FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 juni 2014

Robben: "Hier krijg ik kippenvel van"

Nederland leidde Spanje vrijdagavond met 5-1 naar de slachtbank. Arjen Robben kon zijn geluk na afloop niet op. "Hier krijg ik kippenvel van." Nederland kwam na een klein halfuur spelen op achterstand nadat Xabi Alonso vanaf elf meter raak schoot. Op slag van rust was het Robin van Persie die met een fantastische goal de 1-1 scoorde. In de tweede helft liep Oranje uit naar een monsterzege, mede door twee doelpunten van Robben.

"Ik ben zo trots op deze jongens", zei Robben na afloop in gesprek met de NOS, doelend op de jonge garde. "Je moet het maar doen op je eerste toernooi. De verdediging, waar we met zijn allen zo kritisch op zijn, heeft het fantastisch gedaan. We hebben bijna niks weggegeven en voorin hebben we de kwaliteit om een goal te maken. Van die doelpunten kan ik echt kippenvel krijgen."

Bij de 1-0 van Spanje raakte Robben niet in paniek. "Een 1-0 achterstand tegen Spanje heb je liever niet. Tot dan toe zaten we wel gewoon goed in de wedstrijd. Zij hadden wl meer balbezit, maar dat is hun spel. We moesten gewoon rustig blijven en dat hebben we gedaan. De 1-1 viel op een fantastische manier en dan ga je lekker de rust in."

Na rust was Oranje een maatje te groot voor La Roja. "Het viel me in de tweede helft op dat we gewoon veel fitter waren. Wij waren veel fitter dan Spanje. Ongelofelijk, dit is echt genieten", aldus Robben.

"Je merkte gelatenheid bij Spanje. Zij kwamen met 1-0 voor en als je dan met 5-1 op je donder krijgt, dat komt wel aan. Na afloop was er wel heel veel respect. Vandaag was het onze dag", besluit Robben.

Van Persie: "Nederland geniet hiervan"

Robin van Persie kon de uitslag van het duel met Spanje nog niet helemaal bevatten. Oranje klopte de regerend wereldkampioen met 5-1 in Salvador. Van Persie (30) maakte twee doelpunten voor Oranje. Arjen Robben vond ook twee keer het net. Tussendoor kopte Stefan de Vrij nog binnen vanuit een vrije trap van Wesley Sneijder.

"Dit is onwerkelijk. Voor heel Nederland droomt die uitkomt", zegt Van Persie tegen de NOS. "Soms gebeuren onverklaarbare dingen. We moeten echter niet vergeten dat we nu nog maar drie punten hebben. We moeten nu gewoon doorgaan. Dat is ook de realiteit. Maar hier moeten we wel van genieten, heel Nederland", aldus de topscorer aller tijden van het Nederlands elftal. "De gelijkmaker viel voor ons op een mooi moment. We gingen lekker de rust in."

"De 2-1 van Arjen viel ook op een fantastisch moment. Dat was voor hun een mokerslag. We zijn daarna doorgegaan. Vaak stop je na 3-1. Maar we gingen door en door en door. We zijn ook erg fit. Dit is ook de verdienste van de bondscoach. Dit is zijn tactiek. Hij had al voorspeld hoe de wedstrijd zou verlopen. Ongelofelijk."

De aanvoerder hoopt dat men in Nederland de straat op gaat om feest te vieren. "Iedereen moet vanavond lekker genieten. Wij gaan morgen weer door. Ik heb deze euforie eerder meegemaakt. Morgen gaat bij ons de knop om naar Australië. Nederland moet nu gaan feesten. Ik kan niet wachten om die beelden te zien. Veel plezier!"

Apple roept adapters iPhone terug

Apple roept mensen die in het bezit zijn van een iPhone 3GS, iPhone 4 of een iPhone 4S op om hun adapters om te ruilen voor een nieuwe. Dat kan kosteloos. Het bedrijf heeft vastgesteld dat de adapters in zeldzame gevallen oververhit kunnen raken. "Dat kan een veiligheidsrisico veroorzaken", aldus Apple.

Het gaat om laders die bij telefoons vanaf oktober 2009 tot en met september 2012 zijn verkocht. Er zijn echter ook los adapters over de toonbank gegaan. Klanten die in het bezit zijn van model A1300 waarop de letters CE in ononderbroken grijs zijn afgebeeld, kunnen die beter niet meer gebruiken.

Adapters kunnen omgeruild worden bij een Apple Store of een erkende Apple-verkoper. Klanten moeten hun iPhone meenemen omdat Apple het serienummer wil verifiëren. Iphone-gebruikers wordt geadviseerd om hun telefoon voorlopig op te laden met een USB-kabel en die aan te sluiten op een computer.

De oproep geldt voor 37 landen, waaronder Nederland.

'Autorijden al met 15 in Frankrijk'

Jonge Fransen moeten al op hun 15e achter het stuur van een auto kunnen kruipen, als het aan minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve ligt. Dan moeten zij wel begeleid worden door een volwassene met rijbewijs.

Het plan dat vrijdag is gepubliceerd, moet het rijbewijs toegankelijker en goedkoper maken. Als er langer van tevoren geoefend wordt, dan is de slagingskans bij het rijexamen groter, zo hoopt de bewindsman volgens de krant Libération. De Nationale Raad voor de Verkeersveiligheidsraad moet nog advies uitbrengen over het project. Tot nu toe ligt de minimumleeftijd voor "begeleid rijden" nog bij 16 jaar.

Lichaam drenkeling recreatieplas gevonden

De 32-jarige man uit Den Haag die sinds donderdagavond werd vermist in recreatiegebied De Vlietlanden tussen Leidschendam en Voorschoten is terecht. Zijn lichaam is levenloos aangetroffen op grote diepte in de waterplas. Dat meldt de politie vrijdagavond.

Medewerkers van de marine hebben het stoffelijk overschot van de Hagenaar met een sonarboot weten te lokaliseren. Een duikploeg heeft het lichaam vervolgens aan het begin van de avond naar boven gehaald.

Met de vondst is een eind gekomen aan de grootschalige zoekactie die sinds donderdagavond 21.30 uur gaande was. De hulpdiensten waren afgekomen op een melding van een omgeslagen boot. Van de vier opvarenden wisten drie op eigen kracht de kant te bereiken.

[Groep B] Uitslag Spanje - Nederland

Het Nederlands elftal is het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië uitstekend begonnen. Het elftal van Louis van Gaal nam meer dan revanche voor de verloren WK-finale van 2010 door in het eerste groepsduel regerend kampioen Spanje na een zeer goede tweede helft met maar liefst 1-5 te verslaan.

Het duel tussen de twee Europese grootmachten begon aftastend. Wesley Sneijder zorgde na zeven minuten voor het eerste gevaar nadat hij door Arjen Robben weggestuurd werd. De middenvelder kon alleen op Iker Casillas aflopen, maar kwam niet verder dan een schot dat op de handen van de Spaanse doelman stuitte. Aan de andere kant schoot Iniesta over.

Na de eerste tien minuten werden de Spanjaarden sterker en voerden ze de druk op de Nederlandse verdediging flink op. Met hun combinatiespel wisten ze de Oranjedefensie regelmatig te kijk te zetten, maar het was voornamelijk aan Ron Vlaar te danken dat er weinig kansen kwamen. De Spanjaarden kregen na 25 minuten spelen hulp van de scheidsrechter toen Stefan de Vrij bij het verdedigen iets te wild op Diego Costa inkwam en de Spaanse aanvaller in het strafschopgebied zelf ging liggen. Xabi Alonso schoot onberispelijk binnen: 1-0.

Van Persie kopt vlak voor rust de 1-1 binnen (Pro Shots/Stanley Gontha)

Na dat doelpunt nam Spanje wat gas terug, waarna Nederland er wat meer uitkwam. Het waren de Spanjaarden die voor rust nog de grootste kans kregen. Jasper Cillessen redde knap nadat David Silva na een pass van Iniesta alleen voor de keeper kwam te staan. Pal voor rust kwam Nederland uit het niets op 1-1 door een fraaie kopbal van Robin van Persie die vanaf de rand van het strafschopgebied een verre voorzet van Daley Blind met een boog over de voor zijn doel staande Casillas kopte.

Na rust was de eerste kans voor Iniesta die op Cillessen stuitte. Nederland kroop meer uit haar schulp dan in het eerste bedrijf en al snel leverde dat een goal op van Robben die een voorzet van Blind in het Spaanse strafschopgebied aan kon nemen, twee verdedigers uit kon kappen en de bal achter Casillas kreeg: 1-2.

Robben klopt Casillas en zorgt voor de 1-2 (Pro Shots/Stanley Gontha)

Het doelpunt gaf Oranje elan en de ploeg van Louis van Gaal wist er regelmatig snel uit te komen. Uit een van die aanvallen schoot Van Persie op de lat. Niet veel later wist De Vrij een vrije trap van Sneijder bij de tweede paal binnen te koppen: 1-3. Spanje probeerde na de achterstand alles op de aanval te zetten en Silva leek succes te hebben, maar hij stond buitenspel, waardoor het doelpunt afgekeurd werd.

Twintig voor tijd werd het Nederlandse feest nog mooier toen Van Persie een foutieve balaanname van Casillas optimaal afstrafte door zijn tweede goal van de wedstrijd mee te pikken. Even daarvoor was de aanvaller nog op de benen van de goalie gestuit. De afstraffing voor de regerend wereldkampioen werd compleet toen Robben de hele Spaanse verdediging uitspeelde en ook zijn tweede van de avond aan wist te tekenen 1-5. Ook in de slotfase kreeg Oranje nog een aantal zeer grote kansen.

Spanje

1 - 5

Nederland

 27' Xabi Alonso(pen)    44' Van Persie
 53' Robben
 64' De Vrij
 72' Van Persie
 80' Robben
 
 Gele kaart: Casillas (Spanje), De Guzman, De Vrij, Van Persie (Nederland)
 
Stadion: Itaipava Arena Fonte Nova, Salvador
Toeschouwers: 48.000
Arbiter: Rizzoli (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Casillas
Azpilicueta
Piqué
Ramos
Alba
Xavi
Busquets
Xabi Alonso (Pedro/63)
Silva (Fàbregas/78)
Costa (Torres/63)
Iniesta
  Cillessen
Janmaat
De Vrij (Veltman/77)
Vlaar
Martins Indi
Blind
De Guzman (Wijnaldum/62)
Sneijder
N.de Jong
Van Persie (Lens/79)
Robben

Mensenrechtencommissaris vreest wreedheden in Irak

Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Navi Pillay heeft vrijdag haar grote zorg uitgesproken over mogelijke oorlogsmisdaden en andere wreedheden in Irak. Haar bureau schat dat het aantal doden in de honderden loopt en het aantal gewonden tegen de duizend.

Pillay zegt berichten te hebben ontvangen dat extremisten in een straat alleen al in het door hen veroverde Mosul soldaten van het Iraakse leger en zeventien burgers hebben gedood. Verder zijn er meldingen binnengekomen van standrechtelijke executies, verkrachtingen en moorden en zouden burgers bij de gevechten voorafgaand aan de inname van Mosul zijn beschoten.

De mensenrechtencommissaris wees de strijdende partijen er op dat zij zich te houden hebben aan internationale regels, die een menswaardige behandeling eisen van militairen die de wapens neer hebben gelegd. Zij benadrukte tevens dat 'alle soorten moorden, verminkingen, wrede behandeling en marteling oorlogmisdaden zijn'.

Unieke goal voor Van Persie

Robin van Persie heeft vrijdag met zijn doelpunt in de wedstrijd tegen Spanje voor een unieke prestatie gezorgd. De topscorer aller tijden van Oranje is nu de enige Nederlander die op drie WK's een doelpunt heeft gemaakt. Eerder deed hij dat in 2006 en 2010.

Op de twee vorige eindrondes bleef de teller voor Van Persie wel op één doelpunt steken. In 2006 in Duitsland scoorde hij in de groepswedstrijd tegen Ivoorkust, vier jaar later in Zuid-Afrika vond de Rotterdammer het doel tegen Kameroen, eveneens in een groepsduel.

Duizenden mensen kijken naar Oranje op Museumplein

Op het Museumplein in Amsterdam waren op het moment dat het rustsignaal in de wedstrijd Spanje - Nederland klonk zo'n 15 duizend mensen bijeen. Dat meldt een woordvoerder van Radio 538. De sfeer is volgens haar sinds de 1-1 door de kopbal van Robin van Persie uitzinnig.

"Toen Spanje de 1-0 scoorde was de sfeer wat lauw. Maar met het tegendoelpunt van Nederland ging het helemaal los. Mensen dansten met elkaar en er werd bier gegooid", aldus de zegsvrouw. Ongeregeldheden zijn er volgens haar niet geweest. Ook niet toen Nederland op achterstand kwam te staan.

Oranjefans druppelen ondertussen nog steeds binnen op het plein. "Het is hier een groot feest en er komen steeds meer mensen bij", zegt de woordvoerder. In 2010 hadden zich voor de finale van het WK, waarin Nederland ook Spanje trof als tegenstander, een kleine tweehonderdduizend mensen verzameld op het Museumplein.

Radio 538 heeft een groot scherm op het plein geplaatst zodat fans daar samen de wedstrijd kunnen kijken. De radiozender heeft van de gemeente Amsterdam een vergunning gekregen om daar alle poulewedstrijden van Nederland op te vertonen.

Courtois: "Neem na het WK een besluit"

Thibaut Courtois weet nog niet waar zijn toekomst ligt. De doelman van België en Chelsea werd de laatste drie seizoenen verhuurd aan Atlético Madrid.

Courtois (22) werd in de zomer van 2011 door Chelsea overgenomen van Racing Genk. De Engelse topclub besloot de keeper vervolgens te verhuren aan Atlético Madrid. In Vicente Calderon ontwikkelde Courtois zich stormachtig. In het afgelopen seizoen wonnen de Madrilenen met de uitblinkende doelman de Spaanse landstitel.

Atlético Madrid bereikte ook de Champions League-finale, daarin bleek stadgenoot Real Madrid na verlenging te sterk (4-1). De eindstrijd in Lissabon was mogelijk het laatste optreden van Courtois in het shirt van Los Rojiblancos. De 15-voudig international wordt gelinkt aan een terugkeer naar Chelsea, waar hij Petr Cech moet opvolgen.

Mourinho
Courtois is niet van plan om te bank te gaan zitten bij The Blues. "Op mijn leeftijd moet ik spelen, speelminuten maken. Op de bank zitten is niet het leukste wat er is", zegt de Rode Duivel op een persconferentie. "Ik neem na het WK een besluit. Dan wordt alles duidelijk."

"Ik heb met José Mourinho gesproken in mei, voor de laatste competitiewedstrijd tegen FC Barcelona. Toen hebben we het over van alles gehad", aldus Courtois, die zich met België voorbereidt op het eerste WK-duel met Algerije (dinsdag). "Ik heb geweldige seizoenen achter de rug. Dat ik nu op het WK mag spelen is geweldig. Hopelijk kunnen we hier iets moois neerzetten."

Robert Pattinson ontkent rol Indiana Jones

Robert Pattinson is niet benaderd voor de rol van Indiana Jones. "Ik wist niet eens dat ze bezig waren de films opnieuw te maken", zegt de acteur enigszins verrast tegen MTV. Geruchten over een reboot van de avonturier, voorheen altijd gespeeld door Harrison Ford, deden deze maand de ronde.

"Mensen verzinnen de hele tijd dat soort nieuws", lacht de acteur. "Daarna krijg ik dan ineens een heleboel slechte pers. "'Hé je zou eens Jezus moeten spelen', zeggen ze dan. En vervolgens wenst een ander me dood. Heel erg leuk, altijd."

Over een vijfde Indiana Jones-film is al veel gezegd en geschreven. De inmiddels 71-jarige Ford wordt al een tijdje als te oud ervaren. Al bij het vierde deel, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull uit 2008, klaagden vele fans over de krakende botten van hun held.

Oekraïne wil grens onder controle brengen

Oekraïne wil vanaf zaterdag in het oosten de grens met Rusland onder controle hebben. Eenheden in pantserwagens zullen bij alle grensovergangen nadrukkelijk aanwezig zijn. Dat kondigde het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kiev vrijdag aan.

Oekraïne beschuldigde Rusland er eerder van dat het toestaat dat militaire voertuigen de grens over worden gebracht. In het oosten van Oekraïne worden de voertuigen gebruikt door de pro-Russische separatisten.

Eenheden van het regeringsleger hebben op dit moment 120 kilometer van de grens onder controle. Een strook van ongeveer 184 kilometer is evenwel gebied van de separatisten.

Obama eist politieke stappen van Bagdad

De Amerikaanse president Barack Obama overweegt verschillende mogelijkheden om de opmars van soennitische extremisten in Irak te stuiten. Maar hij wil geen militaire actie ondernemen als de leiders van de regering in Bagdad geen stappen zetten om de diepgewortelde politieke problemen aan te pakken.

"Wij laten ons niet terugsleuren in een situatie waarin, toen wij daar waren de zaken onder bedwang probeerden te houden en, na enorme offers van ons, na ons vertrek mensen zich begonnen te gedragen op manieren die niet bevorderlijk waren voor de stabiliteit en het welvaren van het land op lange termijn", zei Obama vrijdag in Washington. Hij liet in het midden welke mogelijkheden hij overweegt, maar sloot het terugsturen van gevechtstroepen uit. De laatste Amerikaanse militairen vertrokken in 2011 na ruim acht jaar oorlog uit Irak.

Obama zei dat het geweld in Irak en de opmars van de extremistische beweging Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS) niet alleen een gevaar vormen voor de Iraakse bevolking, maar ook voor de Amerikaanse belangen in de regio. Hij zei dat de Iraakse regering een oprechte poging moet doen om sektarische geschillen op te lossen, omdat anders Amerikaanse militairen hulp niet zal werken om de opstand te smoren.

"Wij kunnen dat niet voor hen doen", zei Obama.

Volgens regeringsfunctionarissen overweegt Obama luchtaanvallen, door bemande of onbemande vliegtuigen. Andere opties op korte termijn zijn verhoogde surveillance en verzameling van inlichtingen, onder andere met behulp van satellieten. De VS zullen waarschijnlijk ook verschillende vormen van hulp aan Irak opvoeren, zoals training van militairen en levering van materieel. Obama gaf aan dat het enkele dagen kan duren voordat de regering beslist hoe zij op de ontwikkelingen in Irak zal reageren. Na zijn verklaring in Washington vertrok hij voor een vierdaagse trip naar North Dakota en Californië.

Minister van buitenlandse zaken John Kerry zei eerder vrijdag in Londen dat ook de buurlanden van Irak de ernst van de situatie moeten inzien. "Iedereen in de regio, elk land dat het belang van stabiliteit in het Midden-Oosten inziet, moet zich zorgen maken over wat er vandaag met ISIS in Irak gaande is."

De Verenigde Staten hebben permanent verschillende oorlogsbodems in de regio. Het vliegdekschip George H.W. Bush en een kruiser bevonden zich vrijdag in het noorden van de Arabische Zee, terwijl twee torpedobootjagers zich al naar de Perzische Golf hebben begeven. De schepen zijn voorzien van Tomahawk-kruisraketten die Irak kunnen bestrijken, terwijl de Bush beschikt over gevechtsvliegtuigen die makkelijk Irak kunnen bereiken.

Rutte wil de grootste blijven

De VVD moet ook in de toekomst de grootste partij van Nederland blijven. Volgens premier Mark Rutte (VVD) is dat goed mogelijk, omdat Nederland een 'inherent liberaal land' is. Dat heeft Rutte vrijdagavond gezegd in een toespraak op een congres van zijn partij in Bussum.

"Het is niet vréémd als de VVD de grootste is, het ligt aan onszelf als we niet opnieuw de grootste worden", zei Rutte. Hij betoogde in zijn toespraak dat Nederland een door en door liberaal land is, gezien de grote vrijheidszin en het gebrek aan respect voor hiërarchie.

Rutte haalde ook uit naar PVV-leider Geert Wilders, vanwege diens uitspraken over 'minder Marokkanen'. "Er is helemaal niets Nederlands aan het wegzetten van groepen mensen."

Rutte ging verder in op de economie. Uit alle cijfers blijkt dat het daar weer beter mee gaat, maar mensen merken dat nog onvoldoende in hun persoonlijk leven. Vandaar dat het kabinet de 'volle focus' op werk legt, in Nederland en in de Europese Unie.

Het kabinet voert ook grote hervormingen door, die er allemaal toe leiden dat mensen meer zelf moeten gaan doen, zei Rutte. "Het zijn grote veranderingen die grote eisen stellen aan mensen. Ik realiseer me hoe moeilijk dat is."

Nederlanders moeten Noord-Irak snel verlaten

Nederlanders die zich in Irak in de noordelijke provincies Anbar, Mosul, Kirkuk, Salahedin en Diyala bevinden, worden aangeraden daar 'zo snel mogelijk te vertrekken, mits dit op een veilige manier kan'. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een vrijdagavond uitgebracht reisadvies.

Het advies is het gevolg van de opmars van de extremistische rebellenbeweging ISIS in het noorden van het land. ISIS, een afsplitsing van Al-Qaida, heeft al verschillende steden en dorpen met veel geweld ingenomen.

