Kerry sluit zich aan bij plan tegen seksueel geweld

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft zich vrijdag aangesloten bij een plan van de Amerikaanse actrice Angelina Jolie en de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague om een eind te maken aan de straffeloosheid voor mensen die zich in oorlogsgebieden schuldig hebben gemaakt aan seksueel geweld. Het plan werd gepresenteerd in Londen, waar vrijdag een vierdaagse top over seksueel geweld in conflictgebieden wordt afgesloten.

Kerry noemde het in een toespraak tijd om 'seksueel geweld naar de duistere dagen in de geschiedenisboeken te verbannen'. Hij zei dat het een persoonlijk thema voor hem is, als oorlogsveteraan en vader van twee dochters. De minister besloot zijn speech met het voorlezen van het gedicht 'Still I rise' van de onlangs overleden Amerikaanse dichteres Maya Angelou.

"We kunnen en zullen straffeloosheid een halt toe roepen", aldus Kerry. "We zullen verkrachting als intimidatie en oorlogstactiek nimmer accepteren."

Er zijn honderden politici, diplomaten, activisten en slachtoffers van verkrachting op de top van Hague en Jolie afgekomen. In het voorstel van het tweetal staan richtlijnen voor de manier waarop seksueel geweld in conflictgebieden moet worden onderzocht en juridisch moet worden aangepakt. "Het protocol is het eerste in zijn soort en we hopen dat het een belangrijke rol zal spelen om de cultuur van straffeloosheid te doorbreken", zei Hague. De minister en de actrice roepen regeringen in de hele wereld op het plan te steunen. Het doel is dat uiteindelijk zelfs in kwetsbare landen gerechtigheid plaatsvindt.