drie keer zoveel ambtenaren dan een gemiddelde grote gemeente. Duizend Amsterdammers staan voor twintig ambtenaren, wat neerkomt op ruim vijftien duizend ambtenaren in totaal.

Nummer 2 is voor de stad Groningen, daar zijn zestien ambtenaren in dienst voor elke duizend inwoners. Nummer 3 en 4 zijn voor Utrecht en Den Haag. In Amersfoort werken de minste ambtenaren: slechts zes per duizend inwoners.

Aan het onderzoek hebben 59 gemeenten meegewerkt, Nederland telt in totaal 67 gemeenten met meer dan 50.000 inwoners.

Stuntende quads in Pure screenshots

Van Disneys komende quad-racer Pure zijn een 23-tal screenshots vrijgegeven, waarop vooral te zien is hoe er gestunt kan worden in de game.

Pure wordt een off-road race-game met quads, gericht op het nemen van stunts. Dit kan met maximaal zestien man tegelijkertijd online, of natuurlijk tegen de AI. Het development-team wordt bijgestaan door professionele coureur Wes Miller, bekend van z'n gestoorde stunts op z'n quad.

Pure wordt 26 september verwacht voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.












Baby-tweeling gedumpt vanwege geslacht

In een ziekenhuis in de Engelse stad Wolverhampton heeft een echtpaar hun pas geboren tweeling achtergelaten. De 59-jarige vrouw was via een IVF-behandeling zwanger geworden, maar wilde de zuigelingen na de geboorte niet meer hebben omdat het meisjes zijn.

De vrouw was met haar 72-jarige man naar India afgereisd om daar een IVF-behandeling te ondergaan. Volgens de kersverse ouders was er afgesproken dat zij jongens zouden krijgen en geen meisjes. Het Indiase echtpaar was zo boos over het feit dat hun tweeling toch van het vrouwelijke geslacht is, dat ze zijn weggelopen en zich niet meer hebben laten zien. Deze bizarre gebeurtenis speelde zich twee weken geleden af.

In veel culturen zijn jongens meer gewenst dan meisjes. De gedachte is dat jongens tenminste nog de achternaam van de familie doorgeven. Meisjes daarentegen kosten alleen maar geld als ze trouwen.

Vrachtwagenchauffeurs blokkeren A15

Betogende vrachtwagenchauffeurs hebben vandaag aan het begin van de middag korte tijd de A15 tussen knooppunt Vaanplein en Rotterdam Charlois geblokkeerd. Achter de blokkade ontstond een file van 5 kilometer, die intussen is opgelost. Het betrof de rijrichting Europoort.

Onder het motto 'De maat is vol, de tank is leeg' hadden brancheorganisaties TLN en EVO opgeroepen tot een landelijke actie tegen de stijgende dieselprijzen. Ze hadden vrachtwagenchauffeurs en andere weggebruikers in het hele land gevraagd om aan het einde van de ochtend drie keer te toeteren.

TLN-voorzitter Alexander Sakkers, die in Den Haag Tweede Kamerleden een petitie tegen de accijnsverhoging op diesel per 1 juli aanbood, sprak zich daar juist uit voor publieksvriendelijke acties en tegen blokkades. Dat geeft volgens hem alleen maar irritatie bij burgers "dat de verkeerde mensen gepakt worden". Maar Sakkers had er wel "begrip" voor dat kleine ondernemers, die op de fles dreigen te gaan, acties willen ondernemen.

Hirsi Ali wil beveiliging door Nederland afdwingen

Ayaan Hirsi Ali wil via de rechter afdwingen dat Nederland de kosten van haar beveiliging in zowel binnen- als buitenland betaalt.

De advocaten van de politica laten ter voorbereiding op een eventuele procedure bewindslieden en ambtenaren onder ede ondervragen over de afspraken die in het verleden over haar beveiliging zijn gemaakt.

Met de verhoren wil Hirsi Ali "onomstotelijk" laten vaststellen dat toezeggingen voor haar beveiliging nog steeds van kracht zouden zijn. Haar advocaten laten daartoe onder anderen terreurbestrijder Tjibbe Joustra, oud-minister van Justitie Piet Hein Donner en zijn opvolger Ernst Hirsch Ballin horen.

 

Met dank aan Koskettimet voor de submit 

[Ubidays 2008] Veel sneeuw in Shaun White Snowboarding

Gisteren is bekend gemaakt dat Ubisofts komende snowboardgame Shaun White Snowboarding ook naar de Nintendo Wii komt (met ondersteuning voor het balance board), en daar zijn nu de eerste screenshots van verschenen.

Zoals verwacht ziet de game er wel minder mooi uit dan de PC, Xbox 360 en PlayStation 3 versies maar alsnog ziet de game er zeker snowboard-tastisch uit!

Shaun White Snowboarding wordt eind van het jaar verwacht.



Mijatovic: "Dankzij Ronaldo kampioen in 07-08"

Ruim een jaar geleden verkocht Real Madrid Ronaldo aan AC Milan. Reden voor die transfer was dat het duo Ronaldo/Ruud van Nistelrooy niet leek te werken.

Predrag Mijatovic, technisch directeur van de Madrileense club, heeft dat verklaard in AS. "In de zomer van 2006 kregen we al een goede aanbieding voor Ronaldo. Ik zei tegen Fabio Capello (coach van Madrid in die tijd, red.): 'laten we hem nog even de kans geven'. Maar het ging niet. Ronaldo en Ruud van Nistelrooy waren geen goed koppel. Van de vijf wedstrijden dat ze samen speelden, verloren we er geloof ik vier. Uiteindelijk vertrok Ronaldo en werden we landskampioen."

'Ajax maakt werk van Argentijnse verdediger'

Volgens de Argentijnse krant Clarín heeft Ajax een bod uitgebracht op verdediger Jonatan Maidana. De Argentijn staat nu nog onder contract bij Boca Juniors.

Ajax zou drie miljoen euro overhebben voor de verdediger. De 22-jarige Maidana speelde woensdag mee tegen Fluminense in het kader van de Copa Libertadores. Deze wedstrijd eindigde in 2-2. Maidana moet in Amsterdam de opvolger worden van de naar Atlético Madrid vertrekkende John Heitinga.

Maidana kan na Darío Cvitanich de tweede Argentijnse aankoop worden voor volgend seizoen.

Lloris tekent bij Lyon

Hugo Lloris heeft een contract bij Olympique Lyon getekend. De keeper van Olympique Nice wordt in Stade Gerland de opvolger van de vertrekkende Gregory Coupet. AC Milan was ook zeer geïnteresseerd in de talentvolle keeper.

"Lyon heeft meer vastberadenheid getoond mij te willen hebben. De club had van mij een prioriteit gemaakt, waar AC Milan niet voldoende heeft gedaan me te overtuigen", aldus de 21-jarige sluitpost. Bij Olympique Nice stond de jeugdinternational drie seizoenen onder de lat. Naast AC Milan had ook PSV interesse voor de 1 meter 86 centimeter lange goalie.

Jol: Oranje kansloos voor titel

Oranje zal volgens Martin Jol, de nieuwe trainer van Hamburger SV, twintig jaar na dato niet opnieuw de Europese titel in de wacht slepen. Dat zei hij bij de presentatie van zijn boek.

In tegenstelling tot wat Willem van Hanegem eerder beweerde, denkt Jol wel degelijk dat de defensie van Oranje hen de das om zal doen. "De verdediging van Oranje is te instabiel en maakt ons heel kwetsbaar. Nederland zal daarom dit toernooi nooit winnen," liet de Hagenaar weten tijdens de presentatie van zijn boek Martin Jol, voor de duvel niet bang.

Jol was echter wel lovend over de rest van de selectie. "Nederland is aanvallend gezien, met spelers als Robin van Persie, Rafael van der Vaart, Ruud van Nistelrooij en Dirk Kuijt, beter dan elk ander land. Met Wesley Sneijder en Nigel de Jong als controlerende spelers heb je ook een uitstekend middenveld."

[RG] Jankovic verder

Jelena Jankovic heeft op Roland Garros de derde ronde bereikt door Marina Erakovic in twee sets te verslaan. De nummer drie van de wereld won met 6-2 en 7-6 (5).

Jankovic had in de eerste set geen problemen met de Nieuw-Zeelandse nummer tachtig van de wereld. In de tweede set kreeg de 23-jarige Servische echter last van een polsblessure. "Door de vochtige lucht werden de ballen zwaar en dat ben ik niet gewend. De fysio heeft me even gemasseerd. Ik wilde geen bandage, dan speel ik liever met pijn," aldus de rechtshandige Jankovic.

Erakovic knokte zich terug van een break achterstand en kon op 6-5 in de tweede set de set uitserveren. Jankovic brak echter terug en won de tiebreak met 7-5.

Chelsea aast op Scolari

Chelsea heeft de volgende kandidaat voor de functie van trainer gevonden. Luiz Felipe Scolari, de huidige bondscoach van Portugal, wordt als opvolger van Avram Grant genoemd. Het contract van de Braziliaanse coach bij de Portugese voetbalbond loopt af na het EK van 2008. The Blues zouden volgens diverse media trachten de trainer te contracteren.

Het is inmiddels vijf jaar dat de Braziliaan aan het roer staat in Portugal. Het aankomende Europees kampioenschap zal het laatste kunstje zijn van de oefenmeester. Nog voor het EK hoopt de Londense club Scolari aan te stellen als hoofdtrainer. Andere kandidaten die genoemd worden als trainer van Chelsea zijn Didier Deschamps, Mark Hughes (Blackburn Rovers) en Roberto Mancini (Internazionale).

Aanvallende zorgen voor Hiddink

Rusland maakt zich zorgen om spits Pavel Pogrebnijak. De spits van UEFA-cup winnaar Zenit St. Petersburg raakte in het 2-1 gewonnen oefenduel tegen Servie geblesseerd.

Pogrebnijak zorgde persoonlijk met een vrije trap nog wel voor de 1-0 voorsprong. Niet veel later moest hij noodgedwongen geblesseerd het veld verlaten. Coach Hiddink maakt zich zorgen: "We vrezen iets aan een knieband."

Rosberg gewoon naar Canada

In Monaco crashte Nico Rosberg bij het zwembad hard van de baan. De Duitse Fin is voor controle naar het ziekenhuis geweest en meld nu dat hij helemaal in orde is.