Als gevolg van de onveilige situatie worden alle reizen naar eerder genoemde delen van Irak ontraden. Nederlanders die verblijven in de provincies Duhok, Erbil en Suleimaniyah worden geadviseerd 'extra waakzaamheid te betrachten'. Verder wordt mensen aangeraden demonstraties, samenscholingen en openbare bijeenkomsten te mijden en alert te zijn bij het bezoeken van regerings- en overheidsinstanties.

Nederlanders die tijdelijk of permanent in het land verblijven, worden verder op het hart gedrukt zich te registreren in het online contactsysteem via de website van de Nederlandse ambassade in Bagdad.

De ambassade kan vanwege de veiligheidssituatie echter 'slechts zeer beperkt consulaire hulp bieden'. De ambassade ligt in de internationale zone. Nederlanders kunnen alleen toegang krijgen als ze zijn aangemeld en een ambassademedewerker hen ophaalt van een van de toegangspunten.

Wie toch in Irak moet zijn, wordt aangeraden contact op te nemen met de ambassade voor advies over veiligheidsmaatregelen. "De politie en het leger kunnen zeer dwingend optreden. Geadviseerd wordt daarom hun aanwijzingen strikt op te volgen", meldt Buitenlandse Zaken.

López verrast Berdych op Queen's

Feliciano López heeft voor een verrassing gezorgd bij het grastoernooi op de Londense Queen's Club. De Spanjaard (10) won met 6-4 en 7-6 (7) van de als tweede geplaatste Tsjech Tomas Berdych. López plaatst zich daarmee voor de halve finale, waarin hij met Radek Stepanek opnieuw een Tsjechische tegenstander treft. Stepanek (15) won met 1-6, 6-3 en 6-2 van Kevin Anderson (7).

De andere halve finale in Queen's gaat tussen Stanislas Wawrinka en Grigor Dimitrov. De als eerste geplaatste Zwitser won met 7-5 en 6-3 van Marinko Matosevic. De Bulgaar Dimitrov (4) kreeg een vrije doorgang naar de halve finale omdat zijn tegenstander Aleksandr Dolgopolov (8) zich terugtrok met een dijbeenblessure.

Mijlpaal voor Wesley Sneijder

Wesley Sneijder is vrijdag op het WK tegen Spanje begonnen aan zijn honderdste wedstrijd voor het Nederlands elftal. De 30-jarige middenvelder speelt op zijn favoriete nummertienpositie achter de aanvallers Robin van Persie en Arjen Robben. Sneijder maakte in 2003 onder bondscoach Dick Advocaat zijn debuut in de oefenwedstrijd tegen Portugal. Ook voor Robben was dat zijn eerste interland. Zijn teller staat na het duel met Spanje op 76 duels.

Sneijder drukte in zijn derde interland direct een stempel op Oranje. In de belangrijke play-off voor het EK in 2004 maakte de oud-Ajacied de openingstreffer tijdens de 6-0 overwinning op Schotland. De middenvelder van Galatasaray scoorde in het Nederlands elftal tot nu toe 26 keer. Vijf treffers maakte hij vier jaar geleden op het succesvolle WK in Zuid-Afrika.

In het begin van zijn tweede periode als bondscoach benoemde Louis van Gaal Sneijder tot aanvoerder. Na vier duels als leider nam Van Gaal hem de band af en gaf die aan Robin van Persie. Dit omdat Sneijder niet fit zou zijn. In het afgelopen seizoen revancheerde de middenvelder zich met een sterk seizoen bij Galatasaray.

Met honderd interlands heeft Sneijder nog vijf spelers voor zich. Edwin van der Sar is recordhouder met 130 caps. Ook Frank de Boer (112), Rafael van der Vaart (109), Giovanni van Bronckhorst (106) en Phillip Cocu (101) speelden vaker in Oranje dan Sneijder.

Carla Laemmle (104) overleden

Carla Laemmle, het nichtje van oprichter van Universal Studios Carl Laemmle, is op 104-jarige leeftijd overleden. De danseres en actrice was één van de laatste nog levende acteurs van het tijdperk van de stomme film. 

Laemmle verhuisde op jonge leeftijd met haar familie naar Los Angeles, om op uitnodiging van haar oom op het terrein van Universal Studios te komen wonen. Ze werd ballerina en actrice en was te zien in films als The Phantom Of The Opera (1925) en Dracula (1931).

Van Gaal: "Spelers geven alles, dat is veel"

Louis van Gaal gaat het duel met Spanje met vertrouwen tegemoet. De bondscoach van Oranje was over één speler verrast in de Spaanse basisopstelling. Van Gaal liet bij aankomst in Arena Fonte Nova weten zich goed te voelen. "Ik heb heel goed geslapen vannacht. Beter dan ooit", zei de bondscoach van het Nederlands elftal tegen de NOS. De Amsterdammer toonde zich niet helemaal verrast door de keuze van zijn Spaanse collega Vicente del Bosque voor spits Diego Costa.

"Del Bosque heeft Diego Costa zelf overgehaald om voor Spanje te spelen. Dan is het toch moeilijk om hem te passeren. De enige verrassing in de opstelling is misschien dat Pedro niet speelt, maar David Silva. Ze gaan tegen de vijf verdedigers veel wisselen van positie. Dat heeft Del Bosque goed gezien."

Van Gaal is gelukkig dat het WK gaat beginnen. "Het is geweldig om al die jongens te zien. Ze hebben er alles voor gegeven. Ze konden niet meer rustig op hun stoel zitten. Ze gaan alles geven wat ze in zich hebben. Dat is veel, kan ik zeggen", aldus de keuzeheer van Oranje.

"Ik moet de spelers nu los laten. Maar daar hebben we ze op getraind. Uiteindelijk moeten de spelers het doen. Spelen is het zwaarste werk. Ze moeten onder druk de juiste keuzes maken. Soms binnen één seconde. Wij kunnen alles bedenken, maar de spelers moeten het uitvoeren", besluit Van Gaal.

Staelens ziet WK zitvolleybal aan zich voorbijgaan

Chaïne Staelens mag niet meedoen aan het WK zitvolleybal in Polen. Dat heeft de Nevobo vrijdag bekendgemaakt. De oud-international van de reguliere volleybalploeg werd bij de keuring in de witte categorie ingedeeld. Dat betekent dat zij volgens de mondiale volleybalbond FIVB geen beperking heeft. Vanwege knieproblemen werd verwacht dat Staelens als 'grijs' zou worden bestempeld.

De 33-jarige Staelens speelde 365 interlands voor Oranje, maar door een chronische knieblessure stopte ze in 2013 met de sport. Eind april werd bekend dat ze mee kon naar het WK zitvolleybal. Ze maakte toen al enige tijd deel uit van de Oranje-selectie. Uiteindelijk gaat de titelstrijd voor de geboren Belgische dus niet door.

Het toernooi gaat zondag van start. De Nederlandse vrouwen beginnen met een wedstrijd tegen Brazilië, terwijl de mannen hun WK openen tegen de Duitsers.

Del Toro stapt op bij Beauty and the Beast

Guillermo Del Toro heeft afgezien van de regie van de film Beauty and the Beast. Wel blijft hij coproducent van de liveactionfilm, waarvoor hij ook het scenario schreef. Dat schrijft het Amerikaanse film- en tv-blad Deadline.

De Mexicaanse filmmaker, vooral bekend van Pan's Labyrinth, de Hellboy-trilogie en Pacific Rim, heeft het te druk met andere projecten. Producent Warner Bros is op zoek naar een andere regisseur.

Bij deze verfilming van het bekende volksverhaal Belle en het Beest wordt Emma Watson getipt voor de hoofdrol van de mooie Belle, die wordt ontvoerd door een weerzinwekkend schepsel en opgesloten in zijn kasteel. Naarmate de tijd verstrijkt, krijgen de twee echter een steeds hechtere band en uiteindelijk ontstaat er zelfs ware liefde.

Naast Warner werkt ook Disney aan een liveactionfilm van het sprookje, met Twilight-regisseur Bill Condon aan het roer. In 1991 bracht Disney al de tekenfilm Beauty and the Beast uit, die wereldwijd 425 miljoen dollar opbracht. In april verscheen een Franse verfilming, met Vincent Cassel en Léa Seydoux in de hoofdrollen.

Scenarist Game of Thrones schrijft Magic-script

Game of Thrones-scenarist Bryan Cogman gaat een scenario schrijven voor de film over het kaartspel Magic: The Gathering. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Cogman is naast scenarist ook producent voor de succesvolle fantasyserie van de Amerikaanse betaalzender HBO.

Fox kocht in januari de filmrechten van Magic: The Gathering, een van de succesvolste ruilkaartspellen ooit. De wereld van magie en monsters sluit prima aan bij de thema's van Game of Thrones, naar de boeken van de Amerikaan George R.R. Martin.

Het succes van Game of Thrones heeft ook de andere betrokkenen bij de serie geen windeieren gelegd. Zo heeft regisseur Alan Taylor de regie van Thor: The Dark World gekregen dankzij het succes van de serie en staat hij aan het hoofd van de nieuwe Terminator-film.

Suárez niet in actie tegen Costa Rica

Uruguay kan zaterdag geen beroep doen op Luis Suárez. De spits is nog herstellende van een knieblessure. Suárez richt zich op het duel met Engeland. Suárez (27) werd in mei geopereerd aan een knieblessure en was een aantal weken uit de roulatie. De groepswedstrijd tegen Costa Rica komt nog te vroeg, zegt bondscoach Oscar Tabárez. De verwachting is dat Diego Forlán en Edinson Cavani het spitsenduo gaan vormen bij Uruguay.

"De teamarts heeft vorige maand gezegd dat Suárez ondanks de operatie nog in actie kan komen op dit WK. Daarom zit hij ook bij de selectie. We voeren de intensiteit van de trainingen op. Het herstel verloopt naar verwachting, goed", aldus Tabárez op een persconferentie. "Tot nu toe heeft hij geen tegenslagen gekend."

"Luis trainde donderdag voluit en ging ook met de bal aan de slag. Hij zit logischerwijs nog niet op het niveau waarop hij hoort. Maar we gaan niets overhaasten bij zijn herstel. We moeten voorzichtig zijn met hem", besluit de bondscoach van Uruguay, vier jaar geleden vierde op het WK in Zuid-Afrika.

Uruguay begint het WK met een wedstrijd tegen Costa Rica in Fortaleza. Daarna volgen groepswedstrijd tegen Engeland (19 juni) en Italië (24 juni). De Uruguayanen hopen Suárez in São Paulo in te kunnen zetten tegen de Engelsen.

Ronaldo traint met brace volledig mee

De knieblessure van Cristiano Ronaldo lijkt toch mee te vallen. De captain van Portugal deed vrijdag met een brace rond zijn linkerknie de hele training mee. Ronaldo (29) werd in de voorbereiding op het WK gespaard door bondscoach Paulo Bento. De sterspeler van Portugal liet na zijn entree in het Portugese trainingskamp de oefeninterland tegen Griekenland (0-0) en Mexico (1-0 zege) schieten. Tegen Ierland (5-1 winst) kwam de aanvaller van Real Madrid 66 minuten in actie.

De Wereldvoetballer van het Jaar meldde zich met een dijbeenblessure bij de nationale ploeg, maar kampte ook met een ontstoken pees in zijn linkerknie. Toen Ronaldo donderdag met een zak ijs tegen de knie geplakt van het trainingsveld ging, maakten de Portugese media zich grote zorgen over de fitheid van de Portugese aanvoerder.

De schade lijkt mee te vallen. Ronaldo deed vrijdag de gehele training mee bij de Portugezen. Daarbij leek hij geen problemen te ondervinden van zijn knie. Ronaldo droeg een brace om zijn knie en kon alle oefeningen meedoen. Bento lijkt dus maandagavond in Salvador tegen Duitsland een beroep te kunnen doen op de aanvaller.

Linksback Fábio Coentrão liet zich ook zien op het trainingsveld. De vleugelverdediger van Real Madrid had de afgelopen dagen last van een heupblessure. Teamgenoot Pepe is ook inzetbaar. De mandekker moest vorige maand de Champions League-finale laten schieten, maar werkte bij de nationale ploeg aan zijn herstel.

[WK Hockey] Van der Weerden: "Frustrerend als ik net die stick raak"

"Een zwaar potje", zo kwalificeerde matchwinner Mink van der Weerden de nipte overwinning van het Nederlands elftal op Engeland in de halve finale van het WK. "We hebben goed gevochten en hier en daar goed gehockeyd."

De verdediger toonde voor de tweede keer dit toernooi zijn specialiteit, door een strafcorner ziedend hard in de touwen te slingeren. In de openingswedstrijd tegen Argentinië was hij ook trefzeker. Daarna viel het kanon uit Someren even stil, om vandaag weer als vanouds toe te slaan. "Dat is fijn", vond ook Van der Weerden. "Ik heb me niet echt zorgen gemaakt over mijn corner."

"Het veld is lekker, het aangeven is goed en het stoppen ook. En je weet dat er een paar keer een bal wordt uitgelopen. Een kwestie van drie centimeter meer naar links of rechts en ze gaan er wel langs."

Van der Weerden hield vertrouwen. Dat is bij het sleepwonder niet per se afhankelijk van doelpunten. "Meer met hoe ik me voel, de scherpte, richting en power die ik kan geven. Het is vooral frustrerend als ik net die stick van de tegenstander raak. Maar ik vreet mezelf op als ik niet de kwaliteit kan leveren die ik wil, zoals tegen Zuid-Afrika. Dat waren geen topballen."

En vertrouwen was er ook bij zijn medespelers. Zo voorspelde Robert van der Horst een dag eerder al dat Van der Weerden tegen Engeland zou scoren uit een corner. "Daar moet-ie iets mee gaan doen", lachte de doelpuntenmaker. "Octopus Robert ofzo."

PSG bevestigt komst David Luiz

Paris Saint-Germain heeft zich versterkt met David Luiz. De Braziliaanse verdediger komt over van Chelsea en tekent voor vijf jaar. In een eerder stadium bereikten Paris Saint-Germain en Chelsea al een akkoord over de transfersom van vijftig miljoen euro, wat David Luiz in een klap de duurste verdediger ooit maakt. Nu hebben speler en club ook een akkoord bereikt. De Braziliaanse verdediger tekent in Parijs een contract voor vijf jaar.

Luiz is bij PSG de opvolger van Alex, die naar AC Milan is vertrokken. Bij de Franse landskampioen gaat Luiz het centrum van de verdediging vormen samen met zijn landgenoot Thiago Silva. Het tweetal is ook op het WK in eigen land actief als centraal duo in het shirt van Brazilië.

Luiz en Silva zijn niet de enige Brazilianen in de selectie van PSG. Ook Marquinhos, Lucas Moura en Maxwell dragen het shirt van Paris Saint-Germain.

[Groep A] Uitslag Mexico - Kameroen

Mexico heeft zijn eerste duel in groep A van het WK voetbal gewonnen. De Mexicanen waren in Natal te sterk voor Kameroen; het werd 1-0 door een goal in de tweede helft van Peralta.

Na een half uur waren er al drie doelpunten gevallen. Echter werden ze alle drie afgekeurd, waarbij Mexico het meest te klagen had op de arbitrage. Twee goals kwamen van de Mexicaanse kant, die beide ten onrechte afgekeurd. De meest duidelijke was de tweede goal, daarbij werd een corner doorgekopt door een speler van Kameroen, maar de Colombiaanse grensrechter zag dit anders en daarom telde de goal van Dos Santos niet. Eerder werd een goal van Choupo-Moting van Kameroen wel terecht afgekeurd.

Dat waren echter niet de enige kansen in het door flinke regenbuien geteisterde Natal. Eto'o schoot via de keeper naast na een goede aanval en de Mexicanen Moreno en Márquez liepen vijf minuten elkaar in de weg terwijl ze vrij stonden voor de goal.

Na rust was na een kwartier de eerste kans voor Kameroen; maar de vrije trap van Assou-Ekotto ging via de Mexicaanse muur net naast. De goal viel even later echter aan de andere kant. Een schot van Dos Santos kon nog worden gekeerd door Itandje, maar in de rebound was het alsnog raak via Peralta.

Na de goal bleef Mexico domineren, maar wist het net als zijn opponent geen noemenswaardige kans te creëren. De Afrikanen leken niet beter te kunnen, maar probeerden er toch nog een slotoffensief uit te persen. Een voorzet van Moukandjo kwam net niet aan bij Eto'o en in blessuretijd kopte een vrijstaande Moukandjo in de handen van Ochoa. Aan de andere kant kreeg Hernandez nog een open kans, maar die bal ging wonderwel er niet in, waardoor de wedstrijd eindigde in een 1-0 zege voor Mexico. 

Mexico

1 - 0

Kameroen

 61' Peralta    
 
 Gele kaart: Moreno (Mexico), Nounkeu (Kameroen)
 
Stadion: Arena das Dunas, Natal
Toeschouwers: 38.000
Arbiter: Roldan
 
Opstelling:   Opstelling:
Ochoa
Aguilar
Rodriguez
Márquez
Moreno
Layun
Herrera (Salcido/90 2)
Vázquez
Guardado (Fabián/68)
Peralta (Hernandez/73)
Dos Santos
  Itandje
Djeugoue (Nounkeu/46)
N'Koulou
Chedjou
Assou-Ekotto
M'Bia
Song (Webó/80)
Enoh
Moukandjo
Eto'o
Choupo-Moting

Xbox One-update voor juli

Microsoft heeft een lijst uitgebracht met veranderingen in de aankomende juli-update. Een verandering is Snap, waarmee je twee apps tegelijkertijd kunt gebruiken op de Xbox One. Denk aan tegelijkertijd tv kijken en de tussenstand van een voetbalwedstrijd opzoeken.

Naast Snap zijn er ook andere veranderingen doorgevoerd die je hieronder kunt zien.

  • Snap-mode voor achievements. Dit is een makkelijkere manier om je achievement te volgen en te vinden.
  • Digital bundles. Publishers hebben binnenkort de mogelijkheid om digital bundles uit te brengen op de Xbox One. Wanneer dit uitgebreid is getest kunnen we meer bundels met verschillende games verwachten.
  • ‘Like’ Game DVR-clips. Met deze mogelijkheid kun je al je favoriete DVR-clips liken.

Een releasedatum is nog niet bekend. Hieronder kun je Achievement Snap in actie zien.

 

[WK Hockey] Oranjemannen stuiten in WK-finale op Australië

Australië is de tweede finalist van het WK hockey. Nadat de Oranjemannen zich vrijdag eerder hadden geplaatst voor de eindstrijd, verzekerden de Kookaburras zich in het duel met Argentinië van een finaleplek. Los Leones werden met 5-1 verslagen.

Australië – dat vier rustdagen had gehad en Mark Knowles zag terugkeren – zette de tendens van de afgelopen wedstrijden ook tegen Argentinië door. De ploeg maakte in de pouleduels , op het duel met Maleisië na, telkens binnen zeven minuten de openingstreffer en tegen de Argentijnen lag de 1-0 er al na vier minuten in. Kieran Govers benutte de eerste strafcorner van de Kookaburras.

Vervolgens duurde het even voordat de Australiërs een gaatje hadden gevonden in de stug verdedigende Argentijnse defensie. Uiteindelijk schoot Jeremy Hayward in de 22ste minuut raak uit de tweede korte hoekslag. Vlak voor rust deden de mannen van Down Under er een schepje bovenop. Nadat de Argentijnen twee strafcorners hadden gemist, ramde de 22-jarige Jacob Whetton de bal met een hard backhandschot achter goalie Juan Vivaldi: 3-0.

Na rust benutten de Australiërs ook de derde korte hoekslag. Dit keer kwam Chris Ciriello op het lijstje van de doelpuntenmakers te staan. De Argentijnen hadden weinig in de melk te brokkelen. Op een klein kansje van Agustin Mazzilli na, moesten Los Leones zich met name met verdedigen bezighouden. Of het niet erger voor de Zuid-Amerikanen kon, was in de 55ste minuut ook de 5-0 een feit. Hayward benutte ook de vierde corner.

Gonzalo Peillat redde uiteindelijk de eer voor de Argentijnen. De topscorer van het toernooi pushte de derde corner snoeihard binnen: 5-1. Even later leek Joaquin Menini voor de 5-2 te tekenen, nadat hij een scoop fantastisch op zijn stick aannam en alleen voor goalie Andrew Charter kwam te staan. Zijn inzet werd echter van de lijn gehaald door Matthew Swann.

Zondag staat om 15.15 uur de finale tussen Nederland en Australië op het programma. Een dag eerder staat hetzelfde affiche op het programma, maar dan voor de vrouwenfinale.

Steam geeft 75 titels groen licht

Een nieuwe lading games op Steam Greenlight heeft groen licht gekregen. Zoals gebruikelijk zullen een aantal binnenkort te koop zijn, terwijl andere titels nog in ontwikkeling zijn.

De developers die al klaar zijn met hun game krijgen de mogelijkheid om het in de komende weken of maanden op Steam te zetten. Waarom er nu maar 75 titels groenlicht hebben gekregen in plaats van de gebruikelijke 100 is niet duidelijk. Hier kun je zien welke games we binnenkort op Steam kunnen verwachten.

