WK vandaag - vrijdag 13 juni

Op dag twee van het wereldkampioenschap voetbal staat direct de herhaling van de WK-finale van vier jaar geleden op het programma. Ook Mexico - Kameroen en Chili - Australië worden gespeeld.

Wedstrijdprogramma

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 A Mexico Kameroen Natal
21.00 B Spanje Nederland Salvador
24.00 B Chili Australië Cuiabá

Mexico - Kameroen
Sinds 1994 weet Mexico de groepsfase wel te overleven, om er dan vervolgens in de tweede ronde uit te gaan. Mexico won in de voorbereiding met 3-1 van Ecuador, maar verloor wel van Bosnië en Portugal. Beide wedstrijden werden met 0-1 verloren.

De selectie van Kameroen besloot toch om af te reizen naar Brazilië, nadat ze wat extra geld hadden gekregen. De Kameroense voetbalbond moest zelfs een lening afsluiten voor de extra premies. De Ontembare Leeuwen doen voor de zevende keer meer aan het WK. Alleen in 1990 kwamen ze verder dan de groepsfase.

Spanje - Nederland
De herhaling van de WK-finale van vier jaar geleden. Waar het elftal van Spanje op een enkele plaats is gewijzigd, is Oranje volledig gerenoveerd. Spanje won in de voorbereiding van Bolivia en El Salvador. In beide wedstrijden werd met 2-0 gewonnen. Oranje speelde eerst gelijk tegen Ecuador waarna er wel gewonnen werd van Ghana (1-0) en Wales (2-0).

Nigel de Jong en Xabi Alonso in actie tijdens de WK-finale in 2010. (Pro Shots/Stanley Gontha) 

Chili - Australië
Chili - Australië was ook een wedstrijd op het WK in 1974. Het bleef toen 0-0. Voor Australië destijds het eerste punt ooit op een WK. De laatste ontmoeting dateerde uit 2000. Toen won Chili met 2-1. Bij Chili is Arturo Vidal op tijd fit voor de wedstrijd tegen de Socceroos. De selectie van Australië is flink onderhanden genomen. Slechts zes spelers van de 23 Australische spelers waren er vier jaar geleden ook bij.

Opmerkelijk
5-3-2 tegen Spanje nieuw voor Van Gaal? Zeker niet. In november 2000 oefende Oranje tegen Spanje met een 5-3-2 opstelling. Achterin stonden destijds Paul Bosvelt, Michael Reiziger, Frank de Boer, Kevin Hofland en Winston Bogarde. Spanje leek te winnen door een treffer van Fernando Hierro, maar uiteindelijk bezorgden Jerrel Hasselbaink en Frank de Boer Nederland de overwinning. 

Spanje - Nederland 1-2, Sevilla, 15/11/2000 (bron: YouTube)