Op de Williams-site schreef Rosberg het volgende: "Allereerst wil ik even laten weten dat ik helemaal in orde ben. Het was een behoorlijk zware crash. Nadat ik de doktoren op het circuit had bezocht, ben ik uit voorzorg nog naar het ziekenhuis in Monaco gegaan. Alle onderzoeken wezen echter uit dat ik helemaal gezond ben, dus ik kon al snel weer naar huis. Ik heb vervolgens een paar dagen rust genomen, maar ben nu alweer volop aan het trainen voor de Grand Prix van Canada."

De 22-jarige coureur denkt dat hij zelf de oorzaak van de harde klapper was. "Ik was op de limiet aan het rijden met mijn droogweerbanden. Toen ik bij het zwembad-gedeelte aankwam, brak de achterkant van de wagen plotseling uit, waarschijnlijk doordat ik op een plas water had geremd. Daarna was ik een passagier in mijn eigen wagen en raakte ik de vangrails aan de rechterkant en vervolgens de vangrails aan de linkerkant van de baan. Het was erg jammer van die crash, want ik was erg competitief in Monaco."

Volgende week zal in Montreal de GP van Canada dus gewoon met Nico Rosberg erbij verreden worden.

Multiplayer demo Sword of the Stars CE verschenen

Om het verschijnen van de collectors Edition van Sword of the Stars te vieren hebben publisher Lighthouse Interactive en developer Kerberos Productions een nieuwe demo van het spel vrijgegeven, gemaakt van de laatste versie van de game.

Sword of the Stars: Collectors Edition is eerder deze maand al in de winkels verschenen. De Collectors Edition bevat het basisspel, samen met de add-on Born of Blood en losse upgrades die verschenen zijn. Naast het spel bevat het pakket exclusief bonus materiaal zoals concept art, video interviews en muziek, en een ruim 150 pagina’s tellend boek genaamd The Deacon’s Tale, een verhaal welke zich afspeelt in de wereld van Sword of the Stars.

In de demo van het spel kun je spelen als mens, Liir of Tarkas. De demo bevat twee maps waarop single- en multiplayercampagnes gespeeld kunnen worden, met een maximum van 150 beurten. Bij de demo kan ook een tutorial video pack gedownload worden welke nieuwe spelers snel met het spel bekend maakt.

Sword of the Stars is een 4X strategy game die een gewaagde 3D interface gebruikt. Het spel is een soort combinatie van Homeworld en Galactic Civilizations. Je kunt de demo downloaden vanaf de Lighthouse Interactive website

Van Marwijk neemt afscheid met overwinning

Bert van Marwijk heeft woensdagavond zijn laatste wedstrijd meegemaakt als Feyenoord-coach. Tijdens het oefenduel tegen ASWH, dat met 1-5 gewonnen werd, zat de trainer voor het laatst op de bank bij de Rotterdammers voordat hij bij de KNVB in dienst treedt.

Feyenoord won door doelpunten van Pattinama, Buijs, Landzaat, Bahia en stagiair Tininho. Van Marwijk beseft nog niet helemaal dat zijn taak bij Feyenoord er nu op zit: "Bovendien zie ik de meeste jongens vrijdag nog, als we een groepsuitje hebben. Dan neem ik echt afscheid", aldus de nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal.

Lehmann vindt de bal ook niks

Na Gianluigi Buffon en Marco Amelia is ook Jens Lehmann niet blij met de Europass van Adidas. Door de bal speelde Duitsland ook gelijk tegen Wit-Rusland (2-2) aldus de goalie van Arsenal.

In Der Kicker geeft de eerste doelman van de Duitsers aan dat hij moet wennen. "De bal bezorgt me moeilijkheden. Een week geleden trainde ik er pas voor het eerst mee. Het is weer een heel ander soort bal dan de vorige. Hopelijk raak ik snel een beetje gewend."

Hoe Oranje-doelman Edwin van der Sar over de bal denkt is nog niet bekend.

Denemarken gehavend

Het roemrijke Denemarken, dat jaren op alle toernooien bekend stond als Danish Dynamite, is gehavend voor de oefeninterland tegen Oranje. Bondscoach Morten Olsen mist vijf basisspelers. De oud-trainer van Ajax houdt een slag om de arm over het meedoen van ex-Feyenoorder Jon-Dahl Tomasson, maar hoogstwaarschijnlijk zal de spits niet aan de aftrap verschijnen.

De geringe animo van de vedetten van Olsen om als sparringpartner van Oranje te fungeren, is uiteraard te begrijpen aangezien de Denen niet vertegenwoordigd zijn op EURO 2008. Ook Olsen is daardoor een beetje gefrustreerd maar zal, wanneer het EK eenmaal begonnen is, geen al te grote kater meer hebben. "Ik ga nu spelers testen voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika”.

Jansen heeft nieuwe club

Michael Jansen heeft een nieuwe club gevonden. SC Cambuur Leeuwarden wil het namelijk wel proberen met de 23-jarige verdediger.

Jansen probeerde tevergeefs bij Feyenoord een contract af te dwingen via een verhuurperiode aan De Graafschap. De Nijmegenaar speelde vijf wedstrijden voor de club uit Doetinchem. In Leeuwarden zal Jansen een contract voor één seizoen ondertekenen. Mede door een hartkwaal speelde de linkspoot 64 wedstrijden, daarin trof hij vijfmaal doel.

FIFA heft schorsing Irak op

Irak kan zondag gewoon zijn WK-kwalificatiewedstrijd tegen Australië afwerken. De FIFA heeft de schorsing, die het Irak eerder op had gelegd, namelijk opgeheven.

De FIFA had Irak de schorsing maandag opgelegd, omdat de regering het olympische comité en alle sportbonden had ontbonden. De FIFA wil echter dat de regering zich niet bemoeit met het voetbal. De Irakese regering heeft de FIFA ervan overtuigd dat de Irakese voetbalbond (IFA) geen deel uit maakt van de reorganisatie en nog steeds in de oude vorm verkeert.

Minister: OM hield Nekschot onnodig lang vast

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft de cartoonist Gregorius Nekschot na zijn aanhouding onnodig lang vastgehouden. Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie vandaag aan de Tweede Kamer laten weten.

Na zijn arrestatie en twee verhoren op een dinsdag eerder deze maand had de tekenaar heengezonden kunnen worden. Desondanks is hij nog tot woensdagmiddag in verzekering gehouden in verband met nader onderzoek. De meerwaarde van dit langer vasthouden lijkt achteraf gezien niet groot, zo onderschrijft de minister de conclusie van de top van het OM.


Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie

Vuijsters wil tweekamp met v/d Geest

Judoka Grim Vuijsters wil een tweekamp met Dennis van der Geest. Die tweekamp zou uit moeten maken welke van de twee judoka’s Nederland gaat vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in de klasse boven de 100 kilogram.

Dat liet zijn advocaat donderdag weten tijdens een zitting bij de rechtbank in Utrecht. De Judobond Nederland liet eerder weten dat Van der Geest Nederland zou gaan vertegenwoordigen in Beijing, maar daar was Vuijsters het totaal niet mee eens. Hij baseerde zijn kritiek op het feit dat hij de laatste jaren betere prestaties had behaald. Na de uitspraak spande Vuijsters een kort geding aan tegen de Judobond.

Vuijsters zelf was niet aanwezig bij de zitting. Hij is op het moment in Japan voor een trainingskamp. De rechter doet 13 juni uitspraak.

De Haan: Sno en Maduro serieuze optie

Evander Sno maakt gebruik van het vierlandentoernooi in Zweden om zich in de kijker te spelen voor een basisplaats in het olympisch elftal. De spits speelde samen met Hedwiges Maduro op het middenveld in de wedstrijd tegen Zweden (0-0).

"Dit duo is een serieuze optie voor de Olympische Spelen", aldus bondscoach Foppe de Haan. Sno moest door de komst van Gerald Sibon en Roy Makaay genoegen nemen met een reserverol in de spits. Maduro kende een uitstekende herstel in zijn spel. "Na Frankrijk (1-2 verlies red.) heb ik met Hedwiges gesproken. Dat heeft hij goed opgepikt. Nu was hij veel dynamischer", aldus De Haan.

De bondscoach was ook zeer tevreden over Jeremain Lens. De spits van AZ was ontevreden over het feit dat hij in de rust gewisseld werd. . "Hij heeft een grote stap gemaakt en veel wedstrijden gespeeld. We willen hem niet over de kling jagen", zei De Haan.

[Gerucht] Wii moet laagdrempelig blijven volgens developers

Games voor de Wii moeten laagdrempelig worden gemaakt. Dat is tenminste wat een user van de website 4chan zegt die claimt te werken aan een redelijk groot project voor de Wii. Of het bericht klopt valt dus te betwijfelen, maar het is niet heel ver gezocht. Lees het bericht en oordeel zelf.

“So I started working in the games industry recently on a fairly major project for the Wii. I’ve sat through a couple big reviews, where the studio’s executives sit down and play through the latest additions to the game and voice their feedback. Let me tell you that, as a newcomer to the games industry and a Nintendo fanboy, I was unprepared for what I heard.

The people that matter in this fairly large studio (and their publisher, marketing staff, etc.) think that the Wii is a kiddy console and are forcing us to tone down our game to make it more casual. While I can’t go into details, we are making a skill-based game that has a lot of potential, but the execs keep telling us to strip out core gameplay elements in order to make it more friendly for the casual player. We can’t have difficulty settings to be raised or lowered, gritty stories, or complicated puzzles, just a fun casual game that can be picked up and put down at will. THANKS GUYS, I’VE ALWAYS WANTED TO MAKE A Sh!77y CASUAL GAME.

Also, they talk in f*(%ing review numbers. I think reviewers will give this about a 85 right now, but if you change this, we might bump it up a couple of points. What the f^%k, guys.”

De originele forumthread is inmiddels van het wereld wijde web verdwenen.

Ten Cate ontslagen

Henk ten Cate, de assistent-trainer van Chelsea, moet ook vertrekken bij Chelsea. De veldtrainer van de Londense topclub leek aanvankelijk groen licht te krijgen over een langer verblijf, maar na enkele gesprekken met potentiële managers besliste het bestuur toch anders.

