Marechaussee verdacht van zware mishandeling

Michel (OA)

Vier marechaussees worden verdacht van zware mishandeling van een Nederlandse reiziger op Schiphol. De Koninklijke Marechaussee zal een intern onderzoek uitvoeren naar de toedracht en de rechtmatigheid van het gebruikte geweld, waarbij de man meerdere botbreuken opliep.

Afgelopen maandag sprak een man medewerkers van de marechaussee aan, omdat zij geen paspoorten controleerden. "Dat werd niet gewaardeerd, waarna hij met zijn armen op zijn rug werd gebonden en een nacht in de cel doorbracht", aldus advocaat Thomas van Vugt. De man zegt zelf dat hij bewusteloos raakte in de cel en zijn arm op twaalf plaatsen heeft gebroken.

De aanhouding, waarbij geweld is gebruikt en letsel is ontstaan, wordt bevestigd door een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. Volgens de woordvoerder gebeurt het zelden dat er letsel onstaat bij een aanhouding met geweld. "Bij een aanhouding met geweld is het een standaardprocedure dat we melding maken bij het Openbaar Ministerie in Arnhem. Als er sprake is van letsel, kan een intern onderzoek plaatsvinden naar het incident." Het is de derde keer dit jaar dat er een onderzoek plaatsvindt. De woordvoerder vervolgt: "We betreuren het enorm dat mensen letsel oplopen bij een aanhouding. Dat geweld wordt gebruikt bij een aanhouding is soms wel, soms niet terecht. Onderzoek moet dat uitwijzen."

Ondertussen vindt Van Vugt het verstandig als zijn cliënt aangife doet tegen de marechaussees. Hij zal de onderste steen boven halen om zijn cliënt schadeloos te stellen. "Dat dit een zaak wordt, is één ding dat zeker is."

Met dank aan Blueliquid voor de submit