Van Woerkom krijgt drie ton mee van ANWB

Scheidend hoofddirecteur van de ANWB Guido van Woerkom krijgt een vertrekpremie van ruim driehonderdduizend euro mee. Dat bevestigt een woordvoerder vrijdag naar aanleiding van berichtgeving van de Volkskrant. De krant noemt de gouden handdruk opmerkelijk, omdat Van Woerkom net is benoemd tot Nationale Ombudsman.

Bestuurders hebben volgens de regels voor goed bestuur alleen recht op een vertrekpremie als ze gedwongen moeten vertrekken. De 58-jarige Van Woerkom kondigde in januari zelf zijn vertrek aan, waardoor het leek alsof hij vrijwillig opstapte, aldus de Volkskrant.

Volgens de zegsman van de ANWB zit de wereld echter 'iets genuanceerder' in elkaar. Hij stelt dat geen sprake is van ontslag en niet van vrijwillig opstappen. "Daar zit nog iets tussen. Er zijn gesprekken geweest tussen Van Woerkom en de raad van commissarissen waarin gesproken werd over vragen als: wordt het niet eens tijd en zijn we op elkaar uitgekeken? Zo is dat ergens een keer gegaan."

Uiteindelijk heeft dat erin geresulteerd dat iedereen met 'opgeheven hoofd' uit elkaar is gegaan, zegt de woordvoerder. Hij vertelt bovendien dat al langer geleden een vertrekregeling was afgesproken met Van Woerkom. Van het woord vertrekbonus wil hij niet spreken. "Het was bedoeld als een overgangsregeling voor als hij in een nieuwe situatie zou komen, een waarin het bijvoorbeeld nog een tijdje zou duren voor hij een nieuwe baan had."

De woordvoerder zegt dat Van Woerkom toen hij zijn vertrek bij de ANWB aankondigde nog niet wist dat hij de nieuwe Nationale Ombudsman zou worden. Van Woerkom gaat op 1 november aan de slag als ombudsman. Hij stopt per 1 augustus bij de ANWB waar hij dan vijftien jaar directeur is geweest. Als ombudsman gaat hij een kleine anderhalve ton verdienen. De Tweede Kamer ging onlangs in meerderheid akkoord met de keuze, ondanks de ophef over Van Woerkoms negatieve uitspraak over Marokkanen.