Avram Grant werd vorige week al ontslagen bij Chelsea. De Israelische oefenmeester moest vertrekken wegens het niet behalen van enkele prijzen in het seizoen 2007/2008. Chelsea stond onder andere in de League Cup-finale en de Champions League-finale maar ging in beide toernooien met lege handen naar huis. Ten Cate, die eerder hoofdcoach van NAC Breda, Vitesse en Ajax was, heeft voorlopig nog geen reactie gegeven wat hij van plan is in de nabije toekomst.

Zlatan wil in Milaan blijven

Zlatan Ibrahimovic heeft alle speculaties over een mogelijke transfer naar Spanje van de hand gewezen. De Zweed zit volgens eigen zeggen prima bij Inter.

"Ik zit hier goed bij Inter. Mijn familie heeft het naar de zin, ik heb twee landstitels gewonnen en wil nu ook voor de Champions League gaan. Ik blijf graag", aldus Ibrahimovic. Hoewel hij de laatste jaren met een aantal blessures kampte is hij toch van onschatbare waarde geweest voor Inter. Zo bezorgde hij de Nerazzurri dit seizoen nog de landstitel door op de laatste speeldag twee treffers voor zijn rekening te nemen.

Eddie Murphy terug als 'Beverly Hills cop'

Eddie Murphy keert terug als politieman Axel Foley. Filmmaatschappij Paramount is van plan een vierde 'Beverly Hills cop' uit te brengen. Dat meldt het Amerikaanse filmvakblad Variety.

De 47-jarige Murphy, die al drie keer eerder in de huid van de politieman uit Detroit kroop, zou zelf de filmmaatschappij hebben benaderd met het idee om de filmreeks nieuw leven in te blazen. Paramount is momenteel in onderhandeling met regisseur Brett Ratner.

'Beverly Hills cop' kwam in 1984 uit en bracht wereldwijd meer dan tweehonderd miljoen euro op. Deel twee en drie waren beide ook kaskrakers. Het laatste deel, 'Beverly Hills cop III', draaide in 1994 in de bioscopen.

Paramount wil volgend jaar met de productie van de film beginnen. 'Beverly Hills cop IV' moet in de zomer van 2010 in de bioscopen te zien zijn.

Utrecht-west is een verkeershel

Het is een grote hel voor automobilisten in Utrecht-west. Er wordt op zo veel plaatsen in de stad tegelijk aan de weg gewerkt, dat er bijna geen doorkomen aan is en auto's op veel plaatsen vast staan.

Als je even de verkeerde weg op draait, dan kun je tien kilometer omrijden om toch op je bestemming te komen. Twee verslaggevers van RTV Utrecht probeerden het uit en deden over een stukje van tien minuten ruim een half uur. "Je wordt helemaal omgeleid over de A2".

Vanaf de afrit Oog in Al op de A2 kom je al meteen in de problemen. Het aansluitende 24 oktoberplein en de Weg der Verenigde Naties liggen compleet open. Vervolgens is het vanaf daar ook niet mogelijk om bijvoorbeeld naar de Jaarbeurs te rijden via de Croeselaan. Het gevolg is dat zelfs een navigatiesysteem je niet meer kan helpen.

Wie vervoglens via de Vleutense weg de snelweg op wil, komt ook bedrogen uit. Werkzaamheden aan de Majellaknoop, die vlak voor de oprit ligt, zijn stilgelegd. Wethouder De Weger (Verkeer) is in de Utrechtse gemeenteraad op het matje geroepen vanwege die problemen. Oppositiepartijen D66, Leefbaar Utrecht en VVD maken zich grote zorgen over de verkeersituatie in Utrecht West en willen weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. De rechter bepaalde vrijdag dat de gemeente niet met de reconstructie van het verkeersknooppunt mag beginnen omdat berekeningen van de luchtkwaliteit niet deugen.

Uitgehongerde overlevenden gevonden in China

Terwijl aanhoudende regenval het leven voor de bewoners van het aardbevingsgebied in China steeds moeilijker maakt, hebben reddingswerkers op een afgelegen berg veertig hongerige overlevenden gevonden. Zij zijn gisteren met een helikopter opgepikt, meldden staatsmedia vandaag.

De groep dorpelingen en mijnwerkers kon geen kant meer uit omdat de wegen naar hun dorpje waren afgesloten door aardverschuivingen. De dichtstbijzijnde stad lag maar twintig kilometer verderop, maar was voor hen onbereikbaar. Zij wisten te overleven op rijst en wilde kruiden.

Het dodental als gevolg van de aardbeving op 12 mei is vandaag gestegen tot ruim 68.000. Meer dan 15 miljoen mensen zijn ontheemd geraakt.

Bejaarde vrouw rijdt tuin in

Een 83-jarige inwoonster van Lunteren is gisteravond ingereden op de tuin van een 76-jarige man uit Ede. Omstreeks 18:30 uur reed de vrouw door Op Den Berg in Ede, toen ze haar auto achteruit op volle snelheid de tuin inramde.

De schade bleef beperkt tot een paar planten, een boom en schade aan de auto. Waarom de bejaarde vrouw zo hard achteruit reed is niet bekend. De auto is afgesleept en het rijbewijs is de vrouw voorlopig kwijt. Daarnaast moet ze verplicht een rijvaardigheidstest afleggen bij het CBR, waarna besloten wordt of zij haar rijbewijs terug krijgt.

Vuijsters wil tweekamp met Van der Geest

Judoka Grim Vuijsters wil in een tweekamp met Dennis van der Geest uitvechten wie Nederland in de klasse boven 100 kilogram vertegenwoordigt op de Olympische Spelen. Dat vorderde zijn advocaat Harro Knijff vandaag bij de rechtbank in Utrecht.

De Judobond Nederland (JBN) gaf eerder de voorkeur aan Van der Geest. Tot ongenoegen van Vuijsters, die meent dat hij de afgelopen maanden beter heeft gepresteerd. Hij spande daarop een kort geding aan tegen de bond, dat vandaag diende. De voorzieningenrechter doet op vrijdag 13 juni uitspraak in de zaak.


Judoka Grim Vuijsters

Meer sportnieuws vind je op FOK!sport

Samaras wil bij Celtic blijven

Als het aan oud-Heerenveen speler Georgios Samaras ligt, speelt hij ook volgend seizoen voor Celtic, waar hij het afgelopen seizoen op huurbasis speelde. De Griekse speler is onder contract van Manchester City.

Het blijft voor alsnog onduidelijk wat Manchester City met de Griekse speler wil. "Gordon Strachan (trainer Celtic, red.) wil hem voor de club behouden, en Georgios wil zelf ook graag blijven", vertelt Samaras' zaakwaarnemer Lee Anderson tegen de Scottish Sun. "De speler is heel duidelijk in wat hij wil, maar het probleem ligt nu bij City. We weten niet wat ze met hem willen." De 23-jarige Samaras scoorde vijfmaal dit seizoen in zestien competitieduels. "Het eerste dat ik ga doen is uitzoeken wat Ailistair Mackintosch van Manchester City met hem van plan is."

Vitesse geïnteresseerd in Verbauwhede

Glenn Verbauwhede zou misschien voor Vitesse kunnen gaan keepen volgend seizoen. De goalie van Club Brugge mag op huurbasis elders gaan spelen, indien eerste doelman Stijn Stijnen niet vertrekt uit West-Vlaanderen. PSV heeft interesse in Stijnen als vervanger van de Braziliaanse topgoalie Heurelho Gomes.

Naast Vitesse heeft ook KV Kortrijk interesse in de 23-jarige reservedoelman van de Belgische topclub. Verbauwhede zelf is duidelijk over zijn toekomst. \"Nog een seizoen op de bank, dat zie ik echt niet zitten. Ik heb er geen moeite mee om nog een seizoen in de schaduw van Stijnen te werken maar ik moet ook aan mijn toekomst denken. Ik ben net 23 jaar geworden. Het wordt tijd om te spelen en dat beseft Club Brugge ook. Er staat een clausule in mijn nieuwe contract dat ik uitgeleend kan worden indien Stijnen niet vertrekt.\"

FOK!kers: nog geen Oranjekoorts

FOK!kers hebben nog geen last van Oranjekoorts. Dat blijkt uit de FP-poll waar tot nu toe 3500 mensen op stemden. 42,2 procent van de users geeft aan het EK wel te willen volgen maar weigeren aan de massa-hysterie mee te doen. De winkels en straten in Nederland worden namelijk steeds meer oranje.

Goed voor de tweede plaats met 29,7 procent zijn de mensen die het EK helemaal niet gaan volgen: Zij stemden "Nee, ik moet niks hebben van dat Tokkie-evenement". 9,8 procent gaat pas oranje prularia kopen als het evenement begint. Slechts 4,3 procent gaat nu al helemaal in het oranje door het leven. 

Dr.E.I. Kipping koos voor de optie: "Over welk EK heb je het? Curling? Triathlon?" En Curri meent: "Boeit me niet echt veel al dat oranje enzo, waarom zou je als een malloot je huis gaan versieren, en dat Nederland vervolgens na 1 ronde er al uit ligt?" Kl0j00h vindt al die zeikerds echter maar dom: "Al die mensen die negatief doen zie je vooraan staan mochten ze in de finale komen. Dan zie je ineens allemaal clowns op straat. Ik weet het nog wel in 1988 , wat was dat mooi."

Stem nu!



Oranjekoorts met de Trom Pet.

Pedopartij presenteert nieuw programma

De Partij voor Naastenliefde, Vrijheid & Diversiteit (PNVD), in de volksmond pedopartij geheten, heeft het partijprogramma voor de parlementsverkiezingen van 2011 reeds gepresenteerd. De PNVD wil overigens af van de bijnaam 'pedopartij', maar pleit wederom voor het legaliseren van seksuele omgang met kinderen ouder dan 12 jaar.

Buiten dit stokpaardje van de partij, werpt de PNVD zich  op voor de bescherming van de privacy en het terugdraaien van allerhande wetgeving die op dat gebied is ingevoerd. Zo moet internet- en telefoonverkeer juist niet worden opgeslagen, stelt de PNVD. Het briefgeheim moet ook gaan gelden voor e-mails en telefonische contacten.

Een aantal andere speerpunten van de partij zijn: De leerplicht tot 12 jaar laten gelden, daarna mag een jongere zelf beslissen hoe het leven in te richten; Seks met dieren blijft toegestaan; Privébezit van kinderpornografie wordt toegestaan; Iedereen mag buiten naakt rondlopen; Vanaf zestien jaar mag men in een pornoproductie verschijnen; Pornografie mag overdag worden uitgezonden; Discriminatie is toegestaan, behalve door de overheid; De leeftijd waarop men volwassen wordt, wordt 16 jaar; De Holocaust ontkennen moet niet strafbaar zijn.