Hongaarse doelman Grosics (88) overleden

Gyula Grosics is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij was de doelman van het legendarische Hongaarse voetbalelftal in de jaren vijftig. Dat hebben zijn familie en de Hongaarse voetbalbond vrijdag bekendgemaakt.

Grosics speelde 86 interlands voor Hongarije. Hij stond in 1953 in het veld tijdens de 6-3 overwinning op Wembley op Engeland. Dat was de eerste nederlaag voor de Engelsen tegen een niet-Britse tegenstander. Een aantal maanden later won Hongarije in eigen land met maar liefst 7-1 van Engeland.

Grosics haalde in 1954 de WK-finale. Daarin bleek West-Duitsland te sterk. De doelman kwam ook in actie tijdens de WK's in 1958 en 1962 en won goud tijdens de Olympische Spelen van 1952.

Guus Meeuwis vooral zenuwachtig om voetbal

Guus Meeuwis was niet heel erg zenuwachtig voor zijn concert Groots met een Zachte G in Eindhoven. Hij maakt zich veel meer zorgen over de voetbalwedstrijd Nederland-Spanje op het WK in Brazilië, vrijdagavond. "Dit concert hebben we tot in de puntjes gerepeteerd, daar heb ik invloed op. Maar op dat voetbal helemaal niet", zei de zanger in RTL Boulevard.

Meeuwis sprak met presentatoren Jan Kooijman en Albert Verlinde vanuit de spelerstunnel van het PSV-stadion, waar het concert plaatsvindt. Tijdens het interview trad Nilsson op. Radio-dj Edwin Evers liet zich donderdag ontvallen dat hij ook op het podium klimt.

Nederlanders rijden meer kilometers in de auto

Nederlandse automobilisten hebben de eerste vier maanden van het jaar meer kilometers afgelegd dan in dezelfde periode een jaar eerder. Bovendien nam het aantal files af en kenden forenzen minder vertraging. Dat meldt Rijkswaterstaat vrijdag op basis van een rapport over de maanden januari tot april.

Forenzen reden in de eerste vier maanden ruim 65 miljard kilometer, aldus Rijkswaterstaat. Dat is een stijging van ongeveer een half procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

De fileafstand steeg niet mee met de gereden kilometers. Door het uitblijven van winters weer waren de files ongeveer zes procent minder lang dan vorig jaar, toen het verkeer wel veel last had van winterweer op de weg. Rond het knooppunt Terbregseplein bleven de files echter wel. De A20 en de A16 rond het knooppunt staan nog altijd bovenaan in de filetoptien.

Van mei 2013 tot april 2014 deed Nederland bijna 42 miljoen uur extra over de reis van en naar het werk. Dat is ongeveer drie procent minder dan een jaar eerder.

Het ministerie is blij met de ontwikkeling van het wegennet. "We leggen meer kilometers af maar dit heeft niet geleid tot meer files. Dat is een mooi gegeven", aldus minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz-Van Haegen (VVD).

Tussen januari en april van dit jaar is op de N2 bij Nijmegen een nieuwe aansluiting opengegaan aan de westzijde van de stad. Op de ring A10 rond Amsterdam is een nieuwe rijstrook in gebruik genomen. De gemiddelde reistijd is hier met een minuut verkort.

Beckenbauer negentig dagen geschorst

Franz Beckenbauer mag negentig dagen geen activiteiten binnen de voetballerij uitvoeren. De 70-jarige Duitser is door de FIFA geschorst omdat hij weigert mee te werken aan het onderzoek naar corruptie rond de toewijzing van het WK in 2022 aan Qatar.

De ethische commissie van de wereldvoetbalbond heeft meerdere malen geprobeerd contact met Beckenbauer te krijgen, maar de Duitser wenst niet mee te werken. Volgens de FIFA is Beckenbauer verplicht antwoord te geven op vragen naar zijn stemgedrag bij de toewijzing voor de WK's van 2018 en 2022.

[WK Hockey] Bakker: "Het begint met verdedigen"

De Nederlandse hockeyploeg won vrijdag de halve finale met 1-0 van Engeland. Na de poulewedstrijd tegen Duitsland was het de tweede keer dat Oranje met die score won. "De verdediging staat enorm goed", besefte spits Billy Bakker na afloop. "Daar begint het mee."

Dat Nederland zo goed verdedigt is iets van de laatste maanden, weet Bakker. "We hebben stappen gemaakt sinds India", verwijst hij naar de Hockey World League. "Het begint bij de spitsen. Als wij ze laten opbouwen zijn ze al een stapje verder."

Tegen Engeland liep de verdediging dus goed, maar aanvallend liet Nederland kansen op een ruimere voorsprong liggen. "We hadden het eerder af kunnen maken, ja. We hebben drie, vier goede kansen gehad en hebben de lat en de paal geraakt."

In de tweede helft drong Engeland meer aan. Bakker dacht zelfs dat ze gescoord hadden. "Na de zoemer zag ik mensen handjes schudden en dat was raar, want ik dacht dat we shoot-outs moesten spelen."

Hoewel Bakker liever een hoofdrol speelt en een paar keer scoort, is een 1-0 in de finale voor hem geen punt. "Als we op deze manier winnen zondag hebben we niets te klagen."

Kerry sluit zich aan bij plan tegen seksueel geweld

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft zich vrijdag aangesloten bij een plan van de Amerikaanse actrice Angelina Jolie en de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague om een eind te maken aan de straffeloosheid voor mensen die zich in oorlogsgebieden schuldig hebben gemaakt aan seksueel geweld. Het plan werd gepresenteerd in Londen, waar vrijdag een vierdaagse top over seksueel geweld in conflictgebieden wordt afgesloten.

Kerry noemde het in een toespraak tijd om 'seksueel geweld naar de duistere dagen in de geschiedenisboeken te verbannen'. Hij zei dat het een persoonlijk thema voor hem is, als oorlogsveteraan en vader van twee dochters. De minister besloot zijn speech met het voorlezen van het gedicht 'Still I rise' van de onlangs overleden Amerikaanse dichteres Maya Angelou.

"We kunnen en zullen straffeloosheid een halt toe roepen", aldus Kerry. "We zullen verkrachting als intimidatie en oorlogstactiek nimmer accepteren."

Er zijn honderden politici, diplomaten, activisten en slachtoffers van verkrachting op de top van Hague en Jolie afgekomen. In het voorstel van het tweetal staan richtlijnen voor de manier waarop seksueel geweld in conflictgebieden moet worden onderzocht en juridisch moet worden aangepakt. "Het protocol is het eerste in zijn soort en we hopen dat het een belangrijke rol zal spelen om de cultuur van straffeloosheid te doorbreken", zei Hague. De minister en de actrice roepen regeringen in de hele wereld op het plan te steunen. Het doel is dat uiteindelijk zelfs in kwetsbare landen gerechtigheid plaatsvindt.

Obama: geen gevechtstroepen naar Irak

De Verenigde Staten sturen geen gevechtstroepen terug naar Irak, maar houden andere mogelijkheden op. Dat heeft president Barack Obama vrijdag in Washington gezegd.

Obama zei dat het geweld in Irak en de opmars van de extremistische beweging Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS) een bedreiging kunnen gaan vormen voor Amerikaanse belangen. Hij zei dat de Iraakse regering een oprechte poging moet doen om sektarische geschillen op te lossen, omdat anders Amerikaanse militairen hulp niet zal werken om de opstand te smoren.

"Wij kunnen dat niet voor hen doen", zei Obama.

Federer zonder te spelen naar halve finale

Roger Federer heeft geen belangrijke minuten kunnen maken op gras. De Zwitser kreeg bij het toernooi in het Duitse Halle vrije doorgang tot de halve finale, omdat zijn tegenstander Yen-Hsun Lu zich met een rugblessure moest afmelden.

Voor een plaats in de finale gaat Federer de strijd aan met Kei Nishikori. De als vierde geplaatste Japanner won in twee sets van de Amerikaan Steve Johnson: 6-1, 7-6 (4).

De andere finalist moet komen uit de confrontatie tussen Philipp Kohlschreiber en Alejandro Falla. De Duitser had het niet makkelijk tegen zijn landgenoot Dustin Brown, die een ronde eerder nog Rafael Nadal klopte.

Kohlschreiber overleefde vijf matchpoints, maar won wel met 6-4, 5-7, 7-6 (16). Falla, die eerder in het toernooi Robin Haase versloeg, won in de kwartfinale met 7-6 (4), 7-6 (2) van de Duitser Peter Gojowczyk.

Volleyballers kloppen koploper Tsjechië

De Nederlandse volleyballers hebben goede zaken gedaan in de World League. In het Tsjechische Chomutov won de ploeg van coach Edwin Benne in vijf sets van het thuisland: 19-25, 13-25, 25-18, 25-17 en 16-14.

Door de overwinning staan Nederland en Tsjechië op de gedeelde eerste plaats in de groep. Zaterdag spelen beide landen nog een keer tegen elkaar in Chomutov.

In de eerste twee sets maakte Nederland te veel fouten, waardoor de Tsjechen makkelijk konden weglopen. In het begin van de derde set draaide het spelbeeld om. Nederland bleef steeds aan de goede kant van de score en dwong een vijfde set af.

In die vijfde set ging het lange tijd gelijk op. Oranje nam een voorsprong van 13-10, maar de Tsjechen kwamen weer langszij. Uiteindelijk trok Nederland toch aan het langste eind met 16-14.

Tien maanden cel geëist voor dodelijk ongeluk A2

Tegen een 20-jarige man uit Beesd, die twee jaar geleden op de A2 bij Hedel met zijn auto van een talud schoot, heeft het Openbaar Ministerie vrijdag tien maanden cel geëist. Bij het ongeluk kwamen drie mede-inzittenden om het leven. De verdachte hield aan het ongeluk ernstig letsel over.

De man staat terecht voor het doodrijden van de drie passagiers. Behalve de tien maanden cel hoorde de verdachte nog eens vijf maanden voorwaardelijk tegen zich eisen. Als het aan het OM ligt, mag hij bovendien vier jaar geen auto besturen, waarvan een jaar voorwaardelijk.

De verdachte zou in oktober 2012 rond 04.00 uur bij een snelheid van 200 kilometer per uur de macht over het stuur zijn verloren. De auto schoot daarop in de berm, raakte het begin van de vangrail en schoot met hoge snelheid een talud af. Het voertuig kwam honderd meter verder neer op een spoorlijn.

De officier van justitie zegt dat er sprake is van 'grove schuld'. Omdat de snelheidslimiet in aanzienlijke mate is overschreden, valt de eis hoger uit. "De verdachte moet leven met het feit dat hij drie doden op zijn geweten heeft", aldus de officier van justitie.

De rechtbank doet op 27 juni uitspraak.

Dijsselbloem houdt vast aan bonusplafond bankiers

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) houdt grotendeels vast aan zijn plannen om de bonussen in de financiële sector te beperken tot maximaal twintig procent van het vaste salaris. Dat heeft hij vrijdag gezegd na de ministerraad.

Wel komt er voor een beperkte groep bankmedewerkers een uitzondering, om te voorkomen dat zij vertrekken naar het buitenland, zo staat in een brief die Dijsselbloem vrijdag naar de Tweede Kamer stuurt. Volgens Dijsselbloem gaat de uitzondering gelden voor een paar procent van het bankpersoneel.

De nieuwe regels houden verder in dat er voor bestuurders een verbod komt op gouden handdrukken van meer dan een jaarsalaris. Gegarandeerde bonussen worden verboden, en de mogelijkheden worden verruimd om bonussen terug te halen als achteraf blijkt dat die niet terecht waren.

Dijsselbloem noemde de regels het sluitstuk van de wetgeving rondom de financiële sector die na de kredietcrisis tot stand is gekomen, na eerder het verhogen van de kapitaalseisen en de invoering van het zogeheten bail-inprincipe, dat moet voorkomen dat de rekening van omvallende banken meteen bij de staat terechtkomt.

Deze week lekte uit dat de Raad van State kritiek heeft op de plannen van Dijsselbloem, omdat die veel te ver zouden gaan. Dijsselbloem wijst erop dat de Raad van State ook van mening is dat excessieve beloningen moeten worden ontmoedigd om te voorkomen dat bankiers worden gestimuleerd om onverantwoorde risico's te nemen.

Wel zijn de plannen naar aanleiding van de kritiek op enkele punten aangepast. De regels rondom de vertrekpremie gaan alleen gelden voor bestuurders. Ook komt er een overgangsregeling rondom het beperken van de vertrekvergoeding. Ook worden banken niet verplicht bonussen aan te passen bij slechte bedrijfsresultaten.

EU maakt kwart miljard over naar Oekraïne

De Europese Commissie heeft 250 miljoen euro overgemaakt naar Oekraïne om instellingen en hervormingen in het land te financieren. Dat maakte de Commissie vrijdag bekend. Het geld is onderdeel van een hulppakket ter waarde van elf miljard euro.

Het kwart miljard moet de kortetermijnbehoeftes van Oekraïne lenigen en helpen bij de eerste stappen richting uitvoering van het associatieakkoord dat Oekraïne met de EU is overeengekomen, liet Eurocommissaris voor uitbreiding Stefan Füle weten. Meer transparantie, beter bestuur en de strijd tegen corruptie zijn daarbij belangrijke eisen.

Rutte heeft niets tegen Juncker

Nederland heeft niets tegen Jean-Claude Juncker, de kandidaat van het Europees Parlement voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Dat betekent echter niet dat Nederland zijn kandidatuur steunt, zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.

"Ik kan me voorstellen dat hij het wordt, maar zo ver zijn we nog niet", zei Rutte. Hij wil dat de EU-leiders eerst bespreken op welke manier de Europese Unie zich de komende jaren moet vernieuwen. Daar moet vervolgens een geschikte kandidaat bij worden gezocht. "Door veel mensen wordt er nu over personen gesproken, Nederland doet daar niet aan mee."

Rutte reageerde op vragen over de Britse premier David Cameron, die zich verzet tegen de benoeming van Juncker. Cameron zou zelfs hebben gedreigd met een vertrek uit de EU als Juncker het wordt. Rutte noemde het 'van groot belang' dat Groot-Brittannië in de EU blijft, omdat de macht in de EU anders meer komt te liggen bij voorstanders van meer overheidsbemoeienis.

In de Brusselse wandelgangen wordt gefluisterd dat Rutte Juncker 'de slechtst mogelijke keuze' heeft genoemd. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich wel achter de Luxemburger geschaard, na aanvankelijke twijfel.

Van Woerkom krijgt drie ton mee van ANWB

Scheidend hoofddirecteur van de ANWB Guido van Woerkom krijgt een vertrekpremie van ruim driehonderdduizend euro mee. Dat bevestigt een woordvoerder vrijdag naar aanleiding van berichtgeving van de Volkskrant. De krant noemt de gouden handdruk opmerkelijk, omdat Van Woerkom net is benoemd tot Nationale Ombudsman.

Bestuurders hebben volgens de regels voor goed bestuur alleen recht op een vertrekpremie als ze gedwongen moeten vertrekken. De 58-jarige Van Woerkom kondigde in januari zelf zijn vertrek aan, waardoor het leek alsof hij vrijwillig opstapte, aldus de Volkskrant.

Volgens de zegsman van de ANWB zit de wereld echter 'iets genuanceerder' in elkaar. Hij stelt dat geen sprake is van ontslag en niet van vrijwillig opstappen. "Daar zit nog iets tussen. Er zijn gesprekken geweest tussen Van Woerkom en de raad van commissarissen waarin gesproken werd over vragen als: wordt het niet eens tijd en zijn we op elkaar uitgekeken? Zo is dat ergens een keer gegaan."

Uiteindelijk heeft dat erin geresulteerd dat iedereen met 'opgeheven hoofd' uit elkaar is gegaan, zegt de woordvoerder. Hij vertelt bovendien dat al langer geleden een vertrekregeling was afgesproken met Van Woerkom. Van het woord vertrekbonus wil hij niet spreken. "Het was bedoeld als een overgangsregeling voor als hij in een nieuwe situatie zou komen, een waarin het bijvoorbeeld nog een tijdje zou duren voor hij een nieuwe baan had."

De woordvoerder zegt dat Van Woerkom toen hij zijn vertrek bij de ANWB aankondigde nog niet wist dat hij de nieuwe Nationale Ombudsman zou worden. Van Woerkom gaat op 1 november aan de slag als ombudsman. Hij stopt per 1 augustus bij de ANWB waar hij dan vijftien jaar directeur is geweest. Als ombudsman gaat hij een kleine anderhalve ton verdienen. De Tweede Kamer ging onlangs in meerderheid akkoord met de keuze, ondanks de ophef over Van Woerkoms negatieve uitspraak over Marokkanen.

Israëlische tieners mogelijk ontvoerd op Westoever

Het Israëlische leger is vrijdag op de Westelijke Jordaanoever een grote zoekactie begonnen naar drie tieners die worden vermist. Zij zijn mogelijk ontvoerd.

Het bureau van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaf een verklaring uit waarin de verdwijning van de drie aan Palestijnen wordt geweten. Een nadere toelichting ontbrak. De Palestijnse autoriteiten waren niet meteen bereikbaar voor commentaar.

Het leger en de inlichtingendiensten zoeken samen naar de tieners. "De voornaamste opdracht is te zorgen dat ze terugkomen", zei brigadegeneraal Motti Almoz.

De tieners liftten donderdagavond terug naar huis nadat ze naar de Talmoedschool waren geweest, maar kwamen niet aan, meldde de televisiezender Channel 10. Een van de drie zou de politie hebben gebeld met de mededeling dat ze waren ontvoerd; de zender vermeldde niet uit welke bron de informatie afkomstig was. Inlichtingendienst Shin Bet stelde vrijdagochtend voor lokale media een nieuwsstop in over het onderwerp.

Het is mogelijk het eerste serieuze incident sinds de vorming van een Palestijnse eenheidsregering van de Fatah-partij van president Mahmoud Abbas en de militante groep Hamas eerder deze maand.

Vorig jaar lokte een Palestijn een Israëlische soldaat naar een dorp op de Westoever, waar hij hem ombracht om het lijk te ruilen tegen zijn gevangen broer. In 2001 lokte een Palestijnse vrouw een Israëlische tiener met behulp van internet naar de Westoever, waar hij door gewapende Palestijnen werd opgewacht en vermoord. De vrouw, Amna Muna, kwam in 2011 vrij bij de ruil van ruim duizend gevangen Palestijnen tegen de ontvoerde Israëlische militair Gilad Schalit in de Gazastrook.

[WK Hockey] Van Ass: "Toernooi nog niet afgelopen"

Hoewel de Nederlandse hockeyers vrijdag de finale van het WK bereikten was van euforie geen sprake. "We zijn nu nog niet klaar", verklaarde bondscoach Paul van Ass. "Ons toernooi is nog niet afgelopen. We zijn hier om de titel te winnen."

Van Ass vergeleek de stemming binnen de ploeg met die op de Olympische Spelen in Londen. "Het voelt nu anders. Daar voelde het alsof we zilver wonnen", legde Van Ass uit. "Toen waren er wat meer emoties voor de finale. Nu zijn we wat zakelijker."

De zege in de Hockey World League heeft de Nederlandse ploeg wat dat betreft geholpen. "We wonnen daar een groot toernooi met twee knock-outduels. Wonnen twee keer van Australië en een keer van Duitsland. Daar moesten we een keer doorheen. We weten nu dat we het kunnen."

Aanvoerder Robert van der Horst beaamde dat. "Die ervaring telt en geeft nu wat meer rust in de kop. We zijn er al een keer geweest."

Monfils niet in Rosmalen, wildcard Huta Galung

Gaël Monfils heeft zich afgemeld voor het grastoernooi van Rosmalen. De Franse tennisser, de mondiale nummer twintig, liep deze week in Halle een knieblessure op, meldt de organisatie van de Topshelf Open vrijdag. Jesse Huta Galung krijgt door het wegvallen van Monfils een wildcard.

Bij de vrouwen ontving Lesley Kerkhove de laatste wildcard. Arantxa Rus moet zich via het kwalificatietoernooi proberen te plaatsen. Igor Sijsling, Thiemo de Bakker en Michaëlla Krajicek zijn de andere Nederlandse tennissers in het hoofdschema. Ook toppers als Simona Halep en David Ferrer zijn van de partij.

Acht jaar cel geëist voor schieten op menigte

Een 27-jarige man uit Zoetermeer gaat als het aan het Openbaar Ministerie ligt acht jaar de cel in voor het gericht schieten op een menigte. Hij verwondde daarbij drie mannen.

De verdachte raakte in september in de buurt van het Stadhuisplein in Zoetermeer twee keer in conflict met een groep mannen. Bij de tweede ruzie werd hij geschopt en geslagen terwijl hij op de grond lag. Een inwoner uit Zoetermeer kwam de man te hulp, waarna de gemoederen leken te bedaren.

Bij het weglopen pakte de verdachte zijn vuurwapen echter en schoot hij diverse malen op de groep. Twee mannen werden in hun been geraakt en een in zijn buik. De man die de verdachte had geholpen was een van de getroffenen.

