Mijlpaal voor Wesley Sneijder

heywoodu

Wesley Sneijder is vrijdag op het WK tegen Spanje begonnen aan zijn honderdste wedstrijd voor het Nederlands elftal. De 30-jarige middenvelder speelt op zijn favoriete nummertienpositie achter de aanvallers Robin van Persie en Arjen Robben. Sneijder maakte in 2003 onder bondscoach Dick Advocaat zijn debuut in de oefenwedstrijd tegen Portugal. Ook voor Robben was dat zijn eerste interland. Zijn teller staat na het duel met Spanje op 76 duels.

Sneijder drukte in zijn derde interland direct een stempel op Oranje. In de belangrijke play-off voor het EK in 2004 maakte de oud-Ajacied de openingstreffer tijdens de 6-0 overwinning op Schotland. De middenvelder van Galatasaray scoorde in het Nederlands elftal tot nu toe 26 keer. Vijf treffers maakte hij vier jaar geleden op het succesvolle WK in Zuid-Afrika.

In het begin van zijn tweede periode als bondscoach benoemde Louis van Gaal Sneijder tot aanvoerder. Na vier duels als leider nam Van Gaal hem de band af en gaf die aan Robin van Persie. Dit omdat Sneijder niet fit zou zijn. In het afgelopen seizoen revancheerde de middenvelder zich met een sterk seizoen bij Galatasaray.

Met honderd interlands heeft Sneijder nog vijf spelers voor zich. Edwin van der Sar is recordhouder met 130 caps. Ook Frank de Boer (112), Rafael van der Vaart (109), Giovanni van Bronckhorst (106) en Phillip Cocu (101) speelden vaker in Oranje dan Sneijder.