De PNVD wil verder dat de overheid zich alleen bemoeit met 'basisvoorzieningen', religieuze scholen worden afschaft en dat Nederland per direct uit de EU stapt. Alle punten staan hier.

Partijvoorzitter Marthijn Uittenbogaard en secretaris Norbert de Jonge werken momenteel samen aan een boek, dat medio 2009 waarschijnlijk in eigen beheer wordt uitgegeven.

Bestuursfoto uit 2006

Werkende ADHD'er minder productief

Werkenden met ADHD zijn jaarlijks 22 dagen minder productief dan hun collega's die de stoornis niet hebben. Bij ADHD is sprake van een tekort aan aandacht in combinatie met hyperactiviteit, waardoor concentratieproblemen kunnen optreden.

De Wereldgezondheidsorganisatie liet in tien landen een onderzoek uitvoeren naar het verband tussen ADHD en het functioneren op het werk. Het Trimbos-instituut en de Rijksuniversiteit Groningen deden het onderzoek in Nederland en bepaalden bij ruim zevenduizend werkenden of ze ADHD hebben.

Zo'n 3,5 procent van de werkenden heeft als volwassene ADHD. Bij werkende mannen komt het twee keer zo vaak voor als bij vrouwen met een baan. Mensen met uitvoerende en technische beroepen hebben de stoornis vaker dan bijvoorbeeld managers, zo luidt een conclusie.

De onderzoekers stellen dat het goed zou zijn als werknemers op de werkplek op ADHD gescreend zouden worden. Nu wordt er weinig hulp geboden en zijn er weinig therapieën die nuttig én betaalbaar zijn. Na de screening zouden de ADHD'ers moeten kunnen meedoen aan een hulpverleningsprogramma.

Uitzetten asielzoekers naar Griekenland frustreert

VluchtelingenWerk Nederland en Amnesty International zijn teleurgesteld dat Nederland asielzoekers blijft overdragen aan Griekenland. Staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) liet dit dinsdag weten in antwoord op Kamervragen. Volgens de vluchtelingenorganisaties negeert zij hiermee aanwijzingen dat asielzoekers in Griekenland onder erbarmelijke omstandigheden leven.

In maart riepen de organisaties Albayrak op de uitzettingen naar Griekenland stop te zetten. Asiel aanvragen is daar volgens VluchtelingenWerk en Amnesty haast onmogelijk en er zou ook een schrijnend gebrek aan opvang zijn. De organisaties stellen dat er steeds meer berichten zijn over mensenrechtenschendingen door de Griekse autoriteiten.

Het Europese Hof van Justitie veroordeelde Griekenland eerder omdat het de verplichtingen over opvangvoorzieningen voor asielzoekers niet nakwam. De Europese Commissie heeft het land opnieuw voor het hof gedaagd, omdat ze vindt dat Griekenland zich niet aan zijn verantwoordelijkheden onder de Dublin-verordening houdt. Onlangs zou de UNHCR de Europese lidstaten hebben opgeroepen geen asielzoekers meer over te dragen aan Griekenland.

Volgens Albayrak heeft Griekenland erkend dat er een probleem was en heeft het land de werkwijze in 2006 aangepast. Ook stelt de staatssecretaris dat ze Griekenland zal aanbieden te helpen bij het behandelen van asielaanvragen.

Volgens de Dublin-verordening worden asielzoekers die via een ander Europees land in Nederland aankomen, eerst naar het eerste Europese land van binnenkomst verwezen voor het indienen van een asielverzoek. Nederland kijkt dan niet naar het asielverzoek, want dat is de verantwoordelijkheid van het eerste land, waarnaar de asielzoeker vervolgens wordt uitgezet.

De Zeeuw kan weer spelen

Marco van Basten kan weer beschikken over Demy de Zeeuw. De middenvelder trainde eerder deze week nog apart van de groep vanwege een spierblessure in zijn bovenbeen.

Vanavond speelt Oranje een oefenwedstrijd tegen Denemarken. Zondag wordt de laatste interland voordat het EK begint afgewerkt, de tegenstander is dan Wales. Mogelijk zal De Zeeuw vanavond in de basis starten. Robin van Persie zal dat zeker niet doen, de Arsenal-speler heeft nog steeds wat problemen met een dijbeenblessure en de bondscoach wil geen enkel risico nemen met de aanvaller.

Camera's leggen meest zeldzame neushoorn vast

Voor het eerst in vijf jaar zijn videobeelden gemaakt van de zeldzaamste neushoornsoort ter wereld. Medewerkers van het Wereldnatuurfonds (WNF) wisten een moeder en een kalf van de bedreigde Javaanse neushoorn vast te leggen, maakte de organisatie vandaag bekend.

Van het dier zijn nog maar zo'n zestig exemplaren over. De opnamen, gemaakt door strategisch geplaatste camera's, werden gemaakt in het afgelegen nationaal park Ujung Kulon op Java.

Te zien is onder meer hoe de moeder het jong grootbrengt en het jong steeds zelfstandiger wordt. De beelden zijn volgens de projectleider belangrijk. ''We weten helaas maar heel weinig over hun gedrag'', aldus Adhi Hariyadi.

Er zijn vijf soorten neushoorns, waarvan twee in Afrika en drie in Azië: de Sumatraanse, de Javaanse en de Indische of Pantserneushoorn. Vooral die in Azië worden bedreigd, en dan met name de Javaanse.

Van der Vaart: "Nummer 23 bijgeloof"

De rugnummers van Oranje zijn bekend gemaakt. Rafaël van der Vaart valt tijdens het komende EK in Zwitserland en Oostenrijk te bewonderen met rugnummer 23 op zijn shirt.

De aanvoerder van HSV, die aankomende zomer zeer waarschijnlijk een overstap maakt naar een Europese topclub, zegt tegenover de Telegraaf dat hij aan nummer 23 is gehecht. De middenvelder debuteerde overigens ook met dat nummer in het betaalde voetbal bij Ajax, toen Co Adriaanse nog trainer was.

"Dat is een beetje bijgeloof", aldus de oud-Ajacied. "Bij mijn debuut in Ajax 1 gaf Co Adriaanse me nummer 23. Ik speelde direct goed, waardoor ik aan dat cijfer ging hechten. Bij HSV heb ik daar om gevraagd en dat was geen probleem, omdat de derde keeper het op zijn rug had."

[NHL] Penguins winnen derde duel

De Pittsburgh Penguins hebben de hoop op de Stanley Cup nog niet opgegeven. In het derde finaleduel wonnen de Pens met 3-2 van de Detroit Red Wings. De stand in de best-of-sevenseries is nu 2-1 in het voordeel van de Wings.
Grote man in de met 17.132 toeschouwers gevulde Mellon Arena in Pittsburgh was Sidney Crosby. Met de eerste twee doelpunten van de wedstrijd wist hij de Penguins terug op het juiste pad te krijgen. Ook Marian Hossa bleek met zijn elfde en twaalfde assist van de playoffs van grote waarde. Bij de 1-0 was het echter Red Wings defender Brad Stuart die een handje meehielp. Zijn slechte pass leidde de het schot van Hossa in. In de rebound werd de puck alsnog binnengehamerd door Crosby. Voor Detroit goalie Chris Osgood was het overigens de eerste keer in deze finale dat hij een puck uit zijn net moest vissen.

In de tweede periode verdubbelden de Pens al snel hun voorsprong. De eerste powerplay van de periode werd binnen dertig seconden omgezet in een doelpunt, opnieuw gescoord door Crosby. Johan Franzen bracht met nog vijf minuten te gaan in de tweede periode de spanning terug in de wedstrijd. Op aangeven van Niklas Lidstrom schoot hij de 2-1 binnen. In de derde periode gaf Adam Hall de Penguins wat extra lucht door vanuit een ware scrimmage de puck achter Red Wings goalie Chris Osgood te tikken. Mikael Samuelsson verkleinde de achterstand van de Wings met nog zes minuten te spelen echter weer tot één, door van grote afstand raak te schieten. Ondanks een hectische slotfase met kansen over en weer wisten de beide teams niet meer te scoren.

Met de Penguins weer terug in het zadel zal de vierde wedstrijd zaterdagavond lokale tijd gespeeld worden in Pittsburgh. Wanneer doelman Marc-Andre Fleury in eenzelfde vorm als vannacht verkeert, lijkt de kans reeël dat de Pens de stand gaan gelijktrekken. Alles hangt daarbij wel af van spelers als Crosby en Hossa. Crosby na afloop: "Het was niet zo dat we in de eerste wedstrijden geen kansen kregen, we maakten ze alleen niet af. Gelukkig gingen ze er vandaag wel in. Het is echter nog niet genoeg, we hebben pas één overwinning."

Softwareverkopen Japan, Japan wil honkballen

Dit keer staat de langregerende Monster Hunter Portable 2nd G of Mario Kart Wii niet meer bovenaan, maar een DS binnenkomer genaamd, Let's Make A Pro Baseball Team!. Monster Hunter Portable moet het daardoor doen met een tweede plaats en Mario Kart Wii het met een derde plaats.