De verdachte verklaarde in de rechtbank dat hij had gehoord dat een van de mannen een wapen zou halen. Hierop besloot hij zelf te schieten op de trappen naar het perron van de Randstadrail. Het OM neemt het de verdachte 'zeer kwalijk' dat hij gericht heeft geschoten. Dat er niemand fataal gewond is geraakt, is volgens de officier van justitie een 'wonder'.

De rechtbank in Den Haagt doet op 29 juni uitspraak.

'Vliegveld Lelystad winstgevend vanaf 2028'

Het vliegveld Lelystad is naar verwachting vanaf 2028 winstgevend. Dat verwacht eigenaar Schiphol, blijkt uit het ontwerp-luchthavenbesluit waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd.

Schiphol gaat daarbij uit van ongeveer zestienduizend vliegbewegingen en 2,4 miljoen reizigers per jaar. Daarna worden de voorzieningen uitgebreid en kan de luchthaven verder groeien naar uiteindelijk 45 duizend vliegbewegingen in 2043. Het ondernemingsplan van Schiphol is in opdracht van het rijk getoetst door een onafhankelijk bureau.

Dat het kabinet zou instemmen met de uitbreiding van vliegveld Lelystad lekte donderdagavond al uit via RTL Nieuws. Het vliegveld mag zich vanaf 2018 stap voor stap gaan uitbreiden. Die uitbreiding zou nodig zijn omdat Schiphol op een gegeven moment niet verder mag groeien. Het kabinet wil dat Schiphol zich richt op de 'mainportfunctie'. Daarom moeten vakantievluchten in toenemende mate vertrekken vanaf Lelystad en Eindhoven.

Het kabinet heeft nog een keer laten onderzoeken of de uitbreiding wel echt nodig is. Uit de marktprognoses wordt duidelijk dat de luchtvaart in Nederland 'dusdanig groeit dat Schiphol binnen enkele jaren aan de grenzen van haar capaciteit komt en investeringen in Lelystad nodig zijn'.

"Regeren is vooruitzien", zei premier Mark Rutte (VVD) daar vrijdag over tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Uiteindelijk komt er een einde aan de groei van Schiphol en dan is het van belang dat al is nagedacht over de 'expansie van de Nederlandse luchtvaart'. Het is verder belangrijk dat Schiphol zijn positie als een van de belangrijkste luchthavens ter wereld kan handhaven, aldus Rutte.

Voordat de eerste Boeing kan landen, moet nog flink wat werk worden verzet. Zo moet de start- en landingsbaan worden verlengd, moet een terminal worden gebouwd en ook de infrastructuur rondom het vliegveld moet op de schop. Zo komt er een nieuwe aansluiting op de A6 bij Lelystad en wordt die snelweg eveneens verbreed. Ook moet het openbaar vervoer naar het vliegveld worden verbeterd.

[WK Hockey] Mannen naar finale na nipte zege op Engeland

De Nederlandse mannen hebben zich vrijdag voor de zesde keer in de historie geplaatst voor een WK-finale. Oranje versloeg Engeland in de halve eindstrijd met 1-0, dankzij een rake strafcorner van Mink van der Weerden. In de finale neemt Nederland het op tegen Australië of Argentinië.

De Oranjemannen konden vrijdag een beroep doen op Rogier Hofman. De rechtsmidden liep dinsdag tegen Nieuw-Zeeland een voetblessure op, maar was op tijd hersteld voor de halve eindstrijd. Met Hofman in de basis sloeg Nederland na negentien seconden de schrik om het hart toen Ashley Jackson de bal op de legguards van Jaap Stockmann tipte.

Na dit waarschuwingsschot regeerde Oranje. Vooral Billy Bakker, die zijn honderdste interland speelde, en Valentin Verga zorgden voor gevaar. Verga kreeg na 22 minuten zelfs een levensgrote kans om de score te openen, maar raakte de bal helemaal verkeerd. Van der Weerden brak na een dik half uur de ban voor Nederland. De sleepcornerspecialist mocht voor de tweede keer in de wedstrijd aanleggen en pushte de bal schitterend in de bovenhoek.

Het zwaar verdedigende Engeland trok zich ook na rust vooral terug op de eigen helft. Nederland had moeite een gaatje te vinden en toen dat toch gebeurde, mikte Hofman op de paal. De Britten kwamen er in de loop van de tweede helft een paar keer gevaarlijk uit en kregen een kwartier voor tijd ook een strafcorner, die er keurig werd uitgelopen door Sander de Wijn.

In de slotfase kreeg Nederland nog een korte hoekslag, inmiddels nummer vier van Oranje. Maar omdat Robbert Kemperman zijn vizier niet op scherp had staan en Seve van Ass zeven minuten voor tijd nog een fikse kans miste, bleef het verschil miniem: 1-0.

Brandts nieuwe trainer FC Dordrecht

FC Dordrecht heeft Ernie Brandts gestrikt als nieuwe trainer. Dat melden de Dordtenaren vrijdag op hun website. De 58-jarige Brandts volgt Harry van den Ham op, die de club afgelopen seizoen via de play-offs naar de Eredivisie leidde. De oud-international tekent een contract voor een seizoen.

De afgelopen jaren werkte Brandts als coach in Iran en Afrika, nadat hij in Nederland succesvol was geweest met NAC Breda. Onder zijn leiding werden de Brabanders in 2008 derde in de Eredivisie, een clubrecord. Eerder was hij jeugdtrainer en assistent bij PSV en had hij FC Volendam onder zijn hoede.

"FC Dordrecht is net gepromoveerd, het is een uitdaging om met weinig middelen de club in de hoogste klasse van het betaald voetbal te houden", laat Brandts weten. "Ik heb er zin in." Dordrecht begint op 23 juni aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Van den Ham besloot ondanks de promotie terug te keren naar FC Utrecht, waar hij assistent wordt van Rob Alflen.

Far Cry 4 co-op-details

Je kunt Far Cry 4 in co-op spelen met een vriend of vriendin, die het spel niet heeft. Degene met het spel moet sowieso spelen op een PlayStation 3 of PlayStation 4, en een PlayStation Plus-abonnement hebben. In dat geval krijg je tien uitnodigingen waarmee je een beperkte tijd met een maat co-op kunt doen.

Hoeveel uur de uitnodiging geldig is, kunnen Ubisoft noch Sony zeggen. Executive producer van Ubisoft Dan Hay verklaart, “We zullen gul zijn. We willen dat je simpelweg het spel downloadt, meedoet met je maatje, een paar uur speelt als Hurk, de hele wereld ervaart, wat outposts en forten overneemt, een wingsuit probeert, op een olifant klimt, een heel stel nieuwe wapens en voertuigen test en in feite het spel intens ervaart.

Degene die Far Cry 4 niet heeft moet een grote app downloaden van de PlayStation Store. Het is in feite het hele spel, zonder de verhaalmodus.

De multiplayermodus zal wel moeilijker worden dan de verhaalmodus. Hoe ze de ervaring zullen verzwaren weet Ubisoft nog niet. Technical director Cedric Decelle is naar eigen zeggen nog aan het experimenteren met hit points, meer schade, slimmere AI of een combinatie hiervan.

Sagna verruilt Arsenal voor Manchester City

Bacary Sagna zet zijn loopbaan voort bij Manchester City. De 31-jarige rechtsback komt transfervrij over van Arsenal en tekent een contract voor drie jaar. Dat meldt Manchester City vrijdag.

Sagna, die momenteel met Frankrijk actief is op het WK in Brazilië, kwam in 2007 over van Auxerre. Hij speelde 213 duels voor Arsenal, waarmee hij vorige maand de FA Cup veroverde. Bij City gaat Sagna met rugnummer 3 spelen.

Schaatsers mogen ook sponsorlogo's op armen

Schaatsers mogen vanaf komend seizoen ook sponsorlogo's op hun mouwen dragen. Dat is vrijdag besloten op de slotdag van het ISU-congres in Dublin, meldt de KNSB. Tot nu toe mochten alleen op de muts, borst en benen sponsoruitingen worden geplakt.

Het aantal logo's dat is toegestaan op het bovenlichaam verandert niet en blijft maximaal zes. Met de twee plaatsen op de benen komt het totaal daarmee op acht.

De shorttrackers kunnen vanaf het seizoen 2016-2017 tijdens het EK afstandstitels verdienen op de 500, 1000 en 1500 meter. Eerder werd in Dublin al besloten het EK langebaan vanaf 2016 te verrijden in een aangepaste vierkamp, waarbij de langste afstanden worden vervangen door een 1000 meter.

Bij de Olympische Spelen staat de 500 meter voortaan nog maar één keer op het programma. Verder is het de bedoeling dat de massastart aan het olympisch programma wordt toegevoegd. Het aantal deelnemers per land op de 5000 meter vrouwen en de 10.000 meter mannen wordt teruggebracht van drie naar twee.

De Nederlandse schaatswereld reageerde niet op alle veranderingen positief. Kramer laakte het besluit om het EK allround aan te passen, terwijl zijn coach Jac Orie er niet blij mee is de olympische 500 meter met één omloop af te doen.

THQ handelsmerk gekocht door Nordic Games

Nordic Games heeft tegenover Polygon bevestigd dat zij de naam THQ hebben gekocht. Vanaf nu zullen alle games dus ook uitgebracht worden onder de naam THQ en niet meer onder Nordic Games.

Probleem waar Nordic Games mee zat is dat niemand wist wie de studio eigenlijk was. Klemens Kruezer gaf ook aan dat alle Facebook aankondigingen van THQ nu via zijn team lopen. Nordic Games kocht enige tijd geleden al de rechten van Darksiders op van THQ.

Fernandes ontkent einde van Caterham F1

Er doken vandaag geruchten dat het over en uit zou zijn voor het Formule 1-team Caterham. De renstal zou al niet meer aan de start gaan verschijnen van de Grand Prix van Oostenrijk, maar eigenaar Tony Fernandes heeft dit via Twitter met klem ontkend.

Het gaat niet goed met Caterham, want zelfs in het vijfde jaar van jaar bestaan bungelt de renstal onderaan in de Formule 1. Het team had verwacht tegen deze tijd achterhoede al wat ontvlucht te zijn en hier en daar punten te kunnen pakken, concurrent Marussia is dat laatste al gelukt. Dat team krijgt op basis van de resultaten geld van het Formula One Management, terwijl Caterham alleen een beperkte vergoeding ontvangt.

Dit gebrek aan middelen heeft Caterham in de problemen gebracht en daarom wordt gezocht naar nieuwe investeerders. Volgens Speed Week zou zelfs het aan Renault verkopen van het deel in het Alpine-project niet voldoende zijn en de stekker uit het team worden getrokken. Ook het Moto2-team AirAsia Caterham zou sneuvelen.

Verder deden in Canada de geruchten de ronde dat Forza Rossa geïnteresseerd zou zijn om Caterham F1 over te nemen. Forza Rossa is een Roemeens project waarbij de leiding van het F1-team in handen is van oud-Force India- en HRT-teambaas Colin Kolles.

Fernandes heeft van Twitter ontkend dat nu de stekker uit Caterham wordt getrokken. Wat zijn plannen voor de toekomst zijn is nog niet bekend.

Geen maatregelen tegen 'stufihypotheek'

De studiefinanciering is niet bedoeld om later te gebruiken bij de aankoop van een huis. Dat zei minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad. Ze treft echter geen maatregelen om mogelijk 'misbruik' tegen te gaan.

De bewindsvrouw reageerde op berichtgeving van RTL Nieuws dat het voordelig kan zijn om de studiefinanciering en mogelijke lening op te potten op een spaarrekening. Na afloop van de studie kan het opgebouwde bedrag worden gebruikt bij de aankoop van een huis. Omdat de hypotheek dan lager uitvalt, kan dit duizenden euro's voordeel opleveren vanwege de gunstigere voorwaarden die zijn verbonden aan de studielening.

Bussemaker sprak van een 'hypothetische kwestie'. Zij staat er afwijzend tegenover. "Studiefinanciering is bedoeld om te studeren. Het is niet de bedoeling dat je gaat lenen om een huis te kopen." Niettemin erkende de bewindsvrouw dat studenten het geld opzij kunnen zetten, bijvoorbeeld voor een vakantie.

De minister heeft niet de indruk dat studenten 'enorm zouden sparen' voor een huis. "Daar heb ik geen signalen van." Bovendien wil Bussemaker het gebruik van een studiefinanciering niet 'kapotcontroleren'. Ook zorgt het nieuwe leenstelsel ervoor dat het minder aantrekkelijk wordt om te sparen, aldus de bewindsvrouw.

Bakelants verslaat Westra in zesde etappe Dauphiné

Lieuwe Westra heeft vrijdag net naast de overwinning gegrepen in de zesde etappe van het Critérium du Dauphiné. De Nederlander van Astana legde het op de finish in Poisy af tegen zijn Belgische medevluchter Jan Bakelants. Pim Ligthart werd vierde, achter de Tsjech Zdenek Stybar. Chris Froome behoudt de gele leiderstrui.

Westra, Bakelants en Ligthart maakten deel uit van een kopgroep van zestien, met daarin ook Bram Tankink. Het drietal ging er met ruim twintig kilometer te gaan vandoor, maar in de heuvelachtige finale kon Ligthart het tempo van de anderen niet volgen en werd weer ingelopen.

Westra, die eerder dit jaar wel een rit won in de Ronde van Catalonië, probeerde ook Bakelants nog te lossen, maar slaagde daar niet in. Nadat hij de sprint als eerste was aangegaan, passeerde de renner van Omega Pharma-Quick-Step hem in de laatste meters.

De klassementsrenners hielden zich in aanloop naar het slotweekeinde rustig, maar Froome kwam niet helemaal ongeschonden uit de strijd door een valpartij in de laatste kilometers. Met bebloede elleboog en geschaafd been reed hij de etappe uit. Zaterdag en zondag wachten de renners nog twee bergetappes.

Ivanovic naar laatste vier in Birmingham

Ana Ivanovic is doorgedrongen tot de halve finale van het WTA-toernooi in Birmingham. De als eerste geplaatste Servische was op het Engelse gras te sterk voor Klara Koukalova: 6-1 en 6-4. Voor een plaats in de finale moet Ivanovic het opnemen tegen Shuai Zhang. De Chinese (9) stuurde met 6-3 en 6-1 de als derde geplaatste Sloane Stephens naar huis.

Ivanovic had eerder dit jaar in Doha nog verloren van Koukalova, maar op gras was de voormalig nummer een van de wereld een maatje te groot voor de Tsjechische. In Birmingham gaat Ivanovic voor haar derde titel van dit jaar en haar veertiende in totaal. Eerder dit jaar won ze in Auckland en Monterrey.

[WK Hockey] Duitsland verliest strijd om zevende plaats van Zuid-Korea

Duitsland heeft het WK in mineur afgesloten. De Europees kampioen verloor in de strijd om de zevende plaats met 4-2 van Zuid-Korea.

Het was een teleurstellend slotstuk voor de Duitsers op dit mondiale toernooi. In de groepsfase werden slechts vier punten behaald. Na een gelijkspel tegen China en een overwinning op Zuid-Afrika volgden drie ruime nederlagen, tegen Argentinië, Verenigde Staten en Engeland.

Hierdoor moest Duitsland het om de zevende plaats opnemen tegen Zuid-Korea. De Aziaten kwamen in de dertiende minuut op voorsprong door een doelpunt van Kim Okju. En dat was enigszins tegen de verhouding in. Duitsland had namelijk al twee mogelijkheden gehad om de score te openen. Katherina Otte zag haar schot gekraakt worden door een Zuid-Koreaanse stick en Eileen Hoffmann tikte de bal naast.

Lydia Haase kreeg een prima mogelijkheid op de gelijkmaker, maar ze sloeg de bal in vrije positie naast. Een minuut later stond Haase opnieuw oog in oog met de Zuid-Koreaanse doelvrouw, maar ze kreeg de bal niet langs Sinhye Lee. De Zuid-Koreanen gingen effectiever met hun kansen om en vlak voor rust tikte Hye Lyoung Han de 2-0 binnen.

Ook in de tweede helft creëerden onze oosterburen mogelijkheden. Jana Teschke zag haar strafcorner strandden op de schoen van de Zuid-Koreaanse keeper, die even later een tip van Lisa Altenburg neutraliseerde. Opnieuw ging Zuid-Korea effectiever om met de kansen. Darae Kim ontsnapte aan de rechterkant en gaf de bal voor aan Jongeun Kim die Zuid-Korea op 3-0 zette.

Hiermee leek het duel beslist, maar Duitsland verkleinde de achterstand in een tijdsbestek van drie minuten naar 3-2. Eerst verzilverde Tina Bachmann een strafcorner, gevolgd door Julia Müller die ook raak schoot uit de korte hoekslag.

De gelijkmaker, die Duitsland gezien de kansen had verdiend, kwam echter niet op het scorebord. Een treffer viel weer aan de andere kant. Seul Ki Cheon besliste de wedstrijd door vanuit een strafcorner raak te schieten, waarbij de Duitse goalie Kim Platten niet vrijuit ging. Door de zege eindigt Zuid-Korea als zevende, een plekje lager dan op het vorige toernooi, waar Duitsland als vierde afsloot.

Pomphouders protesteren bij VVD-congres

Een groep pompstationhouders uit de grensstreek is vrijdagmiddag afgereisd naar Bussum om tijdens het congres van de VVD te protesteren tegen accijnsverhoging op brandstoffen. "We willen zo ons ongenoegen kenbaar maken aan de VVD, die ons in de steek gelaten heeft", zo laat initiatiefnemer Roger Smeets weten.

Hoeveel tankstationhouders zich in Bussum melden, durft Smeets - zelf eigenaar van een tankstation in Maria-Hoop, ten zuiden van Roermond - niet met zekerheid te zeggen. Hij rekent voorlopig op twintig tot dertig aanwezigen. Smeets wil bij het congres 'iedere VVD'er die langskomt' aanspreken en overtuigen van zijn gelijk.

Pompstationhouders klagen sinds de invoering op 1 januari over de hogere accijns op benzine, diesel en lpg. Omdat met name diesel en lpg nu duurder zijn dan in België en Duitsland zouden veel Nederlanders de grens oversteken om hun tank vol te gooien. Dat kost de eigenaren van de grensstations een fortuin, zo claimen ook brancheorganisaties RAI en Bovag.

'Nederland zit niet te wachten op zware hiphop'

Kraantje Pappie denkt dat het Nederlandse publiek weinig behoefte heeft aan hiphop met heftige teksten. "Het is niet voor niets dat we luisteren naar Marco Borsato en dat Jan Smit en Guus Meeuwis stadions uitverkopen", zegt de rapper tegen Novum Nieuws.

Volgens Kraantje Pappie is er een reden dat Nederlandse rappers die schrijven over onderwerpen als drugs en criminaliteit weinig hits scoren. "Hoe goed zulke teksten ook zijn, veel mensen zitten er niet op te wachten. Als iets heel zwaar is, werkt het niet op de radio. Mijn oma zou zich de tering schrikken."

De 27-jarige rapper, die zelf hits scoorde met nummers als Feesttent, Waar Is Kraan? en Met Z'n Tweeën, vindt het jammer dat een rapper als Adje niet vaak wordt gedraaid op de radio. "Het is kwalitatief heel goed en er wordt keihard voor gewerkt." Ook een van zijn idolen, de Amerikaanse rapper Ludacris, is volgens Kraantje een 'buitenbeentje'. "Maar eigenlijk is hij een van de populairsten. Zo zie ik mezelf ook. Er is niets wat op mij lijkt."

Zelf hoeft Kraantje Pappie, die eigenlijk Alex van der Zouwen heet, niet zo nodig heftige teksten te schrijven. "Het is natuurlijk heel krom als ik, die in Groningen ben opgegroeid, liedjes ga zingen waarmee ik de straat wil vertegenwoordigen."

De rapper denkt dat hij met zijn muziek een breder publiek aanspreekt dan enkel de hiphopfans. Volgens Kraantje is dat een van de redenen dat hij maandag op Pinkpop stond. "Ook al behoor ik misschien tot het genre hiphop, het zijn niet alleen maar mensen die van dat genre houden die naar mijn muziek luisteren."

De rapper stond op het vierde podium, dat dit jaar voor het eerst werd opgezet voor opkomend talent. "Ik besef heel goed dat als dit podium er niet was geweest, ik nu nooit op Pinkpop had kunnen staan", zegt hij. "Maar er is wel gezegd dat acts op het vierde podium in de toekomst op een groter podium op Pinkpop kunnen staan. Dat is een mooi compliment."

Kotter betrapt op vissen in beschermd deel Noordzee

Een Nederlandse kotter is deze week op de Noordzee betrapt op het vissen in beschermd gebied. De visser krijgt een proces-verbaal en op de opbrengst van de vis, bijna dertigduizend euro, is beslag gelegd. Dat laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag weten.

Op de Noordzee mag in sommige gebieden in bepaalde periodes niet gevist worden zodat de kabeljauwstand zich kan herstellen. Inspecteurs van de NVWA betrapten de kotter woensdagmiddag in zo'n beschermd gebied. De kotter is onder begeleiding naar een visafslag in Scheveningen gevaren.

