44.000 euro boete voor slopen asbestwoning

Een sloopbedrijf uit Zuid-Holland moet een boete van ruim 44.000 euro betalen voor het illegaal verwijderen van asbest uit een woning op het eiland Goeree-Overflakkee. Bij een inspectie werden onder meer platen met asbest her en der op de grond aangetroffen. Ook was geen goede inventarisatie uitgevoerd.

De overtredingen kwamen aan het licht bij een bezoek van de Inspectie SZW aan de sloop. Daarbij bleek bovendien dat het bedrijf niet was gestopt met de werkzaamheden toen het asbest werd gevonden. Als het bedrijf nog eens in de fout gaat moet het zijn werkzaamheden mogelijk voor langere tijd staken. De naam van het bedrijf is niet bekendgemaakt.

De inspectie constateerde dat geen goed inventarisatierapport was opgesteld voordat met de sloop van de oude woning werd begonnen. Er was slechts een oppervlakkige inventarisatie uitgevoerd, terwijl voor de volledige sloop van een woning ook materialen die niet direct zichtbaar zijn moeten worden onderzocht.

De sloopwerkzaamheden zijn stilgelegd. Een gecertificeerd bedrijf moet het asbest nu weghalen. In Nederland zijn driehonderd bedrijven hierin gespecialiseerd. Al deze bedrijven moeten het ministerie informeren als zij asbest gaan weghalen.

De Inspectie SZW heeft sinds twee jaar tien inspecteurs rondlopen om misstanden in de asbestsector op te sporen. Overtredingen worden zwaarder beboet. De veiligheidsregels voor asbestverwijderaars werden eind mei aangescherpt.