01./00. [NDS] Let's Make a Pro Baseball Team! (Sega) - 59,000 / NEW
02./01. [PSP] Monster Hunter Portable (Capcom) - 51,000 / 2,096,000
03./02. [WII] Mario Kart Wii (Nintendo) - 48,000 / 1,317,000
04./05. [WII] Wii Fit (Nintendo) - 36,000 / 2,110,000
05./00. [NDS] Glory of Hercules: Proof of Spirit (Nintendo) - 23,000 / NEW
06./07. [NDS] DS Beautiful Letter Training (Nintendo) - 15,000 / 233,000
07./00. [NDS] Scarlet Fragment DS (Idea Factory) - 15,000 / NEW
08./06. [WII] Battalion Wars 2 (Nintendo) - 15,000 / 39,000
09./09. [NDS] Taiko Drum Master DS: (Bandai-Namco) - 14,000 / 161,000
10./08. [WII] Link's Crossbow Training (Nintendo) - 12,000 / 168,000

11./04. [PSP] Bleach: Heat the Soul 5 (Sony)
12./10. [WII] Wii Sports (Nintendo)
13./16. [NDS] We're Fossil Diggers (Nintendo)
14./03. [NDS] Luminous Arc 2: Will (Marvelous Entertainment)
15./00. [360] The Orange Box (EA)
16./11. [NDS] Pokémon Ranger: Batonnage (Pokémon)
17./00. [NDS] Tea Dog's Room DS 3 (MTO)
18./15. [NDS] Mario Kart DS (Nintendo)
19./17. [WII] Wii Play (Nintendo)
20./13. [PS2] Musou Orochi: The Evil King Returns (Koei)
21./19. [WII] Super Smash Bros. Brawl (Nintendo)
22./20. [WII] Deca Sporta (Hudson)
23./00. [PS3] Haze (Spike)
24./14. [PS3] Valkyria Chronicles (Sega)
25./18. [NDS] Tottado! Yowiko's Deserted Island Life (Bandai-Namco)
26./24. [NDS] New Super Mario Bros. (Nintendo)
27./21. [NDS] SimCity DS 2: From the Past to the Future (EA)
28./22. [NDS] Kanji Brain Test 2.5M (IE Institute)
29./29. [NDS] Prof. Layton and the Curious Village (Level 5)
30./00. [PS2] Princess Nightmare (Views)

NDS - 15
WII - 8
PS2 - 2
PSP - 2
PS3 - 2
360 - 1

[RG]Williams nog zonder setverlies

Het is voor de derde keer op rij dat Mathilde Johansson sneuvelde in de tweede ronde van Roland Garros. De 23-jarige Française verloor in twee sets van de drie jaar oudere Serena Williams. De Amerikaanse heeft tot nu toe geen enkele set verloren. Woensdagavond had ze in de tweede set wat moeite tegen Johansson maar versloeg haar alsnog met 6-2 en 7-5.

Parijs, Roland Garros. Vrouwen, eerste ronde: Stosur (Aus) – Peer (Isr/17) 6-2 3-6 6-1, Azarenka (WRu) – Gallovits (Roe) 6-1 6-3, Kvitova (Tsj) - Morigami (Jap) 6-4 6-3, Zheng Jie (Chn) - Santangelo (Ita) 4-6 6-3 6-0, Cohen-Aloro (Fra) - Olaru (Roe) 7-6 (4) 6-3, Pironkova (Bul) - Chan Yung-jan (Tai) 5-7 6-2 6-0, Medina Garrigues (Spa/29) - Martinez (Spa) 6-3 6-2.

Tweede ronde: Serena Williams (VSt/5) - Johansson (Fra) 6-2 7-5, Schnyder (Zwi/10) - Bacsinszky (Zwi) 6-4 4-6 6-1.

Mannen, eerste ronde: Murray (GBr/10) - Acasuso (Arg) 6-4 6-0 6-4, Monfils (Fra) - Clement (Fra) 7-5 6-3 6-1, Andrejev (Rus/27) - Starace (Ita) 6-1 6-7 (3) 6-1 6-4, Falla (Col) – Karlovic (Kro) 3-6 7-6 (4) 7-6 (6) 5-7 6-4, [n]Ginepri[/n] (VSt) - Young (VSt) 6-2 3-6 7-6 (4) 6-2.

Tweede ronde: Bolelli (Ita) - Del Potro (Arg) 3-6 7-6 (0) 7-5 6-2, Llodra (Fra) – Berdych (Tsj/11) 6-3 4-6 5-7 6-3 6-4, Almagro (Spa/19) – Decoud (Arg) 7-6 (2) 6-2 6-1, Mathieu (Fra/18) – Hernandez (Spa) 2-6 1-6 6-4 6-3 6-2, Odesnik (VSt) – Lee Hyung-taik (ZKo) 6-2 4-6 6-3 6-2, Schwank (Arg) – Granollers (Spa) 6-7 (5) 6-2 6-4 6-4.

[Update] Army of two gratis DLC inhoud bekend gemaakt

Electronic Arts heeft aangekondigd dat er vanaf vandaag een nieuw mappack te downloaden zal zijn voor Army of Two. Het Veteran map pack zal gratis te downloaden zijn voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Dit is mogelijk doordat Pontiac (een Amerikaans automerk) het map pack sponsort.

Het mappack bestaat uit twee nieuwe co-op missies en een nieuwe multiplayer map. De eerste co-op missie speelt zich af in een metrostation in Kiev, waarbij het hoofdkwartier van gevaarlijke militia gevonden en vernietigd moet worden. De tweede co-op map speelt zich af op het SSC-hoofdkwartier in Miami waar ze kunnen afrekenen met Dalton, de ex-baas van Rios en Salem. De nieuwe multiplayermap heeft de naam China Canal Lock meegekregen, wat waarschijnlijk al genoeg verklapt over de omgeving van deze map. De nieuwe maps zullen daarnaast beter kapot geschoten kunnen worden dan de standaard maps.



Army of Two is een game die draait om samenwerking. Samen met een buddy ga je de strijd aan tegen de terroristen die de wereld bedreigen. Om de eindstreep te halen zul je samen moeten werken zoals elkaar een richel op helpen of back-to-back een gevecht aan gaan waarbij beide spelers met de ruggen tegen elkaar om zich heen schieten.

Update 12:41

Ook heeft EA nog een filmpje van de Veteran Mappack gereleased.


McBride terug naar VS

De Amerikaan Brian McBride keert terug naar de Verenigde Staten. De 35-jarige speler speelde meer dan 150 wedstrijden voor Fulham sinds 2004. Hij scoorde veertig doelpunten voor de Londense club.

McBride liep een ernstige blessure op aan het begin van het seizoen, maar ondanks de blessure speelde de veteraan een rol van betekenis speelde op Craven Cottage. In de strijd tegen de degradatie wierp hij zich op als sleutelspeler en verzekerde the Cottagers van het behoud in de Premier League.

De Amerikaanse spits speelde 95 wedstrijden voor het nationale elftal en scoorde hierin dertig maal. Zijn periode bij Fulham was niet zijn Europese vuurdoop. Hij begon zijn carriere in 1994 bij Wolfsburg in de tweede Bundesliga.

Na beraad met mijn familie, heb ik besloten om Fulham te verlaten na vier en een halve schitterende jaren”, stond te lezen op de officiële website. “Ik heb altijd de intentie gehad om terug te keren naar de Verenigde Staten en dit lijkt het ideale moment om mijn carrière een nieuwe wending te geven.

Manager Roy Hodgson wenst de speler veel succes in het verdere verloop van zijn loopbaan en prijst de professionele instelling van zijn voormalige aanvoerder. “Brian McBride was een goede ambasadeur voor Fulham Football Club”.

Plasterk laat Cinema Erotica gewoon toe

Minister Ronald Plasterk (Media) heeft er geen behoefte aan om de publieke omroep op de vingers te tikken vanwege het tiental erotische films die de publieke omroepen VPRO en NPS in de maand juli gaan uitzenden op Nederland 2, onder de noemer Cinema Erotica.  De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) had de minister daar wel om gevraagd.

De PvdA-bewindsman hekelde de berichtgeving in het Nederlands Dagblad over de serie films. Die streng-christelijke krant schreef vorige week over een vervolg van de VPRO/BNN-uitzending van de hardcore pornofilm Deep Throat en de problemen die de  Evangelische Omroep (EO) met de films heeft.  Volgens Plasterk zijn de films die in het kader van  Cinema Erotica worden vertoond, helemaal geen porno.

''Deze films worden door kenners bestempeld als kunstzinnig. De meeste films hebben prestigieuze internationale prijzen gewonnen en zijn van een volstrekt andere orde dan porno'', aldus Plasterk in antwoord op vragen van de SGP.

SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies had Plasterk gevraagd of hij de NPS en VPRO gaat ''overreden om van uitzending af te zien''.  Plasterk zegt dat zeker niet te zullen doen. ''Het is aan de NPS en de VPRO om de vorm en inhoud van hun programma's te bepalen. Omroepen hebben de vrijheid uit te zenden wat zij verantwoord vinden en programma's worden niet vooraf verboden. Pas achteraf wordt bekeken of de Mediawet wel of niet is overtreden.''

Films die in 'Cinema Erotica' voorbijkomen zijn onder meer de controversiële film 9 Songs,  Belle de jour, Untold scandal, Young Adam en The Dutch Master.

Gratis bijbel voor agenten grote steden

In navolging van het plan dat Amsterdamse agenten de Koran met korting kunnen aanschaffen, kunnen ze binnenkort ook de Statenbijbel lezen. Niet tegen een gereduceerde prijs, maar gratis. De Gereformeerde Bijbelstichting stelt gratis exemplaren van de Statenbijbel in de vertaling van 1637 beschikbaar.

Het doel van de stichting is de verspreiding van de Statenvertaling van de Bijbel te bevorderen. Niet alleen dienders uit de hoofdstad krijgen een gratis exemplaar. Agenten uit de drie andere grote steden, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, kunnen zich binnenkort ook verdiepen in de Bijbel. Het korps Amsterdam-Amstelland krijgt als als eerste de bijbels uitgereikt. Bij belangstelling door korpsen uit andere steden, kunnen daar eventueel ook gratis exemplaren heen.

Eerder deze week sprak een deel van de Tweede kamer zich uit tegen de korting die Amsterdamse agenten kunnen krijgen, als zij de Koranvertaling van Kader Abdolah aanschaffen. Onder andere de PVV, SGP en Christenunie riepen minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken ter verantwoording.

[NBA] Celtics pakken leiding terug

De vijfde wedstrijd van de Eastern Conference-finale is door de Boston Celtics gewonnen. De Detroit Pistons werden met 106-102 verslagen in een uitverkochte Banknorth Garden in Boston.


Kevin Garnett wilde met deze wedstrijd bewijzen dat het team echt goed genoeg is voor de NBA-titel. De power forward, die overkwam van de Minnesota Timberwolves, scoorde 33 punten en pakte zeven rebounds. Zijn teamgenoot Ray Allen liet zien dat hij het schieten niet verleerd heeft. De schooting guard van de Celtics scoorde 29 punten, waarvan 5 driepunters. Paul Pierce, die de fans van Boston de belofte deed om nooit naar een andere club te verhuizen, voegde daar zestien punten toe.

