Stivoro: ontmoedigen roker mislukt

Het kabinetsstreven om het aantal rokers in 2010 terug te dringen tot minder dan twintig procent wordt niet gehaald. Dat zegt de directeur van de antirookstichting Stivoro vrijdag in gesprek met Trouw. "We mogen blij zijn als het cijfer zo rond de 26 à 27 procent blijft hangen."

Rokers zullen de sigaret alleen laten liggen als de overheid veel geld steekt in massacampagnes en hogere accijnzen, meent directeur Lies Van Gennip. Longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter, auteurs van 'Nederland stopt! Met roken', denken eveneens dat ingrijpende maatregelen nodig zijn.

Drie jaar geleden zetten toenmalig minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD) en de voorzitters van drie gezondheidsfondsen hun handtekening onder een Nationaal Programma voor tabaksontmoediging. Minder dan een op de vijf Nederlanders zou in 2010 nog roken. Bij de ondertekening rookte 27,7 procent, twee jaar later lag dit percentage op 27,5.

Zaterdag is het Wereld Niet Roken Dag. Ruim een op de vier Nederlanders van 15 jaar en ouder rookt. Onder mannen ligt dit aantal op 31 procent en onder vrouwen op een kwart.