[WK Hockey] Oranjemannen stuiten in WK-finale op Australië

Frank (franklop)

Australië is de tweede finalist van het WK hockey. Nadat de Oranjemannen zich vrijdag eerder hadden geplaatst voor de eindstrijd, verzekerden de Kookaburras zich in het duel met Argentinië van een finaleplek. Los Leones werden met 5-1 verslagen.

Australië – dat vier rustdagen had gehad en Mark Knowles zag terugkeren – zette de tendens van de afgelopen wedstrijden ook tegen Argentinië door. De ploeg maakte in de pouleduels , op het duel met Maleisië na, telkens binnen zeven minuten de openingstreffer en tegen de Argentijnen lag de 1-0 er al na vier minuten in. Kieran Govers benutte de eerste strafcorner van de Kookaburras.

Vervolgens duurde het even voordat de Australiërs een gaatje hadden gevonden in de stug verdedigende Argentijnse defensie. Uiteindelijk schoot Jeremy Hayward in de 22ste minuut raak uit de tweede korte hoekslag. Vlak voor rust deden de mannen van Down Under er een schepje bovenop. Nadat de Argentijnen twee strafcorners hadden gemist, ramde de 22-jarige Jacob Whetton de bal met een hard backhandschot achter goalie Juan Vivaldi: 3-0.

Na rust benutten de Australiërs ook de derde korte hoekslag. Dit keer kwam Chris Ciriello op het lijstje van de doelpuntenmakers te staan. De Argentijnen hadden weinig in de melk te brokkelen. Op een klein kansje van Agustin Mazzilli na, moesten Los Leones zich met name met verdedigen bezighouden. Of het niet erger voor de Zuid-Amerikanen kon, was in de 55ste minuut ook de 5-0 een feit. Hayward benutte ook de vierde corner.

Gonzalo Peillat redde uiteindelijk de eer voor de Argentijnen. De topscorer van het toernooi pushte de derde corner snoeihard binnen: 5-1. Even later leek Joaquin Menini voor de 5-2 te tekenen, nadat hij een scoop fantastisch op zijn stick aannam en alleen voor goalie Andrew Charter kwam te staan. Zijn inzet werd echter van de lijn gehaald door Matthew Swann.

Zondag staat om 15.15 uur de finale tussen Nederland en Australië op het programma. Een dag eerder staat hetzelfde affiche op het programma, maar dan voor de vrouwenfinale.