De drie toppers van Detroit speelden allemaal een uitstekende wedstrijd. Helaas voor de Pistons deden hun teamgenoten het minder. De point guard Chauncey Billups scoorde 26 punten en gaf zes assists. Richard Hamilton scoorde 25 punten en Rasheed Wallace voegde daar achttien punten aan toe. Antonio McDyess, die zo goed speelde in de vorige wedstrijd, was niet echt met zijn hoofd aanwezig. Alles wat de grote man deed mislukte. Hij eindigde de wedstrijd met slechts vier punten. Boston leidt deze serie nu met 3-2 en heeft de mogelijkheid om vrijdagavond de NBA-finale te bereiken indien er gewonnen wordt. In de Western Conference-finale staan de Los Angeles Lakers met 3-1 voor op de San Antonio Spurs en kunnen vanavond de serie afsluiten mits er gewonnen wordt.

Red Bull shopt verder in Eredivisie

Red Bull Salzburg is bezig om nog een aantal spelers uit de Eredivisie te halen. De transfer van Barry Opdam van AZ naar de Oostenrijkse ploeg is bijna rond en meteen slaat de club weer toe. Het team, onder leiding van Co Adriaanse, willen graag een doelman halen van Nederlandse bodem.

Joey Didulica of Dennis Gentenaar worden als ideale kandidaten gezien voor de keeperpositie van komend seizoen. Opdam, die twaalf jaar actief was voor AZ, wordt in Salzburg herenigd met oud-trainer Adriaanse. Eerder trokken de Oostenrijkers al FC Utrecht-spits Robin Nelisse aan, die Adriaanse kent uit zijn AZ-periode.

Wigan Athletic toont interese in Olsson

Jonas Olsson, verdediger van NEC, lijkt de Eredivisie te gaan verruilen voor de Premier League. Eerder was er al interesse van Newcastle United, Everton en Bolton Wanderers. Nu blijkt ook Wigan Athletic zich in de strijd te werpen om de verdediger. De Zweed zelf lijkt een lichte voorkeur te hebben voor Everton.

''Ik weet dat Everton me meerdere malen heeft bekeken. De Premier League is iets waarvan ik al droom sinds ik een klein kind was. Daarbij is Everton een mooie club om voor te spelen. Hier in Nederland heb ik veel geleerd en het zou mooi zijn als NEC een flinke transfersom voor me krijgt. Dat mag wel na die drie jaar'', zei Olsson zes dagen geleden in het Helsingborgs Dagblad. Wigan-manager Steve Bruce zou de speler maar al te graag willen inlijven. De club, waar ook Mario Melchiot actief is, wil zich via een aantal aankopen versterken voor het komend seizoen.

McClaren tekent bij FC Twente

FC Twente heeft een nieuwe trainer gevonden. De ex-bondscoach van Engeland, Steve McClaren, moet in Enschede de naar Schalke 04 vertrekkende Fred Rutten doen vergeten. De deal is in principe rond. Er zijn nog een aantal details die uitgewerkt moeten worden.

McClaren stelde een aantal eisen. Eén van de eisen is dat de club niet nog meer spelers mag verkopen. Eerder werden Karim El Ahmadi (Feyenoord) en Orlando Engelaar (Schalke 04) al verkocht. De tweede eis is dat de inkomsten van de transfers worden vrijgemaakt voor nieuwe aankopen. De 47-jarige Engelsman werd woensdag al gespot in het stadion van de Tukkers, wat al aangaf dat de deal doorging.

[RG] Ivanovic ook 'mooi' in tennis

Ana Ivanovic wordt zowel op tennisbanen als erbuiten geroemd om haar schoonheid, maar de nummer twee van de wereld kan ook uitstekend tennissen. Tijdens de tweede ronde van Roland Garros liet ze dat nogmaals zien.

Zij versloeg met speelsgemak Lucie Safarova. Ivanovic klaarde de klus (6-1 en 6-2) in 55 minuten. De wedstrijd werd door Ivanovic vanaf de eerste punt gedicteerd. Haar eerste opslag leverde in 84 procent een winnend punt op voor de Servische tennisster. Mede daardoor stapte zij eenvoudig de derde ronde in Parijs binnen.

Vroegh haalt schilderijen weg uit Huizen

Kunstenares Ellen Vroegh is helemaal klaar met de gemeente Huizen. Gisteren heeft ze haar schilderijen weggehaald uit het gemeentehuis. Eerder had de gemeente ze verhangen naar een niet openbare plek, omdat sommige (islamitische) bezoekers zich er aan zouden hebben gestoord. Gisteravond werd er in de raad van Huizen een debat gevoerd over de kwestie.

Burgemeester Frans-Willem van Gils (VVD) distantieerde zich van de media-berichten over het weghalen vanwege moslimkritiek. Hij zei dat de eigen medewerkers van de Afdeling Burgerzaken moeite hadden met de plek waar beide kunstwerken hingen en dat daarom was besloten ze te verplaatsen. Hij kreeg voor het optreden van B&W in deze zaak de steun van de coalitiepartijen CDA, PvdA en VVD.  De liberalen vonden wel dat het college een verkeerde afweging had gemaakt, maar beschouwden het als een incident.

Voor Vroegh was toen de maat vol. Ze haalde meteen haar schilderijen weg. Een motie van Leefbaar Huizen die het extra debat had aangevraagd, om de schilderijen direct weer terug te hangen, werd door de actie van de schilderes nutteloos en daarom niet meer in stemming gebracht.

En helemaal weg

Hleb: "Geruchten zijn onzin"

Verschillende Britse en Spaanse media meldden al weken dat Arsenal-middenvelder Alexandr Hleb in belangstelling staat van FC Barcelona, Real Madrid en Internazionale. In de Spaanse kranten was al te lezen dat de Wit-Rus al een persoonlijk akkoord bereikt heeft met Barcelona. De geruchten zijn volgens de middenvelder onzin.

"Ook ik zie alles op televisie en in de kranten," begon Hleb tegen Setanta Sports. "Ik heb bij Arsenal een contract 2010. Ik heb ook gelezen dat ik heb gezegd dat ik wilde vertrekken, maar ik weet niet wie het geschreven heeft. Het is onzin. Daarnaast las ik dat ik Arsenal wilde verlaten omdat Arsenal geen prijzen heeft gepakt, ook dat is onzin."

"Ik ga er verder niet op in omdat er niks speelt. Arsenal betekent zoveel voor me. Ik heb echt enorm veel geleerd van Arsène Wenger. Deze man heeft mij altijd gesteund en gaf mij de kans om naar Arsenal te komen. Daarom zal ik nooit iets negatiefs over Arsenal zeggen. Mocht ik ooit vertrekken, dan vertrek ik naar een andere competitie. In Engeland telt alleen Arsenal voor mij."

[Ubidays 2008] Ubisoft kondigt hondengame aan

Hondenliefhebbers die liever niet hun trouwe viervoeter in de regen uit laten, elke dag eten geven of het eens zat zijn om elke ochtend met een kluit hondenhaar in hun mond wakker te worden komt Ubisoft dit jaar met een oplossing.

Ubisoft heeft namelijk bekend gemaakt dat zij werken aan Dogz 2008 voor de Wii. In deze game zul je uit achttien verschillende rassen een hond kunnen kiezen en deze vervolgens opvoeden, trainen om in races mee te doen, aankleden of gewoon spelen in een parkje. Bovendien zal de game een functie hebben waarmee je je hond kunt overzetten naar een andere Wii, waar hij met andere honden kan spelen.

Makaay ziet kansen in Beijing

Roy Makaay denkt dat het olympisch voetbalelftal alle kans heeft op goud in Peking. De spits van Feyenoord kijkt verder uit naar de komst van Bert van Marwijk naar de KNVB na de zomer.

Makaay benadrukt verder dat ondanks dat hij één van de ouderen is hij niet zal freewheelen. "De komende maanden ga ik alles richten op de Spelen. Ik ga zeker niet als toerist naar China. Dat doe ik wel als ik met m'n vrouw en kinderen op vakantie ben. Deze ploeg is twee keer Europees kampioen geworden. Waarom zouden we dan kansloos zijn."

Onder Van Marwijk hoopt Makaay terug te keren in het echte Oranje. "Straks komt er een bondscoach die meer in me ziet zitten."

Netwerk tegen terrorisme

Israël, de Verenigde Staten, Canada en zes Europese landen gaan een netwerk opzetten om het terrorisme te bestrijden. Dat heeft de Israëlische minister van openbare veiligheid, Avi Dichter, woensdag gezegd. Donderdag begint een veiligheidsconferentie in Jeruzalem.

Het doel van de conferentie is om op dezelfde wijze samen te werken in de strijd tegen terrorisme als al gebeurt in de strijd tegen de misdaad, zei Dichter. De zes Europese landen zijn Spanje, Duitsland, Frankrijk, Polen, Italië en Engeland. Ook de Palestijnse Autoriteit zal meedoen.

AVRO zwaait Karel van de Graaf uit met 5,5 ton

Presentator Karel van de Graaf kreeg verleden jaar bij zijn gedwongen vertrek bij de AVRO een ontslagvergoeding mee van 544.000 euro. Dat blijkt uit het jaarverslag 2007 van deze publieke omroep, dat deze week verscheen.

In het jaarverslag melden de leidinggevenden dat ze in het kader van de 'Wet Openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens' gedwongen zijn om ''onderstaande persoon'' te vermelden. Vervolgens wordt het bedrag gekoppeld aan een anonieme presentator, maar een AVRO-woordvoerster bevestigde vandaag dat het om Van de Graaf gaat.

De presentator moest bij de AVRO vertrekken na een dienstverband van 38 jaar. Volgens de AVRO was zijn werk als presentator van EénVandaag niet langer verenigbaar met zijn andere baan bij een energiebedrijf. Zijn contract liep echter nog tot eind 2009. Een ontslagvergoeding was het gevolg en omdat die hoger is dan het gemiddeld belastbaar jaarloon van ministers, in 2007 was dat 169.000 euro, moet de AVRO het bedrag naar buiten brengen.

De SP is woedend over de afkoopsom die uit publiek geld betaald wordt. "Te gek voor woorden", zegt Kamerlid Jasper van Dijk vandaag in het AD. Hij gaat minister Ronald Plasterk om opheldering vragen. De Kamer wil dat presentatoren bij de publieke omroep niet meer dan het premiersalaris, 170.000 euro, krijgen.

De oud-AVRO-presentator zelf begrijpt de ophef niet. ''Ik heb altijd veel belasting betaald. Over deze vergoeding betaal ik dat ook. De belastingbetaler mag mij ook dankbaar zijn."

