Braziliaanse kranten loven Neymar en Oscar

heywoodu

De Braziliaanse kranten tonen zich opgelucht na de 3-1 overwinning op Kroatië tijdens de openingswedstrijd van het WK. Doelpuntenmakers Neymar en Oscar worden bejubeld, maar aandacht is er ook voor de zenuwen binnen de Seleçao. In Kroatië wordt vooral geklaagd over de rol van de Japanse scheidsrechter Yuichi Nishimura.

"Twee helden, tegengestelde gewaarwordingen", kopt O Globo. De krant verwijst daarmee naar de grote druk die op de spelers ligt. De meeste Brazilianen gaan ervan uit dat de 22-jarige Neymar zijn land naar de wereldtitel in eigen land leidt. Met twee doelpunten in de eerste wedstrijd lost hij voorlopig zijn belofte in. Ook de andere doelpuntenmaker Oscar werd de afgelopen weken bekritiseerd.

Sportkrant Lance! is kritischer dan O Globo en opent met 'Brazilië overwint nervositeit'. De analyse van de eerste wedstrijd leert dat de Zuid-Amerikanen moeite hadden met de verdedigende speelstijl van de tegenstander.

De collega's van de Kroatische sportkrant Sportske Novosti kraken de rol van Nishimura met de kop 'Schandelijke beslissing van de scheidsrechter'. De Japanner gaf Brazilië bij een 1-1 stand een discutabele strafschop en keurde in de slotfase een Kroatisch doelpunt af. Ook in de Braziliaanse media werd gesproken over een 'dubieuze penalty'.

Lance! ziet grote overeenkomsten met het WK van twaalf jaar geleden in Japan en Zuid-Korea toen Brazilië voor het laatst wereldkampioen werd. In de openingswedstrijd won de ploeg met 2-1 van Turkije door een benutte strafschop drie minuten voor tijd van Rivaldo. Ook die penalty werd gegeven door een Aziatische scheidsrechter. Destijds was dat de Zuid-Koreaan Kim Young-Joo.