De officier van justitie beslist later of de visser strafrechtelijk wordt vervolgd.

Vier jaar geëist tegen verdachten overval Brink's

Justitie eist vier jaar cel tegen twee verdachten van de overval op Brink's in 2011. Het duo van 30 en 35 jaar wordt verdacht van medeplichtigheid. Een van hen zou het hek van een nabijgelegen politiebureau met een slot hebben vastgemaakt. Ook de ander speelde een bijrol.

Het was vrijdagochtend even onzeker of de inhoudelijke behandeling van de zaak wel van start kon gaan. Donderdag werd een dossier van de zaak gestolen uit de auto van de advocaat van een van de verdachten. Maar de rechters besloten dat deze diefstal de behandeling niet in de weg stond.

Bij de overval op Brink's in Amsterdam Zuidoost in juni 2011 werd met automatische wapens op de politie geschoten. Het is volgens de politie puur geluk dat daar toen geen doden of gewonden bij vielen. Na een wilde achtervolging over de A2 crashten ze, waarna ze de inzittenden van een andere auto onder schot namen en de vlucht met die wagen voortzetten.

De politie brak de achtervolging uiteindelijk af toen de overvallers stopten en wachtten tot de achtervolgende agenten in het bereik van hun automatische wapens kwamen. Ze maakten bijna twaalf miljoen euro buit.

Een van de hoofdverdachten zit momenteel in een Marokkaanse cel. Ali A. wordt ook gezocht voor een diamantroof in Brussel. Hij stond sinds september 2012 op de nationale opsporingslijst omdat hij bij de roof betrokken zou zijn geweest. Marokko levert geen onderdanen uit, maar heeft in het verleden wel de vervolging van verdachten op verzoek van Nederland overgenomen.

Geluidsoverlast in nieuwe Utrechtse muziektempel

De geluidsisolatie in het nieuwe Utrechtse muziekcentrum TivoliVredenburg is niet optimaal. Bezoekers in de kamermuziekzaal hebben tijdens een concert last van lage bassen uit de popzaal, blijkt vrijdag uit een brief van het college aan de gemeenteraad. De overlast is op te lossen, maar daar gaan ten minste enkele maanden overheen.

Er zijn meer probleempjes, staat in de brief. "Denk daarbij aan nog niet goed sluitende deuren, een te warm kantoor, afgrendelen sluiproutes om zonder kaartje in de popzaal te komen, nog niet goed afgestelde brandmeld- en klimaatinstallaties, etc.", schrijft het college. "Met man en macht werken we momenteel aan het oplossen van deze punten."

Het splinternieuwe muziekgebouw draait nu proef met enkele concerten. De officiële opening is op 21 juni. Er zijn vijf concertzalen: een grote zaal voor symfonische muziek, een kamermuziekzaal, een popzaal, een zogenoemde cross-overzaal en een jazzzaal. "De recensies over het gebouw en de zalen zijn lovend", benadrukken de bestuurders. "Ook de akoestiek van de vijf zalen wordt geprezen."

De bouw van TivoliVredenburg heeft meer dan 130 miljoen euro gekost, fors meer dan de beoogde 97 miljoen.

Studenten gearresteerd voor lasteren premier India

Zeven mensen zijn in het zuiden van India gearresteerd voor het 'onteren' van de nieuwe premier, Narendra Modi. Dat hebben bronnen bij de politie vrijdag bekendgemaakt.

De arrestanten hadden in de jaarkrant van een hogeschool een foto van Modi afgedrukt met daarboven de kop 'negatieve gezichten'. Andere slechte rolmodellen die in de krant werden afgebeeld waren Adolf Hitler, Osama bin Laden en de Amerikaanse oud-president George W. Bush. Nadat leden van Modi's partij over de berichtgeving hadden geklaagd, werden de verantwoordelijken opgepakt.

De arrestatie vond woensdag al plaats. De mannen is laster en samenzwering ten laste gelegd. Donderdag kwamen ze op borgtocht vrij.

United bereid om te wachten op Strootman

Manchester United houdt het herstelperiode van Kevin Strootman nauwlettend in de gaten. De club wil de middenvelder deze zomer of in januari 2015 van AS Roma overnemen. Goal meldde eerder al dat Bastian Schweinsteiger topkandidaat is om de middenlinie van United te versterken. Er wordt momenteel namelijk een bod voorbereid op de Duits international van ongeveer 25 miljoen euro.

Maar manager Louis van Gaal hoopt daarnaast ook Strootman naar Manchester te halen, ondanks het feit dat de 24-jarige linkspoot momenteel herstelt van een zware knieblessure. 

Strootman stond samen met Mats Hummels en Luke Shaw op de wensenlijst van Van Gaal, die hij aan de clubleiding van United gaf toen hij werd aangesteld bij The Red Devils. De club moet de situatie van Strootman dan ook nauwlettend blijven volgen tijdens het WK.

Strootman zou een van de steunpilaren van Oranje zijn geweest op het komende WK, maar de bovegenoemde belssure gooide roet in het eten. Ook de start van volgend seizoen gaat Strootman niet redden, waardoor het niet aannemelijk is dat de oud-PSV'er deze zomer naar United verkast. 

Een transfer in januari lijkt dan ook meer voor de hand te liggen. Op deze manier kan Strootman in alle rust revalideren. maar als er andere kapers op de kust komen, dan zou het kunnen dat United alsnog in actie komt.

Jennifer Lopez ontkent nieuwe relatie

Jennifer Lopez is nog niet verliefd op iemand anders. "Nee, ik heb nog geen nieuwe relatie", reageerde de zangeres op Twitter. Eerder deze week werd gefluisterd dat de 44-jarige zangeres was gevallen voor de charmes van de Oekraïense danser Maksim Tsjmerkovski.

Lopez en danser Casper Smart maakten vorige week bekend na een relatie van meer dan twee jaar uit elkaar te gaan. De 27-jarige Smart, die in het verleden bij haar team van achtergronddansers hoorde, is volgens ingewijden niet rouwig om de breuk. Eerder deze week werd hij nog gespot in een club in Los Angeles terwijl hij flirtte met meerdere dames.

De zangeres, die eerder al aangaf niet graag vrijgezel te zijn, is drie keer getrouwd geweest. In 2011 gingen Lopez en haar derde man, zanger Marc Anthony, uit elkaar na een huwelijk van zeven jaar. Samen kregen ze een tweeling.

EK basketbal niet in Oekraïne

Het EK basketbal wordt volgend jaar niet in Oekraïne gehouden. De Europese basketbalbond heeft Oekraïne de organisatie van het toernooi afgenomen vanwege de onrust in het land. De titelstrijd lijkt te worden verplaatst naar Frankrijk, dat zich vorige maand al opwierp als alternatief.

Na de Russische annexatie van de Krim in maart liet de toernooidirecteur al weten dat het niet langer mogelijk was om het EK te organiseren. Oekraïne en de Europese basketbalbond wilden het project evenwel doorzetten, maar zijn daar dus van teruggekomen.

'800.000 vluchtelingen in Irak'

Bijna achthonderdduizend mensen zijn dit jaar in Irak op de vlucht geslagen. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) gezegd. Voor een groot deel heeft dit te maken met de schijnbaar onstuitbare opmars van een strijdmacht van soennitische jihadisten in het noorden van het land.

Driehonderdduizend mensen zochten deze week hun heil in Erbil en Duhok, aldus de UNHCR vrijdag. Beide steden liggen in Noord-Irak, niet ver van de stad Mosul, die in handen viel van terreurorganisatie ISIS.

Veel vluchtelingen verlaten huis en haard met weinig meer dan de kleren om hun lijf, zegt de UNHCR.

Vorige week stelde de organisatie nog vast dat sinds januari bijna 480.000 mensen door gevechten in de provincie Anbar tussen leger en rebellen zijn verdreven.

Gewapende Arnhemmer ontvoert ex-vrouw

Een 37-jarige man uit Arnhem heeft woensdagnacht zijn ex-echtgenote ontvoerd. De man en vrouw hadden ruzie gehad, waarop de Arnhemmer zijn ex uit Deventer onder bedreiging van een vuurwapen tegen haar wil meenam in zijn auto.

De vrouw zag op enig moment kans om uit de auto te vluchten. Ze schakelde de politie in en verschanste zich in de buurt van de IJssel, waar de politie haar later ophaalde. Haar ex werd donderdagochtend vroeg in Epe aangehouden.

Meer dan twintigduizend olifanten gestroopt in 2013

Vorig jaar zijn in heel Afrika meer dan twintigduizend olifanten ten prooi gevallen aan stropers. Dat hebben internationale waarnemers vrijdag gezegd. Zij zien toe op het naleven van de Overeenkomst inzake de Internationale Handel in Bedreigde Soorten wilde dieren en planten (CITES).

Dat jaar werd in Afrika voor het eerst meer gesmokkeld ivoor in beslag genomen dan in Azië. Tachtig procent van de confiscaties vond plaats in Kenia, Tanzania en Uganda. In de door burgeroorlog verscheurde Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) nam het stropen toe, maar de waarnemers zeiden dat de totale stroperij in 2013 is gedaald.

"Stropers worden vaker gevolgd en er wordt in meerdere landen werk gemaakt van het terugdringen van de vraag naar ivoor", zei secretaris-generaal van CITES John Scanlon.

Film Lucia de B. gaat de grens over

De Nederlandse speelfilm Lucia de B. is verkocht aan het buitenland. De film is binnenkort te zien in landen als Zweden, Slovenië en Servië. Ook wordt de oversteek naar Latijns-Amerika gemaakt. Dat heeft producent Rinkel Film vrijdag bekendgemaakt.

Diverse internationale filmfestivals zijn geïnteresseerd in de door Paula van der Oest geregisseerde film. De producent verwacht dan ook dat meer landen de film aankopen.

Lucia de B. ging op 3 april in première en vertelt het verhaal van de verpleegster Lucia de Berk, een rol van Ariane Schluter, die argwaan wekt als er bij haar voor de zoveelste keer een patiënt sterft. Ze wordt beschuldigd van meerdere moorden en heeft zwaar te lijden onder het onderzoek en de daaropvolgende rechtszaak. Ze wordt veroordeeld tot levenslang, maar die uitspraak blijkt een van de grootste gerechtelijke dwalingen uit de Nederlandse geschiedenis.

Tracy Morgan vertoont tekenen van verbetering

Doktoren zijn optimistisch over het herstel van Tracy Morgan. De 45-jarige komiek vertoont tekenen van verbetering, heeft zijn woordvoerder laten weten. Morgan, vooral bekend van de comedyserie 30 Rock, belandde afgelopen weekeinde na een zwaar auto-ongeluk op de intensive care.

Morgans toestand is kritiek, maar stabiel. "Vandaag was een betere dag", aldus de zegsman donderdag. Zijn verloofde is constant bij hem. De komiek brak zijn ribben en een been toen de luxe bus waarin hij zich met een stel bevriende komieken bevond werd geramd door een vrachtwagen. Een van hen overleed.

De chauffeur van de vrachtwagen ramde het voertuig bij het ontwijken van langzaam rijdend verkeer. Hij zou op het moment van het ongeluk al ruim 24 uur niet hebben geslapen. De chauffeur wordt aangeklaagd voor doodslag, maar ontkent schuldig te zijn.

Trailer: The Equalizer

Dit najaar is The Equalizer in de bioscoop te zien, de filmversie van de gelijknamige televisieserie uit de jaren tachtig. Het was Edward Woodward die ex geheim agent Robert McCall onsterfelijk maakte, maar nu is de beurt aan Denzel Washington.

Nadat McCall zijn geheime leven vaarwel zegt, slijt hij zijn dagen als medewerker van Home Depot. Dat gaat natuurlijk vervelen dus besluit McCall af en toe zijn medemens in nood te hulp te schieten. Alles verandert echter op het moment dat een jonge prostituee (Chloe Moretz) in beeld verschijnt. Van ogenschijnlijk onschuldige situaties bevindt McCall zich opeens oog in oog met de Russische maffia.

Hoe dat afloopt weet je vanaf 26 september.

'Draagbare Steam Machine = Steamboy'

SteamBoy Machine Team heeft vandaag Project Steamboy aangekondigd: een Steam Machine voor onderweg. Het ontwerp en de knoppenplaatsing is identiek aan de Steam-controller. Details en specificaties volgen nog.

SteamBoy Machine Team verklaart: “Ik denk dat mensen geschokt zullen zijn met de potentie en mogelijkheden van de Steamboy. Steamboy is het eerste apparaat dat je Steamgames onderweg laat spelen.” Het filmpje laat twee touchpads, vier triggers, acht actieknoppen en twee extra knoppen achterop zien. Met de Steamboy kan je de meerderheid van de Steam-collectie spelen

Let op: er is nog geen officiële reactie gekomen van Valve.
Dit kan dus een hoax zijn.

Steamboy

Steamboy

Steamboy

Steamboy

Steamboy

Pokerstars voor miljardenbedrag in nieuwe handen

De populaire spelwebsite Pokerstars is voor 4,9 miljard dollar (3,6 miljard euro) overgenomen. Het Canadese Amaya Gaming is de nieuwe eigenaar van de website en wordt daarmee tevens eigenaar van het eveneens populaire Full Tilt Poker. 

Wel moet de overname nog worden goedgekeurd door de toezichthouders. Ook de aandeelhouders van Amaya dienen nog hun vertrouwen in de grote aankoop uit te spreken. Amaya en Oldford, de oude eigenaar van de websites, verwachten dat de overname in september wordt afgerond.

Beide websites bestaan nu ongeveer tien jaar. Gezamenlijk hebben de websites meer dan 85 miljoen spelers.

Hiddleston als Hank Williams in biopic

Tom Hiddleston is gecast als countrylegende Hank Williams in het door Marc Abraham geregisseerde I Saw The Light. De film is een adaptatie van de door Colin Escott geschreven biografie over de zanger, wiens nummers door de jaren heen vele malen gecovered zijn.

Hank Williams werd jong beroemd met hits als Your Cheatin' Heart en Lovesick Blues, maar overleed op 29-jarige lleeftijd aan de gevolgen van alcohol- en medicijnmisbruik. Williams' nummers zullen in de film te horen zijn en worden door Hiddleston zelf opgevoerd.

Opnames voor de film beginnen later dit jaar in Louisiana.

Voormalig Engels international Bentley (29) stopt

De Engelse voetballer David Bentley heeft een punt achter zijn carrière gezet. Dat zegt hij vrijdag tegen Sky Sports. De 29-jarige oud-speler van onder meer Arsenal en Tottenham Hotspur zat al meer dan een jaar zonder club. Hij speelde tussen 2007 en 2008 zeven interlands voor Engeland.

Bentley speelde sinds zijn dertiende in de jeugd van Arsenal. Bij die club dwong de middenvelder echter geen basisplaats af, waarna hij in 2006 bij Blackburn Rovers terechtkwam. Twee jaar later haalde Tottenham hem voor ruim achttien miljoen euro terug naar Londen. Daar raakte zijn loopbaan in het slop. Bentley speelde zijn laatste duel op huurbasis voor Blackburn aan het eind van het seizoen 2012-2013.

"Mijn liefde voor het spelletje is weg", laat Bentley weten aan de sportzender. "Ik heb geen spijt. Toen ik net begon was ik enthousiast om iedere dag naar werk te gaan. Nu is het anders, de social media en het geld spelen een grotere rol. Ik haat het om dit te zeggen, maar het heeft het voor mij saai en voorspelbaar gemaakt."

Pothuizen nieuwe teammanager N.E.C.

Patrick Pothuizen keert als teammanager terug bij N.E.C. De Nijmeegse degradant meldt dat de voormalig verdediger op 1 juli aan zijn nieuwe functie begint. Hij is de opvolger van Ton Spaan, die twintig jaar bij de club in dienst was. Pothuizen kwam in twee periodes twaalf seizoenen in actie voor N.E.C.

Pothuizen droeg van 1994 tot en met 2000 en van 2004 tot en met 2010 het rood-groen-zwart van N.E.C. In 284 wedstrijden in Nijmegen scoorde hij negentien doelpunten. Vorig jaar werd hij door de supporters van N.E.C. samen met Jack de Gier verkozen tot 'held van de jaren negentig'.

Pothuizen kwam in zijn carrière ook uit voor Vitesse, FC Dordrecht en FC Twente.

44.000 euro boete voor slopen asbestwoning

Een sloopbedrijf uit Zuid-Holland moet een boete van ruim 44.000 euro betalen voor het illegaal verwijderen van asbest uit een woning op het eiland Goeree-Overflakkee. Bij een inspectie werden onder meer platen met asbest her en der op de grond aangetroffen. Ook was geen goede inventarisatie uitgevoerd.

De overtredingen kwamen aan het licht bij een bezoek van de Inspectie SZW aan de sloop. Daarbij bleek bovendien dat het bedrijf niet was gestopt met de werkzaamheden toen het asbest werd gevonden. Als het bedrijf nog eens in de fout gaat moet het zijn werkzaamheden mogelijk voor langere tijd staken. De naam van het bedrijf is niet bekendgemaakt.

De inspectie constateerde dat geen goed inventarisatierapport was opgesteld voordat met de sloop van de oude woning werd begonnen. Er was slechts een oppervlakkige inventarisatie uitgevoerd, terwijl voor de volledige sloop van een woning ook materialen die niet direct zichtbaar zijn moeten worden onderzocht.

De sloopwerkzaamheden zijn stilgelegd. Een gecertificeerd bedrijf moet het asbest nu weghalen. In Nederland zijn driehonderd bedrijven hierin gespecialiseerd. Al deze bedrijven moeten het ministerie informeren als zij asbest gaan weghalen.

De Inspectie SZW heeft sinds twee jaar tien inspecteurs rondlopen om misstanden in de asbestsector op te sporen. Overtredingen worden zwaarder beboet. De veiligheidsregels voor asbestverwijderaars werden eind mei aangescherpt.

Klein gesommeerd om zetel op te geven

Norbert Klein is door zijn voormalige partij 50Plus gesommeerd om zijn Kamerzetel op te geven. Dat heeft Klein vrijdag gezegd tegen BNR Nieuwsradio. De zender heeft een brief online gezet waarin de advocaat van 50Plus en zijn voormalige fractielid Martine Baay betogen dat het 'in de rede ligt' dat Klein zijn zetel opgeeft.

Daags nadat het vertrouwen in hem is opgezegd door de partij is meteen een advocaat op hem afgestuurd, zei Klein tegen BNR. Die kwam met een 'dikke brief' waarin stond: geef je zetel op. "Sterker nog: met teksten erbij van hoe mijn brief zou moeten zijn naar de voorzitter van de Tweede Kamer. Het is gewoon een dictaat."

Klein spreekt tegenover BNR van 'intimidatie' en besloot daarop zijn lidmaatschap van de partij op te zeggen. "Op een gegeven moment moet je zeggen: streep eronder." Klein liet de afgelopen weken juist weten dat hij in gesprek wilde blijven met zijn voormalige partij.

In de brief van 31 mei valt te lezen dat Klein 'iedere directe legitimatie ontbeert', omdat hij zijn zetel 'uitsluitend op basis van de inspanningen van anderen' heeft verworven. Dan gaat het vooral om voormalig fractieleider Henk Krol.

Klein heeft met zijn 'onberaden' handelen 'zeer ernstige en bijna onherstelbare schade' toegebracht aan 50Plus. Het ligt daarom voor de hand dat Klein zijn zetel ter beschikking stelt, al erkent de advocaat dat dit niet kan worden afgedwongen. "U kunt echter de eer aan u zelf houden."

Mocht Klein vasthouden aan zijn zetel, dan zou hij een brief aan Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) moeten sturen, waarin hij schrijft dat hij zijn parlementaire werkzaamheden voortzet onder een andere naam. Momenteel zitten zowel Klein als Baay namens 50Plus in de Kamer. Ook worden nog een aantal andere eisen gesteld. Willigt Klein die niet in, dan dreigt de advocaat met gerechtelijke stappen.

Klein is dit niet van plan. "Uiteindelijk kunnen ze niets", zei hij. "Ik blijf gewoon actief als fractie 50Plus/Klein."

50Plus verkeert in diepe crisis nadat Klein enkele weken geleden Baay uit de tweemansfractie zette. Daarop werd duidelijk dat Baay werd gesteund door de partij, die het vertrouwen in Klein opzegde. Sindsdien gaan de hoofdrolspelers rollebollend over straat. 50Plus wilde Klein royeren, maar die zegde daarop zijn lidmaatschap op.

Franse teamarts bekritiseert Bayern om Ribéry

Bayern München is niet goed omgesprongen met de rugblessure van Franck Ribéry. Dat is de kritiek van de Franse teamarts Franck Le Gall. Door de blessure mist de 81-voudig international het WK in Brazilië. Volgens Le Gall was het onverantwoord van de Duitse club om de buitenspeler op te stellen tijdens de Duitse bekerfinale op 17 mei.

Ribéry werd eind april aan de kant gehouden tijdens de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid. Het herstel van zijn rugblessure zou drie weken duren, maar tweeënhalve week later kwam de Fransman alweer 78 minuten in actie in de bekerfinale tegen Borussia Dortmund.