CD: The Kills - Midnight Boom

Muzikale duo's in de man / vrouw-vorm zijn altijd in geweest. Denk aan Vive La Fête, The White Stripes of nu weer Blood Red Shoes. Ongetwijfeld heeft de aantrekkingskracht die er tussen beide geslachten nu eenmaal is daar mee te maken. Zeker als dit overslaat op de muziek. In sommige gevallen is er sprake van een puur zakelijke of artistieke aantrekkingskracht. Dat kan aardig zijn, maar leuker wordt het als de vonken er vanaf spatten. En laat dat bij The Kills nu net het geval zijn.

Ferrari bestudeert pitstops BMW

De Italiaanse tvzenders Sky en RAI hebben tijdens de laatste testsessies op Paul Ricard met name BMW-Sauber in de gaten gehouden. Ferrari zou namelijk gevraagd hebben om beelden van de pitstops van de Duitse renstal.

Er zijn geruchten dat de BMW-krachtbron veel minder verbruikt dan de Ferrari-motor of de Mercedes-motor en dat vertaalt zich in een snellere stop voor een zelfde aantal race rondjes. In de Duitse krant Bild zei Mario Theissen, teambaas van BMW, dat het hem vleit. "Als Ferrari ons als de standaard beschouwt, is dat een geweldig compliment." Ferrari is erg geboeid door de stops van, BMW dat is wel duidelijk, maar of ze er wat aan de informatie hebben is de vraag.

Anouk pissig op platenmaatschappij

Anouk is woest op haar platenmaatschappij Emi Music. De zangeres staat momenteel op nummer twee in de hitlijst van Noorwegen met haar single 'Lost', maar volgens Anouk laat Emi Music alle kansen liggen om daar door te breken. "Ze doen er geen hol aan. Ik had eigenlijk verwacht dat ik in no time daar had gezeten", zei ze donderdag in de radioshow van Ruud de Wild op Q Music. "Het is één grote frustratie."

De 33-jarige zangeres, die onlangs haar huwelijk met Postman Remon Stotijn op de klippen zag lopen, is al tijden niet tevreden met haar platenmaatschappij. "Nederland en België doen ze fantastisch, maar dat is gemakkelijk want dat loopt toch wel. Het is toch bizar dat je niet onmiddellijk een vlucht boekt naar Noorwegen en interviews en showcases regelt", brieste ze. "Het is toch stom dat je zo'n kans laat liggen?"

Het liefst zegt de 33-jarige moeder van drie kinderen haar contract met Emi Music direct op, maar dat is onmogelijk. "Ik heb nog een contract voor twee platen, maar ik blijf net zo lang vervelend doen tot ze me eerder laten gaan."

Boek: Zingen voor Dummies

Duwt je vriendin 's morgens heel onopvallend de badkamerdeur dicht als je staat te zingen onder de douche, of ben je verbannen van de plaatselijke karaokebar en klink je nog erger dan Jan Smit van voor en na zijn stemband operatie? Eindelijk is daar dan de oplossing voor de valse nachtegaaltjes onder ons: het boek Zingen voor Dummies. De intro op de achterkant belooft oefeningen waarmee je de juiste toon kunt treffen, je stembereik kunt vergroten en een goede zangtechniek gaat ontwikkelen. Ook krijg je advies over hoe je een spetterende performance geeft. Betekent dit dan het einde van de slechte, maar o zo vermakelijke, voorrondes van Idols en Holland's got talent? We zullen zien.

'Koeman naar Manchester City'

Manchester City zou Ronald Koeman een aanbod gedaan hebben. De trainer die door Valencia op straat gezet werd, gaf aan eerst een jaar rust te willen pakken.

El Mundo Deportivo meldt dat nu Sven-Göran Eriksson vertrekt bij City dat Sneeuwvlokje kandidaat nummer één is om hem op te volgen. Obstakel zou dan misschien wel de sabbatical van de oud-trainer van Vitesse, Ajax, Benfica en PSV kunnen zijn.

Imam deelt tik uit in kinderboek Hirsi Ali

In het eerste kinderboek 'Adan en Eva' van Ayaan Hirsi Ali, dat vanaf donderdag in de boekhandel ligt, behandelt het oud-Kamerlid voor de VVD de schaduwkanten van de multiculturele samenleving. Lezertjes vanaf 10 jaar worden geconfronteerd met de wederzijdse vooroordelen die de vriendschap tussen een islamitische jongen en een joods meisje in de weg staan. En de imam aarzelt niet een tik uit te delen.

Hirsi Ali, die het boek samen schreef met Anna Gray, wil met haar boek kinderen betrekken bij het debat over de multiculturele samenleving.

Het 72 pagina's tellende boek verhaalt over de vriendschap van twee kinderen in een multiculturele samenleving. Hoofdpersonen zijn de Marokkaanse Adan Zakhour uit het Amsterdamse Slotermeer en de joodse Eva Liebermann, woonachtig aan de Herengracht. Door een leerlingenquota-project van de gemeente belandt Adan bij Eva in de klas van een sjiek lyceum.

Door omstandigheden -de moeder van Adan maakt schoon in het huis van Eva- ontmoeten de twee elkaar een aantal keer buiten school en ontwikkelt zich een vriendschap. Beiden zijn nieuwsgierig naar de verschillen in elkaars leven en zodoende volgt een kennismaking met elkaars cultuur. Wat volgt is een harde confrontatie met de vooroordelen die binnen beide gemeenschappen over elkaar bestaan.

"Maar joden waren monsters. Ze waren slecht. Ze haatten moslims en doodden hen zodra ze de kans kregen", denkt Adan als hij te eten wordt uitgenodigd bij Eva, die zich op haar beurt verwondert over Adans geloof. "Moslims zijn dieven, zegt mijn stiefmoeder. En moordenaars. Ze zegt dat ze allemaal stelen van de straat en op straat je tas roven."

Eva maakt op pagina 35 op hardhandige wijze kennis met het geloof van Adan. Als zij wordt uitgenodigd voor koranles en daarbij te luidruchtig is, schroomt de imam niet om haar met een lat te slaan. En wanneer Adan zijn vriendinnetje te hulp schiet, krijgt ook hij een pak rammel.

Een tweede pak slaag van Adans vader volgt als deze er achter komt dat hij de joodse Eva heeft meegenomen naar de les. De stiefmoeder van Eva houdt het bij een verbale berisping. "Ben je wel goed bij je hoofd, om zo'n Arabische pummel bij mij thuis uit te nodigen? En op de sabbat nog wel?"

Eenmaal op de hoogte van elkaars achtergrond, willen de families van Adan en Eva maatregelen nemen om hun vriendschap beëindigen. Eva legt zich hier niet bij neer en neemt Adan mee op een tocht buiten Amsterdam. Deze onderneming brengt hen allebei echter in nog grotere problemen.

Jongeren braver dan gedacht

Jongeren zuipen zichzelf in coma, zijn internetverslaafd en doen regelmatig aan snackseks (de zogenaamde breezersletjes). Dat is het beeld dat de meeste mensen van jongeren hebben. Maar dat beeld klopt van geen kant, blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen onder 13.000 jongeren.

Volgens onderzoeker Maerten Prins is juist het tegenovergestelde waar. De jeugd van tegenwoordig behaalt goede resultaten op school, gehoorzaamt hun ouders en is gelukkig. Toch gaat dat niet voor elk kind op. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat een op de drie jongeren risicogedrag vertoont en een kwart drinkt veel alcohol. 8 procent van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar vertoont crimineel gedrag (vechtersbaas, bedreigen, vandalisme, stelen).

Opvallend detail: de onderzoekers zijn bijna geen 'breezersletjes' tegengekomen. Slechts 0,7 procent van de ondervraagde meisjes zegt wel eens seksuele handelingen te hebben verricht in ruil voor een gunst. Echter, de grootste breezersletjes zijn jongens. Van hen zegt 2 procent seks te hebben gehad als ruilbeurs.

Prequel Harry Potter onder de hamer

Wie altijd heeft willen weten hoe het leven van Harry Potter eruitzag voor hij naar toverschool Zweinstein ging, kan daar binnenkort achterkomen. Op 10 juni wordt een unieke 'prequel' op de Harry Potter-serie geveild.

Speciaal voor de veiling heeft J.K. Rowling een kort verhaal van achthonderd woorden geschreven. Wat er precies in staat wordt angstvallig geheim gehouden. Alleen de laatste zin is openbaar gemaakt: ''Uit de prequel waar ik niet aan werk - maar die wel leuk was!''

De veiling wordt georganiseerd door de Britse boekhandel Waterstone's. Voor de bieding hebben dertien schrijvers een verhaal geschreven. Onder hen zijn Irvine Welsh, Nick Hornby en Nobelprijswinnares Doris Lessing. De opbrengst gaat onder meer naar een organisatie tegen dyslexie.

Politie in de fout met wapens

Uit interne registratiegegevens van de politie, waar het Nederlands Dagblad over beschikt, blijkt dat veel korpsen de eigen wapenregels overtreden. Het gaat hierbij om agenten die met een dienstwapen op straat lopen, terwijl zij hiertoe niet bevoegd zijn, vanwege het niet halen van de schiettoets. Een agent hoort zijn wapen dan in te leveren.

Reeds in 2004 was het bekend dat veel agenten onbevoegd met een wapen op zak surveilleren. Daar ontstond toen veel ophef over en vervolgens werd er toegezegd dat surveilleren met wapen, maar zonder bevoegdheid, snel zou worden aangepakt. Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken is op de hoogte van de gang van zaken. De minister eist van de korpsbeheerders dat alle agenten die voor hun toets gezakt zijn, zo snel mogelijk hun wapen inleveren. Dit zou staan in een brief van de minister die nog niet openbaar is gemaakt.

Vorig jaar zouden 1200 agenten gezakt zijn voor de schiettoets. Volgens Jaap Timmer, die hier onderzoek naar deed, lopen er ongeveer 600 agenten op straat die wel een wapen dragen maar daar niet toe bevoegd zijn. De Raad van Hoofdcommissarissen ontkent dit. De registratie is is slecht geregeld, maar er zijn niet veel agenten die onbevoegd een wapen dragen.

Politiekorpsen zouden snel in de verleiding komen om de regels te overtreden, omdat ze onder grote druk staan om zoveel mogelijk agenten op straat te hebben. Dit zegt Otto Adang, onderzoeker bij de Politieacademie. Een woordvoerder van de politievakbond is absoluut niet te spreken over deze ontwikkeling: "Het is toch bijzonder zorgwekkend dat die registratie vier jaar nadat alle alarmbellen gingen rinkelen, nog steeds niet in orde is?"

