De goede doelen van Yolanthe Cabau van Kasbergen

Driek (DriekOplopers)

 

Even met de KLM gebeld: “Goedemiddag, Oplopers hier. Peter Hartman in de buurt?” Een snibbige secretaresse liet mij weten dat de president-directeur helaas geen tijd voor mij had. Nee, dat zal best. Peter heeft wel wat te vrezen, want hij heeft artikel 1 van onze Grondwet overtreden. Onlangs werd een meneer in een van zijn vliegtuigen van zijn gereserveerde zitplaats gejaagd omdat een moslim-fundamentaliste weigerde om op de stoel naast die man te gaan zitten. Wat was de juiste oplossing geweest? Juist, dat wijf het vliegtuig uitschoppen. Maar wat deed de KLM? Die liet de meneer in kwestie verkassen. Behalve een verkeerd signaal, is dat ook een juridische blunder. Want in Nederland, en dus ook in een KLM-vliegtuig, is het verboden om te discrimineren op grond van bij voorbeeld ras, seksuele geaardheid of geloofsovertuiging. Maar ook discriminatie op grond van geslacht is verboden. Dus de KLM zit fout. Kan wel wezen dat een meneer voor een Moslim-waanzinnige vrouw best bedreigend is, maar de verantwoordelijken voor deze misstap bij de KLM kunnen wat mij betreft maar beter vertrekken.

Yolanthe Cabau van Kasbergen vertrekt ook. Ze heeft een organisatie die strijdt tegen kinderprostitutie in Azië de rug toegekeerd. Want er zijn negatieve berichten over de werkwijze van People’s trust. Nou en? Op haar eigen werkwijze valt ook wel wat aan te merken. Onlangs nog veroordeeld wegens het mollen van een flitspaal. En is de werkwijze van haar eigen Jantje dan zo perfect? Als ‘ie tot vreugde van velen van zijn arts te horen krijgt dat ‘ie een half jaar zijn bek moet houden, breekt hij de arm van zijn Yolanthe. Maar dán gaat ze niet weg. Vreemd… Gelukkig heeft Yolanthe inmiddels een nieuw goed doel. Ze gaat Jantje leren met mes en vork te eten. Is ze al gauw twee jaar mee zoet! En Daphne gaat ook vertrekken. Weg bij RTL. Meisje Bunskoek heeft schoon genoeg van het presenteren van RTL-Boulevard. Tsja, logisch, ik zou ook na een poosje uitgekeken raken op collega’s als relnicht Verlinde en maffiamaatje Moskowicz. En dan die onderwerpen! Incontinentie bij Max. Schimmelinfectie bij Imca Marina. Hepi en Hepi uit elkaar. Bassie meest populairste stem autonavigatiesystemen. Nee, Daphne wil een intellectuele uitdaging. Ik hoopte nog even dat ze thuis urenlang memory zou gaan spelen, of desnoods af en toe een potje dammen, maar nee hoor. Naar verluidt heeft ze contact met de VPRO. Lieve help, hadden we eerst Georgina Verbaan als presentatrice van een wetenschapsprogramma, wordt straks ook Dafje Kunstkoek ingelijfd door de intellectuele elite. Beangstigend.

Helemáál beangstigend is natuurlijk je eigen neef die je verkracht. Dát is pas eng. Maar wat is het engste dat er bestaat? Dat is de reactie van imam Bahauddin Budak op de noodkreet van het 17-jarige slachtoffer. Hij schreef op de website van de Muzelmannenomroep dat het meisje moest overwegen, haar neef alles te vergeven, en er verder liefst met niemand over te praten. Voor de vorm liet de imam nog even weten dat ook aangifte doen een mogelijkheid is omdat verkrachting in dit land verboden is, maar het meisje werd wel even fijntjes gewezen op het risico dat ze dan zou worden verstoten door haar familie. De schijnheilige hond. En maar ouwehoeren over wat er in de Koran staat. Terwijl deze imam zich wel laat betalen door een instelling die wordt geleid door een homoseksuele directeur. Want Budak is verbonden aan Hogeschool InHolland, die wordt geleid door VVD-nicht Geert Dales. Geert mag wel oppassen, trouwens. Want die hogeschool van hem is gevestigd in een gebouw van meerdere etages hoog, dus een poot flikker je in een handomdraai van het dak. En daar heeft een randdebiel als imam Budak wel oren naar, vrees ik. Dus moet Budak veiligheidshalve vertrekken, want Dales is zijn leven niet zeker.

Maar ben ik als braaf en oppassend burger mijn leven wél zeker? Deze week werd bekend dat heel wat smerissen wel een pistool hebben, maar het verplichte examen niet hebben gehaald. Fijn, die agentjes. Wel een vrachtwagenchauffeur die al veertig jaar zonder rijbewijs schadevrij rondrijdt oppakken, maar zelf niet eens beschikken over een schietbewijs. Klaar ben je ermee als je wordt aangehouden omdat je door rood had gefietst. Eén verkeerde beweging, en ze schieten je overhoop. Wat dat trouwens is, een verkeerde beweging? Dat weet ik niet. En een goede beweging dan? Ook geen idee. Maar bij de Vrije Universiteit in Amsterdam gaan ze daar nu onderzoek naar doen. De Faculteit Bewegingswetenschappen gaat nauw samenwerken met de voetballers van AJAX. De spoeling is wel erg dun. Tien voetballers en een keeper is wel een erg kleine onderzoekspopulatie. Hadden ze niet beter de Amsterdamse ambtenaren als doelgroep kunnen nemen? Daarvan zijn er ruim voldoende: nergens zijn er  per hoofd van de bevolking meer ambtenaren dan in Amsterdam. Maar er was helaas bewegingswetenschappelijk één doorslaggevend probleem. Ze zitten de hele dag stil…