Bij Bayern worden licht geblesseerde spelers regelmatig behandeld met injecties, maar volgens Le Gall is er een bepaalde grens. "Ribéry heeft misschien al wel tien, twintig of veertig injecties per seizoen gehad. Er komt een tijd dat hij er genoeg van heeft. Als het mogelijk was geweest om Ribéry met spuiten op te lappen voor het WK, hadden we dat nog niet gedaan, omdat hij er bang voor is."

Ribéry is in de Franse selectie vervangen door Rémy Cabella van Montpellier. Frankrijk neemt het in groep E op tegen Honduras, Zwitserland en Ecuador.

FOK!'ers tegen racisme als argument

Uit een poll onder 2400 FOK!'ers blijkt dat 69 procent wel klaar is met mensen die bij elke vorm van kritiek de discussie doodslaan door 'racisme' te roepen. Op de tweede plaats staat met 15 procent dat het doel 'racisme bestrijden' alle middelen heiligt. Slechts zeven procent vindt racisme een natuurlijk iets waar meer ruimte voor zou moeten zijn. Zes procent ziet racisme als handige fatsoensdwangvoeding waarmee je je minderheidswilletje door meerderheidsstrotjes kan proppen.

Uit de waardering van de reacties komt die van Bombvis als meest gewaardeerd uit de bus met 14 plusjes en nul minnetjes. Bombvis zegt “Racisme is walgelijk, maar het wordt misbruikt door dram-minderheden die hun argumenten erdoor willen drukken.” Rikketik zegt dat racisme de nieuwe Godwin is had ook een score van 14 maar kreeg één minnetje.

Een andere veel gebruikte strategie in discussies is het in diskrediet proberen te brengen van het thema, vormgeving, medium of auteur van het item. i2Them2 scoort 16 plusjes en 3 minnetjes omdat hij twijfelt aan de objectiviteit van de poll. Vreemde is dan weer wel dat budah die de poll ook vooringenomen noemt op een min twee uitkomt na twee plusjes en vier minnetjes.

Stofzuigerslang struikelt over het woord dram-minderheden en vindt dat de auteur zich daarom moet gaan schamen. Ook maakt hij zich zorgen over de ontwikkeling van de beeldvorming omtrent het begrip voor de meningen en eisen van minderheden. Andere gebruikers struikelden over de stofzuigerslang en waarderen dat met drie plusjes en vijf minnetjes.

Een enkeling komt tot de conclusie dat racisme een goede methode is om stemmen te werven voor de PVV en vindt mensen die zijn denkwijze niet kunnen volgen maar 'retards'. De meeste poll-participanten waarderen deze manier van discussiëren niet zo heel erg en belonen dit met een minnetje.

De meeste deelnemers weten wel het verschil tussen racisme en verongelijkt of gekwetst voelen. Blacklining brengt dit heel mooi onder woorden met: “Racisme is het (doorgaans) nadelig benadelen van mensen die tot een zeker ras behoren. Het keihard aanpakken van strontvervelende rotjoch op straat, is géén racisme. De benaming die vaak gegeven wordt aan mensen van het Germaanse ras, iets in de richting van 'kk kaaskop', is wél racisme. Racisme kan immers, in tegenstelling tot wat vele lieden zowel van meer- als minderheden, twee kanten op gaan.”

ANewEraHasBegun ziet de racismekaart als een verbale gele jodenster voor blanken: “Racisme is verworden tot een betekenisloos scheldwoord. Het is de Verbale Gele Ster waarmee (voornamelijk) blanken de mond wordt gesnoerd. Het zijn vooral politiek-correcte onnozelen die dit woord misbruiken voor hun eigen politieke agenda.“ en benoemt de nieuwe Godwintermologie als 'shut-up' woorden: “Die zgn. 'shut-up woorden' zijn bedoeld om iemand te intimideren en verder nadenken te blokkeren. Ze moeten een Pavlov-reactie opwekken bij mensen om hun ogen en oren te sluiten en nog verder in slaap te sukkelen.

[Vid] 'Controversiële' wereldkampioene Ryzhova betrapt op doping

De Russische atlete Kseniya Ryzhova is tijdens het WK indoor in maart betrapt op het gebruik van een verboden middel. Dat melden diverse Russische media vrijdag. In het Poolse Sopot werd ze betrapt op het gebruik van trimetazidine, wat sinds 1 januari van dit jaar op de lijst met verboden middelen staat. Doordat ze goed mee heeft gewerkt aan het onderzoek komt ze er vanaf met negen maanden schorsing.

Ryzhova kende het hoogtepunt van haar loopbaan tijdens het WK atletiek in Moskou, in augustus vorig jaar. Op de 400 meter kwam ze daar tot de zevende plek in de finale. Het grootste succes volgde enkele dagen later tijdens de 4x400 meter. Samen met haar ploeggenoten wist ze de wereldtitel te winnen.

Tijdens de huldiging in Moskou zorgde Ryzhova nog voor een controversieel moment. Op het podium zoende ze haar ploeggenote Tatyana Firova vol op de mond, wat uitgelegd werd als een protest tegen de situatie voor homoseksuelen in Rusland. Volgens de atletes was daar echter geen sprake van.

De huldiging van de 4x400 meter, waar Ryzhova en Firova voor een controversieel moment zorgden (Bron: YouTube)

Extreem weer

Ik was tijdens de pinksterdagen in de Achterhoek. Ik ga ieder jaar tijdens het pinksterweekend samen met mijn vrouw en twee fietsvrienden ergens in Nederland fietsen. Het was dit jaar heerlijk weer om te fietsen. Vorig jaar fietsten we tijdens het pinksterweekend met winterjassen en handschoenen aan; dit jaar was het met truitjes zonder mouwen en korte fietsbroekjes.

Dode brand Rotterdam blijkt slachtoffer misdrijf

De man die dinsdag dood werd gevonden na een brand in een appartement in Rotterdam is door een misdrijf om het leven gekomen. Dat meldt de politie vrijdag. Het slachtoffer is de 58-jarige bewoner van het appartement aan de Putselaan.

Drie dakdekkers zagen dinsdagochtend rook uit een raam komen en sloegen alarm. Acht woningen werden ontruimd. De brandweer had het vuur snel onder controle.

De politie heeft 25 rechercheurs op de zaak gezet. In en om de woning is onderzoek verricht. Ook hebben agenten gesproken met getuigen en is buurtonderzoek gedaan. De politie is op zoek naar mensen die iets weten over wat zich in de nacht van maandag op dinsdag heeft afgespeeld in het appartement.

'Roekeloze Bieber gaat akkoord met therapie'

Justin Bieber wordt waarschijnlijk niet vervolgd voor rijden onder invloed en het zich verzetten tegen zijn arrestatie. Ingewijden vertellen aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ dat de zanger roekeloos rijgedrag toegeeft waardoor de andere aanklachten worden ingetrokken.

De 20-jarige Bieber, die in januari werd opgepakt in Miami Beach, zou alleen een boete moeten betalen en therapie volgen om zijn opvliegende gedrag onder controle te krijgen. Ook zou Bieber geen proeftijd krijgen opgelegd. Naar verluidt verschijnt de zanger over twee weken in de rechtbank.

De zanger werd in januari opgepakt omdat hij betrokken zou zijn geweest bij een illegale straatrace. Ook werd de Canadees er destijds van beschuldigd met een slok op achter het stuur te zitten. Later bleek echter dat Bieber niet aan het racen was en alleen wiet had gerookt.

Tegen de zanger lopen nog meer zaken. Zo zou Bieber in Toronto een man meerdere keren hebben geslagen en wordt hij in zijn woonplaats Los Angeles beschuldigd van het met eieren bekogelen van de woning van zijn buurman.

Politie schiet na ramkraak Apeldoornse supermarkt

De politie heeft vrijdagochtend in Apeldoorn twee waarschuwingsschoten gelost bij de achtervolging van de daders van een ramkraak. Een verdachte, een 27-jarige man uit Twello, is aangehouden. De andere daders wisten te ontkomen.

Drie of vier mannen ramden iets na 05.00 uur met een auto de pui van een filiaal van Albert Heijn aan de Talingweg. Ze lieten het voertuig brandend achter en stapten in een andere auto. Of ze iets hebben buitgemaakt is niet bekendgemaakt.

De ramkrakers vluchtten na een korte achtervolging door de politie te voet een woonwijk in. Agenten zetten opnieuw de achtervolging in en losten daarbij twee waarschuwingsschoten. Uiteindelijk verloren de agenten de verdachten uit het oog. Een van hen kon op basis van aanwijzingen van een getuige in een tuin worden aangehouden.

Aantal doden door landbouwvoertuigen blijft hoog

Het aantal dodelijke ongevallen met landbouwvoertuigen blijft onverminderd hoog, terwijl het totaal aantal dodelijke verkeersslachtoffers juist daalt. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van Wageningen University, waarbij is gekeken naar de ongelukken in de periode van 1987 tot 2012.

Onderzoekers concluderen dat er jaarlijks gemiddeld vijftien doden vallen door ongelukken met tractors en andere agrarische machines. 96 gewonden moesten naar een ziekenhuis en 155 mensen raakten lichtgewond.

Het aantal doden in Nederland is gemeten naar het aantal inwoners twee keer hoger dan in Groot-Brittannië en drie keer hoger dan in de Verenigde Staten.

Onderzoeker Rinus Jaarsma vindt het zorgelijk dat het aantal doden door dit soort ongelukken stabiel blijft, terwijl het totaal aantal verkeersdoden in die periode zo goed als halveerde tot 650. "Al heb ik voorzichtige hoop, de trend lijkt zich iets te keren."

Jaarsma verwacht veel van het speciale rijbewijs voor tractoren dat vanaf 2015 moet worden gehaald. Om een zogeheten T-rijbewijs te behalen moeten bestuurders van 16 jaar en ouder aantonen dat ze over voldoende kennis en rijvaardigheid beschikken om de voertuigen op de openbare weg te kunnen besturen.

"Belangrijk is de risicoherkenning en -perceptie, daar schoort het nu nog aan, vooral bij de jongeren", aldus Jaarsma. Jonge bestuurders herkennen veel gevaarlijke situaties niet en nemen te veel risico, soms zelfs voor de kick. "Ze moeten ervan doordrongen zijn dat ze grote machines besturen en dat dat extra risico's met zich meebrengt."

Wie bij de invoering van het tractorrijbewijs al een personenauto mag besturen, kan het vereiste T-rijbewijs overigens nog tien jaar lang laten bijschrijven. Bestuurders hoeven dan niet opnieuw examen af te leggen.

Openingsduel WK trekt 3,5 miljoen kijkers

De openingswedstrijd van het WK voetbal tussen gastland Brazilië en Kroatië is het best bekeken programma donderdag. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Het duel in São Paulo, dat door Brazilië met 3-1 werd gewonnen, hield ruim 3,5 miljoen mensen aan de buis gekluisterd.

Naar Studio Brasil van de NOS keken ruim 1,6 miljoen mensen. In dat programma werd onder meer de openingsceremonie van het WK uitgezonden. Een ander praatprogramma in het kader van de mondiale titelstrijd, VI Oranje, moest het doen met 785 duizend kijkers. Daarmee staat het nog net in de top tien.

Het duel van de Nederlandse hockeysters in de halve finale van het WK hockey bezet de zevende plaats. Ruim een miljoen mensen zagen de 4-0 zege van Oranje op titelverdediger Argentinië.

Braziliaanse kranten loven Neymar en Oscar

De Braziliaanse kranten tonen zich opgelucht na de 3-1 overwinning op Kroatië tijdens de openingswedstrijd van het WK. Doelpuntenmakers Neymar en Oscar worden bejubeld, maar aandacht is er ook voor de zenuwen binnen de Seleçao. In Kroatië wordt vooral geklaagd over de rol van de Japanse scheidsrechter Yuichi Nishimura.

"Twee helden, tegengestelde gewaarwordingen", kopt O Globo. De krant verwijst daarmee naar de grote druk die op de spelers ligt. De meeste Brazilianen gaan ervan uit dat de 22-jarige Neymar zijn land naar de wereldtitel in eigen land leidt. Met twee doelpunten in de eerste wedstrijd lost hij voorlopig zijn belofte in. Ook de andere doelpuntenmaker Oscar werd de afgelopen weken bekritiseerd.

Sportkrant Lance! is kritischer dan O Globo en opent met 'Brazilië overwint nervositeit'. De analyse van de eerste wedstrijd leert dat de Zuid-Amerikanen moeite hadden met de verdedigende speelstijl van de tegenstander.

De collega's van de Kroatische sportkrant Sportske Novosti kraken de rol van Nishimura met de kop 'Schandelijke beslissing van de scheidsrechter'. De Japanner gaf Brazilië bij een 1-1 stand een discutabele strafschop en keurde in de slotfase een Kroatisch doelpunt af. Ook in de Braziliaanse media werd gesproken over een 'dubieuze penalty'.

Lance! ziet grote overeenkomsten met het WK van twaalf jaar geleden in Japan en Zuid-Korea toen Brazilië voor het laatst wereldkampioen werd. In de openingswedstrijd won de ploeg met 2-1 van Turkije door een benutte strafschop drie minuten voor tijd van Rivaldo. Ook die penalty werd gegeven door een Aziatische scheidsrechter. Destijds was dat de Zuid-Koreaan Kim Young-Joo.

Xbox-reclame zet Xbox aan

Met de Kinect kun je pratend opdrachten geven aan je Xbox One. Maar je Xbox reageert op iedereen met het juiste commando. Een reclamefilmpje van Microsoft, waar iemand zijn Xbox aanzet zorgt dus voor veel irritaties in Amerika.

Het filmpje met Aaron Paul van Breaking Bad laat horen en zien dat de acteur “Xbox on” zegt. Dit zorgt ervoor dat ook de Xbox One in de huiskamer aangaat. Vaak wordt hierdoor de verbinding met de tv verbroken.

Een woordvoerder van Microsoft liet weten, dat zij geen commentaar hebben. Toch liet hij zich ontvallen, dat er vaker reclames met 'voice commands' zijn geweest zonder nadelige gevolgen. Dit is niet helemaal waar. Met een reclame vorig jaar startte Dead Rising 3 ongevraagd op. 

Button ziet positieve gevolgen wijzigingen McLaren

Volgens Jenson Button gaat het langzaam maar zeker weer de goede kant op met McLaren. De Brit laat aan Autosport weten dat de ingrepen van afgelopen winter nu effect beginnen te krijgen. Zo werd Martin Whitmarsh geslachtofferd en keerde Ron Dennis terug als hoogste baas. Hij trekt nu met Jonathan Neale en Eric Boullier aan de touwtjes.

Button is blij met deze veranderingen. "Bij McLaren is alles jaren lang hetzelfde gebleven, maar er begint nu het één en ander te veranderen en ik denk dat het daar hoog tijd voor was en het nu bovendien de goede kant op gaat. Het doet me goed om Ron op het circuit te zien en ik denk dat zijn aanwezigheid een positieve impact op het hele race-team heeft. Eric zit het team daarnaast flink achter de vodden en spreekt een stuk meer met ons coureurs dan ik gewend ben, hetgeen erg fijn is. Eric krijgt zodoende namelijk veel feedback van mij en mijn teamgenoot Kevin Magnussen en kent onze klachten en wensen dus."

Het gevolg van alle wijzigingen in de teamstructuur was dat McLaren de afgelopen races nog geen groot pakket updates mee kon brengen. Desondanks werd Button afgelopen weekend in Canada vierde. Voor de komende race in Oostenrijk staat een groot aantal nieuwe onderdelen op stapel. Deze moeten het team helpen het gat met een aantal andere renstallen te dichten.

[WK Hockey] Japan legt beslag op de negende plek, Zuid-Afrika is tiende

De vrouwen van Japan en Zuid-Afrika namen het vrijdag tegen elkaar op met als inzet de negende plaats op het wereldkampioenschap. Het lukte de ploegen nauwelijks uitgespeelde kansen te creëren, waardoor uiteindelijk een strafcorner de doorslag gaf. Good old Pietie Coetzee besliste de wedstrijd in haar, naar het lijkt, laatste interland. Vlak voor tijd verdubbelde Dirkie Chamberlain de Afrikaanse voorsprong uit een strafbal.

Gezien de wereldranglijst was de strijd om de negende plek geen verrassing. Het als negende geplaatste Japan nam het op tegen het als elfde geplaatste Zuid-Afrika, beide ploegen eindigden als vijfde in hun poule. De Afrikanen wonnen enkel van Engeland, de Japanners speelden tweemaal gelijk, tegen België en Zuid-Korea.

Beide teams slaagden er niet in gevaarlijk te worden voor het doel van de tegenstander. Zuid-Afrika kreeg weliswaar twee strafcorners in de eerste helft, maar de uitvoering zorgde nauwelijks voor dreiging. Even leek Zuid-Afrika te mogen aanleggen voor een strafbal, deze beslissing werd echter met succes door de Aziatische opponent aangevochten.

Na rust veranderde er niet veel aan het spelbeeld. Via hoge ballen probeerden de elftallen wat meters te veroveren, maar faalden daarin met de cirkel van de tegenstander in zicht. Elf minuten voor tijd mocht het team van Giles Bonnet opnieuw een strafcorner nemen. Nota bene oud-gediende Pietie Coetzee, die speciaal voor dit wereldkampioenschap terugkeerde bij de nationale selectie toen Lenise Marais wegens een blessure vlak voor aanvang van het toernooi moest afhaken, schoot raak. Het was haar 282ste doelpunt in 287 interlands.

Eén Japanse kans viel te noteren in het tweede bedrijf. Yuda Hazuki kreeg, met nog vijf minuten op de klok, alle tijd om uit te halen vanaf de kop van de cirkel. Haar bal zeilde hoog over het doel van Anelle van Deventer. Vlak voor het eindsignaal kreeg Zuid-Afrika alsnog een strafbal, waar Dirkie Chamberlain wel raad mee wist.

Zuid-Afrika eindigt als negende dit WK, een plekje hoger dan vier jaar geleden. Ook Japan doet het met een tiende plaats net iets beter dan op het WK in Rosario.

FOK! straft Brazilië af

Direct na de wedstrijd van gisteren, waarin Brazilië Kroatië wist te verslaan dankzij minstens drie flinke scheidsrechterlijke dwalingen, stelden FOK!'ers hun positivisme aangaande de Braziliaanse voetbalploeg bij. 

In het 'Top 5'-topic in WK geven users lijstjes door met de vijf ploegen die ze de wereldbeker het meest en het minst gunnen. Stem zelf hier!

Brazilië stond vóór de aftrap nog op -11 (+13, -24), in de 'meh'-regionen met landen als Rusland, Italië en Uruguay. Na de wedstrijd lieten een aantal users hun plusjes voor het land direct omzetten in minnetjes en knalde Brazilië richting de Top 5 minst populaire landen. Het staat momenteel met -30 gelijk met Griekenland. Dat land lijkt het samen met Frankrijk, Portugal en Spanje voor altijd te hebben verpest bij de FOK!'ers.

Na ruim 200 posts in het topic is België inmiddels omhoog gekropen naar de tweede plaats. Ook de Duitsers doen het goed en hebben inmiddels Engeland ingehaald. Niemand heeft het verder tot dusver aangedurfd om tegen Japan of Bosnië te stemmen.

De Populairste Top 10:
1 Nederland 71 (+80, -9)
België 34 (+56, -22)
Japan 30 (+30)
Zwitserland 17 (+18, -1)
5 Bosnië 16 (+16)
Duitsland 16 (+41, -25)
Engeland 14 (+30, -16)
Australië 11 (+12, -1)
Kroatië 10 (+12, -2)
10 Honduras 10 (+12, -2)

De Minst Populaire Top 10:
1 Portugal -68 (+9, -77)
Spanje -52 (+12, -64)
Frankrijk -35 (+7, -42) 
Griekenland -30 (+1, -31)
5 Brazilië -30 (+11, -41)
Rusland -11 (+4, -15)
Italië -11 (+12, -23)
Uruguay -7 (+11, -18)
Iran -6 (+4, -10)
10 Kameroen -3 (+1, -4)

De Guzman: "Beloning voor mijn keuzes"

Jonathan de Guzman had nooit verwacht dat hij op het WK voetbal in de basis zou staan bij Oranje. De middenvelder was onder bondscoach Bert van Marwijk amper in beeld voor het Nederlands elftal. Louis van Gaal heeft hem na zijn aanstelling vrij snel bij de groep betrokken. De keuzeheer nam De Guzman op in zijn definitieve WK-selectie.

De speler van Swansea City staat vanavond in de basisopstelling voor de eerste WK-groepswedstrijd tegen Spanje. Hij krijgt de voorkeur boven Jordy Clasie, die ook in beeld was om vanaf het eerste fluitsignaal te beginnen.

"Dit is een beloning voor de keuzes die ik heb gemaakt”, zegt de 26-jarige De Guzman tegen De Telegraaf. "Ik heb meegedaan aan de Olympische Spelen in Peking, maar daarna bleef het heel stil rondom mij en het Nederlands elftal. Het heeft lang geduurd, maar ik ben blij dat ik toch geloof in mezelf heb gehad. Dat heeft tot dit geleid."