Yolanthe keert goed doel de rug toe

Yolanthe Cabau van Kasbergen stopt met haar taak als ambassadrice bij stichting People's Trust, een organisatie die zich inzet tegen kinderprostitutie in India, Nepal en Bangladesh. Het management van de ONM-actrice had "negatieve berichten" over de werkwijze van de stichting vernomen. Hierop heeft Yolanthe het vertrouwen in People's Trust opgezegd.

Het management van Yolanthe kan niet precies zeggen wat er aan de hand is, maar ze weten zeker dat het rommelt. "Die berichten zijn geverifieerd en ook bestuurslid Arjan Erkel heeft zijn functie neergelegd. Het rommelt enorm binnen die stichting." Dirk van de Wijngaard, oprichter van de stichting, wil inhoudelijk niet reageren. "Ik ben stapelgek op haar, net als negentienhonderd kinderen in India. Ik vind het heel jammer, het is een fijne meid", aldus de oprichter. Hij overlegt met zijn advocaten wat de volgende stap zal zijn.

Yolanthe wil zich hoe dan ook in blijven zetten tegen kinderprostitutie, ze gaat zoeken naar een andere mogelijkheid.

Joop van den Ende koopt rechten boeken Kluun

Stage Entertainment, het theaterproductiebedrijf van Joop van den Ende, heeft de rechten op de bestsellers 'Komt een vrouw bij de dokter' en 'De weduwnaar' van schrijver Kluun gekocht. "Wij zijn ervan overtuigd dat deze verhalen alle mogelijkheden in zich hebben voor een bijzondere theaterproductie", vertelt Van den Ende donderdag in De Telegraaf.

Van den Ende noemt het verhaal over de man die wordt geconfronteerd met de terminale ziekte van zijn vrouw 'ongelooflijk aangrijpend'. Het stuk wordt geen musical, maar een theaterproductie waarin muziek een belangrijke rol speelt.

Kluun is niet actief betrokken bij de ontwikkeling van het theaterstuk. Wanneer de productie in première gaat, is nog onbekend.

Horeca woest om roken in feesttent

Een vreemde ontwikkeling in de regels voor het rookverbod dat per 1 juli ingaat: in kroegen en discotheken mag niet meer gerookt worden, in de steeds populairder wordende tentfeesten wel. En dat schiet bij horecabazen in het verkeerde keelgat.

Er mag gerookt worden in een feesttent, mits een zijde van de tent volledig open is. Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is woedend en spreekt van oneerlijke concurrentie. De branche heeft een prangende brief gestuurd aan minister Klink van Volksgezondheid. Volgens KHN gaan met name discotheken enorm verlies lijden door deze doging. "Nu al zien we dat met name disco's last hebben van tentfeesten. Je zult zien dat de jeugd straks helemaal aan de disco's voorbijgaat.", zegt woordvoerder Anthony van der Klis.

Het ministerie van Volksgezondheid wilde nog niet reageren. "We wachten eerst de brief af", aldus een woordvoerder.

Geen tv-actie wegens 'gebrek aan beelden'

Met bijna zeventigduizend doden in China, tachtigduizend doden in Birma en miljoenen daklozen is het wachten op de grote inzamelingsactie op televisie. Maar die komt er niet. Zowel de NOS als de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) laten weten dat er geen tv-actie op stapel staat.

Volgens SHO-woordvoerder Sebastien Kraaijeveld is het moeilijk om een tv-show te maken zonder beelden van het rampgebied. En dat geldt vooral voor Birma: "Westerse tv-ploegen komen dat land niet in. Bovendien wordt het besluit voor een tv-inzameling niet alleen door ons genomen. De voorzitter van de SHO gaat daarvoor in overleg met de Publieke Omroep (NPO), maar voorlopig is er geen sprake van een grote tv-actie." Ondertussen worden er Giro 555-spotjes met BN’ers uitgezonden. Het resultaat tot nu toe is schamel: 2 miljoen euro.

De NOS bevestigt dat na overleg met de NPO en SHO is besloten af te zien van een grootscheepse tv-show. Peter Kloosterhuis van NOS Projecten noemt het ‘verstandig’ om vooralsnog af te zien van een actie. "Er is een gebrek aan beeldmateriaal, dus kun je je afvragen of zo’n tv-show zin heeft."

Nog geen drie jaar geleden werden de registers wel opengetrokken voor de slachtoffers van een aardbeving in Pakistan. In oktober 2005 vielen daar tachtigduizend doden. Via Nederland 2 werd een grote inzamelingsactie gehouden. Er kwam 26 miljoen euro binnen. Ook voor minder grote rampen worden de omroephanden ineengeslagen, zoals in 2006 voor de watersnoodslachtoffers in Suriname. Die actie bracht 2,3 miljoen euro op. En dan was er nog de inzameling voor de honderdduizenden slachtoffers van de tsunami in Azië. In 2005 werd liefst 112 miljoen euro opgehaald.

Rond de megarampen in China en Birma blijft het echter stil. NOS Nieuws-hoofdredacteur Hans Laroes: "NOS Nieuws heeft nooit opvattingen over nut en noodzaak van hulpverlening. Wij maken gewoon reportages voor het Journaal." Toch had een nieuwe tv-actie niet misstaan, vindt Laroes: "Persoonlijk vind ik dat – als je een actie rond de overstromingen in Suriname houdt – je daarmee de drempel voor acties wel hebt verlaagd."

"PS3 niet meer op Intensive Care"

De grote baas van Sony, Sony Corporation CEO Howard Stringer, heeft gezegd dat de Playstation 3 een tijdje op de "Intensive Care" heeft gelegen maar daar nu van af is. Op het All Things Digital D6 evenement van Wall Street Journal gaf hij aan dat het bergopwaarts gaat met de console.
Volgens hem is dat te danken aan de release van GTA IV, en het feit dat er titels op komst zijn die echt de capaciteiten van de Playstation 3 ten volste zullen gaan benutten. Ook zei Stringer dat de Playstation 3 er aan bijgedragen heeft dat Blu-Ray de strijd met HD-DVD gewonnen heeft. Als Blu-Ray de strijd verloren zou hebben zou er "Betamax 2" op de grafsteen hebben gestaan, grapte Stringer.

Claxonneren voor goedkopere brandstof

Omdat de benzine- en dieselprijzen hoger dan ooit zijn, roepen brancheorganisaties TLN en EVO vandaag op tot actie. Ze eisen een accijnsverlaging en vragen het publiek om vandaag om kwart voor twaalf drie keer te toeteren.

Ook TinQ voert actie: zaterdag 14 juni kunnen automobilisten bij hun pompstations het kwartje van Kok terugkrijgen. Daarnaast wordt door actievoerders ook gedreigd met minder leuke acties als de benzine- en dieselprijzen niet snel omlaag gaan.

Vorig weekend is de website www.kwartjevankokterug.nu door de actiegroep 'Wij zijn het ZAT' geopend. Inmiddels zijn er meer dan 100.000 digitale handtekeningen via deze website gezet. Robert Andringa, initiatiefnemer van deze actiegroep, wil de petitie aan minister Bos van Financiën aanbieden. Op deze manier wil hij zijn eis voor accijnsverlaging kracht bij zetten. 

Nepdinosaurus jaagt bezoekers stuipen op het lijf

Als je binnenkort van plan bent om naar het Groninger Museum te gaan, wees dan voorbereid op onverwachte schrikmomenten. Er staat namelijk een twee meter hoge metalen dinosaurus opgesteld, die behoorlijk hard begint te brullen zodra mensen de tentoonstellingsruimte betreden.

De dinosaurus heeft al veel 'slachtoffers' op zijn geweten. Vorige week schrok een Duitser zich een hoedje door het gebrul van de dino. Hij viel van schrik achterover, waardoor een van eieren gebouwd kunstwerk beschadigd raakte. Ook kinderen bezorgt de dinosaurus nachtmerries. Er zijn al vele jonge bezoekers huilend de ruimte uitgekomen.

Het museum heeft het geluidsvolume inmiddels al verlaagd. Dit heeft echter weinig effect, want het aantal geschrokken bezoekers is er niet veel minder op geworden.

Het kunstwerk is onderdeel van de tentoonstelling New World Order, met het thema Chinese installatiekunst en fotografie. Tot  9 november 2008 valt de expositie nog te bewonderen.

Studenten hebben 11 miljard schuld

In totaal hebben studenten voor 11 miljard euro schulden uitstaan bij de Informatie Beheer Groep (IBG). Het aandeel in de schuld dat in 2007 ontstond was 2,7 miljard euro. Veruit het grootste gedeelte daarvan, 2,2 miljard, komt voor rekening van hbo'ers. In 2007 werd er twintig procent meer geleend dan een jaar eerder.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), heeft voor de berekening alle leningen meegenomen. Het gaat dus zowel om leningen die terug betaald moeten worden als leningen die omgezet kunnen worden in een gift. Afgelopen jaar werd 0,8 miljard euro omgezet in een gift. Daarnaast werd er voor 200 miljoen aan schulden afgelost. De gemiddelde rente die een student betaalt, is met 4,17 procent lager dan bij de banken. Dit en het feit dat een afgestudeerde twee jaar de tijd krijgt om een baan te vinden, voordat moet worden begonnen met afbetalen, maakt lenen bij IBG aantrekkelijk.

De eerste vier jaar van een opleiding, kan de lening die IBG verstrekt worden gezien als een gift. Pas daarna moet je gaan terugbetalen. IBG zet de zogenaamde prestatiebeurs dan automatisch om in een maximale lening. Volgens studentenblad Sum stoppen veel studenten de lening na het vierde niet, waardoor er dus een schuld ontstaat. 

Dit land is DEBIEL!

Met goede zin reed ik het buurtje binnen vol kleine huizen met rode puntdaken.
"Wat krijgen we nou?" mompelde ik ineens. "Je ziet geen fluit meer van die mooie huisjes!"
Ieder huis, zonder uitzondering, was versierd. En nu niet met kerstlampjes, arresledes of rendieren. Nee, het was oranje vóór en oranje na. Het deed pijn aan de ogen. 
"Ach," stelde ik mij gerust dat dit slechts een incident was, "hoe folkloristisch, die arbeiders."
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.