De Guzman is dankbaar voor zijn transfer naar Swansea in 2012. "Die keuze is heel belangrijk geweest voor mijn carrière. Ik kreeg bij Swansea de kans om veel te spelen. Daardoor kwam ik weer in beeld bij Oranje en heb ik mijn debuut mogen maken", zegt hij.

Een hamstringblessure leek hem vlak voor het WK op te breken, maar tegen Spanje staat hij toch in de basisploeg. "Gelukkig wel, ik voel me topfit. Eigenlijk al sinds we in Brazilië zijn. Ik had gewoon een paar dagen rust nodig en ben goed genezen. We zijn allemaal fit, gretig en goed voorbereid."

Pioli volgt Reja op als trainer Lazio Roma

Stefano Pioli is de nieuwe trainer van Lazio Roma. De 48-jarige Italiaan is de opvolger van Eduardo Reja, die donderdag zijn vertrek aankondigde. Pioli wordt vrijdagmiddag gepresenteerd, meldt de club uit Rome. Hij werd in januari ontslagen bij Bologna. Eerder had hij onder meer Parma, Chievo Verona en Palermo onder zijn hoede.

Onder Reja eindigde Lazio afgelopen seizoen als negende in de Serie A. "Mijn afscheid is noodzakelijk om het enthousiasme terug te brengen", liet de 68-jarige coach weten. Hij trainde sinds 1979 liefst 22 clubs, waaronder Napoli, Cagliari, Catania en Genoa. Met Vicenza werd hij in 2000 kampioen van de Serie B.

Toyota op poleposition in Le Mans

De Toyota met startnummer zeven vertrekt zaterdag van poleposition in de 82e editie van de 24 uur van Le Mans. Kazuki Nakajima zette in de kwalificaties op het dertien kilometer lange circuit de snelste tijd neer in 3:21,789 minuten. De Japanner vormt samen met de Oostenrijker Alexander Wurz en Stéphane Sarrazin uit Frankrijk het bestuurderstrio van de racewagen.

Ook op plek drie staat een team van Toyota. Na een absentie van zestien jaar vertrekt Porsche van de plaatsen twee en vier. De eerste Audi, dat de race de laatste jaren domineert, start vanaf plek vijf.

Bondscoach Chili rekent op Vidal tegen Australië

De kans is groot dat Arturo Vidal vrijdag in actie komt in de eerste WK-wedstrijd van Chili tegen Australië. Dat zegt bondscoach Jorge Sampaoli. De sterspeler van de Chilenen is voldoende hersteld van een knieoperatie begin mei.

Volgens Sampaoli heeft de 27-jarige middenvelder de laatste drie dagen normaal kunnen trainen. "Maar mogelijk heeft hij nog niet het ritme van de andere spelers." Chili treft in poule B verder het Nederlands elftal en Spanje.

'Nepdokter pleegde twee keer euthanasie'

Een 28-jarige man uit Kerkrade zit vast omdat hij zich jarenlang onterecht als dokter heeft uitgegeven. Hij zou bij zeker twee mensen euthanasie hebben gepleegd, schrijft De Telegraaf vrijdag.

A. D. werkte volgens de krant bij het dubieuze zorgbemiddelingsbedrijf van zijn moeder, ook verdachte in de zaak. Hij stuurde ingehuurde zorgverleners aan en deed zich voor als dokter, onder meer door suikerpatiënten insuline toe te dienen.

De Limburger heeft toegegeven nooit een opleiding in de zorg gevolgd. "Mijn moeder heeft me het injecteren geleerd op sinaasappels", zou hij tijdens een politieverhoor hebben gezegd.

De man zou bij zeker twee mensen euthanasie hebben gepleegd, maakt De Telegraaf op uit verklaringen in het politiedossier. Volgens ex-collega's overleden twee mensen toen D. er tijdens zijn nachtdienst geweest was.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de man ook van witwassen en valsheid en geschrifte. Het onderzoek in de zaak loopt nog.

Heil Honey, I'm Home!

In 1990 besloten Britse tv-makers dat de tweede wereldoorlog wel weer eens op de hak kon worden genomen. Zo gezegd zo gedaan en daar was de sitcom 'Heil Honey, I'm Home'. De serie draaide om Adolf Hitler en Eva Braun die naast een Joods stel - Arny en Rosa Goldstein - wonen. De serie was meteen een spoof op de jaren 50 en 60 sitcoms Leave it to Beaver en I Love Lucy.

Gek genoeg werd de serie al na één aflevering van de buis gehaald wegens niet grappig en schokkend en ongepast en kwetsend en 'ligt gevoelig'. Dat had vast niemand vooraf aan kunnen zien komen.

Hieronder de volledige aflevering.

"WiiU op Twitch is niet leuk"

“De WiiU kan niet streamen op Twitch. Dat ligt niet aan Twitch. (…) WiiU is niet leuk op Twitch.” Dit zei Reggie Fils-Aime, de president van Nintendo Amerika opmerkelijk genoeg.

De beslissing om de WiiU niet te laten streamen, komt volgens hem voort uit de bedrijfsfilosofie van Nintendo: “Het moet leuk zijn.” Nintendo denkt niet dat de consument zit te wachten op 30 minuten gameplay van een ander.

Als voorbeeld geeft Fills-Aime Super Mario Kart 8, waar je een filmpje van hoogtepunten kan uploaden naar YouTube. “Kart is leuk, want het zijn highlights van een race. Je kan kiezen welke stukjes je deelt. Dat maakt het interessant en natuurlijk de meme van Luigi’s death stare is prachtig in de praktijk. Maar uiteindelijk moeten we er zeker van zijn dat het leuk is.

Nintendo gebruikt Twitch wel om hun Nintendo Digital Event en Super Smash Bros Invitational uit te zenden. 

Fills-Aime

Jamaica versoepelt marihuanaverbod

De Jamaicaanse regering heeft donderdag aangekondigd het verbod op marihuana te verzachten. Het bezit van kleine hoeveelheden wordt minder zwaar bestraft. Daarnaast wordt wietgebruik om religieuze, wetenschappelijke en medische redenen toegestaan.

Minister van justitie Mark Golding zei dat het kabinet een voorstel steunt om het bezit van hooguit 57 gram nog slechts als licht vergrijp te bestraffen. Daardoor kan de eigenaar nog wel een boete krijgen, maar niet langer worden gearresteerd. Golding benadrukte dat het kabinet met de versoepeling van de wet geen signaal wil afgeven dat recreatief drugsgebruik wordt aangemoedigd.

Het gebruik van marihuana is populair onder sommige Jamaicanen, die het vaak aanduiden als 'ganja'. De Rastafari roken het in een poging dichterbij het goddelijke te komen. Iedere week krijgen ongeveer driehonderd voornamelijk jonge Jamaicanen een strafblad voor het bezit van marihuana.

Wethouders Amsterdam bekend

De wethoudersploeg van het nieuwe college in Amsterdam is compleet. De drie partijen D66, VVD en SP hebben de namen vrijdag aan Het Parool bekendgemaakt.

Van D66 wordt econoom en diplomaat Udo Kock wethouder voor financiën, topambtenaar Kajsa Ollongren gaat economische zaken doen en wordt eveneens locoburgemeester. Simone Kukenheim krijgt onderwijs in haar portefeuille en Abdeluheb Choho wordt wethouder voor openbare ruimte en klimaat.

VVD levert met Eric van der Burg de wethouder voor zorg en welzijn en sport en Pieter Litjens krijgt verkeer en vervoer. SP'er Laurens Ivens wordt wethouder bouwen, wonen, wijkaanpak en dierenwelzijn, Arjan Vliegenthart (SP-senator) krijgt de portefeuille werk en inkomen.

Wethouders Amsterdam bekend
Wethouders Amsterdam bekend (Foto: ANP)

Overvallers knevelen personeel Bossche supermarkt

Gewapende mannen hebben vrijdagochtend in Den Bosch een filiaal van Lidl overvallen. Medewerkers van de supermarkt werden vastgebonden en bedreigd, laat een politiewoordvoerder weten.

De overvallers drongen binnen toen medewerkers de supermarkt aan Het Wielsem kort voor 06.00 uur openden. Toen de overvallers weg waren, wisten de personeelsleden zichzelf te bevrijden en sloegen ze alarm.

Het is niet duidelijk of de daders iets hebben buitgemaakt.

'Verminder afhankelijkheid van Russisch gas'

De Europese Unie moet nog voor de winter maatregelen nemen om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. Door de grote afhankelijkheid kan het Europese statenverband namelijk niet op 'adequate wijze' reageren op de huidige crisis in Oekraïne. Die conclusie trekt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) vrijdag in een rapport.

Van al het gas dat in de EU wordt verbruikt, is ongeveer een kwart afkomstig uit Rusland. In landen in het oosten van Europa is dat zelfs vijftig procent. Die grote afhankelijkheid maakt dat de Europese Unie 'kwetsbaar' is voor politieke druk vanuit Rusland, zo stellen de onderzoekers.

De landen van de EU moeten daarom hun onderlinge pijpennetwerk vergroten en extra te investeren in gasopslag. "Goede resultaten zijn al geboekt, maar betere verbindingen tussen Oost- en West-Europa zijn gewenst", zo concludeert de AIV, een onafhankelijk adviesorgaan van de regering.

Nabestaanden MH370 krijgen 36.000 euro

De eerste families van de passagiers van het vermiste Maleisische vliegtuig hebben een schadevergoeding ontvangen. Dat meldt de BBC vrijdag. De verzekeraar van Malaysia Airlines, het Duitse Allianz, heeft een Chinese en zes Maleisische families ieder 36.000 euro uitgekeerd.

De claims van veertig andere Chinese families worden nog door de verzekeringsmaatschappij beoordeeld. De nabestaanden van de 239 vermiste inzittenden kunnen allen 129 duizend euro claimen.

Vlucht MH370 verdween op 8 maart van de radar terwijl het vliegtuig op weg was van Kuala Lumpur naar Beijing. Sindsdien ontbreekt ieder spoor van het toestel. Zoekteams speuren al maanden een enorm zeegebied af naar het vliegtuig.

Japanse paling met uitsterven bedreigd

De Japanse keuken is mogelijk binnenkort een delicatesse armer. De Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) heeft de Japanse paling donderdag op de rode lijst van bedreigde diersoorten gezet. Dieren op deze lijst hebben volgens de Unie een 'zeer grote kans om uit te sterven in het wild'.

De paling is vooral in de zomer een geliefd hapje in Japanse restaurants. Meer dan twee derde van alle paling wordt in Japan geconsumeerd. De Japanse minister van landbouw zei naar aanleiding van het oordeel van de IUCN stappen te ondernemen om de Japanse palingpopulatie te bevorderen. Ook andere palingsoorten worden bedreigd door overbevissing en beschadiging en vervuiling van hun leefomgeving.

De beslissing van de IUCN leidt mogelijk tot mondiale handelsrestricties of -verboden.

'Albert Heijn wil meer wajongers in dienst'

Albert Heijn wil in 2016 nog veel meer jonge arbeidsgehandicapten in dienst hebben dan aanvankelijk het streven was. De zogeheten wajongers zijn namelijk gemotiveerd en loyaal, zo meldt het bedrijf vrijdag aan nieuwssite Nu.nl. De eerdere doelstelling van zeshonderd jongeren is daarom meer dan verdriedubbeld.

De supermarktketen wil in 2016 nu tweeduizend wajongers aan het werk hebben. Het bedrijf geeft daarmee gehoor aan de oproep van het kabinet en sociale partners om meer arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Vanwege bezuinigingen op sociale werkplaatsen zou de werkgelegenheid voor wajongers namelijk fors teruglopen.

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) vindt dat Albert Heijn zo een goed voorbeeld stelt voor andere werkgevers. "Iedereen moet mee kunnen doen, jong en oud, met of zonder beperking", zegt ze. "Ik vind het geweldig dat Albert Heijn het voornemen uitspreekt om het aantal wajongers van ruim zeshonderd uit te breiden naar tweeduizend."

Kroaten woest op arbiter over strafschop

De selectie van Kroatië is woest op scheidsrechter Yuichi Nishimura na de gemakkelijk gegeven strafschop aan Brazilië in het openingsduel van het WK. De Japanse arbiter legde de bal op de stip na een duel tussen Fred en Dejan Lovren. "Een grote schande", stelt Lovren. "Als het zo gaat, kunnen we de beker wel meteen aan Brazilië geven."

Neymar benutte de penalty twintig minuten voor tijd en zette het gastland daarmee op een 2-1 voorsprong. In de slotfase werd het zelfs nog 3-1. "Ik wil wel huilen, maar wat kunnen we eraan doen?", vraagt Lovren zich af. "De beelden spreken voor zich. Ik hoef denk ik niets uit te leggen."

Ook de Kroatische bondscoach Niko Kovac had geen goed woord over voor Nishimura. "Het was een verkeerde beslissing. Ik denk dat de hele wereld heeft gezien dat het een grote fout was." Ivan Rakitic baalde van het incident. "Het was een geweldige wedstrijd van beide teams die werd verpest door een slechte beslissing van de arbiter."

Italië zonder De Sciglio tegen Engeland

Italië moet het zaterdag in de WK-wedstrijd tegen Engeland zonder Mattia De Sciglio stellen. De vleugelverdediger liep tijdens de training een dijbeenblessure op. De 21-jarige De Sciglio, die onder contract staat bij AC Milan, had vermoedelijk in de basisopstelling gestaan.

De Italiaanse bond laat niets weten over de duur van het herstel. Bondscoach Cesare Prandelli mag tot 24 uur voor het eerste duel geblesseerde spelers vervangen. Met Andrea Ranocchia heeft hij al een extra speler meegenomen naar Brazilië.

Vluchteling met valse papieren vrijuit in noorden

Vluchtelingen die Nederland met valse papieren zijn binnengekomen worden in het noorden van het land niet meer vervolgd. Het AD schrijft vrijdag dat het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland dat heeft besloten na een uitspraak van de Hoge Raad. Ook andere parketten brengen deze groep waarschijnlijk binnenkort niet meer voor de rechter.

De Hoge Raad verklaarde het OM eerder deze maand niet-ontvankelijk bij de vervolging van een asielzoeker met een tijdelijke status. Volgens het hoogste gerechtsorgaan mag een vreemdeling niet worden vervolgd zolang er nog niet over zijn status is beslist. Dat staat in het internationale vluchtelingenverdrag.

In het parket in Noord-Nederland gaat deze week een geplande themazitting met meerdere asielzoekers uit verschillende landen vanwege het arrest niet door. Justitie gaat ook landelijk bekijken wat de gevolgen zijn van het arrest, zegt een woordvoerder van het parket-generaal in de krant.

'Wedkantoren hebben lak aan Nederlandse overheid'

Buitenlandse wedkantoren hebben lak aan waarschuwingen van de Nederlandse overheid en bieden nog altijd de mogelijkheid om geld in te zetten op WK-voetbalwedstrijden. Via populaire voetbal- en goksites bieden ze Nederlanders tegen de regels in de kans een gokje te wagen, schrijft de Volkskrant vrijdag.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en de Kansspelautoriteit (KSA) waarschuwden gokbedrijven als Unibet en Bwin eerder dat ze met 'vuur spelen' als zij doorgaan met reclame maken voor de Nederlandse markt.

Dit is nu nog verboden. In Nederland heeft alleen De Lotto (Toto) een vergunning om betaalde weddenschappen op voetbalwedstrijden aan te bieden. De KSA heeft daarom enkele grote online aanbieders schriftelijk gewaarschuwd. Als ze niet stoppen met reclame die op Nederland is gericht, riskeren ze een vergunning mis te lopen en kunnen een boete krijgen die kan oplopen tot tien procent van de omzet.

"Als ze echt het gevoel hebben dat een toekomstige vergunning in Nederland in gevaar zou komen, staan de websites nog dezelfde dag op zwart", zegt onderzoeker sportrecht van kenniscentrum Asser Instituut Ben van Rompuy in de krant. "Dat dreigen met boetes en zwarte lijsten door de KSA is vooral voor de bühne."

De activiteiten zijn de Nederlandse overheid een doorn in het oog. De regels voor buitenlandse gokbedrijven worden vanaf volgend jaar versoepeld. Met het oog op de nieuwe wet die online gokken legaliseert, is met de bedrijven afgesproken dat zij zich terugtrekken. "Dit is niet in de geest van de afspraken", zei Teeven eerder deze maand.

Hoewel enkele partijen in de Tweede Kamer daarop aandrongen, wilde Teeven niet zo ver gaan dat deze wedkantoren bij voorbaat geen vergunning krijgen.

Rusland wil VN-actie tegen geweld in Oekraïne

Rusland heeft een resolutie bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voorgesteld waarin wordt opgeroepen om al het geweld in Oekraïne te beëindigen. Dat blijkt uit een document dat donderdag in handen was van persbureau AP. In de tekst wordt een nationale dialoog met alle betrokken politieke groepen en regio's voorgesteld.

De conceptresolutie is een vervolg op de tekst die de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin op 2 juni onder de leden van de Veiligheidsraad liet circuleren. Het document borduurt voort op een eerder plan van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa om vrede en stabiliteit in Oekraïne te bereiken. Volgens Tsjoerkin was er in New York slechts een korte discussie over de tekst, waarbij enkele leden de resolutie steunden en anderen aanpassingen suggereerden. Vrijdag wordt de resolutie verder besproken in de hoop deze snel aangenomen te laten worden, aldus Tsjoerkin.

Of dit ook gaat gebeuren lijkt onwaarschijnlijk. Westerse diplomaten eisen dat iedere resolutie omtrent Oekraïne melding maakt van de soevereiniteit en territoriale integriteit van het land. In de Russische concepttekst wordt hier met geen woord over gerept.

In het oosten van Oekraïne houden pro-Russische separatisten al maanden regeringsgebouwen en steden bezet. In april riepen de rebellen na een omstreden referendum eenzijdig de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loehansk uit. Eerder annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim. Bij gevechten tussen de separatisten en het regeringsleger zijn al tientallen mensen om het leven gekomen.

Orie snapt niets van besluit schaatsunie

Schaatscoach Jac Orie is verbolgen over de plannen van de ISU. De mondiale schaatsunie besloot donderdag tijdens het congres in Dublin om de olympische 500 meter voortaan met één omloop af te doen. "Er zit geen lijn in. Men gaat van links naar rechts op het hele palet van mogelijkheden, van het ene opportunistische idee naar het andere", zegt Orie vrijdag in De Telegraaf.

"Ik vraag me af waar de ISU over acht of tien jaar met het schaatsen wil staan", vraagt de coach van Brand Loyalty zich af. "Volgens mij heeft men voor zichzelf nog nooit een stip op de horizon gezet en dan krijg je kennelijk dit soort warrige beslissingen. Het lijkt wel alsof men meegaat in de waan van de dag."

De ISU besloot woensdag nog de 500 meter op het WK ook in de toekomst tweemaal te laten verrijden. "Een dag later besluiten om het op de Spelen bij één afstand te houden, is volstrekte waanzin. Ja, ik ben behoorlijk geïrriteerd."

Ook Sven Kramer haalde al uit naar de ISU. De Fries heeft geen goed woord over voor de nieuwe opzet van het EK allround. Vanaf het seizoen 2016-2017 wordt de langste afstand geschrapt en vervangen door een 1000 meter.

Familie Poot zet Chipshol te koop

Gebiedsontwikkelaar Chipshol staat te koop. De familie Poot stopt met de onderneming en zet haar grondbezit bij Schiphol in de etalage. Dat zeggen oprichter Jan Poot en zijn zoon Peter vrijdag in Het Financieele Dagblad.

De familie heeft 150 hectare grond bij de Amsterdamse luchthaven. De totale waarde daarvan ligt volgens de krant tussen de anderhalf en drie miljard euro. De familie wil zelf geen verkoopprijs noemen.

De fysieke gesteldheid van de bijna 90-jarige oprichter is naar eigen zeggen de doorslaggevende reden om te stoppen. "Ik voel dat mijn krachten flink achteruitgaan", aldus Jan Poot in de krant. Zijn zoon Peter is niet van plan het levenswerk van zijn vader voort te zetten. "Daarom zeggen Peter en ik: we stoppen ermee, we verkopen de zaak."

Jan Poot had grootse plannen met het gebied rond Schiphol. Hij wilde een stad creëren, met kantoren, appartementen, winkels en golfbanen, net als in Dubai. Schiphol en de overheid gingen daar echter tegenin en door een uitspraak van de rechter verloor Poot driekwart van zijn grond.

Aan die 'grondoorlog' komt nu dus na twintig jaar een einde. "Het is mooi geweest. We hebben twintig jaar lang meer dan ons best gedaan", aldus Peter Poot. Hij gelooft nog steeds in de potentie van het gebied. "Het is ons helaas al die jaren niet gelukt er een centrum van internationale allure van te maken. We wilden altijd produceren, maar we werden gedwongen te procederen. Waarschijnlijk lukt het buitenlandse partijen wel."

De drie kantoren op Schiphol-Rijk, met een brutovloeroppervlak van dertigduizend vierkante meter wil Poot nog aanhouden. "Wij zijn trots op die kantoren, omdat ze de uitzonderlijke visie van mijn vader op gebiedsontwikkeling en de airportcity vertolken."

[NBA] Uitslag vierde wedstrijd finale

San Antonio Spurs is nog een zege verwijderd van de NBA-titel. De kampioen van de Western Conference was donderdag met 107-86 te sterk voor Miami Heat. Na vier duels in de best-of-sevenserie leidt San Antonio met 3-1.

In de American Airlines Arena in Miami was Kahwi Leonard met twintig punten het meest productief aan de zijde van de bezoekers. Tony Parker maakte negentien punten. Bij Miami vervulde LeBron James met 28 punten een hoofdrol. Chrish Bosh en Dwyane Wade kwamen niet verder dan respectievelijk twaalf en tien punten.

De Spurs kunnen zich zondag voor eigen publiek voor de vijfde keer kronen tot NBA-kampioen. Vorig jaar verloor de ploeg in de eindstrijd van Miami Heat.

NASA test deze maand 'vliegende schotel'

Ruimtevaartorganisatie NASA hoopt eind juni een 'vliegende schotel' te testen die in de toekomst een bemande reis naar Mars mogelijk moet maken. Dat hebben projectleiders donderdag gezegd. De test is al meerdere malen vertraagd door slecht weer.

NASA bereidt de test samen met de Amerikaanse marine voor op het Hawaïaanse eiland Kauai. Harde winden hebben de lancering van het voertuig met een diameter van 33,5 meter al meerdere malen uitgesteld. De ruimtevaartorganisatie heeft al 110 miljoen euro in het project geïnvesteerd.

NASA is er in het verleden al meerdere keren in geslaagd machines zoals de Rovers op Mars te laten landen. Het probleem met de huidige techniek is echter dat hij niet werkt boven een bepaald gewicht. Een bemande missie naar de Rode Planeet zou betekenen dat het ruimtevaartuig veel zwaarder wordt dan bijvoorbeeld de Curiosity, de rover die in 2012 op Mars landde. De atmosfeer op Mars is veel ijler dan die van de aarde, waardoor de huidige technieken niet voor genoeg remkracht zorgen.

De experimentele vliegende schotel is geïnspireerd door de kogelvis. Het voertuig is aan de buitenkant feitelijk een grote ballon, die zich opblaast en ervoor moet zorgen dat een uiteindelijk bemand ruimtevaartuig langzaam neerzijgt op Mars, en zich niet met duizelingwekkende snelheid het oppervlak van de planeet in boort.

NASA wil de SIAD, de Supersonic Inflatable Aerodynamic Decelerator, in de stratosfeer testen. Daar lijken de omstandigheden het meest op die op Mars. Met een gigantische heliumballon wordt de schotel naar een hoogte van ruim 36,5 kilometer gebracht. Eenmaal daar wordt een raket ingeschakeld om de weg terug naar de aarde in te zetten en de snelheid te bereiken die een bemand ruimteschip zou halen bij een landing op Mars. Als de schotel eenmaal een snelheid van Mach 4 (4900 kilometer per uur) heeft bereikt moet de ballon zich opblazen. Als de test slaagt en het schip voldoende wordt afgeremd kan vervolgens de parachute opengaan.

De test wordt live uitgezonden op de website van NASA.

VS veilen bitcoins van Silk Road

De Amerikaanse overheid gaat tienduizenden in beslag genomen bitcoins per opbod verkopen. De virtuele munten werden in beslag genomen bij de sluiting van de online zwarte markt Silk Road in het najaar van vorig jaar.

Daarbij legde de FBI de hand op 144.341 bitcoins, waarvan er eind deze maand in eerste instantie 29.656 worden geveild. Die vertegenwoordigen nu een waarde van ongeveer 17,4 miljoen dollar (12,8 miljoen euro). De aankondiging van de veiling zette echter direct druk op de koers van de bitcoin, die bijna 7 procent zakte tot 586 dollar per stuk.

De bitcoin is een virtuele munt die kan worden gebruikt voor het verrichten van betalingen via internet. Die betalingen zijn volledig anoniem, wat de bitcoin ook aantrekkelijk maakt voor illegale handel. Via de criminele marktplaats Silk Road werden volgens de Amerikaanse autoriteiten onder meer honderden kilo's drugs verhandeld.

VS veilen bitcoins van Silk Road
VS veilen bitcoins van Silk Road (Foto: ANP)

WK vandaag - vrijdag 13 juni

Op dag twee van het wereldkampioenschap voetbal staat direct de herhaling van de WK-finale van vier jaar geleden op het programma. Ook Mexico - Kameroen en Chili - Australië worden gespeeld.

Wedstrijdprogramma

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 A Mexico Kameroen Natal
21.00 B Spanje Nederland Salvador
24.00 B Chili Australië Cuiabá

Mexico - Kameroen
Sinds 1994 weet Mexico de groepsfase wel te overleven, om er dan vervolgens in de tweede ronde uit te gaan. Mexico won in de voorbereiding met 3-1 van Ecuador, maar verloor wel van Bosnië en Portugal. Beide wedstrijden werden met 0-1 verloren.

De selectie van Kameroen besloot toch om af te reizen naar Brazilië, nadat ze wat extra geld hadden gekregen. De Kameroense voetbalbond moest zelfs een lening afsluiten voor de extra premies. De Ontembare Leeuwen doen voor de zevende keer meer aan het WK. Alleen in 1990 kwamen ze verder dan de groepsfase.

Spanje - Nederland
De herhaling van de WK-finale van vier jaar geleden. Waar het elftal van Spanje op een enkele plaats is gewijzigd, is Oranje volledig gerenoveerd. Spanje won in de voorbereiding van Bolivia en El Salvador. In beide wedstrijden werd met 2-0 gewonnen. Oranje speelde eerst gelijk tegen Ecuador waarna er wel gewonnen werd van Ghana (1-0) en Wales (2-0).

Nigel de Jong en Xabi Alonso in actie tijdens de WK-finale in 2010. (Pro Shots/Stanley Gontha) 

Chili - Australië
Chili - Australië was ook een wedstrijd op het WK in 1974. Het bleef toen 0-0. Voor Australië destijds het eerste punt ooit op een WK. De laatste ontmoeting dateerde uit 2000. Toen won Chili met 2-1. Bij Chili is Arturo Vidal op tijd fit voor de wedstrijd tegen de Socceroos. De selectie van Australië is flink onderhanden genomen. Slechts zes spelers van de 23 Australische spelers waren er vier jaar geleden ook bij.

Opmerkelijk
5-3-2 tegen Spanje nieuw voor Van Gaal? Zeker niet. In november 2000 oefende Oranje tegen Spanje met een 5-3-2 opstelling. Achterin stonden destijds Paul Bosvelt, Michael Reiziger, Frank de Boer, Kevin Hofland en Winston Bogarde. Spanje leek te winnen door een treffer van Fernando Hierro, maar uiteindelijk bezorgden Jerrel Hasselbaink en Frank de Boer Nederland de overwinning. 

Spanje - Nederland 1-2, Sevilla, 15/11/2000 (bron: YouTube)

Nederlandse Oranjefans gerold in Salvador

Tientallen Nederlanders zijn donderdagavond beroofd toen ze op een plein in Salvador naar de WK-wedstrijd tussen Brazilië en Kroatië keken. Dat meldt de NOS. Zakkenrollers roofden onder meer portemonnees, smartphones en camera's van de Nederlandse voetbalsupporters.

De zakkenrollers sloegen toe toen het erg druk was op het plein in het centrum van de Braziliaanse stad. Ook een cameraman van de NOS werd van zijn telefoon beroofd. Volgens het Nederlandse politieteam in Salvador werd er niet alleen gerold, maar werden ook kettinkjes van halzen gerukt.

De Nederlandse agenten mogen zelf niet ingrijpen. Ze hebben wel meteen hun Braziliaanse collega's ingeschakeld. De politie adviseert fans vrijdag bij de wedstrijd van Nederland alle waardevolle spullen thuis te laten.

'Warner kondigt reeks DC-films aan op Comic-Con'

Warner Bros., de studio verantwoordelijk voor alle verfilmingen van DC Comics-personages en verhalen, gaat tijdens San Diego Comic-Con, over ruim een maand, een compleet plan voor DC-films bekend maken. Dit zegt showbizkenner Nikki Finke op haar weblog. Haar bronnen hebben gemeld dat Warner van plan is om drie films per jaar te maken, startend in 2016.

De eerste van die films is natuurlijk de film waarin Batman en Superman elkaar ontmoeten, waarvan enkele weken geleden de titel bekend werd. Deze wordt gevolgd door een aantal bekende en minder bekende namen waarmee langzaam een complete nieuwe franchise wordt opgebouwd. Op dit moment wordt vermoed dat het schema er als volgt uitziet:

  • mei 2016: Batman v Superman: Dawn of Justice
  • juli 2016: Shazam
  • kerstmis 2016: Sandman
  • mei 2017: Justice League
  • juli 2017: Wonder Woman
  • kerstmis 2017: Flash en Green Lantern
  • mei 2018: Man of Steel 2

Het lijkt erop dat de vertraging van Batman v Superman te maken heeft met de casting van al deze projecten: Warner wilde naar verluidt niet starten met de nieuwe franchise voordat duidelijk was hoe een groot deel hiervan ingevuld zal worden. Dit kan betekenen dat casting voor Shazam en Sandman ook al bezig is. In de comics is de superheld Shazam een jongen die door "Shazam!" te roepen uitgroeit tot zijn superheld-vorm. Sandman is een verfilming van de comics van Neil Gaiman. Casting voor Flash en Green Lantern is nog onbekend, maar het schijnt al zeker te zijn dat Ryan Reynolds niet hoeft te rekenen op een reprise van zijn rol als Hal Jordan.

Als Warner Bros. inderdaad een bekendmaking over deze films van plan is tijdens Comic-Con, zal dit nieuws vermoedelijk op of rond zaterdag 26 juli officieel worden. In de afgelopen jaren is de Comic-Con-zaterdag de dag geweest waarop Warner en Marvel hun grote evenementen organiseren.

Scolari: "Had ook zo gereageerd"

Felipe Scolari begrijpt dat de Kroatische bondscoach Niko Kovac kritiek heeft, maar vindt het onterecht. De bondscoach van Brazilië spreekt tegen dat zijn ploeg heeft geprofiteerd van arbitrale dwalingen in de eerste groepswedstrijd op het WK voetbal. De Brazilianen kregen een discutabele strafschop toegewezen, die door Kovac ernstig in twijfel wordt getrokken.

De Selecao stond al na elf minuten op achterstand toen Marcelo de bal in eigen doel werkte. Daarna zorgde Neymar met twee doelpunten, inclusief een merkwaardig versierde penalty, voor de voorsprong. Oscar maakte er in de slotfase van de wedstrijd 3-1 van.

Kovac was het totaal niet eens met de beslissing van scheidsrechter Yuichi Nishimura om een lichte overtreding van Dejan Lovren op Fred te bestraffen met een penalty. De oefenmeester kon geen bijval krijgen van zijn collega Scolari, al snapt die wel waarom men bij Kroatië boos is.

"De scheidsrechter beslist. Hij zag een overtreding, dus floot hij", legt Scolari uit aan pers. "Wij vonden ook dat het een penalty was. Ik ga het niet hebben over de uitspraken van andere coaches die zeggen dat we geluk hebben. Tegen hen zeg ik alleen maar: kijk naar de vijf wereldtitels die wij hebben. Dus die hebben we allemaal met geluk binnengesleept?"

"Ik snap waar mijn collega het over heeft. Ik respecteer het, want ik denk dat het te maken heeft met het verloop van de wedstrijd. Als wij hadden verloren, had ik waarschijnlijk ook zo gereageerd. Maar ik zie niet in waarom wij door de scheidsrechter zouden zijn voorgetrrokken. Dat beeld is nu wel ontstaan en zal het hele toernooi waarschijnlijk niet weg gaan."

Martinez langer trainer van Everton

Roberto Martinez blijft nog tot 2019 trainer van Everton. De Spanjaard tekende donderdag een verbeterd vijfjarig contract bij de club uit Liverpool. Martinez verruilde Wigan Athletic een jaar geleden voor Everton waar hij de naar Manchester United vertrokken David Moyes opvolgde. Toen tekende hij voor vier jaar. Hij leidde Everton met een nieuw puntenrecord van 72 naar de vijfde plaats en dwong daarmee Europees voetbal af.

Vanuit de club wordt Martinez geprezen. "In de ogen van veel mensen is Roberto Martinez een van de beste jonge trainers van Europa. daar zijn we het mee eens", laat clubvoorzitter Bill Kenwright weten. "Hij gedraagt zich op en buiten het veld op dezelfde manier, met veel stijl, vertrouwen, positiviteit en klasse. Hij is een Everton-man."

De 40-jarige Spanjaard laat weten blij te zijn met het in hem gestelde vertrouwen. "Ik vond mijn eerste seizoen hier geweldig. Ik kan niet trotser zijn op de manier waarop Everton het hele seizoen heeft gepresteerd en de herinneringen die we samen hebben kunnen creëren."

Kaymer alleen aan leiding op US Open

De Duitse golfer Martin Kaymer gaat alleen aan de leiding na de eerste dag van de US Open. Op de baan van Pinehurst had hij 65 slagen nodig, vijf onder het baangemiddelde. Vier man, de Amerikanen Kevin Na en Fran Quinn, de Noord-Ier Graeme McDowell en de Zimbabwaan Brendon de Jonge volgen op drie slagen achterstand. Nog eens tien man staan op een score van -1.

Joost Luiten deed goede zaken op de eerste dag. Dankzij twee bogeys en twee birdies ging de Nederlander rond in het baangemiddelde van zeventig slagen. Daarmee staat hij na de eerste dag van het tweede majortoernooi van het jaar gedeeld zestiende. Wereldtoppers als Phil Mickelson en Charl Schwartzel hebben dezelfde score.

Masters-winnaar Bubba Watson maakte donderdag weinig indruk in North Carolina. Hij sloeg vijf bogeys, een dubbele bogey en een birdie en kwam zo uit op 76 slagen, zes boven par.

Handbalsters stellen EK-deelname veilig

De Nederlandse handbalvrouwen hebben donderdag een EK-ticket veroverd. Daarvoor was een moeizame 24-20 uitzege op Italië afdoende. Lang bleef het verschil in Bari beperkt tot twee punten, pas in de slotfase stelden de Nederlandse vrouwen de zege veilig.

Het EK wordt van 7 tot en met 21 december in Hongarije en Kroatië gespeeld. Volgende week donderdag wordt er in Zagreb geloot. Voor die tijd moet Nederland nog één kwalificatiewedstrijd spelen. Zondag wacht in Rotterdam Turkije. Alleen als Spanje zaterdag verliest van Italië kan Nederland de poule nog winnen.

Van Gaal bevestigt meespelen De Guzman

Jonathan de Guzman speelt zeker vrijdag in de basis van Oranje. Dat bevestigde bondscoach Louis van Gaal donderdag op de persconferentie na afloop van de training van het Nederlands elftal in Salvador. "Waarom zou ik daar moeilijk over doen? Het gaat er niet om wie er speelt, maar om de uitvoering op het moment suprème."

Tegen Spanje moet Nederland het spel compact houden. "Als wij de bal hebben moeten we stations overslaan", doceerde Van Gaal. "Dat is niet makkelijk omdat het onder weerstand van de Spaanse ploeg moet gebeuren", weet de keuzeheer van Oranje. "Maar wij kunnen het wel."

Van Gaal denkt dan ook dat een halve finale of finale voor Oranje mogelijk is. "Daar geloof ik heilig in. Het is natuurlijk allemaal theorie, we moeten het nog waarmaken. We zullen er alles aan te doen om de verrassing van het toernooi te worden."

Voor Arjen Robben heeft het weerzien met Spanje weinig met revanche te maken. "Natuurlijk denk ik nog wel eens aan het moment waarop ik tegenover Casillas stond, dat zal me mijn hele carrière, mijn hele leven bijblijven", besefte de aanvaller. "Die extra lading is aanwezig, maar je bent nu alleen maar met voetbal bezig en de wedstrijd van nu. Dat van toen is verleden tijd en dat telt niet meer."

Alcomobiliste krijgt 55 jaar gevangenisstraf

De 53-jarige Sherri Lynn Wilkins is in Los Angeles veroordeeld tot 55 jaar gevangenisstraf. De vrouw kreeg de straf omdat ze na een aanrijding drie kilometer met een overreden voetganger op de voorruit van haar auto was blijven rijden. Wilkins werd in februari al schuldig bevonden aan doodslag op de 31-jarige Phillip Moreno.

In november 2012 reed de vrouw in Los Angeles de 31-jarige Moreno aan. In plaats van te stoppen, reed de vrouw nog ettelijke kilometers door met de stervende man door haar voorruit. Er moesten andere weggebruikers aan te pas komen om Wilkins tot stoppen te dwingen. De vrouw stapte koeltjes uit haar auto en ging een rokertje doen terwijl omstanders zich om het dodelijk geraakte slachtoffer bekommerden. Moreno zou later in het ziekenhuis overlijden.

Volgens getuigen bij de rechtszaak had Wilkins minstens drie wodka's en bier gedronken, wat overigens door de vrouw werd ontkend. Wilkins verklaarde dat ze het gevoel had dat 'de voetganger uit de hemel was komenvallen, net zoals de bliksem'. De vrouw had dan ook niet het idee dat zij de man, die door de voorruit van haar auto stak, met de auto geraakt had!

Bij de uitspraak hekelde de rechter in Los Angeles vooral de 'extreme ongevoeligheid' van de vrouw omdat ze gewoon doorgereden was in plaats van voor het slachtoffer te zorgen. 

Doden en gewonden door explosie staalfabriek India

Door een explosie en daaropvolgend gaslek in een staalfabriek in India zijn gisteren zes mensen om het leven gekomen en 29 gewond geraakt. Twintig gewonden moesten naar het ziekenhuis, van wie negen na behandelingen naar huis mochten, zei een woordvoerder van de fabriek.

De explosie deed zich voor in een staalfabriek in Bhilai, in de centraal gelegen deelstaat Chhattisgarh. De oorzaak is nog niet bekend. De fabriek is staatseigendom.

Jake Gyllenhaal maakt Broadwaydebuut

Jake Gyllenhaal gaat zijn geluk ook beproeven in het mekka van het Amerikaanse toneel. De Hollywoodacteur staat vanaf half januari op Broadway in het stuk Constellations van Nick Payne, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Gyllenhaal was twee jaar geleden al op het New Yorkse toneel, maar net 'off Broadway', te zien in een ander stuk van Payne, If There Is I Haven't Found It Yet. Dat werd geregisseerd door Michael Longhurst, die ook voor Constellations de regie op zich neemt.

Constellations gaat over een relatie tussen twee mensen die te maken krijgen met meerdere parallelle universa. Het stuk duurt slechts zeventig minuten maar wordt alom omschreven als zeer intens en meeslepend.

Het stuk was in 2012 al een grote hit op het West End in Londen, en is in een coproductie met het Britse toneel naar New York gehaald. Ook Gyllenhaal is geen vreemde van West End, waar hij optrad in de musical This Is Our Youth.

Actrice Ruby Dee (91) overleden

De Amerikaanse actrice Ruby Dee is woensdag overleden. Dat maakte haar dochter Nora Davis Day gosteren bekend. Dee overleed in haar huis in New York en werd 91 jaar oud.

Dee was ook werkzaam voor de radio en in het theater, maar is vooral bekend als filmactrice, met name van haar rol in A Raisin In the Sun uit 1961 en Do the Right Thing en Jungle Fever van Spike Lee.

Haar laatste grote Hollywoodfilm was American Gangster uit 2007 van Ridley Scott, waarin ze de moeder speelde van Denzel Washington en waarvoor ze werd genomineerd voor een Oscar voor beste bijrol.

Dee was getrouwd met acteur Ossie Davis, tot zijn dood in 2005. Daarnaast was ze jarenlang actief als mensenrechtenactiviste.

[WK Hockey] Hockeyster Aymar breekt tijdens persconferentie

Luciana Aymar is na de uitschakeling van Argentinië op het WK hockey in tranen uitgebarsten. De 36-jarige vedette brak toen ze op een persconferentie tekst en uitleg gaf na de 4-0 nederlaag tegen het Nederlands elftal. Aymar neemt na het toernooi in Den Haag afscheid van het internationale tophockey.

"Ik ben heel erg teleurgesteld", zei de Argentijnse nadat ze door de bondscoach was getroost. "Het is ook jammer dat ik dit toernooi niet op honderd procent heb kunnen spelen." Aymar viel in de groepsfase tegen Duitsland uit met een hamstringblessure en kon daardoor niet alle wedstrijden meespelen.

De interlandcarrière van Aymar is nog niet helemaal voorbij. Ze speelt zaterdag nog de wedstrijd om de derde plaats tegen de Verenigde Staten. "Ik ben er trots op dat ik al die jaren voor Argentinië heb kunnen spelen. Ik ga proberen om in mijn laatste wedstrijd een bronzen medaille te pakken."

Aymar wordt gezien als een van de beste hockeysters aller tijden. Ze werd met Argentinië wereldkampioen in 2002 en 2010 en won onder meer vijf keer de Champions Trophy. Olympisch goud ontbreekt op haar erelijst. Wel won ze twee keer zilver en twee keer brons.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.